9 Октомври, 2012 00:07 23 857 39

Опасната турска игра

  • турция-
  • сирия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У дремещия великан Турция се събуждат милитаристичните нагласи. Анкара рискува война със Сирия, а покрай това и много неприятности с Ирак, Иран и Русия, коментира Дойче веле.

Ескалацията на напрежението със Сирия накара консервативното ислямско правителство на Турция да втвърди външната си политика. Това обаче несъмнено увеличава риска от разрастване на конфликта. Премиерът Реджеп Ердоган вече предупреди Дамаск, че Анкара не се страхува да започне война със Сирия, ако провокациите продължат. "Не желаем война, но както изглежда вече не сме далеч от нея", каза той. Предупреждението на Ердоган дойде ден след като турският парламент даде едногодишен мандат на военните да предприемат трансгранични операции в Сирия, в случай че е необходимо.

Искаш ли мир, готви се за война!

Миналата сряда сирийска граната уби петима цивилни в турското село Акчакале. Последваха и други атаки от сирийска територия, на които турските военни отговориха с ответен огън. Дамаск твърди, че това са спорадични инциденти в рамките на военна операция срещу въоръжени сирийски бунтовници. Според Анкара обаче става въпрос за преднамерена провокация.

Тъй като обстановката остава напрегната, Турция продължава да разполага военни части по границата си със Сирия, което засилва опасенията от възможна ескалация на конфликта. Турският външен министър Ахмет Давутоглу твърди, че даденият от парламента едногодишен мандат за трансгранични армейски акции в Сирия е превантивна мярка. "Не искаме война", подчертава той. Според наблюдателите Сирия също не желае да влиза във война с Турция. Анкара обаче си оставя отворена вратичката за започване на военни действия, ако сегашните събития активизират кюрдските бунтовници в региона и техния сирийски съюзник от Партията на демократичния съюз. Мнозина изтъкват и риска от включване в конфликта на съюзниците на Сирия в региона - Ирак, Иран и Русия.

През последните десет години при управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) турската външна политика се сдоби с нов имидж. Стратегията на външния министър Давутоглу, известна като "нула проблеми със съседите", разчиташе основно на липсата на военна заплаха, а като приоритети бяха посочени диалогът, дипломацията и регионалното сътрудничество. Зад тази активна външна политика на Анкара стоеше силното турско желание за установяване на тесни политически, икономически и културни отношения със съседните страни, попадащи в рамките на някогашната Османска империя. През всичките тези години турският външен министър многократно опровергаваше тезата за "неоосманските апетити" на Турция.

От "нула проблеми" към "нула приятели"

В началото на въоръженото въстание в Сирия Турция се опита да убеди сирийския президент Асад да се съгласи на контролирана смяна на властта. Отказът му да се вслуша в думите на Анкара и задействането на цялата военна машина на режима предизвикаха огорчение в Турция, която втвърди позицията си срещу Сирия. От страх, че губи влияние в района, Анкара реши да подкрепи сирийската опозиция като й предостави логистична помощ.

В усилията си да ускори падането на Асад, Турция се съюзи с два сунитски режима - в Саудитска Арабия и Катар, което обтегна отношенията й с предимно шиитските Иран и Ирак, които са близки съюзници на Сирия.

Тази външна политика на Турция, която доведе и до обтягане на отношенията с Израел заради инцидента с хуманитарния кораб за Газа, среща все повече критика у дома - както от опозицията, така и от представители на турската интелигенция, която дълго време подкрепяше ПСР като прогресивна реформаторска сила. Турският професор по международни отношения Ихсан Даги смята, че Турция допуска огромни грешки, с които рискува да бъде въвлечена в широкомащабен конфликт с всички свои съседи. Това би погребало напълно всички демократични достижения на Турция от последните десет години, предупреждава професорът. "Допуснахме много грешки, ужасни грешки", пише в коментар за вестник "Заман" турският експерт по международна политика.

