Last news in Fakti

15 Ноември, 2020 10:00 36 750 201

Чърчил преди 77 г.: София трябва да бъде срината, в руините да се засадят картофи

  • уинстън чърчил-
  • софия-
  • бомбардировки

Нужно е да се удари единствено столицата на България, за да капитулира цялата държава, казва британският министър-председател

Чърчил преди 77 г.: София трябва да бъде срината, в руините да се засадят картофи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

14 ноември 1943 година е един от най-тежките дни за България по време на Втората световна война.

На тази дата британските и американските сили провеждат първо масирано въздушно нападение над българската столица.

Точно в 12,30 ч. 137 самолета ​- 91 бомбардировача B-25 Мичъл и 46 изтребителя „Лайтинг“ атакуват София. Над столицата са пуснати общо 563 бомби.

Разрушени са 47 сгради и постройки. Убити са 59 души и са ранени още 128 българи. Убити са 56 граждани, 1 полицай и 6-има военни. Тежко са ранени 49 души, леко ранени са 79. Срещу противника излитат 17 български изтребителя Ме-109.

Оповестителната служба закъснява да подаде сигнал за приближаваща опасност. ПВО не успява да свали противников самолет, но успява да отклони атаката от центъра на града. Изстреляни са 1471 тежки и 2128 снаряда от по-малък калибър. До края на 1943 година съюзническите сили бомбандират още 4 пъти България.

Това не е първият подобен акт срещу България през военния конфликт, но поради интензивността и масовостта си, той бива приеман за поставящ началото на серията от ужасяващи бомбардировки, които чертаят един от най-мрачните и трагични епизоди от историята на столицата, след който тя вече не е същата.

Първият масиран удар срещу София се извършва по нареждане на Лондон. И то неслучайно. Решението за въздушна кампания срещу България на Имперския комитет по отбраната е взето под председателството на премиера Уинстън Чърчил и формално е протоколирано на заседанието от 19 октомври 1943 г. Целта е да се постигне капитулацията на България.

Сянката на провала на Дарданелската операция през Първата световна война (25 април 1915 ‒ 9 януари 1916 г.) години наред ще тегне над британския министър-председател Уинстън Чърчил. Българската армия спира инвазията на съглашенските войски и те са евакуирани в Египет. Оттогава той остава с трайна неприязън към българите и България. Това най-ясно проличава през Втората световна война, когато без колебание нарежда масираните бомбардировки на София.

Жестоко звучат изречените преди това от Чърчил слова: „Нужно е да се удари единствено столицата на България, за да капитулира цялата държава. Този град трябва да бъде унищожен, да загине, да бъде сринат до основи и в неговите развалини да се засадят картофи.” Операцията е осъществена под кодовото наименование „Прицел от упор”.

Следват нови въздушни атаки на 24 ноември, 10 и 20 декември 1943 г., като в последната вече се включват и американски бойни авиони. В защита на столицата се намесва противовъздушната отбрана и българската авиация. Свалени са общо 16 неприятелски самолета, но загиват няколко наши летци. Сред тях се откроява легендарният поручик Димитър Списаревски – първата българска „жива торпила”.

С началото на 1944 г. нападенията стават още по-жестоки, вече са насочени към централните части, при което броят на жертвите нараства значително, а материалните щети са непоправими, много сгради в представителните квартали на града се превръщат в руини и днес само архивните кадри пазят спомена за тях. В българската история 10 януари 1944 г. ще остане известен като "черния понеделник", когато близо 300 самолета хвърлят бомби, при което отнемат живота на над 500 души.

Хаос, ад. Разрушени къщи, разорани улици, димящи пожари и развалини, повредена електрическа мрежа и водопровод, студ и дезорганизация, изплашени граждани, които плахо се завръщат към домовете си - това бе София вечерта към 22 часа. Те търсеха изчезналите си близки или топло място, където да се приютят в студената нощ, когато изведнъж, неочаквано за всички и без предупреждение от сирените, се чуват артилерийски изстрели и в същото време над главите им падат отново бомби и прелитат самолети.

През февруари 1944 г. Чърчил отговаря на предложения за прекратяване на бомбардировките, че „след като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него.“

Британски историци като Базил Лидъл Харт смятат, че „ползата от бомбардиране на цели райони в много отношения е твърде съмнителна“ и определят „продължаването на бомбардировките на цели райони от британците много след като те вече нямат никакви основания или извинения да действат по този начин“ като „пренебрежение към елементарните морални норми в бомбардировъчната кампания“ .

Българските медии съобщават за нарушение на Хагските конвенции за водене на война. Американски изтребители са разстреляли спускащият се с парашут поручик Иван Бонев.

Отбелязани са случаи на обстрел на цивилни лица от бордовите картечници на американски съпровождащи изтребители. При такъв инцидент в гр. Дупница на 4 януари 1944 г. загиват 80 души.

След войната се появяват съобщения, че Георги Димитров е предал на Сталин протест на Васил Коларов. Сталин категорично настоял пред Рузвелт, че не иска да се разрушава бъдещата съветска окупационна зона. След „черния Великден“ на София през 1944 г. американският президент разпорежда, против волята на Чърчил, намаляване на интензивността на бомбардировките.

Въпреки това бомбардировките продължават на 24 май 1944 г. над София и на 12 юни и 28 юли 1944 г. над Карлово. Само при тях, макар и не толкова масирани, жертвите са най-малко 92.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    157 26 Отговор
    Досега Борисов на Чърчил ли се е правил:Ходи сади картофи и гледай овце?

    Коментиран от #15

  • 2 Бай Съби

    171 10 Отговор
    И тогава са знаели, че наще картофи са по-добри от техните хихи :D
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Баро Вкаров

    57 129 Отговор
    Хубав човек е бил Чърчил!
    Българските НЕОкомунисти и либертарианци мноо се гордеят,че бил голем любител на мелнишкото вино.
    🐖🦢🐖🦢🐖🦢🐖🦢🐖🦢🐖🦢🐖🦢🐖🦢🐖
  • 5 Сесесере

    77 117 Отговор
    Той ни подари на ватниците!

    Коментиран от #11, #16, #89

  • 6 Съпзниците им

    102 115 Отговор
    И българските комунисти са мислили като него. Подкрепяли са го. Съюзници, сър! Всеки е помагал кой с каквото може за сваляне на законната царска власт. Шумкарите са терор или населението, грабели, и убивали, поставяли бомби. Приветствали са бомбандировките, защото са вършели тяхната работя по-бързо.

    Коментиран от #87

  • 7 8888

    365 8 Отговор
    И за благодарност за бомбандировките, в София, в южния парк има паметник на загиналите летци бомбардирали София.
    Май паметника е идея на Соломон Паси!

    Коментиран от #22, #64, #75

  • 8 Тогава на рьсят с бомби

    118 1 Отговор
    А ся с корони.....
  • 9 пешо

    141 4 Отговор
    Боклук, Масон
  • 10 Каишков

    166 0 Отговор
    През Първата световна война, положението на Англия на Балканите е катастрофално. Гърция, Сърбия и Румъния са разгромени.
    На фронта срещу България са пратени именно гурките.
    Срещу тях се изправя обикновената пехота, тъй като тогава специални сили изобщо не сме имали. Пехотинците не знаят срещу кого се бият, и разгромяват елитната част. Няколко гурки попадат в плен, но са освободени след края на войната.
    След този провал, Англия ги изтегля, а фронтът се разпада. България не окупира цяла Гърция, единствено по заповед на Германия. Ако българите стигнат до морето, войната за България свършва, и тя може да излезе от нея. Българите нямат интереси в Централна Европа. Но ако фронтът остане, ще отвлича сили от немските сражения срещу Франция. Точно и това се получава и България затъва в 4 годишна изтощителна война, която губи, поради недостиг на ресурси.
    А гурките добре помнят онзи, който ги е победил, защото от загубите си истинският войник научава най-много.

    Коментиран от #26, #27

  • 11 Баро Вкаров

    18 52 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    Тека ,тека!
    Винаги са ни виновни някакъв си ТОЙ ,или някакви си ТЕ!
    🐮🐷🐮🐷🐮
  • 12 Прав е бил

    76 26 Отговор
    Чърчил защото сега българите ходят да садят,копаят и берат картофите в неговата страна.

    Коментиран от #39, #144

  • 13 Дали

    31 56 Отговор
    И все пак е интересно дали комунистите са ръкопляскали.

    Коментиран от #20, #119, #166

  • 14 Грейс

    164 7 Отговор
    Този цитат трябва с големи букви да бъде издялан на МС, Президентството и НС, та всички чуждо поклонници и продавачи на националните интереси да знаят какво кроят "приятелите" на народа, който ги е изпратил там.

    Коментиран от #17

  • 15 Патриот

    98 38 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    Защо Ниш не е български?
    Виновни са Русия и граф Кевенхюлер!

    ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

    Вбесена от своеволното българско Съединение,
    Русия-българомразката инспирира Сръбско-българската война!

    Вместо поражение обаче,
    млада България проявява чудеса от храброст!

    В невиждан от времено на Ханибал Картагенски преход марш на скок,
    Българската войска е прехвърлена от турската граница,
    в покрайнините на София!

    Целият свят е изумен!

    Сърбите са обърнати в бяг!

    Убедителна е българската победа при Пирот, след която на 16 ноември, 1885-та година, българската армия се готви да атакува Ниш.
    Но Австро-унгария и Русия са в задкулисна догворка!
    В щаба на сръбската армия е австро-унгарският пълномощен министър в Белград граф Кевенхюлер,
    който предупреждава, че при по-нататъшно настъпление българската армия ще срещне австро-унгарски войски.
    Млада България разгромява Сърбия, но не е в състояние да воюва едновременно срещу две империри-
    Руската и Австро-унгарската...
    Което слага края на войната със Сърбия.
    Но лигитимира пред света Съединението на България!
    Въпреки съпротивата на Русия!

    „И ще познаете истината,
    и истината ще ви направи свободни.”
    (Иоан 8:32).

    ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

    Народ, който не знае историята си е стадо!
    Тези, които папагалстват комунистическият и руският прочит на българската история,
    са ИДИОТИ!

    Коментиран от #34, #36, #161, #172

  • 16 Живко

    71 21 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    Кога ли българина , ще осъзнае, че съдбата се кове от собствените ръце... Сами се подарихме . Кой приема с овации, встъпването във войната срещу САЩ?( тоест срещу цялата антихитлеровска коалиция) Да не беше Чърчил? Или пък Сталин? А може би Рузвелт? Когато сееш ветрове - жънеш бури...
  • 17 Големите убийци

    32 37 Отговор

    До коментар #14 от "Грейс":

    Комунистите причисляваш ли ги към приятелите на народа?

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 прав е

    110 31 Отговор
    И е бил прав. София е единствената столица, в българската история, която обезлюди всички региони. Плиска, Преслав... Търново... Само при дъвените шопи... родом на 2 туби бензин от столицата, съсипаха регионалните производства, унищожиха поминъка на хората и кои починаха, кои избягаха в чужбина.... България е обезлюдена, за сметка на столицата! В 2/3 от селата са само 10-20 възстрани хора и една тумба сигани.... Ще ги търсите тези хора... Но ще е късно либе за китка. Единствената столица в българската история, която съсипа България! София не е България!

    Коментиран от #37, #136

  • 20 Грейс

    63 5 Отговор

    До коментар #13 от "Дали":

    Преди незнам, ама сегашните комунисти во главе с Боко ръкопляскат, защото те вече са се устроили извън България
  • 21 Мордор

    92 6 Отговор
    Специално за децата в София и околните тогавашни села като Надежда, Обеля, Бояна, се пускат играчки – бомби и писалки – бомби, хиляди хлапета осакатяват.

    Целта е да има възможно най-много жертви. Заповедта е лично на тогавашния консервативен премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, който нарежда:
    „София да остане само поле, най-голямото картофено поле”.

    Формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж и други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.

    Коментиран от #31, #40, #183

  • 22 Баро Вкаров

    50 23 Отговор

    До коментар #7 от "8888":

    Паси е велик!
    Имаме си и улица "Манфред Вьорнер" благодарение на него!
    🐖🕎🐖🕎🐖🕎🐖🕎🐖🕎🐖
  • 23 провинцията

    116 6 Отговор
    ако съм на кметицата на София ше вдигна паметник на Чърчил и до него ше направя тоалетна ... всичкото туй в близот до кръчма да го псуват дебелия лоест англичан и да го мерят с бутилки кат се напият да види той столица да види деееби розовият зъл трътльо умен бил как не !!!

    Коментиран от #122

  • 24 Грейс

    37 2 Отговор

    До коментар #17 от "Големите убийци":

    "Работата те прави свободен" този комунист и придружителите му визираш?

    Коментиран от #32

  • 25 Софиянец

    43 33 Отговор
    Мразят ни от псв още англетата, не знам и защо комунетата скачат против тях, те са снабдявали по въздух шумкарската диверсия и съпротива срещу българския народ. Комунистите по това време са се радвали и са приветствали бомбардировките. Да приветстваме новата линия на партията дрогаре и дрОгарке

    Коментиран от #191

  • 26 Аааа

    72 4 Отговор

    До коментар #10 от "Каишков":

    ти ме разсмя.
    "Пехотинците не знаят срещу кого се бият, и разгромяват елитната част."
    Тва като ония двамата братя дет набиха френските командоси.
  • 27 РЕАЛИСТ

    76 3 Отговор

    До коментар #10 от "Каишков":

    Голяма част от армията във Великобритания и в момента е от гурки. Хвалят ги, че били големи войници, а ние сме ги разпърдушинили забързо. Наш капитан е спрял огъня и им е ревнал да се разкарат откъдето са дошли, защото му е омръзнало да ги трепе.
  • 28 пиратите

    82 0 Отговор
    спирка нямат.
    Зловещата равносметка на операция „Point Blank“ (прицел от упор): София е бомбардирана 11 пъти, както и Варца, Дупница и още 18 селища.



    Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.



    Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.



    Загиват над 2477 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са двойно повече. Разрушени са над 12 000 сгради. Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния й фонд. Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева.



    Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: „Отлично!“
  • 29 Потрес

    18 14 Отговор
    Благодарим немци!
  • 30 сергей

    52 51 Отговор
    На 14 декември 1941 Царство България обявава война на САЩ и Обединеното кралство .На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България и започват бомбардировките. А в края на 1944г червната армия напада и окупира България без да сме им обявили война.След това започват масови екзекуции,като се ликвидира основно интелигенцията и на власт идват (хора от народа) тоест:глупаци верни на москва.

    Коментиран от #38, #42, #180

  • 31 РЕАЛИСТ

    103 4 Отговор

    До коментар #21 от "Мордор":

    Да се публикува списък на българските политици, които са били на откриването на паметника на американските летци , бомбандирали България. Нека всички ги знаят и помнят.
  • 32 Сърп и чук

    23 48 Отговор

    До коментар #24 от "Грейс":

    Не, онези, които ни поробиха и чиито паметници са на най-централни места. За болшевиките става дума, които убиха най-много българи.

    Коментиран от #46, #47

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Русенец

    87 25 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Русия черта България на три морета, при Санстефанския договор. Западът я раздели на три, при Берлинския. Учи история, да не ставаш смешен. Само руснака има интерес от голяма България. Западняците винаги са ни искали малки, слаби и на колене.

    Коментиран от #51

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тва що

    28 6 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    си го написал?
    За да не би някой по случайност да намрази "братята" англичани ли?

    Коментиран от #41

  • 37 Селяните сър

    22 20 Отговор

    До коментар #19 от "прав е":

    Това не беше ли комунистическата политика да подменя населението на София с градски пролетариат, които днес наричаме обидно “селяни”, за които се построиха панелните гета?
  • 38 Папуций

    69 12 Отговор

    До коментар #30 от "сергей":

    Я дай да видим как Червената армия ни напада и окупира. Къде са сраженията и колко жертви сме дали. Колко града са разрушени и колко окупационни войски е имало и къде са били разположени ?

    Коментиран от #45

  • 39 гост

    15 9 Отговор

    До коментар #12 от "Прав е бил":

    Защото са роби , жалки презрени гладни парии годни само да слугуват и робуват за шепа стотинки на господарите си.
  • 40 Измет

    17 46 Отговор

    До коментар #21 от "Мордор":

    Това за играчките не е вярно. Лъжеш като комунист.

    Защо пишеш против съюзниците ви, нали ви помагат да вземете властта, вършат вашата работа? И вие, и те са тероризирали населението, ама сега се правите на разсеяни. Истината е че комунистите ств най-големите врагове на България от всички.

    Коментиран от #50, #66

  • 41 Патриот

    14 6 Отговор

    До коментар #36 от "Тва що":

    Написах го, за да се знае ИСТИНАТА!
    Нещо против?

    Коментиран от #43

  • 42 Гост

    39 5 Отговор

    До коментар #30 от "сергей":

    Ние и на османците не сме им обявявали война, ама те пет века ни клаха и драха.
  • 43 Гост

    22 2 Отговор

    До коментар #41 от "Патриот":

    Чия истина? Изгодната на Ердо ли?

    Коментиран от #53

  • 44 !!!?

    24 42 Отговор
    По-лошото от Чърчил се оказа Сталин, благодарение на който в България са избити десетки хиляди българи в разстояние на месеци, което и по турско не се е случвало !!!?
  • 45 сергей

    24 38 Отговор

    До коментар #38 от "Папуций":

    Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които
    многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин.
    Уникално свидетелство за събитията с изнасянето на ценностите от БНБ е останало от писателя Йордан Вълчев в книгата му "Куциян". В един от първите комунистически лагери авторът е лежал заедно с един от бившите вицегуверньори на Българската народна банка. По неговия разказ още в първите дни след 9.IX.1944 г. съветски генерал, придружен от войници, дошъл да иска ключовете от помещенията, където се съхранявало националното съкровище. Разтревоженото ръководство на банката се обадило незабавно на финансовия министър, а той пък от своя страна, паникьосан, на минутата осведомил министър-председателя. Премиерът Кимон Георгиев само безпомощно вдигнал рамене: "Няма какво да се направи - та ние сме окупирана страна." Руснаците нахлули в подземията, опразнили до шуш

    Коментиран от #54, #55, #57, #61, #74, #142

  • 46 Грейс

    42 1 Отговор

    До коментар #32 от "Сърп и чук":

    Ами паметниците на бомбандиралите София, на реститута лучников да не са на скрити места? Или новите убийци са по приемливи от старите, защото са западни?
  • 47 Гост

    42 4 Отговор

    До коментар #32 от "Сърп и чук":

    Най-много българи са избити от султана ти, ефенди. Не се крий зад българско име, познах те. Избихте всички боляри и оставихте раята да ви работи. И сега ми се българеете тука, да плюете славните и да хвалите Ердо.

    Коментиран от #56

  • 48 Kurt

    11 2 Отговор
    Важното е да се учи господарския език.
  • 49 Бай Ганьо

    52 7 Отговор
    Добре де...имам един въпрос.Англия ли обяви война на България,или България обяви война на Англия.В този въпрос се крие раковничето.Такова е и положението сега...размахваме парцаливи и голи юмрук към Русия.Ами и те ще ни бомбардират като ни е толко акъла.Това все едно аз да отида и да забия два тупаника на Тайсън Фюри...какъв мислите ще е отговора върху слаботелесното ми хилаво тяло?

    Коментиран от #52, #65

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Патриот

    23 30 Отговор

    До коментар #34 от "Русенец":

    Твоето са идиотски бръщолевения, които все още се преподават в училищата!
    Русия БЕЗСРОЧНО окупира България, което е причината да се свика Берлинския Конгрес!
    Където на 1 юли в Берлин, а не както ни втълпяват, че на 3-ти март в Сан Стефано е учредена днешната българска държава.
    Русия фактически си присвоява българските земи, именувайки ги Руска Дунавска Балканска ГУБЕРНИЯ!
    От тогава в народната памет е останало "Задунайска губерния"!
    От тогава е популярна поговорката:
    "Куриця не птица! България не зад граница"

    Ти просто си от дипломираните ИДИОТИ!

