Last news in Fakti

14 Септември, 2020 13:03 11 008 85

Нелепата опорка на Плевнелиев за "обединител на нацията"

  • росен плевнелиев

Реално президентът е единственият значителен държавнически пост, до който се стига с мажоритарен вот

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не ме учудва, че Плевнелиев ползва опорката как президентът по длъжност бил ”обединител на нацията”. Изричана е толкова често от екраните, че се е набила дълбоко в съзнанията на всички медийни потребители. Което е супер нелепо по следните причини.

Текстът на чл. 92, ал. 1 от КРБ гласи "Президентът е държавен глава. Той ОЛИЦЕТВОРЯВА ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА и представлява Република България в международните отношения."

Какво ни казва тази норма? Тълкувайки я съвсем буквално, излиза, че президентът е
1) държавен глава и като такъв
2) олицетворява единството на нацията и в допълнение
3) представлява България в международните отношения
Според мотивите в Решение № 6 от 11.04.2012 г. на КС на РБ по к.д. № 3/2012 г. президентът в най-голяма степен олицетворява единството на нацията заради начина на своето избиране.

Т. е. мажориртарен кандидат, избран от гражданите пряко за мандат от 5 години.
Мажоритарен, защото или на 1-ви тур е получил повече от половината действителни гласове (ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели), или на 2-ри тур е кандидатът, получил повече гласове (отколкото противника си).

Реално президентът е единственият значителен държавнически пост, до който се стига с мажоритарен вот.

Резултатът от мажоритарния вот е, че винаги едно мнозинство, понякога убедително (като при Стоянов срещу Маразов, Първанов срещу Сидеров или Радев срещу Цачева), понякога минимално (като при Плевнелиев срещу Калфин) се налага над оставащото под чертата малцинство.

От тук и заключението, че президентът, като пряк и мажоритарен избраник на мнозинството, който за период от 5 години е държавен глава, като такъв олицетворява единството и представлява страната на международното поле.

Като такъв той нито е деполитизиран орган (Решение №25 от 21 декември 1995 г. на КС по к.д. №27/95 г.), нито е лишен от политически функции или от правото на политически изявления (Решение № 10 от 25.06.1999 г. на КС на РБ по к. д. № 36/98 г.).
Политическите функции и правото на политически изявления на държавния глава, което следва от чл. 98, т. 2 КРБ, не дерогират чл. 92 от КРБ, че той е изразител на единството на нацията, която представлява и олицетворява (пак Решение № 10 от 25.06.1999 г. на КС по к. д. № 36/98).

Та, толкова по въпрос. Президентът е политик, има право на политически позиции и политически изказвания, като това не противоречи на ролята му да олицетворява единството на нацията, което на свой ред във времето е тълкувано като съответно на нашата конституция.

Тези въпроси са принципни (извън дискусията кой е настоящият президент), колкото и принципна трябва да е употребата на опорката за президента като “обединител на нацията”.

Адв. Емил Георгиев, Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 121 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учен

    261 21 Отговор
    Открих нов вид от семейството на мекотелите, то се казва Плевненлиев и сте му сложили снимка даже.

    Коментиран от #17

  • 2 пройчо

    224 17 Отговор
    Точно !!!!...Браво......!!!....да си гледа синоптичката плевню--срама на инженерите по изчислителна техника от ФРЕ , ВМЕИ "Ленин" !!!!
  • 3 Реджеп Ахъроолу

    147 13 Отговор
    Абе каза ви го човека "И магаре да ви сложа, ще го изберете".
    Ха-ха-ха.......

    Коментиран от #14

  • 4 честен българин

    224 15 Отговор
    Този още като го избраха Бойко му издърпа ушите публично, да го унижи и да знае кой командва. Целият му мандат бе изпълнен с гафове и нелепи изказвания, а всички му се подиграваха. Дори жена му от срам не благоволи поне веднъж да застане до него.

    Коментиран от #82

  • 5 КОТарАК

    161 14 Отговор
    разбира се , че ще действа така президента. като обединител на нацията , което регулярно дрънкат герберасите , да ни обедини с престъпната шайка ли? въобще задълбочени анализи не са нужни
  • 6 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    164 14 Отговор
    Този Чехльо беше обединител на всички в гей клуб Спартакус...
  • 7 Последния Софиянец

    195 16 Отговор
    Само Плевнелиев обединява нацията.Целия народ го псува.ха ха ха
  • 8 демократ

    30 213 Отговор
    Плевнелиев е българския Роналд Рейгън, жалко че не се кандидатира за втори мандат. Беше най-успешния и евроатлантически ориентиран президент на България.

    Коментиран от #10, #13, #34, #52

  • 9 Behemoth

    192 14 Отговор
    Плевню наистина беше обединител на нацията срещу себе си....по негово време се срамувахме и от Премиера и от Президента си....голям срам брахме ,ей!
  • 10 ДГД

    101 10 Отговор

    До коментар #8 от "демократ":

    1 април отдавна мина!!!
  • 11 само питам

    86 7 Отговор
    Не го ли гложди факта, че сега го хвалят прокажените печатни рупори, които навремето толко го плюваха?
  • 12 Псевдоним

    110 15 Отговор
    Парадоксът е, че Плевнелиев от всичките ни президенти го даваше най-деполитизиран. Лицемер.
  • 13 честен българин

    130 10 Отговор

    До коментар #8 от "демократ":

    Българският Мистър Бийн.
  • 14 Toй затова

    74 7 Отговор

    До коментар #3 от "Реджеп Ахъроолу":

    ... сложи Цецка след него, ама народа нещо не се съгласи. Чакам другата есен да се изправят двамата генерали един срещу друг.

    Коментиран от #25, #39

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    105 12 Отговор
    ПЛЕВНЕЛИЕВ Е НИКОЙ
  • 16 гост

    9 71 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Той ОЛИЦЕТВОРЯВА ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА и представлява Република България в международните отношения." интересно ми е,как в тази си роля ще се изявява като политик,както пише автора,кайто вероятно е виден конституционалист.

    Коментиран от #45

  • 17 Недей да

    72 4 Отговор

    До коментар #1 от "Учен":

    обиждаш мекотелите, ей!
  • 18 Истината

    12 61 Отговор
    Борисов избра Радев /Живков/ за президент с кандидатурата на ГЕРБ-Цецка Цачева!

    Коментиран от #47

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 bbb

    15 105 Отговор
    Халал да ви е тоя цървул Радев

    Коментиран от #23

  • 21 Цеко сифоня

    74 5 Отговор
    Я кажи ми, Охлювче ле вяло, от де идеш, де си ми пълзяло ?
  • 22 ъъъъъ

    23 4 Отговор
    интересно , как като излязат от политиката и променят речника. но пък тн умно - красиви много бързо разлюбихте своят идол. а дали имате идол $$$$$$$ това е идолът ви .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Смях

    71 9 Отговор
    Време е, ама наистина е време, мъжагата, слагам си грях на душата, дето не му задрема, дори когато си отиде детенцето, да продължава да плямполти. Че да пита жена си, защо веднъж поне не се появи до него. И той, ти да видиш, той бил антикомуниост! Направо ми се разля джина от потрес. И, протестирам! Този няма място в порно списанията. И жените от професията и мъжете от другия бряг са почтенни хора. Не са сравними изобщо. Ако имате списания за фекалии набутайте го там и си го правете главен герой.

    Коментиран от #40

  • 25 Реджеп

    5 57 Отговор

    До коментар #14 от "Toй затова":

    То единия генерал си е магаре а другия е безгласна буква, защото вицето Илиана я назначи дедо ти Сорос...За това беше мама Цеца, за да няма канкуренция.

    Коментиран от #36

  • 26 Герберите

    62 9 Отговор
    ако не купуваха гласове като за последно въпреки това с минимална преднина плевнята намаше да бъде президент, а бойко каза и магаре да бях издигналщеше да стане президент. Това беше начало на атака от бойко към президенството.
  • 27 резервист

    83 5 Отговор
    Милият бивш комсомолец, бивш предприемач и олеле бивш президент! Как пърха с крилца и цвърка ли цвърка - белким го забележи някой! Той искрено вярва ,че да ближеш задниците на управляващите в момента значи да обединяваш нацията. Трябва да сложат снимката ме на таблото "Не правете като тях, да не станете за смях!"
  • 28 Лице

    68 7 Отговор
    Тоя пък кога е бил представител на народа?
  • 29 Гошо

    79 8 Отговор
    Срам за президентската институция е Плевньо, кукла на конци която народа така и не прие за президент. И навън бе спряган за палячо и лакей на Тиквата
  • 30 Обединител на нацията

    28 6 Отговор
    Да пируваме заедно грабители и ограбени.
  • 31 Има още двама бивши президенти

    52 6 Отговор
    Защо този е готов да очерни протеста? И настоящия президент?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ВЪхПарчето

    67 5 Отговор
    Всеки път, когатто тоя се покаже някъде си задавам един и същ въпрос:
    Толкова ли е глупав, толкова ли не вижда, че е мразен от българите? Не му е казал някой за тоя факт? Защо крият от него нашето презрение? Не е справедливо да го държат в неведение! Не е човешко.
    Ако ли са му казвали и той знае, толкова по-лошо за него. Какво го кара да бъде обединител на българската омраза?
    Никога ли не се е поглеждал в огледалото? не вижда ли, че няма вид на мачо или поне на интелигентен човек? От него лъха на подлост, лизачство и нечистоплътност.
    Знам, че природаа го е дарила с тази външност и той няма вина. Ама то и аз не съм като Ален Делон, но поне си налягам тричавото дупе и гледам поне да бъда полезен на околните, а тоя .....като петел на бунище!! Изправил се на средата на боклука и кукурига, та пушек се дига.

    Коментиран от #56

  • 34 Donzidog

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "демократ":

    Или а.ално податлив?
  • 35 Наблюдател

    61 5 Отговор
    Плевнелиев така и не е разбрал че освен подлога на Борисов е трябвало да бъде и Президент!
  • 36 Смях

    48 6 Отговор

    До коментар #25 от "Реджеп":

    Ама то има само един генерал. Другият е един прошляк, дето целува 5 години задника на първанов да го направи генерал, и още по-голям генерал и след това си го оплю с чиста съвест. Мина тънко от майор - мошенник, да го направят полковник?!, че бил главен секретар
  • 37 Бачо Киро

    49 6 Отговор
    Не сте разбрали. Плевнелиев има предвид, че Радев не обединява хората така, както правеше Роско Банов. Просто удобно пропуска факта, че Роско обединяваше нацията СРЕЩУ себе си.
  • 38 Куранага сан

    1 21 Отговор
    Христов е прост минет4ия
  • 39 Donzidog

    44 5 Отговор

    До коментар #14 от "Toй затова":

    Представяш ли си ако се беше съгласил народа сега щяхме да имаме президент от ГРОБ обвинен в имотна измама и премиер от ГРОБ със записи пачки кюлчета?Колко щеше да е хубаво....размечтах се.....И Гешев за капак(каскет)Идилия!
  • 40 Бачо Киро

    50 7 Отговор

    До коментар #24 от "Смях":

    Голям антикомунист братче .... Отиде с куфарчето в Германия през 90те и отвори фирма. Помниш ли как се правеше фирма тогава? Депозит 100 000 марки. А той според собствените му дрънканици бил отишъл със скъсаните дънки и счупената лада, видиш ли ти, горкият ... Не знам само на кого ги разправя тея простотии ... Поредния бастун с куфарче от ДС, който иначе бил анти туй, анти онуй, накрая като махнеш Т и ОН и остава само последното като У и Й ....

    Коментиран от #42

  • 41 Михаил

    43 8 Отговор
    Не знам как през 2011 на президентските избори избрахме точно тоя тулуп Росен Плевнелиев аз Бях Гласувал за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов бог да прости Ламбо тои щеше да е добър вицепрезидент не ме мислете че подкрепям БСП или ГЕРБ не подкрепям нито една партия защото всички парти в Парламента са шайка измекяри които ако не ги изхвърлиш с агресия те няма да напуснат доброволно защото опразниха държавната хазна откраднаха парите които бяха отпуснати за децата в нужда пари за децата няма какво е на днешно време да взимаш детски набавки по 40 лв това е срам и позор даже и работната заплата на Българите е е ниска те подписали документ че всяка година ще се качва заплатата какви са тея глупости като сме във Европейския съюз трябва заплатите да са ни Европейски пътищата да са ни Европейски а не дупка до дупка кръбка до кръбка като сме в Европейски съюз ние трябва да се издигнем по Свобода на Словото и по всички други добри статистики ние приятели и сънародници знаете ли на кое място сме по корупция на Първо място а на свобода на словото сме на 111-то .

    Борисов Гешев долу мутри подайте оставка вие измъчиха нашата Родина накарахте наште Братя и сестри да емигрират в чужбина с този стандарт на Тъпите Парти В народното събрание Мутри вън с вас ще изметем улиците на цяла София крадливи Лисици смотана хора и такива ще си останете
  • 42 Смях

    29 4 Отговор

    До коментар #40 от "Бачо Киро":

    Аз съм стар човек и много не помня, ама съм чувал за някаква емилия масларова, социален министър, като сачева, че му е дала нещо като виза да бачка в Германия, ама не знам, то като подслушваш какво говорят в автобуса, можеш ли всичко да им разбереш. То хората, хем говорят на ухо, хем човек си забрявя слуховия апарат. Абаче какви зъби е направил, какво чене.?! не мога да си скрия злобата. И проф.Вучков, лека му пръст, му завиждаше.
  • 43 реджеб

    34 5 Отговор
    тоя ако ми падне - такава плесница ще му вкарам, та под масата ще влезе
  • 44 Диамантената ръка

    27 2 Отговор
    Ми като нацията не е единна, тоя какво олицетворява и що взема заплата, само измислени постове и длъжности...
  • 45 Тото

    31 3 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Автора на поста във фейсбук е юрист. И цитира 5 решения на конституционния съд върху които базира твърденията си.
  • 46 Аз бе

    43 3 Отговор
    Не го избра България.Тиквата го назначи чехълчето
  • 47 Тото

    14 3 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Ако това беше вярно Борисов нямаше да подаде оставка след президентските избори.
  • 48 Тогава

    4 33 Отговор
    Значи,правилно народа не излиза по площадите!Имаме си предизборна кампания на Радев! Само още не си е казал партията! И откъде парите за за тая кампания!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 изгрев

    40 2 Отговор
    Пляс пляс педалите........ Пляс зад врата по тила !!!! "Наше момче"- цитат от ТИКВАТА за безгръбначния пишлевниев!!!!!
  • 51 БОКЛУЦИ

    36 3 Отговор
    Маргарита Попова не го понасяше това нищожно петно.Син на комунисти - крадци ! Още харчи от парите им.Тоест народните пари.
  • 52 Гражданин

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "демократ":

    Дано си вярваш на това, което пишеш.
  • 53 ПСФ

    5 33 Отговор
    Искаме да привлечеме Македония към нас, но е достатъчно веднъж да надникнат в този сайт, за да се отвратят от нелепите критики към едни от най много заслужилите за просперитета на страната Българи, между които е и президента Росен Плевналиев. Той е известен със скромността си, патриотизма, благородството, добротата и оптимизъма си, които биха му помогнали да възвърне така нужното обединие на нацията.
    Президента не може да бъде върховен главнокомандващ, на един противоборстващ помежду си народ, дори когато той не е институцията която е предизвикала това противоборството!
    Сегашната политическа ситуация в България е най лошата, защото противоборството е не само инсперирано от президента, но едновременно с това, той е и активен водач на една от страните. По този начин ние се оказваме без върховен главнокомандващ, което е недоупостимо за националната ни сигурност! Тъй като в настоящия момент няма вариант в който всички да припознаят Радев, като свой главнокомандващ, изхода е час по скоро да се избере нов'

    Коментиран от #58

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Плужек!

    29 0 Отговор
    Жалко нищо!
  • 56 Класиката гласи

    27 1 Отговор

    До коментар #33 от "ВЪхПарчето":

    Как петлите се издигат, щом криле не им достигат? Като кукуригат.
    В. Ханчев
  • 57 Ira

    26 3 Отговор
    Имахме президент, който на голям политически форум изрецитира : "Аз съм седесар!" Петър Стоянов. Имахме президент, който казваше че определена група от нас му била симпатична. Оттам "умните и красивите". Плевнелиев. Имахме президент, който си лафеше и се оплакваше пред чужди лидери за минали житейски лични несгоди, и как "комунистите" у нас, не са като "комунистите" у вас. Забравихте ли ги? Какви обединители?
  • 58 Хохохо

    23 5 Отговор

    До коментар #53 от "ПСФ":

    Народа не си противоборства, народа противоборства (използвам твоя речник) на една партия наречена ГЕРБ. В настоящия момент и аз не припознавам Борисов като премиер, така че да подава оставка. И инспЕриран се пише с И.
  • 59 инчхай

    25 3 Отговор
    тоя цър--- от снимката за какъв обединител се е мислил боко го шляпаше по врата скрийсе и не се показвай бе г-- мр----
  • 60 оня с коня

    8 15 Отговор
    НЕ МОЖЕ някакъв си Адвокат който е и Автор на Статията ДА ТЪЛКУВА неща,които са МНОГО над ПРОФЕСИОНАЛНАТА МУ ПОДГОТОВКА.И е казал Законодателят че определени ПРОФЕСИИ в РБ са ДЕПОЛИТИЗИРАНИ ПО ЗАКОН и да не ми чете Параграфите тоя Колега на Хаджигенов КАКТО Дявола чете Евангелието,защото заслужава да бъде тряснат по Тиквата с Най-дебелата Юридическа книга!По тая Логика и Полиция и Армия могат да бъдат освободени от ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ и би следвало да Бият и Арестуват ИЗБИРАТЕЛНО САМО Хора от Опозицията...И вместо да си гледат Бракоразводните Дела,такива Шматки си пъхат носовете в Политиката в услуга на Разни партии,ЕСТЕСТВЕНО за "Некой лев"!?
  • 61 Хаджиментов

    5 19 Отговор
    Президента трябва да е надпартиен и като такъв да действа за единствоно на нацията.
    Отделен е въпроса, че това е най-ненужната и най-паразитната длъжност в Република България, която трябва да се закрие.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Грух

    15 1 Отговор
    Хомо. Скрит, но доказан.
  • 64 pena

    4 22 Отговор
    “Данни за извършени престъпления от държавния глава Румен Радев има в прокуратурата. Това стана ясно от извънреден брифинг преди повече от месец на главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата. От думите на Гешев, който бе заобиколен от ръководителите на всички прокуратури в страната, се разбра, че събраните факти са сериозни и при всеки друг български гражданин моментално биха довели до повдигане на обвинение.”… И НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН започнаха така наречените „ СПОНТАННИ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТИ “

    Коментиран от #67

  • 65 Стига ва

    17 3 Отговор
    Пухлю смотан скрий се бе кьопек
  • 66 Плевнелиев е НИКОЙ

    17 2 Отговор
    Този не разбра ли, че е НИКОЙ, и предизвиква отвращение, дори с физиономиятя си
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Нафърфорий

    16 2 Отговор
    Мухлю Мухлев изпълзял от нафталина
  • 71 Стефан

    5 21 Отговор
    Не го познавам лично, но мой познат е бил с него в Германия, започнали да от нулата. Изключител о трудолюбив и скромно, никогс не е злоупотребсвал с властта си, или използеал, ьа разлика от другите политици. Факт е, че сам се отказва от политиката , не е жаден за власт, а за разлика от всички останали алчни ьа власт полици, но простия народ вижда в това слабо,ст мухлю, щото в рядко възпитан и честен

    Коментиран от #77

  • 72 чичо

    5 17 Отговор
    Не съм съгласен с тълкуването.Не може и не трябва,примерно 10000 стачкуващи които Радев подкрепя,да ОЛИЦЕТВОРЯВАТ ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА.Тогава какво олицетворяват останалите,примерно 5 милиона,които не са съгласни с протеста.Означава ли,че щом Радев не ги подкрепя,те не могат да олицетворят единство.От друга страна,точно избора на Радев,показа колко НЕ струва мажоритарния вот.Не членувам в партия и съм безпристрастен,за мен Радев е пълен провал,какво значение има колко милиона били избирателите.
  • 73 Запознат

    6 20 Отговор
    Не знам що за стока са Радев и Плевнелиев,но втория има по-красива и умна съпруга,много по-богат е, изключително толерантен,не назначавал жена си на работа с цел облагодетелстване най-важното не е про руски настроен с което вреди на европейските ни договорки.
  • 74 Умно село

    11 4 Отговор
    Росен ПлЮвнелиев и обединител?)))
    Един от многото бърборковци , дето много говори и нищо не казва.
    Пуснете срещата му с Шоколадовата Принцеса Порошенко и ще се убедите що за слуз е! ХЕЛИКС!)))
  • 75 Бесен

    9 4 Отговор
    Най-мижитурестият президент в историята на България, а и както е видно от обосновката, и с най-малката подкрепа в историята, не си заслужава даже да го удостоявате със статия, камо ли да го опровергавате. То е ясно всичко това за всеки българин с поне основно образование и две мозъчни клетки в главата. Само на него не му е ясно.
  • 76 Марш обратно на политическото Бунище

    8 1 Отговор
    "Преродената Ирландска Пастирка" може само да се.е и да ръси простотии без да се изчервява.
    Да беше вързал парче релса на врата си,та белким направи поне едно добро живота си на Народ,Държава и Родина.
  • 77 Фейк

    6 2 Отговор

    До коментар #71 от "Стефан":

    Къде в Германия е започнал от нулата, бе трол неcкопoсан?

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Плювналиев

    4 2 Отговор

    До коментар #77 от "Фейк":

    е позор за България!
  • 80 Колю

    4 2 Отговор
    Не ни занимавайте с този гнусляк!
  • 81 Аве Адолф Хайлллл

    2 3 Отговор
    Какви нелепи журналистически напъни писани по образец взет от БСП-централката .......
  • 82 Оракула от Делфи

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен българин":

    На виделото, свещ не ще!
  • 83 Политолог

    1 2 Отговор
    Лесно преценявам колко акъл, финес и присъствие има един предприемач, работил в Западна Европа и един военен обучаван в любов към СССР и Русия
  • 84 Вълко

    1 2 Отговор
    Плюйте по президента Плевнелиев... палячовци. Единствен той не се хвана със зъби и нокти да се кандидатира за втори мандат.
    А вижте, фатмака -русофил ! Със зъби и нокти се бори за власт, селянин и стар комунист

    Коментиран от #85

  • 85 Срамота е Плевнелиев

    2 0 Отговор

    До коментар #84 от "Вълко":

    То, президентския мандат, да не е стол, та да седнеш на него?
    Никой не го покани, и никой не го иска.
    Сравни, плевнята с къща, та и Плевнелиев, Президент.