Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 16:00 9 189 48

Проф. Светлана Шаренкова: Долу ръцете от българските интелектуалци!

  • иво христов-
  • светлана шаренкова

Когато защитавате своя лидер Борисов, търсете адекватни аргументи, не изваждайте от контекста думите на проф. Иво Христов

Проф. Светлана Шаренкова: Долу ръцете от българските интелектуалци! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гербаджии, не посягайте към българските интелектуалци!

В вековните изпитания, през които е преминала България, те са били Свяста на нацията. А народ без съвест и морал се превръща в тълпа.

В днешния ден, след 30 годишен преход и 10 годишно управление на ГЕРБ, се превърнахме в чалгаджийница, без бъдеще, без перспектива за децата ни в нашата Родина България!

Преди три години проф. Иво Христов каза, че 80% от българите са дебили и вие вербално го „разкъсахте”. Тогава, въпреки моето дълбоко разочарование от липсата на обществена съпротива към мафиотско мутренско управление на Борисов, аз не бях съгласна с толкова гротесктно определение свързано с българите. И въпреки, че неговата мрачна „неоптимистична теория за българският народ” (по Ив. Хаджийски) не съвпада с моя мироглед и душевност, аз изпитвам огромно уважение и дълбоко ценя неговата научна, експертна, аналитична и до болка гражданска позиция на социолог, а от няколко години и на депутат от българската левица.

Той, а не вие (никому неизвестни младежи от ГЕРБ и СДС) има правото да бие камбаната на Съвестта на България, че българите за пореден път се препъват във „феномена на Бащицата на нацията”. И когато защитавате своя лидер Бойко Борисов, търсете адекватни аргументи, а не подменяйте темата, не изваждайте от контекста думите на проф. Иво Христов! Бъдете свободни българи, защитавайте правото на всеки за свободно изразяване и не искайте оставката на професора, с когото ви делят тонове книги, знание и тъга - защото както е казано в светите книги: знанието носи печал!

Иво Христов, а не вие, е истинският българин! Дори когато говорим за закони и правила – то по Конституция той е избран от народа и се отчита само пред него! А в случая и пред своята Съвест!

И колко страшен е грехът на Иво Христов, който нарича „инфантилни” избирателите на ГЕРБ, заради което го заклеймявате и му искате оставката от Парламента? Защо имат амнезия за стила и изказа на Бойко Борисов, който нарече българите „лош материал”, каза че ги „държи здраво като куче на къса каишка”? Нима забравяте, че Борисов изпращаше децата ни да гледат овце и нарече българските журналисти „мисирки”!?

Несъгласните с него бяха „тулупи”, а той „копаше трупове” и говореше за „шменти капели”, „уважаваше европейските лидери с 200” и нарече председателя на българския Парламент „проста кърджалийска...”

Младежи от ГЕРБ и СДС, списъкът от „бисери” може да бъде продължен безкрайно....Та чия оставка искате вие!? На интелектуалеца проф. Иво Христов или на Бойко Борисов, който сведе езика на българската политика до опростачването, до фалшивия мачизъм, до омразата и чалгизацията!?

На България днес е нужно връщането в политиката на интелигентните, знаещите, граждански активните и критично мислещи хора. Историята ни учи, че всяка силна и достойна държава привлича към управлението си ярки умове и интелектуалци.

В социалистическа България това бяха акад. Светлин Русев, акад. Ангел Балевски, проф. Александър Фол, поетите, писателите и учените Любомир Левчев, Георги Джагаров, Веселин Андреев, проф. Стоян Михайлов, проф. Александър Лилов...В първите години на прехода участваха Валери Петров, Анжел Вагенщайн, Йордан Радичков, Недялко Йорданов, Николай Хайтов, Леда Милева, Иван Гранитски, проф. Добрин Спасов, Гиньо Ганев, проф. Стефан Данаилов - от ляво. Д-р Желю Желев, Йосиф Петров, д-р Петър Дертлиев, Радой Ралин, Георги Мишев, Марко Гарчев, Вили Цанков, Блага Димитрова, проф. Михаил Неделчев, Петър Слабаков - и много други в дясно.

Те създадоха днешната Конституция – без истерии и партизация, с мисъл за България и нейното бъдеще! Тъжно е, че се оттеглиха от политиката разочаровани и обидени, а техните места бяха заети от кариеристи, тарикати и далавераджии, от „партийни коне” с капаци и откровени ренегати.

Днес когато българите от 3 месеца протестират срещу мафиотско-мутренския модел на управление и 70% от тях искат оставката на правителството на Бойко Борисов, е нужно да дадем думата на българската интелигенция!

