Last news in Fakti

26 Септември, 2012 00:10 35 688 41

Пълен резервоар за 60 евроцента

  • горива-
  • бензин-
  • дизел-
  • евтино-
  • венецуела
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Къде по света човек може да зареди пълен резервоар за 60 цента? Във Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от минералната вода. Защо ли, пита Дойче веле.

На бензиностанциите в Каракас човек става свидетел на необичайни неща: хората зареждат автомобилите си догоре, а на касата оставят едва няколко банкноти. Един мъж пристига с огромен Шевролет Каприз и наблюдава брояча на бензиноколонката - за 87 литра супер той плаща 8,49 боливара. По курса на Централната банка това са 1,51 евро, а според обичайния курс на черния пазар - 60 цента. "Истински подарък", казва шофьорът. В Каракас един литър супер 91 октана струва 0,07 боливара, което по неофициалния курс съответства на 0,005 евро.

"Съкровищницата на нацията"

Бензинът във Венецуела е над 100 пъти по-евтин от този в Германия. Едно от възможните обяснения е, че Венецуела добива дневно най-малко по 2 милиона барела петрол. Петролните залежи край езерото Маракайбо и по поречието на Ориноко се смятат за най-големите в света. Смехотворната цена на бензина се дължи обаче преди всичко на напълно безсмисленото държавно субсидиране. Отдавна нито един венецуелски президент не се е осмелявал да вдигне цената на горивата. Сегашният държавен глава Уго Чавес също няма подобни намерения, камо ли пък преди президентските избори на 7 октомври. Петролът е смазката на неговия своенравен социализъм.

Когато през 1999 г. Уго Чавес дойде на власт, на международните пазари барелът петрол струваше 8 долара. Днес той гони цена от 100 долара. С милиардите, спечелени от продажбата на петрол, Чавес финансира своята революция. Петролният концерн Petroleos de Venezuela беше национализиран още през 1976 г. - много преди Чавес да дойде на власт. Но по негово време "съкровищницата на нацията" се превърна в кокошката, която снася златни яйца. Чуждестранните концерни бяха принудени да продадат дяловете си от петролните полета, но "заклетият враг" САЩ продължи да изкупува най-много венецуелски петрол. "Сега петролът принадлежи на народа", обича да казва Чавес.

Злополуки и аварии

Зачестяват обаче злополуките с "петрола на народа". Наскоро при експлозия в най-голямата венецуелска рафинерия загинаха над 40 души. Противниците на Чавес го обвиняват, че всичко това е следствие от небрежно отношение и липса на инвестиции в сектора. Междувременно намаля и добивът на суров петрол. Тъй като Венецуела не разполага с достатъчно рафинерии, страната е принудена да внася бензин. Въпреки това улиците на Каракас са винаги задръстени. Нали бензинът не струва нищо. Шофьорът на Шевролета, когото срещнахме на бензиностанцията в Каракас, дори не знае колко харчи осемцилиндровата му машина. "Благодарение на Чавес можем да се къпем в бензин", казва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Провинция

    4 0 Отговор
    Но не става работата с износа , защото над (забравих колко литра) се плаща данък за всеки надвишен литър гориво.
  • 2 tisho

    7 0 Отговор
    ААААААААААааааааааааааааааААААаааАААААААааааааааааааАААааА
  • 3 кик

    13 2 Отговор
    е тва да го про4етат ама поне 100-200 пъти управляващите ни лумпени та да им влезне малко в кухите им лейки
  • 4 Спиро Спиров

    9 0 Отговор
    .....дори не знае колко харчи осем цилиндровата му машина....

    Ле-ле-ле-ле-лееее....
  • 5 ...

    6 0 Отговор
    без коментар....
  • 6 бах ммаааама

    7 2 Отговор
    Ей сега и Бате Бойко ще направи същото ,нема са плашете
  • 7 Тони

    7 2 Отговор
    Да живее социализъма и комунизъма! На ви ЕС!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Bobi

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Тони":

    Когато А86 беше стотинки се чакаше с години за кола ( ако въобще може да се нарече кола една соц каруца ) . За какво ти е евтин бензин , който няма на какво да го сипеш ???
    Социализма ни направи толкова мързеливи , че някои даже ги мързи и да мислят

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    7 0 Отговор
    В Черно море има огромни находища на нефт...ако държавата поеме сондажа и изграждането на платформи, цената на бензина ще падне драстично. Вместо това сондажа се предоставя на чужди фирми, които след това биха ни продавали нефта на двойно и тройно завишена цена...всичката работа ни е българска!

