22 Май, 2022 12:58 4 830 66

Плевнелиев: Кирил Петков прави грешка

  • росен плевнелиев-
  • кирил петков-
  • рс македония

Не съм сигурен, че през юни Република Северна Македония ще получи дата за преговори, каза Плевнелиев

Плевнелиев: Кирил Петков прави грешка - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не съм сигурен, че през юни Република Северна Македония ще получи дата за преговори, каза в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на България (2011-2017 г.) Росен Плевнелиев. Според него решението е в Договора за добросъседство и припомни, че „преди дни Европейският парламент се обърна към Северна Македония и България за историческо помирение на базата на споделената история и Договора за добросъседство”, съобщи БТА.

Според него грешки има и от двете страни на границата, което не го прави оптимист, че може да има решение през юни.

„От геополитическа гледна точка трябва да затворим вакуума на Западните Балкани и колкото може по-бързо държавите от Западните Балкани да се интегрират към ЕС. От друга страна, ситуацията в България е такава, че имаме една трудна и тежка, почти невъзможна коалиция, която е разделена и по оста Русия. Премиерът Кирил Петков е млад и доста неопитен, допуска много грешки. Една от грешките, касае Република Северна Македония, става дума за неговото обръщение, в което призова държавния глава да свика КСНС за преговорите с Република Северна Македония. От моя гледна точка това е груба грешка. Не може министър председателят да диктува на президента кога и как да свиква КСНС. Смятам, че по този начин той продължава да отклонява страната от правилната посока, вместо да дава решение.”, каза Плевнелиев.

В интервюто си, той посочи, че в България има голямо съмнение, че по темата Република Северна Македония са водени преговори зад гърба на обществото и на парламента и като пример отново даде вчерашното обръщение на премиера Кирил Петков. "Всички се обединиха около оценката, че очевидно неопитният и вече с огромни проблеми в управленския си стил български премиер е допуснал отново преговори, в които да не бъде включено обществото.”, каза Плевнелиев и допълни, че според него има лесно решение за изход от ситуацията.

Той изрази съжаление, че когато през 2019 г., когато тогавашния премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев са били близо до решението да бъде допълнен подписаният Договор за приятелство с анекс, който да определя следващите стъпки на двете държави, то не е било прието. "Тогава щеше да има правна гаранция за двете страни и всичко щеше да е наред. За съжаление тогава премиерът Зоран Заев подцени ситуацията, реши да заложи по-скоро на натиск върху България, отколкото на решението и на реформите и сега сме в тази трудна и тежка ситуация. На мнение съм, че ако договорът с България се изпълнява, няма нужда от анекс. Но сега единственото възможно решение е това, което нашите съседи от Гърция постигнаха с Република Северна Македония. Това трябва да се случи и с България-договор, който да работи.”, каза Плевнелиев.

Запитан за това дали, ако беше на мястото на действащия български държавен глава би казал, че в ЕС няма място за македонизъм, Плевнелиев отговори, че би казал, че „В 21 век, в ЕС, няма място за идеологиите от времето на комунизма и фашизма.”

Справедливият подход е да има гаранции и за двете страни, което се постига, чрез коректен договор, смята Плевнелиев. „И ако в този договор е приемливо да пише, че промяната в Конституцията ще стане сега, или след година, или след 5, но ще има ясно обвързване този договор да се изпълнява, аз съм за това да бъде дадена зелена светлина за старт на преговори с ЕС за Република Северна Македония”, каза той и изрази надежда преговорите, които се водят да приключат бързо и успешно. Според него предпоставките за това са и двете страни да имат прагматична, позитивна стратегия как да бъде решен проблема. „Днес и в следващите седмици е времето и двете държави да направят необходимите компромиси. Да стъпят на здравата основа на добросъседството, отказа от езика на омразата, реформите, базирани на европейски ценности, за да можем да постигнем това, което и българския народ и народът на РСМ желае, а именно добросъседството, сътрудничеството, приятелството.”, каза Плевнелиев, уточнявайки, че провокации има и от двете страни, но те не трябва да водят до отклоняване от истинския път.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Момо

    74 6 Отговор
    Тоз и брат му станаха мулти милионери с обществени поръчки от Бойко.
  • 2 И тоя си има Зайчарник