Новата насока във външната политика на Анкара беше предизвикателство към традиционната, националистическа и изолационистка турска външна политика. Тя обаче не донесе никакви резултати. И днес вместо с "нула проблеми" Турция се оказа с "нула приятели", пише проф. Ихсан Даги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко Симфония

    1 1 Отговор
    На турските ислямисти сигурно им харесва как е туризма след арабската пролет в северна Африка и искат да изгонят туристите !

    Ще скапят икономиката и ще върнат Турция с 100г. на зад !
  • 2 WiseMan

    1 1 Отговор
    Турция:
    "Сунитският ислям се изповядва от 90% от населението на страната, а останалата част изповядва най-вече алевитство, юдейство и православно християнство. Официален език е турският, а официална религия няма. "

    Тази държава никога няма да има етнически проблеми,
    може би целта и е да оформи едно Кюрдистанче между нея Ирак и Сирия и това е. А ние, с половината население нехристияни - да му мислим.
  • 3 Шофьорът

    1 7 Отговор
    Смятам,че няма държава в света която ще стои безучастна когато тейната теретория се обстрелва и убиват нейните граждани.Още повече,че Турция разполага с огромен военен потенциал както по численост така и в техническо и бойно оборудване.Сирииците да внимават,всеко търпение има мерка.Човешкия живот няма цена,независимо кой бог почитаме!Дано не се стигне до военни действия,това ще ни засегне и нас.
  • 4 Воин

    1 2 Отговор
    Ако решат да предприемат каквито и да било военни действия срещу Израел, веднага ще ги обвинят в терористи и че имат ядрено оръжие. След това еврейските г.золизци от САЩ ще им се притекат на помощ (с цел омиротворяване де) и тогава може да стане голямо...парти. Надявам се рано или късно Израел да не съществува като държава, защото никой на целия свят не е видял нищо хубаво от евреите. Когато те избиват невинни, цивилни араби, казват, че се защитават, а като арабите поизтрепят няколко евреи, веднага им казват, че са терористи и антисемити.
  • 5 Стар Българин

    1 1 Отговор
    Войната е гадно нещо!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Gost

    12 1 Отговор
    Ако руснаците решат да подкрепят Сирия, турците ще клекнат.Късно, защото ще се ежат яко, но ще клекнат
  • 8 Пловдив

    9 1 Отговор
    Едно не може да се отрече на Турция - че политиците им са личности и са играчи,за което мога да им кажа само Браво (Евала)... За разлика от българските,които се определят само с две думи - продажници и антибългари.
  • 9 ХХХ

    1 1 Отговор
    Ха, от една страна има един снаряд и две мини, а от друга - разрешение за "трансгранични операции", т.е. нахлуване в чужда територия. Също като "операциите срещу кюрдските терористи" на 50-100 км навътре в иракска територия..........
    Мразя Асад, но това си е класически двоен стандарт.........
  • 10 goost

    3 1 Отговор
    voinata e gadna rabota po dobre da ima mir v celia sviat
  • 11 бУДЬОНИ

    1 2 Отговор
    НАй напред гадните Американци да спрът да финансират сирийските бунтовници та тогава да обвиняват Асад.









  • 12 белята

    4 1 Отговор
    Ако Турция мисли че там щте им е лесно значи много се лажат може и да победят но с цената на много много жертви
  • 13 николов николов

