Last news in Fakti

24 Юни, 2020 21:15 5 125 44

Нулирането на Руската федерация

  • русия-
  • конституция-
  • парад-
  • управление-
  • владимир путин

Парадът на Победата и промените в Конституцията

Нулирането на Руската федерация - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Нулиране” на президентските срокове последва след неуспешният опит на Кремъл да окаже влияние върху президента на Беларус Александър Лукашенко, с цел обединяването с Русия, което от своя страна щеше да позволи на руския президент Владимир Путин да заобиколи ограниченията около сроковете за президент в качеството му на глава на нова обединена държава, сочат анализи на международни медии.

Две основни събития – гласуването на поправките в Конституцията на Руската федерация през април и пищното отбелязване на 75-тата годишнина от Великата Победа през май, трябваше да се превърнат в триумф за руския президент Путин и да „принудят” неговия електорат за забрави поне за известен период от време за ниските доходи и стагниращия БВП на глава от населението.

Пандемията с коронавируса нанесе силен удар по тази част от обществото, която служи основно за поддръжка на режима на Путин, а именно руснаци с нисък социален статус, чийто възможности да променят своя социален и икономически статут са крайно ограничени.

Независимо от продължаващата карантина, Путин се опитва да финализира своя план, разширявайки своя съвет. Вместо да отделя средства за поддръжка на своите граждани по време на пандемията, Кремъл задели огромни финансови ресурси за пропаганда на конституционните реформи и провеждането на паради.

Рейтингът на Путин губи своя социологически смисъл. Принизяването на изборите до простите „за” и „против” Путин няма да позволи на властта да разбере реалните нагласи на обществото и да предсказва неговото поведение. Рейтингът на Путин окончателно се превръща в политически инструмент на константния режим, един последен акорд, който няма нищо общо с реалните настроения.

Руската власт и общество все по-малко се разбират един друг. Приоритетите и ценностите им се разминават все повече. Тези процеси се появиха още през 2016-2017 гг. и се задълбочиха през 2018-а по време на пенсионната реформа, а сега са ускорени с новата повсеместна криза.

Кремъл прехвърля вината за прилагането на непопулярни мерки на отделни групи граждани, които едва ли с техните разумни действия принуждават останалите да страдат. Така, вирусът в Русия беше пренесен от безотговорни туристи, а хората в околностите бяха заразени от много дошли московчани.

Повечето руски граждани са възмутени от обявения на 11 май от Путин край на „неработните дни”. Някои негодуваха, че ограниченията са свалени доста рано, в период, когато броят на заразените расте доста бързо. Други смятат, че въобще не е трябвало да бъдат въвеждани ограничения, след като могат да бъдат отменени в разгара на пандемията. В деня, в който Путин обяви края на ограниченията, в Русия беше регистриран най-високият брой новозаразени с коронавирус. Не е учудващо, че рейтингът за одобряване действията на Путин още през април достигна исторически минимум – 59%, по данни на „Левада център”.

Възстановяването на икономиката на Русия след пандемията, по мнение на редица икономисти, ще бъде в L-образна крива, отколкото по V-образна. Аналогично и рейтингът по одобряване действията Путин може да отиде в депресивна L-крива.

Сегашната криза в Русия показа, че путинската вертикала на властта се поддържа от политическото, но не и от управленческото единство на страната.

Путин разбира, че ситуацията, в която хората нямат работа и пари, ще доведе до катастрофа, до социален взрив и ще наруши всички негови планове по „нулиране” на властта. Именно и поради това руските власти обявиха края на пандемията, макар тя все още да не беше близо до пика и предварително обявиха датите за гласуване на промените в Конституцията от 24 юни (новата дата за провеждане на Парада на Победата) за 1 или 8 юли.

Кремъл отново ще се опита да повиши рейтинга на Путин, не за сметка на икономическия подем, а за сметка на поредния военен конфликт или анексиране на части от съседни държави.

Русия с бързи крачки се приближава към ситуация, при която правото на решение ще бъде окончателно отнето от населението, тъй като Кремъл просто не разполага с политическата воля и ресурс, за да убеди народа в ефективността в последващия курс на режима на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейски

    70 33 Отговор
    Това същество Симеонова - авторката на "анализа" за Путин,Русия и Беларус - е един книжен тигър,който преписва свободно заучени формулировки от автори,които си нямат хабер от действителната ситуация.Ще бъде добре,ако не пише повече на тази тема - ще й бъдем благодарни за съдействието!

    Коментиран от #20

  • 2 демократ

    37 33 Отговор
    Годините летят, смъртта ще нулира Путин.

    Ха ха ха
  • 3 Професора

    39 20 Отговор
    Явно руснаците трябва да започнат да умират от глад по улиците за да може рейтинга на Путин да падне до 55 процента.
  • 4 Ю Кортес

    15 26 Отговор
    Заглавието е много сполучливо
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Бай

    32 43 Отговор
    Пази Боже от глад, болести, войни, Путинизъм и други бедствия.
  • 7 мнение

    10 26 Отговор
    хора които са постигнали много и имат предостатъчно на дърти години да не искат да идат някъде на свежо място да си доизживеят живота. това всъщност е разбираемо т.е. всчко болестно състояние на човека е нормално нещо , това е болест , Тодор Живков например управлява половината си живот даде за да го оплюят на края и за затвор го готвеха , какъв смисъл има в това ? никакъв , никакъв защото това е болестно състояние

    Коментиран от #9

  • 8 оня с коня

    24 45 Отговор
    В Русия назрява ГРАЖДАНСКА ВОЙНА с непредвидими последствия.Затова и НАТО следва да блокира ОТВСЯКЪДЕ Русия,за да се пресече всяка възможност за Изнасяне на Руския МЕТЕЖ извън границите на страната,до какъвто Сценарий е твърде възможно да прибягнат Руските Управници с цел ОТКЛОНЯВАНЕ на Народния Удар от себе си!

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Груйо

    18 35 Отговор

    До коментар #7 от "мнение":

    Че той Живков си беше за разстрел, заедно с цялата шайка от политбюро.
  • 10 В Т

    11 30 Отговор
    Путин застреля своя народ под карантина , докато Лукашенко не забрани нищо . Победата е на страната на смелите опълчили се на ковидмафията
  • 11 Ооо

    46 12 Отговор
    Крварникът се разпадна ! Погроми и Вътрешно насилие и Разруха а ВИЕ ЗА Путин пишете ...
    Белият дом под обсада и рушат около него де що има ...ПОРУГАВАТ ПАМЕТНИЦИ И Охраняват Паметник на Ленин като светиня -Веят ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ НА ПРОТАЛИАТА И КУМУНИЗМА ....Ха ха хааааа......Вие още Путин Та Путин ...ЛУКАШЕНКО ...БОКО.....ЦОКО ....Баййййй ...баййййй
  • 12 Ооо

    25 7 Отговор

    До коментар #8 от "оня с коня":

    Гражанска революция под червеното знаме на Проталиата и Кумунизма в америкааааа .Ко шъ кайш ся ??????
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 az #Победа75

    35 10 Отговор
    Не ги мислете руснаците! И Путин не го мислете! Я погледнете що е в САЩ, Германия, Франция? За нашия премиер няма и дума да кажа.... Някои пак търсят под вола теле! Е, няма да го открият! :)))
  • 15 Монгола

    22 2 Отговор
    Ей я и тая смешница цитира левада!
  • 16 Бесен Язовец

    27 6 Отговор
    Ако дигаш краката както и преписваш тъпотии си гола вода!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 другарят

    31 6 Отговор
    Джендъри, джендъри..да и имахте проблемите вие на Русия! Те са затънали до ушите в дългове. Икономическа стагнация от поне три години насам прикривана със стъкмистика за някакъв "разтеж". Липса на ресурси, все по свиващи се пазари за европейските и американските стоки, пенсионна възраст 68 години, безработица и социални проблеми, палежи по улиците от новите "европейци" и тн.., а взели нашите Русия да обсъждат.
  • 19 Евала

