8 Март, 2020 13:10 5 083 126

Българският патриотизъм и русофилството

  • юрий борисов-
  • ядрена война

Ако не се самоунищожим чрез световна ядрена война, човечеството вероятно ще бъде свидетел на нов тип сътрудничество, на нов тип съжителство

Българският патриотизъм и русофилството - 1
Снимка: 24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Евроконтиненталното“ постепенно се налага като контрапункт на „евроатлантическото“. Това е културен процес, който все по-настойчиво тласка европейските лидери да осъзнават и признават неизбежното налагане на многополюсния свят.

Основната геополитическа характеристика на епохата, в която живеем, е противопоставянето на Запада срещу Русия, представяно като избор „или ‒ или“. Това противопоставяне и съответната дилема като негов идеологически продукт пронизват всички основни сфери на обществена активност – политика, икономика, култура, спорт…

В България, която в по-голямата част от своята история е последовател и подражател на чужди цивилизационни модели, официозната пропаганда, а (както виждаме напоследък) и официални държавни институции, енергично налагат тезата, че българският патриотизъм и българското русофилство взаимно се изключват. Всеки трябва да избере – или България, която категорично и безвъзвратно се е ориентирала към Запада, или Русия, която фатално ни дърпа към миналото. Или демокрация, прогрес и бъдеще, или деспотизъм, назадничавост и мрак (1). Тези взаимоизключвания са повсеместни – в политически речи, политическо поведение и публицистика.

Как се появи съвременната русофобия? Каква е нейната същност? Несъвместими ли са наистина българският патриотизъм и българското русофилство? Неестествено ли е сътрудничеството между Западна Европа и Русия или, напротив – логиката на съвременното развитие предполага такова сътрудничество? Днес тези въпроси са блокирани, тъй като русофобията се представя аксиоматично като сърцевина на западния, в т.ч. и на българския патриотизъм. А аксиомите не се обосновават.

* * *

Оценката за „културна несъвместимост“ между демократичния свят и Русия започва да се формира в САЩ веднага след победата на болшевишката революция през 1917 г. И то не просто в медиите, а и в академични среди. Тази нагласа е особено силна по време на Студената война. Тогава СССР се представя като опасен и агресивен, а това отношение днес се прехвърля върху Русия. Тази оценка става обща за целия западен свят, който продължава да подхранва и поддържа т.нар. русофобия и днес. С „ръката на Кремъл“ обясняват конфликтите навсякъде по света.

За да бъде картината безспорна, към нея се добавя и образът на „дивата и кръвожадна“ Русия от по-предишни векове. Според една от американските исторически школи нищо в Русия не се е променило по същество от Петър Първи до Путин. Тази теза жъне успех и се взима на въоръжение от политици, учени и журналисти.

Съответно ръководителят на тази „агресивна и дива държава“ не може да бъде нормален политик и западната пропаганда му изгражда злодейски образ. Найл Фергюсън, британски геополитик и професор в Оксфордския и в Харвардския университет, видя във Владимир Путин „руски еквивалент на Пиночет или Франко“, други с лекота го сравняват с Хитлер. Русофобията отива дотам, че обявява руския президент за ментално болен – имал бил неврологично заболяване, следствие от преживяна в детството травма, според „експерти“ на Пентагона, които определиха и диагнозата – синдром на Аспергер, вид аутизъм (2) .

Теорията за дивата, агресивна и жестока Русия, която не е променила своите геополитически инстинкти от Петър Първи до Путин, обаче не издържа пред някои многозначителни факти. Тя не може да обясни например как през 1989 г. „империята“ се съгласява да бъде съборена Берлинската стена, как после се оттегля от Източна Европа и дава независимост на 15 държави. „Повечето от тези страни не очакваха, че ще станат независими. За руското ръководство едва ли щеше да е трудно да ги удържи в своята орбита… Истината е, че Русия сама се отказа от своята империя“, пише Пиер-Марсел Фавр и продължава: „За сравнение, нека си представим, че САЩ решат да върнат на Мексико завоюваните от тях в средата на ХІХ век щати Аризона, Колорадо, Невада, Юта, Калифорния и Ню Мексико, или пък да ги признаят за независими“(3). Авторът отбелязва също, че при това доброволно разделяне с територия и население Русия се лишава и от огромни ресурси: „Тук ще припомним само, че Казахстан, Туркменистан и Азербайджан разполагат с едни от най-големите петролно-газови запаси в света“(4).

И още: нито един документ, свидетелстващ за агресивни намерения на Кремъл към Запада, не е открит след разпадането на СССР и забраната на КПСС. За разлика от известните планове на САЩ да унищожат Русия с ядрено оръжие (5). Може ли да си изначално агресивен и в продължение на 70 години да не се изкушиш да замислиш нападение над западни страни?

Мек вариант на нагласата за цивилизационна несъвместимост и невъзможен диалог е склонността на Запада да вижда себе си в ролята на „учител“, а Русия – в ролята на „ученик“. Това предполага послушание и подчинение, а не сътрудничество, съавторство, взаимност.

В своята Обща стратегия от 1999 г. Европейският съюз дори си позволи да изисква от Русия („пълна трансформация“, „създаване на действаща пазарна икономика“, „върховенство на закона“, „изграждане на гражданско общество във всички сфери“ [6]) – нещо, което не би си позволил никой спрямо потенциален партньор. Към Русия в случая е подходено като към кандидатка за членство в ЕС, каквато тя няма намерение да става. Защо тогава ЕС ще се меси в нейните вътрешни работи и ще ѝ предписва своите дефиниции за света?

Тази нагласа всъщност е израз на „интелектуален солипсизъм“, при който единствено възможното е „или – или“. Нагласата „или – или“, гарнирана с „цивилизационна несъвместимост“, е в основата на интерпретацията на конфликта в Украйна от 2014 г. Тя не позволява разбиране и на Русия, и на Украйна едновременно. Никакви репресии, насилие, дори физическо унищожение на хора в Украйна, не допускат друга интерпретация на реакциите за защита и самозащита освен като „посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост“.

Историята помни фобии и по отношение на други страни и народи. Имало е „англофобия“, имало е и „германофобия“. Има антисемитизъм… Може да се каже, че русофобията е сравнима тъкмо с него (7). Антисемитизмът също не е временна нагласа. Той няма да се промени нито от поведението на държавата Израел, нито от поведението на групи евреи. За онези, които го изповядват, евреинът носи вина по рождение. След осъждането и разпъването на Христос той не може да промени тази вина със своето поведение. С русофобията е същото – това не е ситуационен страх. Това е изначален, фундаментален страх (8).

Разбира се, в този масиран, мащабен и заглушителен хор се чуват и авторитетни гласове, които оспорват тотално негативния образ на Путин и Русия. Те обаче нямат голямо влияние, не успяват да внесат нюанси в образа, да бъдат коректив (9).

Понякога русофобията е толкова енергична, безкомпромисна и лишена от нюанси, че я наричат „русофолия“ (от „folie“ – фр. „лудост“). Просто

„Rossia delenda est“

„Русия трябва да бъде унищожена“. Това е целта. Съвсем в духа на известната фраза на Катон Старши „Cartago delenda est“, която сенаторът произнасял в края на всяка своя реч в Сената, независимо от темата (10). Да повторим – независимо от темата!