    1 0 Отговор
    Мили хора,надявам се поне малко от вас да осъзнават реалната обстановка с близкия изток!?!?! Да ви обясня малко нещата Сирия е под диктатура на Асад"ОК" ...НО сирийските бунтовници се финансират с еврейски пари,под крилото на Турция,Турция си затвори очите повече от година,че на границата със Сирия турци внасят незаконно оръжие на наемниците терористи от Сирийската опозиция!!! Турция няма потенциал да се изправи срещу Сирия на реална война,.Зад Сирия стоят твърдо Русия,Китай,Иран, дори иранския президент заяви,че някой нападне ли Сирия,Иран ще отвърне на нападателите,а Русия остана с единствената си база в близкия изток в Сирия, и няма да се откаже.Турците не осъзнават,че при нападение на Сирия така ще ги сринат че не 100 а 1000 години на зад ще се върнат. А пък USA са в положение в което няма да рискуват да се намесват в Близкия изток било то Иран или Сирия, Обама е мирно настроен спрямо външната си политика, а тоя нещастник Ник Ромни,официално обяви,че изберат ли го за президент ще нападне Иран,призова 5,4 милиона Американски Евреи,както и Израел да бъде избран !!! Положението за Турция е толкова сложно,че ми е трудно да ви опиша,проблема е че медиите са толкова цензурирани,че показват само това което искат USA,Израел и Турция! Проблема е че USA и ООН призоваха всички да изгонят сирийските посланици от страните си, но никоя страна не го направи,но нашите глупаци от правителството бяха единствени които изгониха сирийския посланик от България,трагично е
  • 14 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Освен Иран, Ирак и Русия съюзник на Сирия е и Китай . Онзи китайски боен кораб дето ни навести преди около месец пътуваше за съвместно "учение" край сирийският бряг.
    А колкото до провокативните снаряди попаднали толкова удобно в Турция - повече от ясно е че са изстреляни от бунтовниците. Съмнявам се че Асад иска да провокира война с Турция докато води и гражданска такава ,докато бунтовниците и турците са си доста близки както се разбра.
  • 15 ЛВНТ

    0 1 Отговор
    Като гледам повечето коментари са правени без изобщо да се замислят, че война означава загуба на хиляди човешки животи(в това число и цивилни). Дами и господа в статията не се говори за някаква стратегическа онлайн игра а за ИСТИНСКА ВОЙНА.
    Така че моля ви спрете да пишете глупави коментари като кой на кого ще се ежи и кой ще клекне, а нека всички да се молим да няма война и да сме против войната и единно да подкрепяме мира.

    Коментиран от #17

  • 16 Ильо войвода

    1 0 Отговор
    Идва логичния край на една от последните измислени държави, никога не е имало турска нация, нема и да има!

    Коментиран от #27

  • 17 Явор Кръстев

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЛВНТ":

    По принцип си абсолютно прав , проблема е че щатите , израел и разните им поддръжници тероризират , грабят , угнетяват и каквото друго гадно нещо се сетиш Светът . Така че е напълно нормално да ни се иска да си получат заслуженото.
  • 18 войната

    2 1 Отговор
    Войните са цената, която плащаме, за да има подем и развитие. Никоя нация няма доброволно да се откаже от благата си и охолния, спокоен живот. Затова войните са естественото средство, с което се охлажда и връща назад икономическото и човешкото развитие, за да може отново да има подем, развитие и пр.
  • 19 турчин

    2 1 Отговор
    ми от 30 години Сирия подкрепя терористите ПКК които имат военни бази в Сирия Иран Кипър Гърция Армения и Русия, папагалите Русия и Китай са едни НАБЛЮДАТЕЛИ,ако можеха щяха да помогнат на Югославия ,един ден Асад ще си отиде, за Турция въпроса е дали да воюва или не но ако има война Сирия ще се разпадне и ако има разпад турците в Сирия ще искат обединение с Турция (нов Кипър). Лесно няма, но докато не се избере новия президент на САЩ няма да има война, колкото Германия и Англия да я подкокоросват
  • 20 rus...

    1 1 Отговор
    турция не е толкова голяма и начело е ердоган,а не сюлейман великолепни,и да си наляга парцалите
  • 21 gostenin

    0 1 Отговор
    Do.Ilyo Voyvoda!!
    Yavno si ot biv6ite 4erveni ,koito nikoga nqma da se otarvat ot tapite si rasistki predubejdeniq! Sme6nik!
    Turciq e darjava s edna ot nai-silnite armii v sveta i tova e neusporim fakt! Na6ata jalka Bulgariq da ne bi da ima armiq?? Ili misli6 da za6titava6 stranata si s carvulite na dqdo si...? :)
  • 22 перашката

    0 0 Отговор
    абе както се казва в северозападна България: "добро е, щом не е като ората"...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Атанас

