Last news in Fakti

15 Април, 2020 18:50 7 047 33

Коронавирус: защо Португалия се справя толкова добре?

  • португалия-
  • коронавирус-
  • covid-19

Когато Португалия въведе извънредните мерки, в страната все още нямаше нито един смъртен случай, а заразените с коронавирус бяха едва 100. Именно затова днес Португалия се справя много по-добре, отколкото други държави.

Коронавирус: защо Португалия се справя толкова добре? - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато нещата станат сериозни, португалците се сплотяват. Дотолкова, че социалистическият министър-председател Антониу Коща може да разчита на подкрепа дори от страна на консервативната опозиция. „Пожелавам Ви кураж, нерви от стомана и много щастие и късмет. Защото Вашето щастие и Вашият късмет са и наши“, заяви Руи Риу, председател на либералконсервативната Социалдемократическа партия. И увери премиера, че може да разчита на „пълно сътрудничество“ в борбата срещу пандемията.

Бързо и ефективно

Португалия се отбранява срещу коронавируса ефективно и сплотено, отбелязва в тази връзка "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и припомня, че в сравнение с други държави португалското правителство се задейства относително рано. Строгите извънредни мерки бяха въведени, когато в страната все още нямаше нито един смъртен случай, а заразените с коронавирус бяха едва стотина. Училищата, баровете и дискотеките бяха затворени още преди това, всички спортни събития бяха отменени, границата с Испания, където броят на заразените вече надминава 170 000, беше затворена. До момента починалите в Португалия, която има 10 милиона население, са 535. В Швеция, чието население също е около 10 милиона, починалите са вече над 900.

По Великден мерките бяха допълнително затегнати - хората бяха призовани да не напускат не само градовете, но и домовете си. Ограничителните мерки бяха удължени до 1 май, а президентът Марселу Ребелу ди Соза помоли португалците да останат дисциплинирани до края на април, "за да можем в края на месеца да обърнем страницата".

Португалия трябваше да действа бързо най-вече заради здравната си система. Засега интензивните легла са достатъчно, подготвени са и две временни болници за заболели от КОВИД-19. Но иначе здравеопазването е в тежко състояние - заради икономиите, наложени след кризата отпреди десет години. Лекари, медицински сестри, модерна техника - всичко това не достига. Междувременно вече не може да се разчита и на приток на средства по линия на туризма. С помощен пакет от над 9 милиарда евро правителството се опитва да омекоти удара.

"Много опасен месец"

Късметът на португалците се състои в това, че първите случаи на коронавирус се появиха сравнително късно - в началото на март. Когато две седмици по-късно Испания и Португалия почти едновременно обявиха извънредно положение, испанската здравна система вече беше под огромен натиск, докато португалската все още се справяше с броя на заболелите. Така е и до днес: има достатъчно респиратори за пациентите, нуждаещи се от обдишване. Въпреки това португалският премиер предупреждава, че основания за спокойствие няма. По неговите думи, април ще бъде "много опасен месец".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ние сме най добре

    11 2 Отговор
    Щото оня комунистът Гутиереша ги пази.
  • 2 ПОРТОКАЛ

    34 8 Отговор
    ЗАЩОТО НЯМАТ БАЦКО,КОРЕМНИЯ,И АНАНИ

    Коментиран от #19

  • 3 бизнес

    29 2 Отговор
    На малките никой не дава парици. И да се пънеш все тая, затова и Гърция се бяха наточили на милиардите, ама като видеха, че нема да стане и намалиха бройките и минаха на стария бизнес с бежанците.

    Коментиран от #5

  • 4 кътю дарбата

    26 2 Отговор
    АВЕ НАЛИ НИЕ БЯХМЕ ТОП ОФ ДЪ ХИЛ БАЦЕ ТЪЙ КАЗА ИЛИ ПАК - БЛЯ,БЛЯ,БЛЯ
  • 5 ЕДИН БЪЛХАРИН

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "бизнес":

    СЛАВА НА ГЪРЦИЯ - НАЙ ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА НА БАЛКАНИТЕ -ДЪРЖАВА КОЯТО ОБИЧА НАРОДА СИ

    Коментиран от #14

  • 6 мечо

    6 24 Отговор
    защтото е пуртогалия а не гяурска билгария расбра ли сега защто а то иначе и aз мaи caм зaрaзeн aмa cмeйя ли дa утидa вaв бaрзa пoмoщ щтe мe зaтвoрaт нa eднo мияcтo дa нe излизaм eдвaм cтaвaм oт лeглoтo eдвaм дишaм нo ниямa дa ce прeдaм хoдия cи дo мaгaзинa и cи глeдaм живoтaт

    Коментиран от #7, #16, #31

  • 7 поздрави за Мечо

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "мечо":

    Румен и Пауталия - Гот ми е 1998
  • 8 Дойче велето

    11 33 Отговор
    Нас защо не ни хвали??? Ние сме много, много по добре от всички. Малко заболели, още по малко смъртни случаи. Кой каквото иска да казва, но наистина премиерът ни се справи блестящо. На него дължим малката смъртност и заболели в България.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 SSD

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "Дойче велето":

    Боже колко си проЗд

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Слава, слава, слава!

