9 Октомври, 2020 19:03 13 657 44

Д-р Мария Йорданова пред ФАКТИ - какво всъщност значи резолюцията на ЕП за България

  • мария йорданова-
  • резолюция-
  • доклад на ек-
  • европейски парламент-
  • върховенство на закона

"Това е един добре обоснован акт, който изразява позицията на мнозинството евродепутати относно състоянието на принципите на правовата държава и основните права в България", каза Йорданова

Д-р Мария Йорданова пред ФАКТИ - какво всъщност значи резолюцията на ЕП за България - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера Европейският парламент прие резолюция за България, която констатира и коментира определени аспекти от състоянието на върховенството на закона и човешките права у нас.

ФAКТИ ce cвързaхмe c д-р Мaрия Йoрдaнoвa - дoктoр пo прaвo и глaвeн eкcпeрт в прaвнaтa прoгрaмa нa Цeнтърa зa изcлeдвaнe нa дeмoкрaциятa, зa дa гoвoрим зa тази резолюция и да разберем каква е действителната ѝ стойност. Разговора ни четете в следващите редове:

- Д-р Йорданова, резолюцията, която беше приета не е регламент – не започва да действа директно, нито директива – няма задължение за имплементиране в националното законодателство, каква всъщност е стойността на резолюцията?

- Тук е важно да се види каква роля играят резолюциите на Европейския парламент. В контекста неговите правомощия те също са инструмент за изпълнение на функциите му, наред с приемането на – както споменахте Вие, директиви и регламенти съвместно със Съвета. Това са правни актове. Директивата обвързва държавите членки и подлежи на транспониране в националните законодателство в определени срокове. Регламентът директно обвърза държавите членки.

Европейският парламент има и няколко самостоятелни важни правомощия като това да контролира работата на Европейската комисия и на други органи на ЕС, да общува и сътрудничи с органите от държавите членки, да упражнява контрол върху изразходването на бюджета и не на последно място – това да приема резолюции по различни важни въпроси.

Може да се дадат примери по какви поводи в исторически план са приемани резолюции. Европейският парламент е приемал резолюции по състоянието на даден проблем в държава членка или повече държави членки, относно ситуацията в трети държави – например в Сирия, Турция. С резолюция започва и официалният път на приемането на този нов механизъм, наричан за върховенство на правото или за правовата държава и основните права. През 2016 година Европейският парламент приема резолюция с препоръка до Европейската комисия именно за създаване на механизъм за демокрация, правова държава и основни права.

Резолюциите са актове, които нямат обвързваща сила. Те са политически документи, но съдържат препоръки, констатации, предложения, насърчавания или критика. Те съдържат позицията на ЕП по някакъв важен въпрос или по група важни въпроси. Затова не бива нито да се пренебрегват, нито да се надценяват.

В отговор на вчерашното гласуване се чуха различни становища: че за управляващите това е един чисто политически документ, който няма никаква стойност и ще се използва от опозицията за предизборна борба, а същевременно опозиционните сили в и извън парламента виждат в това една безспорна подкрепа за протеста и исканите оставки.

Според мен, всяка страна в този спор или всяка политическа сила може да използва тази резолюция както за предизборни, така и за бъдещи политически цели. Защо например не обещае какво ще се извърши по отношение на дадена критика или констатация. Освен това приетата резолюция се основава на много съществуващи, приети актове на различни институции – като Хартата на основните права на Европейския съюз, която е задължителна за България, становища на Венецианската комисия, решения на ЕСПЧ и много други - това са няколко страници с актове, събития и институции, на които се позовава Европейският парламент преди да направи своите констатации за състоянието в България на принципите на правовата държава и правата на човека. Да изрази съжаление, че нещо не е прието и да изрази подкрепа за легитимните искания на българското общество, които са в сферата на демокрацията, срещу корупцията, за правата.

Аз не споделям оценката, че това е един тенденциозен акт, инспириран само от определени формации и сили в парламента. Мисля, че е един нормален акт на ЕП, който идва като продължение на доклада на ЕК. Не е дискриминационно, че е за България, защото през годините са приемани резолюции за отделни държави например преди време за Унгария с предложение да се отнеме правото ѝ на глас.

Това е един добре обоснован акт, който изразява позицията на мнозинството евродепутати относно състоянието на принципите на правовата държава и основните права в България.

- Резолюцията, както беше и с доклада на Европейската комисия сякаш се чете различно – къде е средата, кое е конструктивното в тази резолюция?

- За мен конструктивното е необходимостта на България да работи усилено и честно за това принципите на правотата държава, декларирана като конституционен принцип в България, да намерят приложение на практика. Не на теоретично ниво, а всички тези основни елементи, които изпълват със съдържание принципа на правотата държава.

