Last news in Fakti

16 Август, 2012 17:27 2 621 5

ДСБ: Мутрите са виновни за провала в спорта

  • дсб-
  • спорт-
  • олимпиада-
  • реформа-
  • мутри
ДСБ: Мутрите са виновни за провала в спорта - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДСБ обясни защо България се представи толкова зле на Олимпиадата в Лондон. „Истинската причина за провала е, че спортът ни е тежко болен от мафията и корупцията на българския посткомунизъм. И е станал източник на зараза“, заяви заместникът-председателят на партията Радан Кънев.

Тъмносините считат, че след като Олимпиадата в Лондон е най-лошото българско представяне в спорта за последните 60 години, то тогава е крайно време за реформиране на спорта. Но не от типа „строене на скъпи спортни зали“, което е разхищение на пари.

В британската столица България спечели само два медала - бронзът на Тервел Пулев и среброто на Станка Златев. Така се върнахме 60 години назад, когато на Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 година Борис Георгиев завоюва първия в историята на България медал от такъв форум - бронз в бокса.

Неадекватни са оправданията на премиера, че провалът се дължи на „22-годишно безхаберие” и на лош късмет, категорични са хората на Иван Костов.  „В средата на „безхаберието” - през 2000 г. българските спортисти бяха на 17-тото място в световното класиране по медали с 5 златни, 6 сребърни и 2 бронзови медала“, аргументира се Кънев.

Присъствието на мутри на всички спортни нива е нещо, срещу което държавата отказва да се противопостави вече много години, продължи Кънев: „Мутри, които се занимават с търговия със спортни имоти, с изпиране на пари през спортни дружества, с всичко друго, но не и с тази връзка между училищата и техните спортни отбори и след това спортните клубове, където да се изявяват талантливите деца“.
Той критикува премиера Бойко Борисов за покровителството на мутрите в спорта. 

„Всички очакваме спортистите, техните треньори, спортните журналисти, отговорните федерации да направят своята критична равносметка. Само те могат да предложат конкретни решения за преодоляване на спортния ни упадък“, допълни той.

ДСБ настоява Бойко Борисов да закрие министерството на спорта и освободи министъра, функциите да се поемат от държавна агенция.

Нужен е нов закон за спорта, с нови права и отговорности на спортните федерации, изисквания за техните ръководители, ясни правомощия и задължения на Олимпийския ни комитет, като акцент трябва да е поставен върху училищния и университетски спорт.

Трябва да се наложи и нова финансова политика в сектора, както и да се спрат спорните сделки с имоти и спортни бази.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ретро

    0 1 Отговор
    Какъв провал? По телевизията слушах само за големи успехи на нашите спортисти! За една мизерна държава, това е колосален успех- 2 медала.Какво се оказва, че в социализма на Т.Живков бяхме много по успешни - 5-6то място в света, 3-то във временното класиране, всеки имаше работа и за ядене и жилище. Какъв преход сме правили ние - към много, много .... по-лошо. Сега сме в Европейския съюз, тогава бяхме в Съветския съюз. На къде сме тръгнали?
  • 2 Монев

    0 1 Отговор
    Браво на Костов, харесаха ми неговите предложения! В българския спорт в момента е такава пералня за пари, че няма накъде. Нито се финансират спортните училища, нито се поддържа материалната база, тогава какви очаквания искаме да имаме? И после мутрата Борисов се пише, че е загрижен за спорта, не благодаря.
  • 3 nikis72

    0 1 Отговор
    тръгнали сме към АДА
  • 4 Захарче

    1 0 Отговор
    Няма логика : нали мутрите са спортисти ?
  • 5 bul

    1 0 Отговор
    тоя е с доста противна мутра.