26 Октомври, 2012 08:00 6 410 17

Родопите - османски или български

  • българия-
  • турция-
  • балканска война

Мнение на проф. Георги Марков

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Генерал Васил Делов, един уважаван български офицер, заслужава да е почетен гражданин на Кърджали. През 1912 г. боят за освобождението на града се води пред портите, Кърджали е непокътнат, разбит е гарнизонът на Явер паша и той отстъпва към Беломорието. А при отстъплението си османската армия извършва тактиката на опожарената земя.

Генерал Делов е командир на Хасковския отряд, който е в състава на Втора тракийска дивизия. Кърджали е съхранен, турското население и избягало и няма никакви изстъпления, в които той би могъл да бъде обвиняван... Изглежда и у нас някои започват да сеят съмнения за освободителния характер на Балканската война.

Проф. Ахмед Давутоглу (министър на външните работи на Турция - бел.р.) е един от идеолозите на неоосманизма - отрича се освободителният характер на Балканската война и се твърди, че Османската империя е имала бъдеще.

Този процес тече от 10 години (периодът на управление на партията на Реджеп Ердоган, който управлява трети мандат - бел.р.). Стават неща, невъзможни в кемалистка Турция. Върви реабилитация в историографията, и във филмите. Допреди време беше невъзможно да се направи филм за Сюлейман Завоевателя ("Златният век", който върви и у нас - бел.р.) Така Анкара насажда едно имперско мислене, те започват да се гордеят с това имперско минало, а чрез изселниците ни в Турция се пренася и в ДПС това влияние.

Разпространяват се книги на български език, че Балканската война е зло за Родопите - в самите Родопи, внасят се от Турция, включително и за т.нар. кръстилка (в началото на миналия век по идея на Българската православна църква и с подкрепата на цар Борис III започва смяна на имената на българските мохамедани в Родопите - бел.р.), че българите не са освободители, а завоеватели. Има такава неосманистка пропаганда на територията на България.

Нечувано е някой да отрече генерал Делов за освободител. Изправя се председателят на общинския съвет (в Кърджали - бел.р.) и казва: "Събрал е нашият електорат 300 подписа и не признава ген. Делов за освободител на Кърджали..." Това е нечувано да се случи преди 10 години. И в Турция, и в България.

Има някаква предизборна тактика в затягането на редиците.

Наблюдаваме съединение между ислямизма и неосманизма в съседна Турция, тя има самочувствие, че е регионална сила, че може да влияе както на Балканите, така и в Близкия изток и в Кавказ, и това ги кара да се обърнат към величавото си минало и да кажат - имаме империя на три континента в продължение на 600 години.

Макар и да е предимно за вътрешна употреба, защото турската нация е млада нация, до края на Първата световна война те са османлии, но тази пропаганда се "изнася" и навън и по този начин те влияят на българските турци. Според мен има такъв план, но силата е лош съветник.

В Азербайджан също има такава пропаганда, прераства в Средна Азия - чак в Монголия, когато бях там на посещение, научих, че турците проповядват, че Чингиз хан и Мехмед Завоевателя са искали да обединят Азия.

Но това самочувствие, което се предава от съседна Турция към нашите сънародници... Преди всичко те трябва да знаят, че България е тяхното отечество. Не може да се плаче за една империя, Османската империя е обречена империя, теократична, правени са сто години опити да се реформира, но са неуспешни и тя закономерно загива.

Нашите сънародници трябва да се гордеят с българската история, а не с историята на Османската империя.

*Проф. Георги Марков е историк, от 30 години изследва Балканската война.

Мнението е изразено по bTV


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ

    2 0 Отговор
    Изобщо защо се коментира Кърджали. Това си е български град и толкова, както и Родопите са български. Дали повечето им жителите са мюсюлмани, християни или арменци нямя никакво значение. Всяко посегатерство срещу тях трябва да се наказва.
  • 2 диан

    1 0 Отговор
    ако вземат родопите с мисюлманите
    от българия (циганите) също
    да вземат
  • 3 PlimP

    1 1 Отговор
    Боко ТИКВАТА естесвено мълчи, пр..льо, та за кво да си отваря устата, най-много да ос.ре още повече положението :Х, Живков сигурно се обръща в гроба си, пък и не семо той
  • 4 реално

    2 0 Отговор
    Недопустим! е дори въпросът в заглавието на статията. България граничи отвсякъде с България, орязана, разпокъсана от т.н."велики" сили, които и сега ни изпояждат отвсякъде!
  • 5 suvet

    0 1 Отговор
    турците неса сьздатели на османската даржава осман е бил хайдутин кзадял от упзавниците с давал на гладните
  • 6 МЕРИ

    1 1 Отговор
    гн,проф,РОДОПИТЕ са на моята РОДИНА-БЪЛГАРИЯ искам да попитам нямали един свестен съдия в моята РОДИНА за да прибире на топло всички вас на който им плащаме за предателство на държавата на БЪЛГАРИТЕ
  • 7 соти

    1 1 Отговор
    Защо изобщо се задава този вьпрос??? Естествено че са БЪЛГАРСКИ и още много земи- които в моиента не влизат в нашите граници.Благодарение на нашите ( ПОКРОВИТЕЛИ ОТ ЗАПАДА )))))))) границите са ни тези в момента---и другите ни ( ПРИЯТЕЛИ--СЬСЕДИТЕ) имат претенций кьм наща земя..... Най- страшното е че скоро ЕС ще ни заповяда---граници по ЕТНИЧЕСКИ принадлежност.......Жалко и тьжно но е така...
  • 8 тъб