Нека ги припомним, защото се говори за върховенството на закона и правова държава, но много рядко става дума за съдържанието на това понятие или този принцип, а то преди всичко значи законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, справедлив процес, разделение на властите, равенство пред закона. По всеки един от тези пунктове България има дефицити и те са известни. Мисля, че едва ли в доклада и резолюцията за първи път са открити тези неща. Те стъпват на съществуващи проучвания, позиции на други органи, на наши национални източници.

Без да се вземат конкретни мерки по тези въпроси заедно с другите теми – за плурализма, включително плурализма на медиите, прозрачността на собствениците им и т.н., няма как да има напредък. Все едно дали щеше да я има тази резолюция или не. Тя просто обобщава състоянието. Може да има отделни неща, с които едни или други политически сили не са съгласни, но общото трябва да бъде демокрация, равенство пред закона, прозрачност, съдебен контрол, отговорност и отчетност на главния прокурор, механизъм за отговорност на главния прокурор и ВСС. Без решаване на тези проблеми не е възможен демократичен напредък на България.

- Какво смятате за 49-те поправки, които имаше намерение да се направят в резолюцията?

- Повечето предложени поправки бяха на нивото на доста едностранчива политическа позиция и конкретика. Въпреки широките си правомощия ЕП, без да има доказателства не би могъл да се ангажира с констатации, например за отделни случаи, по които дори да има повдигнати обвинения, няма все още те не са доказани. Това би значело ЕП да се въвлече в казуистика без доказателства и да се намеси неправомерно във вътрешните работи на страна.

- Какъв ефект може да има тази резолюция в близък план?

- Макар да нямат правно обвързващо действие резолюциите могат да имат правни последици, а според някои мнения - непряко правно действие. С тях и техните препоръки могат да се създадат предпоставки за последващи правни актове, които вече да имат обвързващо действие. Може да бъде приет регламент в някоя от сферите на доклада или на резолюцията или пък директива, която би имала обвързваща сила. Може би някои от предложенията биха подтикнали съответната държава да приеме нов закон или изменение в законодателството.

Макар да нямат пряко обвързващо действие тези резолюции имат значение по пътя за развитие на държавите членки. Имало е резолюции по отношение на отделни държави за напредъка, който те са постигнали в първите години след приемането им в ЕС. Затова на резолюцията за България не бива да се гледа като на инцидентна практика, инспирирана от определени политици в ЕП. Това, че е приета с голямо мнозинство също има значение за легитимността на тази резолюция.

Това, че тя е свързана с вече изказани препоръки и от Венецианската комисия, и от решенията на Европейския съд по правата на човека, и от становищата на Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ и много други, значи, че вече има един широк кръг съществуващи становища, предложения и позиции, които са обобщени и са развити в този акт. Не бива да си правим и илюзия, че с него автоматично ще се решат някакви въпроси. Той подчертава и констатира състоянието, дава мнението на тези, които са застанали зад него.

Не е тайна, че тази резолюция беше разработена от комисията LIBE и първо приета там. Имаше сериозна дискусия по нея преди да достигне до ЕП. Мисля, че дори и тези политици, които не приемат всичко в резолюцията, трябва да приемат онези заключения, които се отнасят до принципи, които са заложени в нашата Конституция, но просто не са изпълнени със съдържание.

По редица въпроси абсолютно справедливо резолюцията „изразява загриженост“. Например, че въпреки съществуването на няколко директиви на ЕС за процесуалните права на заподозрените и обвиняемите в България тези права не се зачитат в достатъчна степен. Или пък точка 12, в която се осъждат нехуманните условия в Българските затвори, констатирани от множество вътрешни и външни механизми за наблюдения, а и от Европейския съд по правата на човека. За никого това не е тайна и едва ли някой би оспорил, че на България се отказват европейски заповеди за арест и трансфер на задържани лица именно поради нехуманните и лошите условия в българските затвори. Или, че се изразява съжаление, че промените в Наказателния кодекс, които въведоха наистина по-строги наказания за насилие, основано на пола, се оказаха недостатъчни. Факт е бумът на случаите на домашно насилие и бумът на смъртните случаи на жени в следствие на домашно насилие.

За който иска да чете обективно и да участва във взимането на мерки за преодоляване на проблема, има достатъчно материал. Не, че това са неизвестни неща за българските политици и за българското общество, но факт е, че толкова време не се взимат решения. България е осъждана толкова пъти от Европейския съд по правата на човека, включително за състоянието на затворите. Както е и факт, че за пръв път висш орган на Европейския съюз взема конкретно изразена и обоснована позиция за България по основни за демокрацията въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЧЕТЕТЕ

    54 20 Отговор
    Не слушайте слугинските медии, резолюцията няма задължителен характер, никакви конвенции, гей бракове и сепаратистки партии няма да бъдат приети, но е ударен звучен шамар на корумпираното правителство.

