Last news in Fakti

1 Ноември, 2012 18:18 3 558 10

Книга обяви българите за поробители на Родопите

  • книга-
  • българите поробители-
  • родопи-
  • джамии-
  • исмен реджепов-
  • георги марков-
  • балканска война
Книга обяви българите за поробители на Родопите - 1
Снимка: БГНЕС

Книга срещу освободителния характер на Балканската война се разпространява тайно в джамиите на Родопите, съобщи БГНЕС.

Неин автор е Исмен Реджепов, който твърди, че е бил много близък с писателя Николай Хайтов. Книгата със заглавие "Балканските войни в Родопите 1912-1913 г." е първото издание на основаната неотдавна неправителствена организация "Европейски институт Помак".

Историческото изследване защитава тезата, че войната не освобождава българите мохамедани, а е насочена срещу тях. Турция била готова и е отстъпила доброволно Родопите на България, но българите християни извършили геноцид над "помаците", като клали, прогонвали и палили цели села, се подчертава в него.

Читатели на книгата я определят като странна, тъй като според тях тя съдържа и промарксически тези, които съжителстват с проислямски. Авторът Исмен Реджепов твърди, че "в основата на исляма е заложена ценностна система, която я превръща в световна господстваща система". Той обявява българите-мохамедани за потомци на скрили се в планината прабългари, бягащи от налагането на християнството по времето на княз Борис Първи. Подобна теза отстоява и председателят на "Европейски институт Помак" Ефрем Моллов.

Авторът определя Балканската война като най-голямото бедствие за "помаците". Той привежда спомени, които обаче се оказват реминисценции на събития от османско време, но с нов прочит, който ги свързва с българската войска: "В селото било изиграно най-жестокото хоро, най-кървавото хоро, оставило неизлечими следи в паметта на хората от това време като черен спомен за нечуваните издевателства на една свирепа армия от бандити, която за кощунство на преживелите трагедията се нарича армия-освободителка на поробените братя в Родопите."

Според автора Реджепов, и днес българските управници продължават политиката на предшествениците си от времето на Балканската война. "Тази мъст проличава в етнорелигиозното прочистване на региона чрез провеждането на методичен икономически и духовен геноцид в родопския край", подчертава той.

За разпространението на книгата неотдавна алармира академик Георги Марков, поради което тя е вече недостъпна за широката публика. Възможно ли е именно тезите в нея да са провокирали общинските съветници в Кърджали да откажат подкрепа за посмъртното почетно звание за генерал Васил Делов, освободителя на града, остава да се чуе от самите тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    1 1 Отговор
    Българите клали и незнам какво си ? Алооооо луди ли сте ? Ако сме правили това на настоящето състояние ли да сме ??? Ние сме си царе на траенето и понасянето на какви ли не незгоди ......оооооооооопс герберите да не не ме коментират моля !!! Пуснете си турските сериалчета и си трайте !
  • 2 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Да попитам само какво правят и как са завзли тези земи ТУРЦИТЕ???
  • 3 Коментар

    0 0 Отговор
    Смята се, че около 200 000 души са били обърнати в християнството. Непосредствените изпълнители на терена и върховната църковна управа в София са абсолютно убедени, че това е станало доброволно, без каквото и да е насилие…

    Не стига покръстването, а и местното население постепенно започва да страда в пълна степен от хаоса на войната. Подробна и живописна картина на положението в Родопите в края на 1912 – началото на 1913 г. е направил в своята служебна кореспонденция Стою Н. Шишков, най-добрият изследовател и познавач на района, тогава комендант в Устово. Първата си докладна записка по въпроса той изпраща на началника на 2-а пех. Тракийска дивизия на 2 декември 1912 г. С нея Ст. Шишков алармира военните власти, че в Родопите цари “пълно безвластие”. Селата са охожарени, добитъка, храните и покъщнината са разграбени, шири се небивало разбойничество и грабеж, идващата зима заплашва с болести и смърт. “И днес – съобщава той – след преминаването на нашите войски през тези краища и отиването им далеч към Деде-агач и Узун-кюпрю, маса алчни елементи, за жалост и самото местно българско население, се предадоха безразборно на грабеж из помашките села, от които немалко се и опожариха с всичката им покъщнина. Сега стотици помашки семейства стоят без покрив, без покъщнина, без храна и без всякакви средства за живеене и при настъпването на лютата дълга планинска зима те са изложени на явна смърт. И когато един ден техните мъже, сега пленници, а други още скитающи се из планините под влиянието на страхът, се завърнат в домовете си и намерят огнищата си опожарени, покъщнината и добитъците им и челядта им покосена от мизерия, болести и смърт, у тях сигурно ще заговори гласът на озлоблението и отчаянието, а резултатите от всичко това Вам е известно какви могат да бъдат”.

    При това положение да се твърди, че покръстването на българите мюсюлмани било “спонтанен процес”, “доброволно движение”, “свободно волеизлияние” и пр. и пр. не е нищо друго, освен откровена фалшификация и груб цинизъм. Документите категорично говорят, че покръстителната акция е родена в насилие, развива се с насилие и довежда до насилие.

    В крайна сметка акцията на БПЦ рухва за броени дни и седмици след началото на Междусъюзническата война (16 юни 1913). Светослав Елдъров пише как съпротивата, която съществува срещу покръстването от самото му начало, прераства в спонтанно връщане към исляма още в първите дни на войната, при това със същите средства, с които е извършено. Реакцията на “новопросветените”, според терминологията на БПЦ, е толкова крайна, че ги нарежда на страната на противника, срещу когото българската армия трябва да воюва в краткотрайната Междусъюзническа война. Първото известие за този обрат датира от 30 юни 1913 г., когато една рота от 1-и пех. Софийски полк, изпратена в Неврокоп за прикритие срещу гърците, се натъква на въстанало мюсюлманско население в района. “В завързалите се боеве – докладва командирът на ротата поручик Т. Панов – с цел да се сломи упорството на възстаналото население бидоха опожарени отчасти случайно селат
  • 4 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ИСМЕТЕ,авор на тази идиотщина,с която всяваш етническо напрежение,АЗ-ИРАКЛИ,в присъствието на най-голедия ми приятел
    АЛЕВ БААДИ,заявявам,че ще ти бъде пръснат з......... не от българи,а от мюсюлмани,ти нещеснико на ПРОРОКА!
  • 5 Кирилизатора

    0 0 Отговор
    Дай Боже да живеем в мир и разбирателство ,в една война няма печеливши страни.Аз съм изживял ужаса на войната и не искам никой да го преживее!
  • 6 opel4o

    1 0 Отговор
    автора на книгата Исмен е ЛУД,но най-вероятно е взел едни пари от Турското посолство или от ислямски фондации да всява напрежение и да настройва и без това обърканите Българо-мохамедани!!!
    основната цел е не само да се ислямизира безнадеждно това население но и с внушения и заплахи да се Турцизира като предпазна мярка!!!
    ако мога да го хвана тоя исменчо ще го правя инвалид с Доживотен ТЕЛК!!! Мръсен изпълнител на поръчки!!!
    Къде са Държавните Институции,които трябва да Действат срещу такива Провокации и АнтиДържавна Дейност???????????????
    А тоя пич дето тука вади от 9 кладенеца вода с уж исторически факти и доказателства да отиде да се застреля!!!
    Българската Държава е имала Моменти в Които е Действала Безкомпромисно и е защитавала Българщината повсеместно!!!
    Такъв период е бил 1912-13 г. и никой няма право да хвърля кал срещу тези Величави за България моменти!!!
    Относно Ислямизацията на България,това го видях нагледно това лято !!! Ходихме с Моторите на обиколка из Родопите!! на всеки завой има чешма с плоча надписана на Турски ,на доста от тях имаше полумесец и звезда!!! ЧЕСТИТО !!! За здраве се строели тези чешми,така обясниха!!! в нашия квартал в Габрово, бездомните кучета така припикават кофите за смет и гумите на колите!!! Навсякъде!!! Много си приличат двата случая ,НАЛИ!!!
    И в най малкото село се дострояват огромни Джамий, С КАКВА ЦЕЛ ????? Грижа за вярващите може би???? НЕ !!! С цел провокация и Ислямизация!!! Държавата и Органите спят,дремят и Нехаят!!!!
    В Доста Европейска се забрани със закон това истерично строене на Джамий!!!! Хайде и ние да сме Европейци!!!!
    Като преминавахме през Гърмен и Сатовча,Бастиони на Ислямизма, всички ни гледаха лошо и с Омраза !!! Значи добре си вършат работата Ислямистите и Турските мекерета!!!
    Забелязах че в този безплоден и пуст район ,тези цдве села визирам бяха пълни със луксозни и скъпи къщи ,повечето приличаха на палати !!! ОТКЪДЕ ПАРИ в тази Пустиня???????
    Явно не само в Пазарджик е доходен бизнес да демонстриращ ревностен и краен ислям!!! Пари идват и от Турция и от Арабските и Ислямски Фондации които свободно оперират в България!!!!!
    Стига сме дрямали и чакали, и обществото и Държавата да се събудят че иначе бъдещето ни е Черно!!!
  • 7 муспи

    0 0 Отговор
    Науката вече е узряла да установе че българит са дошле незаконно от азербайджан и са се настанили в турски земи.
  • 8 Герги

    0 0 Отговор
    Идват избори. Народът е изгладнял и изтрещял. За жълти стотинки е готов на всичко. Бедността е най-глямата заплаха за страната. Предизборната кампания започна, очаквайте всякакви гадости.
  • 9 кольо

    0 0 Отговор
    Защо цели махали и села са се изнесли от там в посока североизток . Примери в Шуменско и околните колкото щеш и си живеят заедно турци,помаци,цигани и тук-таме между тях християни. Защо не са отишли на юг та да ни оттърват от присъствието си веднъж за винаги. Тези псевдо помаци се мъчат да копират Доган . Не им се получава и са бледо копие. Изтървали са влака, но трябва да им се търси сметка в съда .
  • 10 гърменка

    0 0 Отговор
    искам да ти кажа,че Гърмен е изцяло българско село,нещо не си разбрал,можеш да провериш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове