ФАКТИ.БГ

Вместо до Стамболов, Борисов се нареди до Луканов и Виденов

Бойко Борисов ще бъде третият министър-председател на България, по време на т.нар. 30-годишен преход, който ще бъде изгонен от управлението с протести

Публикувана: 12 Август, 2020 13:01
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6062
Вместо до Стамболов, Борисов се нареди до Луканов и Виденов
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 52 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойко Борисов ще бъде третият министър-председател на България, по време на т.нар. 30-годишен преход, който ще бъде изгонен от управлението с протести. С това ще се нареди до Жан Виденов и Андрей Луканов. Той е обречен да остане в историята като изгонен премиер и да стане един от тримата изгонени. А до вчера имаше претенции в историята да остане като Стефан Стамболов. Дори неговите пиари го рекламираха през последните години като „строител на нова България“.

Това каза пред "Фрог Нюз" политическия анализатор Осман Октай. Ето какво коментира още той пред Диана Йонкова:

Г-н Октай, какъв е вашият анализ и коментар на ситуацията в страната и събитията от последните дни? Доста събития се натрупват в кратко време, а прочитът им става все по-разнопосочен.

Нещата са в две направления. Едното е във водещото поведение на Бойко Борисов – ту ще подава оставка, ту се колебае и няма да я подава. Това поведение заслужава  много сериозен анализ. След като Борисов знае, че всеки ден отлагане, с всеки ден оставане на власт той губи, в условията на много сериозен протест в цялата страна и в много градове в света. Знаейки всички това, с всичките си рефлекси, които е показвал до сега, защо тогава не подава оставка? Дори знаейки, че неминуеми ще бъде изгонен от властта. Тази ситуация компрометира Бойко Борисов до степен да бъде изгонен от властта, да бъде нареден до Жан Виденов и Луканов и да загуби абсолютно всичко градено през последните 10 години, с което се стремеше да остане, като имидж, като Стамболов.

Това поведение, което има сега, той придоби след показването на първите снимки от неговата спалня. Аз още тогава коментирах, че парите в чекмеджето, кюлчетата със злато и оръжието, не биха притеснили която и да е мутра от прехода, включително и него. По-притеснителното е, че е заснет на спалнята си безпомощен. Това е типично мафиотско-мутренско послание, с което, колкото и да е силен главатарят на мафията, бива изваден от равновесие.

След това бяха пуснати записи с неговия глас, за които той не направи нищо с което да се докаже, че тези записи и снимки са фалшиви. Нещо повече – той каза, че знае за тях и е знаел отдавна, от повече от една година. Всичко това показва, че той е получавал и преди тези снимки и тези записи. Това го е превърнало в заложник на олигархични и задкулисни кръгове, които са искали от него осребряване на техни бизнеси, а той е извършвал тези услуги през годините.

Той би ли се оневинил, ако каже, че това е изнудване, че по този начин са го рекетирали?

Това казвам –  с публикуването на тези кадри от спалнята му, всъщност някой е предотвратил Бойко Борисов бързо да подава оставка, да избяга от властта и да спечели колкото се може повече от едни предсрочни избори.

А защо се прави това?

Защото той има да изпълнява още много от исканията на това задкулисие и тези олигархични кръгове. Те са решени до край да го изнудват, особено в условия на този неконтролиран от това задкулисие протест. Защото те не знаят какво може да се случи в бъдеще. Те искат да го изнудват до край със зависимостите му.

Убеден съм, че Бойко Борисов допълнително е получил и други записи, и друг снимков материал, които са го поставили в много тежка ситуация на дискредитация. И знаейки, че тези хора ще публикуват тези неща, всъщност публикувайки ги, те са му казали, че ще публикуват и другите още по-грозни и записи и снимки. Това го поставя в тази колеблива ситуация - да прави една крачка напред и две крачки назад, дори с риск за своето политически самоубийство.

Кой, според Вас, пуска тези записи и снимки?

Тези записи могат да бъдат направени единствено от силното генералско задкулисие и българските служби, както е било винаги. Тези които евентуално контролират подобен род посредници, като Бойко Борисов, като Доган, като Пеевски, през последните 30 години.

Казахте, че анализът Ви защо Борисов не подава оставка е в две направления. Очертахте първото – зависимостите на Борисов и ангажиментът му да изпълни обещания. Какво е второто?

