Last news in Fakti

30 Септември, 2020 13:01 7 783 48

Нагорни Карабах - новата война на Ердоган

  • нагорни карабах-
  • война-
  • турция-
  • ердоган

Азербайджанските въоръжени сили, включително ВВС, атакуваха директно спорната територия

Нагорни Карабах - новата война на Ердоган - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Нагорни Карабах Турция подкрепя мюсюлманския Азербайджан. На противоположната страна е Русия, застъпваща се за Армения. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган поема големи рискове, но това проявление на сила от негова страна е сигнал към Европа, твърди германският национален ежедневник Die Welt, цитиран от Агенция "Фокус".

„Колони с танкове преминават през долините. В небето кръжат хеликоптери и дронове. Над градовете и селата се издигат стълбове черен и синкав дим. Има жертви и ранени. В неделя в 4:10 ч. в Нагорни Карабах започна война между Азербайджан и Армения“, пише изданието по повод водещата новина от последните дни.

Както написа министър-председателят на Армения Никол Пашинян на страницата си във Фейсбук, първият удар е нанесен от азербайджанската страна призори в неделя.

„Цялата отговорност е на военно-политическото ръководство на Азербайджан", заяви представител на министерството на отбраната в Ереван. Според информация на ведомството няколко хеликоптера и бойни безпилотни летателни апарати вече са свалени, а три вражески танка са унищожени. Правителството на Азербайджан от своя страна отрече тези твърдения и подчерта, че това е контраатака на фронтовата линия. В същото време Армения по-рано е провокирала военни действия.

Това са абсолютно типични взаимни обвинения на страните в хода на конфликт, който продължава повече от сто години и пламва с нова сила малко преди разпадането на СССР. Оттогава непрекъснато се случват въоръжени сблъсъци между Азербайджан и Армения, претендиращи за суверенитета над Нагорни Карабах. В съответствие с международните правни норми този регион принадлежи на Азербайджан, но всъщност е под контрола на Армения. Прекратяването на огъня от 1994 г. постоянно се нарушава.

За последно това се случи през юли тази година, когато на границата имаше престрелка, при която двама азербайджански войници бяха убити и няколко други бяха ранени. По правило подобни инциденти могат да се нарекат ограничени военни действия и те се случват на няколкостотин километра от Нагорни Карабах. Сега вече не става въпрос за изолирани сблъсъци, а за истинска война. Азербайджанските въоръжени сили, включително ВВС, атакуваха директно спорната територия. В Нагорни Карабах са обявени военно положение и обща мобилизация.

Тази война можеше да се очаква. Факт е, че след последния инцидент на границата Турция обяви, че ако се наложи, ще подкрепи своя съюзник Азербайджан. Реджеп Тайип Ердоган обеща „да отмъсти за всяка атака срещу Азербайджан", която снабдява Турция с евтин газ. Според турския президент Армения ще трябва да плати скъпо за всяка атака, която дръзне да извърши.

Фактът, че заплахите на Ердоган не са празни думи, е добре известен от интервенциите на Турция в Сирия и Либия. Войната е един от елементите на неговата експанзионистична външна политика, чиято цел е да създаде „нова Османска империя“, водена от великата сила Турция.

Освен това Азербайджан е лоялен съюзник на Анкара в Кавказ в продължение на три десетилетия. Турция подкрепя военните му с няколкостотин милиона долара годишно. През юли тя достави на Азербайджан дронове, различни оръжия и боеприпаси.

С тази въоръжена ескалация в Нагорни Карабах Турция сега демонстрира своята хегемония и в Кавказ. Там тя се сблъсква с интересите на Русия, която има няколко военни бази на територията на Армения. Но Турция не се интересува - тя се противопоставя на Кремъл в Сирия и Либия от няколко години. И в двете страни турското ръководство доста успешно популяризира собствените си интереси, въпреки мнението на Русия. Като се вземе предвид този опит, не може да се изключи, че Анкара няма да се страхува от конфронтация с Кремъл в Нагорни Карабах.

Първата реакция на Москва изглежда само потвърждава, че изчисленията на Ердоган са точни. Руското министерство на отбраната призова страните за прекратяване на огъня. Въпреки че Армения, за разлика от Азербайджан, е член на създадената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), Кремъл не се интересува от подкрепата на Ереван. Руските медии съобщават за конфликта, но тази новина не е от най-важните. Освен това Путин изглежда не се интересува от война с Турция. Целта му е да гарантира, че ситуацията в Нагорни Карабах ще остане непроменена. Така той ще може да продължи да доставя оръжие и на двете страни на конфликта.

Ердоган от своя страна разчита на сплашване. Войната в Нагорни Карабах е демонстрация на неговата мощ, адресирана до Гърция и цяла Европа, с която Турция е в конфликт заради газовите находища в Източното Средиземноморие. Анкара за пореден път показва, че смята войната за напълно приемливо средство за насърчаване на собствените си интереси. Освен това турската намеса в Нагорни Карабах също е атака на страната срещу международна общност. В края на краищата Анкара в Кавказ отново залага на сирийските бунтовнически формирования, както направи и в Либия. Според съобщения в медиите вече има около хиляда такива наемници измежду сирийската опозиция в Азербайджан. Казват, че на всеки им се плаща до 2500 долара на месец.

Широката общественост разбра за тях през октомври миналата година. Три дни след турското нашествие в Северна Сирия, т.е. на 12 октомври, 34-годишната Халаф беше убита на магистрала на територия, контролирана от Сирийската национална армия (SNA). Бунтовниците спряха колата ѝ, измъкнаха я от колата за косата и действаха толкова брутално, че буквално ѝ свалиха скалпа. И двата ѝ крака бяха счупени с железни пръти, а лицето ѝ беше обезобразено до неузнаваемост. На всичкото отгоре те я застреляха с около 20 куршума.

Този ден Халаб не беше единствената жертва на СНС, в редиците на която се борят главно радикални ислямисти, които се ползват с подкрепата на Турция. Те също убиха още осем цивилни. Тези екзекуции доведоха до многобройни военни престъпления, записани в съответния доклад на Съвета на ООН по правата на човека. В него се изброява дълъг списък с действия, в които „помощниците“ на Ердоган са обвинени: грабежи, отвличания, изнасилвания, изтезания и насилствено презаселване на жителите.

Към това може да се добави и грабеж и унищожаване на световно културно наследство и религиозни реликви в кюрдския регион Африн, които сирийските ислямисти завзеха по заповед на Анкара през 2018 г. Докладът на ООН от 25 страници говори за „систематични и координирани действия“ от въоръжени групи. Пауло Серджо Пинейро, председател на анкетната комисия на ООН, поиска от Турция да „разследва тези престъпления" миналия вторник. Не може обаче да се очаква Анкара да се вслуша в призива му. Турското външно министерство преди няколко дни отхвърли „всякакви обвинения" като „неоснователни", подчертавайки, че Анкара подкрепя сирийските бунтовници, които „ имат имунитет".

Сега ситуацията в Азербайджан ескалира. Според сирийските медии първите бойци на СНС са пристигнали там преди четири седмици. Още в средата на септември арменският външен министър Зохраб Мнацаканян обвини Турция, че прехвърля „чуждестранни бойци" в съседната ѝ държава. Според него това може да се счита за заплаха от насилие. Е, сега ситуацията се влоши.

Според непотвърдени доклади, публикувани в „Туитър“, в неделя са убити около 20 сирийски бойци. Първите имена на загиналите вече са публикувани от журналист от последния бастион на бойците в северозападната част на Сирия – Идлиб. Всички бази на сирийски бунтовници, „в експлоатация“ от Анкара, се намират в Идлиб.

„Наскоро беше намалено заплащането на бойците в Либия“, добави журналистът, който от съображения за сигурност не разкри името си. „Така че Турция иска да ги принуди да заминат за Азербайджан, където им се обещават повече пари"“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ганю

    26 38 Отговор
    Арменци и евреи са едно, не напразно са казали оплаквайте се на арменския поп

    Коментиран от #18, #47, #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ммммм

    27 44 Отговор
    Не, че е цвете Ердоган, но това "буре с барут" е заложено още от СССР и огънчето за фитила му е в Москва. Както до ден днешен въртят интриги между България и Македония на принципа "разделяй и владей", така и в Кавказ правят същите номера кремляните и техните подлоги.
  • 5 Мутре

    50 13 Отговор
    И ние сме верни сьюзници на - султана
    Предаваме мигновенно всички негови недоброжелатели на - турция
    Гарантирано от - герб Видими резултати
  • 6 Пламен

    20 15 Отговор
    Армения де факти е руски протекторат.Започнали са война защото Турция спря вноса на руска газ и увеличи азербайджански.