    17 3 Отговор
    на Херо-Конгреса даде цели 500 хил USD на Майка България.... Даже и едно Ferrari струва по-скъпо...!!! Математика за малоумни Атлантици...!!!
  • 20 Тиберий

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Европейски":

    Днес на Червения Площад видях войни от Индия Китай Беларус Още ли някой не вижда очевидното Не разбраха ли че този път номера няма да мине
  • 21 Обикновен човек

    15 5 Отговор
    Пак внучката на Степан Бандера ръси мозък!!!!
  • 22 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    9 20 Отговор
    Вонята от Кочината на Злото, Лъжата и Корупцията е вече непоносима. Крайно време е това огнище на зараза, поквара и престъпления да бъде унищожено и погребано под тонове радиоактивен бетон от Чернобил.

    Коментиран от #27

  • 23 Бай Горан

    12 22 Отговор
    С Русия е свършено.Премина точката на своя апогей и вече се търкаля все по-бързо по нанадолнището.След 10-15 години,това ще е една тоталитарна дупка,която ще прилича на Венецуела в последните години.

    Коментиран от #24

  • 24 Влах

    18 12 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Горан":

    Искам да те питам защо мразиш Русия А аз мога веднага да ти кажа защо ненавиждам щатите и Англия Защото тазграбиха Испания иПортугалия Защото съсипаха Свещенната Римска Империя Защото суздадоха и предадоха Наполеон Защото съсипаха Германия Защото бомбардираха България Защото исега ни грабят

    Коментиран от #26, #32

  • 25 До Груйо

    14 4 Отговор
    Ако Т.Ж. бе за затвор и разстрел, то ТОЙ за какво Ако Т.Ж. бе за затвор или разсърел, то ТОЙ за какво наказание е ? Май няма измислено адекеатно такова за разгащения гербер.
    ...
  • 26 Бай Горан

    15 25 Отговор

    До коментар #24 от "Влах":

    Нещо не си разбрал комсомолец.Познавам Русия по-добре от всеки набеден за "русофил",който срича на руски и мрази Запада по дефиниция.Това,че предпочиташ да познаваш историята едностранчиво,не е мой проблем.Руската Империя,СССР,а сега и Путинова Русия не са по-различни от която и да е имперска сила през вековете.Няма да влизам в подробности за това какви вреди е нанесла Русия и СССР на България.Нищо не са ни дали безплатно,нищо не са направили от обич към "братята славяни".Това,че някаква,идеологически обременена прослойка от обществото вярва,че "братушките" са ни приятели също не е мой проблем.Нямам намерение да отварям очите на нискоинтелигентни,заблудени хора.Сайта дава възможност всеки да си изрази мнението.Това,че моята гледна точка не се харесва на някакви каскети,също не ме вълнува.

    Коментиран от #29, #30, #35

  • 27 Реалист

    16 2 Отговор

    До коментар #22 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    Говориш за Украйна , нали ! Или за САЩ ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 до бай Ебан

    21 4 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Горан":

    Уврежданията са само в кратуната ти и не са по вина на СССР !

    Коментиран от #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Влах

    6 6 Отговор
    Уважавам мнението Ви Личи че не сте случаен Но да се сравнява Русия с Нидерландия иБелгия е несериозно Дори казват че е бананова република Вчера гледам едни БАНАНИ НА ОГРОМНИ КАМИОНИ ГОТОВИ ЗА ЕКСПОРТ Дано не се налижи да ги консумираме
  • 32 до мразещия

    7 8 Отговор

    До коментар #24 от "Влах":

    А защо тогава според теб "заграбените" Испания и Португалия са поне сто години по-напред от "великата" ти матушка русия и хората там са поне 10 пъти по-богати и хората живеят 10 пъти по-добре ? Дай боже всеки да бъде така "заграбен" тогава !

    Коментиран от #33

  • 33 Симо

    9 8 Отговор

    До коментар #32 от "до мразещия":

    Испания е с дълг от 2 трилиона евро, има 25% безработица, сред хората на възраст между 20 и 30 г. безработицата достига 56%, а покупателната възможност на испанеца е 2,3 пъти по ниска от тази на руснака. Не е важно колко вземаш, а какво можеш да купиш. В Испания можеш ли да учиш безплатно, може ли да ти направят сложна операция за сметка на държавата? Тогава по какво съдиш че испанците живеят по добре?

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ХАХАХАХАХАХАХА

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Горан":

    Ако в ХОРЕМАГ-а ти се връзват на глупостите, тук едва ли... Какво е направил и какво не СССР за нас е отдавна отминало време, виж обаче на САЩ платихме 3-4 млрд. лева за голо обещание, а пенсията ти още е 250 лева, но ти плюеш по СССР ХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Коментиран от #38

  • 36 до Симо

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Симо":

    На това самия ти не вярваш освен ако не си супер прост - а очаквааш ли някой който е пътувал по света по далече от Скопие да ти повярва на лъжите ? :) Тия простите дето ви вярваха са на измиране така че се замисляйте вече за смяна на опорките че съвсем оредяхте :)

    Коментиран от #40, #41

  • 37 ттт

    6 3 Отговор
    Интересно: През 20154-та година редица европейски държави - Фермания, Великобритания, Франция, Италия имаха по-висок БВП ППС отколкото Русия. Наложиха и санкции и сега техният БВП ППС е по-малък, отколкото на Русия. Тръгнала авторката да рони сълзи на чужд гроб!
  • 38 Бай Горан

    3 7 Отговор

    До коментар #35 от "ХАХАХАХАХАХАХА":

    В хоремага има и интелигентни хора.Тука повечето са главанаци като теб душко.Не се обиждай,но от теб освен овчар или в най-добрият случай общ работник на строеж,друго не става.Типичен работническо-селски субект.
  • 39 Бай Горан

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "до бай Ебан":

    Явно са те насилвали като малък,моето момче.Съчуствам ти,че си сбъркан,но ти не си виновен.Боже колко мъка има на тоя свят.
  • 40 Чети

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "до Симо":

    Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира 20,8% безработицата в Испания тази година, докато Банката на Испания очаква между 18,3% и 21,7% безработни.
  • 41 още чети

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "до Симо":

    Flag of Spain.svg Испания 2 410 000 000 000 доларя 30 юни 2009

    Коментиран от #43

  • 42 СТАРА МАНДЖА

    5 2 Отговор
    Това пуйче или месирче, по банкянски, защо претопля старата манджа?
    А старата манджа е и стара клевета към Русия.
    Видите ли, Русия сега ще анексира...кого ще анексира, когато самата Русия е анексирана от ФЕД чрез долара и функционира като необявен валуте борд?

    ФЕД е в ярост, защото с Новата конституция Русия скъсва зависимостта си от американския долар и ще може да печата толкова рубли, колкото са нужни за финансиране на икономиката и за нуждите на населението.

    Путин вече обяви рублевите количествени облекчения за стимулиране на руската икономика и руските граждани, също както и повечето западни държави, за разлика от България обявиха количествени стимули за своите икономики и за своите граждани. ТОВА СА АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ, КОИТО ЩЕ ПОМОГНАТ НА РУСИЯ ПО-БЪРЗОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ИНСПИРИРАНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА ОТ СВЕТОВНАТА ЦИФРОВО-ФИНАНСОВА ОЛИГАРХИЯ.
  • 43 акъл море си

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "още чети":

    Пурко аз ти казвам че в Испания живота е 10 пъти по-добър от кочината ти ми обясняваш кой колко дълг имал ?! Еми живей си в мизерията без дългове а ония с дълговете нека си живеят като царе !
  • 44 Само желано

    0 0 Отговор
    Едно е да си мислиш, че си, друго е какво си всъщност, а трето и четвърто е с нещо да си изкарваш насъщният. Всеки сам си определя какво ще е. Като правило всички индивиди имат мнение и понякога то е 45 на 55 а друг път 59 на 41. Изказаното мнение е тъждествено равно с предсказанията, поличби, пророкувания и хороскопите за край на света. От моя жизнен път синтезирам - има само съвпадения. А дали нещо ще се случи/осъществи на зависи от никой от човеците, а от нещо по-висше от тях. Това не е пречка, който иска, да ломоти!