Другото нещо е, че на задкулисието му трябва време, за да търси начини как да дискредитират протеста. Като част от това активно мероприятие приемам това, което направи завчера Димитър Ламбовски с Христо Иванов, както и това, което се случи с Доган на сараите, което също не бе случайна акция.

Първо протестът придоби остър и символичен знак с акцията на Христо Иванов при сараите на Доган на пристанището на „Росенец“. Това бе в зародиша, при избухването, един от много силните знаци. Чрез антидоганизма да започне отвращението на хората, което да ги изкара на улицата,  за да се иска промяна в модела на управление.

Второто се случи в президентството, където влязоха въоръжени лица и никой не се осмели да каже и да обвини Гешев и Прокуратурата, че това е опит за преврат. Самият акт, че влизат въоръжени лица  в сградата на президентството, според мен, е груб акт и опит за преврат. Защото по Конституция и закон, никое въоръжено лице не може да влиза така в тези институции, нито в Парламента, нито в Президентството. Дори структурите, които охраняват тези обекти, нямат право да се движат в коридорите въоръжени. Тези два елемента събудиха улицата и тръгнаха протестите. Това завари задкулисието неподготвено.

Заради това е  рекетирането на Бойко Борисов и опитите му да се скрие.  Първо беше скриването му зад партийния актив. Когато бяха публикувани снимките, той заяви, че е готов да подаде оставка, но активът на ГЕРБ не му дава. Вторият път – с така наречената „конференция“ на обедното слънце, където той пак говореше как е готов да си подаде оставката, а неговите активисти реват „Не“. Над другия ден той се скри зад гърба на коалиционните си партньори, че те не му разрешават, но той е готов. По този начин, с готовността си, той флиртува с протеста и гражданите, с цел да спасява каквото може. Видите ли, някой друг не му разрешава да подава оставка, а той би искал да не допусне кръв и да се съобрази със синдикатите и с улицата.

Накрая, стигна се до там да използва внуците си. Всичко това говори, че той, в слабостта си от тези зависимости, флиртувайки с хората, че има готовност да подава оставка, се крие, че са други причините той да не бърза. Има да свърши друга работа и има други отговорности.

А какво се случи на „Росенец“ с Ахмед Доган и появата му зад храстите с ружи?

Първо изтече информация от ген. Валери Григоров, че Доган и Пеевски са напуснали страната. Склонен съм да приема тази информация за автентична, защото говори генерал, който е ръководил „Гранична полиция“ през годините и предполагам, че има сериозно коридори на информация.

Изведнъж, извън тези протести, които са в София и цялата страна, се появява една група със собствена инициатива извън тази координация на централно ниво, които пак отиват до сараите. Изведнъж се появява Доган там. Забележете, преди да се появи той, преди да отидат тези хора там, седмица преди това, Мустафа Карадайъ и обкръжението на Доган пуснаха едно видео с почетния председател от пресконференция от 2009 г., проведена вечерта в деня на изборите. Тогава той казва, че мутрите идват на власт и българите ще видят какво ги чака. В общи линии това е посланието. Защо го пуснаха това ДПС? За да ни покажат, че преди 10 години Доган ни е предупредил, предупредил е тези които скандират сега „мутрите вън!“, а те не са го били послушали тогава, не са го били разбрали. Той, като пророк, е предупредил България.

След това отива тази група.Може много от тях да са автентични, но съм убеден, че сред тях има ала Ламбовски и провокатори. Отиват на протест 10-15 човека и изведнъж Доган се появява. Той не се е появявал в публичното пространство дори да каже едно изречение от акцията с газовия пистолет от началото на 2013 г.  Какво означава всичко това? Означава само, че някой контролирано е подготвил Доган около този протест да се появи и да каже три думи в техния разговор с него. Това не беше протест срещу Доган, това беше опит за разговор с него. Той използва три думи – „Да“, „Добре“ и „Успех“.

Излезе така, че някой от тези протестиращи дори го молеше да уволни Бойко, да уволни мафията и дори го молеха да има баница и за тях. Всичко това е пак ала Ламбовски - опит да компрометират протестиращите и в София, защото, видите ли, те протестират за част от баницата. Така излиза.

