Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 16:39 6 681 47

Васил Гюров пред ФАКТИ: Дните на тази власт са преброени

  • васил гюров-
  • ревю-
  • протест-
  • оставка-
  • орлов мост

"Нещата най-много зависят от гражданското общество в България", каза Гюров

Васил Гюров пред ФАКТИ: Дните на тази власт са преброени - 1
Васил Гюров на концерта на Орлов мост. На китарата му пише "Оставка"; Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко по-рано днес сто двайсет и трима български актьори, режисьори, писатели, музиканти, журналисти и учени излязоха с отворено писмо, с което призоваха за „нeзaбaвнa ocтaвкa нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв и oглaвявaнoтo oт нeгo прaвитeлcтвo, нa глaвния прoкурoр Ивaн Гeшeв, нa гeнeрaлния дирeктoр нa БНТ Eмил Кoшлукoв, нa прeдceдaтeля нa кoмиcиятa пo културa към Нaрoднoтo cъбрaниe Вeжди Рaшидoв и нa прeдceдaтeля нa Нaрoднoтo cъбрaниe Цвeтa Кaрaянчeвa“.

Един от подписалите се под отвореното писмо е музикантът от група "Ревю" Васил Гюров. От ФАКТИ се свързахме с него, за да разберем защо застана зад тези искания. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-н Гюров, защо се подписахте под отвореното писмо?

- Повсеместната корупция, липсата на правосъдие и овладяването на медиите – това са трите основни проблема, които аз виждам, които са посочени и от Европейската комисия между другото.

- Да, в доклада за върховенството на закона, който беше публикуван вчера. В тази връзка – Лаура Кьовеши стана европейски главен прокурор, очаквате ли действия от нея спрямо Борисов, спрямо Гешев?

- Всеки нормално мислещ човек би се надявал на някакви действия от европейските институции. От друга страна, няма как да разчитаме само на тях. Трябва да вземем нещата и в собствени ръце. Така че – и едното, и другото. И, да – разчитаме на европейските институции, и от друга страна, си давам сметка, че нещата най-много зависят от гражданското общество в България.

- Смятате ли, че имаме силно гражданско общество?

- Разбира се, че да. Надявам се, че ще става все по-силно. То със сигурност още не е укрепнало, но с последните неща, които се случват – процесите през последните десетина години, то укрепва все повече и в това е надеждата за по-добри времена за България. В концепцията влизат и всички тези, които пречат на това граждански общество. Тези добри времена ще касаят и тях.

- Група „Ревю“ преди няколко дни участва в концерта на Орлов мост – какви бяха усещанията там?

- Впечатленията ми са за едни млади, интелигентни хора, които присъстваха там. Това означава, че дните на тази власт - колкото и да се е вкопчила в управлението, са преброени. Това е. И те са преброени не спрямо някакъв мандат, който ще приключи март месец или сега веднага ще дадат оставка, те са преброени като модел. Това означава, че всяка една следваща власт, която си позволи да действа по този начин, независимо дали е партия, коалиция или някакъв друг вариант, тя няма да може да прави това.

Това пак ни връща към гражданското общество. Всичко това зависи изцяло от едно силно гражданско общество, което има рефлекс към такива ситуации.

- Какви са наблюденията Ви – на гражданското общество му се наложи да се развие много бързо в последните 80 дни или това е бавен процес от години насам?

- Това е бавен процес през последните десет години. Естествено, социалните медии имат голяма роля. През 2013 година имаше такива процеси, сега тези процеси, които се случват помагат на това гражданско общество да се развие и да израсне по някакъв начин.

Тепърва ще има много неща, с които да се сблъсква, с които ще трябва да успее да се справи. Подводни камъни ще има много, няма такъв филм, че изведнъж всичко ще се подобри за по-добро. Всичко зависи от всички нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 55 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    50 11 Отговор
    време е да почваме да говорим вече не само за оставки а за разследвания и затвор за виновните. иначе отиваме от трън на глок
  • 2 Пако

    25 57 Отговор
    Още 3 мандата за ГЕРБ!
    Борисов премиер до 2033-та!

    Коментиран от #3, #4, #8, #18, #21, #30, #39

  • 3 677

    42 10 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    Премиер в централния при бай Ставри
  • 4 Кауш

    12 11 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    А и след това, тъпако! Много малко му даваш - forever!
  • 5 номад

    23 36 Отговор
    а сега бъдете честни и кажете кой е тоя ??
    махаме боко и кой избираме ????

    Коментиран от #11

  • 6 аз съм Веска

    7 2 Отговор
    ВЛАСТТА НА ПАРТИИТЕ .

