Last news in Fakti

22 Септември, 2020 13:00 4 049 42

Борисов се надява на европейските милиарди

  • българия-
  • еврозона-
  • мерки

Приемането на България в еврозоната ще представлява предимно политическо решение

Борисов се надява на европейските милиарди - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Следващите членки на Валутния съюз ще бъдат България и Хърватия. Но в случая не става дума само за обменни курсове, а за много по-важни неща, отбелязва специализираното германско списание „Finanz und Wirtschaft” („Финанси и икономика”), цитирано от БГНЕС.

От месец юли българският лев и хърватската куна се намират във валутния механизъм ERM II. В тъй наречената чакалня на еврозоната страните-кандидатки се подготвят за приемането на общата европейска валута. Тази фаза продължава две години и ако всичко се развива по план, от началото на 2023 година в двете страни ще може да бъде въведено еврото.

Премиерът Борисов промени решението си изцяло

Особено България обаче създава тревоги на пазителите на еврото във Франкфурт на Майн, уточнява публикацията и обяснява причините така: „През пролетта премиерът Бойко Борисов отложи влизането на страната във валутния механизъм ERM II, след като актуално проучване беше показало, че едва една пета от населението на страната подкрепя приемането на еврото. Тогава той се аргументира с това, че трябвало първо да се постигне национален консенсус по въпроса. А когато няколко месеца по-късно Борисов промени решението си изцяло, българите бяха все още твърде далеч от някакво единодушие по този въпрос”.

Германското списание информира за нестихващите протести под прозорците на властта в София, на които се настоява за борба срещу корупцията и за оставките на министър-председателя и на главния прокурор.

„Борисов се опитва да се задържи на власт чрез промени в конституцията, а внезапният порив за влизане във валутния механизъм се дължи на очакваните милиардни помощи за преодоляване на кризата с коронавируса”, пише изданието и подчертава аргументацията на премиера Борисов, който заявил, че само страните от еврозоната ще получат помощи, поради което и българите трябвало да влязат в нея.

Позицията на Германия

Пасивната позиция на Германия изданието обяснява по следния начин: „Страни като Германия се въздържат от критики и са готови да пуснат България в еврозоната, защото тя е необходим съюзник в бежанската криза – по тъй наречения източнобалкански маршрут на бежанците. Борисов знае това отлично и се опитва да използва този факт в своя полза”.

За това, че приемането на страна като България в еврозоната ще представлява предимно политическо решение, намекна преди време и германският експерт по публични финанси в Центъра „Лайбниц” проф. Хайнеман пред „Зюддойче Цайтунг”:

„За пореден път решението за приемане в еврозоната ще бъде взето не според критериите за оптимална валутна състоятелност. От гледна точка на България и Хърватия желанието за бързо присъединяване е рационално”, заяви той. Според Хайнеман, става дума най-вече за апетитите към преразпределените европейски средства.

Правна несигурност и непрозрачност

Еврото има, разбира се, има редица предимства. Очаква се, че то ще придаде допълнителна стабилност на институциите, което пък ще направи двете страни още по-атрактивни за чуждите инвеститори.

„Но новата валута не е достатъчна гаранция за това, ако в двете страни продължава да цари правна несигурност и непрозрачност. А България има да наваксва и огромно изоставане в икономиката си”, коментира германското издание „Финанси и Икономика”.

Цитирани са анализатори за Източна Европа на City Bank, които се съмняват, че България е готова за еврото. Нито една страна, приела общата европейска валута, не е имала толкова нисък БВП на глава от населението, като българския, пишат експертите и уточняват, че не очакват еврото да замени българския лев през 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Направо

    51 7 Отговор
    ги сънува !
  • 2 габровец от варна

    56 5 Отговор
    Квото взел,взел. Те го усетиха. Вече няма кинти... Сега мисли какво ще прави догодина като не е вече начело на хайдушката група.
  • 3 анонимен

    51 6 Отговор
    Да не се надява - оставка и затвор.
  • 4 Ставри

    35 7 Отговор
    Аз го чакам с Истанбулскта конвенция
  • 5 kvy1111

    34 6 Отговор
    Нека последният абзац се копира и разпрати на всички привърженицина герб и на самата партия!
  • 6 Никакви

    36 6 Отговор
    милиарди ! Още преди месеци уважаван политик от ЕС , в прав текст каза , че милиардите от ЕС за страната и гражданите ѝ , отиват в ръцете на мафията !
  • 7 Абе

    35 5 Отговор
    какво € ? С най - ниския БВП в Европа ?!
  • 8 ПСР

    37 6 Отговор
    Милиарди по две посоки.
    Първата е към шкафчето.
    Втората е за дЖипката.
  • 9 Стамат

    27 8 Отговор
    Тиквата евра повече няма да види . Колкото е крал -крал .Виж султана ще му обмени малко турски лири че там ще му трябват. Наема в двореца с 1500 стаи си е скъпичък.А там ще се застои доста време.
  • 10 Милиарди , милиарди. Колко взеха вече?

    31 7 Отговор
    Песента на управляващите. А за останалите мизерия.
  • 11 Дидо

    30 8 Отговор
    Българите искат този да е в затвора за дълго време,той говори брътвежи от 1001 нощ.Очи имаш ли байно!?Твоята свърши.
  • 12 Дидо

    15 3 Отговор
    111 място,е "благодарение" и на вас като прохождащ сайт.Не изтривайте мнението на един българин,който се стреми да пише за реалните неща в държавата ни!
  • 13 Майна

    32 6 Отговор
    КАКВО НИ ИНТЕРЕСУВАТ НАДЕЖДИТЕ НА ЕДИН СЕЛСКИ ХИТРЕЦ? ТО СЕГА ЩЕ МУ ЛЪСНАТ ВСИЧКИ ЗЛОУПОТРЕБИ И КРАЖБИ, ЩОТО И ЗА ТОВА СЕ ИСКА.. ДА ИМАШ УСЕТ КАК ДА ГИ НАПРАВИШ..КЬОВЕШИ ЩЕ ГО ,,ПРЕГЛЕДА,, ЩАТЕЛНО... БРАВО, НА ВСИЧКИ СЪНАРОДНИЦИ, КОИТО ВОЮВАТ ЗА НАРОДА НИ И РОДИНАТА НИ НА ПРОТЕСТИТЕ!!!

    Коментиран от #18

  • 14 Надявай се гугутко

    8 2 Отговор
    На пияна патка
  • 15 Да бе

    8 23 Отговор
    А на площада се надяват на дубайските!
    Е, какво толкова - веднъж ни спряха парите за БСП, и пак оцеляхме!
    Само, дето този път, като ги спрат - няма и да ги пуснат!
    Защото няма да има кой да убеди ЕС!
    Е някои се надяват да ни извадят от ЕС и да ни дарят на Русия, амва Русия пари не дава!

    А драскащите от името на народа - да ви напомня - никой не ви е дал правото да изразявате мнението на народа!

    Коментиран от #22

  • 16 popo

    10 3 Отговор
    През 2024 година махаме еврото и спираме еврофондовете.
  • 17 Тиквата

    11 6 Отговор
    Надява се за да наплъни и другите шкафчета.8369
  • 18 Да ама не

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    Така де - нали знаеш на кого се вика браво:)))
    А тези там са си точно такива!

    А ние , останалите 6 милиона българи, не се надяваме на такива като вас!
    А за неразбралите - не става въпрос просто за спиране и пускане!
    Спрат ли ги - губиме ги!
  • 19 мдаааа

    10 3 Отговор
    Всеки един студент по психология ще ви каже,че тоз на снимката изглеждащ по тоя начин мястото му е в „Св.Иван Рилски”!

    Коментиран от #25, #37

  • 20 мдаааа

    8 1 Отговор
    Там в „Св.Иван Рилски” има една докторица къде ша го „упраи” не с 200,а доживот да не напусне ИЗОЛАТОРА!
  • 21 ха-ха

    4 3 Отговор
    БВП - Бойко Връща Пари :-)

    Коментиран от #24

  • 22 Доктор Хаус

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Да бе":

    Хайде стига си натискал безумно по клавиатурата на лаптопа .Излизай от кабинета ми.Хапчетата, ама всичките и в леглото.
  • 23 Погнусен

    6 4 Отговор
    Прочетох изказването МУ, че независимостта ни била даденост?! О, свщена простотия! Също като шкафа. Не се усеща как в стремеж да каже нещо по-така ръси просташки бисери!
  • 24 Спиро

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "ха-ха":

    Нема такава ситуация. Баце, кръв повръща, но пари не връща.
  • 25 Има и други

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "мдаааа":

    Знам една не по - лоша почивна станция. Тя е в Раднево. Може и в Наречен.
  • 26 Next

    6 4 Отговор
    бою барселонски много бързо усвоява еврото, без да обръща в левове, директно пълни чекмеджета и гардероби. Оставка!
  • 27 Парите....

