18 Април, 2020 09:58 18 653 158

Коронавирус: Германия сбърка, а Швеция се оказа права?

  • германия-
  • швеция-
  • коронавирус

Вече седмици наред Швеция отказва да въведе строга карантина. Много училища, кафенета и ресторанти работят. Въпреки това досега там не настъпи катастрофа. Как е възможно?

Коронавирус: Германия сбърка, а Швеция се оказа права? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато в Германия все още се питат как точно да организират учебния процес след Великденската ваканция, кога да отворят детските градини, баровете и ресторантите, в Швеция нямат подобен проблем, пише сайтът на германската телевизия N-TV. Там много училища, ресторанти, кафенета и детски градини продължават да работят. Затворени са само гимназиите, университетите и професионалните училища. Забранени са и масови мероприятия с над 50 участника, а от началото на април - и посещенията на старческите домове. Всичко останало обаче работи и по улиците кипи живот. Дали това е случаен късмет? Или пък шведският път за справяне с кризата е по-правилен от онзи, който избра Германия? Мнозина германци вероятно си задават този въпрос.

Здрав разум и лична отговорност

Вместо да заложи на забрани, Швеция апелира към своите граждани да проявяват здрав разум и лична отговорност. Препоръките на шведските здравни власти през цялото време бяха следните: вкъщи да си остават само онези, които се чувстват болни, както и онези, които са на възраст над 70 години или имат сериозни предишни заболявания. Към шведските граждани бе отправен и друг апел: да работят от вкъщи, а при пазаруване да спазват дистанция. Всичко това обаче бе оставено на доброволен принцип.

Сайтът на германската телевизия N-TV цитира шведския епидемиолог Андерс Тегнел, който твърди, че епидемията от коронавирус така или иначе не може да бъде спряна, дори и със строга карантина. Той е на мнение, че непременно трябва да се обърне внимание на социалните последици от карантината. Ако ограниченията са прекалено строги, хората няма да са склонни да ги спазват в продължение на месеци. Освен това Тегнел предполага, че поради либералния режим в Швеция ще се разболеят достатъчно хора със силни съпротивителни сили, така че да се създаде относително масов имунитет срещу Ковид-19.

Друго възможно обяснение за шведския феномен гласи: роля играят и някои демографски фактори. Повече от половината от шведските домакинства се състоят от един човек. Гъстотата на населението в страната също е значително по-ниска от тази в Нидерландия или Великобритания например - страни, които в началото също смятаха да създават "стаден имунитет", но се отказаха поради силното нарастване на новите зарази, посочва N-TV. 10 330 000 шведи живеят на площ от близо 529 000 кв. км. В Швеция на 1 кв. км. живеят средно по 19,5 души. За сравнение: в Германия на 1 кв. км. живеят средно 233 души.

Интересна е и позицията на професор Щефан Хомбург, директор на Института за публични финанси към университета в Хановер. На страниците на вестник "Ди Велт" той твърди, че тактиката за строга карантина, предложена от германския институт "Роберт Кох", се базира на гигантска грешка в предвижданията за развитието на епидемията. Ето какво пише проф. Хомбург: "Според специализираната литература, между заразяването с коронавирус и смъртта преминават средно 23 дни. Това обстоятелство е много важно, защото показва, че намаляването на новите инфекции и смъртните случаи в Германия напоследък нямат нищо общо със строгата карантина."

Германия би трябвало да се поучи от Швеция?

Експертът аргументира с това, че решението за пълната карантина в Германия е било взето на 23 март и е влязло в сила ден по-късно. С други думи - най-високият досега брой смъртни случаи от Ковид -19 в Германия, регистриран на 7 април, говори за това, че апогеят на новите зарази е бил достигнат по-рано - още преди да влезе в сила карантината. Дали строгите ограничения в Германия дават желания резултат, според експерта, ще може да се забележи най-рано след средата на април.

В заключение проф. Хомбург казва: "Страни като Швеция, Южна Корея или Тайван, които се отказаха от строга карантина, действаха мъдро. Вирусолозите преведоха населението и политиците със спокойна ръка през кризата, вместо да ги стресират с постоянни промени в тактиката. Германия би следвало да вземе тази политика за пример", апелира професорът.

Според неговия колега д-р Георг Кристиан Цин, директор на центъра за хигиена Bioscientia в Ингелхайм, шведската стратегия е изключително опасна. "Шведите ще си изпатят. Изведнъж Швеция ще се окаже с много заразени и повече жертви", убеден е експертът, който е цитиран от германския информационен сайт swp.de.

В петък (17 април) сутринта в Швеция имаше общо 12 540 регистрирани случаи на зараза с коронавирус, според данните на американския университет "Джонс Хопкинс". Жертвите бяха 1333, а излекуванитe - 550. Същия ден вечерта (22:30) заразените вече бяха 13 260. А жертвите - 1400.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чумата

    132 27 Отговор
    Усетихте се най сетне! Те и ромите взимат правилното решение, ама и там ще се усетим!

    Коментиран от #16, #45

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Човек

    99 81 Отговор
    Бойко и Мутафчийски ни призовават- Запазете си бабичките и си загубете децата! ВИЕ какво си избирате?

    Коментиран от #8, #42, #69

  • 4 Някой си

    172 28 Отговор
    Пресилено е да се говори за “строги мерки” в Германия, такива са в БОКОЛАНДИЯ........
  • 5 Оня с хуя

    25 48 Отговор
    Дойчланд юбер алес! Айде сега марш в концлагери!

    Коментиран от #76

  • 6 Гошо

    115 23 Отговор
    А наште тъпири решиха да изолират София, казаха на мисирите те биха тъпана и народа се юрна да се спасява, няма такима тъ*п*ци. като си решил да затваряш пускай кепенците и край!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Covid 19

    42 21 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    Бабичките в заслужен отдих,а децата на училище!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цар Тиквуний 1

    71 10 Отговор
    Взели сме най-добрите мерки. Питайте Ментата, той е най-добрия специалист по гледане на пъп.
  • 11 Госあ

    59 79 Отговор
    Понеже ганьо нищо нема да разбере, първо- модела на Швеция няма нищо общо с този на Южна Корея и резултатите го показват - Южна Корея е около 50 млн с около 10 000 заразени и 230 смъртни случая, Швеция при 10млн население има 13 000 зазаразени и 1400 смъртни случая. Южна Корея е достигнала плато,а Швеция-не. Как ви хрумна изобщо да ги сравнявате ??? Освен това, отнесено към по същия начин към Германия, шведите не са никак ,ама никак по добре. Нито от германците, нито от чехите,нито от нас. Освен това, дори и в Швеция, водела не е този предлаган от мангърката и ромите.

    Коментиран от #91

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Клмн

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ейййййй":

    Без значение от колко дни е ''това'', това е истината.
  • 14 чзшсжж

    54 3 Отговор
    напишете и статия: как Швеция решава проблема с боклука.
  • 15 И каакъв

    61 39 Отговор
    им е успехът на шведите. При население горе-долу като българското /10 милиона/ - 1400 умрели. В България 41. Да не чуе дявол.

    Коментиран от #20, #154

  • 16 gabiplus

    170 5 Отговор

    До коментар #1 от "Чумата":

    Положението с приема в болница на човек с диагноза различна от коронавирус, е мисия невъзможна. Буквално. Мъжът ми получи белодробен кръвоизлив и линейката го кара в шест болници в София, в които му беше отказан прием, защото пазят леглата за болни от коронавирус. Шест софийски болници и близо 5 часа обикаляне с линейката. Лекарите от Бърза помощ бяха безкрайно човечни и искрено се възмущаваха на ситуацията. В седмата болница го приеха. Реално тази линейка, вместо да спасява човешки животи, пет часа обикаля с един пациент, за да му търси място в болница. Ненормално, тъжно и обречено. Колко човека умряха през това време от нещо, различно от коронавирус?

    Коментиран от #24

  • 17 Госあ

    36 38 Отговор
    Факти, пак ще повторя изтритият си коментар: как тия от велето могат изобщо да сравняват Южна Корея и модела там с Швеция ???? При положение,че населението на Южна Корея е около 51 милиона с 10 000 заразени и забележете 230 смъртни случая, а Швеция е с 10 млн население,10 000 заразени и над 1400 смъртни случая. Всъщност ето това е добро сравнение между двете страни. По същата логика, Швеция е абсолютно несравнима и с Германия. Искам да кажа, че са много по зле. С Австрия, с Чехия , а също така и с България. А, и нещо много важно, в Южна Корея е достигнато плато,което изобщо не може да се каже за Швеция. Освен това, в Швеция има препоръчителни мерки,които се спазват.

    Коментиран от #23, #25

  • 18 Даааа

    31 10 Отговор
    А Ганьо се носи по течението !
  • 19 Преди месеци

    28 21 Отговор
    тук коментиращите ме оплюха като написах, че шведската техника е най добрата в света. Ставаше въпрос за военните самолети.

    Коментиран от #68

  • 20 Недей

    15 5 Отговор

    До коментар #15 от "И каакъв":

    Недей толкова да бързаш с изводите.

    Коментиран от #64

  • 21 ЕЕЕЕ

    40 12 Отговор
    Евала на шведите
  • 22 факти

    83 14 Отговор
    Фактите говорят.Швеция без карантини,блокади и ограничения има съизмерими дори по-малки жерти и заразени от Германия,Франция,Италия,Австрия,Швейцария и т.н. ,където има драконовски мерки.
    Явно и германци и швейцарци и австрийци се усетиха и започнаха да говорят за разхлабване на мерките за да си спасят икономиките поне.
    Друг интересен факт е че през 2009 та от свински грип жертвите са над 500 000 (154000 сега),а тогава никой не затвори държави и нямаше брифинги всеки ден на генералчета задължително в униформи да плашат хората.

    Коментиран от #37

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 наблюдателен германец

    1 12 Отговор

    До коментар #16 от "gabiplus":

    в българия телефони и радиостанции няма ли ???
  • 25 някой

    29 6 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Я ни кажи колко са в Австрия заразените или в Израел например където има взети мерки и колко са по-малко от уж безотговорните шведи.
  • 26 Гост

    21 37 Отговор
    От 1950 приключили, регистрирани случая на заболяването 1400 са смъртните случаи, а 550 са оздравелите. Активните в момента са над 11 хиляди и ежедневно има по 500-600 Нови случая.Не съм убеден, че Швеция е най-добрият пример.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ади

    71 5 Отговор
    Истината е една:всички държави лъжат за броя на заразените и умрелите от тоя вирус.Това е една игра, от която печелят богатите и губят бедните
  • 29 Барба Ганьос

    84 7 Отговор
    Не , стойте си в къщи без доходи , харчете си спестяванията , затънете в заеми. После ще целувате ръка и за мизерна заплата , че напоследък сте много претенциозни. Ако не слушате - глоби и затвор.
  • 30 SPQR

    47 7 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Искаш - не искаш, хората ще излязат. Язък за солта и тоягите, дет ги ядем. :D
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    33 21 Отговор
    " Вместо да заложи на забрани, Швеция апелира към своите граждани да проявяват здрав разум и лична отговорност."Това как го виждате в България,от къде тук ще намерим разум и лична отговорност.

    Коментиран от #38

  • 34 SPQR

    38 0 Отговор
    Данните/грип/ за зимните сезони в Италия показват следното:
    — смъртните случаи за сезона 2014/15 са: 20259 души
    — смъртните случаи за сезона 2015/16 са: 15801 души
    — смъртните случаи за сезона 2016/17 са: 24981 души

    Коментиран от #49

  • 35 dosadnik

    61 13 Отговор
    Съвсем правилно постъпиха шведите. Както доц. Мангъров съветваше. Умни хора. Евала!
  • 36 пожарникарски работи

    60 9 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Е в Италия и Франция като има карантина и не могат от вкъщи да излизат колко са заразените? 190000 заразени и 20000 умрели. И каква полза от тази карантина? Шведите без карантина са с по-добри показатели.
    В България като са заразени 50% от гетата колко мюмюни са умрели?
    Тъпи и неадекватни мерки това е истината.

    Коментиран от #60

  • 37 333

    29 14 Отговор

    До коментар #22 от "факти":

    Да сравняваш Швеция с държави като Франция и Германия е безпредметно. 8 пъти е по-голяма Германия. Австрия става. Да видим!
    Жертви в Австрия - 431
    Жертви в Швеция 1400
    Излекувани в Австрия 9704, в Швеция 550.
    Активни случаи в Австрия 4460, в Швеция 11260
    Активните случаи в Австрия намаляват рязко, защото новозаразените са към 3 пъти по-малко. Като почнат да намаляват броя на болните, можеш да разхлабиш мерките.

    Коментиран от #43

  • 38 SPQR

    19 2 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Откъдето го намираха и досега, при ежегодните епидемии от грип.
  • 39 Васил

    16 27 Отговор
    Само че България не е Швеция тука сме страната на Бай Ганьовците.
  • 40 SPQR

    38 6 Отговор
    ГОСТ:
    "Вмecтo дa зaлoжи нa зaбрaни, Швeция aпeлирa към cвoитe грaждaни дa прoявявaт здрaв рaзум и личнa oтгoвoрнocт."Тoвa кaк гo виждaтe в Бългaрия,oт къдe тук щe нaмeрим рaзум и личнa oтгoвoрнocт."


    ОТГОВОР:

    Откъдето го намираха и досега, при ежегодните епидемии от грип.

    :)
  • 41 Geo

    58 8 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Точно в Швеция е неговия модел и действа - пък вие се пукате от яд. И стига лъга че болниците са пълни - болниците са празни - лични впечатления. На колко човека в момента в България им трябват апарати за обдишване - на николко - няма един поставен на такъв.

    Пък и "мерките" няма да спрат епидемията - ще се случи неизбежното но просто го отлагаме но за сметка на това колкото повече отлагаме толкова повече я съсипваме.

    Все разни форумни "специалисти" се изказват да плюят по истинските специалисти - хайде спрете се.

    Коментиран от #50

  • 42 ТРОПЧО

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    ВЪОБЩЕ НЕ ГИ СЛУШАМ ДА СИ ГОВОРЯТ КОТО ИСКАТ АЗ СИ ЩЪКАМ ОТ СОФИЯ СЕГА СЪМ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ УТРЕ СЕ ПРИБИРАМ ЧЕ В ЛЮЛИН ЩЕ КАЛИМ АГНЕ

    Коментиран от #48

  • 43 статистика

    18 4 Отговор

    До коментар #37 от "333":

    Добре Германия е 8 пъти по голяма значи заразените там спрямо Швеция трябва да са около 100 000 но са повече. И в Германия има ограничения в Швеция няма.
    Австрия 14595 заразени Швеция 13216. Швейцария 27000 заразени 1327 жертви.
    Да не говорим за Франция,Италия,Испания и т.н. Дори англичаните,които взеха мерки много по-късно пак са 108000 и са далеч назад от уж отличниците германци.

    Коментиран от #58

  • 44 SPQR

    30 5 Отговор
    Gео
    18.04.20

    OТГOВOР НА
    кoмeнтaр #27 oт "Гocあ":


    " Тoчнo в Швeция e нeгoвия мoдeл и дeйcтвa - пък виe ce пукaтe oт яд. И cтигa лъгa чe бoлницитe ca пълни - бoлницитe ca прaзни - лични впeчaтлeния. Нa кoлкo чoвeкa в мoмeнтa в Бългaрия им трябвaт aпaрaти зa oбдишвaнe - нa никoлкo - нямa eдин пocтaвeн нa тaкъв.

    Пък и "мeркитe" нямa дa cпрaт eпидeмиятa - щe ce cлучи нeизбeжнoтo нo прocтo гo oтлaгaмe нo зa cмeткa нa тoвa кoлкoтo пoвeчe oтлaгaмe тoлкoвa пoвeчe я cъcипвaмe.

    Вce рaзни фoрумни "cпeциaлиcти" ce изкaзвaт дa плюят пo иcтинcкитe cпeциaлиcти - хaйдe cпрeтe ce."

    БРАВО!

    Поздрави от SPQR

    :)

    Коментиран от #47

  • 45 Шекспир

    24 12 Отговор

    До коментар #1 от "Чумата":

    За какво да се усетим.Швеция 10млн- починали 1400.България-7млн починали 40.
    Когато числата говорят политиканстването е излишно

    Коментиран от #75

  • 46 Лошо става

    46 11 Отговор
    Още преди два месеца доцент Мангъров им каза какво да правят, но те отхвърлиха мнението на експертите и изкараха на преден план това на политиците. На есен това управление си заминава, лошото е че няма истинска опозиция на която да се спрат хората. До тогава заемът от 10млрд ще бъде изтеглен и опоскан.
  • 47 Госあ

    14 31 Отговор

    До коментар #44 от "SPQR":

    Аз съм много по голям специалист от мангъров. Освен това, съм неутрален. мангъра защитава интересите на ресторантьорите, хотелиерите и проститутките. Т'ва е положението. Обясних ти разликата между Южна Корея и Германия и Швеция. Или не си разбрал. А разликата между България и Швеция е дисциплината и здравеопазването.

    Коментиран от #51, #92, #143

  • 48 Човек

    13 1 Отговор

    До коментар #42 от "ТРОПЧО":

    Живи и здрави! Ние вече го заклахме. Хубав Великден и Бог да помага!
  • 49 Госあ

    11 17 Отговор

    До коментар #34 от "SPQR":

    Колко са били заразените ? Разликата между коронавируса и грипа е 6% (още не е окончателно) смъртност при короната и 0.2 при грипа. Относно предаването на заразата- средно r0 за короната 3-3.5 (още не е окончателно) за грипа 1. Освен това, ако рисковите пациенти се ваксинират и вземат Тамифлу при първите симптоми на грипа (А това е лесно, тъй като инкубационния период на грипа е несравнимо по кратък от този на короната) смъртността изобщо няма да бъде такава. И в този случай, вината е в немърливост на някои хора. При короната обаче, нямаш такъв избор официално. Дали да бъдеш дървен философ или да се лекуваш.

    Коментиран от #52

  • 50 Госあ

    11 14 Отговор

    До коментар #41 от "Geo":

    Целия ЕС взе изключително късни мерки,затова не може да се сравнява по никакъв начин с Южна Корея, Китай,Сингапур, Тайван, Япония, Русия. Ама по никакъв. Единствената разлика е, че германците си тестват хората с по 200 000 -300 000 теста на седмица и си лекуват рисковите пациенти с хлорохин и авиган. Шведите започват също масово тестване апропо. За вируса.мангърката предлага ромски модел.
  • 51 Госあ

    10 30 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    Представи си мангъров какъв специалист е,при положение, че аз определено си признавам,че не съм специалист точно в тази област 😂 Но виж,за тестовете определено мога да изкажа компетентно мнение. И съм го правил. Другият вариант е мангърката просто да е купен,но това е още по срамно

    Коментиран от #53

  • 52 SPQR

    15 8 Отговор

    До коментар #49 от "Госあ":

    За теб НАЙ-ВАЖНОТО нещо ли е животът ти?
    Ако е така, значи няма за какво да умреш.
    Ако един човек няма за какво да умре, значи вече е мъртъв.

    И да си припомним Иисус Христос, Синът Божи.

    Коментиран от #56, #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Госあ

    25 10 Отговор
    Критиката относно щаба съм я казвал. Ненавременните и бутафорни мерки ! Значи, забраняват ходенето на открито в природата при спазване на дистанция и носене на маски, но разрешават събирането в църкви ???? Сложиха карантина на населението, която не мисля че се спазва особено от ганя,но пуснаха без тестове онези които се прибраха от огнища на заразата. Още в началото, при положение че има строг контрол на границата, можеше да започнат умерено тестване на хората по контакти и да изготвят мрежа от клъстери на заразените. Това беше японският модел,който е значително по евтин и ефикасен от германския. Положението е следното: България е бедна,разорена и ограбена държава и е истинска лудост, това което предлага онзи хубавец. Това е ромски модел.
  • 55 Смех

    18 24 Отговор
    Хаха 70% смъртност в Швеция при 42 в Италиа ама шведите били добре.Хахах
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Госあ

    11 15 Отговор

    До коментар #52 от "SPQR":

    Повярвай, определено не си заслужава да поемаш смъртен риск за да си щракаш с пръсти. Всъщност, това и преди не съм го правил и изобщо не ми влиза в ценностната система. А пък да поемаш смъртен риск от името на другите, които са рискови и особено застрашени е изключително подло и гнусно.

