Last news in Fakti

28 Февруари, 2020 13:03 4 280 22

Борис Немцов: мъжът, който не се страхуваше от Путин

  • борис немцов-
  • владимир путин

През 1990-те Борис Немцов е сред "младите бунтари" в Русия: изгряваща политическа звезда и най-яростният критик на президента Путин. Убийството на опозиционера, извършено преди пет години, остава неразкрито и до днес.

Борис Немцов: мъжът, който не се страхуваше от Путин - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След вечеря в ресторант Борис Немцов и неговата украинска приятелка се прибират към дома си по големия мост на река Москва - съвсем близо до Кремъл - когато автомобил с четирима пътници спира точно зад тях. Убиецът стреля четири пъти в гърба му. Това става на 27 февруари 2015 година.

Демонстративното убийство на известния политик на толкова оживено публично място предизвиква истински шок в руското общество. Немцов, който по онова време е едно от най-известните лица на руската извънпарламентарна опозиция, е същевременно и най-острият критик на руския президент Владимир Путин. И не се бои да му отправя и най-яростни нападки.

Изгряваща политическа звезда

Политическата биография на Борис Немцов е богата и разнообразна. През 90-те години той е сред "младите бунтари" на руската политика: страстен реформатор без комунистически произход. Едва 32-годишен (през 1991) - той става най-младият губернатор на нова Русия.

В региона на Нижни Новгород, който по онова време е почти изцяло изолиран заради военното си производство, той провежда либерални реформи, оценени впоследствие като образцови от руското правителство. На 36 години става вицепремиер и е смятан за възможен наследник на Борис Елцин - първия руски президент.

Но става друго. Първоначално Немцов търси сътрудничество с наследника на Елцин - Владимир Путин. Скоро след това обаче излиза в опозиция с партията си "Съюз на десните сили". През 2004 Немцов поддържа "Оранжевата революция" в Украйна и става и съветник на либералния президент Виктор Юшченко, с което предизвиква гнева на руското ръководство около Путин.

По-късно Немцов критикува анексията на Крим и определя необявената война в Източна Украйна като агресия на Москва спрямо съседната държава.

Поръчителят и до днес не е известен

Разследванията след смъртта на Борис Немцов бързо отвеждат към Чечения: петима души са задържани, единият от тях се самоубива с граната, за да не бъде арестуван. 35-годишният Заур Дадаев, офицер от т.нар. Вътрешни войски на Министерството на вътрешните работи признава, че е той е бил стрелецът. През 2017 е осъден на 20 години лагер, четиримата му съучастници получават присъди между 11 и 19 години затвор.

Твърдеше се, че в дъното на убийството са двама чеченци, които били обещали на наемните убийци най-малко 15 милиона рубли (около 210 000 евро). Въпросните двама обаче така и не бяха открити. Не станаха известни и мотивите им, посочва дъщерята на убития политик Жана Немцова.

Тази следа можеше да отведе и до висшите политически среди на авторитарно управляваната република Чечения, но тя така и не бе проследена, изтъкват критиците. По повод петата годишнина от убийството на Немцов Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съветът на Европа разкритикуваха резултатите от разследванията и призоваха за независимо международно проучване на случая.

Руските власти обаче винаги досега са отхвърляли подобен вид призиви. Кремъл не почете с нито една дума паметта на бившия вицепремиер, който в последните си дни е бил и депутат в един регионален парламент. Молбите за поставянето на паметна плоча на мястото на убийството или за преименуване на моста над река Москва в "Немцов" бяха отхвърлени.

Московските власти методично отстраняват всички цветя, оставени на мястото на убийството, като това нерядко е съпроводено от сблъсъци с активистите, срещу които се прилага и насилие. Въпреки това от пет години насам там всеки ден се оставят свежи цветя. Едва след много прения бе дадено разрешение на частни инициативи да поставят паметни плочи на две сгради, в които е живял Немцов.

На площад "Борис Немцов"

Отскоро площад "Борис Немцов" има в Прага, и то точно там, където се намира посолството на Руската федерация в чешката столица. Жана Немцова приветства решението на чешките власти да почетат паметта на баща ѝ. Според нея, международната инициатива е дала своето "отражение над руските власти, особено върху градските".

"Гоненията по политически причини в Русия се усилиха, но властите все пак схванаха, че не могат да прибягват до физическото унищожение на един опозиционен лидер", подчертава Немцова. Според нея, руското държавно ръководство не е предполагало каква "вълна на недоволство и възмущение" ще се излее след убийството на нейния баща.

Днес за Борис Немцов напомнят площади във Вашингтон, Вилнюс и Киев, наречени на негово име. И в други градове се обмислят подобни стъпки. На 29 февруари в Москва ще се проведе разрешен от властите възпоменателен марш за убития опозиционер. Но в Санкт Петербург една сходна акция така и не бе разрешена.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3121

    57 22 Отговор
    Пълни глупости.Поредният продажник от редицата готов да продаде Русия за пари.
  • 2 сггсгс

    42 16 Отговор
    Пак ли тия малоуници от дойче веле !
  • 3 Петко Германцов

    42 19 Отговор
    Един родоизменник по-малко.....
    За предатели,кучешка смърт....