    Коментиран от #10

  • 7 offf

    19 41 Отговор
    Какъв Ердоган? Там войната е от 1990г. и е продължение на руската политика за дестабилизиране на Кавказ и търговските коридори в региона. Срам за арменците, че още се прекланят и слугуват на Кремъл, вместо да гледат собствения си интерес.

    Коментиран от #38

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Щерев

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "Пламен":

    Руския газ е значително по скъп защото се добива в Ямал Сибир.Разстоянията са огромни.
  • 11 Пламен

    16 8 Отговор
    След германия,Турция е най големия пазар за газ.Финансовите интереси са огромни.Турция,естествено предпочита по добрата цена.Тя е от Азербайджан.
  • 12 Биби Кинг

    4 17 Отговор
    Ердоган си играе на "чичо доктор" с Тупин! засега Тупин не проявява никакво желание да бъде доктора в тази игра!
  • 13 Хасан

    23 32 Отговор
    Немска пропаганда ала Гьобелс ..какво общо има Ердоган с Азербайджан ..Азерите са достатъчно богати и силни и воюват за земята си и затова са мотивирани
  • 14 Има официално становище

    10 6 Отговор
    както на Путин така и на Ердоган че няма да се намесват и са за мирно решение на проблема. Каква е тази статия?

    Коментиран от #26

  • 15 Петров

    29 2 Отговор
    Никой не се интересува от интересите на живеещите там хора.
    Убеден съм,че става въпрос за газ нефт и големи пари.Страдат хората.
  • 16 Ушанки

    9 24 Отговор
    Петолъчките пак се мъчат да изкарат конфликта религиозен Не Не е религиозен а за отечеството
  • 17 Европа спи сладък сън....

    24 6 Отговор
    Вместо да се направи обединената Европейска Армия,всички спят и се ослушват.Не виждат ли ,че тази паплач пак си започна номерата,докато не се завре в Азия,тя винаги ще прави проблеми на Европа.Икономически санкции,спиране на всякакви технологии и всички разузнавачи от тила на Европа да се насочват към прародината в планините на Азия....

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ФАКТИ

    5 2 Отговор
    не разбрах, защо премахнахте коментара ми №18 за една легенда свързана с "арменския поп", но сайта си е ваш.Ваша работа.
  • 20 Глупости....

    9 13 Отговор
    Целта на Ердоган била, да създаде, нова Османска империя, за какво му е тази империя? Сега не е 15век, целта му е, чрез тази война да си осигури евтини енергийни ресурси, и доставки на оръжие. След като не успя срещу Гърция, беше му показано недвусмислено, Макрон и ЕС, че тази работа няма да стане както той я иска. Започна отстъпление, готови са турците на преговори..вече, процеса ще се задълбочава, скарване с ЕС и САЩ, ще е фатално за турската икономика. Това пренасочване на маневрите на Ердо, има обяснение, близките език и религия с азерите, доставка на евтини енергийни ресурси, независимост от руските енергийни доставки, с какво заплашва ЕС?? Имало било джихадисти..я има..я няма..кой го казва?..арменците..или..руснаците?? Използвайки същевремено, затрудненията на Русия в икономически и геополитически план, той ги тества..разбирай НАТО, защото това не трябва да се случва на територията на ЕС. Ще получи нещо в замяна, и пак ще си изиграе добре картите..за Ердоган става въпрос.

    Коментиран от #27

  • 21 ПЕНКО

    23 5 Отговор
    ТУРЦИЯ И АЗЕРБАЙДЖАНЦИТЕ НЕ СА ПРОБЛЕМ !!!!!!! ИСТИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ Е ВЕЛИКОБРИТАНИЯ !!! - ТЯ Е ПОЛИТИЧЕСКИЯ И ВОЕНЕН СПОНСОР НА ТУРЦИТЕ И РЕГИОНА ОТ "МЮСЛИМЕТА " -НЕЙНИ ПОДОПЕЧНИ ОТ 3 ВЕКА !!!!!!!
  • 22 Гудьо

    22 6 Отговор
    Путин ще прати Кадиров да реши проблема, сирийските наемници ще се изпарят мигновено......

    Коментиран от #24, #25, #35

  • 23 География

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Европа спи сладък сън....":

    с коя европейска държава граничи една от двете? Все едно Сърбия в Руска федерация.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Калпашка грешка

    8 14 Отговор

    До коментар #22 от "Гудьо":

    Сириските наемници са от ПКК и са на страната на Армения.