    1 0 Отговор
    е как да не е български град Кърджали?!- в магазина можеш да купиш с турски лири продукти, навсякъде се говори на турски, имаше едно място знак "STOP" беше заменен с "DUR", хората си се обличат като турци и се знае, че там българите трябва да внимават какво говорят... чудя се, кога ще сложат бариерата на входа на града...
  • 9 византиец

    1 0 Отговор
    вън дпс от града.само мътят главите на местните и създават интриги.
  • 10 Vili от Ню Сейбър

    1 0 Отговор
    За мое най-най голямо съжаление вече постепенно стават а всъщтност те вече са си техни особенно с призивите Българите вън от Родопите което пък се явява ,част от възстановяващата се бивша и настояща и бъдеща Турска империя а влязат ли в Европейския съюз с нас е свършено ще се изсипят едни десетки милиони със шалварите и брутални главорези щото турчилята си решават военните конфликти с кланета таа те толкова много обичат да колят, аа съответно Евро - съюза ще бъде направен на пух и прах което всъщтност е и целта на Америка, чийто галеници са Турците и особонно със своята милионна армия ако рекът само за 24 часа ще ни окопират и заробят за винаги особенно след като нарязахме ракетите които толкова много ги плашеха и ги държаха на безопасно за нас разстояние.....
  • 11 ТЮРК

    0 2 Отговор
    Генерал Делов и войската му подпомогнати от паравоенни отряди от български нехранимайковци са избивали цивилно турско население. Смехотворни са опитите на булгаристанците да направят от един убиец почетен гражданин на Кърджали, който както и преди 100 години ,така и сега е населен в по-голямата си част от Турци
  • 12 Ботев Пд

    1 0 Отговор
    Още като спечели първия път на изборите партията на Реджеп Ердоган се очакваше, че ще предприеме реваншистки действия, с цел възкресяване на османската империя.
    Отпор на действията им в България!
    Законът позволява преследване на такива дейности и нека държавният апарат се задейства, а не само да констатираме!
  • 13 Адоф Хитлер

    1 0 Отговор
    В родопите не живеят Турци а Помаци.Бабите им навремето са изнасилвани от Турци.И те вместо да се срамуват от този факт правят темена на онези м...ли.Ми като толкова им харесва да си събират бохчите и да заминават в Истанбул.
  • 14 ТРОШАЧА

    2 0 Отговор
    АБЕ КАКВИ СТЕ ВИЕ БЕ ? ПРОЧЕТЕТЕ МУ НА ТОЯ ИМЕТО САМО КАК ЗВУЧИ... ЩЕ СЕ СПУКАМ ОТ СМЯХ - ДАВУТОГЛУ !!!!!! КАКВИ ОСМАНСКИ ИМПЕРИИ ВИ ГОНЯТ ...А? КАКТО ВСИЧКИ ЗНАЕМЕ СКОРО ЕВРОПА НЯМА ДА ВИДИТЕ И НЯМА КОЙ ДА СЕ ИЗЛЪЖЕ ДА ВИ ПРИЕМАТ ! АЙДЕ МАРШ ОБРАТНО В ПЯСЪЦИТЕ КЪДЕТО СТЕ СЕ РОДИЛИ И КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО ! ПРИКАЗКИТЕ НА ПАЗАРА . ТОЯ КАЗАЛ ОНЯ КАЗАЛ ДРЪН ДРЪН ТА ПЛЯС ... МАЙ СКОРО ВОЙНИШКИ БОТУШ НЕ ВИ Е ГАЗИЛ ?!
  • 15 Елементарно

    1 0 Отговор
    Русия никога няма да позволи на Турция да вземе тази част от балканите защото народите са исторически обвързани освен че са и славянски ! Така че едно е да искаш друго е да можеш и трето и четвърто е да го направиш ... Най - много ако не са си взели поука и продължават да нахалстват да им се случи пак това което им се случи преди по-малко от век и половина ! Всички знаят че България пламне ли пламват балканите а това е в двора на Европа . Така че щом са станали такива баровци че да не им пука от никой и нищо нека заповядат.
  • 16 Кочо

    0 1 Отговор
    Елемнтарно разсъждавам, като за началното училище - колко българи са живяли в Кърджалийско , колко турци, какво е било отношението на турците , викали ли са освободители и каква свобода са им дали "освободителите". Отговор- българите са 135 преди войната според българските статистики, а турците са хиляди . Турците не са викали освободители и сега не се чувстват освободени, както и тогава, щото са ги насилвали, покръствали, сменяли имената , пращани на екскурзии и досега дискриминирани и провокирани , все освободитлени дейности. Гузни съвести, като ченгето марков няма ние да му изкупуваме вината и греховете за това , което е вършил спрямо турците и заради което турците не ни приемат за освободители и не чувстват България близка. КОЛКОТО кАРАИБРАХИМ Е ОСВОБОДИЛ БЪЛГАРИТЕ ТОЛКОВА И ДЕЛОВ ТУРЦИТЕ. Дъртите ченгета като Марков, ВМРО И атка и тези от ДПС вместо да понесат отговорност за национално безотговорната си политика и предателства, ХУБАВО си ПРЕЖИВЯВАТ ОТ ТОВА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ.
  • 17 TIKI

    1 0 Отговор
    NE ZNAM KAKVO E BILO ROBSTVOTO TOGAVA NO SEGA E STRA6NO.