Едва ли някой по-добре от Бил Клинтън, бившия американски президент, е формулирал какви цели всъщност си поставя Западът по отношение на Русия. А ето какво казва той пред заседание на Обединения комитет на началник-щабовете на 25 септември 1995 г.: „В най-близкото десетилетие ни предстои решаването на следните проблеми: разчленяването на Русия, окончателното разрушаване на нейния военнопромишлен комплекс, установяване на изгодни за нас режими в откъсналите се републики. Ние ще позволим на Русия да бъде държава, но империята ще бъде една – САЩ“ (11).

Ето защо допустимото за Запада не е допустимо за Русия. Ако някой в Русия организира кибератака срещу друга държава, това е скандално. Когато същото правят американските служби, то става приемливо. Само през 2011 г. разузнавателните служби на САЩ са организирали 231 кибератаки срещу други държави, най-голямата част от тях насочени срещу Русия, както свидетелства с документи бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън.

Ако Русия инвестира политически в която и да е било държава – това е „зловредно влияние“. Ако Западът инвестира, е „грижа за демокрация­та“. Близо 60 неправителствени организации, щедро финансирани от САЩ и Европа, развиват антиправителствена дейност в Русия. В този сектор през последните 15 години Щатите са налели 20 млрд. долара (12). Да се допусне само, че Русия може да създаде неправителствени организации в САЩ, да ги финансира и задава посока на дейността им, ще бъде възприето като чудовищна агресия.

„Руската агресия“ се превърна в аксиома. Вероятността Русия да нападне европейска страна – е самоочевидна. Подобно на злополучното „отравяне на Скрипал“, което показа, че да обвиниш Русия, дори няма нужда от доказателства. И обратното, че никакви доказани факти за подобни престъпления, извършени от обвинителите на Русия, всъщност нямат значение: „Барак Обама разреши официално повече от 2300 „екстериториални убийства“ през мандата си. Франсоа Оланд призна, че е заповядал да бъдат извършени редица извънсъдебни екзекуции срещу „неприятели на държавата“, приблизително по една на месец за периода на управлението му. Пред списъка на палестинците, ликвидирани от израелските тайни служби в чужбина, руснаците ще се окажат почти аматьори“, пише Серж Алими в разгара на истерията „Скрипал“ (13) .

* * *

Пренасяме се на българска почва. 30 години, след като приключи периодът, в който „дружбата със СССР“ ни беше нужна „както слънцето и въздуха за всяко живо същество“ (Георги Димитров), се оказа жизнено необходимо да нямаме и да не сме имали нищо общо с Русия. Избрали сме Запада, значи сме против Русия. Или – или. Въпрос на патриотизъм. Оттук и българският силогизъм

„Не съм русофил, защото съм българофил“

Защо любовта, харесването и прочие на чужд народ предпоставя несъвместимост с любов към родината и с българските интереси, няма нужда да се разсъждава. А какво всъщност означава да си българофил? С какво поведение се доказва патриотизмът?

Отговорът е по-лесен, ако гледаме назад, към историята. През ХIХ век това е борбата за църковна независимост, за освобождение от турското робство. След освобождението – да работиш за икономическия и културния възход на народа и страната. Пак тогава – свръхнационалната задача за обединение на българските земи. А после?

Кое е патриотично? Да вдигнеш Септемврийско въстание или да смажеш Септемврийското въстание? Да се бориш за комунистическа власт или да избиваш комунисти? Да строиш социализма или да рушиш и разграбваш сътвореното при социализма?

Във всички случаи съдържанието на патриотизма е сравнително безспорно в години, в които има ясно изразен национален идеал.

Какво е обаче да си патриот днес в България?

Да тачиш националните герои, да знаеш наизуст стихотворения за родината, да защитаваш чрез изкуството или в житейски спор достойнствата на народа…

Да си сложиш българското знаме на балкона… Да се възмущаваш, че наричат „турското робство“ „присъствие“… Да мразиш емигрантите… да презираш българите, напуснали страната си… Да утвърждаваш, че македонците са българи… Да си искаш Западните покрайнини…

Да вееш трикольора – да, има и такъв патриотизъм днес, който се изразява в отричане и презиране на партиите и политическия елит и в този смисъл в непоносимост към партийните знамена.

Учени говорят за „обезкултуряване на българския патриотизъм“, за действителност, при която патриотизмът се изпразва от съдържание, за да бъде заместен от емблеми и нищо незначещи думи (14).

Трудността да се посочи относително общоприето разбиране за българския патриотизъм днес е плод на липса на национален идеал, национална мечта, национален стремеж, общонационални действия в определена посока.

Всеки се кълне, че иска добруване на българския народ и работи за него. Но разбирането на тази работа стига до взаимоизключващи се интерпретации. Ляво? Дясно? Центристко? Проевропейско? Проатлантическо? Антиевропейско? Антиатлантическо?

Тук някъде се намества и тезата, че българският патриотизъм и русофилството взаимно се изключват.

Въпреки фактическата сложност да се определят по един общоприет начин понятията „български патриотизъм“ и „българско русофилство“, по тяхното съдържание не се спори. Те се възприемат за очевидни и често споровете са чисти недоразумения, доколкото спорещите влагат в понятията различно съдържание. За самоопределящите се като русофили това означава най-просто историческа признателност към Русия, понякога – носталгични спомени от СССР и годините на работа или обучение там, в друг случай – респект от външната политика на днешна Русия, симпатии към нейния лидер…Или по-сложното, по-комплексното разбиране, че българският и руският народ принадлежат към една цивилизация, че те трябва взаимно да се уважават и подкрепят, че българското развитие ще бъде непълноценно, осакатено без конструктивните и приятелски отношения между България и Русия. Нищо от това не изключва патриотизма в общоприетото му значение на любов към родината.

„Патриотизмът“, който възприема руската цивилизация като несъвместима с българската, руските интереси – като несъвместими с българските, не може да посочи сериозна аргументация. Поради което заимства оценки и квалификации от западните лаборатории на русофобството, без да се съобразява нито с културната близост, нито с позитивните измерения на историческите взаимодействия между българския и руския народ.

Това се случва също, когато българският „патриот“ преценява, че доброто отношение към Русия може да му създаде неразрешими проблеми в общността, към която принадлежи или към която се стреми да принадлежи, ако тя е доминирана от антируски нагласи. В такъв случай той няма много голям избор, освен да повтаря, че русофилството е предателство.

Тези недоразумения стават явни, когато се отговаря на въпроса „Масово ли е русофилството в България?“ Много често наличието на масово (според социологията) русофилство у нас се отрича на медийно-пропагандния терен посредством превърналите се в клишета въпроси:

„Ама къде пращате децата си да учат –
в Русия или на Запад?“

„Къде отиват българските емигранти да работят – в Русия или на Запад?“ Отговорът „На Запад“ се смята за безспорно опровержение на социологията. Сякаш, за да си русофил, трябва непременно да предпочиташ всичко руско – руския стандарт, руското образование, руското здравеопазване, на масата да посягаш към водката, а не към уискито; към пелмените, а не към кроасаните; към борша, а не към шкембе чорбата… Нагласата „Или всичко, или нищо!“ изисква тъкмо такъв житейски фанатизъм.

И тъкмо затова е неприложима в живия живот. Да, аз ще пратя детето си да учи във Англия, защото тамошното образование е конвертируемо в целия свят, защото отваря врати и в днешната геополитически конюнктура създава конкурентни предимства. Но с какво този избор омаловажава ползите от социално-икономическо сътрудничество с Русия? С какво омаловажава факта, че тесните приятелски взаимоотношения с Русия създават гаранции за запазване силата на българското православие; на славянската култура, към която принадлежим цивилизационно?

Друг аргумент срещу твърдението, че в своето мнозинство българският народ е настроен русофилски, е политическият факт, че избирателят няма специално отношение към партиите, демонстриращи русофилство. С други думи – декларирането на русофилска принадлежност не ти носи като политик изборни бонуси (15).

Това е така, защото русофилството е преди всичко културна нагласа и не се превръща в нагласа за политическо поведение. Освен това липсата на парламентарна представителност на определени нагласи и ценности изобщо не означава, че те липсват или са оскъдни в обществото. Това несъответствие е характерно и за други сфери. Ако не беше така, преобладаващата част от днешните депутати щяха да имат друго отношение към плоския данък, например, към трудовото законодателство, към проблемите на неравенствата. Помним как само четирима избраници гласуваха против влизането на страната ни в НАТО, докато социологическите изследвания към онзи момент показваха, че българският народ в своето мнозинство е против НАТО или най-малкото се отнася с огромно недоверие към този алианс.

Тук иде реч за представителността на българската политика. Много факти могат да бъдат посочени в подкрепа на тезата, че тази представителност е твърде ниска. Русофилските настроения не правят изключение.

Ако българският патриот не споделя оценката за руското като несъвместимо със западното, няма проблем едната и другата „филии“ да съществуват мирно и съвместно. Каква колизия въобще може да съществува в харесването на българската култура и руската култура. Къде е колизията в това да споделяш руската геополитическа идея за многополярен свят и в същото време да работиш за просперитета на България в този многополярен свят?

Друг е въпросът, разбира се, ако си се идентифицирал с разбиранията на американския политически елит, че „империята трябва да бъде една“, казано беше коя. Да, такава идентификация не може да не отхвърля Русия в основните ѝ цивилизационни измерения. Но пък кое му е патриотичното на това?

Ако разбираш българския патриотизъм като обич и грижа за специфично българското и насреща си нямаш руска агресия, нацелена да руши българското, няма как този патриотизъм да е несъвместим с русофилството. Те ще се съчетават и допълват както в областта на културата, така и в икономиката или политиката. Нещо повече, ако смяташ, че българското развитие ще бъде ощетено и ограничено, без тясно и пълноценно взаимодействие с Русия, то тогава българският патриотизъм е невъзможен без русофилството. Ето как стигаме до твърдението, че „ако не си русофил, не можеш да бъдеш български патриот“.

* * *

Дилемата „Или Запада, или Русия“ изглежда по съвсем различен начин, погледната през фактите на реалното сътрудничество досега.

Свидетели сме на много събития, при които ЕС и Русия са в режим на диалог. И те са в крещящо противоречие с твърдението за „стратегическо несъответствие“ и „цивилизационна несъвместимост“: споразумение за търговия и сътрудничество от 1988 г. между Европейската икономическа общност (ЕИО) и Съюза на съветските социалистически републики (СССР); споразумение от 1994 г. за партньорство и сътрудничество между Европейския съюз и Русия; споразумение от 2005 г. за стратегическо партньорство чрез формиране на четири общи пространства: икономика, вътрешна безопасност и правосъдие, външна безопасност, наука и образование (16) .

През 2010 година на руско-немско-френската конференция в Довил лидерите на Германия, Русия и Франция съгласуват план за действие, съгласно който, според Никола Саркози, след 10-15 години Русия и ЕС могат да се превърнат в единно икономическо пространство – без визи и с обща система за безопасност.

През същата 2010 година в статия на немския вестник Suddeutsche Zeitung премиер-министърът (тогава) на Русия Владимир Путин предлага на ЕС да създаде икономически алианс, който може да се разположи на територията от Владивосток до Лисабон.

Ето пример и от санкционната епоха. Става дума за последната мащабна инициатива на Русия за сътрудничество със Запада. През 2015 г. Евразийската икономическа комисия направи официално предложение до Европейската комисия за възстановяване на диалога по търговско-икономическото сътрудничество между двете общности. В паметната записка, връчена на председателя Жан-Клод Юнкер, са били включени инициативи за обвързване на интеграционните процеси в Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и ЕС. В това предложение на евразийците се говори за пътна карта за бъдещо общо икономическо пространство (17).

Икономическите преговори и договорености между ЕС и Русия са напълно закономерни и естествени, като имаме предвид фактическата им икономическа обвързаност (18).

Към примерите от базата да добавим примери и от настройката. През август 2002 г. президентът на Русия Владимир Путин предложи на Европейската комисия да се разгледа въпросът за безвизов режим при взаимните пътувания. ЕС се държа адекватно по отношение на това предложение. На 17 юли 2003 година главата на Европейската комисия Романо Проди заявява, че в течение на близките пет години може да бъде ликвидирана настоящата визова система за влизането на руските граждани в страните от Европейския съюз.

Посочените примери показват, че между Запада и Русия е възможно сътрудничество. Не просто е възможно, но има и взаимен стремеж към него. Тези примери обаче са на парче. Ако говорим за цялостна концепция за хармоничното съвместно развитие на Запада и Русия, за тяхното взаимно допълване, това е разбирането за възможността и необходимостта от „нов голистки път“ (19).

„От Атлантика до Урал“, това е географското разбиране на френския президент Шарл Де Гол за Европа (20). По време на 11-дневно посещение в СССР (1966 г.) Де Гол подписва в Москва съвместна френско-съветска декларация, в която двете велики сили оповестяват, че първата цел в европейската им политика е нормализиране, а след това и развитие на отношенията между европейските държави при зачитане на техния суверенитет. С пълно основание британският историк д-р Пол Джонсън характеризира управлението на Де Гол като „преломен момент не само във френската, но и в следвоенната история на Европа“ (21) .

Новият голистки път

не е нищо друго освен разшифроване на девиза „Европа е по-силна в съюз с Русия“. Този голистки път слага кръст на разбирането, че отношението между Запада и Русия е „или ‒ или“ и обяснява, че това отношение е „и ‒ и“ по един напълно естествен начин. Не е необходимо човек или страна да избира между Запада и Русия. Да имаш добро отношение към Запада, не означава, че изневеряваш на Русия. Да имаш добро отношение към Русия, не означава, че се отказваш от Запада. И тук примерите за автори и политици, които споделят идеята за необходимото сътрудничество между Запада (в лицето на ЕС) и Русия, са многобройни.

Когато се говори за неоголистки път, често е цитиран Жак Атали, близък сътрудник на френския президент Митеран и световноизвестен геополитически анализатор. Когато говори за господстващи сили през новото хилядолетие, Атали си представя едната като Европейския район, който се простира от Лондон до Москва (22). И действително, свързаността на технологиите на Европа със суровините на Русия създава субект, който е съвсем различен както от Европейския съюз, така и от Русия, взети поотделно. Враждебността на САЩ към „Северен поток 2“ например не е просто грижа за втечнения газ, който те могат да продават на европейския пазар. Това е съпротива срещу обединяването на ЕС с Русия.

Днес най-яркият пример за ключов европейски политик, който смята, че сътрудничеството между ЕС и Русия, е възможно, желателно и необходимо, е френският президент Макрон. В своята впечатляваща реч пред посланиците на Франция (27 август 2019 г.) той казва: „Европейският континент никога няма да бъде стабилен и сигурен, ако не постигнем мир и яснота в отношенията си с Русия“. Истинският европейски проект изисква „формиране на общ фронт между ЕС и Русия“ и установяване на нови отношения с Москва. Според него, привличането на Русия е необходимо, защото тази страна е един от стълбовете на колективната сигурност (23).

* * *

Когато говори за невероятния прогрес на Япония след Втората световна война, Жак Атали казва: „Обяснението за този подем е предимно от културно естество…“ (24) За да се променят перспективите на Европа, тя се нуждае от културна промяна. Съществена част от нея е отношението към Русия.

И тази промяна започна. Изказвания на Макрон, Меркел, Салвини, Орбан и други политици от значима величина, показват, че назрява бунт срещу евроатлантическата враждебност срещу Русия. За това помага, разбира се, и имперското поведение на САЩ, които брутално накърняват икономически европейски интереси със своята безогледна санкционна политика.

Разликата между САЩ и Европейския съюз в отношението им към Русия става все по-очевидна. Американският икономически егоизъм и силов манталитет стават все по-неприемливи за европейските лидери. Започна да се появява в публичното пространство понятието „евроконтиненталното“ като контрапункт на „евроатлантическо“. Това е културен процес. Той все по-настойчиво тласка европейските лидери да осъзнават и да признават неизбежното налагане на многополюсния свят. Свят, който унищожава статута на хегемон на САЩ, който ще принуди страните в името на своето бъдеще и на своето добруване да признаят равнопоставеността на други държавни субекти.

Ако не се самоунищожим чрез световна ядрена война, човечеството вероятно ще бъде свидетел на нов тип сътрудничество, на нов тип съжителство. Той най-напред ще се изгради в манталитета, в духа, в културата на определящи световни фактори, преди да се прехвърли, преди да се обективира в икономиката, в международното право, в дипломацията.

Тази нова култура ще сложи край на отношението между Запада (или съществени негови части) и Русия като отношения на несъвместимост, на избор. „И ‒ и“ ще победи „или ‒ или“. Тогава и българският патриотизъм ще стане очевидно съвместим с българското русофилство. В по-далечно бъдеще, като се обръща назад във времето, човечеството може би ще се отнася към ХХ и ХХI век така, както днес ние се отнасяме към Средновековието.

На това място обаче релевантна става вече литературата, а не политическият анализ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    30 8 Отговор
    Какво означава думата русофобия, какъв е нейния произход и как тя се вписва спрямо "освобождението "?

    Коментиран от #19

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 11 Отговор
    няма ненаказано добро

    Коментиран от #7

  • 3 Сесесере

    23 51 Отговор
    Аз съм просто русофилчи и нищо не може да ме промени, кви са тия евро и централни атлантици, искам дочени гащи и москал в гаража, а и жената с вълна!

    Коментиран от #35

  • 4 Waleri

    13 39 Отговор
    Значи скапани Руснаци. Вписва се по скапан начин.
  • 5 Бойко Боклука

    42 13 Отговор
    Комунистите са виновни, искат да ми вземат къщата в Барселона!
  • 6 criminal

    18 49 Отговор
    Поредната глупост.......
  • 7 Stormtrooper

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Зависи дали ти определяш какво е добро, а не някой друг на принципа садо-мазо.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 45 Отговор
    Юрка-пишурка, една от грешките на прехода от „социализъмът” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщините Ви. ...

    Коментиран от #18

  • 9 Игор Додон

    38 10 Отговор
    По принцип русофобията е расизъм също както антисемитизма и прочее. Всяка форма на ксенофобия е наказуема.
  • 10 Дориан

    24 3 Отговор
    Това противопоставяне го е имало винаги. Преди това само че ролята беше поверена на Византия. Историята помни как "европейците" идват в Константинопол и със седмици грабят, рушат, убиват, изнасилват, съсипват. Първият, вторият и третият Рим винаги са били противовес на всички варвари.

    Коментиран от #13

  • 11 onq s konq

    39 11 Отговор
    Изчерпателен и точен коментар. Значи от Америка идва пропагандата на майцепродавците. Платен слугинаж на колонизаторите.
  • 12 Левскар

    42 10 Отговор
    Капитан петко войвода на Турчев. „Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина. Виждал съм и по турци от тебе Турчев.“

    Коментиран от #28

  • 13 Тато

    12 27 Отговор

    До коментар #10 от "Дориан":

    Тя Византия удържаше и московските варвари

    Коментиран от #112

  • 14 Коджакафалиев

    40 12 Отговор
    Добре написана и обоснована статия . Браво на автора!
  • 15 Истината

    29 9 Отговор
    е, че българи са се потурчвали по собствено желание с цел придобивки и забогатяване още през време на 500 те години робство. Такива потурнаци по манталитет има и сега. Върху този изобилен тор се разрастна русофобията.

    Коментиран от #23

  • 16 бай Шиле

    19 4 Отговор
    Скъпи тролове,преди да пишете мнение за статията,трябва да сте я прочели.

    Коментиран от #24

  • 17 голем смех

    29 6 Отговор
    всички злодеи с които сравняват Путин са все създания на „цивилизования и демократичен” запад. Що таке бе другаре-демократи издишате в логиката.
  • 18 бай Шиле

    25 6 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не знам дали "заведения за превъзпитание" или заведения за ограмотяване.На такива като теб.Поне половината статия да беше прочел.

    Коментиран от #26, #27

  • 19 Емил

    13 21 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Русофобия значи "страх от Русия"! А страхът е основателен, защото след като ни "освободи" два пъти, не е сигурно, че ще оцелеем след трето "освобождение" от европейско робство!
  • 20 бай Шиле

    24 4 Отговор
    Авторът можеше и по простичко да изложи тезата си.С въпрос: защо при Горбачов и Елцин Русия беше "партньор",а при Путин е "враг".

    Коментиран от #22

  • 21 Много

    26 13 Отговор
    достоверна статия.Наистина 80% сме русофили и така ще бъде.И не само възрастни са русофили ,а и много млади има.В момента българите по обичат Путин от Борисов -тази е истината

    Коментиран от #25, #30, #123

  • 22 Български по хелзинкски комитет

    8 14 Отговор

    До коментар #20 от "бай Шиле":

    Бай този,Президентът Плевненлиев,г-н Соломон Паси,г-н Цветан Цветанов и много други уважавани политици сто пъти обясниха за Русия.За теб персонално обяснение ли искаш?
  • 23 Skull 322 Bones

    9 11 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Истината е, че всичко при вас е обратно на Истината. Имало е богати българи, без да си сменят религията, без да са задължени за военна повинност, за разлика от мюсулманите. И като използвате думата робство, сравнете правата и възможностите на българите, с тези на руските поданници.
  • 24 Джудже

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "бай Шиле":

    Трол да прочете статия! Те обикновено коментират само заглавията, а понякога просто си поставят коментарите където им падне. Троловете не са читатели, а са писатели ;-)))
  • 25 Въпрос

    7 16 Отговор

    До коментар #21 от "Много":

    Каво означава да обичам Путин, или Бойко, или който и да било там? Изобщо осъзнавате ли каква извратеност има в разбиранията ви? - и на всичкото отгоре, причислявате нормалните хора към вас. 80 процента!? Не са ли 800%, заедно с тези от Карлуково?
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 8 Отговор

    До коментар #18 от "бай Шиле":

    "....четемЕ и слушамЕ........" е точно по жаргона на правешки хитрушко, бай ти Тошо.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "бай Шиле":

    "....четемЕ и слушамЕ........" е точно по жаргона на правешки хитрушко, бай ти Тошо.
  • 28 Абе...

    7 14 Отговор

    До коментар #12 от "Левскар":

    Няма сопа ли? Има, има, ами се благодарете че сме демокрация.

