Last news in Fakti

18 Октомври, 2020 14:30 4 857 36

Ходещите бомби

  • covid-19-
  • сезонен грип

За безсимптомното протичане на COVID-19

Ходещите бомби - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

COVID-19 може да протича без характерните за заболяването признаци, или да наподобява сезонен грип. Сред критериите за определяне на безсимптомното заразяване са следните:

Загуба на обоняние и вкус. Настъпва отведнъж. Понякога сетивността се възстановява частично за кратко и после отново изчезва. Усещането е неприятно, защото не чувстваш какво ядеш и пиеш – в случая е по-точно да се каже, че просто поемаш някакви хранителни вещества. Кафето е само гореща течност, храната възбужда апетита, колкото смачкана на топка мокра хартия. Алкохолът изгаря гърлото, без да можеш да възприемеш аромата му - все едно си глътнал чист спирт. Изключването на сетивата може да трае от седмица до няколко месеца. Възстановяването е постепенно, отначало се възвръща усетът към острите миризми: на лук, газ или шампоан и пр.

Може би тук му е мястото да се спомене, че според учените от американския университет «Дж. Хопкинс» при болните от Ковид – 19 се наблюдава повишена концентрация на АПФ – 2 в зоната, отговаряща за обонянието в носа. Предполага се, че този фермент играе ролята на врата, отваряща пътя на короновируса към организма.

· Ако някой от вашия кръг на общуване или работа боледува,

вероятността да сте се превърнали в заразоносител нараства значително.

· За заболяването са характерни повишената температура, сухата

дразнеща кашлица, отпадналостта и др. В случай, че тези симптоми не са се проявявали, но бързият имунохроматографически тест установи наличие на вирусни антигени (белтъци в РНК на коронавируса, на които имунната система реагира), това означава, че вече сте прекарали заразата. Но дали имате имунитет, е съвсем друг въпрос. Ковид-19 е синтезиран така, че да затрудни максимално изследователите и лекарите, неговите щамове мутират и се разпространяват бързо. Още не е изяснено доколко устойчив към него става оздравелият организъм.

· Най-сигурният метод за установяване на коронавируса е

компютърната томография (КТ). За целта се използва специален скенер, даващ точна картина на състоянието на отделни части на тялото. Образното изследване е особено подходящо при пациенти, за които тестовете дават противоречиви резултати. В случай, че инфекцията е слязла в белите дробове, може да не се открият следи от причинителя на заболяването в носоглътката, а оттам по правило се взема материал за изследването на полимеразната верижна реакция (терминът е познат с английската абревиатура PCR).

Ако в изображенията от КТ на поразени бели дробове се открият поражения (например, затъмнения, тип «матово стъкло»), това е показател за заболяване, което не се проявява външно. Пневмонията невинаги протича с кашлица и хрема, при някои хора няма дори повишаване на температурата.

Но дори образното изследване не дава пълна гаранция, че човек е здрав, защото Ковид – 19 има дълъг инкубационен период – от 2 до 14 дни (според някои сведения той може да достига 24 – 27 дни). През това време вирусът живее незабелязано в човешкия организъм, намира си клетки – гостоприемници и се размножава (процесът е известен като безсимптомна репликация). Съответно инфектираният може да получи отрицателен резултат от компютърната томография и да продължи да разпространява заразата още седмица или повече.

Някои не реагират адекватно на опасността, произтичаща от Короната – или я отричат, или решават, че случващото се не ги касае. Глупаво е да се поставяме над непознатата болест. Ние още не сме преживели първата вълна от нея, докато в Западна Европа са заливани от втората, а иранците и американците – от третата... И е явно, че не сме склонни да се учим от чуждия опит.

Вероятно мнозина от нас са вече вирусоносители и това ни натоварва с по-голяма отговорност спрямо околните. Какво ще бъде, ако заразим сериозно близък или непознат? Ще подминем и ще носим този грях? Нека сме мислещи и състрадателни човеци!

Носете маски, спазвайте лична хигиена, самоизолирайте се, спортувайте, заобикаляйте тълпите и се старайте да пазите възрастните!


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минаващ

    57 21 Отговор
    Най-сигурният метод да разберем опасен ли е вирусът за българите е да се запитаме оправдаха ли се заплахите за поголовната смъртност, с невъзможност да се погребат починалите..?? Така издиша голямата лъжа, а заплахата - прогноза беше изказана март-април. От тогава минаха 7 месеца.

