22 Май, 2020 17:20 5 945 31

В Донбас мирише на война

  • украйна-
  • алексей зотев-
  • донбас

Анализ на Алексей Зотев

В Донбас мирише на война - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Втори ден цари напрежение в отношенията между Украйна и непризнатите републики в Донбас. Не, не става въпрос за политически страсти. Това пише в свой анализ пред obiterdictum.ru Алексей Зотев.

Във въздуха виси натрапчивата миризма на истински военен конфликт.

"В тази връзка, като глава на Донецката народна република, реших да увелича боеспособността на Народните милиции в случай на по-нататъшно агресивно поведение от страна на Киев. Всички необходими инструкции вече са дадени", реагира вчера Денис Пушилин на зачестилите нарушения на примирието от страна на звената на АФУ.

Ден по-рано шефът на луганската народна република Леонид Пасечник направи подобно изявление. Той отбеляза нарастващата честота на обстрели от населени места на украинските единици, обещавайки да продължи да реагира също толкова агресивно.

„Ако подобни действия продължат, вие, Владимир Александрович /б.р. Зеленски/, няма да ни оставите друг избор, освен да предприемем ефективни и решителни мерки за преместване на линията на контакт далеч от посочената електропровода“, беше реакцията на ръководителя на Луганската народна република към систематичния обстрел на електропровода „Михайловка - Комунарска" и други съоръжения за електрозахранване.

Повечето медии, украински и руски, които отразяват събитията в Донбас, съобщават, че частите на ДНР и ЛНР се движат към контактната линия, а в двете републики е обявена мобилизация. А подобни действия не могат да бъдат оставени без реакция от страна на ръководството на Украйна - както военна, така и политическа. На срещата си с репортери Владимир Зеленски реагира на изявленията на Пушилин и Пасечник за повишената бойна готовност на военните части на непризнатите републики.

По негови думи представителят на Украйна в тристранната контактна група Леонид Кучма е свикал спешна среща в Минск. Президентът говори за това, отговаряйки на въпрос на журналист защо той не може „просто да спре да стреля”, както Зеленски обеща преди изборите. "Исках да покажа на целия свят, че имаме много силна армия, но не провокираме, борим се за страната. Ако те стрелят по нас, ние ще реагираме, но няма да стреляме първи", заяви Зеленски.

Песента ви е добра, започнете отначалото ... Историите, че „проруските сепаратисти“ непрекъснато бомбардират позициите на частите на АФУ, нарушавайки съществуващите споразумения, чуваме повече от година. Както и истории, че самите „бойци“ обстрелват позициите си, за да изложат бойците на АПУ в нелицеприятна светлина. Само като слушам подобни глупости, би било полезно да разгледаме докладите на наблюдатели на ОССЕ, които от време на време предоставят много обективни данни за фактите за нарушаване на примирието. Почти всеки ден наблюдателите на ОССЕ регистрират не само нарушения на примирието, но и цивилни, пострадали от обстрели. Почти всяка жертва е жител на ЛНР или ДНР. Днес не съм готов да говоря за целта, порад която лидерите на републиките поставиха своите военни части в режим на повишена бойна готовнист. За да разберете същността и последствията от случващото се, трябва поне да сте на територията на една от републиките, недалеч от зоната на войната. Най-вероятно няма да се стигне до мащабен сблъсък, тъй като обичайните „арбитри“ ще участват в процеса на решаване на ситуацията.

От страна на републиките - Русия, от страна на Украйна - консолидирания Запад. Този конфликт не е полезен за никого днес. Като се има предвид спонтанното увеличаване на напрежението в отношенията между Украйна и „временно неконтролираните територии от Киев“, все още може да се надяваме, че опълчението ще се възползва от ситуацията да потиска артилерийските точки на противника, защитавайки своите населени места.

Самият факт на системно и грубо неизпълнение от Киев да изпълни условията на постигнатите по-рано споразумения позволява на опълчението да реагира на обстрели по населени места толкова остро, колкото ситуацията позволява. Заплахата на Пасечник да премести украинските позиции далеч от жизненоважната инфраструктура и населените места, чиито жители страдат от обстрели, звучи съвсем логично. И подобни действия от страна на опълчението би трябвало да се разглеждат единствено като предпазни мерки, предприети за опазване на живота и здравето на гражданите на непризнатите републики.

Реакцията на Зеленски след обявената мобилизация на територията на ЛНР и ДНР бе следната:

„Руската федерация трябва да повлияе на незаконните въоръжени сили в окупираните територии на Донбас, за да спрат обстрелите, защото само Руската федерация има влияние върху тях ".

Това не принуди Кремъл да посъветва Донецк и Луганск да избягват по-нататъшна ескалация на конфликта. Което означава, че непризнатите републики, в желанието си да защитят жителите си, могат да стигнат и по-далеч, отколкото Украйна очаква.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоце

    15 62 Отговор
    Време е и в Москва да замирише на война

    Коментиран от #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 4567

    22 2 Отговор
    Самлетите наокло да внимават с буковете
  • 4 0808

    23 2 Отговор
    .... посочената електропровода ..... преводачът ви, Факти, е дал тук фира..