    Коментиран от #86

  • 29 Неутрален

    11 22 Отговор
    Русия е като мутрата в квартала - всички се страхуват от него, никой не го обича или уважава. Европа се раздели с илюзиите, че с Путин може да има сътрудничество. Др. Борисов словоблудства, но не коментира перманентните прояви на агресия на любимата си Русия в Грузия, прибалтийските държави, ограбването на собствената ни страна чрез неравноправни договори и корумпиране на политическия ни елит и т.н.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 20 Отговор

    До коментар #29 от "Неутрален":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 32 БулРус

    22 9 Отговор
    Браво за статията. Болшинството Българи обичат Русия, колкото и медиите да се опитват да налагат "неуспоримите предимства" на западните "ценности".

    Коментиран от #117

  • 33 Професор по Стоманобетон

    4 16 Отговор
    Тоя га му са изпразня фостата,семито ши виси от мустака му гачи лий сталагмит.С тия свински очички ши гледа на баа си минжата през дуваря на женската баня Пиперка.

    Коментиран от #36

  • 34 Госあ

    17 10 Отговор
    Така е, заедно с порното, кока кола, макдоналдс и бананите за простолюдието дойде и омразата към най големия пазар за българското производство, най голямата школа за българина и страната освободителка. Затова казвам, че простолюдието трябва да си знае мястото. Всъщност времето разделно настъпи с брекзит и прасетата ще бъдат товарени в трюмове и изнасяни за любимата си кочина америка, да видят с очите си какъв добър стандарт на живот имат.
  • 35 Пако

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    И дочените гащи ще осереш ,Говньо...:
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Професор по Стоманобетон

    1 10 Отговор
    Да гойдеш с мокорони ва,с анозлижано рижано.
  • 38 Българин

    12 25 Отговор
    Русофобия няма!

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    А русофилията е синоним на безплодие, антибългаризъм и национално предателство!
  • 39 Димитър Благоев

    9 19 Отговор
    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“ ( „Принос към историята на социализма в България“, София, 1976 г.)
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Косатка

    24 5 Отговор
    Поздравления за автора на статията! Изключително добре написана!
  • 42 Психиатър

    12 20 Отговор
    И най-тежката форма на русофилия се лекува с живот в самата руска кочина. Така например Депардьо получи руско гражданство лично от Путин, но след като изтрезня избяга чак в Белгия и предпочита от там да се обяснява в любов към Русия и Путин. На българските ушанки са достатъчни 6 месеца живот в Русия за да станат нормални българи.

    Коментиран от #45

  • 43 Ганка

    18 3 Отговор

    До коментар #40 от "Тест":

    Явно не си прочел статията. Келеш!
  • 44 Истината

    12 18 Отговор
    Самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си освен Национално движение "Русофили" да съществуват национални движения "Туркофили" или "Американофили" , които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове.

    Коментиран от #52, #68

  • 45 Кор за фащ

    13 5 Отговор

    До коментар #42 от "Психиатър":

    Прибирай се в психиатрията и не се обаждай повече неподготвен.
  • 46 Българин

    8 17 Отговор
    Новичока е слаба отрова. Много по силна и опасна от нея е "Русофилчока", с който преди 140 години е заразено част от българското общество. То е превърнало част от българите в руски зомбита, за които Русия и руските интереси са най-святото нещо на света!
  • 47 Истината

    7 16 Отговор
    Колкото по далеч от Русия толкова по близо до цивилизацията! Русия означава Приднестровието, Абхазия Южна Осетия, Донбас, Луганск , Сирия, Северна Корея, Венецуела, Никарагуа, Зимбабве....
  • 48 Отечествен Фронт

    15 5 Отговор
    МАРШ НА ШПИОНИТЕ СОРОСОИДИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!!! 30 ГОДИНИ МИЗЕРИЯ СТИГАТ!!! ВСИЧКИТЕ СЕДЕСАРИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!!!

    Коментиран от #53

  • 49 КОНТРАТА

    14 5 Отговор
    НПОта на Сорос се опитват да прокарват лъжливата си пропаганда в България вече три десетилетия!
  • 50 Генерал

    19 5 Отговор
    Всеки един средно интелигентен човек знае, че най-големият враг на България от историческа гледна точка е Гърция и Турция..и след това Сърбия, Франция, Англия, Русия и т.н...(А най-големият враг на Света от историческа гледна е Великобритания)
    Така че, от историческа перспектива (преди русофобията) гъркофобията и туркофобията би трябвало да са напълно закономерни, но НЕ са.Все пак, нали трябва да се борим за демокрацията и враговете на "Америка за България".
  • 51 Монгола

    10 18 Отговор
    Русофила може да бъде единствено руски патриот и български национален предател!
  • 52 Отечествен Фронт

    7 3 Отговор

    До коментар #44 от "Истината":

    Ти си двоен шпионин на синегогата и ммфтийството. Всичко друго си различно от патриот, ПРОДАЖЕН МЕЛЕЗ!
  • 53 Българин

    9 16 Отговор

    До коментар #48 от "Отечествен Фронт":

    Първо трябва са се изгонят изродите руски шпиони. От 140 години продават интересите на България на мръсната руска кочина!

    Коментиран от #59

  • 54 onq s konq

    16 8 Отговор
    Аз съм русофил цял живот и такъв ще и умра! Всички които прокарват сородоидна пропаганда трябва да бъдат репатрирани в трудови лагери и да бъдат изолирани като прокажени!
  • 55 Истината

    11 15 Отговор
    Между Европа и Русия има цивилизационна разлика и тя се състои в това, че Русия е азиатска страна. Тя не е заселена както ни казват със славяни а с угро-финско-татарско население. И в тази обширна територия никога не е имало демокрация, там винаги човека се е подчинявал сляпо на властта. Големия руски историк Соловьов казва: „За нас, руснаците е престъпление да се съмняваме в правото на властта да прави с нас всичко, което си поиска”. Следователно,руснаците никога не са били свободни. През цялата си история те само са задушавали свободата на другите. На тях свобода не им е нужна, те се подчиняват на властта и считат това за ценност.
  • 56 Българин

    17 12 Отговор
    България беше държава със собствен суветенитет само когато е била със СССР! Сега сме колоня и затова има и демогравски сриф от колонялната политика която ни се налаха от вън с помоща на шпиони от вътре!

    Коментиран от #65

  • 57 А. П. Чехов

    10 14 Отговор
    А


    Пиянството, неграмотността, тъпoтaтa и ограничеността на руснака изостанал от Европа с двеста години, връзващ и до днес не съвсем уверено гащите си, за пореден път показва, че с него не трябва да се дружи, защото той разглежда дружбата като слабост.
  • 58 Другия с коня

    9 16 Отговор
    Юрий Борисов,Браво.....Успешно заобиколи Украйна и Крим в статията,а сега иди си вземи хонорарчето за Пасквила,трябва да си купиш маска за срещу Вируса....Руската о пропагандна машина я познаваме.Ядохме кютека 45 години и сме наясно с възможностите Й.....Досвидание....
  • 59 МИРИЛИЗЛИВ АНАЛ

    11 4 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    ВЗЕМИ СЕ ИЗКЪПИ БЕ КЛОШАР 21 ВЕК СМЕ ИМА ТОПЛА ВОДА ВЕЧЕ ИЗМИСЛЕНА!

    Коментиран от #78

  • 60 Братушките за нас

    9 8 Отговор
    Татищев

    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.

    Коментиран от #77

  • 61 Инджев Love🇹🇷

    6 12 Отговор
    Дядо ми Индже ме учеше да меазя русофилите още си спомням като хидехме в родните земи в Анадола!
  • 62 Братушките за нас

    9 10 Отговор
    Аксаков

    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”
  • 63 Братушките за нас

    10 12 Отговор
    Генерал фон Тотлебен

    Освобождението на християните под игото на исляма е една химера. Българите тук са по-заможни и живеят по-щастливо от селяните в Русия. Тяхното най – съкровено желание е освободителите да напуснат колкото  е възможно по-бързо страната им.
  • 64 Хисторик

    15 10 Отговор
    Исторически е доказано без хипотези, че туркофилите изначално след 1877г стават русофоби по късно става приятели с нацистите и след 1989г се трансформират в седесари- соросоиди!