    Коментиран от #31

  • 3 чшае шукарие

    24 21 Отговор
    ще задалжат мажете да си оставим жените и да вземаме маж за сапруг ужас това ни докарах а раданчу и елка, истамбулската конференция и сепаратизъм геи бракове
  • 4 съби събев

    21 13 Отговор
    много доктори се навъдиха но като ги питам с какво да си мажа хемороидите ме гледат като гръмнати какви доктори са тези бе?

    Коментиран от #20

  • 5 Като чета

    20 14 Отговор
    Коментарите и падам. Явно това се тачи тук. Две разумни думи няма на кръст даже. Ужас
  • 6 Дедо Jo

    31 4 Отговор
    Ей заради това нямам никакво уважение към така наречените юристи.
    Над 5 стандартни машинописни страници бла-бла.

    Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се!
  • 7 хаста ла виста

    3 8 Отговор
    Млъквай, неграмотен си и прост.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 4 Отговор
    не искаме ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ в БЪЛГАРИЯ ъъъъъъъъъъ

    Коментиран от #10

  • 9 малеееее

    11 3 Отговор
    Аууу ше откача.
  • 10 хахаха

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Яж лук и пръжки, не се къпи и бий жена си. Никой няма да ти вземе дИцата. БГ ценности...

    Коментиран от #14, #17

  • 11 Пепи

    20 2 Отговор
    Център за ... кои им плаща на тези заплата
  • 12 КОТарАК

    33 7 Отговор
    горе-долу означава , че ще спрат евросредствата , защото не им се занимава с крадци-това е посланието на резолюцията. Което мисля че ще едно голямо отрезвяване за БГ. много полезно. крайно време е да си разчистим кочината и да си оправим икономиката , защото с тази зависимост от евросредства и външни заеми ще катастрофираме рано или късно . не може Сърбия , която дори няма туризъм или излаз на море, без евросредства , да строи магистрали на светлинни години по качество от нашите и в социална и икономическа сфера да сме сравними и дори ни превъзхождат..за десетина години герп освен евросредствата които окрадоха поголовно ни забатачиха и с 50млрд. заем-и тия средства вместо да са инвестирани правилно в икономиката и да се чака възвръщаемост , са отдавна изядени и изпити.

    Коментиран от #19, #21

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    той И той ТЯ и ТЯ ТО и ТО не могат да създадат и отгледат нормално дете

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хахаха

    6 8 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Твоето дете нормално ли е, ако се е метнал на баща си...тежко на "маика балгариа"...

    Коментиран от #35

  • 16 тримата глупаци

    15 8 Отговор
    Дори и ние разбрахме какво значи резолюцията. Само герп, гербаджиите и гербаджииските тролове тук имат нужда да им се обяснява повечко.
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "хахаха":

    какво ям ям имам си пенсия заработена с ЧЕСТЕН ТРУД къпя се редовно а ЖЕНА СЕ небие
  • 18 Госあ

    9 4 Отговор
    Абе, на мен ми е интересно при положение че има констатации за нарушаване на демокрацията, правата на човека и законността какво ще се случи с еврофондовете ? Нали беше прието, че еврофондовете ще са обвързани с върховенството на закона ? Всъщност, споменава ли се нещо за върховенството на закона в тази резолюция? И к'во е т'ва резолюция, друг въпрос 😂 Аз знам същественото значение на тази дума.
  • 19 Дедо Jo

    19 5 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    Ще спрат евросредства, ама друг път!
    Само заплашват, а докато ги спрат ГЕРБ ще присвои още 5-10 млрд., а ако изборите са на пролет - 15.

    Единствената полза за нас от Резолюцията е, че изреди и подреди всички простотии, които ГЕПИ & Со. сътвориха.

    Баце фърляй кърпата!

    Коментиран от #22

  • 20 Тя конвенцията

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "съби събев":

    Ще ти оправи хемороидите.
  • 21 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    Хммм мислиш ли ? Щото аз си мисля че тази еволюция или резолюция или революция, к'вото е там е ала бала....

