Last news in Fakti

29 Април, 2020 10:00 6 013 55

Уви, Китай няма да си плати!

  • covid-19-
  • джао лицян-
  • китай

Китай би могъл също да прецени, че за да поправи международната си репутация, е в негов интерес да предложи плащането на глобално обезщетение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рено Жирар, “Фигаро”, превод от френски: Галя Дачкова

Дори и да не е по силите ни да накараме Китай да си плати, можем драстично да намалим зависимостта си от него.

Отговорността на Китай в пандемията, която преживяваме, е установена. Covid-19 е зооноза, т.е. болест, при която инфекциозен агент, характерен за животните, успява да премине в човека. Настоящият вирус - подобно на предшествениците си, предизвикали ТОРС (Sars, 2003 г.), птичия грип (2004 г.) и свинския грип H1N1 (2009 г.) - е роден на традиционен китайски пазар, където са струпани домашни и живи животни в отвратителни хигиенни условия, преди да бъдат заклани на място след закупуването им.

Тези пазари са наречени “мокри”, защото там се изливат много течности от животински произход. Впрочем още през 2010 г. китайски лекари, сред които Джонг Наншан (един от най-големите пулмолози в света, герой в борбата срещу Sars и бивш президент на Китайската медицинска асоциация) публично поискаха закриването на тези пазари, но изобщо не бяха чути.

Докато тази силно заразна болест се появи в Ухан през ноември 2019 г., Китайската комунистическа партия извърши три престъпления, поставяйки идеологията преди науката. На 1 януари 2020 г. арестува лекарите в централната болница, които биха тревога. После заяви пред Световната здравна организация на 13 януари 2020 г., че няма доказателство, че болестта се предава от човек на човек. Накрая, на 18 януари 2020 г., разреши провеждането в Ухан на гигантски патриотичен празник с 40 хил. души. Тези три седмици, загубени в първоначалната битка срещу вируса, днес имат огромно значение. Ако болестта беше лекувана веднага, след като се появи, днес нямаше да има пандемия.

Но вместо да признае своята отговорност, Китайската комунистическа партия се отдаде на една добре позната на психолозите практика: промяна на посоката на обвинението, при която другите са обвинени за собствената низост. На 13 март 2020 г. Джао Лицян, говорител на китайското външно министерство, се осмели да туитва, че “може би американската армия е донесла епидемията в Ухан” по време на военните спортни игри. По същия начин, в серия от невероятни туитове, китайското посолство в Париж се осмели да се похвали, че Китай се справя най-добре с Covid-19, защото има “това чувство за колектив и гражданско съзнание, което липсва на западните демокрации”. Пироманът раздава морални уроци на тежко изгорените…

Развивайки фараонския търговски проект за “нови пътища на коприната”, президентът Си Дзинпин ни обеща печеливш сценарий.

Глобализация по китайски обаче днес се изразява в бедствие в световен мащаб,

защото Китайската комунистическа партия отказа да се съобрази с достатъчно старите и добре известни здравни и епидемиологични принципи. Следователно би било напълно легитимно Китай да отпусне финансови компенсации на държавите, засегнати от пандемията. Не предлага ли това световно нещастие добър повод да се въведе в правото принципа на “международна отговорност”?

Така както на компаниите се налага принципът “замърсител-платец”, не би било ненормално и държавите също да плащат, когато, отказвайки да обърнат внимание на сигналите, които им се пращат, правят грешки, които водят до бедствия. Проблемът е, че в света не съществува нито една институция, способна да определи размера на такова глобално обезщетение, после да го наложи на толкова силна страна, като Китай.

Сенатори в САЩ обаче вече искат Китай “да плати щетите”, предизвикани от неговата несръчност. Лесно можем да си представим какъв ще бъде отговорът на китайските дипломати. Те ще поискат сметка от Америка за катастрофалното ѝ военно нахлуване в Ирак през март 2003 г., въпреки че беше тържествено призована да се откаже в реч пред ООН на външния министър на Франция, най-старият ѝ съюзник.

Китай би могъл също да прецени, че за да поправи международната си репутация, е в негов интерес да предложи плащането на глобално обезщетение.

Уви, дори и да е морално съжалително, Китай няма да плати. Всъщност плащането би означавало за Пекин да признае отговорността си. Подобно признание обаче би било самоубийствено за Китайската комунистическа партия, която се стреми да скрие от собствения си народ първоначалното си лошо управление на кризата.