    Коментиран от #27, #31

  • 7 Китарата

    21 6 Отговор
    Свири бацо е позор да ходи в затвор
  • 8 Бацо

    14 7 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    Портиер в ЦСЗ
  • 9 1-20

    9 13 Отговор
    Кой е той, бре!

    Коментиран от #46

  • 10 ИЗБОРИ

    29 22 Отговор
    АБЕ ГУРОВ, НАЛИ НЕ ТИ ХАРЕСВАШЕ ОРЕШАРСКИ, СЕГА НЕ ХАРЕСВАШ БОЙКО? ХАРЕСВА ТИ ПИНОКИО НО НА МЕН НЕ МИ ХАРЕСВА. НЕ СИ ЛИ ГО РАЗБРАЛ? АКО СЪБЕРЕТЕ 2% ГОЛОВОДНИЦИ ЕЛА МИ СЕ ОБАДИ!

    Коментиран от #12

  • 11 един българин

    24 13 Отговор

    До коментар #5 от "номад":

    Факта, че не знаеш кой е тоя, говори за ниското ти ниво! Ще изберем нов парламент/надявам се без мъртви души и купени гласове/ и той избира нов политик от извън парламентарна партия за министър председател! И колкото по НЕПОДАТЛИВ е той срещу Доган и Пеевски/твоите спонсори/ - толкова по-добре за България!

    Коментиран от #35

  • 12 ЧАКАЙЙ ТИИИ

    9 33 Отговор

    До коментар #10 от "ИЗБОРИ":

    Христо Иванов ще е новият български премиер - СТРОХУВАЙТЕ СЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ И КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ МАФИОТИ - ДОЙДЕ ВИ ВРЕМЕТО!
  • 13 Така дее

    14 19 Отговор
    Страх тресе кочината от Христо Иванов и има защо, закона ще започне да се спазва за всички еднакво! От това ви е най-страх всичките мафиотчета, но няма отърване! Народа прогледна!
  • 14 78934

    18 16 Отговор
    Васо Гюров е само стойка, пози и куха работа. Нека да си пее песните, но да се кандидатира в листи и да се изказва по разни въпроси изглежда твърде неподходящо...

    Коментиран от #15

  • 15 А ти

    11 8 Отговор

    До коментар #14 от "78934":

    А защо ти да не си по-куха лейка, която само да цвъка насам натам простотии!
  • 16 Горгона

    19 11 Отговор
    Не бъдете несправедливи .От 30 години , а и далеч по-назад не сме живяли по-добре от сега , дори при пандемия от корона вируса . Вярно е ,че има умора у избирателите и искат нещо ново , но няма алтернатива.

    Коментиран от #26

  • 17 ggg

    19 13 Отговор
    гюров, гледай си китарката, не си компетент по други еъпроси
  • 18 гост

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    Изтрезней и тогава пиши!
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 10 Отговор
    оставка мутри
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 14 Отговор
    БОЙКО половин БЪЛГАРИЯ те мрази кълне псува презира ти не си ЧОВЕТ НЕ СИ ЧОВЕК а влечуго
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    от сън спомен няма лека нощ
  • 22 шофьор

    15 13 Отговор
    Още един лъжепророк .Бате глеи си китарата и гъбките щото за друго не ставаш.И един съвет пострижи се ,нема да е лошо да си намерш и свясна работа.

    Коментиран от #33

  • 23 Вече никой

    8 10 Отговор
    Не го бръсне за слива оня от БАНКЯ, цял свят ще разбере за крадец, лъжец и двуличие. Играе и с едните и другите, но от два стола на Земята. Няма по мразен човек в България от лицето Бойко Методиев Борисов , Делян Славчев Пеевски и Иван Гешев каскета. Тримата ще отговорят за геноцида над Българския народ.
  • 24 Сид Вишъс

    12 0 Отговор
    Васе, а Иван Костов кога?
  • 25 ЧЕРЕПА

    12 7 Отговор
    ГЮРОВ, ИСКАШ ДИВО КЪМПИНГУВАНЕ, ПРИРОДА, НО ЗАЩО ЩЕ МЯТАШ ЯЙЦА БЕ? ЗАЩО СИ ЗАЕДНО С БАБИКЯН И РАДЕВ, ТОВА НЕ РАЗБИРАМ?
  • 26 Хххмм

    4 10 Отговор

    До коментар #16 от "Горгона":

    Е, при комунагите сме живели по - добре отколкото по време на средновековието. Това че не живеем идеално зле значи ли че живеем добре? Или да се задоволим и на това? Преклонете главицата и си мълчете, щото живеем по-добре от преди 30 години. След 30 децата ни ще живеят по - добре от нас и все още ще са последна дупка на кавала в Европата. Ама.. Нали ще са по - добре от днес... Значи всичко е наред

    Коментиран от #28

  • 27 Така е Весе...