    Коментиран от #9, #20

  • 4 Що го казват

    16 4 Отговор
    сега?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 no name no face no number

    26 10 Отговор
    Какво ревете нали вие от Запад насърчавахте и финансирахте перестройката на ония предател и смазахте бунта в Съветският бял дом. Сега седнали да се жалват от ла...та които сами забъркахте и в България така оака....те всичко тенкю
  • 7 ТтТ

    11 21 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    ТъPак прост, лаеш в БГ срещу ББ, иди да кажеш нещо против Путин! Това е диктатура , промит мозък!
  • 8 Илиев

    19 22 Отговор
    Тавариш Пути си изцапа ръцете с кръв. Ясно е, че коварното дело е по негова поръчка. Варварска държава.
  • 9 Алооо

    13 16 Отговор

    До коментар #3 от "Петко Германцов":

    Да кажеш какво точно е предал Немцов? Да ни образоваш, така да се каже... До къде ще стигнеш с тая слепота, тавариш?

    Коментиран от #16

  • 10 пепи

    16 11 Отговор
    Другаря Немцов е бил на много по висока позиция от Г-н Путин.Тъй че да не се прави на света вода ненапита.А и Путин се явява на сцената 2000 година.Изкърти веле пак объркаха опорните точки.

    Коментиран от #14

  • 11 Устав на мъжкото движение (MGTOW)

    5 0 Отговор
    1.Реформи в семейното законодателство;
    2.Уравняване на мъжете и жените пред наказателна отговорност;
    3.Еднаква възраст за пенсиониране както за мъжете така и за жените;
    4.Информиране на обществото за сексизъм и харасмент от страна на женския пол;
    5.Да се създаде фактическо равноправие за двата родителя при развод, взимане на алименти и от двата пола;
    6.Да се разглежда веднъж в 3 години състоянието на жилището на опекуна;
    7.Да се увеличи количеството мъжки персонал в обществените заведения на РБ;
    8.Изкореняване на гиноцентризъма в медиите
  • 12 Въздух

    14 11 Отговор
    Тоя въздухар го изритали от държавна работа в Русия, отишъл да се прави на политик в Украйна, приютил скъпа многооборотна мадама, обаче Путин е виновен за всичко.
  • 13 Сандо

    13 7 Отговор
    Ами поръчителите много разчитаха на това убийство.Не се получи по техния сценарий,но поне остана утехата,че още много време ще вдигат шум.А иначе на Немцов му беше минало времето,не беше никакъв фактор,никой не му обръщаше внимание.Оказа се по-полезеен мъртъв,отколкот жив.Нито е първия,нито ще е последния в тази игра.
  • 14 А бе

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "пепи":

    Ти въобще разбра ли нещо от статията?
  • 15 Справедлив

    13 4 Отговор
    БНемцов беше много странна фигура в руската политика.Той беше трудно разбираем дори и за съратниците си.Пример-когато Путин се кандидатира за втори път ,Немцов излезе с позиция че подкрепя кандидатурата му и че неговият политически съюз ще застане зад Путин.Тази негова позиция изуми и раздели либералните дейци в Русия.След това Немцов леко полеко се оттегли от политиката като основно се занимаваше с фондации и НПО-та...След време Немцов каза че съществото на тази дейност противоречи с неговият морал и чест.Обяви,че се оттегля от всякакъв вид политическа дейност и няма никакви амбиции за власт.И веднага след това беше убит-реално се получава,че Немцов не беше никакъв съперник на Путин-а обратното.И Немцов както и други руски либерални дейци бяха просто отработен материал..тогава защо му е на Путин да го убива-и то толкова показно до стените на Кремъл? А ако направим аналогия с Березовски,който искаше да се върне в Русия и го убиха във Великобритания,ако погледнем случая Скрипал,случая Толов и т.н..-ще видим,че отработеният материал не е нужен вече на Запада и просто стават жертва на секретните западни служби
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Малей мале

    7 3 Отговор
    АБСОЛЮТНИ И ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Убийството на Немцов отдавна е разкрито. Дори лежаха в затвора. Проверявайте си поръчковите глупости. Путин не е чак толкова тъп, че да направи инструкции за такова показно убийство. Да не говорим за личния живот на Борис, който е пълна каша с много жени и много незаконни деца...Алчен, но готин за женската част...Е, нещо като нашия Божков...
  • 18 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    ТОЙ БЕШЕ ПРОТИВНИК НА КОГО И ЗА КАКВО !??? " ЕХ ЗАПАД- ЕХ КЕФ .. ДА ГА"НАЧУКАШ" НА ЗАПАДА -ГАЛЯМ КЕФ " !?!?
  • 19 стоян георгиев

    5 5 Отговор
    българския комунист спокоино оправдава убииствата на руските опозиционери.нормален рефлекс на роба,които не иска да бъде свободен,а и много внимава и други да не се освободят!немцов хубав или лош остана в русия и критикуваше путин и бе убит за което.особено гадно е че убииците му дори и не се прикриха,а тва бяха военни от частната армия на рамзан кадиров.когато ги арестуваха кадиров заплаши че ще нападне арестуващите ги,но после се смири като му се обади шефа!сега ватата ще ни обяснява как немцов бил лош и е напълно нормално да бъде убит.и другата опорка от москва е че са го убили по чисто криминални причини.само че другари убииците му са разкрити и те са високопоставени военни от армията на путин.
  • 20 Айде бе

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Петко Германцов":

    Да си опозиционер не е измяна. Точно такова твърдение е фашистко, за сведение на чугунените комунистически глави!
  • 21 Муаха-ха-ха-ха...

    3 3 Отговор
    Само айдуците,като Тиквоча се страхуват от Путин ! Смех !
  • 22 олеееееееее

    1 0 Отговор
    Руснаците винаги са действали така. Путин е издал заповедта-тва е повече от сигурно. Естествено през няколко бушона , за да е невъзможо да се стигне до него.Болшевиките винаги така са се разправяли с опонентите си-винаги. От 1917, та до днес.