    5 1 Отговор
    Идват от ЕС, милиарди евро, от там ще идват естествено, няма да идват от бедна Русия..я..икономически БГ не била готова..и какво от това? Политиците от ЕС го казват директно..това е политическо решение, не е икономическо. Външна граница на ЕС сме, има три или четири милиона бежанци в Турция. Това значи че Бойко си е изиграл картите..отлично..парите ще ги получим, коментарите след това. Сега имали още някой глупак да се съмнява от ползите от членството ни в ЕС и валутният механизъм????? След като всеки лев в джоба на българина, осемдесет стотинки са от ЕС. Алооо...русофилите слагайте минуси..не се бавете.😂😂😂

    Коментиран от #31

  • 28 Матей

    2 2 Отговор
    България трябва да напусне ЕС час по скоро и да се присъедини към БРИКС,ако ни приемат. Някакви гешефтари на едро припяват за ЯРЕМ-2,да впрегнат България за последно,да издоят двайсетина милиарда от депозита за валутния борд,който става излишен.Добре ще им дойде нали,ще си поглаждат тумбаците,а народа ще гледа с невярващ поглед.ЕС бездруго ще се разпадне,тая изкуствена империя на кокили,досега ни опоскаха до кокал,ще мъчат да ни рециклират изцяло,без остатък.

    Коментиран от #30

  • 29 Матей

    4 3 Отговор
    Милиардите,които боко изпросва от ЕС са заеми с тежки лихви,никой не ни ги харизва бадева,а за да ни зароби,с поколениянапред.Положението е плачевно,ако някой си направи труд да го синтезира и осъзнае в пълнота.И за това си има конкретни виновници,недосегаеми засега,но за в бъдеще,кой знае,я камилата,я камиларя.

    Коментиран от #32

  • 30 😂😂😂😂😂😂

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Матей":

    Нещо по умно не можа ли да измислиш? Например, икономически съюз със Сомалия, Судан и Мали. Ти наред ли си с главата??? Какъв БРИКС те гони. Какъв депозит за двадесет милиарда евро ще откраднат бе? Знаеш ли какво представляват тези пари, които гарантират Валутният борд? Знаеш ли как се управляват?? Какви са гаранциите на България пред ЕЦБ, за стабилноста на борда, и какви са изискванията на ЕЦБ? Слушай сега..като не разбираш нищо от икономика, не пиши, не се излагай с драскането на глупости. Ще ли да откраднат депозита..🙉🙉 абе що не се гръмнеш?
  • 31 Глупачката

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Парите....":

    която се съмнява. Хърватия влиза в тая куха зона 2023. България ако влезе преди 2031 (евентуално с тия темпове на нарастване на доходите на населението) значи да бутне и ЕС. На 01.11.1993 е създаден тоя съюз, в който има и държави участвали в позорния Берлински договор за разделяне на Нашата Родина.

    Коментиран от #33

  • 32 Преди малко ти писах...

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Матей":

    Като не разбираш от икономика не пиши глупости...глупости..ти не знаеш нито какви са заемите, нито при какви условия са теглени, нито тежеста на тези заеми, нищо не знаеш..и продължаваш да пишеш глупости...има хора които наистина ме изненадват с тъпата си упоритост.
  • 33 Да наистина..

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Глупачката":

    Потвърждаваш името си, с което се представяш.🙉🙉🙉🙊🙊

    Коментиран от #34

  • 34 Определено

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Да наистина..":

    Теория гласи че Човекът е произлязъл от 🙉🙉🙉🙊🙊

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 знайко

    1 2 Отговор
    И ние искаме милиони но ни е страх да не ги открадне един грозник??
  • 37 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "мдаааа":

    А всеки специализант по психиатрия като прочете форума на Факти и ще помисли ,че са пуснали интернета в лудницата.
  • 38 БиБи кинг

    0 1 Отговор
    Какви хубави гардеробчета с надстройка са пуснали в ЦУМ!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Е дин

    1 0 Отговор
    Всички се надяват на европейските милиарди и затова ще се избият да са на власт.
  • 41 УМЕН НО ПРОС

    2 0 Отговор
    ТОВА МУ ОСТАНА , ВСИЧКО ДРУГО ТОЙ ГО ОТКРАДНА ! НЯМА ЛИ ЕВРОПАРИ ИТОЙ ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА И ЩЕ ЗАМИНЕ ЗА НЯКОЯ ДЪРЖАВА КОЯТО ТЪРСИ КРАДЕЦ !
  • 42 ЧУЙ ЧУЙ

    1 0 Отговор
    МУТРОООО, ПРОДАВАМ ПРАЗНИ ЧЕКМЕДЖЕТА !