    Коментиран от #59, #70

  • 58 333

    10 14 Отговор

    До коментар #43 от "статистика":

    Германия е много по-гъсто населена от Швеция. Няма никакво място за сравнение. Все едно да сравняваш София с остатъка от България. В София са 2/3 от заразените при 1/4 от населението. Швеция ще изпревари Германия с много на глава от населението. По брой жерви вече е в пъти по-зле, също така и по брой излекувани. Което и за мен е странно, защото социална държава като Швеция трябва да има адекватна здравна система, и вероятно не отделя по-малко пари за здравеопазване от Германия.

    Коментиран от #141

  • 59 SPQR

    15 3 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    ГОСТ,

    Ценностната ти система ми е ясна.
    Писах го за другите.
    :)

    Коментиран от #61

  • 60 Госあ

    10 8 Отговор

    До коментар #36 от "пожарникарски работи":

    Въпросът с Италия, Испания и Франция е много интересен. Но те, особено Италия и Испания дават винаги най много жертви, което говори за дисциплината им. Отделно мисля че при такава репликация на вируса, там върлуват други щамове. Това беше изказано и от един тайвански специалист. Другото предположение е резистентните бактериални инфекции от прекомерното използване на антибиотици в тези страни.

    Коментиран от #77, #93

  • 61 Госあ

    11 8 Отговор

    До коментар #59 от "SPQR":

    И аз изпуснах края на зимния сезон и много ме е яд и наистина не смятам забраната за ходене на планината, особено на близките планини както е Витоша за уместно (затварянето на съоръженията и хотелите да) ,но изобщо не скимта толкова, колкото чалгарите за кръчмите и моловете.
  • 62 Хейзенберг

    19 2 Отговор
    Ако прочетете внимателно отдолу, пише че броя на заразените в Швеция е по данни на някакъв американски институт, който не е стъпвал в Швеция. Няма никъде данни от официален шведски източник! Там просто не пишат всеки починал за жертва на вируса, зарове се вижда реалната картина!

    Коментиран от #78

  • 63 Ангел Николов

    21 10 Отговор
    Четете ли? Четете ли това? Кога го ви го каза и продължава да го казва достойнии лекар и човек д-р Мангъров. Какво ще отговори венцеславещия се генерал Мутафчийски или с цялата си наглост, която се проявява от негова страна на ежедневните му справочни брифинги ще промени сбърканата си стратегия и ще ни каже, че това се дължи на неговото геройство, а не че ще бъде принуден да "плагиатства" ог становищата и предложенията напо-компетентни от него? Някой обаче рано или късно трябва да отговаря за грешните решения и опитите всичко да се прехвърли като вина на обикновените хора.

    Коментиран от #65

  • 64 Мисля си

    11 12 Отговор

    До коментар #20 от "Недей":

    Че комунетата ще изпаднат в огромно задоволство, ако тук се увеличат смъртните случаи, ще имат повод да се нахвърлят срещу правителството. Не знам за вас, но на мене шведската статистика ми изглежда ужасяваща - да умира всеки десети заболял. Като имате предвид, че в Германия средната възраст на заболелите беше 42 години!
  • 65 333

    12 16 Отговор

    До коментар #63 от "Ангел Николов":

    Докато Мангъров се прави на звезда по телевизията, има доктори които от месец не са излизали от болницата и работят. И сестри. И деца имат в къщите.

    Коментиран от #94

  • 66 Матей

    25 3 Отговор
    Налагането на разни драконовски мерки в отделни държави не е обосновано от здравна гледна точка,в световната здравна практика няма такива забежки,които се налагат от властта и са с политическа цел.Какъв краен резултат се преследва ще проличи едва след месец-два,когато негативното въздействие се натрупа.Всичко това прилича на мащбна конспирация,организирана от един център,а защо сега,а не при предишни наистина опасни грипове,ами защото сега са си подредили картите и планът е пуснат в действие.
  • 67 HohoBoho

    10 5 Отговор
    Сега очаквам да кажете, че
    когато някой се зарази при тотални ограничения вероятността да умре е много по-малка,
    отколкото ако се зарази в ресторанта или парка, защото в Швеция има повече починали.
    ...и затова някои сравняват броя на починалите в Швеция с другите страни и ползват това като аргумент, че Швеция не се справя

    Коментиран от #72, #80

  • 68 бай Шиле

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Преди месеци":

    А бе блейко,темата е за "грип",не за "грипен".
  • 69 hmhmhm

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Човек":

    Смени наркотиците няма да изкараш на тези дълго
  • 70 И аз да кажа

    10 2 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Подкрепям казаното. Диаметрално далеч съм от медицината (е, не съм гробар де) и не се доверявам на медийните авторитети, защото зад тях стоят лобита, политика, лична корист или междуличностни вражди. От майка ми, с белодробни проблеми и левкопения, имам непрофесионално, но много добро впечатление от проф . Петрунов . Намерих негово становище и е общо взето в подкрепа на мерките. Той е опитен, възрастен и достатъчно признат , без да се бута под прожекторите. Или?
  • 71 HohoBoho

    23 3 Отговор
    Братята роми си живеят по шведски модел, но не се виждат хладилни камиони с трупове да излизат от махалите.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 И аз да кажа

    14 2 Отговор
    Сори, аз не мисля да са ми братя. Прибрах се от Германия с цял самолет такива - нищо не спазваха и не се канеха да спазват, изобщо не можеха да си попълнят декларациите и даваха адрес и телефони за контакт едно към Витоша😃. Никога не са се осигурявали, сега ги тестват с предимство ! Тежките и смъртните случаи са предимно от тях! Вчера ги гледах в Кауфланд- пак те с изместени маски, не им пука- обаче гледат на Бърза помощ като на тяхна частна . Е, не е расизъм да виждаш това .Те затова мерките са абсурдно строги - ако позволят по парковете, нали ще насядат на групи с бирите. И няма достатъчно полицаи да ги контролират.
  • 74 HohoBoho

    11 2 Отговор
    ...a шведите си пият бирата в ресторантите, Ужас!

