Last news in Fakti

11 Август, 2020 10:00 3 860 52

Защо БСП продължава да е втора политическа сила?

  • бсп-
  • политическа сила

За да се промени мястото и влиянието на БСП в обществото е необходима сериозна вътрешна промяна

Защо БСП продължава да е втора политическа сила? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анко Иванов – д-р по философия, politkoment.blogspot.com

Неотдавна се появи една публикация под знаковото заглавие: „Защо ГЕРБ продължава да е първа политическа сила?“. По аналогия можем да разсъждаваме: „Защо БСП продължава да е втора политическа сила?“. Но аналогията не е копиране на съдържанието, а само формата. Отговорът на този въпрос изисква разкриване на причините. А те от своя страна не могат да станат ясни, ако не разкрием състоянието на партията и нейното влияние в обществото.

БСП, колкото и неприятен да е за членовете на партията изводът, че тя е в остра криза, е верен. Тази криза е многоаспектна. Тя формира вътрешните причини БСП да продължава да бъде втора политическа сила, а не да стане първа.

1). Идейна криза, прикривана под маската на социалистическа фразеология, дължи се на отказ от ръководството от програмните идейни социалистически основи и практически подкрепяне на власт и в опозиция на десни политики, навлизане в ръководните органи (национални и общински) на бизнесмени, които уж подкрепят БСП, но по същество чрез БСП отстояват своите корпоративни интереси. Социалистическата партия трябва ясно да прогласи и чрез политиката си да изразява и защитава интересите на хората на труда, а не на капитала.

2). Липсата на ясни леви социалистически послания към обществото, към гражданите на страната и ясни намерения за лява, различна от неолибералната политика. Най-фрапантен е случаят с политическата ситуация след успеха на Президентските избори 2016 г. За следващите парламентарни избори, на които победата на БСП изглеждаше като нарисувана, стана провал. Стойнев и Нинова предложиха почти напълно дясна предизборна платформа. Хората разбраха, че няма да има промяна в политиката и независимо от приказките за борба със статуквото то ще се запази. И ръководството на БСП пропиля огромен шанс да стане първа политическа сила. Тази линия продължи и чрез внасяните „алтернативни бюджети“ в Народното събрание, чрез които популистки се твърдеше, че са по-добри, но с тях само се фризираше статуквото.

3). Изключително груби грешки в коалиционната политика. На всички в България бе ясно, че ДПС подритна СДС и НДСВ, но Първанов се наложи над Станишев да има тройна коалиция, а не само двойна. И ДПС получи ключова роля в Тройната коалиция. Първанов благодареше на Доган за подкрепата на президентските избори. И за изборите 2009 г. Доган заби нож в гърба на БСП с излъчените в Интернет негови изявления, че той „разпределя порциите“ и „има обръчи от фирми“ с които разпорежда в местната власт. И в резултат на това ГЕРБ, с помощта на ДПС и лично на Доган, стана първа политическа сила. На изборите 2013 г. Станишев бе забравил предателството на Доган и се прегърна с Местан, само и само ГЕРБ да не е на власт. Ключовите места в правителството бяха предоставени на ДПС – Министерствата на финансите, на земеделието, на вътрешните работи, ДАНС и т. и най-вече за Министър-председател бе избран верният на СДС и на ДПС – Пламен Орешарски. Най-грубите грешки, която възмутиха България бяха избора на компроментирана обществено фигура като Делян Пеевски за шеф на ДАНС и заменките на земите – това бяха приоритетите на ДПС. Последва втори пряк удар зад гърба и правителството на Орешарски падна. Негативите от действията на ДПС обра БСП. И сега, когато масово в протестите се реагира срещу върхушката на ДПС, предимно срещу Доган и Пеевски, срещу срастването на мафията с държавата чрез „обръчите от фирми“, ръководството на БСП критикува ГЕРБ, а „забравя“ олигархическата върхушка на ДПС. Това води до формиране на негативно обществено мнение и предположение, че БСП отново, може би, ще се коалира с ДПС и че зависи от Шиши, както някои десни атакуват ръководството на БСП.

