Last news in Fakti

29 Юни, 2020 10:00 11 358 42

Властта може да бъде удържана само по два начина. Болезнени за България

  • алепу-
  • герб-дпс-
  • олигархия

Ситуацията е вече нетърпима. При тая пропаст, която е зейнала между реалност и фасадност, властта може да бъде удържана само по два начина. И двата ще имат много висока цена за България

Властта може да бъде удържана само по два начина. Болезнени за България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните седмици властимащите от правителство и прокуратура се опитват да ни убедят, че са подели сериозна борба срещу корупцията и за възстановяването на правовата държава и справедливостта в страната. Но ситуацията е аналогична с тази на Алепу: колкото повече ни повтарят, че нещото е подпорна стена, толкова по-ясно става на всички, че то си е хотел.

Премиерът се кълне и кръсти, че не е вземал пари, главният прокурор под път и над път тръби, че не действа политически, а еднакво за всички. И колкото повече сервилните медии тиражират тези послания, толкова повече хората се убеждават, че става дума за някаква фалшива фасада, зад която се крие нещо друго.

Това друго се нарича “държавата на управляващите”, а се продава като “правова държава”. В правовата държава институциите бранят закона, а в държавата на управляващите бранят тези, които са близки до властта. У нас тази власт се държи от тандема ГЕРБ-ДПС, който през последните години овладя не само изпълнителните и законодателните, но и съдебните органи.

В държавата на управляващите формално всичко е както в правовата държава, само че реално е точно обратното.

“Борба с корупцията по високите етажи на властта” означава “борба с корупцията не по най-високите етажи”, а с тези, които са изпаднали от тях и най-вече с неудобните;

“Независима проверка на скандални записи и смс-и на властта” означава “тупане на топката и провеждане на показни акции, които да отклонят вниманието в друга посока”;

“Равенство пред закона” означава “строгост към позицията и неудобните и грижа и внимание към властимащите”;

“Свобода на словото” е “свобода да се хвали правителството и да се плюе опозицията”.

“Борба с олигархията” е “разчистване на пътя на едни за сметка на други, по-близки до властта”.

Контрастът в мерките спрямо власт-имащи и власт-нямащи

От тази гледна точка България вече живее в антиутопия, съчинена от екип между Оруел и проектант на подпорна стена. Контрастът между реалност и фасадност става толкова огромен обаче, че трудно ще бъде удържан без медикаментозна интервенция, халюцигени или преминаване към авторитарна власт.

Контрастът е най-видим там, където институциите трябва да прилагат закона спрямо власт-имащи и власт-нямащи. По отношение на записите и смс-ите на премиера прокуратурата е хрисима като калугерка: те са пратени на някакъв незнаен прокурор за проверка, а главният прокурор дори и не знае за какво става дума и очевидно не се интересува. (Е, веднъж се изтърва да каже, че става дума за атака срещу властта и прокуратурата, но после май се усети, че се издава.) По отношение на президентския секретар и Бобокови, прокуратурата е супер активна, сама публикува смс-и дори на хора, които не са обвиняеми, и се произнася не само по правната им страна, но и по моралната.

Кой в България може да създава ОПГ-та?

Дянков, Трайков и Прокопиев са обвинени в създаване на ОПГ заради това, че държавата е продала на публичен търг миноритарен пакет акции от предприятие.

Те са заговорничели очевидно на публична конференция пред медии – нещо, което сигурно ще стане прецедент в световните конспирации. Същевременно Борисов и Горанов, които очевидно са се срещали и разговаряли с Васил Божков (лично или чрез пратеници) в далеч по-дискретни формати, не са създали ОПГ за източване на 700 млн. от хазната, което за съжаление е факт.

От тези факти безпристрастен наблюдател би могъл да заключи, че в България ОПГ-та могат да създават само тези, които не са на върха на властта. Властта е сакрална, свещена и всеки, който си мисли обратното, е размирник, който трябва да бъде осмян и изгорен.

Добре дошли в Средновековието! И далеч не е случайно, че в такава среда се появяват одиозни фигури, които твърдят, че първият либерал бил Луцифер, а последният щял да бъде Антихристът. А “консервативната” власт у нас защитава своя сакрален характер и продължава да ни убеждава, че е “правова държава”. Колкото е сакрална, толкова и правова.