    67 5 Отговор
    С нашите пари.
  • 3 "Безгрешната"

    66 4 Отговор
    граблива и лъжлива пастирка , заслужила 1 000 години зад решетките , и тя подаде чутора !
  • 4 Сесесере

    7 73 Отговор
    Най-големият държавник от новото време, както винаги прав!
  • 5 Иван

    53 6 Отговор
    Постоянно се дава трибуна на разбирачи, кой те пита бе харчи си парите и не ни занимавай

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чехльоооо

    46 3 Отговор
    Марш в зайчарника
  • 8 ежко

    21 11 Отговор
    Изобщо защо се дискутира темата за Северна Македония!Рещението е взето и то на хиляди километри от София.От нас се очаква удобна позиция.Ще ни понатиснат тук-там и ще стане.Колко трябва на нащите политици да клекнат.Ако не е с приказки,ще е с кютек.Ние само си чешиме езицити по темата.Ленчето Клептоманова вече обсъди с една американка по темата.Защо със САЩ и какво общо имат те в разширяването не ЕС е една друга тема.........
  • 9 Реалното положение

    17 6 Отговор
    Вчера ЕС излезе с решение за своите изисквания към РС Македония и към нас. Най-важната препоръка е двустранните спорове да бъдат решени отделно от преговорния процес, което автоматично означава ПРЕДИ неговото започване, защото страната ни няма да даде зелена светлина, ако не бъдат решени спорните въпроси, или ако не получи гаранции за тяхното решаване чрез включването им в преговорната рамка. В обобщение можем да заключим, че интересите на България са включени в почти пълна степен чрез поредица от конкретни препоръки в доклада на ЕП. Това показва, че все пак българската позиция не само е била чута, но и разбрана от нашите европeйски партньори В него всички наши предложения за прекратяване на езикът на омразата, за спиране кражбата на личности от общата ни история, гарантиране правата на малцинствата, РСМ се задължава да ги уреди в най-кратки срокове. РСМ трябва да отстрани всички пречки в диалога с България. Оттук нататък можем да кажем, че всеки който настоява за спирането на РСМ по пътя и към ЕС принадлежи към групата агенти на влияние на Сърбия и Русия или е жертва на тяхната пропаганда. Само в ЕС РСМ ще се откъсне от сръбското и руско господство и ще направи безработни онези, които работят за чужди интереси.
  • 10 Аз пък не искам

    33 6 Отговор
    Аз пък не искам Македония в европейския съюз.И шиптърите не искам.
  • 11 Брендилия

    24 0 Отговор
    Плевнелиев, гръцките ти съседи за 28 години бяха на -0 в преговорите с РСМ ! 2 резолюции на Съвета за сигурност им оправиха нещата и я кръстиха Северна Македония. Подписалият от гръцка страна обаче умря...
  • 12 Сух

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Че не го пира никой, не го пита, но не да си харчи парите, ами да търка наровете трябва..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да, да

    23 2 Отговор
    "Днес, времето ще преобладава!" - каза Деса и го изпрати да изхвърли боклука, защото пералнята свършва и ще трябва да простира и прането.
  • 15 Ицо

    22 2 Отговор
    Я на тулупа магарето
  • 16 За жалост

    20 2 Отговор
    Националните предатели са безкрайно много! А Роско дали е от тях?
  • 17 голяма грешка няма що

    15 2 Отговор
    И каква е критиката на Плевню? Че послушния серривлн КП не е достатъчно сервилен?
    Това ли и ме на герберите "алтернативата"?
    Не , мерси
  • 18 Наблюдател

    26 2 Отговор
    Теб и синоптичката не те бръсне за слива бе...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 човек от народа

    21 2 Отговор
    дори и КП да прави грешка, мисля че ти си най-голямата грешка !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ссср

    10 0 Отговор
    единия трън боцка другия трън
  • 25 Натопорен Батко

    17 1 Отговор
    Ти правиш грешка всеки път когато не знаеш къде е десито бананова ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Горещо Ви моля...!

