Last news in Fakti

21 Април, 2020 19:03 3 734 29

Ще проговори ли някога "прилепът"?

  • ухан-
  • прилеп-
  • пазар за животни-
  • сзо-
  • китай-
  • сащ-
  • коронавирус
Ще проговори ли някога "прилепът"? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От няколко дни Доналд Тръмп е бесен. „Китайците лъжат!“ - повтаря от сутрин до вечер американският президент. Епидемията с коронавируса е пламнала в края на 2019 година в Ухан и все още не се знае как?! Каква е тази лаборатория? Какъв е този пазар за диви животни, влечуги и прилепи? Вирусът COVID-19 летял ли е или е пълзял? Китайците не само се разсеяха, но дори упрекнаха американците, че не взимат на сериозно епидемията. Вместо да обяснят с убедителни аргументи сполетялата ги беля, от Пекин се опитаха да прехвърлят вината за заразата върху някакви американски спортисти, взели участие в състезания в Китай. Шест месеца преди изборите - чашата на търпението на Тръмп преля. Американският президент размаха томахавката на санкциите, която едва ли ще прибере скоро.

Няма никакво съмнение, че болестта плъзна от Китай. В началото Си Дзинпин е правил всичко възможно да скрие бедствието. Ценно време бе загубено. Именно тази липса на информация позволи бързото разпространение на вируса. Дори след пика на кризата китайската статистика явно е манипулирана. Кой ще повярва, че страна с милиард и половина население има само 4 хиляди и 300 жертви, докато САЩ с 330 милиона отчитат 33 хиляди?

Световната здравна организация със седалище Женева се намеси в словесната размяна на удари между Пекин и Вашингтон, като взе страната на Китай. Част от ООН тя би трябвало да бъде обективна и най-вече реактивна. Вместо това, нейният президент етиопецът Д-р Тедрос защити Китай и разкритикува неколкократно западните демокрации, на първо място САЩ, в борбата им срещу вируса. Тази негова позиция бе посрещната като пристрастна и отговорът не закъсня. Съединените щати спряха дотацията за Световната здравна организация, която е 120 милиона долара. Тази сума представлява 25% от общия бюджет, докато китайското участие е само 10%.

Д-р Тедрос е първият африканец, оглавил организация от световно значение. Неговият избор се дължи повече на страните от Третия свят, отколкото на западните демокрации. В страните, в които Китай увеличава непрестанно икономическото си влияние. Там където западните представители поставят условия за спазване на човешките права, преди да инвестират. Азиатците не поставят условия. Според всички специалисти те направо „купуват“ подписите на африканските министри и президенти. Подобно недоказано подозрение съпътства прокитайската позиция на Д-р Тедрос, демонстрирана от самият него.

Американските сенатори цитират декларация направена от президента на Световната организация от 16 януари т.г. след посещението му в Ухан. „Няма доказателства за предаване на заразата от човек на човек!?“ - пише Докторът. На 30 януари същата година, завърнал се в Женева, Д-р Тедрос праща благодарствено писмо на китайското правителство, за „пълната прозрачност“ в разследването на причините за епидемията. На 3 февруари 2020 година, същият потвърждава пристрастната си позиция, като оспорва решението на американското правителство да затвори границите за всички чужденци идващи от Китай. Докторът пише: „Няма никаква причина за взимане на подобни мерки...“
Друга не малка подробност хвърля обезпокояваща светлина върху личността заела поста на президент на Световната здравна организация. Тедрос няма нищо общо с медицината. Той е доктор по...философия!

Само за 24 часа, петиция за неговата оставка събра в САЩ - 872 хиляди подписа.

От Лондон, Борис Джонсън, още невъзстановен, е категоричен – „Китай публикува фалшиви цифри, както за умрелите, така и за заразените! Китай носи отговорност за епидемията и ни дължи истината!“ Според английските медии, броят на заразените е 40 пъти по-голям от оповестените от правителството на Пекин данни. Като отговор на некоректното поведение на Китай, Лондон поставя под въпрос договора за инсталиране на 5G HUAWEI на острова.

В обширно интервю във "Файненшъл Таймс", френският президент също обвини Пекин в прикриване на истината. "Нещо е ставало там, което не се казва!" - подчертава той. С това си изказване Еманюел Макрон се присъедини към обвиненията отправени от Борис Джонсън и Доналд Тръмп към президента Си Дзинпин.

Ще отговори ли някога „прилепа“ на въпросите, които Светът си задава? В подобни ситуации българите обичайно подхвърлят „На кукуво лято“.