    Коментиран от #74

  • 65 Българин

    9 16 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #66

  • 66 Българин

    16 4 Отговор

    До коментар #65 от "Българин":

    А сородоидите русофоби винаги ще бъдете плъхове! Майцепродавци потомсвени още от турското робство.

    Коментиран от #71

  • 67 Васил Иванов Кунчев-Левски

    6 5 Отговор
    Никому не се надявайте... Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…

    Коментиран от #70, #73, #115

  • 68 Пипи дългото чорапче

    11 5 Отговор

    До коментар #44 от "Истината":

    Защо да няма русофили.Как има американофили,туркофили,атлантици,приятели с Израел и кого ли не.Но Русия няма представители в българския парламент,няма етнически партии3на брой.Човекът горе долу добре го обясни.Е,и аз ли съм русофил че обичам Чайковски,Война и мир,Достоевски и Шостакович.От всеки народ може да се вземе хубавото,какво лошо има в това.А за мен примерът на Ломоносов как от бедно момче стига до Академията си е пример на упоритост и любов към знанието.А,вярно,за калинките знанието е зло.Мислещи не ви трябват,само самоубиващи се от любов към вожда.Къде ли съм го виждала и чула?Северна Корея,сър

    Коментиран от #76

  • 69 Чаадаев

    8 11 Отговор
    "Русия е  предназначена единствено за това, за да покаже на целият свят, как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави".
  • 70 БОКЛУК ТРАЙ

    14 7 Отговор

    До коментар #67 от "Васил Иванов Кунчев-Левски":

    Що разпространяваш измислиците на плужека Плевньо? Толкова ли ти е малко пипето нищожество? Васил Левски е бил русофил, пише писма до Руския император да прати помощ на братята славяни източно православни от Балканите!
  • 71 Българин

    10 13 Отговор

    До коментар #66 от "Българин":

    Повтарям за безродник руска измет, че русофоби няма!

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #75

  • 72 Братушките за нас

    8 13 Отговор
    ИГНАТИЕВ ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ НА РУСИЯ

    “За да бъде властта ни здрава и и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им във враждебен лагер” ( стр. 52)
  • 73 Хисторик

    11 3 Отговор

    До коментар #67 от "Васил Иванов Кунчев-Левски":

    Васил Левски е виждал мн ясно, че българите никога няма да могат да се освободят сами, той е виждал много ясно предателство дори в редиците на революционните комитети!
  • 74 ай де бе

    14 4 Отговор

    До коментар #64 от "Хисторик":

    Точно, само да допълня, че преди Освобождението туркофилите са били предимно чорбаджии, които са се мазнили на турчина и са тормозели обикновения българин за личната си изгодата. Днес съвременните чорбаджии-соросоиди правят същото с бедния българин.

    Коментиран от #80

  • 75 Отечествен Фронт

    10 3 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    Не скверни името на Републиката България като се пишеш Българин бе майцепродавецо!

    Коментиран от #81

  • 76 Българин

    7 12 Отговор

    До коментар #68 от "Пипи дългото чорапче":

    Когато видиш дебили да развяват и да се намятат с американски знамена, да носят тениски с лика на Тръмп и да разнасят портрети на Линкълн и Рузвелт, тогава можеш да говориш за американофили. Засега има единствено русофили.

    Коментиран от #83

  • 77 Пипи дългото чорапче

    7 4 Отговор

    До коментар #60 от "Братушките за нас":

    Господине,манипулирате като цитирате само едно от крилата на руската дипломация тогава.Затова цитирайте не това,което ви е угодно а всичко за отношението на руси към българи.Но не го правите ,нали?Аман от манипулатори.
  • 78 Българин

    3 10 Отговор

    До коментар #59 от "МИРИЛИЗЛИВ АНАЛ":

    Ами такъв ще си като главата ти е все в руските задници!
  • 79 Радой Ралин

    7 8 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #121

  • 80 Хисторик

    11 6 Отговор

    До коментар #74 от "ай де бе":

    Именно, доносници на турската власти са били и не са давали пари за оръжие и за въстанята. Чоржаджия изедник са казвали българите едно време! Точно техните деца се изучват в чужбина и носят русофобията по българските земи вербувани са били от разни организации на Запад!
  • 81 Българин

    5 12 Отговор

    До коментар #75 от "Отечествен Фронт":

    Русофилите сте най-големите българофоби и национални предатели!
  • 82 Братушките за нас

    6 8 Отговор
    СЛАВЯНИТЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТ САМО КЪМ РУСИЯ И ДА СЕ ПОСТАВЯТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ НЕЯ, НАРЕЖДА ИГНАТИЕВ

    “Всичките ми действия в Турция и сред славяните от 1861 до 1867 г. бяха вдъхновени от споменатите по-горе мисли и клоняха към това – да може Русия сама да господства на Балканския полуостров и в Черно море; и източните народи, особено славянските, да обръщат погледи изключително към Русия, поставяйки своето бъдеще в зависимост от нея, а не от другите европейски държави”. ( стр. 55)
  • 83 Пипи дългото чорапче

    7 4 Отговор

    До коментар #76 от "Българин":

    Щом имаше комитет който подкрепяше Тръмп за избора му начело с бивш царски министър.Не си спомням да е имало такъв за Путин.Виждала съм мъже с тениски на американското знаме,леки автомобили с английското.Но щом тези нещица ни правят русофили,много повърхностно гледате на нещата и разговор не би могъл да има..Е,и аз имам чадър подарък от Англия със знамето им,прави ли ме англофил?

    Коментиран от #87

  • 84 Истината

    5 11 Отговор
    Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селекционирани  чудовищни морални уроди при, които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лайната, в които иска да потопи целия свят.

    Коментиран от #88

  • 85 Бесен Язовец

    8 9 Отговор
    ДОБРЕ ЧЕ БЯХА ГЕНЕРАЛИТЕ КАТО СТОЛЕТОВ И ГУРКО, ЧЕ АКО ЧАКАХМЕ НА НАШИТЕ ТУРКОФИЛИ ОТ ПРЕДИ 1877 Г. ОЩЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ ПОСЛЕДНАТА ЧАСТ ОТ ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ!
  • 86 Левскар

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "Абе...":

    Еееех, да беше жив сега войводата. Майцепродавците със сопи имаше да се молите.
  • 87 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #83 от "Пипи дългото чорапче":

    Знаеш ли кои бяха в този комитет, така нареченото българско Тръмп общество. До един отявлени русофили! Като Иван Гарелов, Димитър Иванов - Гестапото, Светлана Шаренкова, Борислав Цеков.

    Коментиран от #90

  • 88 Комуниста

    11 6 Отговор

    До коментар #84 от "Истината":

    Усещам вонята ти на шалвари турченце, скоро ще си ходиш в Анадола щом не си си ходил 1985г!
  • 89 Истината

    6 10 Отговор
    И. П. Павлов в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното: “Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за руския  човек. Той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действителността , а с думите."
    Наблюденията на нобелиста важат в пълна сила и днес.
  • 90 Пипи дългото чорапче

    6 1 Отговор

    До коментар #87 от "Българин":

    Е още по зле.Само затвърждава че за много хора отечеството е там,където ми са обувките.Аз бих казала,откъдето има изгода.Но това е друга тема,нали?