4). Организационната криза е дълбока. Тя обхваща застаряването на състава, и обхваща всички структурни звена – Националния съвет и Изпълнителното бюро. Тя се засилили през последните четири години. Наруши се вътрешнопартийната демокрация и колективността в работата на ръководните органи. В ръководните органи, в НС, Изпълнителното бюро, областните съвети и общинските и райони съвети на някои отделни места попаднаха чужди на идеологията на социализма лица. Нещо повече някои от тях имат определящи функции. Под маската на „отваряне“ на БСП към гражданското общество в листите на БСП на национално и местно равнище попаднаха и попадат и богати хора, без идейна връзка със социалистическата партия. Типичен е примерът на бизнесмена Бенчо Бенчев от Бургас – бивш общински съветник от групата на БСП. Той бе цинично откровен „Аз мога без БСП, но БСП не може без мен“. След есента на 2019 г. вътрешнопартийната битка се разгоря с особено ожесточение. И както изглежда, вече не може да има примирение и обединение в името на идеите и политиката на партията.

Но има и изключително силни външни причини, които не позволяват на БСП да прерасне от втора в първа политическа сила.

На първо място това е силно подкрепяната от ЕНП, от ЕС и САЩ тоталитарна еднолична и задкулисна диктатура на Бойко Борисов, с активното участие на ГЕРБ, ДПС, СДС, ВМРО, НФСБ, Воля, ДБГ. Срастването на тази официална и формална диктатура с интересите на задкулисните олигарси, нарастването на корупцията и рекета (от мафиоти и мутри) спрямо граждани и бизнес са политически факт. Сегашният тоталитаризмът, както и всеки тоталитаризъм, обхвана всички обществени сфери (стопанство, социална структура, образование, наука, култура, спорт и т.н.). Най-значимо и пряко видимо е проявлението на тоталитаризма в сферата на икономиката. Характерни за него са: прекият рекет за пари; поддържане на „свои фирми“, и преследване и изземване на бизнеса на „чужди фирми“; огромни комисионни за „спечелване“ на обществените поръчки; използването на прокуратурата като своеобразна “бухалка“ спрямо неудобните на диктатурата бизнесмени и фирми; печелене на „конкурси“ за постъпване на работа само за членове на ГЕРБ, а в смесените райони на ГЕРБ и ДПС и назначаване на работа след подписване на заявление за приемане в ГЕРБ. Силно развит е герберският тоталитаризъм в държавния и общинския апарат: огромно раздуване на държавната администрация в центъра и нейните изнесени звена в страната; използване на овладяните общински структури (кметове и общински съвети) от ГЕРБ и ДПС за влияние чрез възможностите за намиране на работа в условията на огромна безработица в редица общини. Особено силна е личната диктатура в СМИ чрез диктуване на пропагандните опорни точки за възхвала на ГЕРБ и очерняне на БСП. Не на последно място е практиката за решаване на почти всички обществени, а понякога и лични проблеми еднолично от „Великият вожд и учител на българския народ“ – Бойко Борисов, в кабинета или от прозореца на джипката и т.н. В условията на такава тоталитарна държавно-партийна власт в обществото се наслои страх да се споделят и защитават социалистически идеи. Хората дори пред анкетьорите на социологическите агенции не дават истинските си намерения и възгледи и поради това голяма част от социологията става изкривена.

На второ място, като продължение на първото, е поругаването на демокрацията в страната и в нейната най-висша степен – изборите за Народно събрание, за кметове и общински съвети. Манипулацията преди, по време и след избори е най-мащабната в цялата българска история. Бай Ганю ряпа да яде. Вече го надминаха – Фандъкова с 92% във Факултето. Използват се най-различни техники и инструменти за фалшификация и то винаги против БСП. Това става под диктовката на герберското Информационно обслужване (начело с видния „политолог – герберски математик), Централната избирателна комисия, чрез герберските и депесарските общински избирателни комисии (в смесените район), районите управления на МВР и районните прокуратури. В инструментариума на тоталната фалшификация са: обявяване за недействителни редовни бюлетини (над 400 000 на последните избори); подправяне и съставяне на грешни протоколи на избирателните секции; задкулисно купуване на цели секционни избирателни комисии; купуване на избиратели (от ГЕРБ, ДПС и ВМРО) сред българските роми, сред пълните бедняци по села, градове, сред декласирани маргинални елементи и т.н.; служебен вот за ГЕРБ и ДПС (в смесените райони) на служителите от общинските администрации и кметствата, както и в повечето централни ведомства, заради което в България се държи огромна администрация; корпоративен вот чрез собствениците и мениджърите на фирмите, участващи в конкурси и „спечелващи“ обществени поръчки. Всичко това няма нищо общо с демокрацията, а си е жива манипулация и тоталитаризъм в най-извратената му форма.

