16 Ноември, 2020 13:01 7 284 64

Западът изостави Армения

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан

Християнската демокрация в регион, доминиран от ислямисти и диктатори, сега трябва сама да се грижи за себе си

Западът изостави Армения - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът изостави Армения - християнска демокрация в регион, доминиран от ислямисти и диктатори - и сега тя трябва сама да се грижи за себе си. Съседният Азербайджан иска да получи контрол над Нагорни Карабах и макар формално от 1994 г. да съществува режим на прекратяване на огъня - на езика на дипломацията той се нарича „замразен конфликт“ - изминалите 30 години от сключването му бяха по-скоро тридесетгодишна война, пише британското издание The Spectator, цитирано от Агенция "Фокус".

През това време най-малко 3500 души загинаха при гранични схватки и двете страни организираха артилерийски обстрел, снайперски атаки и изпращаха своите отряди от командоси през фронтовата линия. По време на обострянето, започнало в края на септември, са загинали над 1200 души. В понеделник вечерта, 9 ноември, когато азербайджанските войски превзеха стратегически важния град Шуша в Нагорни Карабах, страните се договориха за прекратяване на огъня. Но по-голямата част от арменците не харесаха условията на това споразумение. Мнозина излязоха на протест срещу него и като цяло арменците не се отпускат и са готови да продължат войната.

За 150-те хиляди жители на Нагорни Карабах състоянието на готовност за война е нещо познато. Столицата на региона Степанакерт, която е била построена през съветската епоха, има много графити и паметници, празнуващи победите в този конфликт. Добре функциониращата система против въздушни нападения позволява на жителите да бъдат предупредени навреме за опасността, за да могат да се скрият в своите бомбоубежища. Всеки в Нагорни Карабах, или има роднини, които вече служат на фронтовата линия, или самите те доброволно ще отидат на фронта..

За арменците Нагорни Карабах е нещо свещено. В края на септември, когато отново започнаха пълномащабни военни действия, още в първия ден около 10 хиляди арменци доброволно грабнаха оръжие. Междувременно представители на арменската диаспора от около 11 милиона - предимно потомци на избягалите от Османската империя арменци по време на Първата световна война - започнаха да изпращат пари и да организират хуманитарна помощ. Дори Ким Кардашиян излезе в подкрепа на Нагорни Карабах, демонстрирайки позицията си на 67 милиона свои последователи.

Арменците, включително Ким Кардашиян, са убедени, че Нагорни Карабах винаги е бил арменски и че е станал част от Азербайджан само в резултат на машинациите на Сталин. Арменците, които се бориха до смърт в началото на 90-те години, за да осигурят отцепването на Нагорни Карабах, твърдят, че са много по-подготвени за ожесточена борба от азербайджанците. „Азербайджан се бори само за територии, а ние се борим за родината си“ - това е мантрата, популярна сред арменците.

Въпреки това, последните шест седмици военни действия показаха, че само със смелост няма да се стигне далеч. Днес богатият на петрол Азербайджан разполага с по-модерни оръжия, включително безпилотни летателни апарати, способни да удрят някога непревземаеми артилерийски позиции в планините на Нагорни Карабах. Авторитарният президент на Азербайджан Илхам Алиев се радва на подкрепата на турския президент Реджеп Ердоган, който вижда Азербайджан като част от голямата тюркска империя. „Защо християнските страни не се притекоха на помощ?“ – се питат арменците.

Ердоган е обвиняван, че тайно оказва военна подкрепа на Алиев, включително се твърди, че му е изпратил закалени в битки сирийски наемници, които са поели функциите на ударни части. Не е изненадващо, че Армения смята, че е трябвало да получи по-видима подкрепа от Запада, а не само писания от Ким Кардашиян. Русия, традиционният съюзник на Армения, досега само е помогнала за договаряне на две примирия, които и двете страни бързо нарушаваха. Сега обаче не е ясно колко добър съюзник може да бъде Путин за Армения. Преди две години в тази страна се проведе успешна „цветна революция“, в резултат на която Никол Пашинян стана министър-председател на страната. Неговото правителство предприе закъснели демократични реформи, в резултат на които някои членове на арменската диаспора се завърнаха в родината си, убедени, че страната най-накрая има бъдеще. Разбира се, всичко това сега е в опасност.