Затова! Долу ръцете от българските интелектуалци - за да я има България!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 114 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    26 81 Отговор
    долу рацете от купените интелектоалци сас триисе лева

    Коментиран от #5

  • 2 Последния Софиянец

    62 14 Отговор
    Ама къде бяха тези интелектуалци три месеца???
  • 3 Експерт

    43 92 Отговор
    Тая ли ще наследи ген.Гоцев? Само руски предател може да унищожи България.

    Коментиран от #10, #46

  • 4 ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ.......СИВАТА МЪГЛА НА БГ

    25 38 Отговор
    НЕ СЪМ ВИДЯЛ НЯКОЙ ДА ИМ ПУСКА РЪЦЕ
  • 5 Стига

    43 7 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    си се правил на улав , бе ! А не си и оргинален , както смяташ !
  • 6 аз съм Веска

    60 11 Отговор
    КАТО СМЕ НАЙ- УМИРАЩИ. ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДНОСТ, НАПУСКАЩИ ТЕРИТОРИЯТА СИ ...ГЕРБ ДА НЕ БИ ДА РАЗВИВАТ ЧУВСТВО ЗА ВИНА , И ПРОКЛЕТИСВАТ ХРИСТОВ .А ОБЯСНЕНИЕТО Е ТОЧТНО ТАКОВА - НЕДОРАЗВИТИ , ПОСЛЕДНИ ,УМИРАЩИ, НЕАДЕКВАТНИ .ХРИСТОВ НИ Е ВИНОВЕН.ПРОБЛЕМИТЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ .ТАКА СЕ ЗАПОЧВА ....
  • 7 илитерат

    55 11 Отговор
    То пък едни интелектуалци в Бг! Само хленчат и стоят пред държавата с купичка в ръце. Ако си интелектуалец няма как да си зависим от държавата.
  • 8 И. Ивайлова

    71 28 Отговор
    Както винаги г-жа Шаренкова е пределно ясна, точна и справедлива. Опростачването на политиците не бива да ни тласка към обругаване на еродитите и истинските будители. Те може само да ни покажат пътя на спасението от тресавището в което ни вкараха измекярите жадни за власт и пари.

    Коментиран от #12

  • 9 bbb

    40 52 Отговор
    А бе и тая ли путинистка стана интелектуалка

    Коментиран от #35

  • 10 Съдията Дред

    36 10 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Въпросът за наследникът на Гоцев е най-актуалният в момента, но никой не смее да го зададе публично.

    Коментиран от #39

  • 11 Капиталист

    36 29 Отговор
    Шаренкова кат фалира банка Славяни къде отидоха парите ма.
  • 12 КОСЪМА

    28 31 Отговор

    До коментар #8 от "И. Ивайлова":

    Ивайлова за кого говориш за това руско ла-но ли.
  • 13 БиБи Кинг

    24 24 Отговор
    Нощем Мумиян Илич и говори насън, сутрин тя започва да пророкува наученото!
  • 14 free man

    33 29 Отговор
    Както винаги др.Шаренкова-по-скоро Червенкова,си спомня с носталгия за соц.хранилката.Всички изброени са комунисти и техни наследници!Що за интелектуалец ще нарече народа си инфантилен?!Що за мин.-председател ще нарече народа си прост?!Хвани единия,удари другия!А пък в известна степен може би са прави?Знам ли...
  • 15 БЪЛГАРЧЕ

    11 31 Отговор
    Да живее П К П, минал съм я с 200.Да живее БОКО КРАТУНАТА и сите му матросовци.
  • 16 БЪЛГАРЧЕ

    24 10 Отговор
    Д-р Жeлю Жeлeв, Йocиф Пeтрoв, д-р Пeтър Дeртлиeв, Рaдoй Рaлин, Гeoрги Мишeв, Мaркo Гaрчeв, Вили Цaнкoв, Блaгa Димитрoвa, прoф. Михaил Нeдeлчeв, Пeтър Cлaбaкoв - и мнoгo други в дяcнo.👎.Това комунисти ли са бре FREE MAN?

    Коментиран от #20

  • 17 българка

    19 24 Отговор
    Престанете с тази тема за делене на хората на интелектуалци, полуинтелектуалци /когато човеът например работи като стругар, но се изявява като музикант, или пък пише книги и копае в градината си и разни други комбинации/и неинтелектуалци. А Иво Христов наистина се изрази грозно в стил Борисов и Караянчева.
  • 18 Тая и тя

    19 22 Отговор
    Много добре знае че само Бойко оже да построи потока и да договори аеца, ама прост бил Иво Христов бил умен, само, че руските проекти с подобни русофили щяха да са до никъде
  • 19 ЛУСТРАЦИЯ

    30 18 Отговор
    ЗАБРАНА НА КОМУНИСТИТЕ
  • 20 free man

    23 18 Отговор

    До коментар #16 от "БЪЛГАРЧЕ":

    Бре българче,неосведомено!Влез в УИКИПЕДИЯ и напиши Ж.Желев и Радой Ралин и ще се осведомиш за членството им в БКП.А бивши комунисти няма!Иначе става много досадно да се проверяват всички,както е досадна и статията.