    Коментиран от #9, #12

  • 2 3333333

    63 13 Отговор
    Все някой ден ще ви свърши измисления цирк !!!
  • 3 Санитар

    32 9 Отговор
    Шменти капели
  • 4 666

    31 8 Отговор
    да, живейте като пуреци,поемайте промивките и накрая си намерете тихо и спокойно дърво и си омотайте въжето.......да ви е.... м....... на всичките загрижени
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 изтрезнял

    56 10 Отговор
    Загуба на апетит,обоняние и вкус-всичко това го прекарвам всяка зима при настинка или грип!Не ви минават опорките вече!Почваме да изтрезняваме и ще търсим отговорност!
  • 8 Дедо Jo

    26 4 Отговор
    Прочетох тази дълга статия...

    Замислих се, какво ще стане ако утре Слънцето падне върху Земята?!

    Борисов, отплувай!
  • 9 Мисъл

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Минаващ":

    Функционалната неграмотност, посредствеността на мисълта и алчността взети заедно или отделно - самостоятелни са пандемично смъртоносни!

    Коментиран от #11

  • 10 Малей,бонба!

    19 4 Отговор
    Ама ас откога ви пиша че става страшно,шоково,клъстерно и чудовищно дифузно!Секи ден нови рекорди от заразени и представете си тези наглеци дори не знаели,че боледували безсимптомно.
  • 11 изтрезнял

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мисъл":

    Кво каза?!Браво!Нови думи си научил и побърза да ги напишеш!И не си сбъркал.Изцвъканото от теб изречение става за всякакви теми!
  • 12 Миризлив пор

    4 16 Отговор

    До коментар #1 от "Минаващ":

    Спокойно, това се предава по въздушно капков път като грип, паднаха температурите и това се развихри, ако искаш много чували с трупове изчакай до Нова година.
  • 13 123

    30 2 Отговор
    Целта на ковида е да ви страхува. Страхливия се манипулира лесно и е по-склонен да изпълнява нарежданията на власта. Фашисткия строй който ни подготвят едва сега започва. От ковид"ваксината" ще умрат много хора.
  • 14 Баи

    2 15 Отговор
    Скоро ще доидат и чувалите за сега по -10 умират дневно има време смьртността да нарасне до нова година , с нарастване на заразяването
  • 15 Санитар

    17 2 Отговор
    Има тв вирус. Гледаш тв хващаш вирус не гледаш и всичко е ок. Не носетете маски причиняват хронични респираторни проблеми и дори смърт!
  • 16 Нещата отиват на добре.

    14 0 Отговор
    Днес това е единствената статия по измислицата за “вируса”. Явно в бг “актуалността” на този абсурд пада ежечасно. Политиците ни ги е страх, щото не могат да имитират както колегите им от Западна Европа. Ние в България ще бъдем първите, които ще докажем лъжата за този фарс. На пук на гадните “банкстери”.
  • 17 Политолог

    3 14 Отговор
    Много ме радва да чета писанията на неграмотните и силно ограничени мангъровци...😂

    Коментиран от #30, #33

  • 18 ха ха ха

    4 2 Отговор
    Не разбрахте ли да ходите на запад да си продавате мазните мекици... ние тука сме наясно със случващото се?!

    Да ви няма!
  • 19 Лекар Образна диагностика

    3 2 Отговор
    Най-сигурният метод за установяване на коронавируса е

    компютърната томография (КТ). За целта се използва специален скенер, даващ точна картина на състоянието на отделни части на тялото. Образното изследване е особено подходящо при пациенти, за които тестовете дават противоречиви резултати. В случай, че инфекцията е слязла в белите дробове, може да не се открият следи от причинителя на заболяването в носоглътката, а оттам по правило се взема материал за изследването на полимеразната верижна реакция (терминът е познат с английската абревиатура PCR).

    Ако в изображенията от КТ на поразени бели дробове се открият поражения (например, затъмнения, тип «матово стъкло»), това е показател за заболяване, което не се проявява външно. Пневмонията невинаги протича с кашлица и хрема, при някои хора няма дори повишаване на температурата. - Господин инжинер, гледайте си вашата работа и не се занимавайте с медицина. Не е вашето поприще.

    Коментиран от #25

  • 20 да видим

    1 0 Отговор
    „тестови комплекти за COVID-19 бяха разпространени по целия свят.

  • 21 да видим

    7 0 Отговор
    След изтичане на продажбата на тестове за УЖковид през 20017.18 г., две години преди пандемията, името на тестови комплекти COVID-19 е променено на медицински тестови комплекти, но кодът е останал съшия "300215"

    Коментиран от #22

  • 22 да видим

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "да видим":

    Cлeд изтичaнe нa прoдaжбaтa нa тecтoвe зa УЖкoвид прeз 20017.18 г., двe гoдини прeди пaндeмиятa, имeтo нa тecтoви кoмплeкти СОVID-19 e прoмeнeнo нa мeдицинcки тecтoви кoмплeкти, нo кoдът e ocтaнaл cъшия "300215"

  • 23 ха ха ха

    5 0 Отговор
    БИЛ ГЕЙ 2018г.: Глобалната пандемия ще бъде най-голямата заплаха за хуманитарните науки. Това ще се случи в СЛЕДВАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ!
  • 24 ха ха ха

    7 0 Отговор
    Та, скъпи ню ню Николай Николов /носиш хубаво, българско име, не го цапай с тия акинца дет си приел да пускаш/ ;)

    Приемете, че в България удариха на камик... както в Беларус и на много други места!

    Не на нас евтина пропаганда!
  • 25 Докторе,

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лекар Образна диагностика":

    това,което пишеш не означава коронавирус,а симптоми на различни заболявания!

    Коментиран от #26

  • 26 Лекар Образна диагностика

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Докторе,":

    Нищо не съм писал. Цитирал съм господина и накрая съм вметнал, че не е прав и да не се занимава със "странична дейност".

    Коментиран от #27

  • 27 верно

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Лекар Образна диагностика":

    Простете, сложих ви минус... ама проблемът идва от факта, че пропаганди не чета. :)

    Коментиран от #34

  • 28 вижте сега

    10 1 Отговор
    Тази фалшива пандемия е запланирана още от 2008 г. от ротшилдите, целта е глобално правителство и намаляването на населението.

    Вирус няма, тестовете са менте, паниката е медийна, всичко върви по-план, сега се очаква от хората да започнат да правят бунтове /те точно това искат/, за да кажат, че правителствата не се справят и да наложат глобално правителство, което да решава важните въпроси за всички хора!
    Изискването за маски е за да дразнят хората.

    Твърде много пари са похарчени и няма да се откажат сега - трябва ни план, който да ги надиграе!

    Ваксината ще бъде с хидрогел, който сам ще се свързва в интернет, един път поставен, вече няма шанс да го изкарате, върху мРНК и ДНК ваксини се работи от много години, четете д-р Кари Мадей!

    В Канада, Австралия и др. държави, вече се строят карантинни лагери, който откаже ваксина - ще е опасен за другите и ще лежи, докато не осъзнае грешката си!

    Новия фашизъм 2020!!!
  • 29 Матей

    8 1 Отговор
    Повече ме е страх да не ми падне пломба.Повече от 90% от изказано мнение е със съмнение за истинността на ширналата се заплаха ,силово наложена от властта.Неслучайно силно наблягат на глобите ,имаше заплахи и със затвор,ако си спомняте--5 години пандиз за своеволие.А няма никакви болни,огледайте се,досега всички трябваше да сме се натръшкали,ако имаше реална епидемия.така че,закривай тая одурма.и не се излагайте повече!
  • 30 Полотолог-Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Политолог":

    От тролчета няма отърванв
  • 31 "Ковид-19 Е СИНТЕЗИРАН така,

    6 0 Отговор
    че ДА затрудни максимално изследователите и лекарите, неговите щамове мутират и се разпространяват бързо." - Е ТОВА ако не е деликатен намек към (конспиративната) теория за произхода на вируса в лабораторни условия? На този подход на писане му се вика "манипулация на общественото мнение".
  • 32 Кой68

    6 0 Отговор
    Асматиците също трудно дишат и се уморяват бързо. Дългото носене на маска мисля е още по-вредно и опасно. Нещо се въртиме във кръг!
  • 33 3кс9м

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Политолог":

    А мен многм е кефи да чета постовете на тия, дето цял живот се извиват от страх, следят какъв "код" им е обявен за деня, какви мерки трябва да взимат, за да запазят "височайшите си и особено полезни за Човечеството особи ".... Многм е кефи, как хем им е гадно и ги е страх, хем им е кеф от това. Защото такива хора не усещат, че са болни но на друг уровен. Плашат се за тялото си, а са им болни главите.
    Да, хората са казали "Докато нещо не е леко солено, то не може да бъде сладко" както и обратното. До някъде ги разбирам хипохондриците, ама лоботомийката ще им помогне!

    Коментиран от #35

  • 34 Лекар Образна диагностика

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "верно":

    Жив и здрав!
  • 35 Лекар Образна диагностика

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "3кс9м":

    Както цитира и Президентът една мисъл: "Смелите умират веднъж. Страхливците, всеки ден."
  • 36 ииииииии

    2 0 Отговор
    Истерията с корАнавируса няма да отмине.
    Може да сте сигурни че вече се разработва новия модел вирус.
    Просто ще ни го пуснат без да се усетим.
    Трябва да намерим начин да се справим.
    Има начин.