    Коментиран от #77, #112, #155

  • 52 бандити

    18 30 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Ганьо":

    Какво като сме обявили война, нали не сме убили нито един англичанин, американец и съветски руснак?
    Истината е, че сте гледали с четири очи как да смените власта, вие комунистите и вашите съюзници.

    Докога ще ви търпим комунистическите паметници в София?

    Коментиран от #103

  • 53 Патриот

    3 7 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Прочети № 51
  • 54 сергей

    19 18 Отговор

    До коментар #45 от "сергей":

    "Няма какво да се направи - та ние сме окупирана страна." Руснаците нахлули в подземията, опразнили до шушка трезорите и ги натоварили на 8 вагона за Москва.
    Документите недвусмислено свидетелстват, че съветското командване дори е било освободено от задължението да представя каквито и да било отчети за направените разходи на българска земя.
    Финансово-икономическите задължения са произтичали от чл. 15 на "Съглашението за примирие между правителството на България, от една страна, и правителствата на Съветския съюз.Когато средствата в държавния бюджет се изчерпват, за издръжката на червеноармейците отиват и сумите, събрани от населението по Заема на свободата, който години наред чрез облигации се изплаща от целия български народ.Изнемогвайки под това непосилно бреме, към края на 1945 г. Министерският съвет все пак се осмелява да помоли Вячеслав Молотов да бъде преустановено "това безумие, защото хазната ни няма повече средства". Москва обаче не само не се трогва, но продължава да иска още и още, повече и все повече с аргумента, че България като победен съюзник на Хитлер би трябвало да е дори благодарна, че дава само толкова.
  • 55 Гост

    37 10 Отговор

    До коментар #45 от "сергей":

    Това в кой протурски сайт го прочете? Кой псевдо историк ти го съчини? Някой антибългарин, като М.Балева, или някой платен историк, като Т.Бакърджиева? Много пара се праща от Анкара, да се прокламира русофобство и антубългарщина в България. Турция винаги така действа - подмолно с интриги и сплитни . Още от едно време, когато турците са преписвали разбойничествата на малък Петко, на кап.Петко войвода, като са използвали еднаквите им имена за да очернят капитана. Знаем ви чалъмите . Личите си отдалеч.
  • 56 шумчо

    10 23 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Хайде сега, ще спорим дали комунистите сте избили повече българи от турците? Вашите паметници обаче още са в центъра на града. Направете си комунистически черкви както техните джамиите и скромно си изповядвайте религията вътре. Разкарайте си монументите Братска могила и Моча!!!
  • 57 Папуций

    40 9 Отговор

    До коментар #45 от "сергей":

    Кога Русия ни е нападнала и колко сражения са се водили? На кои места и колко загинали Българи има ? Къде са разположени окупационните войски и с каква численост ? Колко руски бази има и къде ? Колко Български града са бомбени и разрушени от руснаците ?

    Като пишеш глупостите прочетени от Иво Инджев поне се постарай с факти да го докажеш . Че ако не бяха руснаците още щяхме да плащаме репарации и на са ни взели още от територията .

    Коментиран от #157

  • 58 Иван Вазов пророка

    45 4 Отговор
    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни –
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.
    ВРАЖДЕБНИ СА БИЛИ И ВРАЖДЕБНИ СА ОСТАНАЛИ ОЩЕ ОТ ВАЗОВО ВРЕМЕ. ИМАТ НИ ЗА КОЛОНИЯ КОЯТО ОГРАБВАТ. ТОВА Е ЕС.

    Коментиран от #62

  • 59 Алексей

    8 26 Отговор
    Няма разлика между комунистическо и турско робство.

    Коментиран от #70

  • 60 Охо Бохо

    39 2 Отговор
    Ти си лъжеца, защото е истина за "играчките от приятели" Баща ми почина, та да ти покаже колко се е "радвал" на играчката. Така че замълчи завинаги по този въпрос
  • 61 Папуций

    20 3 Отговор

    До коментар #45 от "сергей":

    Днес представяме вълнуващ разказ от първо лице за годините на войната и бомбардировките над столичния град:

    По улиците се разхождаха немски войници, гладко избръснати, стегнати и чисти, със самочуствието на господари и победители. Мерцедесите на офицерите често разхождаха млади елегантни софиянки.

    Немците се ширеха в страната, носеха български кожуси, ядяха нашето сирене и кашкавал. Виждал съм ги пътуващи за фронта, на открити вагони, седнали на танк или оръдие, голи до кръста да се бръснат или да свирят на устна хармоника, виждал съм стегнати офицери с елегантни госпожици от софийския хайлайф, в открити Мерцедеси или във файтони.

    Коментиран от #72

  • 62 Румелия

    2 21 Отговор

    До коментар #58 от "Иван Вазов пророка":

    Иван Вазов не беше ли и той против Съединението, като останалите русофили?
  • 63 Az2020

    43 4 Отговор
    И на тия ли сега се пишем приятели? От англо американските уроди никога нищо добро не сме видели. И сега ни обират и избиват, а нашите пишман политици им се дупят. Поручик Списаревски се обръща в гроба....

    Коментиран от #69

  • 64 Човека Коза

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "8888":

    Да се събаря!!!
  • 65 Патриот

    11 25 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Ганьо":

    Ще ни бомбардира Русия, ама друг път!
    А непробиваемият щит на чл. 5-ти от НАТО?
    Путин хулиганства в Нагорни Карабах, в Крим и Донецк на огромната Украйна,
    но не смее с пръст да пипне миниатюрните Литва, Латвия и Естония!
    Защото са членки на НАТО, нали?
  • 66 БОЗА

    29 1 Отговор

    До коментар #40 от "Измет":

    Знаеш ли,откъде идва изразът:"Играчка-плачка"????... ;-Х

    Коментиран от #67

  • 67 лъжеш

    12 31 Отговор

    До коментар #66 от "БОЗА":

    От къде вие комунистите ще знаете дали над София са хвърляни играчки-бомби, след като вие сте селяни и се настанихте в града ни след 1944-а ?

    Коментиран от #71

  • 68 Пепи

    40 3 Отговор
    Как сте Ганьовци, наливате ли милиарди в тези, които са убивали бабите и дядовците ви, кланяте ли им се? Браво на вас, мизерници! Вдигайте още паметници на убииците ви, племе просто.

    Коментиран от #73

  • 69 шумчо

    14 13 Отговор

    До коментар #63 от "Az2020":

    Списаревски е офицер на Негово величество, а като такъв той мрази комунистите най-много на света.
  • 70 Има има

    21 21 Отговор

    До коментар #59 от "Алексей":

    През османското/тогава Турция не е съществувала/робство,
    Петър Берон е бил професор в Сорбоната!
    През комунистическото робство не можеш носа си да покажеш навън!
    Разстрелваха на телените мрежи, оградената като концлагер социалистическа НРБ!
    Нали?
  • 71 БОЗА

    5 0 Отговор

    До коментар #67 от "лъжеш":

    И на теб ти е ЛЕСНО...познаието било тъга-веселяк си... ;-)))))))
  • 72 сергей

    31 21 Отговор

    До коментар #61 от "Папуций":

    Няма нито един българин убит от германски войник.Това тежи най-много на ватниците! Германците също са си плащали винаги сметките и не са крадяли!

    Коментиран от #192

  • 73 Патриот

    16 11 Отговор

    До коментар #68 от "Пепи":

    Защо още над главите на българите стърчи шмайзера на МОЧА,
    убил синовете на Райна Княгиня???
    Фандъкова и Борисов,
    ОТГОВОРЕТЕ!
  • 74 Серго,

    35 4 Отговор

    До коментар #45 от "сергей":

    Вярваш ли във всичко, което си написал? Има статистически данни, лишени от емоцията на личните преживявания и художествената измислица. По тв СКАТ се подвизава един възрастен господин, който така пресъздава събитията, сякаш е бил в устата и главата на всички участници, като се започне от някой офицер и се стигне до министри и царя. И да не забравяме, че България е била тил и е осигурявала години наред продоволствията за Източния фронт. Не се опитвай да омаловажаваш варварството! Откъдето и да го погледнем, извършеното от англосаксите, е военно престъпление. Да не говорим за огнения ад в Дрезден!
  • 75 Полковник

    9 28 Отговор

    До коментар #7 от "8888":

    Червен т-панар. Чети поне малко история която не е писана от руснаци или тгехните лакеи тук след 09.09. Паметникът до американското посолство е на загиналите американски военнослужещи на цялата територия на България. И знаеш ли червена муцуно къде има още много подобни паметници - в северна България. Основно сме сваляли летящи крепости, които са бомбардирали нефтените залежи и рафинериите около Плоещ, които са били основно място за снабдяване на немската армия. Летяли са първоначално от северна Африка, после от Италия. Плоещ и Виена са двете места, които са имали най-добре организираната от германците противовъздушна отбрана по времето на WW2. Пострадалите от зенитния огън самолети не са имали възможност да се прибират по дългия, обиколен път и са рискували да преминат през България. Щом са преминавали Дунав туг са ги чакали нашите изтребители и са ги сваляли. И до ден днешен американците с почуда откриват елементи от Б-24 които се използват за покриви, подпори и какво ли още не. Дори един от паметниците е с вградена изправена плоскост от крило на Летяща крепост използвано за покрив на сайвант и останало непокътнато защото е от алуминиеви сплави. В България е имало специален военнопленнически лагер за американски и английски пилоти и екипажи, успели да катапултират. Съюзническата комисия ги освобождава и с влак заминават за Турция. Много пъти преди да ударят София са ни предупреждавали да не се правим на мъже. А при отбраната на София освен 22-мата българс

    Коментиран от #84, #111, #117

  • 76 Га4е

    27 4 Отговор
    Чърчил, мрази българите.Факт.Дори не е можал да обясни омразата.Но има исторически сведения, че през турското робство на българи-революционери ,заловени от турците са инжектирани от английски лекари т.нар."серум на истината" Този серум е отслабвал волята на бунтовника и той е разкривал някои тайни.Много от тези българи са предпочитали смъртта пред предателството и са слагали край на живота си по своя воля.Не мисля, че някой ще бъде привърженик на англичани/винаги против България/,още по-малко на т. нар. американци.Независимо какъв е Сталин, след ВСВ той не позволява да бъде разделена България т.на три части,както иска Чърчил и запазва нейното разширение благодарение на Цар Борис III.След 09. 09. 1944 г. виновни за отпадане на Западните Покрайнини, Македония, Беломорска Тракия вина има първото Правителство от оттявлени комунисти ,като престъпниците Георги Димитров/създава македонска нация/,Васил Коларов, Вълко Червенков.
  • 77 Русенец

    23 8 Отговор

    До коментар #51 от "Патриот":

    А твоето са про-турски, изкривени измишльотини, поръчани от Анадола, на някое от многобройните НПО, занимаващи се с антибългарска пропаганда, посредством русофобстване. Ако Русия ни беше окупирала, щяхме да ги намразим така, както вие ни окупирахте за 500 години и още го помним. И напук на твоите бейове - ще го помним, докато има свят. Да беше учил в училище щеше да знаеш, че между Санстефанския и Берлинския договори седят още няколко срещи и споразумения, довели до последния, който е иницииран от западните ви приятелчета, изпаднали в ужас и потрес, при вида на голяма, славянска държава на Балканите. Нали точно това е било условието, този път да не се противопоставят на Русия, да ви разпердушини? Да няма голяма славянска държава на Балканите! Това е било Райхщадското споразумение. Айде, върви, бълвай още антибългарска и русофобска жлъч. Някой ден Ердо ще си спомни за подвига ти и ще ти уреди 70 девици за рая.
  • 78 НЕ НАМЕСВАЙТЕ ДРУГИ

    29 3 Отговор
    ТЕМАТА Е УБИЙСТВОТО на над 4500 софиянци от американците и англичаните. 1942, 1943
  • 79 Начо

    11 26 Отговор
    Българите тъпо и упорито сме вземали все грешната страна.Чърчил не ни е напакостил,ама червената армия,много.Първо окупацията грабежите изнасилванията,справка ,писмото с оплаквания на г.димитров до Сталин.После с натрапения азиатски болшевизъм.

    Коментиран от #85, #90

  • 80 Кравар

    25 3 Отговор
    Остава да му дигнат паметник евроатлантиците. Вече направиха такъв на пилотите -убийци на мирни български граждани....

    Коментиран от #92

  • 81 Цветан

    23 2 Отговор
    Този малкия, Паси да продължава да ги хвали. И сега ни обичат колкото тогава. Ползват ни да събираме картофите им.
  • 82 Иван

    31 6 Отговор
    Англичаните са най долното племе на света.
  • 83 Щерев

    7 3 Отговор
    Да не би на някой да му се струва че е шега работа да обявиш война на сащ и Великобритания.Защото не те на нас,а ние на тях обявяваме война.

    Коментиран от #86

  • 84 Русе

    29 1 Отговор

    До коментар #75 от "Полковник":

    А чия история да четем бе, ефенди? Съчинената от безбройните НПОта на Ердоган ли? Сребърниците ви още подрънкват в джобовете на продажбите псевдо-историци и паралингвисти, всякакви Кирякстевчовци, предали род и родина за някой алтън.
  • 85 123456

    25 3 Отговор

    До коментар #79 от "Начо":

    Хич не е напакостил!? Избил хиляди хора, още повече оставил ранени и осакатени, разрушил много жилища и обществени сгради. Бомбандирани са мирни жители, не военни обекти. Но върхът на варварството на въпросния и страната му е пускането на играчки бомби за да осакатяват деца. Това и нацистите не са го правили.

    Коментиран от #91

  • 86 Фактите

    16 1 Отговор

    До коментар #83 от "Щерев":

    12 дек. 1941 г. Великобритания обявява война на Царство България.
    13 дек. 1941 г. България обявява „символична война“ на Обединеното кралство и САЩ
  • 87 К.К.

    5 20 Отговор

    До коментар #6 от "Съпзниците им":

    И Сталин въобще не е искал да се прекратят бомбардировките, настоявал е да продължат, така руската пропаганда срещу запада е станала много по-успешна.
  • 88 Ю Кортес

    8 21 Отговор
    Над 50 000 са избитите след 09.09.1944,стотици хиляди по лагерите,осакатени физически и психически.Направете справка за жилищата в идеалния център на София,90% са с избити собственици за да са раздадени на убийците комунисти.Днес,от там са фашистката глутница на радев по протестите.
    Е за това пишете.Писали за бомбардировки,ами пишете кой обяви война на Великобритания и САЩ.Те въобще не са искали да отделят ресурс за да воюват тук.Ние им обявяваме война.

    Коментиран от #93, #99, #130

  • 89 СССРБарета

    26 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    Добре че Сталин се е застъпил за нас защото сега щеше да си картоф а не ТИКВА!
  • 90 Русенец

    10 4 Отговор

    До коментар #79 от "Начо":

    Не бъркай понятия и виновници! Не българите, а българските управници. В ПСВ и във ВСВ ни вкарва измисленият ни, натътрузен от европейците цар. Две национални катастрофи ни костват тези негови решения. А през ВСВ българското население сформира партизанско движение, което се бори с правителствените власти. Българите не са искали да са на страната на Германия. Англо-саксонският им управник ги хвърля в устата на звяра.

    Коментиран от #94, #95

  • 91 Чочо

    9 10 Отговор

    До коментар #85 от "123456":

    Русия също бомбардира граждански квартали на Варна и Балчик.

    Коментиран от #105

  • 92 Русенец

    19 0 Отговор

    До коментар #80 от "Кравар":

    И Турция беше поискала паметник на загиналия аскер, при боевете на Шипка. Продажничеството на нашите край няма. Нищо чудно да им клекнат.
  • 93 СССРБарета

    17 4 Отговор

    До коментар #88 от "Ю Кортес":

    Ние знаем кой обяви войната.... това са Германските продажници същите като днешните евроатлантици!
  • 94 Начо

    8 6 Отговор

    До коментар #90 от "Русенец":

    Нещата до голяма степен да предрешени от междусъюзническата война.Там,цялата българска общественост иска да воюваме със съюзниците.Вината е споделена от цялото българско общество.За съжаление,българите не се славим с ум и разум.
  • 95 Щерю

    4 9 Отговор

    До коментар #90 от "Русенец":

    Какъв англосаксонски управител,какви 5 лева.....хапчета пиеш ли,дрогата лоша ли е

    Коментиран от #104

  • 96 Щерев

    11 15 Отговор
    Напишете и за изнасилванията грабежите убийствата извършени от червената армия в България.

    Коментиран от #100

  • 97 Русенец

    19 8 Отговор
    Прави впечатление, как индивиди с имена Алексей и Сергей, че и някакъв Патриот, се надпреварват в русофобство. Май не са нито Алексей, нито Сергей, а още по-малко са патриоти. Очевидно са Юксел и Серджан, подкрепени от иди0т.

    Коментиран от #110

  • 98 СССРБарета

    30 2 Отговор
    Няма по долна нация от Британската! Когато имат нужда от помощ комунизма е добър и въртят съюзнически отношения! Нахилил се като зелка Чърчил и той се наредил до големите Сталин и Рузвелт на срещата в Крим(Ялта)
  • 99 Антифа

    21 10 Отговор

    До коментар #88 от "Ю Кортес":

    Преди 9.9.44 г. са избити много повече хора. Само защото са се борили срещу фашистката власт, съюзник на Хитлер и Мусолини. Избивани са без съд и присъда, рязани са глави за 50000 лв. Избивали са и деца. Палели са къщи, интернирали са и пращали в концлагери. Изпратиха 11 000 евреи в лагерите на смъртта, готвеха и останалите, на които сложиха междувременно значки, интернираха и пратиха в трудови лагери.
  • 100 Русенец

    7 2 Отговор

    До коментар #96 от "Щерев":

    .... и от аскера, кърджалийте и башибозука.
  • 101 Русенец

    10 2 Отговор
    Прави впечатление, как индивиди с имена Алексей и Сергей, че и някакъв Патриот, се надпреварват в русофобство. Май не са нито Алексей, нито Сергей, а още по-малко са патриоти. Очевидно са Юксел и Серджан, подкрепени от иди0т.
  • 102 Първанов

    18 2 Отговор
    Защо никой не протестира срещу паметника на англо американските летци?
  • 103 Живко

    8 4 Отговор

    До коментар #52 от "бандити":

    Ти въобще осмисляш ли какво пишеш? Не отговаряй, въпроса е риторичен. За това България яде бахура целия 20 век. Все има някой да мисли, че обявяването на война е бошлав работа. Еле на империя, която може да ни ошамари. Бием се в гърдите как сме били цяла Европа на война, а накрая - национална катастрофа със загуба на територии... В политиката такива не минават. Особено на големите играчи.
  • 104 Русенец

    13 4 Отговор

    До коментар #95 от "Щерю":

    А ти, български знаеш ли? Кой е начело на България по него време? Името звучи ли ти българско? Потомък ли е на Рачо ковача, или е издънка на Хапсбургите, братовчеди на Кобургите и на Уиндзорите?
  • 105 Живко

    6 2 Отговор

    До коментар #91 от "Чочо":

    Я дай факти за тая партенка, че и за Добрич съм го чувал това, ама факти няма. Или го има само написано някъде си?

    Коментиран от #109

  • 106 Левски

    18 4 Отговор
    Викали сме пак Руснаците на помощ.... щот няма кой! 17 самолета! Днес нямаме и толкова! Толкова са преценили че ни трябват продажните германски ходлоги! Напишете за играчките бомби дето са хвърляли гадовете от сащ и англия! Колко деца и техните семеиства са разкъсани от такива играчки!
  • 107 Русенец

    17 5 Отговор
    Едно е сигурно: Анадолската пропагандна машина няма да спре, да използва всеки повод, да ръси антибългарска жлъч и омраза към славянството. Познават се отдалеч, шпионите на Ердоган. Дори предрешени като русофоби.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Русенец

    12 3 Отговор

    До коментар #105 от "Живко":

    Факти ще измислят много бързо. Само да преведе Ердоган сребърниците на тукашните НПО узурпатори - продажните псевдо-историци веднага ще ти изфабрикуват милион факти. История ще ти съчинят. Учебник ще ти напишат. Очите ще ти отворят. И за капак ще ти оплюят архаичното образование и дипломата, че били плод на скалъпена руска пропаганда.
  • 110 Патриот

    7 10 Отговор

    До коментар #97 от "Русенец":

    Май ти си идиот и трол!
    Русофобството е измислен трик на кремълската пропаганда!
    Кажи КОНКРЕТНО, кое не е вярно?

    Защо Ниш не е български?
    Виновни са Русия и граф Кевенхюлер!

    ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

    Вбесена от своеволното българско Съединение,
    Русия-българомразката инспирира Сръбско-българската война!

    Вместо поражение обаче,
    млада България проявява чудеса от храброст!

    В невиждан от времено на Ханибал Картагенски преход марш на скок,
    Българската войска е прехвърлена от турската граница,
    в покрайнините на София!

    Целият свят е изумен!

    Сърбите са обърнати в бяг!

    Убедителна е българската победа при Пирот, след която на 16 ноември, 1885-та година, българската армия се готви да атакува Ниш.
    Но Австро-унгария и Русия са в задкулисна догворка!
    В щаба на сръбската армия е австро-унгарският пълномощен министър в Белград граф Кевенхюлер,
    който предупреждава, че при по-нататъшно настъпление българската армия ще срещне австро-унгарски войски.
    Млада България разгромява Сърбия, но не е в състояние да воюва едновременно срещу две империри-
    Руската и Австро-унгарската...
    Което слага края на войната със Сърбия.
    Но лигитимира пред света Съединението на България!
    Въпреки съпротивата на Русия!

    „И ще познаете истината,
    и истината ще ви направи свободни.”
    (Иоан 8:32).

    ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

    Народ, който не знае историята си е стадо!
    Тези, които папагалстват комунистическият и руският прочит на българската история,
    са И

    Коментиран от #115, #116, #118, #126

  • 111 Джо

    12 0 Отговор

    До коментар #75 от "Полковник":

    Да не се правиме на мъже ?спокойно такива като теб и да искат не могат да се правят на мъже.
  • 112 Димов

    16 3 Отговор

    До коментар #51 от "Патриот":

    На 3-и Март е, защото той договор (Сан-стефанския) е за освобождението на България. А Берлинския е за унищожението й.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Кой68

    22 0 Отговор
    Каква загриженост-да се срине София и на нейно място ще садим картофи !!!Какъв хуманист и колко мило.....Затова ще продължа да твърдя че по- ли_це_ме...рна нация няма..Та те имат още колонии по-света,а се правят на лордове и благородници/и то какви само !/...
  • 115 Русенец

    19 5 Отговор

    До коментар #110 от "Патриот":

    Русофобството било измислен трик на Кремълска пропаганда?!?!? А най-големият трик на дявола е, че е убедил хората, че не съществува. И така вече не само русофобството, но въобще всичко лошо е плод на Кремъл, нали? И Османската империя не е нахлувала на Балканите. Тя мирно и кротко е съжителствала с българите, понеже крайният ислям е такава мирна религия..... Робството и то е измислено от Кремъл, нали? Както и Баташкото клане. Въобще, тук е било цветя и рози, докато българите са живяли на гърба, на трудолюбивите турци. А после са дошли лошите кремлини и са ни освободили от този рахатлък, нали? Абе, да те питам: Ти наистина ли си мислиш, че някой те взема несериозно?
  • 116 Русенец

    17 3 Отговор

    До коментар #110 от "Патриот":

    Ниш ли? А ти ми кажи, защо Цариград не е български? Защо Лозенград не е български? Защо цялата Беломорска Тракия не е българска? Защо Македония остана под турско и не е българска? Защо Северна Добруджа не е Българска? Защо България не е на три морета, както е по Санстефанския договор? И къде ни е 20км коридорна ивица до Бяло море, която ни се полага според Берлинския?
  • 117 Грейс

    15 1 Отговор

    До коментар #75 от "Полковник":

    Малииий, колко доларес изкара след защитата на "милите" амери? ! Не за полковник и, а за лай н ни пагони си
  • 118 Русенец

    12 2 Отговор

    До коментар #110 от "Патриот":

    Не пропагандира комунизъм, а славянофилство и българофилство. А как се нарича онзи, който хули събраха си, за да възхвалява поробителя си? За истинския поробител - султана, те питам. Не за измишльотините ти за Кремъл.
  • 119 образование

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "Дали":

    Разбира се, че не са ръкопляскали комунистите. Благодарение на комунистите и на атнифашистките борби в България, Георги Димитров успява да убеди Сталин, който е в съюз със Чърчил, съюзниците да спрат бомбандировките над България (да припомня - България има фашистки режим по това време и е в съюз с Германия, Италия и Япония). Исторически факти, документирани. Иначе щеше да има бомбандировки до 9.9.1944 г.
  • 120 Девоатин

    13 1 Отговор
    В описаната бомбардировка нашите изтребители дават първата загуба - фелдфебел Йордан Славов - Пирата! Играчки бум са хвърляни и така са целели да деморализират населението и от чиста мръсотия, като знаят, че много от тях ще осакатят деца. Пише го в мемоарите си Стоян Стоянов, как група летци срещат човек, който води сляпото си дете на санаториум. Питали го какво му има и той им казал, че е от ,,подарък от въздуха" - взривила се писалка, нещо такова. ,,Решимостта ни да се бием стана още по основателна", пише Стоянов! А комунистите - Чел съм как партизани като гледат от планината бомбардировките се притесняват и казват ,, Отиде хубавата ни столица" - мемоарите на Нецо Гарвански примерно! Не всички летци са като Списаревски! Има неутрални като Марин Цветков /8 въздушни победи, загинал точно на 9 септември при атака на германски самолети на летище край Ниш/, има и такива с леви убеждения като Неделчо Бончев /вторият Списаревски/ и Генчо Димитров /най малко 5 въздушни победи/.
  • 121 И кво направихте тогава с ме 109?

    8 1 Отговор
    Едно нищо нова показва че които иска да срина бегето ше го направи със или без изтребители ...така че купуването на фъ 16 е пълна безмислица относно сигурноста на бегето
  • 122 калинка

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "провинцията":

    да ама кметица избахте самоковска крадла, дето напълни столицата с кОмпири, а не с човеци

    Коментиран от #127

  • 123 ЧЪРЧИЛ е ВЕЛИК

    9 0 Отговор
    Най-характерно за него било това,че преди да си запали пурата ,Я завиръл на едно много специално място
  • 124 Човек

    15 3 Отговор
    като чете коментарите ще си помисли, че руснаците са бомбардирали София а не англичаните.

    Коментиран от #128

  • 125 Бат Мишо

    20 3 Отговор
    Подобни жертви РАЗСТРЕЛЯНИ ЦИВИЛНИ има и в исперихско - изтребителите от екскорта напускат строя виждайки жътварки на полето ...Мъжете са мобилизарани жънат само жени -добре видимо от самолета ....Спускат се и правят заходи и разстрелват заход след заход легналите жътварки ....БРАТЯТА англичани и американци - на връщане от бомбардировки над Плоещ - да не им тежът патроните ....Баба ми е била на полето и една нейна приятелка на 16 години е била от неизправилите се залегнали жътвари .Баба също е била на 16 вече е била родила леля ми -била е вързана люлката на клоните на крушата Затова ВИ МОЛЯ МНОГО УМНО С ВЛИЗАНЕ В ВСЯКАКВИ АНТИРУСКИ КОЛИЦИИ ЗА ДА НЕ ПЛАЧЕМ
  • 126 Ти си

    8 1 Отговор

    До коментар #110 от "Патриот":

    пример за закона на Гудуин, само че с Русия а не Германия. Независимо за какво иде реч Русия е замесена.
    Или като безсмъртния Мирча Кришан и краставицата.
  • 127 С квото има

    0 0 Отговор

    До коментар #122 от "калинка":

    с това пълни.
  • 128 Бат Мишо

    16 1 Отговор

    До коментар #124 от "Човек":

    В интерес на истината и руски бомбардировачи и изтребители са навлизали -има и свалени руски бомбардировачи над Бг но по ИЗРИЧНА ЗАПОВЕД на ген Конев бомбардировки над градове от руски самолети няма и нападение над цивилни .....Същия ген Конев вика в несвяст като разбира -ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ПЪРВА БЪЛГАРСКА АРМИЯ ОТ МАКЕДОНИЯ , нали ващите са там -на което Гошо Тарабата гордо отговаря В ВАКЕДОНИЯ БЪЛГАРИ НЯМА - и ги оставя на сръбския произвол- нещото което макетата не могат да простят и заради което са ни скапаните отношения с Македония днес И СА ПРАВИ ДА НЕ НИ ПРОЩАВАТ ЩОТО ЗНАЕТЕ ЛИ КАКО СА ГИ ПРАВИЛИ който каое аз съм българин и поиска да пише на паспорта българин ,докато тука си чуруликахте в щастливия комунизъм ....Ще кажете нямали сме избор - ИМАЛИ СМЕ - да не влизаме в антируски алиянси съюзи и коалиции

    Коментиран от #129, #171

  • 129 Бат Мишо

    17 3 Отговор

    До коментар #128 от "Бат Мишо":

    Като внук на царски офицер лежал в белене ви МОЛЯ ИЗЛИЗАЙТЕ ОТ НАТО ВЕДНАГА И СПРЕТЕ МОМЕНТАЛНО ВСЯКАКВА АНТИРУСКА РИТОРИКА И БАЗИ ....И ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН РУСИЯ ДА НЕ ДОЙДЕ ТУК .Тес дето Русия ще пада ще се предава ще губи чее слаба разпадната губеща ще я нападаме ПАК СИ ГИ ГОВОРЕТЕ НО ГЛЕДАЙТЕ ДА НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО С ТОВА ПО НИКАКЪВ ПАРАГРАФ ....Ама НИЩО ОБЩО щото с тос координационен център на НАТО в Варна ,ако оживея после ЩЕ ВИ ТЪРСЯ ЕДИН ПО ЕДИН ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ

    Коментиран от #132

  • 130 Чампоев

    12 3 Отговор

    До коментар #88 от "Ю Кортес":

    Защитаваш тия които избиваха деца и жени ? Децата от Ястребино заплаха ли бяха за царска България ?
    А осъдените за зверства са под надзора на международната общност тъй както и тия с Присъдите на Международния трибунал в Нюрнберг !
    Или и процесът в Нюрнберг са го водели комунистите ?!