Пропастта между фасадност и реалност

Та както стана дума, при тая пропаст, която се е отворила между реалност и фасадност, властта може да бъде удържана само по два начина. Първият е медийно да облъчват непрестанно хората с “информация” за подвизите на властта в “битката за справедливост”. Промиването на мозъците има свои граници, обаче. Все повече гласове се надигат, че ситуацията става нетърпима. Вторият път е авторитарна концентрация на власт, която да запуши всяка възможност за критика и недоволство. И двата подхода за удържането на властта ще имат много висока цена за България и могат лесно да изтрият постигнатото дотук.

Послеслов: Оправданието на Дянков, Трайков и Прокопиев от съда е все пак сигнал, че не всичко е загубено по отношение на правовата държава у нас. Съдът (дори специализираният) все още изпълнява функцията си на контролен орган по едно доста произволно обвинение, което си позволява откровено абсурдни политически акции. 


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манаф

    79 6 Отговор
    Само с едене не става и затвор трябва
  • 2 Добавка:

    94 5 Отговор
    По въпроси за дребия и среден бизнес не се прави нищо а само пречки и тежести.
  • 3 габровец от варна

    98 6 Отговор
    Демек гербаджийска държава с патерицата ДПС. То обаче иде край на всичко. Догодина ще се махнат.Въпроса е само да не дойде някой като тях.

    Коментиран от #22

  • 4 Иво

    90 2 Отговор
    За съжаление докато Доган не бъде проверен от Гешев, ама не формално, а реално ще сърбаме една и съща супа с друго име!

    Коментиран от #17

  • 5 Радко

    57 7 Отговор
    Гледам ДС-Ванче караПраси с многото тераси се снишил максимално (колкото му позволява търбуха) и навел глава! По призива на Тато им: "Снишаване, снбишаване, снишаване"! Колкото и да се снишава задникът му стърчи от всички криминални и шпионски далавери и народния УРАГАН няма да го подмине!
  • 6 В.В.П.

    90 7 Отговор
    Тая власт е нелегална ,с прокурор назначен от тях,също нелегален... КРАЖБА,ЛЪЖИ И ИНТРИГИ....
  • 7 Много точен

    68 5 Отговор
    коментар на действителността в България. Особено за управляващия тандем ГЕРБ. ДПС.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    55 6 Отговор
    защо герб не си подадат оставка безработица престъпност болести глад

    Коментиран от #16

  • 9 Jack Bauer

    57 4 Отговор
    Е па няма нищо и това ще го преживеем. Овцете в България са свикнали да ги стрижат по няколко пъти в годината. А и едно дръгливо куче не остана, поне малко да води стадото.
  • 10 Търкай без да мъркаш

    31 14 Отговор
    Само Черепа ще ни спаси!
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    47 3 Отговор
    иде есен иде зима ще дойде глад

    Коментиран от #36

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Byg

    30 10 Отговор
    Даааа , ситуацията е нетърпима от гледна точка на бандюгите които не искат да се разделят със статуквото си на недосегаеми , но уви ще им се наложи хората не могат да ги дишат вече и гласуват все по голямо доверие и подкрепа , както на прокуратура , Гешев в частност така и на властите и Борисов в частност , всичко друго и игра на компромати
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    46 4 Отговор
    БОЙКО се кълнял щото не вземал пари като дявола както чете евангелието а ГЕШЕВ е послушко
  • 15 Извод

    40 11 Отговор
    Не само си го избрахме, но си го търпим, защото излезнахме от комунизма, но комунизма не излезе от нас! ПС : Автора на статията е пропуснал да спомене, че вяра на съда имат само милионерите!

    Коментиран от #19

  • 16 Мордекай

    14 52 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Така е подадът ли си оставката след тях това идва , глад , безработица , спрени фондове и връщане на мастити олигархи пак на позиция. Хубавото в случая е че ГЕРБ ще вземат и четвърти мандат и то с по голям марш , надявам се до тогава да изрежат туморите като черепи , баневи , прокопиев , арабаджиев и др. , да продължат с прибирането на подкупни човечета и секретарки на по високи постове.

    Коментиран от #18

  • 17 Народа да брои бюлетините

    38 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иво":

    Доган никога не ще бъде притиснат от Гешев защото той чрез Пеевски го избра! Доган и Пеевски може да бъдат притиснати единствено от българския народ , на парламентарни НЕФАЛШИФИЦИРАНИ избори ! Но дали народа е узрял да настоява за промяна на изборния закон , така щото самите избиратели да проят бялетините , а не тези които биват избирани/както до сега е/ !!! А дано , бъдем бдителни и непреклонни , на лъжите и натиска на мафиата!
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 4 Отговор

    До коментар #16 от "Мордекай":

    господине гарван гарвану око не вади а у нас корупцията е като свински черва а престъпноста а по селата е страшно роми изнасилват убиват бабички за 5 лева това нормално ли е герб са мутри мафиявис 2 сик чуковете наглите килърите методите им са ясни

    Коментиран от #24

  • 19 Фалшив извод посочваш

    30 2 Отговор

    До коментар #15 от "Извод":

    Не богатите вярват в правосъдието , а мафиотите организирани през 90-те години , които сега ни управляват , те са сигурни , че не ще бъдат осъдени , защото прокурорите са от тях избрани , съдята и да иска да ги съди без обвинение от прокурор , не може нищо да направи! Скрито защитаваш именно мафиотите , като прехвърляш виното на богатите! В България има и законно богати хора , никога не участвали в мутренски групировки , тези хора сега биват притискани да прехвърлят бизнеса си на мафиотите!

    Коментиран от #20

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Фалшив извод посочваш":

    точен коментар господин извод
  • 21 локо

    18 3 Отговор
    Тaкa иcкaт дa e пoнeжe губят кoнтрoл oт крaжби и др. мaфиoтcки приoми и ceгa oтклoнявaт внимaниeтo c втoрocтeпeнни пoдлoги нa виcoки пocтoвe, нo ce лъжaт нaрoдa нe e тoлкoвa прocт, дoри и дa прoбутвaт Cлaвчo.
  • 22 Така НО

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "габровец от варна":

    За да не дойде някой като тях , трябва избирателният вот да не бъде фалшифициран-изкривен! Това го правят редовно чрез един милион мъртви хора не премахнати от списъците и чрез обявяване на бюлетини за невалидни/чрез умишлено драсване с химикалка върху тях докато ги броят/ , и други подобни номера - тако щото да стъкмят победа за своите бюлетини!
  • 23 нмб

    21 3 Отговор
    "Равенство пред закона" означава присъди "Затвор" за обикновените хора дори за най- малкото деяние и "невинен" за ония горе дори за най- тежкото деяние. Това е равенството.
  • 24 нмб

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти още не ли си разбрал, че по селата издевателствата са в следствие на големите корупционни далавери? Когато има работа за повечето хора и достойно заплащане на труда им, кражбите ще намалеят драстично. Ромите емигрират и на Запад работят било сезонно, било временно, било на 4 часа, а тук- нищо. Тук цели семейства не работят, а може поне 1 член на семейството да работи, за да не е толкова голяма бедността. И друго- защо сте оставили родителите си сами в забутани селца? Вместо всеки ден да плачеш по форумите, прибери близките си при теб. Или ги изпрати в дом за стари хора, ако не могат да се грижат сами за себе си.

    Коментиран от #26

  • 25 Алеко КАН

    19 1 Отговор
    Прекрасна статия пресъздаваща реалната картина у нас!
    Колко ли от народа ще я прочете и осмисли обаче?!
    Отсейте , последствията от лошото управление показвани в медиите , и се фокусирайте върху причините за това , като ПОГАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА ОТ ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ В ДЪРЖАВАТА , КАТО МВР , НАП , МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ , ПРОКУРАТУРА И СЪД , ОЛИГАРСИ , И Т.Н. ! Мислете за изборите , как да прекъснем изкривяването на избирателния вот , като вкараме нови политици/мажоритарно/ и нови партии/пропорционално/ - за едно ново начало на управление основаващо се на спазването на закона и за беден и за богат?!