    0 0 Отговор
    Незнам сега за какво се джафкате.Тук почти всеки,който се е изказал,е прав ,нищо не противоречи на истината,но дали е по темата? Успокойте се -Турция няма да нападне така Сирия -твърде самостоятелна акция би било,а те не са толкова глупави.Поне аз така мисля.Може би ще продължат да подклаждат огъня в Сирия,и отделно,да настройват и убеждават своето си население за необходимостта от войната (а също и останалия свят,разбира се,с помоща и на други държави).Мисля,че това им е задачата. И след като се насъберат още такива "причини" ,да поискат отново от Съвета за Сигурност на ООН да разреши военната операция. Мисля,че в случая кюрдския въпрос не е водещ,дори не играе абсолютно никаква роля.Иначе,точно тези земи са населени с кюрдите (от хилядолетия),те са част в Турция,част в Сирия,в Ирак и по-малко в Иран. Но това,пак казвам -сега не е темата,както някой се опита да ги намеси. Тук играят далеч "по-дебели" ,по-важни интереси ,глобални геостратегически. Мисля,че с продължаването на гражданската война,биха успели да склонят и ООН и Русия на някакъв компромисен вариант,не е изключено например да разделят Сирия на две ,за да може в едната да си остане руската военна база,и така да съгласят Русия да им отстъпи другата част. Няма никакво значение в случая (според мен) и религиозната принадлежност на населението ,иначе в Сирия има и милионни християнаски общности ,но като виждам никой за това,нито за кюрди не говори,така че,конфликта наистина не е етнически нито религиозен,великите сили никога не са обръщали внимание на такива неща,където и по света да е било,те работят с карта и молив,за подробности за населението и не питат...-:) Но дано все пак,всичко да се размине безкръвно доколкото е възможно (а то е възможно)...!!!
  • 26 диан дончев

    0 1 Отговор
    Mnogo sme malki da komentirame kakvoto i daebilo. Kakvoto pe6at USA i RUSIA tova 6e stane.
  • 27 Фанети Мазакура

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ильо войвода":

    Льольо В у. вода-според тебе тези хора дето живеят там какви са-хаборигени или ченгенета? То, по тая логика и ние тука не сме българи, а юпитерци!
  • 28 Даниел Марко

    0 0 Отговор
    Тънките сметки излизат дебели накрая.
  • 29 Obektiven

    0 1 Отговор
    До коментар #16 от "Ильо войвода
    Govori6 za logika,no komentarut ti e li6en ot vsqkakva logika!
    Vzemi se razrovi malko v isoriqta i vij dali ima Turska naciq ili ne!!
    Predpolagam,4e si pisal tova v moment na emocionalna kriza,kogato nasloenoto ot roditelite ti ,kakto i sredata e vzelo preves nad sposobnostta ti da razsajdava6 trezvo i *Logi4no*
    Turcite sa6testvuvat ot hilqdoletiq sa6to kakto i Bulgarite!
    A,6to se otnasq do temata,na mnenie sum,4e Turciq e v palnoto si pravo da dade otgovor i da za6titi svoite granici,o6te pove4e puk,kogato stava vapros za provokativen udar,pri koito sa zaginali nevinni hora ot mirnoto naselenie!! Voinata ne e za predpo4itane,tai kato se otrazqva na celiq region..i badete sigurni,4e 6te se otrazi i na na6ata darjava,koqto i bez tova e labilna vav vsqko otno6enie!!Kogato umirat nevinni hora ,darjavata e dlajna da dade otgovor za da predotvrati eventualni po-natata6ni deistviq!Ne mislq,4e Turciq iska da vodi voina,prosto iska da pokaje,4e ako izdraznqt zvqra moje i da hape,bez zna4enie koi kakvo si misli!Nadqvam se vsi4ko da mine bezkruvno i da ne se stiga do krainosti!

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Ильо войвода

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Obektiven":

    Ти от сериалите ли черпиш познания по история?
    Ето пий от извора, ако си жаден ще ти сипя още, за да разбереш кой си и откъде си, защото виждам, че си доста объркан!!!
    СЪЗДАВАНЕТО НА ТУРСКАТА НАЦИЯ

    Тя е създадена през 20 в. от Младотурската партия на Кемал Ататюрк.



    Всъщност "турски етнос" няма. Понятието "турци" става събирателно за различните народности, които живеят на територията на бившата Османска империя. То не е по-различно от понятието "американци" или "съветски хора".

    Името "турци" навлиза векове, след като е създадена Османската държава. През 16 в. то е обидна дума, с която западноевропейците наричат жителите й. По-късно става популярно. Отначало никой не смята, че "турци" означава някаква определена народност.

  • 31 Ильо войвода

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Obektiven":

    Мала Азия - Анатолия - Уикипедия

    Мала Азия е населявана или завладявана от колхи, хати, лувийци, хети, фриги, кимерийци, лидийци, перси, келти, гърци, пеласги, арменци, римляни, готи, кюрди, византийци, селджуки и османци.

    До края на Османската империя в началото на 20 век, Мала Азия остава мултиетническа.

  • 32 Obektiven

    0 1 Отговор
    До коментар #29 от "Ильо войвода
    Ne6to mn si se razgore6til..qvno se dalji na rasistkoto ti otno6enie kum temata...t.e do takava stepen iska6 Turcite da badat iztriti kato naciq,4e ne zabelqzva6 dori kak se otdale4ava6 ot temata!!
    I az moga da ti kopna edna duzina redove ot neta i da ti gi predstavq,no vaprosa tuk ne e da vidim koi boravi po-dobre s Google..a,da vidim dali u nas e ostanalo mani4ko 4ove6tinka! Kakto vijdam v teb lipsva dori i mani4ko zrance!! Interesno mi e kakvo bi po4uvstval,ako ubitite pri atentata bqha tvoite roditeli ili deca ili toq snarqd be6e padnal blizo do teb i be6e ubil hora,na koito darji6?? Prosto me drazni rasizma ti! Na takiva kato teb im svetva lampata,samo kogato podobna tragediq zasegne li4no tqh!! I vse pak ne ti go pojelavam! Ilyo Voyvoda ili kakavto si tam !!

    Коментиран от #33

  • 33 Ильо войвода

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Obektiven":

    Научи се да пишеш на кирилица!
    Научи какво е раса и какво нация, че ми е писнало от дискриминирани като тебе!
    Всичките ми предци са били четници, нема истински българин който да харесва ,,турците“!
    Цитирам ти Уикипедия
    дай по добър източник.
    Лесно е да избиеш милиони Арменци и Кюрди и после да се правиш на жертва. Диваци.
  • 34 Obektiven

    0 1 Отговор
    До коментар #32 от "Ильо войвода
    Kakto vijdam moje6 da 4ete6 i na latinica,taka 4e ne e golqm problem!!
    Znam kakvo e i naciq i rasa...sa6to taka znam kakvo e i rasist..v slu4aq ti!! A,na men mi e pisnalo ot diskriminatori kato teb!Mozaka ti e promit,a jalkoto e,4e nqma6 i namerenie da progledne6!! Jivei si kato kon s kapaci s taq omrazq..i da vidim dokade 6te stigne6!
    Ne znam kakvi sa bili predcite ti,a i ne me valnuva osobeno taka,4e ne me zanimavai s rodoslovnoto ti darvo! Vaob6te ne mi puka dali obi4a6 turcite,no v slu4aq tona ti pokazva,4e ti ne si ni6to drugo osven rasov diskriminator i luha6 na takav ot kilometar!6to se otnasq do poslednoto,koeto si napisal...nikoi ne se pravi na jertva! Edinstvenata jertva si ti..jertva si na svoqta omraza i zabluda!
    Mai mozaka ti e sprql evolyuciqta si nqkade po vremeto na voivodite,koito sa brodili po 4ukarite! Ops..zabravih za moment.. nali predcite ti bqha 4etnici,tova opravdava fakta,4e si divak!:)
  • 35 Столичанин