    Коментиран от #22

  • 21 Клик

    27 23 Отговор
    ГЕРБавата неука сган с килийно образование обича да мрази умните и успели Българи надскочили нивото на Премиера—еднокнижник.
  • 22 Къна

    23 18 Отговор

    До коментар #20 от "free man":

    Името Freeman е било широкоразпространено в УСА по време на робството.С нея били кръщавани всички освободени роби от техните господари.След като и ти се наричаш така значи си роб на ГЕРБавата секта втълпила в кухата Българска тиква ,че техният феодален строй няма алтернатива.

    Коментиран от #42

  • 23 ПЕНКО

    19 5 Отговор
    ЖЕНИТЕ СЪС СКЪПИ ПРИЧЕСКИ НЯМАТ АКЪЛ ,ЗА ДА РАЗБЕРАТ , ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН Е ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ --- ПОВЕЧЕТО ПРИРОДНО !!!!!!!
  • 24 Къде е Файдата и Келепира

    10 12 Отговор
    За туй че вас ви има ? Да точите пари за съмнителни научни творби , на никому ненужни но пък са добре платени ! И аз съм интелектуалец - броя звезди и гръмотевицата коят гърми ! Ти как я мислиш тая аз колко ли ще трябва от хазната да си Прибавя ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ами

    22 5 Отговор
    Като чета публикацията, далече от интелектуалност! Всичко е черно или бяло зависи с кой си! Но чалгаджийницата тепърва предстои да я видим! Нали уж са първи по рейтинг Слави, втора Манолова, и ........т.н. никак не искам да знам кой колко книги е прочел и колко песни е изпял! Важно е да може да управлява и да говори за обединение на този шепа народ - колкото един град в САЩ. Интелектуалеца не псува като каруцар, не обижда другия, не злобен! А от някои наричани за такива лъха злоба, омраза, неуважение към инакомислещите! Защото били тъпи, прости......хайде де! Как може да обиждаш някой който не познаваш, да си мислиш че си по умен, само защото не мисли като теб???
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 оня с коня

    16 14 Отговор
    Шаренкова се възмущава че "Някой" е извадил думите на И.Ррснов "80% от Българите са дебили" от Контекста.Затова Тя от своя страна пък ще извади и САМИЯ КОНТЕКСТ от ЧЕРУПКАТА МУ и отново ще се сбъднат Крилатите думи на Сталин:"Няма Извадени думи от Контекста,няма го и САМИЯ КОНТЕКСТ - НЯМА И ПРОБЛЕМ!
  • 32 Marinov

    9 9 Отговор
    Тъй, САМО НАРИЧАЩИ сеИНТЕЛЕКТУАЛЦИ, ИНТЕЛИГЕНЦИЯ и СИЕ са в МНОЗИНСТВОТО Си Като ПРОСТИТУТКИ, Гледат КЪДЕ по Добре да се ПРОДАДАТ и НАПЛЮСКАТ ! Пази БОЖЕ България от тази ПАПЛАЧ!
  • 33 Реалист

    14 15 Отговор
    Що за дебил трябва да си, за да наречеш народа инфантилен? А комунистите какви са? Уж искат комунизъм и заблуждават овцете да гласуват за тях, а те отдавна са си построили своя капитализъм и децата са си пратили далеч от мечтаната им "социалистическа" България, а ние тук да ги търпим!!! Нищо добро не ни чака с БС(К)П , въпреки, че пак обещават мед и масло да текат...

    Коментиран от #44

  • 34 За реалист и другите като него.

    17 5 Отговор
    Не знаеш какво е комунизъм, нито
    социализъм, либерализъм, дясно
    , ляво! Просто ръсите злоба и отрова. Забранявате и заклеймявате! Кои сте пък вие да определяте как оста
    нашите хора да мислят. Аз пък не
    харесвам този капитализъм който
    ни натрапиха отвъд океана. Най голе
    мите разбойници ще ни учат на демокрация. Вижте как се стрелят по
    улиците. Вижте им филмите, прегледайте кратката им история. Ос
    вен пушки, пищови и по бойници, дру
    го няма. Сега и тука вече го има. За
    това способни те избягаха. Вие се
    борбите с някакви комунисти. Кол
    ко години ще се занимавате с глупос
    ти, вместо да си оправим бавно и
    внимателно и без глупави демагогии
    разграбената държава!?

