Last news in Fakti

4 Септември, 2012 08:32 4 030 15

"Уолстрийт Джърнъл": България се отказва и от еврозоната

  • уолстрийт джърнъл-
  • еврозона-
  • българия-
  • борисов-
  • дянков
"Уолстрийт Джърнъл": България се отказва и от еврозоната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-бедният член на ЕС, но и светъл лъч по отношение на фискалната политика - България, замразява за неопределено време своите отдавнашни планове за влизане в еврозоната, показвайки охлаждане на ентусиазма си за общата европейска валута, пише "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БГНЕС.

В различни интервюта премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков казват, че решението да бъдат изоставени плановете за присъединяване към еврозоната, което бе отдавнашна стратегическа цел на няколко правителства в бившата комунистическа държава, идва в резултат на влошаващите се икономически условия и засилващата се несигурност по отношение на перспективите пред блока, успоредно с решаващите промени в нагласите на общественото мнение в България, която влиза в третата си година на програма на бюджетни икономии.

"Нагласата ни и общественото мнение се промениха. Точно сега аз не виждам никакви ползи от влизане в еврозоната, а само разходи", казва Симеон Дянков. "Обществото основателно иска да знае, кого ще трябва да спасяваме когато се присъединим? Твърде рисковано е за нас, а и освен това не е сигурно какви са правилата, а и какви е вероятно да са след една или две години", казва още той. След три години фискални ограничения сега София удовлетворява всички критерии за влизане в ERM II /предверието за еврозоната/.

Премиерът Борисов обаче заяви, че все повече се тревожи от засилването на споровете в еврозоната дали да се даде приоритет на фискалната дисциплина пред растежа или както други искат - да се заложи на по-експанзионистична политика. Той казва, че е сигурен, че сега ще има още по-дълбоко разделение в Европа, тъй като много правителства не са готови да преглътнат трудните решения, които трябва да вземат. Това е все едно глезено дете, което не иска да отиде на зъболекар, който да му оправи болните зъби, дори и когато това е наложително, дава пример той. "Този момент е критичен за евро зоната и за ЕС", каза Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 --------

    4 0 Отговор
    Пак лъжи...Отдавна се разбра,че еврозоната и Дянков работят с 2-3-4 различни методики..Според правителството сме европейски шампиони...но според европейските методики разполагаме само с лист от смокиня...

    Коментиран от #12

  • 2 натурален българин

    3 1 Отговор
    и каква е разликата дали сме в еврозоната или сме във валутен борд вързани към еврото само от разликата в курса купува продава лев евро иначе сме си с еврото от години ама нали банките ни принудиха да взимаме кредити в евро за да може да сменят валутата автоматично и да печелят главоломно на гърба на съвестните кредитопогасители
  • 3 неутрален

    3 0 Отговор
    Разликата е сериозна...
    Когато си в ЕВРО зоната БНБ вече ще е външно зависимо (лоша работа).

    От друга страна обаче, банките ще срещнат малко трудности пред безкрайното мъчение, което удрят на техните клиенти, което вероятно е БОНУС за нас.

    Плюсове доста, Минуси повече.. в общи линии, бедни сме си и такива ще си останем...
  • 4 ддд

    2 1 Отговор
    Влизането в зоната автоматично ще повиши още цените и изгода за обществото няма да има.Следователно решението е поредното правилно взето,след спирането на Белене, и ползотворно за години напред. Пътят по който се развива българската икономика е болезнен сега,но разумен за бъдеще.Трябва да минат поне 5 години ,за да се разберат решенията,които сега се взимат.

    Коментиран от #9

  • 5 xxx

    3 0 Отговор
    Нещо не разбирам за какъв път на развитие на икономиката говори ддд?
  • 6 Име Фамилия

    1 0 Отговор
    напоследък забелязвам активно рекламиране на ББ (вж. ддд)

    явно предизборната кампания започна!

    дано вече хората да не се връзват на явните му лъжи!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 неутрален

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Име Фамилия":

    3 години чета злобните коментари на опозицията по новинарските сайтове.. най-сетне ще е малко по-равностойно. И Герб ще активизира писачите си :D
    "Купон за читателя" очаквам яко псуване, хулене и черен PR :)
  • 8 Петър Кимонов

    0 0 Отговор
    И как така удовлетворяваме всички критерии за влизане в ERM 2? Това цитат от Дянков ли е или авторски текст?
    Виж тук: http://fakti.bg/biznes/41957-ecb-kam-dankov-dalech-ste-ot-evrozonata
  • 9 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ддд":

    Много е правилно. Но от демагогска гледна точка е непопулярно и хиените от БСП-ДПС /и прилежащите към задните им части журналя, че и цели медии/ се мъчат всячески да се възползват.
  • 10 Малък Петко

    0 0 Отговор
    Правилно,ама много правилно!Защото всички комунисти итехните симпатизанти,които притежават всички тържища,борси,молове,малки и големи магазини веднага щом влезем в еврозоната щеше да вдигнат цените 1 към 2 без да им пука,че и те са родени от български майки.
  • 11 ддд

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Име Фамилия":

    Много далече съм от каквито и да е политики,дори не ходя да гласувам,понеже смятам,че в политиката се влиза за собственна изгода,а не за всеобщото благо и няма качествени хора,заслужаващи доверие. Изказвам моето лично мнение и оценям правилността на дехствието,а не на партията. Лично аз забелязвам действително развитие и подобряване на инфраструктурата от последното правителство насам въпреки трудната икномомическа обстановка.Защото такова обновяване трябваше да започне още с влизането на страната в ЕС и достъпа и до еврофондовете,а не да има толкова ниска усвояемост на средствата.България се спъва отвътре поради некомпетентност и корупция,и така последните 20 години.
  • 12 марко младенов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "--------":

    Ох горките от евро зоната толква зле живеят, просто живи да ги оплачеш. Нито им стигат парите за храна и почивка. А пък това че имат 14-та заплата също е голям минус. Просто не знам как са се оправили толкова време. :))
    Аз съм ЗА евро зоната. И който каквото и да говори. Моля да отиде извън България да види и пак да говори.
  • 13 eu citizen

    1 0 Отговор
    Не искаме еврозона. Искаме си високите лихви в България/12% срещу 4,5 в еврозоната/, искаме си наши цени 2,20 лв килограм захар при 60 цента /1,20 лв./ в Германия, искам си Българско вносно олио за 2,80 лв., а не Европейско за 1,10 евра искам да ми е гадно. Нека да ни плашат с еврозоната обаче хората започнаха да пътуват и виждат къде как се живее.
  • 14 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    Аве днес в магазина гледам олиото 3,05лв! Кво е туй ся!

    Коментиран от #15

  • 15 .....

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Онзи":

    @14 Много скоро 3.05 ще ти се струва направо без пари.
    Ще има сделки на около 4 лева.