    0 1 Отговор
    До коментар #33 от "Ильо войвода и коментар #32 от " Obektiven"
    От известно време наблюдавам как се джафкате ,види се че и двамата сте надъхани обаче господа,видимо се отдалечавате от темата!
    ще се опитам аз да бъда максимално ''Обективен''! Само искам да почертая нещо в началото -Българин съм и се гордея с това!
    Това което се случва в Сирия е голяма трагедия.Също така е трагичен и случая със смъртта на цивилните в Tурция!Бих искал да подкрепя ‘’Ильо войвода’’ и патриотизма му обаче колега, действително забелязвам расистки нотки в писанията ти тъй като -*Обективен* изхожда от гледна точка на човешките ценности а,твоето отношение е от типа ,който всява раздори между етносите!!Далеч няма нужда от нещо такова!Съвземи се и без това живеем в смутни времена!Там където хората умират болката е еднаква ,без значение кой какъв е Българин ,Турчин или патагонец! Трябва да уважаваме скръбта на хората,особено ако убитите са жени и деца ,а доколкото знам жертвите са били майка и децата и!Нека бъдем малко по човечни! Тук може би ‘’Ильо войвода’’ ще подчертае отново геноцида над Арменци и Кюрди!, Това е ужасно наистина и ако имаше начин всички бихме искали да върнем назад историята и да изтрием смъртта и сълзите,но това не е възможно! Нека поне се опитаме сега да променим нещо в името на бъдещите поколения,а това няма да стане с джафкане и расизъм, а само със здрав разум и положително отношение! Айде останете си със здраве!

    Коментиран от #36

  • 36 Ильо войвода

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Столичанин ":

    Плачеш на чужд гроб! Колко паметника на хора дали живота си за да те има, посети тази година?
    А на ония дето нарочно не иска да пише на Български, да знае, че патриотите сме много и бдиме даже и над тези които сте успели да заблудите, че сте нормални хора! И спри да си биеш жената всеки ден, в 21 век сме вече.
  • 37 Столичанин

    0 1 Отговор
    До коментар #36 от "Ильо войвода''
    Нямам навика да плача на чужд гроб,просто съм съпричастен към трагедиите на хората,без значение какви са!! Посетих шипка 2 пъти тази година! Отново ще подчертая че действаш провокативно и с предразсъдъци!!Изхождайки от определени неща,в които вярваш си създаваш мнение и преекспонираш,поставяйки всичко под общ знаменател! Не бъркай патриотизма с расизма колега!Предполагам че си привърженик на A....ка, съдейки по враждебните нотки в стила ти!Такива като теб само объркват повече нещата и тласкат държавата към размирици и етнически конфликти!Това не е начина да бдиш над родината,кавгите никога не носят нещо положително,нито в частност нито глобално погледнато!!Подхода ти към нещата определено има нужда от доста корекции!! Не знам дали тоя с латиницата бие жена си ,честно казано ми изглеждаш по-агресивен от него! И нещо последно да ти кажа, в нашия вход на 'Надежда' комшията от долния етаж редовно бие жена си и двете си дъщери ,не помня вече колко пъти е идвала полиция, а сме стари колеги от Кремиковци и си е чист българин! Всичко това е индивидуално и се свежда до характера на човека и няма връзка с етнос,раса,нация итн..
    Ако искаш да си патриот първо се научи да бъдеш-миролюбец Айде със здраве!

    Коментиран от #38

  • 38 Ильо войвода

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Столичанин":

    Столичанино от Надежда, ако съседа се качи у вас да ви бие, обърни се към клуба на миролюбивите. Сега разбирам защо имате хлебарки в панелките у Надежда, и те душа носят.Всеки си заслужава съдбата.
  • 39 Столичанин

    0 1 Отговор
    До коментар #38 от "Ильо войвода ''
    Разсмя ме на глас! :)) силно се надявах да измислиш нещо по-умно от това с хлебарките в панелките у Надежда!
    Какво да кажа колега ,продължавай си с ''Бденията''
    айде по живо по здраво!