Last news in Fakti

19 Октомври, 2012 12:45 1 343 4

Калфин: ГЕРБ хитрува на дребно за референдума

  • калфин-
  • герб-
  • аец "белене"-
  • референдум
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Въпросът за референдума е променен значително. Това е поредното хитруване на дребно и непостоянна позиция от страна на ГЕРБ и министър-председателя – заяви евродепутатът Ивайло Калфин пред БНР. - Той се опитва да убеждава, че всъщност се разбира, че референдумът е за "Белене", а всички знаем, че управляващите имат намерение да строят нови мощности на "Козлодуй".

Въпросът би се променил значително, ако отпадне "Белене" и се постави само "Имате ли желание да се строи нова ядрена централа в България". Очевидно е, че не е ясно за коя става въпрос, смята Калфин. Според него въпросът „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала" може да означава нова ядрена електроцентрала в "Козлодуй".

Хората не са глупави, за да се правят такива хитрувания на дребно. Много е жалко това. Мисля, че всичко, което прави ГЕРБ в момента, е хората да се демотивират да участват в един такъв референдум. Отговорността на политиците за първия референдум от много години насам е да се разберат по въпроса, да мотивират хората да участват и да им покажат, че гласът им има значение, категоричен е евродепутатът..
Относно твърдението на Синята коалиция, че "Белене" продължава да се строи, Калфин отговори: „Това показва поредното объркване и некомпетентност във властта. Вчера видях пресконференцията на министъра на икономиката и го съжалих – министър, който не знае какво се случва в неговото ведомство. Очевидно, че нещо в държавата не работи. Или строителството не е спряно, както твърди ГЕРБ и не са разбрали всички, че е спряно, или нещо се случва в системата без знанието на министъра, което не е по-добре“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Късно е...

    0 0 Отговор
    Много, много е късно за АЕЦ Белене.
    Ако трябваше въобще да се строи, трябваше да е готова до края на 70-години - началото на 80-те на 20 век.
    Досега щеше да се е изплатила и щеше да наближава времето за закриването и. Както Козлодуй.
    Сега е 21 век. Има много и различни по-добри по сигурни, чисти, по-евтини алтернативи. Намаляването на потреблението на енергия е световен приоритет. Много скоро и балканските съседи няма да разчитат на нас за електроенергия. И сега, въпреки, че изнасяме имаме в излишък. Така, че не ни е нужна и енергията на АЕЦ Белене.
    Но и аз се замислих и открих, че този референдум, който така и така е предизвикан ни дава възможност да забраним в бъдеще със закон развиването на ядрената енергетика в България и след затварянето на Козлодуй да се очистим от тези ядрени гробници.
    Затова ви призовавам - направете си труда, излезте и гласувайте с "не" за ядрената енергетика в България! Така както направиха литовците преди седмица и със 65% от гласовете отхвърлиха строежа на нова АЕЦ в Литва.
    Не разчитайте на това, че поддръжниците на ядрената енергетика в България са твърде малко и референдумът няма да се зачете, заради недостатъчно гласували.
    Въпросът е много, много сероизен и надхвърля политическите измерения. Потомците ни няма да ни простят, ако пропуснем този шанс.
    Забравете БСП, ГЕРБ, Станишев и Борисов - днес ги има, утре ги няма.
    Не забравяйте обаче Чернобил и Фукушима!
    Щом са ни предизвикали - нека отговорим подобаващо - така че на всички политици свят да им се завие!
  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    kalfin kalfin ti si prostak nagal
  • 3 xaxax

    0 0 Отговор
    Ххахахах Кой му даде думата на този :D Манете го, че само от снимката умирам му са смея, да не говорим ако му слушам простотиите...
  • 4 хах

    0 0 Отговор
    хахахаха Кой му даде на тоя да говори :D не стига, че от снимката ми е смешен, да не говорим да му слушам простотиите...Тоя трябва да си ходи на село да оре нивата с магарето