Last news in Fakti

9 Август, 2012 13:04 1 508 7

Добрият професионализъм в публичния сектор не се заплаща адекватно у нас

  • надежда сандолова-
  • европейска сметна палата-
  • професионализъм

Въпреки това Надежда Сандолова призовава младите да се върнат в България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от основните проблеми в България е че добрият професионализъм в публичния сектор не се заплаща адекватно. Това заяви в Proинтервю Надежда Сандолова, която работи в Европейската сметна палата в Люксембург.

По думите й обаче, „това не означава, че няма да се върна в България или ще понижа качеството на работата си.”

След завръщането си в началото на следващата година, сигурно ще се върна към преподавателска дейност, или най-малкото ще пиша. Професионалният опит е нещо ценно и трябва да се отрази своевременно. А и публичният одит е изключително интересна теория и практика, която непрекъснато се развива и модернизира, споделя Сандолова пред ProBook.

На въпрос какво ще посъветва децата си по отношение на тяхната професионална реализация Надежда Сандолова отговаря: „Сега светът е отворен, комуникативен и те трябва да бъдат подготвени за това. Нека пътуват и учат, нека знаят чужди езици, нека имат приятели не само тук. От дългогодишния си опит мога да Ви кажа, че нашите деца са много талантливи и будни, те успяват на много места и в много области, но като цяло, според мен, шансовете им в България са много по-големи. Не само заради общата стагнация, но и поради факта, че извън дома си сам и чужденец, а това не се компенсира само с по-висока заплата. Поне моите деца така мислят и те сами направиха своя избор.

Мисля, че точно като родители трябва да направим максималното те да намерят мястото си в България и утре да сме спокойни, че сме оставили нещата в добри ръце. Винаги съм казвала на студентите, че ще успеем, когато те заемат местата ни тук в България, където са нужни”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петдесет и осем годишна

    0 0 Отговор
    Да! Да си изключително внимателен и акуратен в работата си, да научаваш всички новости и да се образоваш или самообразова в България означава да не получаваш заслужено възнаграждение, да използват знанията, уменията и готовността ти да се раздаваш изцяло и да ти се подиграват открито! Колкото си по-нагъл, настойчив в нахалството си и добре симулираш качества, си с по-голяма заплата и в прекрасни взаимоотношения с началството!
  • 2 Петдесет и седем годишен

    0 0 Отговор
    Да, за съжаление е много, много вярно. И в нашата администрация заплатата зависи от това, кой е близък с шефа, сиреч който редовно снася всякъкъв вид информация (на ухо разбира се). А що се отнася до работата често чувам: "Свърши го ти, понеже знам, че еди кой си няма да го направи като хората". Но еди кой си е с по-голяма заплата и взима бонуси. На мен такова нещо ми се случва много рядко (и в много по-малък мащаб), понеже не снасям информация, а имам "нахалството" да я коментирам и то не ухо. Вече съм на 57 , до 1989 г. си бях такъв и след това не си взех поука - пак съм си същия.
    Съвестта ми обаче е чиста, пък и има тема за разговор на чаша ракийка...
  • 3 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Не е важно колко и как работим, важно е да има келепир, сиреч да ни плащат добре. Водени от тази максима за това сме на това дередже. Умишлено употребявам турцизми, поне да се бяхме научили да роботим като турците. Че то едни домати не можем да произведем като тях, камо ли коли и всичко друго, да не говорим за туризма им. Дядо Марс мисля беше казал "пари-стока-пари прим", като няма стока няма и пари, че от къде да ни плащат повече.
  • 4 ANJI

    0 0 Отговор
    Не само в публичния сектор! Навсякъде, във всяка една сфера в България, заплащането е твърде по-ниско в сравнение с подобни позиции в чужбина. Интернет е отдавна достъпен, а с това и информациия от цял свят - всеки може да направи сравнение. Да сметка на това цените, които заплащаме за стоки и услуги, са съизмерими, а в някои случаи и по-високи от тези в чужбина.
    Това прави българина БЕДЕН, премазва ценностната система на подрастващите и обезсмисля всякакво усилие за по-високо образование или квалификация. Хората оскотяват, озлобяват и се завръщат към мотиката. ПРОСТ НАРОД - СИЛНА ДЪРЖАВА.
    Как се живее така???
  • 5 Петдесет и осем годишната :)

    0 0 Отговор
    Неочаквах моята искреност и горчивина да намерят подобен отклик в Нета :), но съм щастлива да прочета, че и други хора мислят като мен, но това е твърде тъжно и сякаш не вярвам, че ще можем да преодолеем тази "подробност" от нашето време, в нашата страна...
    А между нас, българите, има наистина умни, добре възпитани, стремящи се към по-добър живот с работа хора ...
  • 6 Гошо

    0 0 Отговор
    Г-жо Сандолова,
    „Да бъдеш като другите - идеал или заплаха?” е въпрос, който задавам често. И най-често ми отговарят „Най-добре е да бъдеш себе си!”. Вашето мнение по този въпрос какво е? Защото да бъдем себе си е възможно и да си останем „...тъмни балкански субекти”. Ако да бъдем като другите е идеал, рискуваме да станем пленници на унификацията и да загубим уникалността си. Ако пък приемем, че то е заплаха до капсулизаирането и маргинализирането ни остава само една крачка. Тя твърде лесно се прави. Нали!
  • 7 Петдесет и осем годишната:)

    0 0 Отговор
    Гошо, да знаеш само откога и аз чакам госпожата да ти отговори ... Да не чакаме повече, а? Думите и действията, като умът и глупостта са различни неща ... :(