Last news in Fakti

4 Септември, 2020 09:58 4 439 59

Проф. Ивайло Дичев: Европа видя гражданския ни протест и се гордее с нас

  • проф. ивайло дичев-
  • ивайло дичев-
  • протест-
  • сблъсъци-
  • правителство-
  • корупция-
  • борисов 3

Ситуацията е патова. Самият сблъсък между правителството и президента е абсурден. И двете страни имат вина, това е много тежък проблем на държавата

Проф. Ивайло Дичев: Европа видя гражданския ни протест и се гордее с нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гражданският протест направи българите симпатични в очите Европа. Доскоро бяхме заспали, не ни забелязваха. А сега вече знаят, че българите сме като тях – граждани, които се борят срещу корупцията и искат върховенство на закона.

Държавата е в тотален колапс.

ГЕРБ искат свикването на Народно събрание, но е очевидно, че нямат подписите за това. Те събраха малко над 120 подписа за започването на процедурата с помощта на присъдружните си партии, които не е изключено да са купени, но е ясно, че двете големи опозиционни партии няма да ги подкрепят.

ДПС поиска освен оставката на правителството на премиера Бойко Борисов и оставката на президента Румен Радев. От къде на къде? Държавният глава естествено няма да си подаде оставката, никой не му я е поискал.

Протестиращите бяха набити късно снощи и разгромени, но не съм сигурен, че те днес отново няма да се съберат на площада отново със същите искания. Тук имаме игра на образи: Кой кого бие? Кой е жертва? Вчера бяха изкарани някакви провокатори посред нощ, за да дадат повод на полицията да атакува. Само че те могат да бъдат разобличени много лесно и общественото мнение да се обърне, както стана и с бесилките, които се оказаха провокация на ГЕРБ.

Ситуацията е патова. Самият сблъсък между правителството и президента е абсурден. И двете страни имат вина, това е много тежък проблем на държавата.

На протеста стоят различни групи хора, които са обединени около исканията си, но на следващия ден не е много ясно дали те ще могат да действат заедно.

Цари невероятен хаос на една много тежка криза и това се дължи на липсата на авторитети, на хора, както политици, така и интелектуалци, учени и дори журналисти, които да могат да накарат хората да си говорят и да намерят компромис.

Силовото решение на проблемите от страна на управляващите ще ги разклати. Те ще получат по-малко гласове. ГЕРБ губи от цялата тази ситуация много сериозно. В същото време силовите решения са по-близки до крайната десница. Чуваме Валери Симеонов, който казва: аз съм за твърдата ръка. Една част от нашите съграждани искат твърда ръка. Те искат това вече 30 години, бяха много доволни по Живково време. Това е нагласа, тактическа позиция, която, за съжаление, има привърженици не само у нас.

Силовите мерки няма да осигурят мнозинство на някоя голяма партия, но ще дадат възможност на някои малки обекти да продължат напред. Вслушайте се само в начина, по който говори Валери Симеонов, но и не само той. Нарича гражданите наркомани, паразити, преди това говореше за парламентарни партии като хлебарки. Това е една отвратителна тенденция, която пак ще кажа, за съжаление, се наблюдава и в някои развити демокрации. Например, САЩ – стожер на демокрацията, но начело с един човек, който се държи по сходен начин.

Европа няма да ни реши проблемите – това са едни напразни надежди, които не знам защо подхранваме. Преди нас в Европейския съюз има няколко страни, които са много по-тежко критикувани и трябва да бъдат санкционирани – Унгария и Полша. За съжаление, Европа не е федерация, аз съм федералист по възгледи. Смятам, че трябва имаме единна политика в някои области, но това не е мнението на мнозинството. Европа няма право да се намесва, тя може да изказва само мнение и да дава съвети.

Появи се сега надеждата, че европейските фондове, които ще ни бъдат отпуснати от ЕС, ще бъдат контролирани и ще се взема предвид върховенството на закона. Все още не сме видели този механизъм… и Виктор Орбан все още не е изключен от Европейската народна партия… за да стигнат до нас.

Но в никакъв случай не трябва да сме антиевропейци.

Чрез гражданските протести, това движение, което избликна на площадите, има много силен морален характер. То иска върховенство на правото, да се разследва корупцията. С това ние ставаме европейци, ставаме симпатични на европейците. Това е много важно в Европа да чувстват, че тук има хора, които са като тях. В Европа също се протестира, също има сблъсъци по всякакъв повод. Доскоро бяхме заспали, тук никой не се обаждаше за нищо. Не ни забелязваха и не ни чуваха. Хубаво е, че сега вече знаят и видяха, че българите сме като тях – европейци.

Автор: проф. Ивайло Дичев. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегаджия

    61 18 Отговор
    90% от европейсците мислят, че България е в Северна Африка. Европа не дава 5 пари за БГ, скоро ще я изтъргуват на Ердоганя.

    Коментиран от #54

  • 2 не сме симпатични на никой

    37 8 Отговор
    Протестите в БГ се представят по света като някакво продължение на Black Lives Matter, което е абсолютен абсурд за такава расистка страна като нашата.

    Коментиран от #55

  • 3 Генералът

    77 12 Отговор
    Европа знае какви ги вършат мутрите от както са дошли на власт. Но си затварят очите щото са им удобни послушници. За това не си мърда и пръста сега.

    Коментиран от #56

  • 4 от хорски срам

    54 2 Отговор
    Споменаха ни там в края на новинарската емисия, да не е без хич, като набледнаха, че сме най-корумпираната членка на ЕС и не зачитаме правата на ЛГБТКЮ. В Русия има повече гласност, не че и там не е с пропагандни цели.
  • 5 Хаххахаххах

    12 39 Отговор
    Особено с муцуни като автора на публикацията хаххахаха.Поздрав за палаткарите с Атлас-Играта свърши

    Коментиран от #36

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Електра

    19 53 Отговор
    Айде бе, Европа нямала доверия на Бойко пък му наля едни 60 милиарда. Дали щеше да ни даде и 1 евро ако имахме служебно правителств на Кауна Радев, доминирано с крадливи Импексови БСПдирасти. Кой щеше да даде пари, за да бъдат окрадени от червените капиталисти и феодали като Черепа, по схеми на Елена Йончева и Батко на Братко. Бях малко момиченце но помня как преди 10 г. дядо и баба псуваха и кълняха правителството на СС Момата и Чалмата заедно с безморалния цар...

    Коментиран от #8, #15, #29, #46, #48

  • 8 знаем те тебе

    32 7 Отговор

    До коментар #7 от "Електра":

    Била си малко момиченце преди 60г, дърта реститутке. ЕС дава пари на Баце, защото с един клик на мишката и сметките му празни, ако не слушка.

    Коментиран от #20

  • 9 име 1

    11 27 Отговор
    умно красивите заедно зад руския резидент. покъртително

    Коментиран от #57

  • 10 само факти

    20 14 Отговор
    Европа вижда бруталните насилия над протестиращите, над журналисти. Това правителство погазва основните ценности и разпоредби на договорите на ЕС, а същевременно иска пари съгласно същите договори. Няма как да им се размине на душманите на българския народ.

    Коментиран от #44

  • 11 Да бе да

    25 2 Отговор
    (....) върховенство на закона, да се разследва корупцията. С това ние ставаме европейци(...)
    А кой твърди, че при европейците има върховенство на закона и няма корупция? Че да заприличаме на тях! Напротив, точно сега приличаме на тях. Най-голямата корупция е в Брюксел.
  • 12 ТаУмВзе

    25 2 Отговор
    Хахаахха! Прехвалената Европа не й дреме бе. Българите сме просто Роби. Поне 5 пъти ми се е случвало да доказвам с лична карта, че съм българин. Защото ни мислят за мангареску и чалми. Имидж бейби!

    Коментиран от #14, #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЕС знае България като дупка

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    Истинска история, писна ми да им обяснявам на европейците, че съм българин, а те викат руснак си с БГ паспорт, та вече се примирих.

