Last news in Fakti

25 Юли, 2020 19:02 8 591 33

Страната на крадците

  • итало калвино

Как богатите станаха още по-богати, а бедните още по-бедни

Страната на крадците - 1
Итало Калвино
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имаше едно време една страна, в която всички крадяха. Нощем хората излизаха с шперцове и фенери, готови да ограбят дори съседите си. А сутрин всеки намираше къщата си опустошена.

Да, така си живееха тези хора – в пълно съгласие и хармония и всеки крадеше ближния си и никой не оставаше неокраден. Народ и правителство се мамеха взаимно – нямаше нито богати, нито бедни. Пълно равенство и справедливост!

Но се случи така, че в тази страна все пак остана един честен човек. Той не излизаше вечер с шперцове и фенер, а си оставаше у дома – да си пуши и да чете романи. Крадците стигаха до къщата му, но като виждаха, че свети, не влизаха.

Известно време не му обръщаха никакво внимане, но един ден, все пак, решиха да видят как живее без да краде. Но честният човек просто не знаеше какво да им каже. Започна да излиза вечер, но не за да краде, а просто за да се разхожда. Отиваше до моста и гледаше как отдолу водата си тече. А като се върнеше, намираше къщата си ограбена.

За по-малко от седмица честният човек остана без стотинка и без къшей хляб. Дотук нищо особено – вината си беше негова. Да не беше излизал! Но след известно време балансът се наруши – в страната вече имаше повече окрадени и по-малко окрадени – т.е. бедни и богати. Богатите взеха да ходят до моста и да гледат как водата си тече. И решиха да плащат на предварително наети от тях бедняци да крадат за тяхна сметка. Ангажираха ги с граждански договори, определиха им минимални заплати и дори проценти. Така богатите станаха още по-богати, а бедните още по-бедни.

В страната се навъдиха богаташи, които не се нуждаеха вече от наемници, но за да поддържат положението си, те, все пак, продължиха да ги ангажират измежду най-бедните. Накрая се появи нужда от полиция и затвори.

По този начин, само за няколко години след случката с честния човек, в тази страна престанаха да говорят за кражби и крадци, а само за бедни и богати, за успели и за неуспели.

А пък честният човек накрая си умря от глад.

Автор: Итало Калвино

Превод от италиански: Огнян Стамболиев


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 81 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво на Автора!

    130 6 Отговор
    Това е историята на демокрацията (кати цяло и политиката)
  • 2 Сентенция

    135 8 Отговор
    Ако си на 50 години и не си постигнал нищо значително през живота си, значи ти си един честен и добър човек !

    Коментиран от #21

  • 3 Грейс

    44 0 Отговор
    Магазинчета за надежди!
  • 4 Да еааа!

    58 8 Отговор
    КАКЪВ ИТАЛО КАЛВИНО? ТА ТОВА Е АВТЕНТИЧЕН БУЛГАРО КАЛВИНО! И СТРАНАТА Е БОКОЛАНДИЯ.
  • 5 РЕАЛИСТ

    121 5 Отговор
    Помните ли опашките за книги пред книжарниците при социализма. Споменах за опашките преди години на позната учителка , американка. Каза ми" Не ме интересува, че сте се редили за хладилници и телевизори, но съм впечатлена, че сте се чакали с часове за книги". Дойде демокрацията и дойдоха нови ценности. Лимузини, плеймейтки, бухалки и вратове. Хора с по една прочетена книга / по скоро гледали филма/ взеха властта и наложиха нови критерии и правила.