Ако не е по силите ни да накараме Пекин да си плати, ние можем да намалим драстично зависимостта си от Китай, премествайки стратегическите си производства на национална и европейска територия, като се започне с лекарствата. Индустриалното преместване е истинският печеливш залог на десетилетието. Западните страни ще преоткрият икономическия си просперитет и суверенитет. А Китай, насочвайки се отново към вътрешния си пазар, би могъл по-добре да се погрижи за собственото си население.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи хи

    75 6 Отговор
    “...една добре позната на психолозите практика: промяна на посоката на обвинението, при която другите са обвинени за собствената низост.” Това като че ли е писано за Доналд Тръмп...

    Коментиран от #27

  • 2 Кравофоб

    59 3 Отговор
    Абе я пийте по една белина.Ние ще хакнем по ракийка.
  • 3 Behemoth

    80 8 Отговор
    То хубаво ,ама САЩ платиха ли си за световната икономическа криза която почна от тях всъщност всички кризи почват от тях поради мократа им икономика Хаххаххх...
  • 4 Само питам

    71 9 Отговор
    А кога САЩ ще плати за наглата лъжа в Ирак?

    Коментиран от #9

  • 5 Covid USA

    75 3 Отговор
    Франция харчи един милиард евро годишно за разузнаване - къде са бляли? Квиченето по адрес на Китай цели да прикрие провала на западното здравеопазване, което е предназначено да прави пари, а не да пресича епидемии. Коя частна болница ще поддържа белодробно отделение със съответния капацитет, апаратура и персонал? Да сте чули някъде във Франция да са построили нова инфекциозна болница за тия три месеца? Няма и да чуете.

    Коментиран от #21

  • 6 Кой

    65 14 Отговор
    А кой ще плати на Китай за пускането на вируса там ?

    Коментиран от #18, #29

  • 7 калинка

    58 3 Отговор
    Да. точно толкова, колкото можем да очакваме, САЩ да плати компенсации за Виетнам, Корея, Ирак, Афганистан, Сирия, Египет, Израел-Палестина и още, и още....

    Коментиран от #54

  • 8 Критичен

    50 3 Отговор
    добре казано, но произведеното в китай е по евтино, а печалбата по голяма ??? как да стане, дали европейските производители ще издържат ???

    Коментиран от #51

  • 9 usa out

    65 4 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Точно.НАТО да плати за агресията си срещу Югославия и Либия, а САЩ и Британия - за инвазията си срещу Ирак. Целокупният Запад да плати за подпалването на нестихващата война в Сирия. САЩ да се откажат от спекулата по борсите си и печатането на долара без реално обезпечаване, както и да платят на всички източноевропейци и Русия, задето ги излъгаха с неолибералния модел на икономика и управление. Холивуд да си плати, че с нелоялна конкуренция уби националните кинематографии и унищожи у младото поколение по света представата и критериите за художествено кино. Да продължавам ли да изброявам... или сами ще се сетите колко основателни обвинения от тоя сорт имаме ние срещу Запада.

    Коментиран от #17

  • 10 Spectator

    54 4 Отговор
    Китай ще плати компенсации за вируса на кукуво лято. Колкото американците платиха за Инфлуенцата* от 1917-1920 със над 100 милиона жертви.

    *Инфлуенцата е известна като Испански грип но е възникнала в свинеферми в Канзас през 2017.
  • 11 антиЛибера

    53 7 Отговор
    Безсилна злоба тресе империалистите, мръснишка кампания за захванали срещу Китай с две цели: да се оправдаят за провала си с болестa пред своето население, както и да злепоставят Поднебесната пред света и отклонят вниманието на хората от огромния си идеологически и икономически провал в конкуренцията с комунистическата страна. Но най-много ги е ръчка в г..овете страхът от отмъщението на много и много народи, потърпевши от техните вековни престъпления и грабежи.
  • 12 Тъпаци прости

    46 3 Отговор
    вие ги направихте велики като си изнесохте всичките производства там. И не само това, вместо да се съюзите с Русия която е много по-близка като култура до Запада, и да сте срещу Китай, вие зорлем изпратихте Русия при Китай. И сега ше дуате яко ама и други ше дуат покрай вас
  • 13 Сандо

    36 3 Отговор
    Западния морал в най-чист вид:за всичко трабва да се плаща,и то на нас.Разбрахте ли най-после какви сме ние за тях - най-обикновени платци - с пари,труд,със суровини,със земя, със знания и най-вече с хора.
  • 14 Активист на БСП

