Last news in Fakti

26 Октомври, 2012 08:00 11 082 29

България в класацията на Симеон Дянков

  • икономика-
  • българия-
  • инвестиции-
  • матеев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България слезе с две места в класацията на Световната банка за условията за правене на бизнес (Doing Business) спрямо предходната година. На пръв поглед това не е голяма новина. Ние си знаем колко трудно се започва бизнес в страната, колко голяма е корупцията, колко са тежки регулациите, колко е обречена борбата на малките предприемачи с монополите, колко е трудно да построиш фабрика, колко незащитена е собствеността.

Голяма новина обаче има. Първо да припомня нещо, което може би сте забравили. Преди да стане вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков ръководеше този проект на Световната банка, измерващ по обективни критерии условията за бизнес по страни. Нещо повече, Дянков е създател на класацията Doing Business. Година-две преди да влезе в политиката той разказваше на среща с членове на Българската макроикономическа асоциация колко трудно му е било да прокара проекта, как с печеленето на изборите от Саркози най-после Франция, която до тогава е била против тази класация, е подкрепила проекта. Разказваше и за битката си със световните синдикални организации и организациите на нотариусите, които са основните врагове на такива класации. Добре си спомням колко щастлив се върнах от тази среща заради това, че има такива кадърни и успешни българи, които се опитват по много интелигентен начин да подобрят условията за бизнес по целия свят и имат волята да се борят със силни световни лобита, за да прокарат идеите си. И когато Симеон Дянков стана вицепремиер и министър на финансите бях сигурен, че той ще успее да изтегли България много напред в класацията.

Голямата новина е, че това не само не се случи, но страната падна от 44-то място (по новата методология - от 51-во) през 2009 г., на 66-то място в сегашната класация. Нямам логично обяснение защо Дянков забрави собствената си класация когато зае отговорните си постове в държавата. Нямам обяснение защо преди години имаше сили да се справи с Франция, влиятелното световно лоби на нотариусите и още по-влиятелните синдикалисти, а през последните години не можа да се справи със съответните български юридически, синдикални, чиновнически и всякакви други лобита, които се изхранват от липсата на лесни условия за бизнес.

В контекста на голямата безработица, влачещата се по дъното икономика и предстоящите през 2013 г. парламентарни избори в България, ще си позволя да дам един безплатен съвет на всички конкуриращи се политически партии, които напоследък се надпреварват да предлагат вредни идеи. Вижте класацията на Дянков. Вижте също двете световни класации за икономическа свобода (на Фондацията Херитидж и на Института Фрейзър) и класацията за конкурентоспособност на Световния икономически форум. Във всички тях има конкретни и ясни критерии за оценки и всеки от тях може да се превърне в точка от предизборните програми. Може да се постави и ясна, измерима и хубава цел - за един мандат България да влезе в топ три на тези класации. Това е напълно постижима цел, която ще освободи запушения предприемачески дух и ще подобри живота на българите. Която политическа партия си постави и постигне тази цел, най-вероятно ще управлява България много повече от един мандат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    3 1 Отговор
    Глупостииии ... Я го питайте и ще разберете че вървим нагоре ! Тази класация нещо не работи
  • 2 dobrev

    1 1 Отговор
    на този от снимката,не му ли омръзна да се чуди как да скубе народа-ХОРА СЛЕПИ ЛИ СТЕ ДА НЕ ВИЖДАТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ?НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КАКВО СТАВА В ГЪРЦИЯ,ИТАЛИЯ.......-ВСИЧКИ СЕ ВДИГАТ НА СТАЧКИ И ПРОТЕСТИ-НЯМА ЛИ КОИ ДА ПОВЕДЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД-ОМРЪЗНА МИ ТАЗИ СКАПАНА ДИКТАТУРА НА ВСИЧКИ КОИТО ДОКАРАХА ДО МИЗЕРИЯ НАРОДА!
  • 3 бен тен

    1 1 Отговор
    щом Гана са преди нас няма какво да говорим
  • 4 никсън

    1 0 Отговор
    НЕЩАСТНИК !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Затова пък вижте как изглежда г-н Дянков! Според мен прелива от щастие все едно че току що са му направили св...ка.
  • 6 да да да

    1 0 Отговор
    или току що той е направил на някого Св..ка и май е по вероятно
  • 7 галфон

    1 1 Отговор
    Просто идеята на така наречените управляващи/според мен управители/ не е на българите и в България да им е добре. Напротив умишлено и целенасочено се съсипват всички видове среден и малък бизнес и се прави всичко възможно да се монополизира всеки сектор от икономиката. Жестоката истина е, че средната класа им е враг и трябва да бъде унищожена , тъй като е относително независима и трудно се управлява, далеч по-трудно от лумпенизирано и слабограмотно население, което не се впечатлява от никакви безобразия.
  • 8 krum zarko

    1 0 Отговор
    долни п-ли ,този и бойко трябва да са вън от тази държава.распиляха народа.и споследният си закон ,това беше върха на л..ното.зашто не съкрати депутатските и министерски заплати,а е тръгнал да взима от такива като нас които бахтим в чужбина.
  • 9 Spewn1

    1 1 Отговор
    Дори не мога да произнеса имената на държавите които са пред нас!!
  • 10 Владо

    1 5 Отговор
    Офф, аре стига с тоя Дянков. Не е виновен той за милионите българи, които укриват данъци, купуват винетки ментета и всячески се опитват да окрадат държавата. Нито е виновен той за дебилните решения на тиквата като да плащаме 3 гидини за Белене, а после да го спрем, след което и неустойки ще плащаме, щото руснаците няма да ни оставят така. Че и референдум за 50ина милиона да се направи. Нито той иска да строи летище на 20 км от вече съществуващо такова, само и само да обслужи интересите на бай Златев. Нито той е виновен за о.иранията на плевньо и министърката кюфте, нито на него му е хрумнало да строи възможно най-безсмислената магистрала до "морето", та да може шопите да ходят за 20 мин по-бързо до квартирките в Несебър. Всички държави са си е..ли м...та в момента, Дянков се опитва да държи положението, доколкото е възможно това с премиер пожарникар, вицепремиер фуражка, дето ходи по концерти на Веселин Маринов и сумати селски тарикати, дето се мислят за "граждани". Дянков това, Дянков онова, а насила кой ви кара да гласувате за ГЕРБ????? Ама щото всички в БГ са тарикати и много завиждаха на софиянци, какъв хубав кмет си имали, това онова, какъв мачо. На ви сега убав премиер. Гласувайте пак за ферб и на следващите избори, а после се оплаквайте и поствайте сърцераздирателни писма до Дянков с разни гладни баби и трогателни ученички.

    Коментиран от #18, #20

  • 11 wagenwerks

    1 2 Отговор
    тоя не е наред
  • 12 ППППППП

    1 5 Отговор
    Добре че са Дянков и Бойко и другите, че досега да сме загинали от глад. То не знам какво трябва да стане за да спре простолюдието да мрънка и да оцени че за първи път имаме хора на власт, които правят положителни неща. Ама заплатите били ниски. И какво трябва да направи Дянков по този въпрос?? Да не ви е работодател случайно? Пък и да ги вдигне двойно, пак хората ще реват че са им малко. Айде усмирете се малко, погледнете реално на нещата, усмихнете се, спрете да драскате по форумите и отивайте да бачкате. От стачки файда няма!

    Коментиран от #13, #28

  • 13 ahaha

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ППППППП":

    така ли бе тикво ПППППППска, и ако нямаш работа къде да идеш да я работиш? а ако фирмата, в която работиш фалира и ти дължи 5 заплати как да се стегнеш? а ако фирмата фалира заради личните монополни приятели на дянков и наистина ня,а пари, с които да ти плати и шефа и получи инфаркт как да си вземеш парите? толкова сте прости, платени и промити че ми де драйфа от ваз български мозъци! ако дчнкош имаше въобще някаква идея как се оправлява - досега да бехме стигнали ниво от 500 евро минимална! но това твоята промита бедна не видяла европа кратуна не може да го осъзнае дори как може да стане. ако в българия спре да се краде, за 6-7 години мове да стигнем нивото на хърватска например, с 1500 евро заплата и 900 пенсия каквато и криза да има!

    Коментиран от #16

  • 14 PlimP

    1 0 Отговор
    тоо па и тоя, ше ни сложи до Чехия, що да не, разликата между нашата "държава" и тяхната е почти незабележима :D, хахах, Гана, нИ могЪ майнЪЪЪЪЪЪЪЪ или Антигуа и Барбуда(тва и идея си нямам къде е)
  • 15 nikis72

    1 0 Отговор
    До коментар #12 от " ППППППП":
    супер тъп
  • 16 веско алексиев

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "ahaha":

    Ами върви на вънка бе кво праиш тука. Взе да ми писва от некадърници дето само .ерат по форумите .
  • 17 ala bala

    1 0 Отговор
    Интересна статистика: Пред нас са Унгария, Полша, Люксембург, Чехия а пред тях е Руанда!? След нас са държави, като Румъния, Италия, Турция, Сърбия, Гърция, Молдова, Хърватия, Малта, Босна и Херцеговина ....Китай и на 112 място Русия! Като гледам, дори сме много добре!
  • 18 полисмен

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Владо":

    СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ,НО КАКВО НАПРАВИ ДЯНКОВ ЗА ПРИЯТЕЛСКИТЕ КРЪГОВЕ/ КОТАРАЦИТЕ ОКОЛО БОИКО, КОИТО ПОЛУЧАВАТ НАВСЯКЪДЕ С ПРЕДИМСТВО ДЪРЖАВНИ, ОБЩИНСКИ И ДР. ПОРЪЧКИ? КЪДЕ Е ДРЕБНИЯ БИЗНЕС -?
  • 19 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    Кратък, но реален коментар за Бюджет 2013 (пицата на Дянков) :

    http://www.youtube.com/watch?v=SDsspv7OTBg&feature=plcp
  • 20 Трол

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Владо":

    Ех, Владко, Владко да не те е черпил някоя пица Дянков, че така го защитаваш?
  • 21 ППППППП

    1 0 Отговор
    Ами ти щом смяташ че имаш качества, кандидатствай за работа да те вземат и да ти дават 1500 евро. Или иди в Гърция, щото нали там са по-напред от нас. То е най-лесно да обвиняваш някого за мизерното си положение и да викаш ама то няма работа.

    Коментиран от #23

  • 22 Кавалино

    0 0 Отговор
    Много хубава и обективна статия!
  • 23 СССР

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "ППППППП":

    Абе хубавец, и да има работа, като не ти плащат заплатите, ами само 40% как да му се радваш на тоя?
  • 24 nikis72

    2 1 Отговор
    До коментар #21 от " ППППППП":
    всеки има право да живее там където иска но най сладко е в родината а това човек който не е бил емигрант не може да го разбере.аз живях в испания 15 години и съм получавал доста повече от 1500 евро на месец.аз се прибрах с пари и искам да се развивам тук където съм закърмен но сегашното правителство иска да ми вземе парите преди да съм ги изкарал.със сигурност няма да гласувам за тях
  • 25 9дс8

    1 3 Отговор
    на дянков да му го даде некой черен негър щото за друго нестава!
  • 26 плух ппппп

    1 0 Отговор
    ппп какви ги пишеш само ти си знаеш!
  • 27 kiril

    1 1 Отговор
    ... тоя като го видя незнам защо отвътре ми идва да му извия един шамар!
  • 28 Петър петров

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ППППППП":

    Хайде след няколко години когато получиш първата си заплата да даваш съвети на по-големите!
  • 29 Stoyan

    0 0 Отговор
    Що се притеснявате.
    Малката България е на 23-то място.