    Коментиран от #132

  • 75 ха ха ха

    25 3 Отговор

    До коментар #45 от "Шекспир":

    Не бъркай починалите с броя заразени.В България не се правят тестове масово иначе щеше да лъсне безсмислеността на мерките,които вземат.Като изследваха махалите и броя заразени скочи рязко ако направят още 50000 теста и ще излезе че сме в челото по заразени... И като са заразени колко циганина умряха за 3 седмици да ни кажеш.
    Точно това ти обясняват хората и с мерки без мерки заразените пaк толкова. А България е пример как с 40 умрели плашат народа,че не знам си какво щяло да стане.Стотици хиляди са заразените в България а жертви 40. Е какво още ли да стягаме меркитe?
  • 76 Stefanov

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Оня с хуя":

    Хуя гледам ти е огрязан вече смешко
  • 77 някой

    23 1 Отговор

    До коментар #60 от "Госあ":

    Добре според теб колко циганина има заразени в България след като не спазват нищо и дойдоха от Италия,Франция,испания и т.н.
    Мина вече месец от тогава.Умрелите са 40 човека,които биха умрели и от всеки по-тежък грип. И какво излиза че трябва да се паникьосва народа с някакви КПП та и полицейщини заради нещо,което има ефект не по голям от всеки грип.
  • 78 гост

    4 12 Отговор

    До коментар #62 от "Хейзенберг":

    Всъщност в Швеция са на точно обратния полюс. Рядко тестват и не винаги ги пишат за починали от вируса. Така, че жертвите най-вероятно са повече.

    Коментиран от #87, #96

  • 79 Docenta

    3 12 Отговор
    Тези страни не ги гледайте и не се сравнявайте с тях защото те са в космоса.В космоса са защото там няма тъпи русофилистици и теорййте на комунизма винаги да предезвиквали насмешка
  • 80 прав си

    21 4 Отговор

    До коментар #67 от "HohoBoho":

    Много са им интересни нашите "капацитети" как хвалят Бойко и другото генералче че благодарение на тях имало само 40 умрели.
    Само че никой не казва че заразените са десетки хиляди реално но не ги изследват.Защото ако го кажат ще излезе че това не е епидемия а поредният грип,който се използва с други цели за да се паникьоса и ограби населението.
  • 81 гост

    7 16 Отговор
    В Швеция има около 25 - 30 пъти повече починали отколкото в България. Та според мен всеки трябва да си отговори на въпроса - готови ли сме да убием веднага няколко хиляди и да си гледаме живота или не.
    И тази смъртност е при безспорно по-високото нива на тяхното здравеопазване в сревнение с нашето - и като финансиране, и като обезпеченост с медицински персонал и като оборудване.

    Коментиран от #82, #83

  • 82 наблюдател

    13 3 Отговор

    До коментар #81 от "гост":

    Ти не разправяй за България а кажи колко са заразените в Германия,Швейцария,Холандия,Белгия и т.н. все държави с взети мерки за ограничение.
    броя на умрелите и броя на заразените са много различни неща и зависят от много фактори.
    Факт е че Швеция без мерки няма повече заразени от всички други с големите мерки и ограничения.
  • 83 истински лъжи

    19 3 Отговор

    До коментар #81 от "гост":

    Вместо да ограничаваш всички прибираш онези 2-3 хиляди които казваш че щели да умрат защото са рискови.Оставяш икономиката да работи и толкова.
    Но не е това целта,целта е криза и ограбване на популацията.
    през 2009 та умряха много повече от свински грип но никой не Направи КПП та и не забрани движението.
    Сга за 40 смъртни случая изкараха голямата епидемия.
  • 84 специалист

    21 4 Отговор
    до коментар 57 Госあ. Над 70% процента от населението ще изкарат Корона вируса и в България, и в Германия и насвякъде. БЕЗ значение има ли карантина или не. По- добре, ако има ограничения да бъдат умерени. БЕЗ СЛЪНЦЕ и разходки е сигурен начин да се понижи имунната система.
    Доц. Мангъров разбира повече от теб. Вместо да си дървен философ се образовай малко. Кaзвам го от позицията на човек запознат с темата ( Корона вирус, карантина и т.н.)

    Коментиран от #103

  • 85 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    3 2 Отговор
    и ние сме така по селията ги боли фара секи си прави каквото иска, а софянци се юрнаха да гледат блиски и родители нясои от загрижените сеща ли се заПЪРВИТЕ ЖЕРТВИ УБИТИ ОТ ТЪПАТА СИ И БЕЗМОЗАЧНА ДЪЩЕРЯ КОЯТО ГИ НАВЕСТИ ВРЪЩАИКИ СЕ ОТ ИТАЛИЯ
  • 86 SPQR

    4 4 Отговор
    Dосеntа
    79 15:00 18.04.20
    Тeзи cтрaни нe ги глeдaйтe и нe ce cрaвнявaйтe c тях зaщoтo тe ca в кocмoca.В кocмoca ca зaщoтo тaм нямa тъпи руcoфилиcтици и тeoрййтe нa кoмунизмa винaги дa прeдeзвиквaли нacмeшкa


    В Швеция мразят социализЪма!

    Швеция е най-НЕСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА държава!

    :)
  • 87 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    9 0 Отговор

    До коментар #78 от "гост":

    а според теп 75г с напреднал рак на белия дроб кръвно и корона реално кое му зима живота
    аз вчера пих 5 х100 врачанска ракия 10 бири накрая от една вафла си ръпнах малко но я хвърлих щото ми стана лошо от ВАФЛАТА
  • 88 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 6 Отговор
    Няма вече ГЕРБ, оттече в клоаката на историята за радост на комунистите, жалко. Самоубиха се с тези неадекватни мерки...................... пo-мaлкo oт 800 души зaрaзeни, oт тях пo-мaлкo oт 300 интензивно бoлни на легло, oт кoитo вeчe над 100 /cтo/ ca ce излeкувaли, вcичкo тoвa зa пeриoда нaд чeтири CEДМИЦИ, тoвa ли ви e "eпидeмиятa"? A дa, били cте я oвлaдяли! C кaквo? C бeзумнитe рeплики нa Муфтaджийcки или c глoбитe пo 5000 лв зa нeнoceнe нa мacки-нocни кърпички и cъc зaбрaнaтa зa излизaнeтo нa вън?? Хaйдe чао!
  • 89 ВТОРА ФАЛШИВА НОВИНА НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    5 0 Отговор
    ОНЗИ ДЕН ,,DW,, ПИСА ,ЧЕ ГЕРМАНИЯ Е ПЪРВА ПО СПРАВЯНЕ С КОВИД А СЕ ОКАЗА ,ЧЕ НЕ СЕ СПРАВЯ №4 Е ПО ЗАРАЗЕНИ В СВЕТА 141,483 Germany KOVID-19
  • 90 Иван

    8 7 Отговор
    Е какво им е право на шведите? Население малко повече от България, супер рядко населено и над 1400 починали. Това нищо ли не е? Да ги линчуват, за дето не взеха мерки навреме.

    Коментиран от #108

  • 91 чернобил онлайн

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    според данните на американския университет "Джонс Хопкинс".
  • 92 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    пиши с името си и работното си място, с титлите си и научните работи.иначе и аз мога да кажа, че съм велик специалист...

    Коментиран от #95

  • 93 Професор

    14 5 Отговор

    До коментар #60 от "Госあ":

    Гледам, че пак си почнал да дърдориш глупости. Нали ти пратих линк за популацията на прекарали вируса в Северна Италия? 22%, помниш ли? От 10 милиона души (населението на Ломбардия) това колко прави? Няма никаква 6% смъртност, а ти си комуно-китайски пропагандист. Фокс Нюз вече ви разкри, как пуснахте вируса от лабораторията в Ухан, а след това блокирахте града, като междувременно разрешихте хора от Ухан да го напускат, но само с мрждународни полети до Европа и Америка. Ти нали се хвалеше, че си бил в Ухан, я разкажи как си дошъл оттам с един от тези полети да заразяваш населението в България.

    Коментиран от #99

  • 94 чернобил онлайн

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "333":

    Познавам доста медицински лица и няма такива , детото да не се прибират . Работят си нормално на смени , както преди .
  • 95 Професор

    10 3 Отговор

    До коментар #92 от "Ами":

    Името му е д-р Пляков, работил е в лабораторията в Ухан дето пусна вируса, след това се е метнал на самолета и хоп -- в София, за да те зарази. Вече го е прекарал и има антитела, знае много добре, че единственият начин за борба с този вирус е да се развие стаден имунитет, но е комуно-китайски пропагандист и умишлено поддържа анти-индустриалните "мерки" за да спомогне за разрушаването на икономиката на нашата страна, за да може китайците да я изкупят на безценица. Сега разбра ли кой е?
  • 96 факти

    5 0 Отговор

    До коментар #78 от "гост":

    Рядко е в България 2000 на милион.В Швеция правят по 7000 теста което е близо до Франция.

    Коментиран от #97

  • 97 Професор

    11 1 Отговор

    До коментар #96 от "факти":

    Ами и така да е -- 7 милиона по 2000 са 14000. Умрели -- 42. Смъртност 42/14000 = 0,3%, точно колкото на сезонен грип. Ето затова трябва да се учи аритметика!

    Коментиран от #100, #104

  • 98 Agehc dken. M hxmsm. NdWXmw cb naEjcjcn

    0 1 Отговор
    Korsagermanyyyuuufuckyouuuuuvrrmrnayyyyyyuufucktpuuuuuu
  • 99 Госあ

    2 9 Отговор

    До коментар #93 от "Професор":

    Добре че немаше такива професори да пръснат вируса в цела Италия,а го локализираха в Ломбардия, където всички виждаме какво се случва. Щото след това верно всичко там щеше да бъде на безценица.

    Коментиран от #101, #102

  • 100 факти

    16 1 Отговор

    До коментар #97 от "Професор":

    Е и аз това казвам но професорчето с генералските пагони иска държава да затваря заради грип. Оня другия пишман генерал пък обикаля с джипа и плаши с някакви кервани от хладилни камиони с трупове.
    Тия нещо се изживяват като военна хунта.

    Коментиран от #105, #109

  • 101 статистика

    12 1 Отговор

    До коментар #99 от "Госあ":

    Е ти ни кажи тогава колко са заразените в България и да смятаме. Защото сега излиза че за месец са умрели 42 ма и при 5% смъртноста както говорят в цяла България трябва да има 800 човека заразени. Само във факултета са в пъти повече.
  • 102 Професор

    13 2 Отговор

    До коментар #99 от "Госあ":

    Той вирусът и без това ще се пръсне по цяла Италия, с шибаните ви китайско-комунистически мерки само удължавате епидемията, за да си разрушите икономиките. Това не ти го казвам аз, казват ти го най-големите учени по епидемиология в света. Пратих ти линкове. Докога ще ни плакнете мозъците, китайски агентчета? Кажи на любимия ти генерал Мут Аф Чин Скин, че скоро ще лъсне цялата истина и ще има легни-стани. Неизбежно е.
  • 103 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #84 от "специалист":

    В Германия, където се правят по 200 000 теста на ден казваш ,че 70% са били изкарали вируса 😂😂😂 Бацка,като си толкова запознат, я каи 70 % от 80 млн или колкото са там германците колко прави ? А в Корея, където правеха по 140 000 теста на ден от 51 млн, колко са 70 % ? Ето това е лошото на демокрацията, всеки изказва "компетентното" си мнение. Затова, треа меча да играе. Лъжеш, чукаш камъни за БДЖ'то

    Коментиран от #107, #110, #116

  • 104 Госあ

    0 6 Отговор

    До коментар #97 от "Професор":

    Проста аритметика ползват бакалите,ние с докторска степен работим със статистически достоверни извадки и не смесваме ябълки с круши,когато смятаме. Това го помня още от учителката ми в началното училище. Всъщност, смесване ябълки с круши,но за да получим хибриди. И това беше в миналото, сега може да се пипа по елегантно.

    Коментиран от #106, #124

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Професор

    6 3 Отговор

    До коментар #104 от "Госあ":

    Тая докторска степен от университета в Ухан ли я получи? Защо отричаш италианското изследване, което показва 22% разпространение на вируса в популацията? При такова разпространение, смъртността е малка, но е рязка. Това е разликата с, да речем, свинския грип. Оттам и всявания ужас, хладилните камиони, торбите с трупове и пр. Има такова нещо, но това е биологична война, започната от Китай, алагер ком алагер, маоисте...
  • 107 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #103 от "Госあ":

    Видях техническа грешка,бройката тестове е за седмица в тези държави. Но предполагам е станало ясно.

    Коментиран от #114

  • 108 HohoBoho

    4 0 Отговор

    До коментар #90 от "Иван":

    Ресторантите им са отворени и щом се срещнат там каква връзка правиш с гъстота на населението им /че били "супер рядко населени"/?
    ...че нещо не те разбрах :)
    --
    ...и не гледай починалите - на вирусът му е все тая дали те е докопал в ресторанта, или докато се криеш в дупката. Вероятността, човек да се спомине от него е една и съща.
    ...а по брой заразени на глава от населението са по-добре от другите западни страни, където мерките са много по-драконовски от нашите, както днес каза г-н Мутафчийски
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 факти

    5 1 Отговор

    До коментар #103 от "Госあ":

    В Германия са направени общо до сега 1 700000 теста. В Корея 546000. Сега като лъжеш ще ходиш ли да чукаш камъни?

    Коментиран от #111, #112

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #110 от "факти":

    Дай инфо. В Южна Корея по време на пандемията, щото там наистина я овладяха, техните власти казваха че се правят между 10 000 и 20 000 теста на ден . Нали не мислиш,че за този форум ще ти търся информация с каква интензивност и колко време са ги прилагали ?

    Коментиран от #117

  • 113 Госあ

    1 4 Отговор
    И к'во над милион и над половин милион достоверна статистическа извадка не е достатъчна А ? Треа целото население да се тества? Я сиктир.

