ФАКТИ.БГ

Да проверим версията на Васил Божков

Гигантски политически скандал в България. А властта се оплита във все по-противоречиви обяснения. За мнозина версията на Васил Божков изглежда напълно правдоподобна. Затова тя трябва да бъде подложена на проверка

Публикувана: 22 Май, 2020 13:00
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 15681
Да проверим версията на Васил Божков
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 93 гласа.
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов за "Дойче веле"

България е на 111-то място по свобода на медиите, защото огромната част от тях все още се правят, че в момента в страната няма гигантски политически скандал. А когато медията не може или не иска да отрази и разследва политически скандал от такъв мащаб, тя се превръща в нещо друго. Може би премиерът е прав, когато казва, че това друго е от пернатия вид “мисирка”.

Имало едно време една държава...

Поради това се налага да обосновем тезата, че политически скандал заради твърденията на Божков все пак има. Подсъдим бизнесмен, който доскоро е бил любимец на властта, но сега е на път да загуби всичко, изглежда е склонен да говори за общението си с управляващите. Разбира се, това, което той казва, не е чиста монета, но все пак е повод за сериозна проверка на версията му. Защото за мнозинството от хората тя изглежда напълно правдоподобна. Разказът му е следният:

Имало едно време една щастлива държава, чийто бюджет трябвало да получи 700 милиона лева повече от игри на късмета. Вместо в бюджета обаче, жълтиците отишли в пещерата на Али Баба. Сговорили се Али Баба да раздели голямата плячка със свои другари. Да даде част от нея на телевизия под формата на договори за реклама. С друга част да издържа голям столичен клуб. Али Баба разбрал как да дели жълтиците на срещи с финансовия министър и собственици на телевизията. Дори си запазил паметна записка от едната среща, на която фигурирал подписът на негов другар под ангажимент да му осигури правителствен балдахин. За другите срещи пък Али Баба запазил есемеси. Нещо обаче в сговора се развалило. Другарите завидели на Али Баба и решили да му отнемат цялата хазартна пещера. За да се спаси, той се качил на летящото си килимче и се озовал в приказния Дубай.

Проблемът на другарите на Али Баба е, че досега не са представили контраверсия на събитията, която да е толкова логична и непротиворечива. Напротив, те се оплитат във все по-неправдоподобни обяснения. Първото от тях е, че финансовият министър, правителството и управляващите от ГЕРБ (и ДПС) изобщо не са знаели за проблема с липсващите 700 милиона лева. Според тях, Али Баба сформирал банда с членове на Държавната комисия по хазарта и с тази банда откраднал милионите зад гърба на финансовия министър.

Летящи килимчета може и да съществуват, но за запознатите с бюджетирането подобна история няма как да се случи. Ако бюджетните модели са предвиждали 700 милиона лева повече в хазната, то финансовият министър и правителството е нямало как да не забележат тяхното отсъствие години наред. Ако не са ги предвиждали, то тогава правителството много добре е знаело по какви правила функционира бизнесът на Али Баба и очевидно не е виждало проблем в тези правила.

Другото “обяснение”, с което управляващите искат да потулят скандала, е, че в паметната записка на Али Баба става дума за отношения между частни лица - един вид другари, с които те нямат нищо общо. Али Баба твърди, че е бил принуден да дава с 10 милиона на година повече като непазарна цена за реклама в телевизията на добрия Аладин, която е откровено проправителствена. Като защитна теза управляващите намекват, че Али Баба така или иначе давал 20 милиона на година за реклама на тази телевизия, но малко преди Аладин да я закупи, започнал да дава само 10 милиона. Твърди се, че Али Баба го направил, за да свали цената на телевизията в полза на Аладин (или на някой друг) - другарски работи, може и да е така. След смяната на собствеността Али Баба пак вдигнал издръжката за медията. С какво тази “защитна версия” помага на управляващите - само те си знаят. Но тя не отхвърля по никакъв начин разказа на самия Али Баба. Само добавя допълнителни договорки към него.

Как се случват нещата в нормалните държави

Модерните държави не битуват в царството на приказките и легендите. Те имат процедури и институции, с които да отсеят плявата от истината. Например:

Парламентарни комисии: При голям скандал от този вид се назначава парламентарна комисия, която да излезе с аргументиран доклад по темата. Президентът Тръмп през последните години сам стана обект на разследвания от страна на множество комисии в Конгреса. В България обаче парламентът мълчи по настоящия скандал.