    Коментиран от #7, #12, #13, #22

  • 6 розово

    59 2 Отговор
    Много хоро залагат името си за пари. Затова сега не можем да намерим човек с чисто име който да поведе народа .Сигурно много хора няма да ме разберат.
  • 7 🌝жлът пъпчив бесепар

    14 43 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    А преди тях цигани козари определяха живота 50 години

    Коментиран от #8

  • 8 🌝жлът пъпчив бесепар

    13 38 Отговор

    До коментар #7 от "🌝жлът пъпчив бесепар":

    И ни караха да подаряваме в СИВ вместо да продаваме в света
  • 9 🌝жлът пъпчив бесепар

    7 32 Отговор
    И получавахме лицензи за патрони срещу качествени чорапогащи и консерви белен ананас
  • 10 🌝жлът пъпчив бесепар

    12 45 Отговор
    И лъжеха народа ,че правим компютри и кисмически кораби

    Коментиран от #28

  • 11 🌝жлът пъпчив бесепар

    11 33 Отговор
    Сега поне виждаме къде сме !
  • 12 Тъжно и жалко

    58 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    За книгите наистина с глас ми се реве. Да редяхме се, а освен това с една ценна задължително се купуваха и две непродаваеми. Сега човек може да си купи всяка желана книга, но цените са непоносими за беден пенсионер.

    Коментиран от #19

  • 13 В.В.П.

    63 3 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    ПИШ А ТИ ЕДИН ЯК ПЛЮС,ЗА КНИГИТЕ....ЧЕТЯХА ХОРАТА МНОГО...ДА ,ТАКА БЕШЕ...И ПОСЛЕ ДОЙДОХА ТЪПИ И ПРОСТИ МУТРИ .И КОИТО ЧЕТЯХА,ВЕЧЕ НЕ БЯХА ОЦЕНЕНИ ЗА ВРЕМЕТО.. И СПРЯ ЧЕТЕНЕТО,,ЗАТВОРИХА КНИЖАРНИЦИ..И ДАЖЕ ЕДНА ТИКВА КАЗА ,ЧЕ Е ПРОЧЕЛ ЕДИН ,ВИНЕТУ,ДО НЯКЪДЕ,ЗА ДА ПОЛУЧИ ОДОБРЕНИЕТО И СИМПАТИИТЕ НА ДРУГИТЕ ЕДНОКНИЖНИЦИ....И СТАНА ,ТЯ,КВАТО СТАНА...
  • 14 проф.д.ф.н. Владко Мурдаров

    24 11 Отговор
    ГЕПИ-МАРОДЕРСТВОТО е в ОСНОВАТА на БКП-ПОБЪЛГАРЕНАТА ДС-МУТРО-МИЛИЦИОБНЕР-ПАТРИОТАРСТВАЩА ЦИГАНЬОР БЪЛГАРЩИНИСТКА ШАЙКА! Думата, духът и манталитетът "ГЕПИ" са чисто пра-български и са дошли на Балканите с ордата на кхан Аспарух! Дори бойният вик на ордата е бил "ГЕПИ-И-И-И"! Запазили са се повече от 1300 години в задунайските земи и като дума, и като фраза, и като значение, и като дух, и като манталитет, и вече са част от националния генофон - може дори да си имат и генетични маркери! През времето на социализма и пост-социализма избуяха до абсолютна безнаказаност и дори гордост от ГЕПЕНЕТО - кой на дребно, кой на едро! Широко се употребяват за приятелски призив към някого при здрависване: "ГЕПИ, брато"! Така се е родил и глагола "РАЗГЕПВАМ": "Ский ги тия хоумита - трийсе години разгепват държавата и стадото"! Да крадеш – това е ГОРДОСТ! Да крадеш много – това е БИЗНЕС! Да мародерстваш цял народ – това е ПОЛИТИКА!
  • 15 В.В.П.

    49 1 Отговор
    МОЙ ПРИЯТЕЛ КАЗВАШЕ ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ,,,ДА УСПЕШ,ТРЯБВА ДА СИ ...МУТРА,ПОЛИТИК ИЛИ ЧЕНГЕ,,,ТОГАВА НЕ МУ ПОВЯРВАХ..БЯХ МЛАД...
  • 16 Тошко Янков

    4 26 Отговор
    Минус на Реалиста и от мен ,пркален популизъм с използване на спомените на алцхаймерови червени старчоци
  • 17 властелинЪт на истината

    19 8 Отговор
    Анализирайки всичко написано, се сещам за оная притча: всеки народ си заслужава съдбата. И комунизма сериозно допринесе за увреждане на генетичния ни материал. НО-защо не погледнем Чехия, Унгария, Словения или Полша или дори Румъния??? Въпреки комунизма сравнете ги сега с нас. Проблема е материала, хумания капитал!

    Коментиран от #30

  • 18 Турист ( свинина с капустой )

    4 5 Отговор
    В Словения правят качествени хладилници
  • 19 Има

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Тъжно и жалко":

    Много сайтове за литература!!!!???Напълно безплатни!!!
  • 20 Най страшно е

    29 0 Отговор
    Когато Държавата те краде и тези, които са нейни производни, НАП, НОЙ. ЧСИ Колектори, Общински фирми и служби, Кат, всякакви видове полицай, които се правят на Кат, служби, Ивспекции. ДО безкрай рекетьори. Къде го данъка. Десятък, сега Законно ти свалят кожата, тези в Парламента получават голями пари за прокарване на Лобиски закони, КЕВР, Банков надзор, Престъпници, но ВЛАСТА е Сляпа!!!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Не е проблемът в книгите

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Те правят човека по-знаещ, но не и по-добър! Колко неуки, но много добри хора има по света! А от друга страна, няма глупав злодей! Та, просто, добрина трябва, добрина...
  • 23 Манги

    19 2 Отговор
    Продавахме щото произвеждахме. Дрънкаш глупости. Аман от дървени десни философи. Виж Китай бе, със светлинни години са пред Бг а познай кой управлява.
  • 24 Трикстер

    21 2 Отговор
    Така е станало, защото не са взели пример от баш крадецът, който си пази чекмеджетата с "Глок" и нанка сладко напреки на спалнята си 🦍
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 52364

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Зайко Байко многознайко":

    Цензурата тук е ужасна......
  • 28 Йордан

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "🌝жлът пъпчив бесепар":

    Мутренски трол, колко души имаха частни палати и резиденции с крадени пари? Нямаше,защото крадците чукаха камъни в Белене и си знаеха мястото.
  • 29 Читател

    4 1 Отговор
    Където знанието е малко променено, примерно с 500 годишно турско присъствие
  • 30 THE TRUTH IS OUT THERE

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "властелинЪт на истината":

    НАЙ-ТОЧНИЯ КОМЕНТАР ДО ТУК И 10+ ОТ МЕН ЗАТОВА.......
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ...!!!!!!
  • 31 Просто е като за прости

    0 0 Отговор
    Те богатите имат повече мебели в къщи, значи и повече чекмеджета и има къде да слагат повече кюлчета и пачки от по 500 евро и така.
    Има и жив пример и снимки има, кво му е чудното?
  • 32 10001

    0 0 Отговор
    Циганина спечели. Раждат и в момента викат и се бият, на квартира от гирма, а помака се крие и не идва да си погледне жиганията. Нищо против рях, но еьин помак стига за всички и като направиш на циганката забележка.. Ти ма си имали деса, йво има ма, ас не, те горе сигар хвърли, боклук, а итгоре бой щеше да яде възрастната комшийка на ррадев, плюе на учителката внучето, но нали бе е на тях, а вие ми говорите за книги, след време и за тоалетна ще са ненужни, нищо против простите хора, но отсъстват много неща при тях, а ми говорят от вън за завръщане, как да стане, като помаци и жигани са едно, те работили, а българите мързеливи, така е, на помака му трябва циганин във фирмата, те знаят, за кво иде реч, от изостанали райони, или както навремето една интелект туркиня от дпс, йво правят налите даалии там. Даалиите са ок, но другите, дето си нямали държава. Питай дикмето за помашката обшност.. Замъци, хотели, всичко работи не за книгите, а за дикме хотелите.. Ютюб
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.