Last news in Fakti

20 Октомври, 2012 11:58 1 273 10

Цецка Цачева: Ще гласувам с "да" на референдума

  • цецка цачева-
  • аец белене-
  • референдум

 

Ще гласувам с "Да" на подготвяния референдум за развитие на ядената енергетика в България. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред Дарик радио.

Ще участвам в референдума и ще гласувам с "Да", категорично заяви Цачева. "Ние имаме приета стратегия в Народното събрание от 2011 г., където тази тема е застъпена, където мнозинството, управляващите сме подкрепили тази стратегия", обясни още тя.

Аз съм народен представител от Плевенския регион, където се намира Белене. Районът е много беден. Преходът направи от Плевенска област от една индустриална развита част в нашата държава, един селскостопански регион, в който "промишленост", "индустрия" са понятия, които са свързани вече с исторически оттенък. Хората са бедни, безработицата голяма. Очакванията за един такъв голям инфраструктурен проект са естествени. Но дотук с желанията и намеренията. Оттук започва възможността за реализиране на този проект, коментира председателят на парламента.

Това за мен, към днешна дата, е един невъзможен, компрометиран проект по начина, по който той се е развивал във времето след 1981 г. Когато човек има възможност да се запознае с документите, фактите, с обстоятелствата, въпросите, които възникват са много повече от отговорите, които могат да се дадат, отбеляза още тя. Това не означава, че за идните поколения само заради това, че някой не е довел до край договорите за "Белене", трябва да се затвори изцяло страницата и не трябва да мислим в перспектива напред какво би се случило, категорично каза Цецка Цачева.

Очаквам тази седмица правната комисия да представи своя доклад. Ще гласуваме най-вероятно тази седмица в пленарна зала, защото аз държа да спазим сроковете на закона и в тримесечен срок да имаме произнасяне по искането за референдум. Какво следва - обнародване в "Държавен вестник", Указ на президента за насрочването му. В края на януари, началото на февруари ние ще проведем референдум, обобщи още Цачева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 николай маринов

    1 0 Отговор
    Голи фрази без какъвто и да е смисъл и съдържание . Пък и кой го е грижа тая как ще гласува.
  • 2 Късно е...

    0 0 Отговор
    Много, много е късно за АЕЦ Белене.
    Ако трябваше въобще да се строи, трябваше да е готова до края на 70-години - началото на 80-те на 20 век.
    Досега щеше да се е изплатила и щеше да наближава времето за закриването и. Както Козлодуй.
    Сега е 21 век. Има много и различни по-добри по сигурни, чисти, по-евтини алтернативи. Намаляването на потреблението на енергия е световен приоритет. Много скоро и балканските съседи няма да разчитат на нас за електроенергия. И сега, въпреки, че изнасяме имаме в излишък. Така, че не ни е нужна и енергията на АЕЦ Белене.
    Но и аз се замислих и открих, че този референдум, който така и така е предизвикан ни дава възможност да забраним в бъдеще със закон развиването на ядрената енергетика в България и след затварянето на Козлодуй да се очистим от тези ядрени гробници.
    Затова ви призовавам - направете си труда, излезте и гласувайте с "не" за ядрената енергетика в България! Така както направиха литовците преди седмица и със 65% от гласовете отхвърлиха строежа на нова АЕЦ в Литва.
    Не разчитайте на това, че поддръжниците на ядрената енергетика в България са твърде малко и референдумът няма да се зачете, заради недостатъчно гласували.
    Въпросът е много, много сероизен и надхвърля политическите измерения. Потомците ни няма да ни простят, ако пропуснем този шанс.
    Забравете БСП, ГЕРБ, Станишев и Борисов - днес ги има, утре ги няма.
    Не забравяйте обаче Чернобил и Фукушима!
    Щом са ни предизвикали - нека отговорим подобаващо - така че на всички политици свят да им се завие!

    Коментиран от #4

  • 3 другарката

    1 0 Отговор
    Жа галсуам за тебиии и за БКП
  • 4 генерал кадафи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Късно е...":

    Не е късно таман на време Бащицата да купи площадката Белене за без пари, тогава ще царува колкото духовния му водач.
  • 5 генерал кадафи

    1 0 Отговор
    Тази другарка дали има издадена заповед да гласува с ДА?
  • 6 БСП

    1 1 Отговор
    Похвално е това , а аз чакам молба за членство в БСП
  • 7 Христо Ковачев

    0 1 Отговор
    БОЛИ МА КАК ЩЕ ГЛАСУВАШ ПРОДАЖНИЦЕ ЖАЛКА
  • 8 Real

    0 0 Отговор
    ...повечето потребители на сайта нямат представа реално какви ще бъдат последствията от референдума независимо от отговора на гласуващите българи! Аз лично съм против, аргументите повлияли на моята гледна точка са предимно икономически, но всеки има виждания и разбирания... нали това ще бъде и причината да бъдат изхарчени милиони левове...
    Г-н Станишев,
    призовавам ви като лидер на партията, която желае да бъде организиран и проведен референдум да поемете разноските!!!
    Когато един обикновен човек или фирма прави социологическо проучване си го плаща сам! Аз не желая моите пари да бъдат пропилявани за социологическите проучвания от страна на БСП!
  • 9 ВХП

    0 0 Отговор
    Да, да вредни са атомните централи, затово развитите страни си имат повече, а в третия свят да сте чули да строят АЕЦ?
    Прост народ - слаба държава, това е. Който иска в България да останат само сервитьори и проститутки да гласува с НЕ, който иска силна индустриална страна с промишленост, износ и две атомни централи да гласува с ДА.
    А м..умниците дето пищят за природата, да им напомня само, че енергията произведена в АЕЦ е най-чиста безусловно. Само да попитам дали има някой представа що е то паро-газо-турбинна централа и какво количество боклук бълва?
    На всички препоръчвам да видят комплекс Марица изток.
    За който не знае: хиляди хора се тровят в една от най-мъчните професии на света - миньорската, копаят въглища, после ги горят и резултата е ток, парно и много, много пушилка. Сега сравнете стотиците хиляди тонове изгорени въглища с няколкото килограма ядрено гориво на година. И като ги сравните гласувайте.
  • 10 Real

    0 0 Отговор
    Единственото, което мога да попитам е знаете ли какви инвестиции за нужни, за какъв период от време ще се възвърнат, от къде ще бъдат набавени, каква ще бъде цената на тока в последствие?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове