Last news in Fakti

18 Март, 2020 13:00 4 713 17

"Фигаро": Край на епохата на US интервенции в Близкия Изток

  • афганистан-
  • сащ-
  • близък изток

Американските методи могат да варират в зависимост от ситуацията: държавен преврат, секретна военна помощ, подкрепа на определени сили в страната, нашествие, окупация

"Фигаро": Край на епохата на US интервенции в Близкия Изток - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изтеглянето на САЩ от Афганистан ознаменува края на епохата на американските интервенции в Близкия Изток, пише френското издание Le Figaro, като се позовава на изявление на бившия съветник на Барак Обама Филип Гордън в Сорбоната. Както пояснява експертът, всяка американска операция по смяна на режима в региона през последните 50 години е завършвала с неуспех. Курсът към изтегляне на Вашингтон от Близкия Изток е бил започнат още при Обама, продължава при Тръмп и ще бъде завършен при следващия президент-демократ, убеден е специалистът.

„През 2001 г. американците дойдоха в Афганистан, за да свалят талибаните. Днес те подписват споразумение с тях, за да ги върнат на същото място, на което бяха по времето на 11 септември“, цитира „Фигаро“ бившия съветник на американския президент Барак Обама за Близкия изток Филип Гордън, говорил на конференция в Сорбоната. Според него сделката на Вашингтон с талибаните няма да продължи дълго: веднага щом американците изтеглят войските си, режимът в Кабул е застрашен да падне, тъй като талибаните ще бъдат по-силни.

Експертът е сигурен: модата за смяна на режими в САЩ е отминала. От мечтата на неоконсерваторите, които под влиянието на Джордж Буш мислеха да наложат демокрация със сила в Близкия изток, до изтеглянето на последните американски сили от Афганистан, обявени от Доналд Тръмп, „сякаш са минали хиляда години“, отбелязва изданието.

В предстоящата си книга бившият съветник на Обама обобщава 50-годишните усилия на САЩ за промяна на диктаторски, враждебни или корумпирани режими в Близкия изток. От свалянето на иранския премиер Мохамед Мосадек, организирано от ЦРУ през 1953 г., до нахлуването в Ирак и екзекуцията на Саддам Хюсеин през 2003 г., включително военната подкрепа за моджахедите в Афганистан за борба срещу Съветския съюз и комунистическия режим в Кабул, всички тези интервенции се провалиха.

„Веднъж на десетилетие американците нахлуват в Близкия изток, за да сменят местен режим. По политически причини, за да се ограничи разпространението на оръжия за масово унищожение, да се установи демокрация или да се промени живота на хората. Изглежда като добра идея всеки път. Но винаги свършва зле“, обяснява Гордън.

Американските методи могат да варират в зависимост от ситуацията: държавен преврат, секретна военна помощ, подкрепа на определени сили в страната, нашествие, окупация. И първите резултати обикновено са обнадеждаващи. Населението приветства свалянето на диктатора и почита американските войници като освободители. „Тогава победата се обявява преждевременно. Когато решават да променят режима, американците надценяват заплахата и подценяват рисковете“, отбелязва специалистът.

Проблемите започват, когато възникне стратегически вакуум, обикновено съпътстващ падането на режим в региона. В опозиционните групи, обединени срещу режима, след свалянето му започва разцепление, както се случи в Афганистан през 1992 г. или в Ирак през 2003 г. Вакуумът в сферата на сигурността се запълва от конкуриращи се групи, между които започват сблъсъци и те започват да привличат съседни държави.

Барак Обама, избран, благодарение на обещанието да сложи край на намесата на САЩ в Ирак и Афганистан, извлече поуките от войните, започнати от неговите предшественици. „Свалянето на режима е по-лесно от създаването на нов. Вакуумът в сферата на сигурността може да бъде по-лош от репресиите. Населението не обича, когато чужди войски нахлуват в страната им. Новите режими никога не са толкова благоприятни за Съединените щати, колкото очакват, защото населението се придържа към националистическите възгледи и не им харесва, когато решат вместо него“, счита Гордън.

В допълнение, страничен ефект от подобни операции може да бъде тяхното въздействие върху други страни: „Сирийският народ видя, че ние се притекохме на помощ на либийците. Може би това ги е подтикнало към бунт“, смята експертът.

В течение на двата си мандата Барак Обама възнамерява постепенно да сложи край на американската привичка за „смяна на режима“. Доналд Тръмп продължи същата политика, като положи още повече усилия за изтегляне на американските войски от Близкия изток. И ако през ноември той бъде заменен от демократичен президент в Белия дом, политиката на „смяна на режима“ също няма да бъде реабилитирана, сигурен е Гордън.

„До известна степен ще възстановим отношенията с Европа. Вероятно ще ѝ помогнем в Сахел. Но повече няма да воюваме“, предупреди Гордън, който подкрепя демократичния кандидат Джо Байдън в предизборната надпревара.