    35 7 Отговор
    Да плащат USA ,те пуснаха вируса ! Хубаво е,че се върна в Кравария ...
  • 15 случаен

    30 3 Отговор
    а що не поискаш сащ да платят за тяхната несръчност в демократизирането на подходящите за крадене държави
  • 16 шиг

    32 2 Отговор
    Безумните идеи могат да се доразвият . Например Тръмп може да поиска Европа да плати трилиони компенсации с лихвите за изтребването с дребна шарка на местните индианци в Америка. Как така се осмеляват без да са ваксинирани да откриват нови континенти.
  • 17 комик

    11 9 Отговор

    До коментар #9 от "usa out":

    да и българия да плати за запалването на райхстага !

    Коментиран от #23, #34, #50

  • 18 Цеко сифоня

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кой":

    Уви, Америка няма си плати.
  • 19 Рошко

    26 4 Отговор
    А вие платите ли за всичко откраднато поробени убити от френските си колоний
  • 20 Румбо

    32 3 Отговор
    Атаката срещу Китай се обърна против самите тях!Ами да бяха мислили по-рано когато изнасяха производства в Китай и ликвидираха собствената си промишленост!Безкрайната алчност дотам води!Сега нека подсмърчат...

    Коментиран от #36

  • 21 Кой68

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "Covid USA":

    Лошото е че и нашето здравеопазване го превърнаха във ООД за печалба като американското.....
  • 22 Нова

    27 1 Отговор
    А вие платихте ли си за агресията срещу Либия Ирак Сирия? Не ставайте смешни. Когато изнасяхте пооизводството си в Китай и оставяхте вашите работници без препитание и потривате ръце как с минимум разходи имате максимум печалба доволно потривахте ръце. Сега олеле :Искаме компенсации; ама Вие имате! Колко години печелете там? Тъй че пито платено.
  • 23 usa out

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "комик":

    Платихме го отдавна, и то стократно отгоре, чрез спогодба Нойбахер
  • 24 Нестандартен

    7 10 Отговор
    Що за глупости? Китай е с няколко трильона доларов дълг към САЩ, който дори официално не е точно определен. Как би могъл да плати длъжник, който формира голяма част от световното производство на стоки и услуги и на световния брутен продукт? Това е въпросът за доларовата задлъжнялост на развиващите се икономики и БВП на останалия свят, схващат ли икономистите и политиците?

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Долна Американска практика

    15 3 Отговор
    Как да съсипем една рабоща економика!???
    Да им пуснем заразата и да ги изнудим за пари, това е начина на една изнудваща държава като САЩ.
    АМЕРИКАНЦИТЕ ВИЖДАТ, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ПОБЕДЯТ КИТАЙ ИКОНОМИЧЕСКИ И СЕГА ИДВА ,ОТМЪЩЕНИЕТО В СТИЛ ,САДАМ ХЮСЕЙН, ЛОШ ВОДЕЩ ПРЕЗИДЕНТ, СИ ИЗБРАХА ТЕЗИ КУХИ ЛЕЙКИ.
  • 27 Име

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хи хи":

    А, аз и за други се сещам, не толкова надалеч от нас
  • 28 Да откупиш дълг се казва

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Нестандартен":

    Китай е купил книжа, с дълга на Америка към банките, за трильони долари, как го вързваш с дълг на Китай към САЩ?
    Или искаш да кажеш нещо друго?
    Китай е купил едни хартийки, които утре може и да не са толкова много, но си е дълг .!Ако искат може и да ги продадат ако някой им ги иска?Все още , или...?Отърваването е трудна мисия от тези пари.

    Коментиран от #44

  • 29 Пич

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кой":

    А за предишните два вируса трябва ли да се плаща на Китай? Щото, нали, логично е и те да са им пробутани от Запада, как смяташ? Обаче не можахме да ги изморим, и сега от третия вирус пак не умреха толко много жълтурковци, колкото очакваше Запада, та май ше требва да се разработят нови вируси. Дева и конспирациите ви дева!
  • 30 666

    4 16 Отговор
    абе, като чета коментарите и не вярвам на очите си , колко червени подло.ги има тук

    Коментиран от #35

  • 31 Борис

    2 8 Отговор
    Много добро изказване на истински експерт по международна политика.
  • 32 dsсса

    18 1 Отговор
    В ЮЕвропа знаехте за коронавируса много преди Нова година. А Тръмп беше казал, че той ще изчезне през април. Очевидно сте знаели за него достатъчно рано. Апропо, друга статия във факти.бг: "Истината излезе наяве: Кошмарът в Италия е започнал много по-рано". Според тази статия, заразата в Италия е започнала през януари, дори много вероятно през декември! Запада не изследва ли от какво са болни хората му? Защо през февруари се игра мач Аталанта - Валенсия в Бергамо. Писаха, че на него са се заразили 40000 човека. След това имаше реванш във Валенсия! Защо през февруари се проведе световното първенство по биатлон в Ломбардия?