Другото нещо, което е по-важно, е че задкулисието е в подготовка. С бавенето на оставката на Бойко Борисов, те правят всичко възможно да яхнат този протест и да го разбият. Защото този протест е извън техен контрол до сега и те са разтревожени, че не могат повече от 30 дена да го разбият. Защото протестът не допуска стари лица, стари фигури, от която и да било политическа среда, да ги яхне.

Каква е целта на всичко това?

Те имат една единствена задача. Техният най-успешен модел за кадруване и политическо яхване е моделът „Доган“. Доган го правят, с опита да изчистят образа му и с тези три думи, съпричастен към протеста. Едва ли не той подкрепя и пожелава успех на протеста, както и че той още 2009 г. е предупредил за мафията.

А това така ли е? Ахмед Доган подкрепя ли протеста?

Правейки го съпричастен към протестите, едва ли не че ги подкрепя, утре-вдругиден, с цел да затвърдят модела „Доган“, с цел контрол на всяко управление и кадруване от негово име, те могат да хвърлят не само Бойко Борисов, чрез Гешев, за да зарадват протестиращите. Дори могат да повдигнат обвинения срещу Борисов чрез Гешев. Но очаквам да има подобни мероприятия по отношение на Делян Пеевски, който вече е много силен дразнител в обществото. С тези акции, съвсем скоро, пиарите на модела „Доган“ – ала мадам В., ала андрей райчевци и медиите им ще започнат да говорят, ще го кажа грубо: „Доган уволни Бойко“, „Доган уволни Пеевски“, „Той не знаел какви ги върши Пеевски зад неговия гръб“.

Този номер вървеше и по отношение и на Бойко Борисов – изхвърляха негови министри и хора от партията и всички казваха, че той не е знаел какви са ги вършили те. Бойко е чист. Но сега, след чекмеджето, Бойко е разобличен и не може да бъде изчистен.

Все още опитът да бъде изчистен образа на Доган е в ход. Защото той им е най-необходим, защото през годините на т.нар. „криминален преход“ Доган беше най-важната патерица на БКП- БСП, за да не се търси отговорност, както за престъпления по време на комунизма, така и да не се търсят отговорности за престъпленията през последните 30 години и престъпленията за внедряване на мафията във властта след 2001 г. Така че ще се опитат да направят образа на Доган като на човека, който е предупредил българите, че идва мафията и, че той може да помогне България да се отърве от нея.

Казвате, че чрез Иван Гешев могат  да отстранят и Бойко  Борисов и Делян Пеевски. Защо мислите, че това ще е начинът и това ще е пътят, а не например чрез реакция от други държави и изобщо реакция международната общност?

Това задкулисие е в много сложна ситуация, предвид на международни геополитически и стратегически програми за Балканите и България като врата към тях. Всичко това е опит това задкулисие да си изчисти образа. Помните ли на времето думите на Илия Павлов, че гущерът ще си скъса опашката. Това е втори опит на гущера – задкулисието да си скъса опашката, за да покаже друг образ пред света, пред Европа.

С овластяването на криминалния контингент от 2001 г., с управлението на Бойко Борисов, във всички коридори на властта виждате такива инцидентни скандали. Като например сега случаят с поведението на шефа на РПУ-то в Дупница. За такива случаи аз винаги говоря, че в тези градове, където има РПУ, прокуратура, съд, има няколко фамилии, които контролират града и всички държавни сектори. Това е организирана престъпна група, която контролира всеки изборен процес.

Това се случи след идването на Симеон Сакскобургготски на власт. Когато той дойде и нямаше партийни организации и членска маса в страната,  в тези коридори на властта бяха овластени силовите групировки на всички нива. Говорили сме на тази тема и преди, за групировките СИК и ВИС, за тези криминални и овластени типове последните 20 години.

Всичко това е много тежката задача пред протеста. Те са автентични за първи път и искат промяна в цялата система на държавата и да се постави ново начало на преструктуриране на цялата система от горе до долу.

Интервю на Диана Йонкова

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 52 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
2 Отговор
ИСТИНАТА.КОЛКО Е ЗАБЛУДЕН НАРОДА ТОЛКОВА ГОДИНИ.....И МУТРИТЕ ГО ,,ДОЯТ,,.......ИЗРОДИ.Адмирации за мнението

Коментиран от #6


Оценка:
-9 +68

оставка
3 Отговор
А Р.Г.Р къде? Отявлен Национален предател и Фигурант!!! Импийчмънт!!!

