Last news in Fakti

9 Юли, 2020 16:00 13 748 47

Димитър Стоянов, "Биволъ": Сараят "Росенец" е на терен от "Лукойл" с пари от КТБ

  • росенец-
  • димитър стоянов-
  • ахмед доган-
  • резиденция

Това не би било никакъв проблем, ако тази форма на облагодетелстване ставаше по някакъв законен начин

Димитър Стоянов, "Биволъ": Сараят "Росенец" е на терен от "Лукойл" с пари от КТБ - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Христо Иванов, когато стъпи на брега на "Росенец", се позова на разследване на „Биволъ“. Всичко това ние сме го изложили. Всеки един елемент около тази резиденция е скандален. „Росенец“, е разследване, по което работим от 2015 година".

Това каза за БНР разследващият журналист Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“:

"Парцелът, на който е построен този сарай - лятната резиденция на Ахмед Доган – е част от активите, които някога са принадлежали на „Нефтохим – Бургас“ и са приватизирани от правителството на ОДС. Мисля, че е от 1999 година сделката и „Нефтохим - Бургас“ става част от масата, която е приватизирана от „Лукойл - България“. "Лукойл" буквално предоставя във възмездна сделка, на фирма, свързана с Ахмед Доган, този парцел. Сараят е построен с кредит от фалиралата КТБ - 20 милиона лева. Фирма, която официално се занимава с изграждане на зелени паркове – ВЕИ-та - получава кредитната линия. Кредитът остава в графата „лоши кредити“.

Всичко в строежа е компрометиращо, изтъкна Стоянов и припомни, че връзката с „Лукойл“ дълго е изследвана като потенциално доказателство на твърденията за свързаност на Ахмед Доган с руските служби. Той припомни, че през 2016 година Доган и Делян Пеевски са обявени за „персона нон грата“ на територията на Турция заради контрабандни цигари с лейбъл на "Булгартабак":

„Официално турските власти изявиха позиция, че Ахмед Доган е свързан с руските служби. Това прехвърляне на активи на „Лукойл“ – на терена, на който е построен сараят - също може да ни наведе на размисли за връзка между Доган и руските служби“.

Бреговата ивица на България е изключителна държавна собственост и няма нито един законов акт, по силата на който това да може да се обезсили, подчерта разследващият журналист.

„Може би порочната схема, свързана с резиденцията на Доган, започва с приватизацията на „Лукойл“. Не твърдя, че Доган има нещо общо с това, но е факт, че в момента, в който руската компания придобива активи, той започва да се облагодетелства от тях. Тук няма място за коментар. Това не би било никакъв проблем, ако тази форма на облагодетелстване ставаше по някакъв законен начин. Когато някой придобива имот, който няма как да бъде частен, защото изключителната държавна собственост няма как да стане частна, когато един строеж никога няма да бъде актуван с акт 16, защото няма как да се обясни кой е дал разрешение и когато статутът на един имот се държи висящ, понеже няма полезен ход, но човекът, който го владее, е толкова силен, че не може да се сложи финална точка, това показва, че в България реално няма демокрация. Защото демокрацията е права и задължения“.

Стоянов изрази надежда акцията на „Да, България“ да не измести общественото внимание от останалите скандали, защото „в последните няколко седмици имаме много сериозна концентрация на сигнали, свързани с  тежка корупция по всички етажи на властта“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    154 4 Отговор
    Има още сто такива сарая по морето.Половината плажна ивица е недостъпна за простосмъртните.
  • 2 реалиста

    60 45 Отговор
    Лукойл-Руснаци
    Пеевски,Доган,Дпс,Бсп
    Руски фекалий

    Коментиран от #5, #23, #31

  • 3 гост

    55 37 Отговор
    Както и предполагах,Росенец се оказа руски анклав. А сега тролчета мили кажете нещо срещу Русия и по точно Доган.

    Коментиран от #17, #32

  • 4 Иван

    92 3 Отговор
    Продължавайте да разследвате народа е с вас независимо от обстоятелствата!!!