    Коментиран от #23

  • 22 КОТарАК

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Дедо Jo":

    основния пакет евраци е другото лято чак/ сега на короната се надяват

    Коментиран от #25

  • 23 КОТарАК

    10 3 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    сигурен съм. досега на БСП то им орязваха средствата но вече се осъзнаха че и ГЕРБ са същите-даже и от ЕНП има гласували за тая резолюция. то е ясно че герб няма да бъдат повече на власт , но следващото правителство ще обере парсата. така че тия вдигания пенсии, заплати...чака ни романа глад скоро
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мария Тънасова

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "КОТарАК":

    Боли ма к. До мен няма да стигнат. Обаче ме кефи, да вземат от на германците закуската на децата, за да наливат бетон в канавките по Самоковско три пъти годишно! И Шкембе ще докара радари, самальоти рестайлинг на примоция. Важното е да имитираме едни 3х5млрд. дълг в книжа, да "завъртим" парите на европейските шанаджий. То така и така децата ни са роб до гроб, дано поне седалки и кабели да се доредят да правят по чешко.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 САМИ С НЯКОЛКО ИЗРЕЧЕНИЯ ЗА ЗНАЧЕНИЕТО

    10 7 Отговор
    НА " РЕЗОЛЮЦИЯТА"!!
    ПРОСТО,..ЕДНА... ДЕКЛАРАЦИЯ НА ЛЕВО ПОЛИТИЧЕСКИ И СЕ'КСУ'АЛНО... ... ЗЕЛЕНИ (СОЦ.), КОМУНИСТИ, СОЦИАЛИСТИ ,ЛИБЕРАЛИ-СОРО'СОИДИ И АНАРХИСТИ!
    С ПРЕПОРЪКИ ЗА..ПРИЗНАВАНЕ НА МАЛЦИНСТВА, ТОЛЕРАНТНОСТ И ПОВЕЧЕ (?!!) ПРАВА НА ЦИГ'АНИ, ЕМИГРАНТИ И АМУДЖИ,..Г-ЕЙ БРАКОВЕ И ПРЕОБЛАДАВАЩ ДЖЕН'ДЪР'ЛЯК!
    СЪДЕБНА СИСТЕМА С ПОВЕЧЕ (НЕЖНИ)СОРОСИ- СЪДИИ ( КАТО ЛОЗАНЧО И АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ)!
    .....РЕЗОЛЮЦИЯ, ..НИЩО ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ДЕКЛАРАЦИЯ НА ...БСП/БКП .. КОНГРЕС!!!
    ...Е ТОВА Е....БЪЛГАРОМРАЗЦИ,. ПОДКРЕПА ОТ ДЖ'ЕН'ДЪР-СОРО'СОИ'ДИТЕ В ЕВРОПА 😂
  • 28 Матей

    7 1 Отговор
    Резолюция ще да рече решение,вид присъда,а ония ша-ман-дур-ни-ци ни предлагат адвокатски завъртулки,преливане от пусто в празно.Вместо да треснат боковци по буковите кратуни,те ги потупват по рамото.Опитват се да замажат ос-ра-но-то с баданарка,така създават условия за още по-тежки ексцеси и рецидиви.Явно ,че България изобщо не е важна за стабилността на ес,като една забутана покрайнина и напълно подчинена и смазана руина.Поне да знаем изцяло какво е отношението на Брюксел към нас,като към трето качество люде и пълното им пренебрежение какво ще се случва тук.
  • 29 Леле майко

    9 5 Отговор
    Заявената позиция на остриетата на ГЕРБ е, че резолюцията изразявала позицията само на част от евродепутатите!!! На коя част бе ей? На по-голямата или на по-малката? Това било и само един политически акт. Ами какъв акт искате да е? Да разпоредят воеенна намеса в България за сваляне на корупцията и връщането на правовата държава ли? Ей искате пак да им го .... с 200 на колегите си в ЕС ама този път се замислете има ли кой да вярва на лъжите ви? Докога ще мъчите народа и света с глупостта, наглостта и алчността си?
  • 30 Къна

    9 5 Отговор
    Това го обяснете на “Колегата Немец”,който му е влезнал с 200 и се върти.Трябва да се спрат парите по всички програми и Боко ще се махне на вторият ден.Ще хвърли кърпата след него цялата ГЕРБава секта с БокОв начело ще се пребоядиса с цветовете на Цвък.
  • 31 бош лаф

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "ЧЕТЕТЕ":

    От декларации файда йок!

    Борисов узурпира властта,
    чрез над милион фалшиви лукашенковски избиратели "мъртви души".
    Чрез активната регистрация за изборите, в държавите от ЕС няма нито една "мъртва душа".
    В Боколандия, единствено в ЕС няма активна регистрация!!!
    Защо???

    В Боколандия, над милион фалшиви лукашенковски избиратели "мъртви души", "гласуват" за ГЕРБ и ДПС!
    ГЕРБ и ДПС са в задкулисна коалиция!!!

    Защо в България, единствено в ЕС няма активна регистрация за изборите???

    ,,Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...
  • 32 заеничарите

    6 4 Отговор
    Каква е истината?Защо я търсите от някаква си докторка по право,която ако я попитате,кой финансира така нареченият и център за изследване на демокрация,какво ще отговори!Истината е,че всички в парламента се скриха зад решението на КС,но не направиха задължителното след това,веднага в НС да се започне ПРОЦЕДУРАТА ЗА ОТТЕГЛЯНА ПОДПИСА НА БЪЛГАРИЯ ПОД КОНВЕНЦИЯТА СЪГЛАСНО СЪОТВЕТНАТА ПРОЦЕДУРА!ВСИЧКИ В НС ДА ОТГОВОРЯТ ЗАЩО ДО СЕГА ПРОЦЕДУРАТА НЕ Е СТАРТИРАЛА И ЗАЩО МНОЗИНСТВОТО МЪЛЧИ!ДО СЕГА ВСИЧКО ДА Е МИНАЛО НО ПРЕДАТЕЛИТЕ В НС СИ ПРЕХВЪРЛЯТ ТОПКАТА.ВСИЧКИ СА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПОДЛОГИ!

    Коментиран от #33, #40

  • 33 Ха-ха-ха

    8 5 Отговор

    До коментар #32 от "заеничарите":

    Процедурата я ВИДЕХМЕ вчера:
    БСП,ДПС И ДЕЕБЪ подкрепиха... ГЕ-ЙЗЕРИТЕ И СОР'ОСНЯТА😂
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "хахаха":

    защо ме обиждаш аз съм с инсулт какво съм ти направил господине
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Де ка

    1 1 Отговор
    Препоръка хотелите които имат 4 или 5 звезди да се превърнат в затвори.Този който е изнасилил или убил или...някой от моето семейство да се разкайва в бара на хотела с бутилка уиски платено от нас.НАЗДРАВЕ
  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гербер- Богаташ":

    желая да се уважаваме с теб и да сме приятели ти как се казваш а аз съм с инсулт брат ми е АНАТОЛИ АНГЕЛОВ КУЛТУРИСТА моляте много предай на МАРТИН да не ми се подиграва моляте
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Аман

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "заеничарите":

    Аман от путинисти и комунисти бойковисти!

    Аман от Лукашенковска България в ЕС!

    В България има гласуване, но няма избори!

    C КAКВA ЦEЛ в избирaтeлнитe cпиcъци фигурирaт нaд милиoн "мъртви души"???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия нямa aктивнa рeгиcтрaция зa избoритe???
    Зaщo EДИНCТВEНO в Бългaрия нямa диcтaнциoннo глacувaнe пo пoщaтa???

    Пo кoй зaкoн в избирaтeлнитe cпиcъци имa нaд милиoн лукашенковски "Мъртви души"???
    "Глacувaщи зa ГEРБ и ДПC!

    Борисов узурпира властта, чрез лукашенковските "мъртви души"!

    ГEРБ и ДПC ca в зaдкулиcнa кoaлиция!!!

    Борисов и Доган разпределят порциите и си пълнят чекмеджетата с пачки и кюлчета!
    Борисов и Доган закопават България на дъното на ЕС!
    Последна по пенсии, заплати и свобода на медиите!
    Първа по смъртност, обезлюдяване и корупция!

    ГРАЖДАНСКИ АРЕСТ!
    На Сокола от Дръндар и на Джипкаджията с шкафчето Боко Тъпото!


    ,,Предай нататък...КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ...Предай нататък...

    Коментиран от #41

  • 41 прав си

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "Аман":

    България ФОРМАЛНО е в ЕС, на продължава да е в орбитата на Путин!
    За три мандата комуниста Боко Тъпото УМИШЛЕНО не построи НИТО ЕДИН интерконектор!!!
    България продължава да е под руско енергийно робство, закопавана на дъното на ЕС от ГЕРБ и ДПС.
  • 42 Резолюцкя

    6 2 Отговор
    НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА РЕВОЛЮЦИЯ А НЕ РЕЗОЛЮЦИЯ!.
  • 43 ясно

    7 4 Отговор
    Изразява тъпотата на Радан, Йончева,крайно леви и онззи ирландка комунистка.Жалко , че глупостите им се приемат и от някой хора в България и им се вика браво.Истината е,че заради егото си тези тъпаци изтъргуваха България и позволиха тези глупост.
  • 44 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Резолюция която няма реални или правни последици всеки ще си я чете както му е удобно. Така и ще стане.