    Коментиран от #143

  • 131 Нане

    7 1 Отговор
    шибън ингилизин
  • 132 Бат Мишо

    12 2 Отговор

    До коментар #129 от "Бат Мишо":

    ПС Само един въпро - КАКО мислите че ще направи Русия с координационния център на НАТО в Варна ,като я нападнат ....Давам ви 1 опит да познаете ....На затруднените давам жокер - НАЙ ГОЛЯМАТА ВМС БАЗА на руския флот Севастопол е на 80 -100 км от Варна по права линия а НАЙ ГОЛЕМИЯ Тежък Ракетен Крайцер в човешката история ТРК Москва държи бойно дежурство на 50 км от териториялните ни води ...Тая гемийка към 1994 превъзхождаше по огнева мощ ВСИЧКИ СТРАНИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ а вече има и циркони ОСВЕН 100 тината ядренни бойни глави с мощности дето ако Варна е в центъра на дупката края и ще е към Провадия.ПОЗНАЙТЕ ОТ ЕДИН ОПИТ КАКО ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО НАТО РАЗПЛАЧЕ И 1 РУСКО ДЕТЕ ....120 секунди по късно НЯМА ДА ЖИВЕЯ В ВАРНА А В ЕПИЦЕНТЪРА
  • 133 Бат Мишо

    10 3 Отговор
    Никой ли не разбира че ако нещо се случи и НАТО посегне на Раша - нас румънците и поляците ще ни сгъват и разгъват кът лакърдия на циганска сватба и Сърбия и Турция туй чакат отдавна - да сложат ръка на малкото останали Бг земи ДАЖЕ И ДА ЗАГУБИ после НЯКОГА Русия -како ви грее КАТО ТУКА ЩЕ Е ТЕРМОЯДРЕННА ПУСТИНЯ -НАТО няма да позволи да ни ударят ДА ВЕ ДА -Нато ще отрази разстрел от УПОР - щото да те застрелят със свръхзвукова ракета от 80 км И ДА ТЕ ЗАСТРЕЛЯТ ОТ УПОР Е ЕДНО И СЪЩО и е НЕСПАСЯЕМО....ама после НАТО , Съюзниците .....БЛЯ БЛЯ БЛЯ .....Точно затова им трябваме на съюзниците -ЗА ДА ИМА ПОСЛЕ ЗА ТЯХ обаче НЕ ЗА НАС -докато русия се бави с нас да имат време...КАКВО ПОСЛЕ ЩЕ ИМАШ като си на 80 км от Севастопол Град до който американски СВРЪХМОДЕРЕН РАЗРУШИТЕЛ ДОНАЛД КУК НЕ ПОСМЯ ДА НАБЛИЖИ НА 300 км
  • 134 Бат Мишо

    13 1 Отговор
    ПАК ПОВТАРЯМ Ако Байдън , Меркел , НАТО , Оста , Фюрера или който и ще да е ИСКА ДА СИ МЕРИ ОНАЯ РАБОТА С Путин и Ердоган НИЕ НЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ НИЩО ОБЩО ...Фюрера вече обеща пълна безопасност и да обедваме в Москва на Нова Година 1941 да я посрещнем там.....Сега НАТО ГАРАНТИРА БЕЗОПАСНОСТ .....Ма вярно ли НАТО гарантира безопасност на 80 км от Севастопол - ЗА СЪЩОТО НАТО ДЕТО ВИЕШЕ НА УМРЯЛО ЧЕ РУСКИТЕ РАКЕТИ ОТ КУБА ЩЕ ГИ ПОРАЗЯТ НЕОТРАЗИМО ЩОТО НЯМАТ ВРЕМЕЗА РЕАКЦИЯ ПРЕФВАТ И ТН -или ми говорите за някое друго НАТО можещо кът ни опрът пистолета в главата Рашките и дръпнат спусъка да ни спаси и върне куршума
  • 135 бизи

    3 13 Отговор
    Руската пропаганда се е активирала максимално.Сега остава да благодарим на ссср че ни върна 100 години назад от нормалния свят.

    Коментиран от #137, #139

  • 136 Пламен

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "прав е":

    Чъчил е голям боклук, но ти си по голям
  • 137 Бат Мишо

    18 3 Отговор

    До коментар #135 от "бизи":

    Преди даказваш че СССР те е върнал назад 100 г да земеш да провериш че 1945 в България е имало 38 км асфалтови пътища искаш ли ....Разбирам да ми го казваше някой Германец или Унгарец АМА ТИ,дето прадядо ти 1945 е живял в КОПТОР свивал си е цигара с весник и я е палил с чакмак докато оре с кравичките 5 те си декара земя в държава с 5 % урбанизирано население и 5 завода на кръст БАШ ДА СИ ВЪРНАТ 100 години назад - то како идва искашли да сметнем - да извадим 1945 минус 100 И ДА ПОГЛЕДНЕМ КАРТАТА 1845 КЪДЕТО НИ Е ВЪРНАЛА РУСИЯ - АААА МИ ТЯ Я НЯМА НА КАРТАТА БЕ БЪЛГАРИЯ през 1845 .....А като говориш къкво е направил СССР с България - случайно да знаеш че 1 човек с пура е написал на 1 салфетка в ресторанта НА ТЕБЕ БЪЛГАРИЯ НА МЕНЕ ГЪРЦИЯ -човека е от ,, братска натовска страна,, провели кой е

    Коментиран от #138

  • 138 По малко

    13 2 Отговор

    До коментар #137 от "Бат Мишо":

    Не съм сигурен,че са били 38 км асфалт. По-вероятно са били 10-12 км. Асфалтов път е имало само около царската резиденция в Евксиноград.

    Коментиран от #145, #146

  • 139 Бат Мишо

    11 1 Отговор

    До коментар #135 от "бизи":

    НАКРАТКО ИСКАМ ДА ТИ КАЖА ЧЕ КЪТ СЕ РИТАТ АТОВЕТЕ колкот по се месиш по го отнасяш и сякакви гаранции са АФИФ -затва СЕ СТОИ НАДАЛЕЧЕ КЪТ В ПОГОВОРКАТА ...Щото който и ат да спечели тумната ги ринат конярчетата кът нас САМО НЕУТРАЛИТЕТ И СОБСТВЕНА КОМПЕТЕНТНА АРМИЯ с 6 месеца или год казарма И КАКВИТО И РАЗХОДИ ДА СТРУВА - адекватно въоръжение -НАЙ ЕВТИНОТО И НАЙ ДОБРОТО - кое от НАТО кое от Раша - кът турция ....Койт ти се наведе най много в цената купуваш ....Не КУПУВАМ щото съм в НАТО най скъпите самолети ко ще на хартия да са щото вижте ме къф съм НАТО вец ....Турция купува ли С400 къкто е в НАТО - купува ЩОТО СИ МИСЛИ ЗА ПАРАТА И ЕФЕКТИВНОСТТА И ОТБРАНАТА къкто трябва да правим и ние - нещо за което се иска само 1 -НЕКОРУПИРАНО И НЕБАНДИТИЗИРАНО УПРАВЛЕНИЕ

    Коментиран от #147

  • 140 6ъ6ъъ6

    17 2 Отговор
    И по тая прична, че тия са ни бомбардирали, в центъра на столицата има техен паметник ?!?!
    За това пък паметникът на Руската Армия пречи на всички ?!?!
    Как можехме да се докараме до там, че дбъдем такива предатели на миналото си? Да допуснем НПО-та учат децата ни ,че не е имало турско робство, някакво си мирно и взаимоизгодно съжителство?
    Няма такова предателско племе на тоя свят. Няма и няма и да има, понеже ни зтриват вече 30 години.
  • 141 тъпист

    14 2 Отговор
    Напълно откачил си олигофрен. Пирот и Ниш ги губим след ПСВ в Ньой , когато Ал . Стамболийски подписва капитулацията , известна ката Втора Национална Катастрофа , какви руснаци та гонят , руснаците през същото време си имат достатъчно много дертове , че да се занимават с нас , гражданската им война тече с пълна сила.
  • 142 Бат Мишо

    11 4 Отговор

    До коментар #45 от "сергей":

    Ади кът ривеш за 300 мил долара дето струвала издръжката на руската армия 1944 ДА СМЕТНЕШ КОЛКО Е ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА КАЛАШНИКОВ САМО ,което продължаваш и до днес ....Росле иди питай колко е струвал престоя им в Германия Полша Унгария Чехия Румъния- ДЕТО НЕ СА ИМ ДАЛИ И СТОТИНКА ЩО НЕ ГИ ПИТАШ .....КОЛКО СА ИМ СТРУВАЛИ ПОГРЕБЕНИЯТА на стотици и милъони хора ,градове ,производства ПОГРЕБАНИ иначе са минали евтинджос ко та питам нали-Че сме държавата измъснала се с най мащо щети от губещата коалиция МИНАВАЛО ЛИ ТИ Е ПРЕЗ УМ ДА ПРОВЕРИШ
  • 143 Хи их хи

    5 1 Отговор

    До коментар #130 от "Чампоев":

    Той е като вица за разбирането на шопа за жената! Дето викал-аз тва жената не го разбирам що за чиляк е! Ти го таковаш, а то те целува! Мен някой ако се опита да ме такова, че му откинем главата!
  • 144 щото

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "Прав е бил":

    Сънародниците му са толкова мързеливи и некадърни, че ако някой не им извади картофите, ще умрат от глад.
  • 145 Бат Мишо

    8 2 Отговор

    До коментар #138 от "По малко":

    Проверявал съм - 38 км асфалт е имало 1945 - 18 км е до евксиноград
  • 146 буги

    3 11 Отговор

    До коментар #138 от "По малко":

    Ватниците дори не знаят че магистралите първоначално се стрят с бетон,а в градовете улиците се павират!Ама друго си е руското бездарожие,нали другари?Според официален доклад,първоначалното изграждане на магистралния пръстен в България започва на 4 октомври 1974 г. Трябвало е да бъдат построени три магистрали с обща дължина почти 900 км, които да свържат София, Варна и Бургас. Но до началото на 1990 г. са завършени около 270 км, а през следващите 20 години само още 116 км. Откакто България се присъедини към ЕС през 2007 г., магистралната мрежа нараства с около 60 км годишно, така че към средата на 2014 г. вече работят 50% от планираната обща дължина от 1182 км.

    Коментиран от #151

  • 147 ААА

    11 1 Отговор

    До коментар #139 от "Бат Мишо":

    Дори и да не го купуваме , за тези щури пари които ще се дадат за самолети и кораби , да отбележа , че тези кораби и самолети ще бъдат с нулева преживяемост при война , бихме могли да си усвоим собствен ВПК който да прави дронове . Китай имат модел "Пушка за дронове" която представлява "една Катюша" която изстрелва на веднъж 48 дрона- Камикадзе, няколко такива установки изстрелващи своя боезапас ще изпълнят небето със смъртоносни играчки , и това би имало възпиращ ефект , ще създава мислещи хора , иновации , работни места , експорт , и най вече собствена сигурност , но не така мислят комисионерите.

    Коментиран от #148, #150

  • 148 Бай Дън

    6 0 Отговор

    До коментар #147 от "ААА":

    А кой ви е разрешил да купите нещо от Китай!
  • 149 Щуро Атлантиче

    17 1 Отговор
    Не мога да повярвам, как заблудени атлантици с пяна на уста защитават чърчил-убиеца на на МИРНИ българи.
    Същите сте заблудени като комунисти през 1944
  • 150 Бат Мишо

    10 0 Отговор

    До коментар #147 от "ААА":

    Да прав си родния ВПК не е никак лош - родното ПВО е едно от водещите в света за къс обхват , родната минохвържачка която правехме в Червен бряг със 100 % поражаемост на целите ,родното САУ,Радния автомат Шипка -Каквито и пари да дадем за родно въоръжение и армия и производство ВСЕ ЩЕ СА ПО МАЛКО НАКРАЯ отколкото да храним чужда - и ако не платим с пари ще платим с кръв - още Наполеон го е кацал,, Който не храни своя армия - храни чужда,,

    Коментиран от #167

  • 151 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #146 от "буги":

    Бе ти у ред ли си? 45 година всичко тук е било калдаръм и порутени сгради от бомбардировки. За по-малко от 20 години е положен асфалт навсякъде, и до най-крайната къща на най-последното село. Вдигнати са заводи, електроцентрали, ток има навсякъде и във всяко домакинство. Училища във всяко село, детски градини, стадиони, болници с безплатно лечение. И всичкото население работи, нямаше безработица. Завариха страната на прах и пепел, а я издигнаха до образована работеща република за 20-30 години. Сегашните наследила всички активи на предишните и само продават и отдават на концесия. Нищо не правят, освен да разпродават бащиния. И все се оправдават с комунистите, вече 30 години. Я се скрий.

    Коментиран от #152

  • 152 е па

    4 10 Отговор

    До коментар #151 от "Гост":

    Абе асфалт има и в Сев.Корея и Венецуела и болници също имат и училища са си построили ......да продължавам ли нататък?

    Коментиран от #156

  • 153 123+

    8 0 Отговор
    " Ако знаят народите какви идиоти ги управлявят!!!
    КОРЖАКОВ- охрана на Елцин
  • 154 2423

    9 0 Отговор
    скоро мюслитата ще садят в ингилизките утроби малки мюслета-господин пурета уокър
  • 155 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #51 от "Патриот":

    Знаем, че много мразите дипломираните. Те не кълват анадолска пропаганда от фалшиви НПО, а мислят с главите си. Затова съсипахте образованието в България и замъглихте младите умове с чалга и сеир. Училището може да преподава глупостите на НПО, че нямало клането, че не било робство, че Под игото било измислица, но ние сами си учим децата на истинска история. Няма да заличите истината, нито българите, нито културата, писмеността и вярата ни. Ще си счупите рогата, шейтанчета.
  • 156 Гост

    20 3 Отговор

    До коментар #152 от "е па":

    Лесно е да продължиш нещо, което някой друг е започнал. Твоя вожд и това не можа. Северна Корея може ли да се похвали с постижения като нашите? Е, хайде, постигнете нещо голямо. Вече 30 години няма социализъм. Какво постигнахте? Внос на стари трошки от Германия, турски дънки и вредни храни, политика на данъци до небето, мизерно пенсиониране, нулева здравна система, милиарди за самолети и кораби докато събирате капачки за лечение. Кво ще ми продължаваш? Похвали се с нещо де.

    Коментиран от #173

  • 157 Казуар

    3 9 Отговор

    До коментар #57 от "Папуций":

    Другарю, в СССР има документ за обявяване не война на България.

    Коментиран от #194

  • 158 Варвари

    20 1 Отговор
    Англичаните и американците са били по долни от нацистите. Нацистите са имали определени групи от хора като евреи , цигани с които не са се отнасяли добре, но с останалите са спазвали някакъв морал. Докато англичаните исипват в Дрезден хиляди тонове бонби над цивилното население, а американците хвърлиха атомните бомби без да им мигне окото и отново над мирно население.

    Коментиран от #178

  • 159 Сталин

    7 0 Отговор
    Страшна м*рша ... на*ра се, като подписахме с Хитлер, после много "голям"стана ! От колониалисти и робовладелци, станаха големи хуманисти, тез' рижави травета !!!
  • 160 Дълбоко Виждащ

    10 0 Отговор
    Като гледам с каква лиибов се отнасяте към англосаксонците,оставам с усета ,че не са ни бомбили ,а чай сме пили с тях.....Къщата на Гешев -Фамилната им къща завещано на ШАХМатната федерация от семейството им е пострадала от пряко попадение на авио бомба....Така е строена,че не са могли дори 3етаж да разрушат....Намира се на площад Македония на Улицата дето минава трамвай 7-Май е Стамболийски....
  • 161 иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Фалшиви новини
  • 162 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    интересно кво ли друго е можел да каже чърчил след като ние втора воина му обявяваме .при първата световна чърчил много силно желае българия на своя страна ,но ние против националния си интерес ги нападаме.заради българската потдръжка англичаните губят с огромен брои жертввоиници при галиполи и тва за малко не косва кариерата на чърчил като политик.двадесет години по-късно ни в клин ни в ръкав българия отново обявява воина на англия и то когато англичаните са притиснати и се борят за отселяването си.

    Коментиран от #165, #195

  • 163 ААА

    6 0 Отговор
    Не казах да го купуваме , а да го възпроизведем в родни условия. Имаме достатъчно мобилни платформи на Джугани . Следва обявяване на конкурс на модернизация с БПЛА , държавна поръчка на стойност 500 000 000 или нещо такова , явяват се 20 фирми и безпристрастно и без корупция , се избират 3 които са най- технологично и иновационно изпреварили другите, и им се дава поръчката . Тези 3 фирми са в непрекъсната конкуренция . Хитлер го е измислил , и лично е наблюдавал конкурсите между тях. Да спомена , че в България има Оптикоелектрон - Панагюрище , които са на световно ниво , и биха могли да правят оптичните системи , и термовизионните камери.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Мисъл

    3 6 Отговор

    До коментар #162 от "стоян георгиев":

    Да допълним , че ние като съюзник на Вермахта , започваме да сваляме първи съюзническите самолети , които летят за Плоещ да бомбандират там нефтените съоръжения на германците . До тогава съюзниците не са ни бомбандирали , но когато започваме да ги сваляме , и те дават жертви , Чърчил изпада в бяс и нарежда тези бомбандировки . Както правилно каза Чърчил ни е набрал още от ПСВ където той лично участва с ВМС на Британия в неуспешният десант при Галиполи.

    Коментиран от #175

  • 166 ран

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дали":

    Интересно е дали демократите са ръкопляскали. О извинете, била е царство, нашата родина.
  • 167 ААА

    5 0 Отговор

    До коментар #150 от "Бат Мишо":

    Точно така , още повече не можеш да разчиташ в една по-продължителна война , някой от вън непрекъснато да те снабдява с техника , части , и компоненти . Изчерпваш резерва от техника и капитулираш , като арменците.
  • 168 Готин

    5 0 Отговор
    Така както виждам, единствено по това време България е била някакъв фактор. За това е привлякла вниманието на ,,великите сили,,. От тогава сме ,,послушни,,.
  • 169 Готин

    9 0 Отговор
    Така както виждам, единствено по това време България е била някакъв фактор. За това е привлякла вниманието на ,,великите сили,,. От тогава сме ,,послушни,,.
  • 170 Историческа

    8 0 Отговор
    Ами загинали са невинни хора.На дядо ми сестра му е загинала с цялото си семейство ,децата и мъжа и.Скрили са се в мазето и бомбата пада върху тях.А кооперацията на другия ми дядо,който е вкарал гумите Континентал и ги е произвеждал също е била срината,но те са се евакуирали и са се спасили.Той е бил милионер и е дал на Буров пари да построи банката и е възстановил кооперацията.Брата на Буров е бил комарджия.Истинските факти са много.
  • 171 яко ни лъжат

    6 2 Отговор

    До коментар #128 от "Бат Мишо":

    руски бомбандировач бомбандирал нефтен завод в румъния е паднал около с Иширково Силистренско. Пилотите са спасени и лекувани от селянин от Иширково.
  • 172 Аз.....