    Коментиран от #45

  • 5 Недялко Недялков

    74 6 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    Забрави Влади Г. Бойко Б. все хора от схемата за разграбване на България
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ9235

    51 5 Отговор
    у нас мафията си има държава на власт са овластелени мутри капиталисти който се мислят за БОГОПОМАЗНИ понеже имат пари да бе да имат но най важното което нямат е души при такива добротата е мъртвородена
  • 7 Антон

    44 1 Отговор
    Гайтански го построи за да се подмаже на Доган и ДПС. Това е истината

    Коментиран от #36

  • 8 Бай Благой

    70 0 Отговор
    Само Белене ще ги оправи тия бандити.
  • 9 4рррр

    66 2 Отговор
    Ало Гешев,къде търсиш руските шпиони,ето ги на брега на морето,пекат се и чакат да отидеш да ги арестуваш

    Коментиран от #43

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Велин

    50 4 Отговор
    Гешев е от ДПС

    Коментиран от #12, #35

  • 12 незнайко

    45 2 Отговор

    До коментар #11 от "Велин":

    Гешев е ОТКЪДЕТО МУ КАЖАТ !!! Нали трябва да е безпартиен !!!
  • 13 Диамантената ръка

    28 2 Отговор
    Тук руснаци, американци, турци и Брюксел са си намерили местни представители и всеки ден екшън. Ако и китайците се намесят, нз кво ще става...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лекар БГ

    51 0 Отговор
    Чудесничко!Дай Боже на повечко българи,такава сладка възможност-вземаш едни кинти,в случая 20 мнл.,не ги връщаш,а от банката ти казват-"лош кредит",отписваме ти го.....нЕмам думи.

    Коментиран от #41

  • 16 обикновен човек

    28 6 Отговор
    Ако задълбаем повече,едва ли много хора знаят,че Лукойл е собственост на Родшилд.
    Една от фамилиите управляващи света.
    Всичко е много сложно и навързано.
  • 17 ГруЮ

    16 16 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Както се разбира, резиденцията е на Доган, построена с лош кредит от КТБ , върху земи придобити от Лукойл чрез възмездна сделка. Фантазиите за руска следа са от автора.

    Коментиран от #24

  • 18 Соломоновско решение

    44 2 Отговор
    След като не са върнали кредита на КТБ, да бъде конфискувано. До кога Босса ще се прави на дръж ми шапката. Някой ден ще му се търси отговорност

    Коментиран от #21

  • 19 Хаджиментов

    40 3 Отговор
    Хаха
    "Caрaят e пocтрoeн c крeдит oт фaлирaлaтa КТБ - 20 милиoнa лeвa." "Крeдитът ocтaвa в грaфaтa „лoши крeдити“."

    Сладко - Доган тегли 20 милиона от КТБ, Пеевски също ползва пари от там, след това Пеевски фалира КТБ с публикации и внушения и кредита става "лош". Естествено, за сметка на хиляди честни вложители, които пиха по една студена вода, за да може Доган сега да се шири в тези сараи и да ги управлява задкулисно.

    Коментиран от #25, #42

  • 20 зорба

    41 2 Отговор
    Още ли се чудите защо почиваме в Гърция?
  • 21 Ако бях изгорял с пари

    21 3 Отговор

    До коментар #18 от "Соломоновско решение":

    щях да стана хайдутин. До сега щеше да има поне 5 ликвидирани виновници. Засегнатите да се организират и да започнат разграбване на имотите на шиши и доги.
  • 22 Народа го е казал

    18 1 Отговор
    Се е ДС !
  • 23 Еблю

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    Наичете те го тоя правопис бе.... Пише се фекалии.
  • 24 гост

    1 17 Отговор

    До коментар #17 от "ГруЮ":

    Повярвайте ми,не понасям господина ,но това с лошият кредит не го вярвам.Ако беше така,Мустака щеше да ореве орталъка,а вече има сграда ,която може да бъде отнета за погасяване на кредита. Биволите,не твърдят,че Доган има нещо с това/по надолу в статията/,но той се бил облагодетелствувал от тях.Но това е частна фирма,когото искат ще облагодетелствуват,сигурно Доган им е правил услуги.