    13 4 Отговор
    Какво искате: единствен премиерът на БГ се сети да купи само 700 теста и болните не мръднаха по-нагоре. Какво, трупове ли? Та малко ли болести има, от които може да умре човек?
  • 13 Behemoth

    11 1 Отговор
    Абе явно ние сме отличниците с 35 умрели... хахахххххх.....и без капчица имунитет хахахххххх...
  • 14 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЕДИН БЪЛХАРИН":

    Хехехе бълхарин ли си, грък или руснак?! Като човек си просто един убитак! А относно коя е най- христянската и вярваща държава в региона, на Лазаровден и Цветница се видя, че това е България!. Къде бяха СПЦ, ГПЦ, РПЦ и техните богомолци?! По- телевизията и във вир. простратство! За разлика от нашите храмове, които не бяха виртуално, а истински отворени за молитвите на вярващите!
  • 15 Дойче Веле

    1 3 Отговор
    Не чета! Оставил съм ги под карантина! Чета само " Работническо дело! " Там имаше " контролиран хаос! Затова и българските медии , бяха изкуоени- продадени за стотинки през 90 -те години! !
  • 16 Behemoth

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "мечо":

    Малоумник заминавай на лекар че ще заразиш цялата паплач около тебе!
  • 17 Ама нали...

    6 1 Отговор
    ...по думите на бочо-диктатора абсурдистан беше номер 1 ?
  • 18 Барба Ганьос Резилос

    6 1 Отговор
    Баце, връхтът си .... Иди си почини в Барселона....може и в Италия .....
  • 19 А да

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПОРТОКАЛ":

    И точно затова у нас смъртността Е ПО- МАЛКА, ОТКОЛКОТО В ПОРТУГАЛИЯ. СМЯТАЙ САМ , А НЕ ЧРЕЗ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ. АКО МОЖЕШ.
  • 20 курейски дик татор

    3 0 Отговор
    те са гладни кат нас и така или иначе не излизаха
  • 21 Да да

    4 1 Отговор
    Португалия е със 17000 заразени! В момента Швеция са с 11500! Как точно са се справили, от коя дата е инфото и кой идиот го публикува?

    Коментиран от #24

  • 22 Никой не лъже

    4 0 Отговор
    И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага... САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-ата им година
  • 23 ЦОВИД19

    4 0 Отговор
    Данните в статията са много стари. Всеки може да отвори интернет страницата на Световната здравна организация и да види официалната статистика, която се обновява на 24 часа.
  • 24 Малка подробност

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Да да":

    Португалия заразени 17000 ,починали 550 ,а Швеция - заразени 10000 ,починали 1000 ,който не е ходил на училище да не смята ,защото когато фактите говорят другите мълчат
  • 25 гост

    5 0 Отговор
    Параметърът по който можем да оценим ефективността на здравната система е Смъртност на 1 милион население. Данните към 15.04 са:
    Испания - 427 починали на 1 милион; Белгия - 397; Италия - 383; Франция - 263; САЩ - 84; Португалия - 59; Германия - 43; Турция - 18; Финландия - 13; България -5
  • 26 Ханко от село Осеня

    4 6 Отговор
    България се справя доста по добре от другите страни. На първо място сме по най малък брой заразени , на трето място сме по най малък брой смъртни случаи , това са фактите изнесени днес от ЕС , другото е плява за червендалести шумкари и стадото троляк. Колкото до взетите мерки България ее пионер , другите копираха от нас , малко по патриотично стига с тоя мазохизъм.

    Коментиран от #28

  • 27 Plovdiv

    6 0 Отговор
    Защото е държавата в Европа, в която се яде най-много риба и се пие най-много червено вино на глава от населението.
  • 28 путин9

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ханко от село Осеня":

    България е с най малък брой заразени защото са изследвани най малък брой хора
  • 29 18 091 ЗАРАЗЕНИ

    2 0 Отговор
    НЕ Е ВЯРНО ПОРТУГАЛИЯ ПОЛОЖЕНИЕТО Е КАТО ИЗРИГНАЛ ВУЛКАН 18 091 ЗАРАЗЕНИ И РАСТЕ БРОЯТ ИМ
  • 30 С НАСЕЛЕНИЕ 10 000 000

    2 0 Отговор
    ЗА МАЛКА ДЪРЖАВА С 10 000 000 НАСЕЛЕНИЕ НАД 18 000 ЗАРАЗЕНО НАСЕЛЕНИЕ С БЕЛОДРОБНА ЧУМА ,,КОВИД,, Е ПАГУБНО
  • 31 Хахахахахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "мечо":

    Абе ,то си е цяло изкуство ,да пишеш по този начин.🤣
  • 32 Пророк

    0 2 Отговор
    Един ден, на Бойко и Генерал Мутафчийски ще им издигнат паметници, на които със златни букви ще пише "Те спасиха своя народ!"

    Коментиран от #33

  • 33 Ммм паметници ама

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пророк":

    В Португалия масово са ваксинирани с БЦЖ като у нас. Паметник ще се вдига на бай Тошо - втори,както и на Вълко Червенков,а Боко ще пъвръща барселонски хасиенди.