Last news in Fakti

22 Юни, 2020 15:04 13 699 60

Корупцията кара Нидерландия да е скептична към България

  • шенген-
  • корупция-
  • холандия-
  • нидерландия

Кралството е последователно в политиката си за върховенство на закона

Корупцията кара Нидерландия да е скептична към България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди една година България и Нидерландия отбелязаха 110 г. от установяването на дипломатически отношения. 
Правителството ни се беше погрижило посещението на Стеф Блок да бъде добре организирано с подчертаване на усилията на България за спиране на миграционния натиск по границата ни с Турция. 

Рекламата не остана скрита за Стеф Блок. 

На пресконференция в София той каза, че е впечатлен от постигнатия от България прогрес при охрана на границата с Турция. "Министър-председателят Бойко Борисов ми показа многобройни снимки от оградата по границата, но има още една част, свързана с граничния контрол – как се справя правителството с корупцията, с трафика на хора. Трябва да има по-стриктна система в това отношение", заяви преди година Стеф Блок.

"Ние разбираме това желание, но се надявам, че и вие ще разберете, че и холандският народ трябва да е уверен, че ще има изключително силен и безкомпромисен контрол на външните граници преди да приеме България в Шенген", заключи преди година външният министър на Нидерландия.
Трябва да припомним, че холандците още преди приемането ни в ЕС бяха скептични за възможността Общността да приеме България.

Причините са ясни - корупция, върховенство на закона и престъпност. 
И в момента тези слабости на родината са причината Нидерландия да е скептична към България и нейното приемане в Шенген.

България е изхарчила над 100 млн. лв. през последните десет години, за да влезе в Шенген.

По време на първия си кабинет Бойко Борисов се похвали, че трябва да се боядиса едно КПП, за да ни приемат. Месеци по-късно избухналите протести попречиха на премиера и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов да ни вкарат в Шенген. Това стана ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет от 6 март 2013 г..

И шест години по-късно правителството не разбира, че

Шенген не е само граници.

Това е доверие в определени служби, това е обмен на информация, това е борба с корупцията, това е някакви проценти на заловени и осъдени и т.н., защото идеята на Шенген е, че където и да направиш дадено престъпление на територията на тази зона, трябва да получиш едно и също наказание. Това е проблем за България. 

Снимките на спящия Бойко Борисов и на пачките с евро в спалнята не трябва да се замитат, а да получат ясен отговор от прокуратурата. 

Шенген има две функции.

Първата е да се създаде Европа без граници, в рамките на която придвижването е напълно свободно за гражданите на ЕС, за легални имигранти и за граждани на трети страни с „шенгенска виза“.

Втората функция изпълнява точно обратната роля – „затваря“ достъпа на трети страни към Шенгенското пространство. Западът ни посочва слабостта, а ние се хвалим с метри опъната тел и огради по границата.

Трябва да признаем, че всеки бежанец, който влезе в България, се опитва да достигне до Холандия или Германия. Преди месеци България беше критикувана, че не споделя с партньорите си от Шенген информация за чужденци, които са получили български паспорт.

Освен това нашият закон се разминава значително със законите в западните държави. От новите българи не се изисква настоящ адрес в България, тоест могат да си живеят в Русия, Македония и където имат домове, а да ползват българския си паспорт за безвизово пътуване из ЕС.

Черна точка за България е разразилият се преди две години скандал, че срещу €5000 всеки може без проблем да се сдобие с български паспорт.

Вече 10 години България не може да влезе в Шенген. Основен мотив е корупцията.

Да припомним, че сумите, давани на вътрешното министерство по тази линия през последните 10 години, надхвърлиха 100 млн. лв.

Страната ни не похарчи толкова пари за присъединяването си към ЕС и НАТО, взети заедно.
От своя страна ЕК ни дава целево €160 млн. за охрана на границата. В същото време бюджетът на МВР е над 1 млрд. лв.

Само да припомним, че и за 2020 г. „Трансперънси интернешънъл“ България заема първото място като най-корумпираната страна в ЕС.

Вече е ясно, че за три мандата като премиер Бойко Борисов не може да се справи с корупцията. А някъде по границите на България стои самотно КПП, което все още чака шенгенската си боя. 


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йордан

    137 8 Отговор
    Какъв Шенген за хунтата?

