Last news in Fakti

6 Август, 2012 15:41 1 650 6

Сандолова:Трябва да сме партньори, а не подражатели

  • надежда сандолова-
  • партньори-
  • подражатели-
  • европейска сметна палата

Важно е да се знае повече за нашата история и култура

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аз никога няма да мога да бъда безпристрастен наблюдател на България отвън. Но ми се иска да споделя, че има какво да се постигне още по отношение на положителното развитие на образа на страната ни. Това заяви в Proинтервю Надежда Сандолова, която работи в одитен състав IV на Европейската сметна палата в  „Собствени приходи, изследвания, вътрешни политики, банкови дейности, институции и органи на Общността“,  в отговор на въпрос как й се вижда обликът на България през погледа на човек, който живее и работи извън пределите на страната.

Според нея България не дава гласност достатъчно на постигнатото, на конкретните резултати. Прекомерно се подчертават само проблемите, които трябва да решаваме вътрешно. „Добре е да си самокритичен, но единствено и само да се самообругаваш е прекалено. С времето това се наслагва като представа за действителността у нас. Липсата на цялостна информираност и липсата на самоуважение много бързо могат да доведат до подражателство и нереална преценка за това какви сме ние и какви са другите, както и до отдалечаване от национални ценности и традиции. Моето лично разбиране е, че е важно да се знае повече за нашата история и култура. Културният обмен е основно средство за стойностна комуникация, която считам за изключително забравена и пренебрегната политика. Трябва да се харесаме и да си повярваме самите ние, за да ни приемат и да ни повярват и другите. Трябва да сме партньори, а не подражатели”, смята Сандолова.

Надежда Сандолова е член на Европейската сметна палата от 2007 година. Какво означава работата й там, според нея:
„Номинацията ми през 2007г. за член на Европейската сметна палата за мен беше признание за моя принос към развитието на публичния одит в България. Считам работата си в европейската одитна институция през последните пет години и половина за естествено продължение на постигнатото от мен като член на българската Сметна палата (1995г.-2005г.), както и за натрупване на допълнителен опит в професионално отношение. Одитът на разходването на европейския бюджет следва изискванията на международните одитни стандарти, но и съдържа някои особености при приложението им, които бяха нови за мен.”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Галчева

    0 0 Отговор
    Г-жо Сандолова, уважението на другите минава през собственото себеуважание. Как да ни уважават, когато подражанието, не е от поведението за уважение? Ежедневно ни залива информация, колко сме негативни и нещастни като нация. Липсата на позитивизъм в националното мислене обезверява хората.
  • 2 Гарга Георгиева

    0 0 Отговор
    "Трябва да се харесаме и да си повярваме самите ние, за да ни приемат и да ни повярват и другите."
    Много добре казано!
  • 3 Доц. д-р Драгомир Бояджиев

    1 0 Отговор
    Мнението е точно и ценно, защото е поглед отвън. Поглед на професионалист и българин. Затрупани от проблемите някак си забравяме, че България трябва да има положителен имидж както сред партньорите си от ЕС, така и в света. Това е задължение на държавата, на представителите в Европейските институции, на всеки от нас. На медиите, които трябва да поставят ударението на българския принос, на положителното в сферата на културата, икономиката, спорта. За всичко това мълчим, или говорим шепнешком, за лошото- викаме.
    Поздравления за мнението, остава да се замислим.
  • 4 Рамбо Силек

    0 0 Отговор
    Висчко минава през образованието. Партньорството се възпитава, то е едновремено конкуренция и сътрудничество, а с тази девалвирала образователна система се формира чалга поколение, подражаващо на най-грозни образци.
  • 5 Ново

    0 0 Отговор
    Поздравления за госпожата, така трябва да се гледа на нещата.
  • 6 И.Димитрова

    1 0 Отговор
    Нека се вслушваме повече в позициите и мнението на нашите официални представители-професионалисти в международните институции !!! Те имат най-верен и непосредствен поглед върху това, как света ни оценява, още повече ако са оценявани положително и са се ползвали с авторитет, както г-жа Сандолова.