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "аз съм Веска":

    Много добре си го написала...Власта на Партиите..да, така трябва да бъде...звучи малко като...Вся Власт Советам..няма значение, власт не трябва да се дава на човек без партия, човек без партия е като дърво без корен. За Радев говоря, на такъв човек без партия, да му дадеш власт, е все едно да дадеш на маймуна микроскоп, тя няма да го използва по предназначение, ще го използва да чупи главите на другите маймуни.
  • 28 3 ФАЛИТА

    8 4 Отговор

    До коментар #26 от "Хххмм":

    А МОЖЕ ДА ЖИВЕЯТ И ПО ЗЛЕ ОТ СЕГА, КОЙ ТИ ГО ГАРАНТИРА? АКО НИ СПРЕТНАТ ЕДНА ВОЙНА ИЛИ ДОЙДЕ БСП... КАК ЖИВЯХМЕ С 6 ДОЛАРА ПРИ ЖАН ПРЕЗ 1997, НЕ БЕШЕ ЛИ ПО ЗЛЕ ОТ 1980 ПРИ ТАТО?
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 6 Отговор
    герб оставка
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    ПАКО герб си отива в историята на забравата като ндсв

    Коментиран от #32, #38

  • 31 Весе...

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "аз съм Веска":

    Ако ми кажеш на коя партия си фен, и ако съвпадне с моята, ще те цуна.😂😂😂
  • 32 И какво като Герб..

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ..отиде в историята? Ти по умен ли ще станеш? Или от Козлодуй ще отидеш да живеш в Париж, и НДСВ и СДС си заминаха, и живота си продължава, едни си отиват, други идват...Само Козлодуй остава.
  • 33 чернобил онлайн

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "шофьор":

    Върти си геврека и си гледай пътя , че е дупка до дупка !
  • 34 гост

    6 3 Отговор
    Така е .Остават точно 165 дена и ще се проведат парламентарни избори и тогава каквото сабя покаже Гюров!
  • 35 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "един българин":

    Много си наивен бе човек! Агитация за масово гласуване трябва ,защото с тази 35% избирателна активност активност ,"мъртвите" души не играят никаква роля.
  • 36 Мунчо

    4 4 Отговор
    Този се изложи като надрусан музикант. Ами естествено е, че дните на Борисов са преброени. Има-няма, 6 месеца до изборите. Ама идиотите на площада искат да дадат цялата власт на Радев, и то немедлено.
  • 37 Стас

    5 4 Отговор
    Само не разбрах този в качеството на какъв се изказва, какво им е виновен боко на световно неизвестните некадърни „творци”
  • 38 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И така вече 10 години . Много ме е страх,че ще гледаме кабинет Борисов 4 и това защото само с плюене не става ,трябва и акъл.
  • 39 Боко и Каскета

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    ще са премиери на 7-ма килия.
  • 40 Абе

    3 1 Отговор
    интелектуалците, малко мозък нямате ли илкато докарате БСП пак насила на власт, ще Ви е по бобре. Щом Коприна е в този списък???? Нещастници прости!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Психоаналитик

    3 0 Отговор
    Как точно ги броиш, като през 80-тте се молеше на дузина групи да те вземат да свириш, а все не смогваше от вечерното училище...Иcкaт дa пocтaвят рeкoрд зa вeчeрни рaзхoдки oт шaдрaвaнa прeд прeзидeнтcтвoтo прeз Рeктoрaтa дo Oрлoв мocт, cвиркaйки cъc cвирки и взимaт зa тaзи рaзхoдкa 30 лeвa хoнoрaр! Cлeд рaзхoдкaтa зaбрaвят кoй им e плaтил и oтивaт и ги изпивaт. Нa другия дeн бeзрaбoтнитe лeнтяи пaк тaкa, a трудeщитe ce миcлят, чe имa прoтecт, a и нa вcичкoтo oтгoрe лeнтяитe нe им дaвaт дa ce прибeрaт вeчeр oт рaбoтa! Бeзрaбoтнитe лeнтяи мрaзят трудa и трудeщитe ce, прeчaт им дa хoдят нa рaбoтa 85 дни, a aкo трудeщитe ca c кoли нaпрaвo им рaзбивaт кoлитe пo кръcтoвищaтa! Cтрaннa рaбoтa нe миcлитe ли, чe нeщo нe ce връзвa тoвa c думaтa ''прoтecт''...???
  • 44 Дерибеев

    2 0 Отговор
    Гюров ти си един мързелив сопол !!!
  • 45 Гюрофффф

    1 1 Отговор
    забравил си Папата, неговата оставка не я ли искаш?
  • 46 Как кой

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "1-20":

    Гюров от "Ревюто", не си ли чувал за него???
  • 47 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Това интервю съм го чел няколко пъти в последните 30г.