На трето място е овладяването на СМРАД (средства за масова реклама, агитация и дезинформация) от крайнодесните антикомунисти и антисоциалисти, под ръководството на диктатора. Телевизиите, радиостанциите и печата непрекъснато сееха и сеят телевизионна, печатна и интернет омраза срещу самата дума социализъм, социалистическа партия и дейците на тази партия. Най-силно антисоциалистическо действие имат телевизиите. Трите най-гледани ефирни телевизии са със силно герберско-депесарски, т.е. десен уклон и по своето пропагандно излъчване са антикомунистически и антисоциалистически, са обругаващи БСП и нейните ръководни дейци. Те служат (не безплатно) на едрия капитал, както им посочва Дейвид Рокфелер: „В Двадесет и първият век не е нужно да бъдат убивани стотици граждани, за да се получи желаната власт над масите, достатъчно е да се купят телеканалите и с тяхна помощ да се възпитат бъдещите поколения управляеми роби (к.м).“ Да не говорим за Интернет, където в най-посещаваната от ученици, студенти и младежи Уикипедия всички исторически и политически публикации са антикомунистически, антисоциалистически, русофобски и т.н. В интернет пространството, вестникарството и телевизионерството силно доминиращо място имат СМИ (СМРАД) принадлежащи на трима десни политици и бизнесмени – Пеевски (ДПС), Домусчиев (ГЕРБ) и Прокопиев (отломките на някогашното СДС).

На четвърто място е формираното недоверие към БСП сред част от обществото и особено сред младежта (до 45 г.), т.е. хората, които се включиха активно в живота на страната след 1989 г. Това недоверие се обуславя под влиянието на различни фактори. Тук на първо място трябва да се постави общата криза на социализма в бившите социалистически страни. В годините на т. нар. преход в България има всеобхватно тоталитарно отричане на социалистическите идеи и действия на социалистическата партия в България. Отричат се или се премълчават успехите на социалистическата партия през социалистическия период, когато България бе сред развитите държави в Европа и в света (сред първите тридесет), когато в редица стопански отрасли заемаше предни позиции в световната икономика, когато имаше силно развита енергетика, индустрия и селско стопанство, когато имаше напълно безплатно образование и здравеопазване, достъпна култура и т.н. Сега почти всяко споменаване на думата социализъм, или социалистически се правеше и все още се прави с огромна доза негативизъм. Истинската история за социалистически период остана тайна за учебниците за средното и висшето образование. В тях има само отрицание и очерняне на социалистическата партия. В тези условия израсна едно ново младо поколение, което няма представа за истинските социалистически идеи и политики, живее в негативна за социализма информационна среда, нищо не знае за реалностите на социалистическото общество в България, когато България бе една от трите най-развити бивши социалистически държави (ГДР, Чехословакия и България).

На пето място е разединението в лявото политическо пространство и дейността на казионните българските синдикати. Лявото пространство е мястото на социалните интереси и действия, пространството на изразяване и защита на интересите на бедните работни, безработните и всички живеещи в нищета. Сега в България проформа има десетки комунистически, социалистически, социалдемократически и т.н. леви партии. Всички те са с незначителното влияние в обществото и незначителен електорат. Огромната част от тях и особено техните лидери, бивши комунисти и социалисти, непрекъснато очернят и дори оплюват социалистическата партия (АБВ, Движение 21 и т.н.). Привличането в коалицията БСП лява България на някои от тях е без политическо значение за лявото. Социалистическата партия не може да се опре и на синдикатите при защита интересите на хората на наемния труд. Двата основни синдиката (КНСБ и Подкрепа) са по същество казионни организации: имат структури почти изключително само в държавните предприятия, държавната и общинската администрация, държавните и общинските училища и болници и т.н; в тристранната комисия с повечето свои действия „играят“ в подкрепа на бизнеса, а не на интересите на хората на труда. Достигнахме до парадокса – синдикатите да не организират протести, а с тази работа да се заемат работодателските организации и браншовите съюзи. В миналото ръководството на БСП сгреши, като отказа подкрепата на профсъюза „Единство“. В Швеция синдикатите вървят редом със социалдемократите на първомайската манифестация, а у нас синдикатите са разграничават от лявата социалистическа партия, и особено Подкрепа, заемат антисоциалистически позиции по повод и без повод.