В същото време, както отбелязва изданието, въпреки че този обрат в американската политика преобърна световния ред с главата надолу, той остави много въпроси без отговор. Дали американското военно въздържание в Сирия не предизвика още по-голям хаос от интервенцията? Защо развиващите се сили запълват вакуума, оставен от американците (Русия, Турция, Иран), успяват там, където САЩ претърпяха крах? В случай, че бъде преизбран, може ли Доналд Тръмп, който иска техеранският режим да попадне под санкции и вътрешен натиск, да се противопостави със сила, за да предотврати създаването на иранска ядрена бомба?

Превод и редакция: Иван Христов


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАхаха

    13 2 Отговор
    "които под влиянието на Джордж Буш". Грешка драги, Буш нямаше никакво влияние, напротив, на него му влияеха.

    Коментиран от #3

  • 2 Рошко

    31 3 Отговор
    Краварите са там заради хероина
  • 3 Ердо

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "ХАхаха":

    То почти всички президенти са марионетки
  • 4 Филипе на

    40 0 Отговор
    прав път си но си все още доста далеч от истината.„Сирийският народ видя, че ние се притекохме на помощ на либийците. Може би това ги е подтикнало към бунт“. Каква помощ на либийците бе алоууу, че имаха най-високия стандарт на живот в Африка, бе, по-висок от много европейски държави, бе. Сега има 2-3 правителства, война, терористи и възможността да си купиш роб. Бил видял сирийският народ, кво видял, разрушаването на един Ирак видял.
  • 5 Бесен язовец

    4 34 Отговор
    Вироса на Пиутинизма е по-коварен от корона вируса.

    Коментиран от #7, #14, #17

  • 6 Ангел

    33 0 Отговор
    Коментаторът явно умишлено не споменава за лъжите за наличие на химически оръжия и уж атентата на 11 септември. И за единствената цел за тези нахлувания, а именно развитието на тайния оръжеен бизнес и забогатяването на отделни фирми, които си плащат за това.
  • 7 Путин

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен язовец":

    Искаш ли да те наплюя!

    Коментиран от #11

  • 8 Наблюдател

    15 0 Отговор
    Американците могат да започват войни но немогат да ги завършват успешно. В основата на всичките им провали е тяхната постоянна политика да издигат правителства след войни и преврати които да защитават техните интереси на местно ниво, без да се интересуват от интересите на съответните народи. Поредното такава илюстрация е поражението им в Афганистан маскирано като договор с талибаните, дето уж бяха победени! До подписване на този договор изобщо неможеше да се стигне ако зад гърба на талибаните не стоеше голяма част от населението !
  • 9 Неофициален неангажиращ зов от руското православие

    3 16 Отговор
    Парадът на глупоста за 9 май на червения площад в Москва ще се "състои" на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите, русофило-атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието.... Веднага се покръстете или скоро ще умрете, важен избор бързо направете, православието изберете и кръстник под наем светкавично намерете...!!!😂😂😂 Комунизма зарежете, а живота и парите обикнете...!!! 😜😜 За Страшният Съд се подгответе и за Апокалипсиса се вразумете, а случайният секс веднага забравете! За предпочитане е да си изберете някоя от руските църкви в България.... Евреите и ислямистите също да се размислят... Вслушайте се в думите на Негово Светейшество Руският Патриарх Кирил и не пренебрегвайте молитвите на Негово Светейшество Вселенският Патриарх Вартоломей...

    Коментиран от #12, #13

  • 10 ИДИОТИ

    3 3 Отговор
    Във фактор чета коментари тип ВРЯВА И БЕЗУМСТВО на две агитки сини ИДИОТИ срещу червени ИДИОТИ!!!!!!!!!!!!!СМИСЛЕНИТЕ коментари моментално са заглушавани от общия ВОЙ!!
  • 11 джон

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Путин":

    Ама я не го питай! Плюни му на муцуната и толкоз.
  • 12 Къш бе

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Неофициален неангажиращ зов от руското православие":

    сдухан!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Войната на наемниците

    0 0 Отговор
    Държавата Америка винаги е водела война, далече от собствената си територия , Целта е била да сложи ръка на петрола или да го контролира , да има управляващи които са под техен контрол и да гълтат от това което им е нужно.
    Няма голяма разлика от Русия например или" Чърчилчетата" ,Франция или
    други империалистически сили с колониалин превкус.
    Сега вместо империйте на капитализма, ще се настанят частни армии и пак под контрола на империите.
    Може би, да им е по ефтино да плащат на легионерите да им защитават интересите.
    Едно е ясно, че начина на водене на локални войни се променя,
    "Вагнерците" копираха Южно африканските наемници и сега наемни войски ,претенцийте на сегашните актьори,са ако не същите, то не помалки от сегашните.
  • 17 Болгар

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен язовец":

    Толкова е промит мозъка ти че е станал прозрачен.