    Коментиран от #16, #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ю Кортес

    10 57 Отговор
    Това са две терористични ракови образувания които могат да съществуват само с нагнетяване на обстановката.

    Коментиран от #22

  • 8 Рюрик

    5 29 Отговор
    Тръмп и Путин са приятелчета.
    Ще мрат само най-обикновени украинци и руснаци.
    А, след като разорят Донбас, в него ще дойдат да живеят (и да го възстановяват) предимно извънбрачни деца на родовете на Тръмп и на Путин (а те са си наплодили мнооого извънбрачни деца) ...
  • 9 Монгола

    39 7 Отговор
    Укрите ще бъдат тупани от частите на ДНРП и ЛНР подкрепени са доволно с оръжия! Този път няма да има прошка като стана в Казана Дебалцево!
  • 10 Сандо

    38 7 Отговор
    Най-после една що-годе обективна статия.Ако бяха добавили,че Зеленски не контролира въоръжените сили,нещата щяха да си дойдат на мястото.
  • 11 Byg

    10 34 Отговор
    Време е да изметат агресора от собствените си земи украинците , бой по канчетата , те и без това са наемници да мрът и толкоз , за това им се плаща.

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В.В.

    26 11 Отговор
    Има Окраина,има проблем,,няма Окраина,няма проблем...Мъдро...

    Коментиран от #30

  • 14 Дельо хайдутин

    14 6 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Две години съм бил в окопите на турската граница. Ще се оправя.

    Коментиран от #17

  • 15 Иван

    9 37 Отговор

    До коментар #6 от "Слава на Русия !":

    За твое сведение Русия в момента стои гладна и нема пари.
    Никой не иска вече руския нефт. Вчера в Беларус пристигна доставка на американски петрол, преди това судитиски от база в Норвегия, а преди това и през Украйна през Одеса. Роснефт е на голама загуба първото тримесечие. СА скоро готвят още “приятни“ изненади в петролния дъмпинг на джуджето, а Турция реши, че газ от Южен Поток няма да черпи, а ще ползва СПГ от Алжир и такъв от Азърбеджан. Газпром е на 300 млд рубли загуба от началото на годината, но ще даде 1 млрд долара на дъщерята на Путин за изследвания. Северен Поток2 германците го клъцнаха наполовина на капацитет и то ако някой се наеме да го довърши евентуално. Полша от края на 2021 спира да купува газ от Русия и освен това ги осъди за 1.5 млрд долара. А в съда в Хага нещата никак не вървят добре. Така че пари за война умнико надали ще има. Келеши като теб стоят в кочината България и раздават акъли на къде по-развити държави. На мен ми се струва доста глупаво, но то както каза червения професор в БГ 80 % сте такива.

    Коментиран от #20

  • 16 Иван

    4 27 Отговор

    До коментар #4 от "0808":

    Защото е преписал копи пейст от руската пропаганда. Вече и в Ютуб част от нея я забраниха. И естественно, че не е казано, защо е била стрелбата. а истината е че по претекст че попровят ел. стълб са монтирали камери за наблюдение. Е какво да ги правят, да им благодарят ли?
  • 17 Иван

    6 20 Отговор

    До коментар #14 от "Дельо хайдутин":

    Много ми е старнно това бай ганьовско тупане по косматите гърди :булгар булгар...но за съжаление такъв е матреяла в БГ и затова стараната е в такова състояние...в такава държава, където народа се радва на друга държава отнела и цвета на нацията няма какво друго да бъде.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 хахаха

    17 7 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    ко каиш за Германия и СП2? Смехурко, тая инфо вече не е актуална, попрочети какво решиха германците за северния поток и после почни пак да фантазираш...:)))
  • 21 Ефри

    23 6 Отговор
    Тези хора от 2 те републики са мобилизирани на макс и с боен опит дори и да нямат подкрепа от Русия ще побеят в един конфликт . Предполагам че при мобилизация пълна могат да изкарат поне 250000 души.
  • 22 Чалма,

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ю Кортес":

    и българската общност от над 250 000 човека ли е раково образуувание, според теб? Откъде се пръквате такива предатели?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Усрайна

    21 4 Отговор
    официално посочва България, като свой враг, а тука някакво соросоидно тролче бълва глупости.

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мим

    23 4 Отговор
    Донецк и Луганск са от руснаци и за да има мир там,Украйна трябва да ги признае и да не се занимава с тях повече.А като иска с американци да си ги гледа,само че те я гледат през крив макарон.

    Коментиран от #27

  • 27 nemo

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мим":

    То и нащо черноморие пълно с руснаци , и fakti.bg също ??
  • 28 Киевска хунта

    2 2 Отговор
    Според Будапещския меморандум Украйна предаде ядрените си бойни глави,в замяна на гарантиране от Расия на териториалната й цялост....След нарушението на този договор,в частта за територията,не е ли логично Украйна да си върне част от ядрения арсенал...?!?А!!??
  • 29 Предсказателя

    1 3 Отговор
    където има русия има проблем където няма навсякъде има просперитет.Това е тежкото световно раково образувание наречено путиново на името на известния му носител
  • 30 Киев

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "В.В.":

    Няма Русия няма проблем
  • 31 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Усрайна":

    Стига глупости опитват се да скарат България и Украйна