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Абсолютно точно! Нито Екатерина Велика,нито Чърчил са се интересувал от МОЯТА РОДИНА.И СЕГА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ТАКА !!!
  • 173 Аз.....

    1 5 Отговор

    До коментар #156 от "Гост":

    Ма здравната система беше недъгава и през 80г.А и вече като гледам идват и внуците им ва власт. ТАКИВА ТАПАНАРИ.......
  • 174 Софиянец

    4 0 Отговор
    То сега е пълно със селски картофи в София.
  • 175 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #165 от "Мисъл":

    има кореспонденция на чърчил с британското правителство през първата световна и тои изключително много държи българия да е англииски съюзник.има предложение за отстъпки на българия в македония и не само!за съжалениебългария решава друго и убиваме ннад 200000 воиника на антантата ,разбиваики цялото южно крило на фронта.изкарваме от воината последователно,сърбия,румъния и русия,а гърция я възпираме три години от боини деиствия.няма как чърчил да забрави за това както и за личния си провал при галиполи подпомогнат непряко от българската армия.за да е още по-гадно ни в клин ни в ръкав българия обявява воина на великобритания в края на 1941 година когато англичаните са супер на зор.
  • 176 Инсайдер

    11 0 Отговор
    Стратег на зоновото бомбардиране е така наречения"професор"Линдеман(от богоисраните).Този садист и дегенерат разработва методите за най-смъртоносни резултати,като огнения смерч-време м/у първа и втора вълна,количество запал.бомби на кв.миля,атм.условия,гъстота на застрояване и т.н.Целта: Колкото се може повече мъртви гои.В книгата Бомбардировката на Дрезден всичко е описано с най-големи подробности...Това са им Евроатлантическите либерално юдомасонски ценности
  • 177 Стефан

    9 0 Отговор
    Дебело прасе ти се радвай че не можаха да се разберат двамата диктатори щото сега щяхте да садите МУШМУЛИ , а на Балканите сте воювали и бая бой изядохте, турците ви пометоха при Галиполи, а ние при Дойран ви показахме какво е български войник, помня че луфтвафе ви срина град Ковантри, а в Лондон се криехте като мишки.
  • 178 Кински

    4 2 Отговор

    До коментар #158 от "Варвари":

    Освиенцим Аушвиц Дахау бухенвалд голям морал са имали нацитата
  • 179 Кински

    0 7 Отговор
    И първите бомбандировки от то Зи тип са почнали Луфтвафе над лондон.ние сме били съюзници на Хитлер .така че кво има да се коментира кво е наредено от Чърчил .война е било и такава е била ситуацията .а след 9 септември колко хора са били убити.в сравнение с бомбадировките къде са умрели повече хора от Чърчил или комунягите
  • 180 един от всички

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "сергей":

    Сергейчо,в момента,в който подписваме договора с Германия (която е във война със СССР ,то де юре ние обявяваме война на СССР (както и на САЩ,Веилкобритания и т.н.). Никой друг не ни е нас нападал,никой не е убивал българи,освен Великобритания и САЩ.Недей гледаш да замажеш това зверство,с влизането на съветските войски ,които са посрещани навсякъде с цветя и музика,и народни веселия. Пушка срещу българин не е гръмнала!
  • 181 Мирослав

    2 11 Отговор
    Всъщнодт това изречение за картофите е една легенда която много удлужливо се насажда проруски кръгове Кога е казано,пред кого,къде е документирано никой не казва. Хубаво е да ни се припомнят исторически събития,но нека каато му дойде времето да припомним и за руските бомбардировки.. даа има и такива и не са една и две,една Варна е била бомбардирана също изцяло по жилищни райони не казарми,целенасочено са избивали цивилни,припомняйте ги тези не ща като му дойде времето.

    Коментиран от #182, #196

  • 182 Стига лъга

    14 1 Отговор

    До коментар #181 от "Мирослав":

    Глупости, обект на морската бомбардировка от съветските пилоти бяха брегови обекти и военни пристанищни съоръжения във Варна и Евксиноград?

    Не цивилно население като англо-краварите!

    Коментиран от #184

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 стоян георгиев

    0 9 Отговор

    До коментар #182 от "Стига лъга":

    руснаците бомбандират българия без да сме във воина!тва за теб проблем ли е?освен че ни бомбандират ни торпилират и корабите .много от които търговски много от които пълни с бягаши за палестина евреи.тва за теб проблем ли е?освен това ссср докарваше у нас терористи и оръжие за тях без да сме във воина.тва за теб проблем ли е другар?или е нормално да ти пращат терористи,оръжие за тях и да се трепат българи без даже да сме във воина.наи-големия световен атентат за времето си този в света неделя пак е съветска работа.оръжието и организацията както и парите за организаторите са съветски!

    Коментиран от #186, #188, #189

  • 185 Светлин

    7 0 Отговор
    Историята е позната на всички. Чърчил е бил същия сатрап, пияница и комплекса като Сталин и Хитлер.

    Коментиран от #187

  • 186 хихихиххи

    12 2 Отговор

    До коментар #184 от "стоян георгиев":

    Колко града са бомбардирали руснаците, колко кораба са торпилирали? Че както ги описваш те направо са потопили България до Годеч! Я дай факти за руската "работа" при атентата в църквата "Света Неделя"!

    Коментиран от #197

  • 187 Нещо си там

    1 1 Отговор

    До коментар #185 от "Светлин":

    Сталин? Пияница?
  • 188 Хитрата сврака

    9 0 Отговор

    До коментар #184 от "стоян георгиев":

    Глупости на търкалета. България през Втората световна война е предоставила пристанищата си за военни бази на немския флот и морската им авиация. Българският търговски флот е предоставен на Германия да вози немски товари и не случайно целият до шушка е потопен. Потопен е и един кораб с евреи,защото са се правили на хитри и евреите,и българите. Корабът е български,натоварва евреи от румънско пристанище под панамски флаг,демек,че е от неутрална страна. Само,че докато пътуват Панама обявява война на Германия и когато пристигат пред Босфора разбират за войната от турските власти,които не искат да ги допуснат. Смъкват панамския флаг за да не ги потопят немски подводници и по този начин се превръщат в български кораб,тоест лигитимна цел за потопявяне от съюзническите подводници.

    Коментиран от #198

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Димитров

    1 0 Отговор
    Ха така,истината трябва да се припомня.Ако може,накои да проумее някои неща,ако може!
  • 191 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Софиянец":

    Пишеш пълни глупости!
  • 192 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "сергей":

    В том 9 на академичното издание “Иcтоpия нo Бългаpия” cе посочва, че към cептември 1944 г. Германия натрупва задължения за сумата над 38 милиopдo лв, от които към чаcтни бългopcки лицo 2 милиаpда лв."
  • 193 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    КАТО ИМ ДОЙДЕ ВЪЛНАТА , КАКТО Е ПРЕДРЕЧЕНО С ИМЕТО , НЯМА ДА СТАВАТ И ЗА КАРТОФЕНА НИВА .
    А НИЕ ЩЕ СИ САДИМ КАРТОФИ , И ЩЕ СИ ЧУВАМЕ ОВЦЕ ....
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #162 от "стоян георгиев":

    Разбира се, че взимаме страна против националният ни интерес. Нали затова ни нагнездиха оная кукла на конци - князът ни с небългарски корени, кръв и съзнание. От самостоятелното решение на един, после е страдал цял народ. Че и още страда от последиците, наложени ни от загубването на тази, че и на следващата световна война. Вече почти 630 години България се управлява от българофоби. Има ли друга страна в световната история, с подобна унищожителна политика? Някога, въобще, някъде?

    Коментиран от #199

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #186 от "хихихиххи":

    другар като пиша си записваи.образовам ви безплатно и вместо да благодариш като типичен комунист се дървиш.та руснацитте бомбандират без да са ни обявили воина поне три български града.бомбандирани са русе,горна оряховица,и казанлък.тва е без да сме във воина пак повтарям. потопени български кораби от ссср са поне четири.загиват близо 1000 човека.атентата в света неделя е организиран от съветските служби.българите са само изпълнители.заловени са парите с които е плащано.става въпрос за долари намерени у клисаря подпомогнал терористите.всички които успяват да се отскубнат от полицията бягат в ссср.
  • 198 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #188 от "Хитрата сврака":

    тва дето си го писал не е вярно.евреите не се правят на хитри а бягат с цел спасяване на живота си.пътуват цели семеиства над 700 човека.стигаики до истанбул се намесва англииския посланник и вдига скандал при което на клетниците е забранено да продължат към палестина ,а кораба им е изведен в открити води и изоставен.явно англичаните дават инфо на руснаците които потапят съда и загиват всички!тва е истирята на кораба струма.що се отнася до българското сътрудничество на немците то е псотигнато и със съветски натиск.българия се присъединява към оста преди да се скарат хитлер и сталин и българия е натискана от ссср да везе в пронемския съюз.в последствие без предупреждение руснаците почват да воюват в български тереториални води без да се съобразяват с това че ссср и българия не са във воина.през цялата втора световна воина в българия има съветско посолство и консулство и руския посланниk си е в нормална ситуация.през това време обаче в българия идват парашутисти,подводничари и т.н. терористи .
  • 199 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #195 от "Русенец":

    фердинант е голяма грешка,но си е наша българска грешка.докара го стамболов и го възпита по свои образ и подобие.после ученика утрепа учителя си и направи още маса щуротии.вместо обаче да го обесим на площада ние търпяхме впоследствие и сина му и внука му.та вината си е у нас.всички държави в европа са имали царе които не са местни,но царете много добре са си правили сметката в държави с национално отговорно население!
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.