    Коментиран от #17

  • 10 Перуката

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Bobi":

    Каруци карате сега и то на по 10 години най-малко. Тогава бяха коли, приятелю.

    Коментиран от #12

  • 11 ужас

    6 1 Отговор
    Е нали бате бойко ще вземе лилиярд какво ти пука за народа
  • 12 дсдасд

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Перуката":

    Сега карат 10 годишни коли с технологии на 15 години. А през 85та си карал чисто нова кола с технологии от 1966 ;)
  • 13 Стар Българин

    9 0 Отговор
    Добра стратегия. Който иска да се задържи на власт, да понижи максимално цените на горивата и повече да не се пипат. Мисля, че ще има ефект!
  • 14 офффф

    2 3 Отговор
    Абе забравихте другите красавци Костов,Саксобургготски,Доганчо и Станишката , само Бойко ви е в устите !!!!

    Коментиран от #19

  • 15 анонимен

    3 0 Отговор
    и без това живеят в мизерия там, сега не ги съдете за цената на бензина
  • 16 христо желев

    3 0 Отговор
    i v Iraq prez 2003g. 100 litra benzin struvache 2-US$ ,A dizela beche 6US$. A prez 2006g ctana 25US$ 100 litra dizel.
  • 17 Станимир Христов

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Приятелю в Черно море има находища на ГАЗ а не на НЕФТ, има разлика повярвай ми...
  • 18 pacoran

    3 3 Отговор
    ei pisna mi da slu6am za Boiko ta toi upravliava ot 3 godini i da vi kaja sega se slu4vat nai mnogo ne6ta ot predi tva kogato i ulicite i vsi4ko be6e kato pustiania samo to4ene na dds ima6e i dalaveri ot koito se oblagodetelstvaha samo negramotnite mutri a strada6e obiknovenia 4ovek ama nali ste s kusa pamet ne pomnite kvo be6e predi 2009g.
  • 19 ahaha

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "офффф":

    офффффчо, и какво му беше лошото при иван костов? това че бензина беше 1.10 а дизела 90? това че хляба беше 30ст. а цигарите 85ст.? това че един апартамент беше 10 000 долара а сега е 100 000 евро това ли е лошото на костов а? а че ходеше на море със 100лв а сега поне с 700 това къде отива а? кажи бе безпаметен склеротико?! и тогава и сега 1 евро е 1.955лв, тогава реалната средна заплата беше 300 а сега 450. можеш ли да сметнеш колко е инфлацията на комунистическите фирми бсп,ндсв и герб? и трите мойто момче са от една майка - бкп!

    Коментиран от #22

  • 20 nenormalni

    5 2 Отговор
    Разбрах ,юе Бойко ви плаща по 10 лева за да го защитавате ,
    ще продадете май и душата си за 30 сребърника

    Коментиран от #26

  • 21 Дядо ти

    4 0 Отговор
    И бензина и дизела взеха да залязват :) Вчера четох, че АУДИ инвестира в Автомобили на ток така наречените (електромобили) Когато находищата на петрола свършат всичко ще е отживелица :) В следващите години всичко ще е електрическо :) да се надяваме,защото 3 лева за литър си е страшно ! ...
  • 22 Перуката

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "ahaha":

    сега реалната е 1150 лева.
    Информирай се преди да плещиш глупости

    Коментиран от #25, #35

  • 23 ГостЗ

    3 1 Отговор
    Айде дай ми ги тея 1150лв средан и ще отворя фирма за 100 души. А не да бачкам 26 дена в месеца за около 500лв.

    Осъзнай се...

    Коментиран от #28

  • 24 ддд

    2 3 Отговор
    Е добре тук ако струва 50 ст. литъра,а ви вкарат в затвора за шега към правителството,не ти позволяват да отвориш фирма или имаш избор колкото при соц. време дали ще се радвате. Народът там плаща много по-висока цена и няма свободата,която всички тук в Европа имаме. Като ти е скъпо горивото-нямаш кола и до там приключва. Първо се информирайте за Венецуела и тогава ги хвалете,ако въобще ви мине през главата да го правите.

    Коментиран от #27

  • 25 ahaha

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Перуката":

    ti dobre li si? zna4i 6iva4ka v 4irpansko vzima 950 a webdesigner v sofia 5000 a? ta realno da ti izleze 1150 ti kade jivee6 be v monaco li?
  • 26 Буден

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "nenormalni":

    Интересно на теб колко ти плаща Станишев да плюеш по другите-признай си комуняга тоталитарна!
  • 27 Перуката

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ддд":

    Свободата, Санчо, е най-важното!
  • 28 pacoran

    0 4 Отговор

    До коментар #23 от "ГостЗ":

    tva 4e si 4ista4 na kenefi e normalno da zima6 500 leva da si u4il 6te6e da zima6 pove4e

    Коментиран от #29

  • 29 Перуката

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "pacoran":

    чистачите взимат по 600 лева
    и ти гледаш нещо през тъмни очила
  • 30 Лудия МАКС

    1 1 Отговор
    Ще се бием за някой литър бензин след някоя година, електрически автомобили .. това е пълна простотия... все едно да .ера въздух. глупости сякакви бензиновата количка си е най-добре.
  • 31 Едикой си

    1 1 Отговор
    Харесвам Уго Часвес заради политиката му спрямо тъпите американци..обаче...е пълна глупост това което е направил с цената на бензина....но все пак всеки има право на грешки...ето хората се къпят в бензин :) а как ли стои въпроса с водата... :)
  • 32 1234567

    1 0 Отговор
    Цените на горивата са един от двигателите на икономиката. Мърда цената ,мърдат и цените на услугите и стоките. Най-малкия проблем е това кой колко си развозва задника в колата.
  • 33 Владо

    3 0 Отговор
    Ти, като гледам, си бая учен. Особено българският много ти върви :))))
    А относно ученето и доходите - много се лъжеш. Тъкмо преглеждам едни сивита, че си търся хора. Набор 86 с два бакалавъра и две магистратури. А не плащам много, защото сега стартирам и дори моят труд е практически безплатен за момента. Повечето кандидати са с поне по един бакалавър и една магистратура от специалности, които нямат НИЩО общо с познанията, необходими за работата. А междувременно хора, тъпи като гьон, карат бентлита. Още повече, че у нас дори докторантура се изкарва почти без учене и съвсем без ъкъл. Та недей да обиждаш човека, ходи да се поизучиш още малко, че аз нещо не намирам букви като 6 и 4 на нито един език.
  • 34 Атанас Димитров

    4 1 Отговор
    eeee tova e durjava m..ka mu.
    v bg. pone na lev da e litura ne cjal rezervar pak dobre.
    m..ka vi i upravnici namalete malko akciza.
  • 35 аре бегай

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Перуката":

    кви 1150 лв.,по времето на Кпстов всичко беше евтино а сега какво е
  • 36 горелката

    5 1 Отговор
    Ако беше това в БУЛгария цената да си е дила както досега,поради проста причина-Управниците на Велика БУЛгария
  • 37 илко илкомотор

    4 1 Отговор
    viva венесуела !!!! евала чавес..
  • 38 макаренко

    5 1 Отговор
    щом народа е добре евалла ашколсун ако пък е зле и бб реже лентички маршшшш
  • 39 Иван Димитров

    5 1 Отговор
    Стягайте багажа българи хайде за Венецуела
  • 40 кик

    1 0 Отговор
    те тва е управник и държавник...как могат да извиват ръцете на фирма сащ и тук само да ги лижат тукшните мекерета?
  • 41 СССР

    0 0 Отговор
    Политиците които ни управляват в момента са хлъзгави и лицемерни б....ци . Мислят за всичко,но не и за това от което се нуждае народа. М...тмайстори на американското правителство: Президент - палячо: Премиер - клоун : Шеф на парламент - Баба Яга и т.н.