    Коментиран от #24, #32

  • 15 Да бе да

    23 4 Отговор

    До коментар #7 от "Електра":

    Кукло, тези 60 милиарда, или колкото са там, са дадени на Бойко само на приказки Отидоха в джобовете на "големите началници"! Затова потупват по рамото наш Бойко..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 чичо

    6 14 Отговор
    Cилoвoтo рeшeниe нa прoблeмитe oт cтрaнa нa упрaвлявaщитe щe ги рaзклaти. Тe щe пoлучaт пo-мaлкo глacoвe. ГEРБ губи oт цялaтa тaзи cитуaция мнoгo ceриoзнo-каза Дечев/професора/.Добрутро Пенкеле.Че Борисов колко пъти ви каза-дадем ли оставка,печелим,не дадем ли,губим.А който се отнася последователно и отговорно към коментарите,лекичко да припомня за план А и В,за който получих няколко каруци с минуси.Но слушайки изявленията на престъпника Радев,планът си е в действие.

    Коментиран от #27

  • 19 Gen Gurko

    21 4 Отговор
    Няма никакво значение какво говори соросоидалния "професор" Дичев.
  • 20 goni

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "знаем те тебе":

    Пич! И аз, като теб мразя реститутите, защото и на мен нищо не ми върнаха! Сега протестирам с надеждата че, ако падне това правителство, следващото ще уважи исканията ми и ще ми върне поне някои имоти! Ще възтържествува справедливостта!
  • 21 111

    5 9 Отговор
    Боко, Гешев, отровното трио, Радев, БСП, ДПС, ПАТРИОТИ, Марешки са артисти, слуги на световните господари - Илюминатите. Пред народа се разиграва един театър на противопоставяне. Всички тези се кланят на запада и извратените му ценности. Боко е една пионка и ако падне ще бъде замен с друга която ще води същата политика. Този който се отрече от ЕС, НАТО и западния модел той ще спаси България.
  • 22 Бай Ху (By Who)

    16 4 Отговор
    Браво! Още един професор разбирач по незнамкакво си направи поредния повурхностен анализ за смисъла на живота, вселената и всичко останало. Обаче какъв е смисълът не разбрах, сигурно защото не съм от интелигентните и възпитани хора на протеста. Аз съм тъпо парче, а не професор и знам едно, демокрацията се материализира на избори, а не на улицата. На улицата има и лампиони и провокатори и задкулисие и кой знае още какво. На изборите отиваш и гласуваш за когото искаш след като си слушал внимателно преди това. Аз така правя, но както казах аз съм тъпо парче. Искам да попитам колко от протестиращите гласуваха на предишните и на по-предишните избори. Всички знаем процентът гласували. Ще кажете, изборите са манипулирани. Може и така да е, но избори се манипулират толкова по-лесно, колкото по-ниска е избирателната активност. Пуснете вие няколко милиона бюлетини, пък ще ги питам как ще ги манипулират. Всичко останало е демагогия и тиня. Айде със здраве и да разтуряме седенките! И да не забравите да отидете да гласувате, лесно е!
  • 23 Диверсант

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "ТаУмВзе":

    Точно, същата история. В Краков през 2014 на връщане към Рим се събраха 4_5 служители на летището да се питат България в евросъюза ли е. Наложил се да им показвам италиански документи

    Коментиран от #33

  • 24 Е дин

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "ЕС знае България като дупка":

    А па на мене ми викат, лъжеш че си българин, българите не са бели, българите са тъмни и миризливи и крадливи и говорят някакъв странен език, който не е като твоя, а и английски не знаят.
  • 25 Познайте в кой град

    2 5 Отговор
    В България сектанти зверски изтезават хора и подкупват полицаи да си мълчат!
  • 26 Познайте в кой град

    2 4 Отговор
    В България сектанти зверски изтезават хора и подкупват полицаи да си мълчат!
  • 27 Да бе да

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "чичо":

    И да даде оставка Борисов и да не даде, Герб слизат от политическата сцена. И не защото ще загубят или спечелят изборите. Избори не се печелят, а се купуват. А защото така са решили "големите началници"! Късане опашката на гущера. И това е видно по "независимите" медии на същите тези "големи началници"!

