Last news in Fakti

18 Август, 2020 18:59 3 839 20

Китай изглежда като гигант с глинени крака

  • коронавирус-
  • китай-
  • икономика-
  • армия

Коронавирусната криза показа, че Китай не е по-силен от останалия свят

Китай изглежда като гигант с глинени крака - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Никола Льокосен и Жан-Филип Делсол за в. “Фигаро”

Със своите средновековни пазари и може би зле охранявани лаборатории, Китай изпусна вируса, който бавно убива света. Но най-вече Китай премълча епидемията и ѝ позволи да се разпространи, лъжейки безсрамно за мъртвите. А Европа реагира вяло, упреквайки едновременно Китай и Русия, че са пуснали “опасни фалшиви новини” и “измамни медицински информации с невярни твърдения” за коронавируса.

Въпреки това поведението на китайското правителство не оставя никакво съмнение за волята за хегемония. Под красивото име “пътища на коприната”, то се опитва да подчини слабите страни на всички континенти. Китай нахлу в Южнокитайско море в ущърб на съседите си, скара се с Индия и се вмъква на нейна територии, подкрепя Венецуела, Северна Корея и Иран, с който договори “стратегическо партньорство” за 400 млрд. долара за 25 години. Но кой протестира освен САЩ, които засилиха присъствието си в Южнокитайско море?

Президентът Си Дзинпин първоначално заяви, разбира се, желанието си да даде “решителна роля” на пазара. Беше обещал връщането на правова държава. Но обещанията ангажират само онези, които ги получават! Както в банановите републики или при комунизма, той манипулира конституцията, за да може да остане доживотен президент. Партийният апарат се засили и не позволява на никого да диша. Интернет се контролира, данните са манипулирани, дори фалшифицирани от мощната държавна машина. Големите “частни” компании се управляват от апаратчици или техни близки роднини. Големите шефове на Dongfen, Fosun, Lucent Shanghai Bell, Hanergy или CALC изчезват под различни предлози. На всички нива компаниите остават финансово зависими от държавните пари и под контрола на държавната или местната власт и Комунистическата партия. Чуждите компании са добре дошли само за по-добро разграбване на ноу-хау. Открадната интелектуална собственост от Китай в САЩ представлява загуби, които се оценяват между 225 и 600 млрд. долара.

Не само икономиката е под абсолютен контрол, но и цялото общество. Един начин на мислене властва в Китай. Много членове на свободното духовенство са затворени. Независими журналисти и адвокати са поставени под домашен арест или изпратени в лагери. На 30 декември 2019 г. пастор Уанг Ий бе осъден на девет години затвор, защото неговата протестантска църква е твърде известна. Освен това през 2019 г. е имало над 10 хил. ареста на вярващи, в по-голямата си част християни. Законът забранява на непълнолетни да влизат в църкви, дори в онези, които са верни на партията. Уйгурите и тибетците, според добрите стари методи на тоталитарния комунизъм, са арестувани, разселвани, затваряни в лагери или избивани. На университета бе наредено да се придържа съм марксисткото учение. Ксу Джангрун, един от последните университетски преподаватели, осмелили се да критикуват Си Дзинпин, бе арестуван на 6 юли в дома си в Пекин. Хонконг се задушава от тиранията, в нарушение на договора, подписан при напускането на англичанитe. 

Китай оцеля след рухването на маоизма, като прие някои капиталистически правила и се отвори за чужди инвестиции, привлечени от ниската цена на работната ръка и необятността на този нов пазар. Но тя си остава комунистическа диктатура, чийто успех е, че успя да съчетае един съучастнически капитализъм с бюрократичния и деспотичен империализъм, който вилнее там. Европа е малодушна. Тя търпи от страх от ответни наказателни мерки. Според Световната банка през 2017 г. средните митнически тарифи в реалната търговия са били 1,66 процента за Северна Америка срещу 3,83 процента за Китай и 1,79 процента за Европа. Но Европа не се присъединява почти никога към САЩ, Великобритания и Австралия, за да изобличи грабежа на Хонконг и да се противопостави твърдо на Huawei, заподозряна, че иска да шпионира света. Тръмп повишава митническите тарифи, на фона на нелоялната конкуренция на Поднебесната империя. А Европа си мълчи. Тя предпочита да уличи ГАФА (Google, Amazon, Facebook, и Apple), които обаче имаха смелостта да преустановят сътрудничеството си с хонконгските власти за предаване на лични данни, когато новият закон ги задължи да премахнат съдържание или да осигурят достъп до потребителски данни от кой да е акаунт в света. 

Китай обаче е силен само заради слабостта на света и особено на Европа, докато залогът е цивилизационен. Още в зората на Ренесанса Западът изпревари Китай, признавайки и защитавайки индивидуалните свободи и инициативи. Пренебрегвайки ги, Китай изглежда днес като гигант с глинени крака, защото неговата основа почива изцяло върху държавата и партията, които унищожават един народ, вече съсипан от своето минало. Самата корупция, с която властта не се бори, за да печели от битката между клановете, е плод на тази политическо-административна тирания. Когато властта принадлежи на едно малко малцинство, партия или каста, и надзирава цялото общество, както господар робите си, единственият начин е да бъдат приети в сарая на апаратчиците или да ги обслужват. Корупцията става неразделна част от самото общество и управлението, като възнагражденията не се дават според заслугите или компетентността, а само според степента на сервилност. Масовото промишлено производство може да се развива количествено под командата на всемогъщата държава, но дигиталната и дематериализирана икономика може да процъфтява само чрез свободната креативност на актьорите. Китай ще залезе и няма да може да поддържа трайно просперираща икономика и солидно общество, докато е под игото на потисническо самодържавие. 

Вместо да се снишава пред китайското всемогъщество в името на някои непосредствени индустриални интереси, Европа трябва да защитава своите ценности. Европейските лидери и организации в Брюксел би трябвало да го порицаят, пък било то и символично. Правят го с Русия на Путин, няма причина да не реагират по същия начин и с Китай на Си Дзинпин. В интерес на целия свят. Каквато и да е краткосрочната цена, по този начин Европа ще си върне основите на икономическия, интелектуален и духовен растеж, опиращи се на свободата. И ще бъде по-силна от Китай, който иска да противопостави една безправова държава на нашата правова държава. 

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антикитайска СТАТИЯ

    40 21 Отговор
    ЕВРОГЕИОВЕТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИМИРЯТ ЧЕ КИТАЙ СТАНА СВЕТОВНА СИЛА. ..ДРАГОНА СЕ СЪБУДИ. .
  • 2 Това франсе

    36 15 Отговор
    Е яло развалени миди и дрънка глупости. Много хора все още мислят че в Китай живеят в землянки. Целия европейски съюз ме може да им стъпи на икономиката която развиха за десет години. Те работят и произвеждат, нашите само крадат.

    Коментиран от #6

  • 3 Стринко

    33 14 Отговор
    "Китай изпусна вируса" и спрях да чета. Първото изречение. И кой ти каза, че Китай го е изпуснал? Има ли официална информация? На мен ми казаха че Американците са го изпуснали там, тъй като е перфектното място за тази цел. Тъпоумници!
  • 4 Скоро

    28 3 Отговор
    във Франция ще празнувате камерунската и китайската нова година като национални празници,а ние циганската!
  • 5 chi

    19 3 Отговор
    Дрънкат си просто...
  • 6 Щерев-червен трол

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "Това франсе":

    Ами нашите еврейскогейски ръководители от Брюксел като слушат боядисаното паляче от отвъд океана и само него а не се качат на аероплана и отидат до Пекин да видят с очите си така ще е.От америка само забрани и само забрани за европата,но всяко нещо ,хубаво или лошо,си има край.
  • 7 no name no face no number

    9 10 Отговор
    China магистралата на бъдещето. China N 1
  • 8 Монгола

    15 10 Отговор
    САМО ЧЕ, ГИГАНТА НЕ НА ГЛИНЕНИ КРАКА ЗАЩОТО ВЪНШНИЯ МУ ДЪЛГ Е ЕДВА 1,5 ТРИЛИОНА И АКО СИ СЪБЕРЕ РАЗДАДЕНИТЕ ЗАЕМИ ОТ САЩ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА +++++!!!!
  • 9 Госあ

    16 11 Отговор
    Есента да не скимтите пак за помощ от Китай ? 😂 Да видим пак кой е с глинени крака. Срамота, елементарно възпитание няма вече в тоя европейски съюз.
  • 10 Сандо

    8 3 Отговор
    Нямат ли си там начетени хора,способни да направят един нормален анализ за да е в полза на хората?
  • 11 Чичо Сам

    16 15 Отговор
    Дните на жълтия комунизъм са преброени.... И без мекушавия ЕС, САЩ вече извадиха икономическата Тояга.... Без кражба на технологии , и отрязани от пазара - става като в 1989г.

    Коментиран от #13, #15, #18

  • 12 Тото

    7 10 Отговор
    Страхотни глупости. Автора живее на друга планета.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Си Дзинпин

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо Сам":

    Преместих си го от лево у десно.
  • 16 Готин

    3 0 Отговор
    Тази статия я сложете в категория ,,Вицове,,.
  • 17 Чичко Адолф

    2 0 Отговор
    Таз игра с гиганта на глинени крака я играх, както всички знаят в ендшпила се отрових и за по-сигурно след това се гръмнах, ама мераклиите да заповядат...
  • 18 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Чичо Сам":

    Крава бойс мечти рийш ли начи
  • 19 Хо хо хо

    3 0 Отговор
    Абе "стоманените крака" едни маски не можеха да произведат, седнали да кретенстваг сега....
  • 20 Чичката Си

    2 1 Отговор
    Тез французи много смешни, скоро видят те номер на китаец