    Коментиран от #39

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РЪМПЕЗИ

    78 3 Отговор
    ТОЙ С ТОВА Е ИЗРАСТНАЛ, ОТ ТОВА РАЗБИРА И СИ МИСЛИ, ЧЕ Е НЕЩО НОРМАЛНО..НА ПЪРВА СТРАНИЦА В ПАПКАТА ПРИ ПСИХИЯТРИТЕ ПИШЕ- : НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЛЕЧЕНИЕ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фатих Мехмед

    103 7 Отговор
    Западняците явно са си изгубили акъла или са станали много глупави щом очакват промяна на далаверджииското мислене в бегето ...трябва да се назначи западно правителство да управлява от кметове до президент все хора западняци иначе няма оправия ..също така и милицията да е от чужденци а бг да са сведени само до изпълнителен персонал на полето или у заводите

    Коментиран от #54

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Епидем

    91 3 Отговор
    Това Бойковци и Цветановци и др. Гербавите мошенници така и не го разбраха. Хората не пасат трева. Не искат дрънканици на кило, а конкретно направени неща, да да не зе самита корупцията и да се пълнят чесмедженца.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стеф

    75 9 Отговор
    Боко създаде корупцията в БГ!

    Коментиран от #28, #59

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Усмивката

    54 1 Отговор
    Ми ето . Води безкомпромисна война с корупцията човека. Уволни Цв. Цв. веднага когато му казаха че е забогатял. Нищо че след това се разкайва. А в по близко време пък пак го набеди в предателство. а за Лилито павлова , даже не се чу и не се видя къде е прати. Сигурно е защитен свидетел на Мафията.така говорят злите езици на толупите
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1234

    76 4 Отговор
    Докато шайката е на власт всички врати за България са затворени само изходните кпп са отворени
  • 16 asd

    68 3 Отговор
    "През уикенда Турция, Гърция и Кипър подхванах скандала с българския премиер, спящ с пачки, кюлчета злато и пистолет, досущ като дон от мафията."

    А българските мисирки /журналя/ са като излезли от произведение на Алеко. Доочолу, Гочолу ... Разпознайте си се сами журналя платени.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 asd

    76 1 Отговор
    "В живо предаване по гръцкия „Канал 8” журналист и политолог обсъждат срамната за България история, като откровено се подиграват на Борисов за твърдението му, че президентът Румен Радев го следял с дрон."
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мисля че

    59 5 Отговор
    Само Холандия е наясно с България.

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Behemoth

    44 1 Отговор
    Сакън нидейти ...само една стена има да боядисаме ...и един гардероб да напълним...
  • 24 тиквун

    35 1 Отговор
    в шенген границите са отворени, спокойно ще върви незаконния алъшвериш на мутрите !
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 22 Отговор
    ний българите да гледъме русия теса наши братя европа ни уграбва
  • 26 Byg

    3 27 Отговор

    До коментар #20 от "Мисля че":

    Или пък единствено те които са против България и не само , всички други страни в Европа ни приемат , така че не ми говори кой е наясно и кой е расист по рождение . Искат не искат вече сме в Европа , панимеш другарю
  • 27 Начи

    3 26 Отговор
    Предполагам, че това предаване са го гледали само протестиращите шмульовци. Сега като нададоха вой ще го гледат още двама.
  • 28 Тиквата нищо не е създал

    27 0 Отговор

    До коментар #11 от "Стеф":

    Тои е проект на хардлаинерите от дс в сянка дето хрусчов ги нарече хитреците от софия дето се връткат според международното положение така че да грабят на макс
  • 29 антрашпиц

    28 0 Отговор
    Ей тулупи,булю булю булю....
  • 30 Нидерландците

    43 0 Отговор
    Нидерландците са ни истински приятели. Само истински приятел ще те спре да караш пиян или дрогиран. Благодарим, че задържате мафията от още бели по света.
  • 31 херодот

    12 14 Отговор
    Наркотиците карат България, да е скептична към холандия ! Никакъв шенген в момента не ни трябва !
  • 32 Пламен

    31 1 Отговор
    Да не се ослушва "Банкомата ЕС", ами да отпуска едни извънредни 12млр, че Мис Гащи тях чака. Той ги прехвърля на Доновете по места под формата на помощ за фирми, договори, те му пълнят Гардеробчетата с големи евара. Безплатен обяд няма, е казал Марко Ван Бастен. Аз по такава готина част от междуселска отсечка от около 2.5км бях минал, явяваща се път към нищото в буквалният смисъл на думата... усран от стадата кози и офце. ОБАЧЕ, окичен с табела на МРРБ и Еврофондовете за едни милиони евро. Евала на Схемата ГЕРБ си казах, тъпата Европа плаща. Пътят е прекият от гр. Рила за с. Стоб.
  • 33 потребител

    30 3 Отговор
    Въпрос към радио Ереван:Има ли връзка между новите ограничения наложени днес и Ковид-19? Отговор: Има-едно чехмедже с по 500€!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 МОИС КОЕН

    8 19 Отговор
    Корупцията е навсякъде , но...Холандия е център на контрабандата с наркотици в Европа..!! Та ..за какво говорим??
  • 36 коментатор

    25 0 Отговор
    Как да се справи Б.Борисов с корупцията като той самия е корупцията. По пътя на логиката означава, че той трябва да се справи със самия себе си? А нощното шкафче как ще се пълни? А кажете де? Няма страшно, ще влезем в Шанген 2060г. / ако я има БГ все още /.

    Коментиран от #41

  • 37 vaffla XX

    14 0 Отговор
    БГ-то е в ЕС по недоразумение, те Шенген сънуват
  • 38 123

    18 0 Отговор
    Партията ГЕРБ има много добра предизборна програма, ако целите на тази програма баха изпълнена както са декларирани България щеше да е много добро место за живеене.Програмата им е изпълнена на 1/5 за 11 години управление. Наистина България е добра за живот на около 350 000 -500 000 човека, за другите 6 500 000 човека е ад под небето. Нидерландия както и Франция ясно казват проблема не е в закупуване и инсталиране на изискваните техницески и инжинерни средства, проблема е в корумпирания персонал на всички нива надържавно управление.
  • 39 колективно в съда

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йордан":

    Ние даваме, мило и драго Олаф и ЕП, да ги вкара в затвора,за кражбите на милиарди колективно, те сънуват Шенген!
    Сега измазаха КПП -то, на Първа Ивестиционна, а навряха ББР
    да раздава кредити, като КТБ.
    ТАКА НИ ЗАРОБИХА, ЧЕ И ЧЕРНОКОЖИТЕ ЩЕ ЦЪКАТ!
    Този робо- феодален строй ще го препишем на Симеон Каракачанов и Варненското мякало.
  • 40 Стефан

    12 1 Отговор
    Значи Шенген е ДОВЕРИЕ, а не хвалбите на ония нарцис, а доверието в западните ни партньори го НЯМА, това означава че НЯМА ДА СМЕ ПРИЕТИ СКОРО В ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО, а КОЛКО е заблуден и не познаващ материала с които работи Борисов за да си мисли че ще ни приемат през 2009 година.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тримата глупаци

    12 0 Отговор
    Нямаше да ни пука, ако беше само Холандия.
  • 43 PlimP

    13 0 Отговор
    корупцията кара българинът да е скиптичен към България
  • 44 тотаЛИЗАТОР

    15 1 Отговор
    Не е нужно да си ХОЛАНДО-Недерландец , за да разбереш , видиш , усетиш БРУТАЛНАТА КОРУПЦИЯ и ПРОСТАЩИНА на едно нещо , наречено ХУНТА , КЛИКА , ШАЙКА , ТИКВА !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 цецко

    9 1 Отговор
    никои в Холандия не спи напреко на кревата
  • 48 Никито

    6 4 Отговор
    Шенген е единствения начин да преборим демографския проблем. Влизаме и за 1 г. ставаме 15 млн - българи, македонци, абланци и малко сърби. Жестока далавера за ВМРО. Ще ударят в земята и албанската мафия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 гост

    7 3 Отговор
    "Значение на думата ХУНТА
    мн. хунти, ж. В латиноамериканските страни – заговорническа военна организация, която заграбва властта и налага режим на терор."-кое в българското правителство отговаря на това значение?

    Коментиран от #57

  • 51 селтак

    6 3 Отговор
    Че,то в нидерландия затова ли наркотиците са легални,за да си немат проблеми на тема корупция?
  • 52 Маскарата

    7 0 Отговор
    всички ние сме от хун.....а щом я държим на власт те не че ония са много стока
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гошо

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Фатих Мехмед":

    Няма нужда от западняци, има достатъчно кадърни българи, които са наясно с проблемите и са мотивирани да ги поправят. Въпросът е дали тези българи биха могли да получат достатъчно голям процент гласове на парламентарните избори, че да са основна политическа сила.
  • 55 Наблюдател

    5 0 Отговор
    "И шест години по-късно правителството не разбира, че
    Шенген не е само граници." О, много добре разбират но си правят оглушки ! Ако мине N-a...с целувки и олигавяне на разните ЕС лидери!!
  • 56 И така от добро възпитание

    5 2 Отговор
    Много са възпитани нидерландците в определенията, ама гьонсуратите никога няма да проумеят какво им се казва.
  • 57 toto2

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    Не можеш ли сам да си отговориш ? Всъщност задаваш въпрос - отговор !
  • 58 Мечо Кух

    1 0 Отговор
    Нидерландия щото е много важен доставчик на 'дрожди' за България
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Каунь

    0 0 Отговор
    Не ни трябва Шинген орки, бандити, отрепки са юрнат в държавицата ни.