30 Октомври, 2020 13:00 4 170 36

Присмехулниците. За пораженията, нанасяни от COVID-19

  • covid-19-
  • присмехулници

Заразата може да предизвика не само пневмония, но и инсулт или бъбречна недостатъчност

Присмехулниците. За пораженията, нанасяни от COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Любопитно, макар и тъжно занимание, е да се наблюдават реакциите на хората спрямо Ковид – 19 и мерките, предприемани за ограничаване на епидемията. На преден план излезе егоизмът... Но той е породен не от здравословния инстинкт за самосъхранение, както би било редно, а от самоувереността, че ти стоиш над всички. По улиците щъкат индивиди, които считат, че заразата и законите не ги засягат. Разбира се, наивниците също умират. Заради демонстрираното поведение, тяхната загуба не би представлявала особена трагедия – просто поредните единички в статистиката. Проблемът е, че заради съзнателното незачитане на правилата страдат невинни. Маската, закриваща носа и устата, няма да те предпази от вируса. Но ако си болен, тя би увеличила шанса на хората наоколо да останат незасегнати. Същото важи за спазването на дистанция и за личната хигиена. Тези неща са много трудни за възприемане, защото семейството и училището раждат не граждани, отговорни за своите действия, а всезнайковци. От общество се превърнахме в глутница плиткоумници.

За да се придобие колективен имунитет към дадена зараза, е нужно 60 – 70 процента от популацията да преболедува от нея благополучно. Имайки предвид такива дреболии като агресивността на сегашния вирус, състоянието на здравеопазването, застаряващото и болнаво население, решим ли да постигнем тази цел без дисциплина и мозък, ние ще обезлюдим България. Богатите си имат клиники и добри препарати, докато ние може да разчитаме само на това, че преуморените лекари и сестри в ковидните отделения ще извършат чудо. А съвестните медици са малцина, пък и местата в разграбените от управите им болници свършват...

Тук се сетих за камериерката, която през лятото прихванала заразата и продължила да работи в скъпия морски курорт. Кашляла, влачела се с температура... Съветвали я да си вземе отпуск, но тя отказала. Пък и къде да отиде – в областния град няма пулмолози... Горката жена се споминала за около две седмици, лека ѝ пръст! Колко ли колеги и туристи са погълнали нейните вируси?

Без ограничения и строг контрол за спазването им ние ще се самоунищожим. Затова държавата най-после трябва да използва своята сила.

Що се отнася до надеждата на присмехулниците - колективния имунитет срещу Ковид - 19 - изследванията показват, че не са открити антитела при 10 % от тежко преболедувалите пациенти и при 96 % от медиците, работили без специални предпазни средства в изолираните отделения.

Придобитата устойчивост на организма срещу инфекцията не е дълготрайна – изследователите твърдят, че тя отслабва значително след 3 – 4 месеца. Съобщава се за случаи на повторно заразяване.

SARS-CoV-2 ще остане с нас завинаги. Дори да се предположи, че в организма в резултат на ваксинирането са се образували антитела, способни да действат ефикасно продължително време, те ще циркулират в кръвоносната система и няма да успеят да се прегрупират достатъчно бързо в носоглътката – а вирусът се размножава именно там.

Някои учени не са уверени, че ваксините ще възпрат сегашната епидемия, защото по принцип коронавирусите мутират много бързо.

Приема се, че 45 % от инфектираните с Ковид – 19 са безсимптомни. При тях вирусното натоварване (концентрацията на вирусни частици в биологичните течности) е съизмеримо с това на тежко боледуващите пациенти, главното отличие е, че в кръвта им се отчитат повишени стойности на лимфоцити от всички типове.

Кратко уточнение: белите кръвни тела (лимфоцитите) са главните клетки на имунната система и осигуряват защитата на организма от болести.

Отсъствието на външни признаци на заразяване не прави вирусоносителите по-безопасни за околните – в действителност те са главното средство за разпространяване на епидемията.

Смъртта от Ковид – 19 е мъчителна. В белите дробове се появява масивен оток. Заради нарушената микроциркулация възникват кръвотечения в просвета на алвеолите.

Патоанатомите разказват, че при аутопсии на соматично здрави хора са констатирали, че всеки от поразените бели дробове тежи по 1,5 - 2 килограма (стандартната маса варира, но грубо казано е около 400 грама). Направените разрези разкриват малки участъци в розов цвят, останалата тъкан е черна с червеникав оттенък. По-светлите зони са тези, с които приживе човекът е опитвал да диша.

Често леталният край настъпва заради внезапно запушване на белодробната артерия (тромбоемболия). Пострадалият се задушава.

Нерядко Ковид – 19 причинява полиорганна недостатъчност, поразявайки всички системи и органи. В такива случаи близките не може да погребат починалия по традиционния начин. С това би трябвало да се занимава специална служба. Поставят тялото в цинков ковчег, запояват капака. Препоръчително е на опелото да присъстват малко хора.

Заразата може да предизвика не само пневмония, но и инсулт или бъбречна недостатъчност. Тя засяга мозъка, сърцето, черния дроб, бъбреците, тъканите на гълтача, кръвта, намалява фертилността. Специалистите предполагат, че част от настъпилите изменения в тялото са невъзстановими.

Някога, след година и половина или десет, Короната ще се превърне в «обикновено грипче». Приспособяването ни към болестта зависи от различни фактори, сред тях е и появата по аптеките на безопасни и евтини лекарства. Но до този момент ние трябва да оцелеем – не поединично, а заедно.

А присмехулниците нека отидат да помагат в ковидните отделения! Там търсят доброволци, не достигат даже санитари.

Носете маски и спазвайте дистанция, поне от 1 – 1,5 метър, за да предотвратите предаването на вируса! По този начин ще облекчите работата на преуморените лекари, и ако се наложи, те ще бъдат в състояние да помогнат на вас или вашите близки.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    48 36 Отговор
    Еб@хти глупостите
  • 2 MAN

    46 29 Отговор
    КАК НЕ СЕ УМОРИХА "СПЕЦИАЛИСТИТЕ" ДА НИ УБЕЖДАВАТ .
  • 3 Мислещ

    46 28 Отговор
    Егоизмът е именно у ковидиотите/паникьорите (И да, това не значи, че вирус няма) - ние нормалните хора още от самото начало казахме няколко неща, които се потвърждават все повече:
    1. Вирусът не може да се избегне/победи каквото и да се прави.
    2. Ще умират много повече хора именно заради "мерките". Вече започват да валят примери за, къде умрели, къде пострадали, от нещо съвсем друго; които не са били приети.
  • 4 Азз

    21 14 Отговор
    Ей, инженерчето, луд ли си?
  • 5 БАЙ Х@Й

    23 19 Отговор
    Чета и се чудя !
  • 6 присмехулник

    28 14 Отговор
    ама тя смъртта е избавление за голяма част от бг населението , куче със салам плашиш бе авторе
  • 7 Коско

    35 27 Отговор
    Имам приятел, който "проболедува" въпросния корона вирус и неговите думи бяха: Нищо повече от обикновен грип, изпил е една опаковка витамин Ц + няколко глави лук и чесън и е бил като нов (въпросния човек е на 35 години). Стига плашете хората, нещата не са толкова сериозни колкото се описват!!!

    Коментиран от #24, #27

  • 8 Българка

    28 8 Отговор
    Управляващите от страх вземат или не вземат хаотични, закъснели мерки. Обезлюдяването на България тях не ги интересува. Политиците и правилните хора получават качествено здравно обгрижване, а останалите да духат супата. Вече даже при личен лекар, дори и не с ковид признаци, трудно се достига. Лечение....по телефон. Предлагам управляващите да си получават парите не в брой или по сметка, а по телефон
  • 9 !!!?

    16 13 Отговор
    Вероятно има присмехулници пациенти в Пирогов, но сигурно си траят кото бито дупе.
  • 10 перничанин

    32 5 Отговор
    От статията важен е последния абзац. Статията иначе има вид на картинка от кутия цигари. Лошо няма. Проблема е , че на хората вече им идва в повече това постоянно плашене. От всякъде ни атакуват с негативизъм и страх. Пускам телевизора, новини: "Мъж закла трима.." "Камион катастрофира, шофьора умря" "3000 нови заразени, 45 умрели.." Ей за това иде реч. Давайте по-ведро , хора. Журналистите , знам че първото което ви учат още първи курс, първи семестър е, че лошите новини продават. Когато минете прага на търпимост на хората, очаквайте изненади. (обръщам се към умните, мисирките са безнадеждни)

    Коментиран от #19

  • 11 Дедо ти

    18 10 Отговор
    Ей Николай Николов иди и се хвърли от много високо,ако наистина те има а не си псевдоним.Ще си направиш голяма услуга ,а и на околните.Боклук гнусен! Да те беше изпикал баща ти.
  • 12 Не яко измиране,а яки лъжи братче!

    18 9 Отговор
    Драскачът на статията да ми обясни САРС-а като как тъй изчезна,и той е от семейството на коронавирусите?

    Коментиран от #26

  • 13 Хахаха

    20 6 Отговор
    Както сам предвидих скоро кодида ще причинява рак, инсулт, инфаркт и черепно мозъчни травми, всички други болести ще изчезнат, както вече изчезнаха грипа и пневмонията и ще остане само коронавируса. Лекарите вече няма да учат с години, а ще завършват за два дни и учебника им ще е само един с две странички - Ковид 19 и изброени сипмтоми, а накрая на втора страница ще пише и лечението - парацетамол.
  • 14 Мдааа

    14 8 Отговор
    Навремето като студенти бъдещи инжИнери имаше приказка във връзка с калпавото образование,че като са знам къФ съм инженер,страх ме е да отида на доктор.Та и драскача инженер дава акъл по медицина.
  • 15 Учуден

    13 10 Отговор
    Този защо не е в лудница?
  • 16 Маргинал

    18 4 Отговор
    Присмехулници винаги ще има като ни управляват СМЕШНИЦИ. Недоверието което е забелязал този гении в нас се дължи на нелогичните деиствия на НОЩ. Защо не се правят аутопсии, защо няма реална статистика?
  • 17 Потребител

    9 5 Отговор
    Егоизмът е на първо място в политиците, мутрите и олигарсите, които докараха обществената организация до това положение. Но недотам любезното авторче на статията удобно пропуска тяхната "роля".
  • 18 Мислещ

    8 3 Отговор
    И иронията е, че в някаква степен наистина ще ги причинява индиректно. ОТ стрес и глад колко болести и смъртни случаи има, дори не си даваме сметка. Черепно-мозъчните травми и те често са от същото. Аз колкото повече съм ядосан или стресиран, толкова повече инциденти претърпявам. Да не говорим за бой, агресия на пътя/катастрофи, и т.н. От депресия също много хора умират.

    И това без изобщо да броим жертвите заради блокираните болници. Блокирани от мерки, блокирани от хиляди пациенти с обикновена хрема, на които не им е там мястото. В същото време някой със сериозно заболяване, но и хрема с температура, много вероятно също изобщо да не го допуснат в болницата.

    Обаче долните лицемери ще ми повтарят, че били много загрижени, а ние сме били безотговорни чудовища, че сме против мерките.

    Коментиран от #20

  • 19 БАЙ Х@Й

    21 1 Отговор

    До коментар #10 от "перничанин":

    "НИТО ЕДИН ПОЛИТИК НЕ Е ПОЧИНАЛ ОТ КОВИД!" - ведро, оптимистично и вярно! / ама не го казват бе /
  • 20 Мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мислещ":

    Това беше до 13
  • 21 Ехааааа

    20 5 Отговор
    Порязах се при бръснене и ми потече кръв, от короната ще да е било:))) А сега сериозно: г-н Николов дайте да направим един договор за заплащане от 500 лв на смяна + 1000 лв бонус месечно и ще работя като санитар в която болница кажете защото не върви аз като доброволец да не получавам нищо, а лекарите без да вършат нищо да получават десетки хиляди на месец. Даже обещавам заедно с медиците да излизам пред болницата и да си правя селфита, като ги гледам май само това правят.
  • 22 Спрете се бе

    16 2 Отговор
    Кви са тия глупости, обикновения грип също може да предизвика не само пневмония, но и инсулт или бъбречна недостатъчност.
  • 23 психо

    15 6 Отговор
    Автора е написал тази глупост без да си свали маската
  • 24 уфф

    8 11 Отговор

    До коментар #7 от "Коско":

    коско, за приятеля ти може да е грип, ама ти може да си от 55 процента и даже да гушнеш петалата. Вие няколко милиона хора за нищо ги нямате, бе хитлеристи.
  • 25 агент дс

    4 3 Отговор
    е то ту к са само присмехулници.за писачите пиша. но и те не са богове.
  • 26 мда

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Не яко измиране,а яки лъжи братче!":

    Много вируси успяха да ги спрат, там където са се зародили, навреме се усетиха и изолираха. За този обаче китайците ни го пратиха с въздушната поща и резултатът е налице.
  • 27 Казуар

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Коско":

    Този вид лечение го препоръчай на майка си и баща си като се заразят.

    Коментиран от #29

  • 28 ДОКОГА

    8 5 Отговор
    само да попитам с днешна дата има ли другия заболявания освен този ?
    защото той очевидно е виновен за всичко!
    чупиш крак - ковид отслабва костите
    боли зъб - кофид разваля емайла
    ухапан си от комар - ковид изменя кръвта и е по сладка

    всичко е ковид вече!

    всичко е тотална ИЗМАМА!!
  • 29 Коско

    7 5 Отговор

    До коментар #27 от "Казуар":

    Ако броя на заразените стигне 6000 на ден до 3 години и на твоята майка и баща ще се наложи да изпитат този метод (ако сме 7 000 000).
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ми то и от други нега се измира

    3 2 Отговор
    Като катастрофи ама психясването не е насочено към тях ами към ковето.... това че не вервам че има кове не означава че ше ида доброволец у болницата...ако получавам 5 бона заплата ше ида но доброволно няма да предоставям нещо което държавата да ползва безплатно...като нема пари да каже на меркел да напечата ама не да ги краде тиквата и па да църка криза било пари немало аре cukтup
  • 32 гост

    3 0 Отговор
    Ей нямате ли почивен ден?За "уморените"лекари прочетете мненията на хората.На никой не му пука за тях.Защото всички ние сме на първа линия.Чак и на билбордове ги качихте.Полицаите и те били на първа линия.Че и баба Пена дето продава чушки на пазара е на първа линия.На нея ще и дадете ли 1000 лв.Шефовете на големите държавни болници станаха милионери.Не стига че досега вземаха по 60 000 лв ами сега жънат здраво.Лабораториите правят по 1 500 000 на ден от тестове.Спрете се бе.Докога ще щавите тоя народ.И престанете да ни пращате в ковид отделенията.Жалки сте.
  • 33 хахаха

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Заразата може да предизвика не само пневмония, но и инсулт или бъбречна недостатъчност...
    Че може - може. Но остава въпросът: А може ли и да НЕ предизвика горепосочените? :)))
  • 34 Брях

    0 1 Отговор
    Гришо го изкара тоя вирус и така го натиснаа и инсулт и плявмония и бъбреците му станаха недостатъчни, че опраска циципаса...
  • 35 Плиткоумник

    0 1 Отговор
    Ти Николайчо, види се, че съвсем си откачил от страх. Ако щеш въобще не излизай от къщи, пък ако все пак си на зор, слагай противогаз и плащ-наметало. Нас плиткоумниците бъди така добър да оставиш на мира! А, за малко да забравя, ти какъв точно специалист беше?
  • 36 Антон

    0 1 Отговор
    Да, епидемията наистина се разраства, но за съжаление не можем да чакаме ваксина за тази болест. Имам предвид ковидидиотията.