    Коментиран от #115

  • 114 Професор

    5 2 Отговор

    До коментар #107 от "Госあ":

    Всичките ти излияния тук представляват една огромна техническа грешка. Вчера ти дадох данните от тестването в Северна Италия. 22% разпространение сред населението. Сметни си смъртността. Въпросите са други, и те са точно 3: 1) този процент на разпространение достатъчен ли е да отшуми епидемията, или ще трябва да изпием горчивата чаша до 70 и отгоре %? 2) "Мерките" не удължават ли агонията, при положение че смъртността е горе-долу константа, т.е, ако разливате триъгълника за да намалите пика, но запазвате лицето му, не си ли разрушавате обществото и икономиката, като резултатът като смъртност остава същият? и 3) Ако знаете, че това е биологична война, ще понесете ли смъртността по-добре, в смисъл, като примерно жертви от бомбардировки?

    Коментиран от #118

  • 115 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #113 от "Госあ":

    Дадох ти данните за разпространението на вируса в Северна Италия, 22%. Оспорваш ли ги?
  • 116 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #103 от "Госあ":

    по колко на ден, каиш? Корейците имат направени малко над 500 000 теста..само 3 дена ли е била при тях епидемията?

    Коментиран от #119

  • 117 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #112 от "Госあ":

    Опитвам се да дам данни, но ми трият постингите, Маоизмът има дълги ръце.
  • 118 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #114 от "Професор":

    Аз ти дадох в Германия и Южна Корея. Дадох ти смъртността и репродуктивното число и обясних на всички причините за мерките взети в целия свят и не смятам повече да се занимавам с глупости. И дори да приема тази извадка за чиста монета за Ломбардия, щото изобщо не съм сигурен, колко достоверна е,пак смъртността е 5х висока от сезонния грип и няма официално одобрен препарат. Затова ще чакаме. Лично аз се надявам още да се мотат калинките от ЕС,че да може да фалират повече тюфлеци като люси иларионов 😉

    Коментиран от #120, #121

  • 119 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #116 от "хахаха":

    Колко 500 000 ??? 😂 Я вземи и се скрий некъде бе селянино.

    Коментиран от #122

  • 120 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "Госあ":

    Тоест, оспорваш данните от Ломбардия. Добре, това говори, че не си научен работник, а си про-китайски пропагандист. Да говорим за смъртността. Данните са на еуромомо, пратих ти ги. Страните без "митигация", или с хаотична такава, показват пикова смъртност, но триъгълникът е остър. Лицето му не е по-голямо от това на триъгълника на свинския грип отпреди, но последният е по-разлат. Ужасът тук идва не от смъртността, а от нейния рязък пик. Това е. Помисли малко, ако си коректен научен работник ще разбереш, че е така.

    Коментиран от #123

  • 121 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #118 от "Госあ":

    Не е по-висока, по рязка е. Смъртността се мери с лицето на триъгълника, не с върха му. Целият психологически проблем е резкият пик. Ако митигираш със сурови китайско-комунистически мерки, най-много да намалиш пика, лицето на триъгълника ще остане същото, а може и да имаш втори триъгълник, ако лицето на първия остане малко.

    Коментиран от #125

  • 122 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #119 от "Госあ":

    Проверих,така е. 538 000 на 10 млн. Достатъчно. Сори за обидата.

    Коментиран от #136

  • 123 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #120 от "Професор":

    Мисля, че ти бях показал цифрите за сравнение със САРС и ТОРС. Несравними. Когато анализираш данни,казваш всичко. Колко е смъртността, колко е репродуктивното число, и колко са общо случаите.

    Коментиран от #126

  • 124 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #104 от "Госあ":

    Ами те в лабораторията в Ухан така пипат, елегантно. Вместо да смесват ябълки и круши, смесват коронавирус с вируса на спин.
  • 125 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #121 от "Професор":

    Китай, на 1.5 млрд има малко на 4 хиляди починали. По всичко личи, че са се справили отлично, а сега икономиката им рестартира. И не,не е начина да се справиш със смъртоносен вирус със 6% смъртност като заразиш всички. Начина е да следиш населението и да прилагаш наличните препарати за лечение.

    Коментиран от #127, #137

  • 126 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #123 от "Госあ":

    САРС и ТОРС имат несравнимо по-висока смъртност, не е ли верно? Засега единствените обективни данни за разпространение на вируса сред населението са тези от Ломбардия (22%) и Ню Йорк (25%). Данните от Китай са ненадеждни. Смъртността от този вирус е малка, но е рязка, т.е. има висок градиент. Затова е шокираща за общество, което е забравило какво е война.

    Коментиран от #130

  • 127 Професор

    4 3 Отговор

    До коментар #125 от "Госあ":

    Китай лъже, това го научиха и децата. Китай разпространи вируса умишлено на Запад -- блокира Ухан и вътрешни самолетни полети от и до него, с изключение на самолетните полети от Ухан на Запад. Това е биологична война срещу Запада, и тази смъртност са жертви на тази война.
  • 128 Госあ

    4 4 Отговор
    Ще приключа така, затова Южна Корея ми е любим модел,защото всичко е ясно:10 млн население, 540 000 теста, 10 000 заразени, 230 починали. Оттам заявиха, че лечението с хидроксихлорохин, както и различни комбинации на този препарат с други антибиотици дава резултат, като особено ефективно е м началото. Огнищата са локализирани и с тестовете е изградена мрежа от клъстери на заразените. Носят се маски и се дезинфекцира. Южна Корея се сблъска с вируса веднага след Китай и биотех индустрията им беше готова с тестовете седмица след като китайците качиха генома на вируса. Отличници. Точка.

    Коментиран от #129

  • 129 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #128 от "Госあ":

    Ти си болен човек. Населението на Южна Корея е над 50 милиона души. Тестовете им за антитела са ненадеждни. Няма нищо ясно там.

    Коментиран от #131, #134

  • 130 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #126 от "Професор":

    Ломбардия и Ню Йорк имат най много жертви, но там далеч не съм сигурен, че е направена качествена извадка. Мърляви са,а и до вчера нямаха тестове. Истината за е,че жертвите и заразените са масови. САРС: 8439 случая, 812 починали ; МЕРС: 2519 случая, 866 починали; КОВИД: 2 235 370 случая, 153 818 починали до днес
  • 131 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #129 от "Професор":

    Тестовете за антитела, моето момче, навсякъде са ненадеждни. Дават яко неспецифики и трябват повторения. Става дума за qPCR 'и. И понеже са ненадеждни, корейците снабдяват хамериканците 😂

    Коментиран от #133

  • 132 ии бреее

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "HohoBoho":

    кво беше тва ресторант
  • 133 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #131 от "Госあ":

    И така, не бих се доверил изобщо на мърлячите от ню йорк и ломбардия с най много жертви, а бих гледал Германия и Южна Корея. А най качествените тестове са японските и германски. Както всичко останало впрочем. Айде чао.