Оценка:
-39 +17

бай Тотко
4 Отговор
Тоталният наблюдател

Коментиран от #30


Оценка:
-2 +21

5
Този коментар е премахнат от модератор
чичо
6 Отговор

До коментар #2 от "Гост":


Не бързай,пилците....Тепърва ще научавате за Радев.

Коментиран от #12


Оценка:
-25 +11

ГОРСКИ
7 Отговор
Сега ще го наредят до крадците, защото колкото е вложил толкова е откраднал!!!

Оценка:
-4 +21

Личност
8 Отговор
и като Луканов ще приключи личната му съдба.....лоша работа , човек трябва да преценява самия себе си.

Оценка:
-7 +18

9
Този коментар е премахнат от модератор
3,14К
10 Отговор
Бих сложил Боко до Стамболов,с оглед приключване на премиерския му мандат да е подобен.

Коментиран от #31


Оценка:
-11 +20

КАП
11 Отговор
Този нарцис /Б.Б./ може да се нареди само до себе си.

Оценка:
-5 +30

Гост
12 Отговор

До коментар #6 от "чичо":


Какъв Радев,какви пет лева............ТУК ОТДАВНА ВСИЧКО Е ПРИКЛЮЧИЛО.............ПРОСТО ТОЯ ПРОСТ НАГЛЕЦ И ТАЯ ПРОСТА ШАЙКА СЕ САМОЗАБРАВИ И НЯМА КОЙ ДА ГИ ТЪРПИ ВЕЧЕ....

Оценка:
-7 +32

Гост
13 Отговор
Аман от "професори" с "компетентни мнения......алоооо.....оценките се поставят от историята, а не от съвременници на епохата!

Оценка:
-7 +14

Смях
14 Отговор
Какъв Стамболов?! Какъв Виденов, какъв Луканов?! Падишахът - клоун не е дори на нивота на селянина Стамболийски, дето си направи оранжева гвардия и би депутати на гара Долни Дъбник, освен другите простотии. И като Стамболийски, нещото, именуващо се прайм-министър обикаля Европата да рекламира България, е Стамболийски само за 100 дни, а съвременникът му - цели 10 години.

Оценка:
-4 +15

копейките
15 Отговор
нещо за станишев?

Оценка:
-2 +10

Дпс гласуват с Бсп
16 Отговор
Ей, тва не мога да го възприема, отскача от мен като топка от стена. Нали възродителен процес, нали са им мъчители, а след 89г заедно. Това е БГ политиката и резултатите от нея, обвързаности на хора от ДС.Тръгнал да обяснява кой какъв е, ами започни от вас си

Оценка:
-3 +8

минувач
17 Отговор
Колко бил откраднал Борисов?Някакви доказателства?Това е опорка от 1му ден в управлението на държавата.Да не стане после да го наредим до Ф.Димитров и Ж.Виденов дето още ходят с градския транспорт на работа.

Коментиран от #24


Оценка:
-16 +7

Майна от Пловдив
18 Отговор
КЪДЕ Е ПРОТЕСТА, САМО В СОФИЯ !. В НЯКОЛКО ГРАДА СЕ СЪБИРАТ ПО ОКОЛО 4-500 ЧОВЕКА ВЕДНЪЖ НА СЕДМИЦА , ОНЗИ ДЕН БЯХ В БУРГАС .АМА ИЗВИНЯВАЙТЕ 25 ПРОТЕСТИРАЩИ И ОЩЕ 25 КИБИКА КОИТО ГИ ГЛЕДАТ . Това което можем да подкрепим това са промени ,които да спомогнат на правовата държава , мобилизация за справяне с кризата , промени ако трябват в изборния кодекс и живот и здраве през пролетта ще гласуваме. пРИЗИВИ ОТ СОРТА СЕГА ГО ИСКАМ , МЪЖКО ГО ИСКАМ забравете. Освободете кръстовищата и оставете хората да се подсигурят за зимата.

Оценка:
-16 +5

Матей
19 Отговор
А не се ли нарежда до кръволока Цанков и автора на национални катастрофи Фердинанд?