Автор: Божидар Чеков


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прилепа

    11 2 Отговор
    го изяде змията , парчетата от змията я продадоха на пазарЯ , кой сготвил , кой ял и на кого дал......
  • 2 Оставката 3

    15 5 Отговор
    Не змам дали прилепът ще си каже, ама знам, че Батман ще квичи.
  • 3 Р Рад

    20 9 Отговор
    Кремъл пострада най много от прилепа - петрола се срина и нямат пари.

    Коментиран от #6, #15

  • 4 Behemoth

    18 7 Отговор
    Туй е работа на ЦРУ...изтървали са епруветката на пазаря върху прилепа докато са я крали от китайската лаборатория и жълтите са ги гонили между масите....
  • 5 Госあ

    8 4 Отговор
    Чеков, не всички са мърляви и безпомощни като франсетата. Освен Китай, вземи за пример Австрия, Германия, Чехия и нас. После отново се връщаме към Азия и гледаш Южна Корея, Япония, Тайван,Сингапур. Вземи за пример и Русия. Французите изглеждат като през ВСВ. Но те са ди такива комси комса (на български, да не го изтрият), въпреки че ги харесвам.
  • 6 националист

    14 9 Отговор

    До коментар #3 от "Р Рад":

    Май войничка се задава между краварника останал вече и без крави и китайския дракон....а ти русия не я мисли че то американците зеха да дават фира заради петрола...кво ще ги правим шел и тексако и тия кладенци в Ирак а
  • 7 селянин 1

    14 5 Отговор
    ,,The Lancet,,публикува..че първите 41 заразени с К-19 в ухан,13 не са имали никакъв допир с пазара на животни,а Фокс Нюз-добави от свои изтночник,че първия заразен е бил служител в Института по вирусология в ухан..отскоро пекин ограничава достъпа за информации за произхода на К-19,а комун.партия на китай реагира алергично на публикации,за изисняване на цялата истина за вируса. някои в момента се възползват от карантината,и яко гребът с черпака

    Коментиран от #11

  • 8 Гешеф

    4 3 Отговор
    При мене всичко ще си каже.
  • 9 Справедлив

    7 8 Отговор
    Ааа... Чест прави на Чеков, проруски и анти западен журналист, че признава китайската заплаха,... Това взеха да го разбират всички

    Коментиран от #12

  • 10 Кой68

    15 0 Отговор
    Доколко се спазват и как "човешките права"във EU от развите западни демокраций спрямо развиващи се държави/западни балкани-относно работна ръка?Има ли го двойния или си е троен стандарт в EU?Това ли е демокрацията-не си съгласен с мен:санкций,изолиране или недай боже военна намеса?Финансира ли са американски компаний в лабораторията Ухан и дали има тайни/секретни американски лабораторий/био/ по света?Китай си има вина и тя е очевидна.Има много въпроси-НЯМА отговори.ЗАЩО?

    Коментиран от #16

  • 11 Госあ

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "селянин 1":

    Абе добре е американците да обяснят всички починали от пневмонии и белодробни проблеми, дето разпрааха,че били от електронните цигари. Верно, че преди китайците да предоставят пълната информация и геном на вируса не са могли да правят тестове, но това не им позволява да обвиняват тези, които първи предоставиха информацията. Още на 31 декември, генома 10 дни по късно. Чеков що не написа, кога най пострадалите като французите и американците взеха мерки? Щото корейците седмица след като излезе генома тестваха, и веднага приложиха лечение с хидроксихлорохин, което наскоро един французин казваше че открил. 51 млн население, 237 жертви. Плато на епидемията. Или и те лъжат Чеков ?
  • 12 Божидар Чеков

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Справедлив":

    Чеков никога не е бил нито проруски, нито прозападен, защото е само журналист. Свободен и независим! Не си губете времето да ме търсите в българската синьо-червена агитка.
  • 13 ТОЧКАТА

    8 2 Отговор
    Ако ЕВА бе изяла змията ,а не ябълката,....още щяхме да сме си в рая!!!!!.....Е ,не стана!!!!!Ама,на!!!Чеков,,,прогледна,,!!??????
  • 14 000

    8 1 Отговор
    Има нещо гнило. Тая статия е боза като десерт за вечеря да имаме занимава докато си легнем, ако не напишат нещо потресаваща дето се е случило. Аз не разбирам как се заразиха старчески те домове и почти всички в Испания умряха и във Франция също. За Италия май картината е същата, а няма психично болен заразен досега с вируса
  • 15 NikNay