    Коментиран от #153

  • 134 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #129 от "Професор":

    Пак техническа грешка, 50 млн са 😉

    Коментиран от #151

  • 135 Статистика

    0 0 Отговор
    Германия: Площ: 357 386 km², Население 83млн., Гъстота на нас. 233 души/km²
    Швеция: Площ: 528 861 km², Население (2020) 10,3млн., 19,5 души/km²
  • 136 хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #122 от "Госあ":

    това стига да те разбера колко си начетен и компетентен по темата...дърдорко, нахапал се от уикито...

    Коментиран от #138

  • 137 Елиът

    4 3 Отговор

    До коментар #125 от "Госあ":

    Китай ще рестартира икономиката си, ама някой друг път. Такива репарации ще отнесат за това, което причиниха на света, че забрави за Китайската икономика.

    Коментиран от #140

  • 138 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #136 от "хахаха":

    Ами всъщност си си селянин и то от най маститите 😂 трябваше да проверя от достоверен източник разбира се, и са 38 000 теста отгоре на това което си писал. А иначе, като почнат да ми плащат да пиша по форумите и да се занимавам с пандемията, ще бъда по внимателен. Дадох достатъчно инфо от достоверни източници и компетентно мнение. Който има малко акъл е разбрал, останалите си скимтете за ромския модел.

    Коментиран от #139

  • 139 хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #138 от "Госあ":

    отворко, като си толкова велик, кажи си името и постиженията в професията, на какви твои изследвания се базират уверените ти бръщолевения...тогава ме наричай селянин...

    Коментиран от #142

  • 140 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #137 от "Елиът":

    Колкото краварите са платили за пандемията от "испански грип ", толкова и Поднебесната империя ще плати за "китайския вирус " ,който като нищо може да се окаже китайски, колкото испанския-испански. Щото у фермата имат цялата колекция корони, което не е така за Китай. И ке трябва да обяснят за това по някое време.

    Коментиран от #152

  • 141 Sts

    5 2 Отговор

    До коментар #58 от "333":

    Тройки ,става въпрос имали нужда от карантина срещу въпросният вирус.Мангъров е прав,всичко ще излезе наяве след година така както беше и с 11 септември!
  • 142 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #139 от "хахаха":

    Над 75% от абонатите в рисърч гейт са ми постиженията. А тепърва ги почвам. Доволна ли си ?

    Коментиран от #150

  • 143 Монтен

    6 2 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    Това,че сте по-голям специалист от доц.Мангъров е безспорно,но...ме карате да се замисля...Всъщност ,къде държите Нарциса,в устата,или в ануса? Познавам един като Вас,който никъде не го държи-той е нарциса...
  • 144 Абсурд

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Д-р По навътре.":

    Тези с фалшив телк, ще останат, и пак болен, здров ще носи
  • 145 Covid 19

    3 0 Отговор
    На огромно внимание се радвам! Не съм очаквал! Намеренията ми бяха къде по скромни. Благодаря на медиите и политиците, че ме направиха толкова известен! Банкерите паметник,ще ми издигнат. А бедните? ..Да го д.хат бедните ,, както се казваше в един филм.
  • 146 Киро

    2 1 Отговор
    Швеция.
    По гъстота на население са на 157 място.
    Това е един от факторите за математически модели за вируса.
    Миналия месец в швейцарски медицински журнал има подробна статия от експерти вирусолози как стоят нещата в скандинавските страни. Има фактори, формули и всеки може да ги види.
    Това че имат малка гъстота на населението в Швеция няма обаче да ги спаси.
    Всички сме в кюпа.
    Спасението е ваксина колкото може по рано.

    Коментиран от #148

  • 147 Peter

    1 1 Отговор
    This article is fake. There are more than houndred people dying every day in Sweden now. Official number more than 1500 but there is a huge number not counted for as most homes for elderly people now are infected of the virus.It´s a catastrofe. Here are actual official numbers:

    https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
  • 148 HohoBoho

    2 0 Отговор

    До коментар #146 от "Киро":

    Каква гъстота на населението?
    Повечето са в няколко големи града ...В Стокхолм живеят около 1,9 млн от 9,8 млн население
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #142 от "Госあ":

    Много зле, колега. Аз съм на 95%, h-index>30... Така че, работи, маоисте!
  • 151 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #134 от "Госあ":

    Сам виждаш -- всяко изречение ти е техническа грешка. Мани ги тия неща, много грешиш в тях, я кажи пак за конфуцианския комунизъм, империалистическото конфуцианство, комунистическия империализъм и китайския гений. Там си далеч по уверен, явно понеже ти плащат. По научните детайли, както сам каза, не ти плащат, така че правиш грешка след грешка. Смени темата и ще ти потръгне...
  • 152 Професор

    6 0 Отговор

    До коментар #140 от "Госあ":

    И "испанският грип" идва от Китай, дилетанте...
  • 153 Професор

    4 1 Отговор

    До коментар #133 от "Госあ":

    Ето, сам виждаш, че си антизападен пропагандист и виждаш бъдещето на България в орбитата на Китай и Корея. За Япония не говори нищо, защото тя си е американска колония -- виж мирния им договор.
  • 154 Еее Тааакъв им е Успеха

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "И каакъв":

    "И какъв им е успехът на шведите. При население горе-долу като българското" - Искате си да е така, ама НЕ Е!
    Приятел, това беше така ноември 1989 г., 8,6 милиона Българи и почти толкова Шведи ( съвсем малко повече)
    Реалността е съвсем друга.
    Към настоящия момент, България е приблизително 6.6 милиона население Включително -( с тези в чужбина по земното кълбо с постоянни адреси, живеещи по половин
    живот и НЕ сменено българско гражданство,, български цигани,арменци,турци и други етноси) За 30 години има 2 МИЛИОНА на (-) За България и 2 МИЛИОНА на (+) За Швеция -Като Прираст!
    Ей такъв им е Успеха на Шведите ( един от многото), -А не, като на Българския ( държавен геноцид)!!!
    ДОБРЕ ЛИ Е ???
    /10 милиона/ - 1400 умрели. В България 41
    ХАаа...Хаааа ..Хаааа ..Ха
    "Да не чуел дявола".-Кво Рече?
  • 155 мак

    2 0 Отговор
    Моля не се отклонявайте от правилната линия на мислене. Всичко лошо е Ухан, Москва, и техните многомилионни злочести населения, с посредствени университети и много кашляне. Всичко добро е Ню Йорк, Тревизо, София и западните Балкани. Не се образовайте а се дърлете, така се ражда линията.
  • 156 Иван

    1 0 Отговор
    Какво стана с къщата в Барселона?
  • 157 ФЕЙК DW P.R.NEWS

    1 0 Отговор
    144,348 Germany-ЗАРАЗЕНИ ДНЕС В ГЕРМАНИЯ Е ЧЕТВЪРТА В СВЕТА ПО ЗАРАЗЕНИ ,ПОРЕДНА ФАЛШИВА НОВИНА

    Коментиран от #158

  • 158 SPQR

    0 0 Отговор

    До коментар #157 от "ФЕЙК DW P.R.NEWS":

    В Германия се канят за Октоберфест.