    Коментиран от #38

  • 25 ДжентълМЕНТА

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хаджиментов":

    Пиха студената вода лакомите гъзове с влогове над 200 000. Другите ги обезщетена с пари от всички нас.
  • 26 Дуро

    11 3 Отговор
    На мен и на журналистите ни прилича на подпорна стена на свлачище.
    А НСО Пазят достъпа до съоръжението за да не пострадат обикновените граждани от евентуално срутване.
  • 27 muzis

    17 1 Отговор
    Народът, с 230лв пенсия
  • 28 Росен Плевнелиев

    9 2 Отговор
    интересна е позицията на министъра на правосъдието Данаил Кирилов министъра без каскет - по отношение на десанта на Х.Иванов. Все едно гледаме филм в стил дивия запад от 19 век. Там обаче каскета и този без каскет ще висят по стените и ще има награда за главите им
  • 29 Предполагам

    5 2 Отговор
    По времето на НЕФТОХИМ на територията му се намираше база на предприятието МИНСТРОЙ, приватизирано от Илия Павлов. След убийството му собственик стана втория човек в Мултигруп - Николай Вълканов. Предполагам, че така е станала сделката "законово". Базата заедно със земята, срещу земята в Росенец.
  • 30 Стефан

    17 1 Отговор
    Aкo нe ви e гнуc oтвoрeтe caйтa eпицeнтър и НAГЛEДНO вижтe кaк МAДAМ В - Вaлeрия Вeлeвa лижe и лъжe зa Дoгaн, имaлo зaплaхa зa живoтa му, A КAКВO НEРEДНO E НAПРAВИЛ чe дa иcкa някoй дa гo убиe,, ЧECТНИТE ХOРA CПИМ CПOКOЙНO тeзи c гузнaтa cъвecт и крaдцитe ce зaoбикaлят c oхрaнa, a aкo ca иcкaли дa гo убият нямa дa ce cпacи, пaк щe гo гръмнaт.

    Коментиран от #33

  • 31 Пешо

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    Мразим Доган, който е мразен от Турция... Демек сме със Турция. Не напразно турция го иска детрониран. Подкрепете турция и мразете Доган, защото е против неоосманизма. Да живее Ердоган.
  • 32 Не само Росенец

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    НО И КОМПЛЕКС " КАМЧИЯ" Е РУСКИ АНКЛАВ. НО....НЕЩО СПРЯХА ДА ПИШАТ ЗА ТОВА. ЗАЩО ЛИ???????
  • 33 Неуее

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Стефан":

    ГНУС МЕ Е.
  • 34 А хаааа

    10 0 Отговор
    НЕФТОХИМ БЕШЕ ПРИВАТИЗИРАН ОТ ИВАН КОСТОВ.
  • 35 А беее

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Велин":

    АКО ГЕШЕВ БЕШЕ ОТ ДПС - ЗАЩО Е ПРОТИВ ПРЕЗИДЕНТА?????? ИЗДИША ТАЗИ ТЕЗА.
  • 36 Хубаво но

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Антон":

    АКО ВСИЧКО БЕШЕ ЗАКОННО - ЩЕШЕ ДА ИМА АКТ 16. СЕГА САМО РУСКИ ДЕСАНТ МОЖЕ ДА ГО УЗАКОНИ.
  • 37 Защо

    4 2 Отговор
    Защо Рудките тролове Нищо не пишат????? Дайте неква офанзива.
  • 38 А ха ха

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Частната фирма е Руска. А в Русия го знаем Капитализма, че е Държавен. КГБ истки капитализъм по- точно. Трол!!!!
  • 39 минчо

    4 0 Отговор
    взривявай.заедно с алъошите
  • 40 Искам мамо теренче

    3 0 Отговор
    А "Лукойл" откъде, как, откого и кога е придобил това теренче?
  • 41 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лекар БГ":

    не става, за 260 лв една банка ще ме дава на колекторска фирма, а досега съм им изплатил 14 000
  • 42 Пилето

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хаджиментов":

    Това, си е чиста ОПГ (Организирана Престъпна Група), която плаче за прокуратура и съд!
    Класика!
  • 43 ще стане ама по късно

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "4рррр":

    Как, да арестува себе си?
    Доган, ще го бие!
  • 44 Архивар

    0 1 Отговор
    Меди Доганов трябва да отиде в друга резиденция _ има да доизлежава присъда за антидържавна дейност срещу българската държава
  • 45 чалма тв

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    тази резиденция трябва да бъде срината до основи с багери, и като урок за демокрация,как трябва да действа закона срещу изроди-мафията.Мислите ли че ПОЙКО ПарисоФ И ГЕШЕФ не е в час за това..но траят..и това ще ги повлече в тъмните води..

    Коментиран от #46

  • 46 хехехехе

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "чалма тв":

    що да я сринат да я дадат на децата да ходят на море и да се радват
  • 47 хаос

    0 0 Отговор
    Вижда се хаос в държавата, организирана престъпност !