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Р Рад":

    Е и? Теб лично помага ли ти с нещо това?
  • 16 NikNay

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кой68":

    Колега , това демокраций, компаний и санкций някакви древноримски сенатори ли са ? Ако не са тогава направо ми е жал да българската образователна система . . . .
  • 17 Сапунджия

    2 1 Отговор
    Педрос бил фалшив доктор!
  • 18 Националист 7 в 1

    1 0 Отговор
    Човек който е обмислил проекти къде да отиде и да започне да работи въпреки че е изкукуригъл заради причини !?
  • 19 Страст с добро намерение

    2 1 Отговор
    Аз мога да живея в град, в село , а това може !

    На България не й отива да е кралство, ханство, княжество, а й отива да е царство !
    Един дворец има в област Варна, който се разпростира в село, което е по пътя към село Николаевка !
    Пример:
    В момента Нидерландия е кралство , не царство , а кралят работи, разхожда се където трябва и мозъкът му не "играй"!

    Коментиран от #20

  • 20 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Страст с добро намерение":

    Поговорката - Бежанец за дворец с жена към живец, тя е българска и е от 2020 !
  • 21 Националист с душа като работохолик

    2 0 Отговор
    Вярвайте на разумът и сърцата си !
  • 22 Без сантименти

    5 0 Отговор
    В самото начало на статията -лъжа...Китай официално уведомява СЗО на 30.12.2019. за вирус,който е непознат до сега.И останалото след това в тази статия става безсмислено.Щом американците се имат за толкова умни и прозорливи-защо още тогава не обърнаха внимание на това китайско съобщение? А Тръмп на 13.03.2020 още обявяваше пред журналисти-всичко е ОК. Отук нататък всеки може сам да си направи изводите....

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Бил Гейтс

    2 1 Отговор
    Долу ръцете от СЗО. Може да попречи тоя куку президент на плана ми да вляза отново в играта с масово ваксиниране с милиарди печалба за мен!!!
  • 24 Божидар Чеков

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Без сантименти":

    Вие лъжете господине! Д-р Ли Венлиапг, оповестил първи наличието на вируса през декември, беше арестуван за разпространение на лъжливи новини. Точно това се опитвате да правите и вие.
    Li Wenliang, le docteur chinois lanceur d’alerte, est mort du coronavirus L’ophtalmologiste à l’hôpital central de Wuhan avait révélé en petit comité fin décembre 2019 le début de l’épidémie de coronavirus. Arrêté par la police pour « rumeurs infondées », il avait été réhabilité fin janvier 2020 et perçu comme un héros par l’opinion publique chinoise avec sept de ses confrères.
  • 25 Божидар Чеков

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Без сантименти":

    Arrêté pour avoir "répandu des rumeurs"

    Li Wenliang et sept autres médecins sont interpellés et visés par une enquête pour avoir "répandu des rumeurs" et "perturbé gravement l'ordre social", le 1er janvier. Questionné pendant plusieurs heures, il est contraint de signer un procès-verbal reconnaissant qu'il "perturbe l'ordre social", détaille Le Monde.
    Д-р Ли Венлиаг, човекът оповестил първи наличието на вируса, заедно със седем лекари са арестувани не 1-ви януали и заставени да подпишат декларация, че са разпространили "слухове"...Ли Венлианг умира на 6 февруали.
  • 26 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Този път за "Куковото лято" българите ще се окажат прави!
  • 27 Хърса

    2 0 Отговор
    Този вирус го пуснаха на зайците преди 50 години и стигна до бг... дроба им се пълнеше с течност по същия начин.
    Интересно е как са го възпроизвели в рна ензими. Транскрипция на дна уж е сложен процес. Много страни имат този патоген и всеки път се тества в Китай, защото е идеално населено.
    Тръмп още малко ще каже, че Китай са си го пуснали сами за да скапят борсата и мфв, а парите във фонда са се стопили заради тях ,)
  • 28 Не е Китай

    0 0 Отговор
    Епа ко да кажа,Китай си има икономика,и най вече Армия боли ги ко казал,Тръмпета
  • 29 Катеричка която е мъж не иска да е жена

    0 0 Отговор
    За да ти проговори "прилепът" , отиди в къщата му, която е в Аксаково и недей се занимава с баща му, а с "прилепът", който се разхожда !

    Елена Паришева - Петък вечерта (Супер мега хит)

    Поздрави от "този, който е 1" !