26 Март, 2021 09:00 3 069 38

Свят без неравенства и хегемони!

  • светлана шаренкова-
  • неравенства-
  • хегемони-
  • китай-
  • русия

Време е и в България да дойде власт, която да води балансирана външна политика, съобразена с многополюсния ред, и така да защитава българския национален интерес

Свят без неравенства и хегемони! - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Концепцията за многополюсен по-справедлив световен ред вече е факт! Необратим става процесът, започнал през 2008 г. с тежката системна криза на неолиберализма от американски тип, с възраждането на руската държава, военна и духовна мощ, с икономическия възход и отварянето към света на социалистически Китай. Срещата на двамата най-големи дипломати на нашето време, руския външен министър Сергей Лавров и китайския му колега Уан И, рамкира новия порядък: сътрудничество и взаимна помощ в международната общност пред реалните предизвикателства на нашето време, а не пред измислени „врагове”.

Той предполага отказ от „износ на американска демокрация” и издигане на принципа на взаимно уважение между държавите към техния политически избор, традиции и специфики. Зачитане на суверенитета и международно сътрудничество, основани на диалога в структурите на ООН, за сметка на наложената нелегитимна роля на САЩ като „глобален шериф” и санкциониращ господар.

Заставането зад тези принципи от Русия и Китай променя визията за света и колкото и на Запада да не му е приятно, от тук нататък ще трябва да се съобразява именно с този факт!

Русия е държавата с най-голяма територия в света, с неизчерпаеми природни ресурси, с народ, доказал своя патриотизъм и жертвоготовност, с изключителен духовен потенциал и непобедима армия.

Китай е най-многолюдната държава в света – с народ и ръководство, доказали огромното си трудолюбие, иновативност и дисциплина. С градивна и обединяваща политика, примери за което са инициативите „Един пояс, един път” и „17 плюс 1”.

Общото между Русия и Китай е и това, че са социални държави в противовес с пазарния фундаментализъм и социалните неравенства, засилващи се в САЩ и ЕС. Общото е, че се управляват от лидери визионери като президентите Владимир Путин и Си Дзинпин на фона на изчерпаните елити и застоя на Запада.

Владимир Путин възстанови руската държавност и се радва на доверието на близо 80% от сънародниците си, преди дни той върна в политическата лексика термините „дружба” и „братство” между народите и държавите, издигнати в принцип на руската външна политика към съседите. Путин води политика на защита на традиционните християнски, патриотични и семейни ценности, на нормалността в обществените отношения, за което получава адмирациите на милиарди хора по света, които не приемат джендъра, глобализма, диктата на транснационалния капитал. Русия даде на света първата ваксина срещу COVID-19 „Спутник V”, което доказва потенциала ѝ като страна лидер.

Под ръководството на Си Дзинпин социалистически Китай пръв се справи с коронавирусната епидемия, солидарно подпомогна Европа и света в най-трудните месеци, а епохално постижение е извеждането за броени години на стотици милиони китайци от бедността. Удивителни са и темповете на възстановяване на китайската икономика след пандемията – нещо, за което другите развити страни на Запада могат само да мечтаят…

Ето един пример от последните дни – Иран става член на Евразийския съюз, Азербайджан също желае да се присъедини, издигналата се до регионален лидер Турция е на път! Президентът ѝ Ердоган скъсва с безплодната васална политика на подчинение към Вашингтон и Турция и вече печели от руски проекти като газопровода „Турски поток”, атомна централа и високотехнологично ракетно въоръжение.

Все повече европейски държави разбират новите реалности и се отварят към диалог с Москва и Пекин.

Време е и в България да дойде власт, която да води балансирана външна политика, съобразена с многополюсния ред, и така да защитава българския национален интерес!

Пътят за това е Промяна на 4 април, с масов вот, да си върнем държавата, суверенитета и свободата, дружбата с братска Русия, приятелски Китай и с водещите държави от новия многополюсен свят!