Оценка:
-3 +8

20
Този коментар е премахнат от модератор
Немноготочно
21 Отговор
Сравнението на Октай не е много точно. По наглост,безпардонност и жестокост Мутроко много прилича на Стамболов. По задкулисни действия много прилича на Луканов. Със Жан Виденов въобще не може да се сравнява - Виденов може да има други кусурино е безсребърник,защото и досега си живее в панелния апартамент.

Оценка:
-3 +15

И тоя лъже
22 Отговор
И тоя не е добре, как ще реди Борисов и Луканов до Виденов, когато Виденов влезе и излезе беден от политическата сцена, за разлика от другите двама.

Оценка:
-2 +14

въпросът
23 Отговор
е чия съдба ще последва?Що ми е по-близко до сдбата на Луканов?Щото един друг каза,че алъш вериша с руската мафия до там стига...

Оценка:
-2 +4

Спас безделника
24 Отговор

До коментар #17 от "минувач":


Има два вида крадци: едните крадат пари, имоти - веществени блага (" мазничко"), и други, които крадат време. Времето, разбира се, и то има материална компонента, но тя така е разтеглена, че привидно крадецът изглежда последен бедняк и човек ако е наивник, спокойно може да се излъже.

Оценка:
-0 +2

Голяма грешка
25 Отговор
на Осман. Жан Виденов е политическия светец и то не само на прехода. Честен и достоен мъж. Никой не воже да се равнява по него.

Коментиран от #33


Оценка:
-2 +9

Само дето Виденов
26 Отговор
Не е крадец като боцко и няма шкафчета б@рселони къщи и др.

Оценка:
-1 +7

Къде да се нареди?
27 Отговор
Завършил Кеймбридж или Сорбоната. От соца.. е господине. С всички черти на прилепил се към онези на власт за лична изгода. Доразвие се.

Оценка:
-2 +0

соломунчо
28 Отговор
Да чакаме Октай да ни води към нещо полезно и насочва?!!!!Кън Босфора

Оценка:
-3 +2

JEFF
29 Отговор
Това се очакваше още след първия недовършен мандат. Не ми е ясно по каква причина избраха пак ГЕРБ , най-вероятно е избора на по-малкото зло, което се оказа по-голямо зло. ОСТАВКА !

Оценка:
-0 +8

Ново
30 Отговор

До коментар #4 от "бай Тотко":


Този или е екстрасенст или гадател « ще бъде изгонит» ако200души решават съдбата на българия значи всички сме като него да си чете старите статии при един милион гласували за герб наркоманиям ще свалят правителства пълен откачалник «будала» или «серсемен»

Оценка:
-0 +0

Радиус
31 Отговор

До коментар #10 от "3,14К":


Само една партия си убива лидерите но явно цялата бсп ще завершив като луканов само че ще бъде « самоубииство»

Оценка:
-1 +0

ИМПЕРИАЛИСТ
32 Отговор
Я кой изпълзя, агент "ОГНЯН".

Оценка:
-0 +3

ИМПЕРИАЛИСТ
33 Отговор

До коментар #25 от "Голяма грешка":


"Лебеда" беше и е пълен некадърник...Комсомолски въздухар. Всички патихме от този "въздух под налягане"...

Оценка:
-2 +2

Разум
34 Отговор
Тулупа заблуждаваше и правеше на маймуни цяла България 10г. играейки, жертва, невинен и безсилен човек.
Само, че след чекмеджето вече никой не му вярва и една дума.

Борисов трябва да бъде изхвърлен!!!

Оценка:
-0 +5

1122
35 Отговор
Да се внимава много,никакви стари муцуни по вече във властта.Има толкова млади хора подготвени ,работили и учили до сега в чужбина,да се завръщат и да се включват,кой каквото е завършил да започват да си прилагат знанията,а не тия стари политици да се опитват отново да влизат във властта.ДА НЕ СЕ ДОПУСКАТ ХОРА БИЛИ НА ВЛАСТ ПРЕЗ ТЕЗИ 30 ГОДИНИ ОТНОВО ДА СТЪПВАТ НЯКЪДЕ НА ДЪРЖАВНА УПРАВЛЕНЧЕСКА РАБОТА.Някои може да не са били корунпирани,НО покрай сухото гори и мокрото,за по сигурно ВСИЧКИ.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Жан-Клод Юнкер
Председателят на ЕК за европейските приоритети в отбраната
На САЩ вече не им пука за европейската сигурност"

Още бисери
ТОП 5