    Коментиран от #41

  • 26 гогича

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Има официално становище":

    Статията е за това, че някои са по-мирни от другите...
  • 27 Той и Иван Шишман е мислил,че

    17 4 Отговор

    До коментар #20 от "Глупости....":

    Това са глупости,но това племе се е доказало,че не трябва да му се вярва на нищо и който е допуснал да му влезе в държавата е вече завладян.А това с черквите които обръща в джамия е само началото на войната между фанатиците и неолибералите(третият вид без гащниците)....Познайте какво ще стане??

    Коментиран от #33

  • 28 Стратега на тези войни....

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "География":

    Се представя за европейски лидер от световен мащаб..То Сирия,Либия,Кипър,Гърция,Армения на какво замирисаха,на анадолски заговори и лукави сметки....
  • 29 Авторът да влезе в час

    15 3 Отговор
    Веднъж казва, че според правото това е азербайджанска територия, после казва, че е спорна. Хайде първо да си изясни каква е, пък после с другите глупости :))))

    Коментиран от #30

  • 30 gost

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Авторът да влезе в час":

    Областта е населена повече с арменци, но когато влизат в състава на СССР, я дават на Азербейджан и от там почват проблемите и войната още докато са СССР републики.

    Коментиран от #32

  • 31 Вълко Червенков

    8 12 Отговор
    Реджеп открито предизвиква Плешивата Сибирско-Азиатска Мастия.Сирия,Либия,а сега и Нагорни Карабах.След всяка стъпка на ватенките,която засяга пряко интересите на фесовете,веднага следва контраофанзива,която мачка самочувствието и манията за величие на Запъртъка от Кремъл.

    Коментиран от #34, #44

  • 32 Да по време на СССР

    9 5 Отговор

    До коментар #30 от "gost":

    "Нагорни Карабах - новата война на Ердоган" къде е бил по това време Ердоган и за корейския конфликт е виновен? Какво е това вменяване на вина?
  • 33 Мисля че нищо няма да стане...

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Той и Иван Шишман е мислил,че":

    Ердоган не е вечен, както всичко на този свят. Това за църквите превърнати в джамии..да..голяма грешка от негова страна, и обида за християните. Както са превърнати в джамии, така могат да бъдат пак църкви, в друго време и при други обстоятелства. Всичко тече и всичко се променя. Ердоган не е световен фактор, регионален играч е. А това за някаква война на фанатици срещу либерали, трети, четвърти вид..гащници, безгащници, по-малко вярвай в разни конспиративни теории. Това което се случва в света и в Европа, го приеми като борба за заемане на икономически и политически позиции, на световните играчи, след пандемията и остановяване на нови икономически отношения в света.
  • 34 😂😂😂😂😂😂...

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Вълко Червенков":

    😂😂😂, много точно😂😂😂
  • 35 Булгур

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гудьо":

    Ти явно не си чувал за турските бордо берели я провери в интернет и после ми говори за Кадирчо

    Коментиран от #43

  • 36 Диамантената ръка

    4 5 Отговор
    Ако не бяхме в ЕС, днес Нагорни Карабах и Ердогав щяха да са в Южна България...
  • 37 Мачкай Ердо!!!!

    6 6 Отговор
    В теб ни е надеждата да разрешиш за 30 дена конфликт който всички велики сили не можаха да решат за 30 години.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Parlare

    9 13 Отговор
    Само искам да напомня на пишещият тази статия .Нагорни Карабах е окупирана изконна Азербайджанска територия .има резолюция на ООН. ЕС.Така .че Арменците да се махат от там много е просто

    Коментиран от #40

  • 40 Parole

    11 6 Отговор

    До коментар #39 от "Parlare":

    Забрави да отбележиш, ТОЧНО като Кипър, така че турците трябва да си тръгнат от там.

    Коментиран от #42

  • 41 Много

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "Калпашка грешка":

    си се объркал! Слагай феса и марш оттук.
  • 42 Точно като Кипър....

    2 7 Отговор

    До коментар #40 от "Parole":

    И Кипър ли е азербайджански?
  • 43 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Булгур":

    Уффф, ти да не си служил в тях, п@серко! Айде заминавайте за Карабах!
  • 44 Хи их хи

    13 3 Отговор

    До коментар #31 от "Вълко Червенков":

    И после следва унизително чакане по коридорите на Кремъл, докато се разглеждат портретите на онези дето са го натъпквали на султаните!
  • 45 Разум

    11 2 Отговор
    Башибозука Ердоган е опасен за съседите си, света, Турция и себе си.
    Турция ще трябва да бъде санкционирана.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.