Опозиция: Енергичната опозиция е основен инструмент за разкриване на истината в демократичните държави. При нас обаче голяма част от парламентарната опозиция е, за съжаление, фалшива. ДПС е формално опозиция, но реално управлява. Формации като “Воля” също де факто подкрепят правителството. Остават БСП, които са странно анемични по настоящия скандал (и по въпросите на голямата корупция по принцип). Президентът Радев също все не успява да излезе от блатото на недомлъвките.

Независимо разследване: За президента Тръмп беше назначено независимо разследване. При нас обаче уж независими органи като прокуратурата не искат дори да четат материалите на Али Баба. Може би някаква проверка все пак ще бъде извършена - от кумова срама. Но проблемът тук е, че обществеността трябва да бъде убедена в независимостта и безпристрастността на това разследване. По редица причини това трудно ще се случи.

Антикорупционни агенции: Имаме куп антикорупционни агенции и комисии, но и те, чудно защо, не проявяват интерес към скандала.

Критични медии: При разгарянето на скандала собственикът на една от малкото критични медии в страната получи от КПКОНПИ ново искане за запор на имущество. А огромната част от медиите останаха да си битуват под непретенциозната форма на мисирки. Или в луксозния вариант на мисирката - Шехерезада. Разказвачката на приказки, които султанът иска да чуе.


София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 93 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Фейк нюз
1 Отговор
111 място не защото някой спира мисирките,а защото се продават и е пълно с фалшиви новини в БГ.

Оценка:
-1 +91

Проверявайте
2 Отговор
си версията , но колко ли версии (борчове) има Божков да показва......само той си знае ! Вероятно и кандидат шефа на отбора му е борчлия !

Оценка:
-2 +42

Не разбрахте ли
3 Отговор
Че хората в България които не са на ББ-хранилка, подкрепят Божков осъзнавайки , че той е последния шанс за спасение??

Коментиран от #8, #9


Оценка:
-12 +83

Дойче зеле са много зле
4 Отговор
Ния нямаме Парламент и разни комисии. Имаме един султан(избран с измама на изборите) и той решава всичко. Кой да опатка, на кой да даде и кой да бъде избран

Оценка:
-11 +82

Terenski
5 Отговор
Няма ли да излезне най-накрая някой да каже кой,кой е,кой за кого работи,кой стои зад еди кой си? Да излезе и назове имена,както и доказателства,а не само догатки и предположения!

Коментиран от #6, #11


Оценка:
-2 +54

Ееее
6 Отговор

До коментар #5 от "Terenski":


Само ти не разбра кой идва от партията майка, кой е кумеца, братовчеда,любовницата и кой командва държавата

Оценка:
-2 +42

Българан Балкански
7 Отговор
Трябва да си политически дребосък за да виждаш гигантски политически скандал. DW дали плащат за подобни изсмукани от палците остроумия, доказващи невинността на хазартен крадец, интригант и доносник на Държавна сигурност, Щази и кгб по съвместителство. Безотговорни речеви упражнения.

Смилов да се стяга. Ако новото му амплоа е производство на блудкаво-приказни текстове в защита на престъпни спонсори на петата руска колона в България, пръснали се да се крият по чужбина или търкащи арести у нас, ще има дълго хляб.

Нечистоплътни заигравания с детската класика не те прави нито Каралийчев, нито Андерсен. По-скоро неумел доносник.

Оценка:
-45 +10

Боцко
8 Отговор

До коментар #3 от "Не разбрахте ли":


Демек, народа избира кой да паразитира върху него. И какво спасение по-точно е Божков?

Оценка:
-26 +15

Пфу
9 Отговор

До коментар #3 от "Не разбрахте ли":


Ако чакаме спасението от мутра и измамник никак не е добре положението. Да сменим мутрата и крадец Боко с мутрата и крадец Божков, какво ще се промени?

Коментиран от #10, #13


Оценка:
-29 +21

222
10 Отговор

До коментар #9 от "Пфу":


Не съм казвал да го сменяме? Само Божков може да свали наглата мутра от власт и да го прати в затвора или на по хубаво място дет се вика.. Ако не може още 10 години Иго и ще се оправим :)

Оценка:
-11 +46

Усмивката
11 Отговор

До коментар #5 от "Terenski":


Преди ден Осман Октай говори , показа имена , дати , без ограничение . Там почни всичко има. Дойче веле са прави. Нема кой. И изброи. Медии, Партии, Комисии, Прокуратура, Опозиция .... няма. А дали има държава....Вдишайте и издишайте. проверете дали сте живи.....

Оценка:
-5 +51

1виВевропа
12 Отговор
Зашо замесвате президента Радев в цялата схема?

Оценка:
-9 +29

Усмивката
13 Отговор

До коментар #9 от "Пфу":


Не манипулирай. Хитрецо . Никой и никъде не е споменавал ,че искаме да сменим Бойко с Божков. .....Не бъдете нагли. Достатъчно сме натегнати.

Оценка:
-5 +37

Дойче Лъже
14 Отговор
Не стига, че са Дойче Веле, ами и версия.
Не, мерси!

Коментиран от #20


Оценка:
-19 +5

ПЕНКО
15 Отговор
ПОНЕЖЕ АВТОРА СИ Е ТАКЪВ / КАТО ВСИЧКИ В "ДВ"/ -АБЕ -ЛЕИНАД -Е ВОЛИМС - БЪЛГАРИТЕ ЗНАЯТ -КОЙ ФИНАНСИРА : "ДОЙЧЕ ШВАБЕН ШВЕЛЕ ШВАЙНЕ " - И ВЕЧЕ СА НАЯСНО ,ЧЕ Е ОБИКНОВЕННО -ВЦ -ОО!!!!!!!

Оценка:
-16 +3

Балъка BG
16 Отговор
Края на прехода -- гражданска война (след междумутренската) и нова конституция с лустрация и народен съд.

Оценка:
-4 +20

Мим
17 Отговор
Цялата истина е,че в България ,това което се прави е с участието на управляващите и всичко се знае,защото първи те са облажават и корупцията е на такова ниво,че невиждам как ще бъде изкоренена.Ако случайно нещо се обърка,като случая с Божков,тогава се вдига някаква пушилка,но тя бързо се разсеива и отлита в атмосферата.С една дума,ако снасяш ще успяваш,ако не ще те затрием.Докога ще е така?

Оценка:
-3 +24

Дойче Веле
18 Отговор
се усети. След две статии, с които неглижираше скандала сега откри, че опозицията е в негласно съгласие с управляващите, които вместо да дават отговори се правят на разсеяни в околностите на Перник.

Оценка:
-3 +15

Наско
19 Отговор
Сираков трябва да получи акциите от премиера Бойко Методиев Борисов. Той е собственик на Левски. Баце, ти си на ход.

Оценка:
-2 +9

20
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
21 Отговор
Пак за ГЕРБ, ДПС, БСП, ВОЛЯ и т.н. ли да гласуваме. Защо, други няма ли? ЕДНА МАФИЯ СА. После търсим друг да ни е виновен. Със писане на коментари, власт не пада. Ей там на площада трябва да сме, не пред клавиатурите. Наш дълг е да ги изритаме за да има бъдеще за децата ни.

Оценка:
-3 +9

22
Този коментар е премахнат от модератор
SSssss
23 Отговор
Първо, тезата за липсващите 700 милиона е невярна.Божков е плащал това,което е определил парламента и хазартната комисия,Акко те са имали някакви пропуски,вината не е на Божков.Псевдопатриота и собственик на хотели.В.Симеонов( в случая маша на Борисов),иска приватизация на бизнеса на Божков,защото АКО е била държавна,е щяла да плаща по голям данък(още 700 милиона).Кофчежника на Борисов,Горанов,пък веднага изнамери закон,който е гласуван от парламента,за по висок данък,след изявлението на В.Симеонов и прави най противозаконния ход,да върне новогласуван закон със задна дата от 5 години.Няма съд,който да осъди Божков заради приетите от правителството настоящи закони за задна дата от 5 години.Все едно Топлофикация да си гласува нов закон и да търси от потребителите със задна дата милиони,които потребителите трябва да платят,защото някой не си е свършил работата.Целия цирк съществува,още от мутренските години на Борисов,който похват е:Ликвидирай и присвоявай.Повдигнаха на Божков,толкова обвинения,че няма да се учудя,ако го обвинят и за ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ.А това даване на 200 милиона на НОВА за реклама,издържането на футболен клуб е част от играта на тъмните субекти във власта.Договорката между тях и Божков,можем да я разберем,когато Борисов влезне в затвора,заедно с кофчежника си Горанов а вярното куче Каскета бъде пратен да налага глоби,като пътен полицай.

Оценка:
-1 +7

Пенсионер
24 Отговор
Големи проверки, големи доказателства. Али Баба-бла, бла. Направо сте смешни.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Волен Сидеров
Волен Сидеров коментира позицията на Путин за азбуката и Македония
Може да се каже, че в руската позиция има напредък, защото навремето се е твърдяло, че Ленин е измислил азбуката"

Още бисери
ТОП 5