    А Китай не само, че няма да ви плати, но и ще ви осъди вие да му платите, защото му опетнявате името!

    Коментиран от #55

  • 33 Я па тоя

    16 1 Отговор
    Ще си мести производствата в Европата. Че то една риза ще струва 1000 евро бе. Обувките също толкова, но само едната. Компютрите ще станат недостъпни! Като ви се развали 4G-то, ще минете на 0,5G! И след три - четири години ще се окаже, че Нигерия е по-развита от най-развитата европейска държава.
  • 34 Ха ха

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "комик":

    Тука се осра.България е оправдана,благодарение на Г.Димитров,по всички пунктове на Лайпцигския процес.Но виж за стрелбата по папа Йоан Павелll още не са ни се извинили и платили неустойка за нанесените милиардни щети.
  • 35 червена подло га

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "666":

    Ние сме тука, защото не ни пука. Знаем, че Китай няма никаква вина и с нищо на никого не е задължен. Но ти като мислиш различно, не чакай, друг да ти свърши работата, ще си останеш с тънък врат. Хващай самолета, отивай кеф ти в Пекин, кеф ти в Бейджинг, шамаросай чичко Си и се върни с парите му!

    Апропо, от появяването си насам китайците и другите от тяхната раса са изяли поне един квадрилион прилепи. Можеш ли реално да осмислиш, колко голямо е това число? Ако този вирус съществуваше в прилепите, отдавна щеше да е плъзнал и сред хората. Вирусът е 100% изкуствено създаден и светът би трябвало да търси къде и кой го е създал. А след това да се реши, кой ще плаща.
  • 36 dsсса

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "Румбо":

    Нарекоха се янг профешънъл, ние ги пишехме ЮПИ-та - млади интелигентни високодоходни професионалисти. Тяхната история е следната (с незначителни изключения). Те са синове на богати родители, притежаващи активи в Америка и печелещи по повече от милион годишно. Та тези синчета изнасят производството на бащините си заводи в Китай и казват на родителите си "А бе, глупаци, я ни вижте нас бе, онзи милион, дето цяла година се борите за него, ние го изкарваме за месец". Следва теглене на големи заеми за инвестирането им в Китай и лесното им изплащане. Но има един тънък момент - в Китай може да се инвестира, само ако се направи съвместна фирма с държавата, като за последната остават 51%. Така, че хоп, юпито изкарало 49 милиона, Китай изкарал 51. Това не е беда. Беда е, че юпито може да поиска да си изтегли производството от Поднебесната. Но тъка думата имат притежателят на 51%! Юпито може само да си обяви акциите за продан, никой не е задължен да ги купи! Като няма желаещи, ще намали цената, после пак и пак, и пак и накрая Китай ще ги вземе за без пари. Разбира се, плащането ще е в законното платежно средство в Китай - юани. Добри печатници поднебесната също има! А за да започнат отново производството в САЩ ил ЕС ще трябва да си купят машини. Тях някой трябва да ги произведе. В момента това го може само Китай! Параграф 22!
  • 37 Матей

    12 2 Отговор
    Уви,САЩ също няма да си платят,Китай може да им направи насрещен иск за 20 трилиона долара и нищо,при това имат повече аргументи в полза на тезата,че САЩ са разработили и използвали ковид-19 като биологическо оръжие.Китай няма интерес от такова нещо,те и бездруго водят в играта.Интересно е ,че Путин също се подведе и блокира Русия,сигурно може да си го позволи,защото изплаща заплатите на неработещите.От друга страна,печалбите от нефта се стопиха и сега карат на резерва.Не могат като щатите да си напечатят пари безконтролно,значи Русия също много ще пострада.А щатите с една ловка абракадабра и излизат сухи от водата.
  • 38 Наблюдател

    13 1 Отговор
    Тяхната /на Запада/ "работа" е точно - "Изпуснаха питомното, сега ще гонят дивото!" 20-30 години наливаха технологии и пари в Китай с тънки сметки за големи печалби.....ето го го ефекта!
  • 39 До глупаците

    3 15 Отговор
    Тука е пълно с фенове на чайниците, които имат мозък на кокошка.
    ТъПъНаРи, не разбирате ли че увеличаващото се богатство на Китай е бедност на всички други ? И тоя път на коприната е път на експанзията ! Не може да искаш само да продаваш, другите кучета ги яли !

    Коментиран от #42

  • 40 ърт

    3 14 Отговор
    само тъпири мислят ,че китай няма да си плати.НЕ китай ще си плати на всички дръжави заради ковид-19 това е беше made in china.Това е биологическа война отворете си очите овце стига с това спане.
  • 41 бай Шиле

    9 0 Отговор
    След полските и френските пудели се присъединиха да джафкат.Очаквам и нашата външна министърка да се обади по въпроса.След някоя молитвена закуска,разбира се.
  • 42 ттт

    13 1 Отговор

    До коментар #39 от "До глупаците":

    Не разбирам! Разбирам, че когато Мариците ми продават тока по-скъпо отколкото другите и аз съм задължен да ги изкупя, това е богатство за щатите и бедност за България. Знам, че когато ни продадат 8 остарели самолета на баснословна цена, това е богатство за САЩ и бедност за България (не ми казвай, че самолетите са нещо обновени, трабант с бордкомпютър, климатроник и навигация, си остава трабант). Знам, че когато Канадците ни изкупуват златото срещу 70 стотинки за грам, това е богатство за Канада и бедност за България.
  • 43 ха ха ха ха ха

    8 0 Отговор
    Еееех,милите ,къде ги стискал чепика;))) искат кинти...
  • 44 Нестандартен

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да откупиш дълг се казва":

    "Икономиките на Китай и САЩ са толкова големи, че не могат една без друга. Китай разбира това, защото едва ли има икономист, който да вярва, че изпратените работни места от САЩ в Китай ще се върнат...Китай започна да прави завой от зависимостта си от Америка, да търси начин да се финансира самостоятелно, да нямат нужда от външен капитал. Но това е абсурдно да бъде постигнато. Те имат близо два трилиона външен доларов дълг."
    "Глобалната икономика достигна своето време разделно - анализатор Цветослав Цачев

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Не се знае кой кого

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Нестандартен":

    За да купиш хартийките напечатени от една държава, като САЩ ,целиш няколко неща:
    1. Да си в добри търговски отношения с тази държава.
    2.Да привлечеш техни инвеститори, което Китай направи блестящо.
    3.Да можеш да разчиташ на банкова подкрепа от Американски банки.
    4.Да са зависими от теб.
    5.Да им помогнеш с кредитния рейтинг и на тях САЩ и те да могат да вземат добри заеми,защото им дисперсираш риска .
    Руснаците се ядосаха и продадоха американските хартийки, сега може и Китай да ги продаде, и САЩ да лапат мухите,с по голяма преса върху държавните си заеми.
    Ако всички, които имат американски хартийки ги продадат веднага
    САЩ ще гонят михаля, доста време и не се знае, дали ще го достигнат.
  • 48 Другия с коня

    3 7 Отговор
    ЩЕ платят колкото Руснаците платиха за 45 годишната си Окупация на Европейски държави.А трябваше да платят за нанесени Вреди,избити милиони без съд и присъда,за пропуснати ползи,за откраднати злато,държавни архиви....При Комунизма няма Лична Отговорност....Наричат я Партийна и ходи съди Партията....Абстракцията.....
  • 49 Антонн

    2 2 Отговор
    Това племе ще плати по друг начин,стига света да се осъзнае.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ogiigo

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Критичен":

    Производителите, ами потребителите, да плащат по-високи цени!
  • 52 ира

    4 0 Отговор
    А някои казваха че в Ирак има опасни оръжия, и това бе повод за война. Още не са ги намерили. Плащане? Трябва по-умерено с радикалните искания и присъди... Никой не светец, и никой не е единствено черен.
  • 53 ира

    3 0 Отговор
    Каквото и да е казал или не е казал Китай, Запада не си е взел бележка. Нали в началото на Януари затвориха милионен град Юхан? И някой поучи ли се? Притворна съвест...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.