За да се промени мястото и влиянието на БСП в обществото е необходима сериозна вътрешна промяна. А тя трябва да започне от главното за една политическа партия – политиката, силна лява социалистическа политическа стратегия за развитието на България и осигуряване на достоен живот на всеки български гражданин. Такава политика, каквато на плаката на протестиращ бе изписана: „Искаме социална промяна, а не партийна рокада“. Само чрез политиката БСП може да разшири своето влияние в българското общество. Вътрешнопартийните напрежения и други само вредят. На България и е потребна силна лява социалистическа партия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СПОРЕД

    26 36 Отговор
    МЕН ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВА ДА Я ИМА

    Коментиран от #21

  • 2 Силата е в обединението на народа

    17 20 Отговор
    Всички партии в парламента
    играят по свирката на властта и всеки месец си делят парите откраднати от европа!
  • 3 хххх

    18 26 Отговор
    БСП не е никаква опозиция според мен, кажете ми поне един неин силен опозиционен ход, освен издигането на Румен Радев...ами просто няма.

    Коментиран от #35

  • 4 Винету

    35 16 Отговор
    БСП е втора сила защото Тикви е напазарувал опозицията в БСП с пари от чекмеджето.
  • 5 ТаУмВзе

    19 10 Отговор
    Всичките Падате, след като мутрата падне! ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР ВСИЧКИТЕ!

    Коментиран от #11

  • 6 Цар Тиква

    40 16 Отговор
    Докато всички лазеха и лижеха краката на Баце Нинова единствена не клекна.За това и свалям шапка.
  • 7 Последния Софиянец

    4 25 Отговор
    ГЕРБ и БСП ще изпаднат от парламента.
  • 8 Социалистическата демагогия

    5 16 Отговор
    е блато, от което излизане няма, а обществото никога няма да приеме, даже когато ситуацията се радикализира както в момента. Социализмът по природа е радикален и следва да има твърди, ясни и постоянни послания към обществото.
  • 9 Анализаторр

    5 20 Отговор
    Тук и лустрация няма да помогне. Накрая да не се окаже, че Баце е най–големият държавник. Тогава остава само алтернативата еднопосочен билет.
  • 10 TO92

    24 9 Отговор
    Служебно правителство, за да се организират честни избори. Пък после ще се види кой къде е в класацията.
  • 11 ТаУмВзе

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    По един или друг начин пребоядисаните чучела крадливи Трябва да се премахнат!

    Коментиран от #20

  • 12 БББ

    6 15 Отговор
    За да бъде първа трябва се покае и отрече от кървавото си минало.
  • 13 Петьо Петров

    13 8 Отговор
    Интересна статия.Но се питам,вижда ли авторът някаква прилика между предишните идейни социалисти и социалната политика,която водеше тогавашната"върхушка и сегашните богомолки в БСП? Лично аз не,виждам само корумпирани депутати в ролята на самоизяждащи се канибали.Каква социална политика може да се очаква от такава партия?

    Коментиран от #18, #43

  • 14 М.Константинов

    16 8 Отговор
    А автора сигурен ли е,че ГРОБ са първи?
  • 15 Алфа Вълкът

    6 15 Отговор
    БСП май ще се окаже 4-5 политическа сила. Радев добре им го сложи защото активизира десните либерали. Те си имат твърд електорат и откраднаха гласове от ОП и ГЕРБ, а Слави и Мая ще крадат гласове от БСП, възможно е и да се коалират и да бъдат патерица на ГЕРБ.