    Коментиран от #27

  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "нмб":

    ти кажи за битовата и криминална ромска престъпност нищо лично към вас господине

    Коментиран от #28

  • 27 нмб

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "Алеко КАН":

    За да се осъществят изброените от теб промени, трябва служебно правителство. Днес никой няма да промени изборния закон, няма да въведе машинно и електронно гласуване, няма да промени броенето на бюлетините. Това с мислене не става. Лозето не ще молитва, а иска мотика- казал народът. Свободата не ще екзарх, иска Караджата- казал Л. Каравелов.
  • 28 нмб

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нали това ти писах, бе господине? Осмисляш ли прочетеното? Докато не се разчисти отгоре, няма да спре отдолу. Или ти просто насаждат омраза на етническа основа, без да търсиш първоизточника.

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "нмб":

    а деца ромчета който убиват бабички за 5 лева а господине
  • 31 Behemoth

    1 5 Отговор
    Ми вярно е това за Луцифер....ангелът на светлината...долу консервата!

    Коментиран от #34

  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "нмб":

    господине а има хора при който доброто е просто мъртво родено
  • 33 Гост

    8 1 Отговор
    Изборите идват и маските ще паднат . Маските не помагат доказано , само времето и имунитета ще свършат работа , но как като постоянно ни затварят . Като помагат маските , защо се заразяват медиците ,които са облечени като космонафти с маски , шлемове и др . Нека маските в магазини и на обществени места да са пожелателни , не задължителни . Който се страхува да си ползва пожелание маската или в къщи да се страхува . Все пак ушким говорим за демокрация и всеки ще избира да ползват вредните маски . Маските образуват постоянен въглероден двуокис и кислорода липсва . Много вредно със болните с инсулт , астма , сърдечните проблеми да не ги изреждам . В крайна сметка маските не помагат , а могат да ни доразвият болните проблеми .
  • 34 Шайба

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Behemoth":

    Само,че Луцифер след падението си и изгонването му от Рая престава да съществува като ангел на светлината и се превръща в Сатана,неговата пълна противоположност-принц на мрака и баща на лъжата,така че всеки който се кланя на Луцифер-на дявола се кланя.
  • 35 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    " КОЙ СИ ТИ... КОЙ СИ ТИ ... ВСЕ ЕДНО И СЪЩО ПЛЯААМПАШ " !!! " ЗА ПАРИ ...ЗА ПАРИ ... ВИНАГИ ЛИ СЕ ПРОДАААВАШ " !!!!!
  • 36 ППетров

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Е тогава ако не излезнеш на улицата,значи никога.
  • 37 Матей

    6 0 Отговор
    Именно фасадност е главната характеристика на властта,Потьомкинско село,на фасадата пише ДЕМОКРАЦИЯ,а вътре цари
    ФАШИЗЪМ.Днеска лъсна едно прозрение,че главна прокуратура всъщност се контролира от една мутра и навсякъде все така,това е мутро-ландия.
  • 38 руманеще

    2 0 Отговор
    бокунеще тулулупеще отивеще на бунеще истореще
  • 39 Светоний

    6 0 Отговор
    ВЛАСТТА ВЪОБЩЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УДЪРЖАНА ! Борисов не става - това показват последните 11 години. И Доган не става - той трябва да си доизлежи присъдата и след това да се занимава с политика ...
    И Курнела не става - тя няма професия, освен синдик за кратко в Техноимпортекспорт...
    ЯВНО ТРЯБВА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ЕКСПЕРТИ.
    ТРЯБВА И СЪВРЕМЕНЕН ЗАКОН ЗА РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО, С КОЙТО ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ДНЕШНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ..., КАТО ЕДНО ВРЕМЕ
  • 40 Инквизицията

    1 1 Отговор
    Страхотна статия, но истината е, че народът ни си заслужава управниците.
  • 41 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Те са грешници
  • 42 1122

    3 0 Отговор
    От 1989г ,че до днешна дата,всички които са били по един или друг повод в управлението на Държавата ни да бъдат РАЗСЛЕДВАНИ от международен трибунал,и който се окаже,че се е облагодетелсвувал от държавата да му се отнеме имуществото и парите до нивото с което е бил през 1989г.За всичко което притежава сега трябва да докаже с какви средства го е придобил!