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сделано в СССР

    12 41 Отговор
    4 БCП зa Бългaрия - 15 aгeнтa 12 Възрaждaнe нa Oтeчecтвoтo - 9 aгeнтa 24 Вoля и НФCБ - 8 aгeнтa 9 ДПC - 8 aгeнтa 1 ВМРO - 7 aгeнтa 13 Зaeднo зa прoмянa - 6 aгeнтa 6 AБВ - 4 aгeнтa 17 Грaждaни oт прoтecтa - 4 aгeнтa 5 Възрaждaнe - 3 aгeнтa 7 Aтaкa - 3 aгeнтa 10 Бългaрcкa прoгрecивнa линия - 3 aгeнтa 29 Имa тaкъв нaрoд - 3 aгeнтa 14 Бългaрcкo нaциoнaлнo oбeдинeниe - 2 aгeнтa 18 Изпрaви ce! Мутри вън! - 2 aгeнтa 30 Прякa дeмoкрaция - 2 aгeнтa 28 ГЕРБ-СДС - 1 агент 2 Ние, гражданите - 1 агент 8 КОД - 1 агент 15 Нация - 1 агент 16 МИР - 1 агент 20 Движение на непартийните кандидати - 1 агент 21 Републиканци за България - 1 агент 25 Партия на зелените - 1 агент

    Коментиран от #9, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Реалист 2

    62 6 Отговор
    Янките трудно ще преглътнат края на еднополюсния свят , в който те все още доминират . Опитват се да запазят модела , в който са хегемон и се опитват отчаяно да насъскат по-малките си сателити срещу Китай и Русия .

    Отчаяно , глупаво и жалко !

    Коментиран от #22

  • 4 Калугин

    5 59 Отговор
    Трябва да се запази доминацията на САЩ и Запада в определянето на световния ред! Рушителите да бъдат наказвани с икономически санкции и военни интервенции, ако е необходимо. Решително да браним демокрацията и мира!

    Коментиран от #13, #38

  • 5 мислещ

    7 10 Отговор
    Само не стана ясно какво прави китайците "добрите" и с какво са по-различни от досегашния "шериф"? Всъщност, в момента нелегитимната власт в щатско се контролира именно от Китай, малко или много. Нищо, че за пред стадото уж се карат.
  • 6 Аксиома

    13 37 Отговор
    Който с Русия се гушка, ходи гол като пушка ! Може ли ШарАнкова да даде пример с изключение от аксиомата ?!
  • 7 Русский

    40 3 Отговор
    Искам да живея в един добър свят на равенство. Така че нито САЩ, нито Русия, нито Китай, нито някой друг да казва на никого как да живее.

    Коментиран от #12

  • 8 народ

    36 3 Отговор
    Това е най-доброто за света!

    "Свят без неравенства и хегемони"

    Просто и ясно!
  • 9 Българин

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сделано в СССР":

    Българската ДС !

    Кажи и за шпионите на чуждите
    турски ,
    щатски и
    малобритански тайни служби в редиците на натовските партии , които работят срещу България !
  • 10 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Утопиите са опасно заболяване. Без глобална война няма да се разминем. Не, че сега не сме в във война.
  • 11 Сега разбрахте ли защо

    12 7 Отговор
    Е предизвикана ковид кризата.Защото без някакво подобно гообално събитие,няма повод да ви представят новите "спасители" и отново да пренапишат границите на влияние.
  • 12 мислещ

    14 6 Отговор

    До коментар #7 от "Русский":

    И аз искам, но от тези неща, в плана на световната секта влиза само "равенството" чрез глобалния ресет, след който никой няма да притежава нищо и всичко ще е собственост на системата. Равенство в мизерията и безпомощността. Такова равенство не е необходимо на никого.
  • 13 БКП=герп+дпс

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Калугин":

    Това за пазането на "демкрацията" от работническо дело ли го прочете?

    Коментиран от #15

  • 14 А питам

    27 1 Отговор
    Защо пак сме от грешната страна на бариерата?
  • 15 демократ

    4 26 Отговор

    До коментар #13 от "БКП=герп+дпс":

    САЩ и НАТО - страж на мира и демокрацията!

    Коментиран от #16

  • 16 мислещ

    29 0 Отговор

    До коментар #15 от "демократ":

    "Демокрация", в която във всеки един момент дори правото ти да излизаш от вкъщи може да бъде ограничено, а съдилищата отказват изобщо да преглеждат дела срещу очевадни изборни фалшификации. Такава "демокрация" не е имало и при Сталин и Хитлер.
  • 17 Меид ин ЮСЕЙ

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сделано в СССР":

    За американски или турски агенти става въпрос?
  • 18 БКП=герп+дпс

    23 0 Отговор
    сащ и нато страж на хегемонията на олигархията и господството на американците върху целия свят - над 200 военни бази с въоръжени до зъби да пазят "демокрацията" единствено само за американеца.
  • 19 JEB

    8 11 Отговор
    мухахахха шаренкова..ти в 65 година ни върна с тая боза..ако отворите едно списание БТА паралели ще го видите същото написано едно към едно..и между другото точно сащ имат най-голяма полза от нарушаването на еднополюсният модел..мухахаххаха оправи ми деня тая
  • 20 J Y Moineau

    8 13 Отговор
    Русия и Китай социални държави? Социалистическа не значи социална. Путин имал 80% одобрение??? Дали някой вярва че това не е манипулиран резултат?
  • 21 ДжафДжаф

    7 6 Отговор
    Абе щом е "съюз" не ми го хвали! По скоро въпроса е как да се пръждасаме от всички "съюзи", в които постоянно ни вкарват, неже ли да влизаме в Евроазийски съюз! Добре е да имаме нормални отношения и с Русия и с Китай, ама тия тирираби в тяхна чест определено ми идват в повече. Другарката Шаренкова определено е прекалила с нещо....само тя си знае какво!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нимрод

    14 0 Отговор
    А що па Щатите да са хегемон.Хора като хора защо се мислят за богове.С какво Гейтс е повече човек от Койчо от хоремага.Кой дава правото на американците да се разпореждат с живота на другите.Сащ се облагодетелства от войните първо в европа а после и на други места и грабенето на ресурси.Ай cик-тиp.По-големият проблем са ВБ Холандиа Германия и Италия които ги подкрепят в Европа именно те разнасят американската cмpaд навсякъде по Света.
  • 24 Хасково юг

    11 2 Отговор
    Всички председатели на българският парламент са бивши членове на БКП или агенти.Естествено днес са евроатлантици.
  • 25 Ели Оригинал

    6 4 Отговор
    Красиви думи, нямащи връзка с реалната политика.
    Сега осъзнаваме какви колоси бяха Кол, Ширак, Шрьодер, Буш Старши, Кисинджър.
    Не може днешните утлтрарадикални САЩ открито в стратегии и доктрини да наричат: Русия и Китай "врагове" и те да "чоплят семки".
    Войната е неизбежна Донбас, Украйна, Молдова, Армения, Южнокитайско море.
    Китай и САЩ са взаимозависими, без евтините китайски стоки САЩ загиват.САЩ няма да посегнат на Китай срещу евтината работна ръка и собствените си инвестиции там-глобалния капитал.
    Но Русия няма национална стратегия, която да обедини целият руски народ. В момента Русия има военно превъзходство-стратегически оръжия. На тяхно място ултиматум: Не подарихме свобода на И. Европа, за да я окупара САЩ, до 2 седмици изтегляйте войските от Европа, както Горбачов от И. Германия.Ракетите в Куба и Венецуела насочени към САЩ.
    Трябват остри и ясни послания, не може президент косвено да нарича друг убиец-да няма последици.
    Единствената цел на САЩ е унищожението на Русия, виж Олбрайт и Райс-"не е справедливо Русия да има толкова ресурси.
    За момента оставам с впечатлението, че това е игра на глобалните големи-Китай, Русия, САЩ които под привидно противопоставяне маскират бъдещи глобалистки планове за човечествота, какви ще видим.
    Не може едни запъртъци като Порошенко и Зеленски, Саркисян и Пашинян да си развяват коня с Русия, ако всичко това не е част от глобален план, в който Великите са постигнали консенсус.
  • 26 No Exit

    8 7 Отговор
    Русия е Майката на социалните неравенства. Всички пари са при олигарсите в Масква, а руснакът тъне в бедност и мизерия. Същото е в България.
  • 27 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    6 1 Отговор
    4.4.21 - Да свалим Ганьо от 'жипката...
  • 28 Целият запад е такъв

    5 1 Отговор
    и какви бяха Кол и Ширак?Поредните подлоги и марионетки

    Коментиран от #31

  • 29 Позитано 20

    1 1 Отговор
    Вечна Дружба. Вечен СССР. Вечна БКП
  • 30 JEB

    2 6 Отговор
    какво военнно превъзходство има русия я се събудете ве..военният бюджет на сащ е колкото на целият останал свят накуп..руснаците трябва да се радват че сащ им подхвърлят дребни кокали като венецуела и сирия да ги глозгат иначе ще умрат гладни..ако сащ са единственото добро ченге от което никой не го е страх какво ще стане..сега има 2 лоши ченгета и едно добро и всеки иска то да го пази
  • 31 Ели Оригинал