    Коментиран от #91

  • 91 Пипи

    7 7 Отговор

    До коментар #90 от "Пипи дългото чорапче":

    За Астрид Линдгрен Втората световна война представлява битка между две чудовища: на болшевизма и на нацизма. А ако трябва да избира по-малкото от двете злини, лично тя би предпочела нацизма: "За нас, шведите, една отслабена Германия може да означава само едно: че руснаците ще ни стиснат за гушите. Бих предпочела до края на живота си да казвам "хайл Хитлер", отколкото руснаците да дойдат при нас. Не мога да си представя нищо по-отвратително от това", е записала Линдгрен в дневника си на 18 юни 1940 година.


    По-нататък тя споделя неща, дочути от случайна гостенка, финландка, за зверствата, извършвани от "руските окупатори" - за разстрели на деца, издевателства и изнасилвания. "Господи, не допускай руснаците да дойдат и при нас!", моли се писателката.

    Коментиран от #99, #105

  • 92 Бесен Язовец

    9 5 Отговор
    Линдгрен е била държанка на офицер от SS не го ли знаеше Помукъл?
  • 93 Само питам

    9 12 Отговор
    Колко голяма отрепка и мръсен изрод трябва да бъдеш, за да защитаваш една агресивна, чужда държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най- близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат вечни васали и желаят да бъдат свободни и да вървят по собствен път? Държава, която избива най - цинично жени и деца, оправдавайки си, че това са терористи. Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава, държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?

    Коментиран от #103

  • 94 Психиатър

    8 12 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.

    Коментиран от #98, #104

  • 95 Истината

    8 10 Отговор
    Иван Шмельов за руския народ : „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”.
  • 96 Бай Хой

    9 11 Отговор
    Няма по гнусни същества от доброволните роби на руските роби!
  • 97 Четиво за русофили

    5 12 Отговор
    Русофилчета, утре в Хага започна селото срещу руските убийци свалили с ракета малайзийския Боинг МН 17 и избили 298 души. Така, че си пазете силите!

    Коментиран от #101

  • 98 Психиятъра

    8 1 Отговор

    До коментар #94 от "Психиатър":

    Точно обратното е, всички фобии спадат към заболяванята от 3 група на Л.Р.( Личносни Разтройства)!!!
  • 99 Пипи дългото чорапче

    8 6 Отговор

    До коментар #91 от "Пипи":

    Всеки изхожда от собствените си позиции:Финландия е бивша в Русия,нормално е.Но и неща,като съседката ми казала са несъстоятелни.Не,не защитавам Русия,а тезата,че хубаво има по всички краища на света и е добре да вземем всичко хубаво от различни култури и знания.А това че обичам Гершуин и Моцарт също сигурно ме прави любителка на стойностното,не робувам на идеологии.Не мога да отрека археолога Филов,но не харесвам политика Филов.И не се интересувам от мирогледа от авторката на Пипи,а от майсторството с което пише книгата.И май децата в уще не учат за мирогледа на авторката,а четат книгата.Така че разграничавайте двете неща.Не само да се хули и щом чуем руско и веднага да плюем.И да,имам приятели руснаци,така както имам и американци,и французи,и немци .
  • 100 Сократ

    16 3 Отговор
    Всеки соросоиден кърлеж трябва да прочете статията бавно и спокойно.
  • 101 В Хага

    12 2 Отговор

    До коментар #97 от "Четиво за русофили":

    Ще осъдят една матанова бобена пръдня!
  • 102 Платон

    6 0 Отговор
    ,, И ще пллъзне чума ще бъде посята от унгарец със близкоизточни корени "!
  • 103 Кака ти

    11 3 Отговор

    До коментар #93 от "Само питам":

    Имаш впредвид САЩ. Това, което си написал е отнася само и единствео за тях.
  • 104 Да...

    1 3 Отговор

    До коментар #94 от "Психиатър":

    Нито с медикаменти, нито с психотерапия и с бой нестава, абе безнадежни случаи, заеби ги.
  • 105 Томи...

    5 6 Отговор

    До коментар #91 от "Пипи":

    Правилно се е молила да не идват при тях руските зверове. Ех ние нямахме този късмет, налазиха ни азиатските диви орди. По добре досега да бяхме викали "ХАЙЛ" отколкото сега да чета бръщолевенето на комунистите русофили, как ни били освбодили, че и два пъти, ако не били те БГ нямало да я има, бля, бля...да ви пикая на освободителите аз.

    Коментиран от #108

  • 106 Вярващ в Спасителя

    6 4 Отговор
    Порадвайте се на русофилството защото след месец-два много от вас няма да могат да се радват на нищо! Хoрaтa, кoитo нe вярвaт в БOГ пoд кoятo и дa е Нeгoвa фoрмa и рeлигия, кaтo нaпримeр хриcтиянcтвo, eврeйcтвo, мюcюлмaнcтвo, будизъм и нaй-рaзличнитe рaзнoвoднocти нa тeзи църкви ca нaй-пoдaтливи нa тaзи чумa. Aтeиcтитe, кoмуниcтитe, нaциcтитe, фaшиcтитe, хитлeриcтитe, рacиcтитe, aтaкиcтитe, руcoфилитe пo-дoбрe дa ce зaпacят c прoдукти и дa нe излизaт oт дoмoвeтe cи дo втoрo нaрeждaнe...Тe прocтo ca мaгнит зa вируcитe....зaщoтo душитe им ca бeздушни вeчe...Издишaли ca oтвcякъдe!! Сигурно русофило-комунисто-атеистите сега ще се надуят и ще кажат ние сме по-велики от твоя ''бог'' защото знаем, че този вирус е ''краварско биологично оръжие'' и точно тук ще сгрешите, защото ако е така имунната ви систмета ще трябва да е поне 5 пъти по-силна ако не е биологично оръжие и много скоро до дни ще разберете, че сте пълен въздух под налягане и ви чака челен удар с бързия влак, който този път няма да избегнете дори и да се барикадирате по домовете си!! Покръстетте се в най-близката до вас черква още утре...

    Коментиран от #107

  • 107 Пипи дългото чорапче

    4 1 Отговор

    До коментар #106 от "Вярващ в Спасителя":

    По вашата логика руснаците няма да умрат,вярващи са.
  • 108 ХА ХА ХА

    5 0 Отговор

    До коментар #105 от "Томи...":

    Абе , най-добре си викай " МУУУУ" ...
  • 109 Peter

    1 1 Отговор
    uri NE MENTALNO A UMSTVENO.

    PORADI STO NE BULGARSKI.

    DOBRA STATIA.
  • 110 одъртял комсомолец

    5 1 Отговор
    За съжаление всичко започва преди близо вече 1000г. Кръстоносните походи разбира се. Що се отнася до руснаците то те са такива каквито са, до голяма степен благодарение на нас. Даваме им ортодокс, писмеността, а с назначаването на Киприян, брата на патриарх Ефтимии за митрополит киевски , московски и на цяла Русия, дефакто им лепваме и исихазма, което течение е широко разпространено на Балканите, непосредствено преди падането под турска власт. Характерна особеност на исихазма е омразата и ненавистта към западния католицизъм. Свещениците исихасти са казвали: По- добре турска чалма, отколкото папска тиара". Калоян разбива рицарите на латинската империя при Клокотница, но преди това приема католицизма или поне върховенството на папата. Александър Невски, обаче разбива тевтонския орден, като православен руски княз и окончателно спира католическото настъпление на изток. Не могат да му го простят и до ден днешен. 1000г негативни наслагвания и предубеждения. На времето сърбите ни се присмиваха, че сме най- сервилният съюзник на СССР. като им напече на гъзовете изведнъж се сетиха за братския руски народ.
  • 111 из бележки от историята

    6 3 Отговор
    Покрай налагането на властта на СССР в България, Сталин скалъпва и инициира ликвидирането на Трайчо Костов.Той е зам. председател и иска среща със Сталин, като желая равноправни условия със СССР.
    Сталин се учудва на смелостта му.
    "Кой сте Вие.Какъв комунист сте Вие жулик (рус. мошеник/измамник), аз имах за Вас по-високо мнение.Какво искате да се биете ли?Да знаете, че аз ще се бия с Вас и никога не оставяме работата си наполовина"/.Ще доведем борбата докрай".
    По това време според съветите България търгувала с трети страни без разрешението на Сталин.Като конкретен повод е търговията с тютюн, защото България повдигнала въпроса с ниската изкупна цена на която се изнася за СССР.Трайчо Костов иска още и руснаците да си платят за престоя в страната, от 5 септември 1944г до 1948г., което разярява Сталин.Така се стига до скалъпен процес срещу него(Трайчо Костов), сипят се клевети, че бил проводник на английски и американски интереси..
    Присъдата е изпълнена в 2.40минути през нощта на 16/17 декември 1949г. чрез разстрел от неговите доскорошни комунисти-дрогари.
  • 112 Дебелотоягов

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Тато":

    Тогава /по времето на Византия/ я нямаше "Москва",нашия!!Непросветен си!Тогава се формираше Киевска Рус,от ПОКРАЙНИНИТИЕ НА ТЕРИТОРИЯТА РУСИЯ, след това наречена "Украйна-от думата "покрайнини".Но Украйна като държава става чаак през 20-ти век! Та,Византия се е защитавала не от "московските варвари",/според тебе,/,ат УКРАИНСКИТЕ ВАРВАРИ-БЪДЕЩИ БАНДЕРОВЦИ, АТАМАН ПЕТЛЮРА И НЕСТОР МАХНО!! ВСЕ ДОКАЗАНИ БАНДИТИ И ГРАБИТЕЛИ...
  • 113 Разум

    8 4 Отговор
    България съществува БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСИЯ.
    Който е против Русия е против нас ако не директно то индиректно.
  • 114 Гостъ

    3 6 Отговор
    Понеже аФторът не понимает как империята на злото Русия позволила това и онова, да ти кажем бе байно... Русия фалира бе тАваришЧ! Понимаеш!
  • 115 Пако

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Васил Иванов Кунчев-Левски":

    Баю Василе,послушахме те и,досега сме си
    робско племе......
  • 116 стоян георгиев

    4 4 Отговор
    като прочета някои с име юрии да пише за български патриотизъм и веднага разбирам накъде ще избие.този не прави разлика.та другарю юрии ,българите сме отделен народ с отделна страна и интереси от русия.тва е добре да го разберете всички юрита, сергеичовции, серьожки ...дето живеете у нас!ние българите уважаваме русия и руския народ ,но не сме ви подчинени и подопечни .тва трябва да го разберете в противен случаи отношенията ни ще девалвират въпреки че сме близки народи и сме освободени от русия,а русия е стъпила като фундамент на българската средновековна култура!та оправете си страната преди да давате акъл на другите как да живеят!

    Коментиран от #125

  • 117 Казуар

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "БулРус":

    Болшинството българи като обичат Русия, защо емигрират на запад, а не към нея.

    Коментиран от #124

  • 118 goni

    5 2 Отговор
    Момчета, момчета! Без Русия нямаше да има България и българи! Сега щяхме да си пишем на турски! Лично аз предпочитам руския пред турския! Нищо че владея отлично няколко езика, то турският, кой знае защо не ми се отдава!:) От друга страна можете да бъдете сигурни че ликвидирането на Русия ще бъде и края на България! Ние така, или иначе си отиваме, ама защо да е по тоя начин! Да не ви пука!:) Да му мислят децата ни, ако и вие имате такива!:) Както казва сина ми: баща ми сега сме съюзници с Турция! Вярно! Ама, ние 500 г. сме били съюзници, що да не сме и сега! Нищо няма да остане от нас! Вервайте ми!:)
  • 119 123321

    2 0 Отговор
    Както е Казал Цар Борис 3 Обеденител Мястото на България е Винаги до Германия, и Никога Против Русия.

    Коментиран от #120

  • 120 Заедно с Русия

    2 2 Отговор

    До коментар #119 от "123321":

    СССР прави по-добро предложение на цар Борис III, отколкото Хитлер, а именно, да се установи обща граница между СССР и Царство България. За обща граница да служи река Дунав. Това предлага Сталин на страхливия германец на българския престол. Ако цар Борис III не робуваше на Германия, а беше едно с българския народ, тогава щеше да е обединител и победител във ВСВ. Ако беше заедно с Русия и с нейния приемник СССР. Ама пусти страх за престола... А иначе, заедно с Русия (СССР) не само цяла Добруджа, но и Македония и беломорието щяха да са част от обединена България. Обединена чрез обща подеда над германския нацизъм.
    Е, нямаше как хем да сме с нацистите, хем да сме победители над нацистите във ВСВ.
  • 121 Петко Р Славейков

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Радой Ралин":

    Радой Ралин си беше и умря като интригант и плагиат. Кой знае от коя недоубита фашистка въшка е откраднал клеветническото стихотворение. Не беше случайно, че взе дейно участие в подпалването на Партийния дом на БКП, заедно с партийните архиви;)))

    Руский цар е на земята
    най-велик, над всички пръв,
    русците са наши братя,
    наша плът и наша кръв.

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата подпора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.

    Бог поддържа крепка мишца
    и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница
    сабя отмъстителна.

    Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас -
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.
    .............................
  • 122 ЕХА

    0 1 Отговор
    много думи,брей..за това плащат ли?
  • 123 Консерватор

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Много":

    Опитал се е авторът, да не му личат пристрастията,и е успял донякъде,но личи тънката глазура русфилство.Опитва да представи един поносим образ на "комунизма с човешко лице". Невъзможна мисия,когато се сетиш колко руснаци,\а и не само\ ,бяха избити щото бяха не симпатизираха ,в периода 1919-1991.\Ако не беше комунизма сега Русия,щеше да е друга.\Или защо не ни връщат архива на царство България.Или защо оставиха РККА на територията на България, след края на ВСВ.Или защо .....Много пъти защо.
    За близкото и по далечно минало.
    По добре е ,да кажеш истината и да признаеш поражението.За социализма говоря.
    Има българи,на които русофилството клони към истеричен фанатизъм.При русофобите нещата не стоят така и преценката е трезва.
  • 124 Наблюдател

    0 1 Отговор

    До коментар #117 от "Казуар":

    Те и руснаците се изнасят от Русия.Които имат възможност
  • 125 Консерватор

    0 1 Отговор

    До коментар #116 от "стоян георгиев":

    Личи му на автора пристрастието.Пренебрегва исторически факти.Стохолмски синдром.
  • 126 Глория Спасение ФЕН

    0 0 Отговор
    Днес е разпети Петък !
    На БОГ - ХРИСТОС да се молим !
    Господи помилуй !
    АМИН !
    ____________________________________________________

    На 24 04 2020 ще трябва да се молим и на ТАНГРА !
    Тя е първият, оригиналният и типично българският БОГ на българското !
    А ХРИСТОС е БОГ от Израел !!!