    16 2 Отговор
    Не канете повече тази Ирландска Пастирка и Олена ПопКремова...!Изприщвам се от дълбокомислените им умозаключения и ализи...
  • 28 Брендилия

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    РСМ е член на НАТО благодарение на "успешните"😂гръцки преговори 27 години за името на Република Македония. Има ли още заблудени ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 оня

    19 0 Отговор
    Убит чехъл, ай скрий се, че си противен. Стига лиза:))
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Брендилия

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Перо":

    И аз не съм маке. В РСМ цигани няма ! Това е политически субект за политически игри менте. Те са българи...

    Коментиран от #46

  • 33 Нетърпимо

    17 0 Отговор
    Този е резил за Бг
  • 34 Българка

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "Перо":

    Сетих се чистил си кенеди в Германия. Шефове ти били Югославяните. За това си злобен сега.

    Коментиран от #40, #44

  • 35 БОЙЧ0

    11 1 Отговор
    ====КАЗА ГРЕШКАТА НА ПРИРОДАТА
  • 36 маркото на тулупа

    10 2 Отговор
    Тъпак акъл раздава , не че оня другият е по усвет.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Даниел

    13 0 Отговор
    А ти каква грешка си знаеш ли?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Брендилия

    3 6 Отговор

    До коментар #34 от "Българка":

    Югославяните са българи с боен дух ! САЩ направиха 6 републики и не могат да ги владеят
    България е под американско робство без никаква съпротива от 1989.
  • 41 Това недоразумение

    11 0 Отговор
    трябва да го отклоним от медиите, защото насажда само пошлост, простотии и неграмотност. Няма ли обори за магарета?
  • 42 Мурлю-Пурлю пак дава съвети...

    5 0 Отговор
    Аман от предатели и продажници!Даде ли се на македонците възможност и отсрочка на спазването за договора с България за историята и Българите в Македония,това ще подпише смъртната присъда на застаналите в партер продажници политици...
  • 43 хихи

    2 7 Отговор
    Не!
    Просто, Киро е Грешка!
    Може би Природна!?!? Може и на Х.М!?!!
    А Радев да отговори, кой Му го натресе? Вашингтон или Масква?

    Коментиран от #45

  • 44 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Българка":

    Иди на х.. !
  • 45 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "хихи":

    Кадровик му е един боклук,бивш негов съветник и бивш провинциален полицай от треторазрядно поделение на МВР, Узунов!
  • 46 Перо

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Брендилия":

    В БГ, онези години идваха само цигани и пропаднали търгаши. Спомням си,че един циганин ми предлагаше песен за Гунди и Котков на македонски диалект! Иначе в БГ Кока Кола имаше 20 г.по-рано от СР Македония и се внасяше от Тексим,още от началото на 60-те години! Една много вредна напитка!

    Коментиран от #53, #55, #58

  • 47 ТИР

    8 0 Отговор
    Три месеца да не се показват Плевналиев, Ал,Йорданов, ИИнджев, г,жа Кремчева,Пасито, Надето,,,,
  • 48 Пендо

    9 3 Отговор
    "Плевнелиев: Кирил Петков прави грешка"
    Ти и Кирил Петков сте грешка на природата.
  • 49 Тахумба

    8 0 Отговор
    Ниц бе, глупак! Мнението на тези от коневръза не ни интересува.
  • 50 Лукреция

    10 0 Отговор
    На Роси вече му личи колко заловен и обучен е от американските приятели. Този на когото му масажираха кратуната с чимбери и го равняваха с магаре сега дава акъл. Този от когото никога, нищо не е зависи и до ден днешен.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Полковник РУМНО

    8 1 Отговор
    И защо трябва да получи бе Плевнелиев! Гърция води 28 години преговори с РСМ и накрая макетата клекнаха и приеха техните условия.

    Коментиран от #54

  • 53 Скопие

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Другар Перо, те молам не треси зелени. Ти и не можеш да разбереш што беше и што претставуваше Македонија (како интегрален дел од Југославија), каков беше општествено социјалниот живот, како и економската понуда. Откако знам за себе вриеше од грци кои пазареа во Скопје (тоа заврши некаде со распадот на СФРЈ)..
  • 54 Брендилия

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "Полковник РУМНО":

    Я чети по-добре и не излагай РУМНО ! Грък А.Василакис в ООН прокара 2 резолюции на Съвета за сигурност за името Северна, като това вкара РСМ в НАТО. Танто за кукуриго...

    Коментиран от #56

  • 55 Брендилия

    0 5 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Да гръцки макета има цигани. Кирил Рашков беше роден у гръцко ! В РСМ цигани няма !!!
  • 56 Полковник РУМНО

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Брендилия":

    Милион пъти съм ти писал госпожо туркиньо, че ООН няма тежест при тези преговори. От ООН нищо не зависи.
  • 57 До Деси-Синоптичката!

    4 0 Отговор
    Деси,моля те наведи се и си прибери изтърсака,който словесно се упражнява е под полата ти ...
  • 58 Каменчо

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Во комунизмот ние Македонците имавме пасапорти на СФРЈ и патувавме каде сакавме (на ајчесто и немаше визи со исклучок на Грција)идевме и во НРБ и многу добро знаеме како беше,а конкретно кока кола ретко имаше,имаше миринда,Во тоа време многу малку блгари ја имаат посетуваноСФРЈ денешна Македонија поради немање патни исправи и трбаше специјални дозволи од вашето МВР за патување и во многу случаи од 4 члено семејство само 2 добиваа дозвола да патуваат во Македонија од страв ако им дадат на цело семејство дозвола да ја посетат тогашна СФРЈ ,ќе останат и нема да се вратат во Блгарија.
  • 59 безпартиен

    7 0 Отговор
    Как от номенклатурен кадър на ДКМС/БКП/ се получи такъв демократ,е най-голямата тайна на т.нар."преход" у нас!!!Такива като него се много и не слизат от екраните и страниците!Кой плаща за тях,че не ми се вярва нормалните хора да имат необходимост от "анализите" и "предложенията" им!!!
  • 60 ПЛЕВЕЛ

    2 0 Отговор
    , базирани на европейски ценности, за да можем да постигнем това, което и българския народ и народът на РСМ желае, а именно добросъседството, сътрудничеството, приятелството.”, каза Плевнелиев,
  • 61 КАТО ДОЙДЕ ПУТИН , ТОЯ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯ

    4 1 Отговор
    КОСМОНАФТ !
  • 62 Иванова

    2 0 Отговор
    Да, Плевнелиев казва нещо, което не е никак за подценяване. Дали премиерът ще обърне нужното внимание ако това остане само в медията, поместила го?! Преглеждате ли пресата, г-н Петков? Трябва. Вие или хора от кабинета, които биха Ви обърнали внимание?!
  • 63 Брей

    0 1 Отговор
    Айдее "споделена" история,Западни Балкани ,абе човек само РСМ ли е в Западни Балкани ,а Босна,Косово,Сърбия,Черна гора,Албания която не е пускат единично.РСМ е в НАТО,изобщо не е застрашена.Плевналиев играе двулично заради амер.интереси вместо да обясни на който и където трябва какви са проблемите и ги отстоява.Весела Чернева нали беше твой човек и на близък олигарх с много НПО-та.Та защо точно тя беше единствен преговарящ с неукия Киро по толкова сложен проблем?Сценария беше изключително тъп за да се залъжат българите.И не е само вписването на българите в Конституцията,а цялостна ревизия на учебниците които поддържат македонизма,идеологията,омразата и фалшификациите.Нещо се страхува Плевнята от Съвета при президента?
  • 64 Бивш гербаджия

    2 1 Отговор
    Тоя е голям льольо и крадец на народни пари. Кога най-после ще има възмездие?
  • 65 Няма по-голяма

    2 1 Отговор
    гадост да гледаш или слушаш недоразуменията на природата, алчните и крадливи боклуци като Плевнелиев-Банева, Ал.Йорданов, И. Инджев, г-жа поптодорова-Кремчева, Пасито, Надето, Биков. Поздравления за А. Тодоров и С. Гърневски че скриха от екрана и ефира. Те се наиграха с ГЕРП и млъкнаха.
  • 66 ПЛЕВЕЛА СЪЩО СГРЕШИ С ПРЕЗИДЕНТСКАТА

    2 1 Отговор
    ДАЛАВЕРА - БЕШЕ СИ ЧИСТА ЗАГУБА НА ПАРИ И ИМИДЖ ! СЕГА Е НАЙ - МРАЗЕНИЯ И ЗАТЪВАЩ ГЕРБЕР !