    Коментиран от #52

  • 28 здравко

    10 3 Отговор
    ако всички професори са този България и слет 100 години ще епоследна в Европа
  • 29 Евромафия

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Електра":

    Да държат много на перача на евра Разбоико много. Меркел стои плътно зад Разбоико, щото той им връща даденото в техните лични чекмеджета.
  • 30 смешник

    7 1 Отговор
    тоя го издържа сорос, пее каквото диригента каже !!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гъдю Гъдев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "ЕС знае България като дупка":

    Същата работа, викат ми:нямам физиономия на българин
  • 33 ТаУмВзе

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Диверсант":

    Не знаеш, колко е Веселко с изтекла лична карта на Хийтроу. Хаххахах Падна ми полета. Задграничният ми паспорт Не искат. И познай кое бг посолство или бля бля се сети за мен. Ххахахха 00

    Коментиран от #43

  • 34 Минувач

    4 1 Отговор
    След 89та, оставиха умишлено в България да вилнеят селяндурите и да образуват днешната т. н. българска мафия, за да могат да вземат, каквото пожелаят в хаоса (всичко) и сега след 30 години органицирана и подкрепяна анархия от всякакви чужди праеителства, ще се избият да ни наричат роби, боклуци и заспали, понеже решили, малко да пооправят нещата. Не заради друго, а заради това, че няма нищо останало за грабене. В един нормален свят, тия щяха да са на съдебната скамейка, а не да бъдат показвани по медии.
  • 35 Byg

    3 7 Отговор
    Нищо не знаеш , въобще не си наясно какво мисли Европа , Европа се е нагледала на всякакви протести , вярно в по големи мащаби , щото това тука е банкет , микро протест от 2-3 хиляди , платените са с такава численост и няколко маймуни които да трошат. Чичко паричко иска да свали законно избраните правителство и главен прокурор щото усеща прангите на ръцете. Наел е тримата глупака да подкарват стадото а той се кефи , Европа сигурно ни се смее на измисления протест.По интересен им е явно фигуранта избран от решетников и компартията , Европа не се кефи на руски подлоги , това е сигурно , другото е пунта мара

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Doni Brasko

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хаххахаххах":

    Покажи твоята мутра да я видим, пък може да те изберем за представляващ.
  • 37 Иииии

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Byg":

    Ти вярваш, че прангите ще щракнат наа ръцете на Сорос ли? ха ха ха А тримата глупака ще изпълняват, щом са на хранилка в "Отворено общество"!
  • 38 Doni Brasko

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Byg":

    Браво много дълго продължавате да разнасяте опорката за броя на протестиращите. Има напредък. Преди бяхме 200-300, сега сме 2000-3000, а истината хора е цифрата да се умножава по 20. Аз ходя редовно и от 2.9.2020 има драстично увеличение.
  • 39 Афера

    2 3 Отговор
    Кой е този смешко? Нещо като фъфлека Дилов син. Бащата беше що годе сносен писател, но това е типичен културтрегер, заел местенце покрай фамилията на бащата.
  • 40 Коко

    4 1 Отговор
    Е@ропа и фащ ни обраха като банашки гъски ,а фащ никога не са били стожер на демокрацията те са стожер на приватизацията
  • 41 Ван дер Любе

    5 1 Отговор
    Германците да си приберат недоразумението, което са създали: ГЕРБ и Борисов отгоре. Ще ни хвалят, когато постигнем нещо положително.
  • 42 Кой68

    5 1 Отговор
    Видя се двуличието на EU.Как точно сега разбраха какъв е Б.Б! Нали имат механизми за наблюдение и контрол?!Но явно Б.Б трябва да бъде сменен след испълнената мисия,а той се заинати.....Оказвайки натиск от определени държави това не е ли намеса във вътрешните работи на една държава..
  • 43 Диверсант

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "ТаУмВзе":

    Със сигурност не българското
  • 44 абвхд

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "само факти":

    Ами с пияни и/или дрогирани анархисти как да се отнася?! Някои подаде ли дрегер на този журналист ?
  • 45 boqn

    6 2 Отговор
    Едно важно нещо изпуска автора в сравненията си, а то е че Орбан не спи с пистолет и пачки в нощното си шкафче, което прави и разликата с нашия мишок дето пратил днес бухалките в Хиполенд, защото собственика протестирал и се изказал срещу Тиквошенко Калашников.
  • 46 Гневен бургазлия

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Електра":

    И като ги даде къде отидоха.. Обръчи от фирми които правят развалени пътища и санирани блокове в които не живеят хора защото са извън България за даси тътсят работа... Я се огледайте малко навън и вижте реалноста получена от 10 грабежи!
  • 47 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    ШЕСТ МИЛИОНА ОСТАНАХМЕ ДА СМЕ ДЪРЖАВАТА -В КОЯТО ДА ИМА КЪДЕ ДА СЕ ПРИЗЕМЯТ ЕМИГРАНТОИДИТЕ -КОГАТО ЗАКЪСАТ !!! ЗА СМЕТКА НА ТОВА -6 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ИМАМЕ 30 ХИЛЯДИ ПРОФЕСОРА - БЕЗ ПРИНОС ЗА РОДИНАТА !!!! ПРОИЗВЕЛИ СА СЪДИИ -СЪСИПАЛИ РОДИНАТА И "ЖУРНАЛИСТИ " - ДОСЪСИПВАЩИ Я ЗА ПАРИ!!!!!!!!!!!
  • 48 От Варна

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Електра":

    Какво се видя от тези пари за доброто на българите? По-добре а ги няма, защото аз в частност плащам сметката , като обикновен българин, а мушмороците пълнят джобовете и гушките!...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 червени като маймунски гъз

    6 2 Отговор
    Ех профан Дичев С чалгарчето от една изтормозена и негледаема тв сте на едно ниво червени прашинки
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Да-а-а, тежка форма на латентен ЕКСХИБИЦИОНИЗЪМ....
  • 52 чичо

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Да бе да":

    Уважавам ти мнението,но мисля,че грешиш.Борисов още преди 3 год. каза,че след този мандат се оттегля.Да,той трябва да го направи,но не и ГЕРБ.Друг е въпроса,че след идиотщината на Радев,Борисов може да си промени мнението за оттегляне и ще бъде прав. И то точно заради тези "големи началници".Никой не иска комунизъм,а Радев,бидейки на страната на БСП,за отрицателно време обърка почти всичко.Кой ще иска да работи с него?
  • 53 goni

    1 0 Отговор
    Абе, Дичев! Четеш ли коментарите под мнението си?!:) Как мислиш с тия хора дали ще промениш нещо за по-добро! Да си жив и здрав! Такива учени като теб ни докараха до тук! Да! И ти го знаеш! Да ти имам либералната демокрация! Смучи си пръста! Белким пустне нещо!
  • 54 Тоя антрополог не беше ли казал

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "шегаджия":

    Тeзи, кoитo ce вдигнaхa нa нoж cрeщу издaтeлcтвo „Визaнтия“, рaзглeждaт рoмaнa нa Ивaн Вaзoв - "Пoд игoтo", кaтo Кoрaнa, в кoйтo нищo нe мoжe дa ce пипa или прeвeждa. Caкрaлизирaнeтo нa "Пoд игoтo" e функция нa кoмплeкcaрcки нaциoнaлизъм. Тoвa зaявявa в интeрвю зa в. "Мaрицa" Ивaйлo Дичeв, прoфecoр пo културнa aнтрoпoлoгия в Coфийcкия унивeрcитeт "Cв. Климeнт Oхридcки" пo пoвoд издaниeтo нa рoмaнa нa пaтриaрхa нa бългaрcкaтa литeрaтурa, "прeвeдeнo" нa cъврeмeнeн бългaрcки eзик, кoeтo рaзбуни духoвeтe в coциaлнитe мрeжи. В ocъврeмeнeнaтa вeрcия нa издaтeлcтвo "Визaнтия" ca зaмeнeни нaд 6000 aрхaични думи.
  • 55 По думите на професор Дичев

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "не сме симпатични на никой":

    мнoгo хoрa иcкрeнo ce възмущaвaт oт тaкивa дрeбoлии.
    "Бяхa нaучeни дa ce възмущaвaт... или пък нe ce oтучихa, зaщoтo рaбoтaтa cи e тaкaвa oт кoмуниcтичecкo врeмe. Зaтoвa cи зacлужaвa дa гoвoрим зa кризaтa нa идeнтичнocттa, зa вce пo-тeжкитe ни нaциoнaлни кoмплeкcи. Oткъдe ли идвaт? Cпoрeд мeн тe ca функция нa прeтeнциитe ни. Cмятaмe ce зa нaй-вeлики, дрeвни, културни, пък виждaш ли - вce cмe нa oпaшкaтa. Aкo ce вглeдaмe чecтнo в ceбe cи, щe cи дaдeм cмeткa зa тoвa, кoeтo cмe, щe пoчнeм дa цeним oнoвa, кoeтo мoжeм, бeз дa cтрaдaмe зa нeщa, кoитo нямaмe. Нaричaм гo caнcтeфaнcки кoмплeкc - мoжeлo e Бългaрия дa e пo-гoлямa, aмa нa, нe ce e cлучилo, нитo пък пo-нaтaтъшнoтo княжecтвo e уcпялo дa зaвoювa тeритoриитe, кoитo cи прeдcтaвя, чe му ce пoлaгaт. И oттук - eднo пeрмaнeнтнo cтрaдaниe. Нямaмe cи Югo и Дикeнc, aмa дaй ceгa дa caкрaлизирaмe Вaзoв дo нeбeтo"
  • 56 Ивайло Дичев

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Генералът":

    Ниe винaги жaлим зa нeщo, кoeтo нe ce e cлучилo, пocoчи тoй и oбяcни, чe бългaритe cтрaдaт пo Caнcтeфaнcкa Бългaрия, кoятo никoгa нe e cъщecтвувaлa нa кaртaтa. "Тoвa e cтрaдaниe пo нeocъщecтвeнoтo", кaзa oщe тoй. Хубaвo e дa зaпoчнeм дa търcим в нaшaтa иcтoрия, в нacтoящeтo cи, дoри и в ceбe cи тaкивa нeщa, кoитo ca рeaлни. Нecбъднaтитe мeчти - тoвa нaричaм "Cиндрoмa нa Лeвcки". Лeвcки e eдин прeкрaceн чoвeк, чиитo идeи, зa cъжaлeниe, нe ca ce ocъщecтвили.Трябвa дa ce нaучим дa oбичaмe някoи oт пoлитицитe cи, дa рaзличaвaмe тeзи, кoитo имaт дoбри идeи, кoитo ca пoчтeни, кoитo прaвят нeщo дoбрo зa държaвaтa, oт oнeзи, кoитo ca кoрумпирaни.В мoмeнтa, в кoйтo кaжeм, чe вcички ca мacкaри, ниe ce oбричaмe нa тoвa дa нe бъдeм нaция.
  • 57 В България

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "име 1":

    имa прeдимнo бългaри и в тoвa e прoблeмът зa cъщecтвувaщaтa cитуaция, a дaли щe ги дeлиш нa кoмуниcти и дeмoкрaти, кaктo видяхмe прeз вcичкитe 30 гoдини нямa никaквo знaчeниe. Зaщoтo бългaринът тaкa рaзбирa идeитe - тe дa oбcлужвaт нeгoвитe интeрecи, a нe тoй дa прoмeни cъзнaниeтo cи и oтнoшeниeтo cи към oбщecтвeнитe прoцecи.
    Държa дa кaжa, чe в Бългaрия нитo e имaлo някoгa кoмунизъм, нитo пък e нacтъпвaлa дeмoкрaция.
    Тaкa, чe тoзи бeзкрaeн cпoр мeжду зacтъпници нa eднaтa и другaтa дoктринa e aбcoлютнo бeзпoчвeн и бeзмиcлeн.
    Cпoрът и биткaтa винaги ca били пo oтнoшeниe нa тoвa кoи групи oт нaциятa дa ca нa влacт, нo дeлeниeтo нe e пo пoлитичecки критeрий, a пo рoдoвo-oбщинeн, ceлcкo-мaхлeнcки и шурoбaджaнaшки.
  • 58 Васил

    0 0 Отговор
    И каква вина има Президента че сме бедна държава а ни управлява диктатор?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.