28 Септември, 2020 16:40 4 614 20

Добромир Добринов от WWF пред ФАКТИ: Министър Димитров бяга от отговорност

  • седемте рилски езера-
  • wwf-
  • министерство на околната среда и водите

"Ако не приложим закона в пълната му сила, просто ще продължаваме да наблюдаваме как езерата загиват", каза Добромир Добринов за Седемте рилски езера

Добромир Добринов от WWF пред ФАКТИ: Министър Димитров бяга от отговорност - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лифтът към Седемте рилски езера да бъде изцяло изваден от експлоатация - това искат от организацията WWF. Те алармират, че Седемте рилски езера могат да бъдат безвъзвратно загубени, ако това не бъде направено. „Седемте рилски езера загиват и само бързо и стриктно прилагане на закона може да им даде шанс за живот”, казват от организацията.

От ФАКТИ се свързахме с Добромир Добринов - експерт по природозащитно законодателство в практика „Гори” на WWF. Разговора ни за Седемте рилски езера, четете в следващите редове:

- Г-н Добринов, защо лифтът трябва да бъде цялостно спрян, според Вас?

- Още от изграждането повтаряме, че той противоречи на член 21, точка 1 от Закона за защитените територии, забраняващ ново строителство в парка. Преди година и половина приключихме съдебните дела за подобен казус в Пирин и Върховният административен съд много ясно каза, че този тип съоръжения няма място в националните паркове.

Съвсем различно е, когато националния парк е обявен със съществуващо такова съоръжение. Тогава законът позволява само ремонта му – тоест заварена е ситуация, но този лифт на Паничище беше изграден след като беше обявена защитената територия „Национален парк Рила” и регулацията на Закона за защитените територии действаше. Както и тогава, така и сега държавата просто не желае да прилага закона. Това е истината. Тук ключът е как можем да опазим защитените територии, каквато е целта на Закона за защитените територии в състоянието, в което законът изисква. Тоест да се запази тяхната естественост.

Ясно е, че законът е предвидил съответните доста ограничителни механизми, защото знаем всички, че урбанизацията на една територия води всички негативи върху околната среда. Няма как при този поток да се запазят езерата. Специално на Паничище имаше естествена ландшафтна преграда – просто такъв е релефът на местността, че потокът беше ограничен. Никой не е ограничавал достъпа, но потокът беше ограничен. Хората, които бяха готови да изтърпят усилията да изкачат близо 3 километра път бяха сериозни хора, които отиваха със съвсем друго поведение в планината.

В момента – ще го кажа по-разговорно, но с джапанки, с високи токчета – превърнахме езерата в градски парк. С колата отиваш до лифта, с лифта отиваш на езерото, минаваш 50-60 метра. С този достъп виждаме какво се случи и ние от WWF предупреждавахме какво ще се случи още когато го построиха. Освен буквата на закона е нарушен и духът, а в случая имаме и доказателство, че е нарушен законът, защото езерата загиват. Категорично доказателство във времето.

Не е просто наше твърдение – било е наше твърдение, когато са изграждали лифта преди 10-15 години. Тогава някой можеше да каже WWF твърди някакви неща. В момента всички виждаме, че има проблем, включително Министерството на околната среда и водите и Дирекция “Национален парк Рила” го признават. За това парковата дирекция написа няколко милионен проект, за да решава този проблем.

- Действително проблемите биха ли били решени, ако бъде спрян лифтът?

- Разбира се. Най-малкото имайте предвид, че Законът за защитените територии изрично посочва какви са участъците, които са охраняеми от служителите на парковата охрана. Не може без промяна в закона да се назначат нови охранители от парковата дирекция. Дори и да се назначат, в интензивните дни има огромен поток – не може да се контролира. Чисто практически, каквито и други мерки да се вземат – дори и потърсим друг начин, който няма да е в съответствие със закона, но поне бил целесъобразен начин, не може да се осъществи този контрол.

Единственият начин е лифтът да се спре. Първо, защото е незаконен. Второто, което може би ще трябва да се направи като следваща стъпка, ако тази не реши въпроса е пълно ограничаване на достъпа до самите езера. Хората могат да се наслаждават на езерата и от дистанция, извън прилежащите им територии. Не е необходимо да влезете и да се изкъпете в езерото, за да оцените неговата красота.

Ако не приложим закона в пълната му сила, просто ще продължаваме да наблюдаваме как езерата загиват. За мен това е най-голямото притеснение - поведението на Министерството на околната среда и водите, което явно игнорира решението на Върховния административен съд и ясното тълкуване на Закона за защитените територии, дадено в казуса с Пирин точно по отношение на лифтовете и опитва да прехвърли проблема от болната на здравата глава. Говори за някакви забрани в защитена зона „Рила буфер”, която е извън границите на националния парк. Тези забрани за движение там нямат нищо общо с езерата, те не са създадени с тази цел.

В един момент изведнъж ще кажат, че регионалните дирекции по горите, горските или общината са виновни за унищожаване на езерата. Не – това е прехвърляне на проблема от болната на здравата глава. Министърът на околната среда и водите бяга от отговорност – това го заявявам категорично.

- Защо, според Вас, не се спира лифтът след всички действия за това?

- Министърът на околната среда и водите просто не желае да приложи закона. Да, законът изисква крайни мерки, те са непопулярни и в момента вероятно не иска да навлича гнева на една част от хората, които биха използвали този лифт за облекчен достъп, но те не са истински планинари. Те просто биха го разглеждали като една от разходките, една от дестинациите, които са решили да посетят.

Вероятно заради непопулярността на тези мерки и това, че е необходимо, когато издадеш една такава заповед, да излезеш и много ясно да обясниш на хората – „Разберете, трябва да опазим тези езера от самите нас, за да може те да съществуват и за нашите деца”. В противен случай ги унищожаваме и няма да остане наследство.

- Какво очаквате да се случи – ще бъде ли спрян лифтът?

- Ние сме изпратили сигнал до Върховна административна прокуратура, защото тя може да даде становище по законосъобразност, но от министерството нямаме отговор. Честно казано, очаквах това да се случи. Това беше като някакъв последен, отчаян вик, призив за разум от наша страна, защото вече е видно, че езерата загиват. Трябваше по някакъв начин за последен път да накараме властите да се задвижат. Дали ще се задвижат – най-вероятно не. Най-вероятно ще изгубим езерата и най-вероятно политическата и административната отговорност ще се отмие. След време всички ще гледаме и ще ахкаме. За съжаление това е ситуацията, защото това е прилагането на закона.

От първите предупреждения минаха 12 години и езерата вече са повлияни. Сега имаме шанс поне да им дадем възможност по някакъв начин да се възстановят. Имайте предвид, че Министерството на околната среда и водите след като наложи тази заповед – ако я наложи, има една много важна следваща стъпка. Тя е извън територията на парка да се осъществи спиране на нелегалния превоз на хора от превозвачи, които дори не са регистрирани като фирми. Тази услуга също трябва да бъде спряна. Този път нагоре трябва да е само за държавните служби и за техни автомобили - пожарна, бърза помощ, паркови и регионални дирекции.

Също така Министерството на околната среда и водите трябва да потърси помощта на полицията. Без присъствието на полиция, която да гарантира, че наистина се спазва законът, нещата ще продължават.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лешояд за млн

    25 10 Отговор
    Не се вайкайте за лифта, джендъря. В БГ се горят пластмаси от 3 континента и никой не дава и 5 пари.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 BGЭХП

    11 27 Отговор
    Абе тея от WWF нормални ли са?
  • 3 Даааа

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "лешояд за млн":

    Боклука на Бобоков и хората му е в цяла България.
  • 4 Баща ти

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "лешояд за млн":

    е единствения джендър тук!
  • 5 Що Дава, Дава не тия които Връщат!!

    11 0 Отговор
    Пенсионера с 250--300лв пенсия няма какво да връща, не му стигат за нищо, има пенсионера 5--10 зъба в устата и една кожа на гърба и една Душа, която искат дае вземат!!!!

    Коментиран от #9

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 3 Отговор
    съсипаха БЪЛГАРИЯ сэсипаха природата
  • 7 ИСТИНАТА

    24 0 Отговор
    Уважаеми съфорумци! Вчера бяха проведени в над 20 населени места местни избори и 1 градче Септември! В Септември кандидатката бе единствена подкрепена от дясна коалиция. Други кандидати нямаше. И все пак гласуваха около 40% от избирателите. В останалите села ГЕРБ спечели 6 и в 7 бяха избрани кандидатите от други политически формации. В 2 от селата които спечели ГЕРБ населени с компактно турско и ромско население партията издигна етнически мюсюлмани срещу етнически Българи кандидати от други партии. Разбира се ромите и турците гласуваха за етническите си сънародници. Следващата неделя в 6 населени места ще има балотажи. Извода е че местните феодали в малките селца с 400-500 жители в които са финансовите средства масово купуват гласове. За тях е нищо- да купят 200 души по 50 лв.= 10 хил.лв.После още 4 години местни феодали и си избиват парите стократно!!! Мафията и хунтата ГЕРБ няма да си отиде с мирни революции. Трябва железен пернишки винкел през крадливите муцуни и в затворите на топло!
  • 8 Ревизия на Ревизоро..

    6 1 Отговор
    Хореографа знае много мръсни тайни!Малко натиск от нормален БЪЛГАРСКИ прокурор и Съд и канарчето така ще пее,че няма да може да се спре....
  • 9 Бай курти 45 год.ерген - 20 г. Ваш Лидер

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Що Дава, Дава не тия които Връщат!!":

    Какво искате пенсионери? И 300 лв.пенсии които ви дава Генерал -Лейтенант Борисов са ви много? Като ги разпределите по дни ви се падат по 10 лв.на ден! А ако месеца е от 31 дни ви се падат по 9.40 лв.на ден! С тях си плащайте ток,вода , телефон,храна,дрехи,транспорт,лекарства! Стигат ви ! Целунете ръка на генерал Борисов и продължавайте напред!
  • 10 Йо Несбьо

    14 8 Отговор
    Лифтът може да бъде узаконен, както и планините в България могат да бъдат култивирани така, че да имаме сериозен зимен туризъм. Бракониерите могат да бъдат спрени, както и всички онези, които тровят българската природа. Работата е там, че няма желание това да се случи, защото Зелените са пак свързани с властта. Не само сегашната власт, а и предишната, както и бъдещата власт. ВВФ са тясно преплетени с швейцарците, които не желаят България да има конкурентен зимен туризъм. Това означава клиенти, които няма да оставят парите си в Берн. А имаме перфектни условия - лятото на море, минерални бани, СПА и планина; зимата на ски, винен туризъм и исторически забележителности...
  • 11 321

    5 7 Отговор
    Еми прав е човекът. Да се спре лифта. Взе на местните препитанието. По-добре с джипка нагоре, може и някой изваден от употреба БТР. Дори ми се струва от ВВФ, че трябва да доразвият идеята. Да се пусне автобусна линия до хижата. Така е по екологично. Не мога да разбера - как смеят да ползат такъв неекологичен лифт. След като го спрат, веднага ВВФ да тичат в Италия. Там ледникът Мармолада - най-големият в Доломитите се топи. След 15 години ще изчезне напълно. Бързо да се затворят всички курорти в Доломити, заедно с всички лифтове и писти. Да приемат незабавно закони за забрана на всякакво строителство в Алпите и работа на всички ски курорти до възстановяване на цитирания ледник в състоянието му от преди 1500 години.
  • 12 Спящата

    6 4 Отговор
    Тия WWF къде спаха толкова години, та не протестираха против нелегалните джипове-такита из района? То да беше някъде другаде, но в национален парк е напълно недопустимо! Все едно да има такси от жълтите павета до Черни Връх!
  • 13 кУмУнист

    1 0 Отговор
    Абе какво се оплаквате, имате си паравоенна група която знае как да изнасилва и убива, ми пускайте гу на Ревизоро. Все пак сте избили и изнасилили мада народ в Азия и Африка. Знаете как става.
  • 14 го3осов

    1 2 Отговор
    WTF е това WWF?
  • 15 Ziko

    4 1 Отговор
    Като за начало лифта да се използва само за качване. Слизането надолу само пеша. Със сигурност доста ще намалеят любителите на езерата.
  • 16 УжасТ

    4 2 Отговор
    Добринов,значи лифта е проблем,а гъбарите с джипки те -не?Направо да му писне на който е да се занимава с проблемите е тази държава.Никой не иска да спазва закони,а когато се упражни закона се вдигат протести,че се нарушават правата им.Как се въвежда ред в тази държава като каквото и да се направи няма как да угодиш на всеки?

    Коментиран от #20

  • 17 ХУХУХУ

    2 0 Отговор
    България навсякаде е налазена от чуждопоклоници и предатели продали душата си на парата
  • 18 ъъъъъ

    0 1 Отговор
    за ввф всеки ден е 1 април. честито!
  • 19 Иван

    1 1 Отговор
    WWF са вредни за българската природа! Те защитават само чужди интереси!
  • 20 695

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "УжасТ":

    Г-н Добринов ,защо чакахте да минат над 12 год. Ако си вършехте работа,до сега да бяхте стопирали лифта и унищожаването на езерата.И другият факт е че Министерството на околната среда и водите ,не предприемат никакви мерки за горенето на боклука от 2 континента.България стана отпадъчна яма .Защо не предприемете мерки ??????