    Коментиран от #43

  • 35 kingsize

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "bbb":

    И ако "бащица на нацията" е Вовка Путин - тогава никакви такива прокламации нямаше да има. BTW, може интелектуалеца проф. Митко Гестапото да я е сътворил...
  • 36 rambaldievskievich

    6 6 Отговор
    Пръдла.
  • 37 Неграмотна

    12 10 Отговор
    Шаренкова е неграмотна. "В вековните", вместо във. Явно следва руския правопис. Смешна и жалка руска пляска
  • 38 тц тц

    5 4 Отговор
    Как е интелектуалец на немски или френски ? Не е ли термин останал от комунизма , и къде бяхте последните 20 - 30 години ? Какъв е критерият да водиш такъв ? Визше образувание , упражняваната професия ?
  • 39 Болярин

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Съдията Дред":

    Тая Шаренкова да не би да е с такава фамилия, впредвид подписите от интелектуалци по спалния й чаршаф ???
  • 40 коректор

    6 4 Отговор
    Вместо шЕренкова да се чете шАрАнкова
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 free man

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Къна":

    Хората,употребяващи израза"куха българска тиква"спрямо непознати явно са на нивото на Шаренкова/Борисов.FREE MAN не е име,а означава свободен човек и заради това преди години си патих.Ако съм на нивото ти,бих оприличил/с промяна на ударението/ник-нейма ти"КЪНА" на циганската боя за коса,но ще се въздържа.
  • 43 Реалист

    9 6 Отговор

    До коментар #34 от "За реалист и другите като него.":

    Мразите държавите, където руски ботуш не е стъпвал, но все натам ви влече! Щом Путин е демократичен и там не се стрелят по улиците- стягай чемодана и марш към Москва! Не се мъчете тук да ни промивате мозъците, че искате социализъм и мислите за хората! Ако в Русия, КНДР и Венецуела е супер - милиони щяха да тичат натам, НО това НЕ Е ИСТИНА! Щетите и мизерията, която оставят комунистите не може да се поправи десетки години!

    Коментиран от #47

  • 44 ТОЙ

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "Реалист":

    КОМУНИСТИТЕ НЕ СА ДЕБИЛИ - те са ДЕБИЛОЧИ !
    ПРОСЛЕДЕТЕ ЕВОЛЮЦИЯТА на тая ПРЕСТЪПНА ПАРТИЯ от 09.09.1944г. до днес (БКП - БСП) ... ПОДЛОГА на Кремъл !!!
    Коя държава е искала от поданиците си "ОТКРИТ ЛИСТ"(разрешение от МВР - ДС !!!) за да посетят роднини в населени места до границата ?!! Кой държавен апарат е избивал или затварял народа си по конц - лагери без съд и присъда ?!!
    Кои се САМООПРЕДЕЛЯХА КАТО ПРАВОИМАЩИ ?!! Кои си раздаваха "НАРОДНИ ПЕНСИИ" от парите на народа ?!! Кои ДЕБИЛОЧИ караха народа си да работи БЕЗПЛАТНО В СЪБОТА - за да си правят банкети и екскурзии ?!!
    И НЕ САМО ...
    НО САМО ДЕБИЛОЧИ, КАТО КОМУНИСТИТЕ СА СПОСОБНИ НА ТАКИВА ИЗВРАЩЕНИЯ !!!
  • 45 КокоБ

    5 4 Отговор
    Абсолютно е права. Жалко за заблудените,кариеристи-подмазвачи ,млади и още много зелени , в редиците на Гроб. Тия малки ,недорзвити, подрастващи бандити не знаят , че се иска и малко поне разумно действие- прояви за да се докажат пред господарите си , а не изяви на прост ,сляп слугинаж. Дано не стигне време , да се размножат до вредни за страната ни размери.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Отговарям!!

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Относно руският ботуш. От историята
    която не познаваш, повече ботушу тропаха и тропът към Русия. Държавите които цитираш като бед
    ни са подложени на неистово ембар
    го защото изгониха бандитите-янки.
    Не си ти който ще ме пращаш в Русия! Защо не отидеш в демократич
    ната САЩ, ще си купиш колт и ще си
    гърми те на воля. Разсъжденията са
    ти от миналият век. Много близко на
    този от фашисткото дърдорене.

    Коментиран от #48

  • 48 грамотен

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Отговарям!!":

    На тебе не само разсъжденията,но и правописа ти са от средновековието...