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Целият запад е такъв":

    Споделям мнението ви, относно корупционни скандали, те директно си казваха: Европа винаги е воювала, трябва да намерим изход, с тази цел за преодоляване на "различията-войни" между Франция и Германия създадоха ЕОВСЕ-прародината на ЕС и Бенелюкс
    С приема на Прибалтика, Полша и частност БГ, целият първоначален замисъл на ЕС "отиде на кино", тогава САЩ наложиха "политиковоеннен диктат, под формата на икономическа загриженост, над Европа. виж Столтенберг и изказването му за СП2, което няма нищо общо с НАТО.
    Не че след ВСВ и план Маршал, милиардите инвестиции в Ю. Корея, Япония, Китайи др. не го направиха, но тогава все още пишеха за силна Европа.
    Дълга тема, да не ви занимавам с глупотевини.
    Като цяло, лично и най-вероятно грешно, субективното ми мнение: човечеството е заложник на глобалния капитал-погледнете съдружниците на Газпром, толкова руски, колкото българите сме индианци.
    Единствено ме тревожи България и виждам опасностите в политизирането на икономиката и здравето, която ни отрежда незавидно място, за разлика от Унгария, Чехия, Турция.
    И дълговите спирали, с които ни заробват 30 г., говори се, че за половин година БГ е изхарчила над 5 милиарда, без заеми.
    Малкият и средния бизнес да са видяли нещо от тях?
    Което ме навежда на мисълта, че в момента глобалистите печелят във войната срещу човечеството.
    Вижте кървавото потушаване на протестите в Европа, бият жени, младежи, плачат деца-тотално зомбиране и отнемане на права.
  • 32 жжж

    1 2 Отговор
    кви са тия мокри сънища и фантазии.? много лъжи и манипулации . ердоган са кани да стане султан с новата конституця. путин вече се мисли за цар-преди ердоган.....тая ни взема за шарани.

    Коментиран от #34

  • 33 Георги

    1 4 Отговор
    Леле Леле пак трябва да сме всички под знамената на партията пак
    Еднакви коли ,жилища,дрехи.И такива като тиквата партийци навсякъде да ни тормозят.Само хората които живяха тогава могат да разкажат за този строй на Путин и китайския
  • 34 Ели Оригинал

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "жжж":

    И затова се договориха за Турция и Русия?
    Армения и Грузия, които Русия спасява от тотален геноцид, в момента Русия се държи като покорен васал, не е имало империя, не е имало интереси, не е имало войни.
    ВСВ директно петролът от Азербайджан е зареждан в камионите, а сега вижте, кой е съдружник на Азербайджан в петролна и газопреносна система, целта на Хитлер, както и Румъния.
    А къде е Чубайс????
    За мен си е чист глобализъм, който до 2022 г. ще се разкрие изцяло.
    Категорично твърдя, че 4-тият Райх е във възход инкорпориран в ТНК-та, служби за сигурност и НАСА.
    Погледнете договорите за капитулацияу Япония и Германия, откривате ли разлики?
    А кредитният и социален рейтинг в Китай?
    нацизъм в действие, а имунизационни паспорти, а пропагандата, здравен нацизъм, затварянето на хората и бизнеса, а здравните концлагери в Австралия и САЩ. А милионите камери в Британия.
    Няма случайни неща, монумент Джорджия.
  • 35 Човека Коза

    3 0 Отговор
    🇧🇬 ВЕЧНА ДРУЖБА 🇷🇺
  • 36 Спас безделника

    2 2 Отговор
    Госпожо Шаренкова, Вие сериозно ли мислите по този начин? Ако Руската федерация е толкова голяма по площ, това не се дължи на човечност или мъдро ръководство - дължи се на алчност, бруталност, лицемерие и до голяма степен късмет... Русия е потенциална баница за 7 и повече милиардното човечество. Русия, ако прегърне идеите на 21 век, вероятно ще се избави от съдбата на всички големи империи. Все пак, като президентска република едва ли ще се изплъзне от хватката на времето, защото чипът на висшия и среден управленски елит не е променен, защото малките русначета нямат алтернатива! (Виж смешната песничка"Дядя Вова мы с тобой!" Египет, Вавилон, Персия, Рим, Османска, Великобритания....
  • 37 No Exit

    2 2 Отговор
    Китай е най-голямата заплаха за Русия. На юг от границата има 200млн китайци, на север от границата е празно. Китайците си имат китайско име за Владивосток.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.