    Коментиран от #16

  • 16 БСП

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "Алфа Вълкът":

    могат да подпрат ГЕРБ с един голям орган!
  • 17 Българина

    13 2 Отговор
    КОКАЛАааа, кокала е важен и не е за изпускане.
  • 18 Де Факто

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Петьо Петров":

    Петьо, това е ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА в България.Няма да пуснат кокала.Всички са се ояли, знаят, че яко се краде, и със зъби и нокти ще се бият за властта.

    Коментиран от #23

  • 19 ХАРОН

    6 12 Отговор
    Дами и господа, другарки и другари, що за въпрос сте поставили? В последните 30 години Партията винаги е била във властта явно чрез своите бивши функционери или задкулисно чрез СДС и ГЕРБ. БСП е необходимо зло, боксова круша или просто лош пример за да излиза полит- икономическата сметка на старата партийна номенклатура и техните наследници- представители на модела КОЙ, назначените от Луканов бизнесмени олигарси и обединените в сдружения като Г 13 или КРИБ. Както виждаме политиката е за неорганизираните и простосмъртните да се джафкаме по площади, булеварди и стадиони. Докато ние сме ангажирани в житие, битие и страдание онез "посочените" разделят, разпределят и усвояват държавни пари и евро средства според заеманите позиции за съответния период във времето назад и за напред!
  • 20 ТаУмВзе

    5 12 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмВзе":

    Нима не се усетихте, че партийния модел е метод за Кражби? 240 крадци всеки път на Уж избори. Колонията се управлява с контролиран Хаос. И Това няма да се промени.
  • 21 Пико

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "СПОРЕД":

    Толкова е просто ,но за умни .Ти на един крак
    ли ходиш.От както свят светува всичко е двуполюфсно.Проблемът е на къде са полюсите за да се определи вярната посока.
  • 22 месара

    3 10 Отговор
    е ква политическа сила е бсп ? ! разядени от вътре и стремящи се към вътрешна власт празнодумци !

    Коментиран от #52

  • 23 Петьо Петров

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Де Факто":

    + Така е,точно за това съм за мажоритарни избори с право на отзоваване на съответния депутат,без значение от партийната му принадлежност,,щом не служи на хората от избирателният му район,да си ходи.
  • 24 АМОН

    11 8 Отговор
    ПАРТИЕ НА НАЙ БЕДНИТЕ РЪКОВОДЕНА ОТ ПРИВАТИЗАТОРКИ , ОТ МИЛИОНЕРИ , НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИ!!

    БСП е паравана зад който се крие най БОГАТАТА ЧАСТ от обществото.

    БСП не е партия на безните!!


    .

    Коментиран от #36

  • 25 помнещ

    11 5 Отговор
    Плоският данък бе въведен, когато Станишев беше премиер. Сам по себе си този факт говори достатъчно, колко лява партия е БСП. Това е партия на червени "бизнесмени". Слагам кавички, защото много малка или никаква част от тях, са забогатели от честен бизнес.
  • 26 Именно

    5 8 Отговор
    Марешки нали ви обясни защо тия ги дават още 1-ви и 2-ри сили? ;)
  • 27 Behemoth

    10 3 Отговор
    Половин милион чиновници и техните семейства???
  • 28 7276

    11 2 Отговор
    Корупцията е навсякъде . Иска основно професионално ПРОЧИСТВАНЕ на всички 🧐👁️
  • 29 Ееее

    6 6 Отговор
    Само БКП ще ни оправи.Запада е тръгнал към комунизма.👍
  • 30 аврамъ бакалинъ

    5 7 Отговор
    БСП ЩЕ ВИДИ ВЛАСТ НА КУКУВО ЛЯТО ОСОБИННО С ТОЗИ ,,ХУБАВ,, ЛИДЕР който всеки ден я закопава все повече и повече но за жалост не успява изцяло..!
  • 31 мусайбе

    5 1 Отговор
    Посред нощ в аптека влиза леко разголена жена, застава пред младия фармацевт и казва предизвикателно:
    - От месеци не съм виждала мъж!
    Аптекарят се усмихва с разбиране и ведро отговаря:
    - Тука имам едни много добри капки за очи...
  • 32 стига лъгахте,бря

    3 4 Отговор
    Първа е „Има такъв народ”,втора -ГЕРБ(засега),трета е БСП,четвърта е ДПС,пета е „Да България”.Тия ще са в Парламента при следващи избори.Още от сега си личи,че коалицията ще е между първите и третите(който гледа 7/8-ми ТВ ще забележи колко често канят нстоящи и бивши депутати от БСП).Въросът е кой ще е третият в коалицията,тъй като едва ли ще им стигнат депутатите за мнозинство.Предполагам,че ще е „Да България”,демек още един микс от стари неосъществени лимонки.Чекайте промени,на върбак в сряда...
  • 33 Ъхъ

    1 2 Отговор
    Това не са политически сили, сила ще бъде когато минимум 51% от гласоподавателите са гласували за нея, всичко останало е незачитане свободата на гражданите. Негласувалите или тези, които са отбелязали, че не подкрепят никой от кандидатите, са жертви на фашизъм, дискриминирани и пренебрегнати, ФАКТ
  • 34 мда

    1 3 Отговор
    Втора политическа сила с 10 процента, не са управлявали от не знам кога и пак не ги искат. Смешно е това, той Слави има колкото тях. Нали все пак твърдият им електорат не е измрял още.
  • 35 хайде

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "хххх":

    Ами и Радев се оказа неспособен....Той скоро ще изчезне завинаги.
  • 36 лъжци

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "АМОН":

    Много вярно. Като почна епидемията, те първи се развикаха, че съсипваме икономиката. Това не трябваше ли да е реплика на десните моля? Уж левите ги интересували повече хората. Нищо подобно. Нашите са бизнесменчета , с много подставени лица, от които цъцат.
  • 37 Хаджиментов

    5 2 Отговор
    Споко, БСП няма да е още дълго втора политическа сила.
    Скоро ще стане трета, че дори и четвърта.
    България има нужда от истинска лява партия, но това не може да е БСП. Тази партия е натоварена с прекалено много негативи, никога не е поела отговорност за грешките и престъпленията си, никога не се извини на народа и близките на убитите и репресираните при нейното управление. Вината и за проваления преход също е огромна.
    Така, че спускайте и кепенците и започвайте на чисто.
  • 38 Дедко червенушко

    1 2 Отговор
    Охооо 3-та, 4-та,.......27-ма и т.н. ще е веч. Нема ги вече червените наборки, така че борбите сега са за Сиганите, ама те пък не са глупави. Пътят за оцеляване на венсеремосите е само един, а именно: БКП- БСП-ДПС!!!!!!
  • 39 Коментатор

    6 2 Отговор
    Ирационален български феномен е, че съществува БСП - пряк наследник на Българската комунистическа партия (БКП). Комунистическият режим беше ръководен от единствената партия в държавата тогава - БКП. След 1990 година комунистическият режим, лицемерно или не, беше обявен за престъпен от Народното събрание. Но пряката наследница на БКП продължава да се съществува, с членове синове и дъщери на бившите комунисти и това не прави впечатление на никого в България. Не само това, но БСП е и втора политическа сила. Феноменално е в България да съществува такава партия. Все една Националсоциалистическата фашистка партия в Германия да си беше сменила името и да продължи да съществува и след 1945 г. Доколкото знам никъде в Източна Европа това не беше позволено на бившите партии да продължат да функционират или ако съществуват подкрепата им е нищожна. Невижданата безкритичност на българското общество към бившите комунисти и техните наследници социалистите сега (които не са никакви социалисти всъщност) позволи съсипване на обществото като цяло. Положението на България сега се дължи изцяло на задкулисната мафиотска задруга на бившите комунисти и техните синчета. Защо българинът не прозря отровното влияние на комунистите, за разлика от цяла Източна Европа, остава загадка, която трябва да се изследва...

    Коментиран от #41

  • 40 БЕЗ МАШИНИ И ПО ПОЩАТА Е ВТОРА

    7 2 Отговор
    СЪС МАШИНИ ПОСЛЕДНА
  • 41 Хаджиментов

    10 1 Отговор

    До коментар #39 от "Коментатор":

    То и за ДПС има искане в Конституционния съд да бъде обявана за противоконституционна, но си отлежава там вече близо 30г и никой не може да ги принуди по никакъв начин да предприемат каквото и да било. Трябва да има някакъв разумен срок за отговор на такива искания. А сега, тези се легитимираха с шепа алчни българи родоотстъпници и 30 години рзделят България и я скубят и грабят.
  • 42 Национален Ефир

    6 2 Отговор
    И аз питам .Тя трябва да е поне 3та политическа сила . Даже бих казал ,че трябва да бъде разтурена ,защото не може да съществува като правоприемник на една тоталитарна и терористична организация.
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Петьо Петров":

    Социалистическа държава, В ТОЧНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, няма и не е имало, това е една фикция в стил Оруел. Нашето НРБ си беше с еднолично корпоративно-тоталитарно управление. Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.

    Коментиран от #47, #50

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    Нищо социалистическо, още по-малко комунистическо, има в БСП. Ако нещо се прокрадва, то е на приказки, на агитация." на политика" както се е изразил г.н Анко Иванов. Нещо от рода : " Дайте ни кокала - шъ Въ опрайм за............ дни " Не е възможно, просто няма начин, хора, които заграбиха голяма част от труда на българските граждани, а други безпардонно прогониха от страната, да провеждат политика в"полза роду " Нормално е да защитават заграбеното, както впрочем вече го доказаха .. Трябва единствено да очакваш, че и ти ще получиш " нещичко", ако си със БСП в" зной и мраз", че да се изсилиш, да гласуваш за прикрити рафинирани бандити !!! Впрочем Председателят на Парламента ни го рече в денят на обесването на В.Левски директно в очите ....."тълпа".... Колко му е да я баламосаш ? К.Нинова иска да направи точно " партийна рокада"....нищо по-вече...
  • 46 pepy

    14 2 Отговор
    "Защо БСП продължава да е втора политическа сила?"

    Защото иска официално да бъде ТРЕТА, четвърта и т.н...
  • 47 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И сега е така.
  • 48 Матей

    6 0 Отговор
    БСП реално не е социалистическа партия,името и би трябвало да бъде буржоазна,ретроградна и неолиберална.Нищо прогресивно,новаторско не предлагат,освен да критикуват ГЕРБ,но това е стани да седна.Нищо радикално,революционно в настоящия контекст,нито народняшко,крайно-левичарско.Проблема е в ръководството,което е от старата червена номенклатура и то си се върти в порочния кръг.Еволюция на БКП в обратен знак,превърната в своята противоположност.За да не пропадне социалната идея,наложително е основаване на нова социалистическа партия,а старата да си отмре,като членския състав премине в новата формация.
  • 49 Наблюдател

    5 1 Отговор
    На Позитано ще се избият, 11 поредни избори губят-втора политическа сила. Мечти, сънища
    На всичкото отгоре, Корнелия профука парите на партията от субсидията, глупаво направи не гледаема ТВ, вестник Дума го купуват стотина старци и те с всеки ден намаляват
  • 50 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    След краха, в новите условия, този огромен репресивен апарат се сраства с идеологическия и заедно продължават да властват използвайки целият си богат арсенал от методи и прийоми. Опитите за създаване на заможна среда класа от необвързани с тоталитарните структури части на обществото, са своевременно блокирани от същите структури. Всеки опит за начало на нормално развитие на държавата, чрез изграждане на инфраструктура, разумна и балансирана социална политика основаваща се на реалните възможности на държавата, се парира по добре познати и изпитани методи. Прочистването на държавните структури от зависими, корумпирани и некадърни чиновници често удря на камък поради взаимната им свързаност.
    За първи път ГЕРБ се опълчи на държавата мафия - политици, магистрати, бандити. Е, няма как засегнатите да протестират явно за това, в Европа сме, все пак. Но обърка много сметки. С няколко дребни скандала, хитро спретнати от „социалисти” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затвора. И то не, че би станало кой знае какво, а за назидание за всеки следващ, който дръзне да се опълчи срещу системата. Ако изпуснем момента сега, за дълги години напред бетонираме статуквото.
  • 51 Нов крадец

    1 0 Отговор
    Втората крадлива сила след Първата гербова крадлива сила.
  • 52 Свинара

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "месара":

    е главната причина за разяждането на БСП отвътре. Вън на герговци от партията!