Това крайно непопулярно мирно споразумение се оказа катастрофа за Пашинян, който всеки момент може да бъде свален. Алиев с радост нарече тази сделка "капитулация", защото Азербайджан ще получи контрол над Шуша, както и над някои други заграбени райони на Нагорни Карабах.

Никой обаче не може разумно да обвини Алиев в незаконното завземане на територии, тъй като формално Нагорни Карабах все още е част от териториите на Азербайджан. Според Алиев той иска отново да засели азербайджанците на тази земя, които са били принудени да избягат оттам по време на конфликта от 1988-1994 г., и да възстанови контрола на Азербайджан върху своята територия.

Алиев обеща, че етническите арменци, които живеят там, няма да бъдат ощетени. Неговите съветници твърдят, че животът под контрола на Азербайджан ще бъде по-добър от живота в малко незаконно държавно образувание, което никога не е било признато от международната общност. След три десетилетия на „бавен конфликт“ и шест седмици жестоки боеве шансовете за междуетническа хармония в Нагорни Карабах са изключително малки.

Арменците все още си спомнят случая с лейтенант Рамил Сафаров, азербайджански офицер, който намушка и уби заспалия си арменски колега с брадва, с когото се е обучавал по програмата на НАТО „Партньорство за мир“ през 2004 г. По-късно Алиев го помилва и днес много азербайджанци смятат Сафаров за национален герой. Според арменците, ако случаят със Сафаров говори за нещо, това означава, че на обещанията на Алиев не трябва да се вярва.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    20 59 Отговор
    Не са ви изоставили, а приготвили да се влеете в новия СССР, също както Кочинката.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    94 32 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    По-добре в СССР отколкото с краварите. При СССР даже имахме двама космонавти.

    Коментиран от #6, #45

  • 3 Де Факто

    91 23 Отговор
    Това ни чака и нас.Докато могат ще ни дерат кожите, а после ЧАО.От великите сили единствено Русия НЕ ИЗОСТАВЯ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ.

    Коментиран от #7, #10, #57

  • 4 Хасан

    55 33 Отговор
    Една безмислена война породена от национализъм и исторически реваншизъм от арменци в Европа и САЩ ,които никога не са били в Армения но винаги подклаждат насилие и реванш

    Коментиран от #12

  • 5 Моше

    60 18 Отговор
    Нагорни Карабах не е признат даже от самата Армения. Как тогава запада е изоставил Армения, които е незаконно окупиран?

    Арменците лежаха 30 години на стара слава, азерите си строяха държавата и армията. Армените лапаха мухите после запада виновен.
  • 6 Българина

    80 16 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Колега, ако започна да изреждам какво имахме по времето на СССР, няма да ми стигне нета.Само казвам АЕЦ, през 1974-та, и спирам.

    Коментиран от #17, #22

  • 7 Армен Саркисян

    24 71 Отговор

    До коментар #3 от "Де Факто":

    Де факто точно Русия изоставя приятелите си. Примери колкото искаш, защото Русия е империя и е важно само тя да е добре. И Армения е последния и нагледен пример.

    Коментиран от #9, #56

  • 8 1234

    65 7 Отговор
    Западът не направи нищо след Арменския геноцид, защо да прави нещо сега. Самият запад няма кой да спаси от мигранти и ислямизъм
  • 9 Армен Дуду

    86 9 Отговор

    До коментар #7 от "Армен Саркисян":

    Приятелче, Русия пожела "приятен път" на Армения към "демократичния" запад.Хем искат да са НАТОвска държава,хем се надяват Русия да им помага!!!!!Няма как да стане.

    Коментиран от #15, #59

  • 10 Пане

    22 28 Отговор

    До коментар #3 от "Де Факто":

    Не изоставя ли? А разпадането на СИВ и Варшавския договор какво беше, а? Заряза а ни насред нищо то да се оправяме.
  • 11 Патреотарски пещерни драми

    9 20 Отговор
    Азиатски диваци !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фокус

    30 18 Отговор
    Тази агенция би трябвало да знае, че арменците в случая са агресорите.
  • 14 Сандо

    19 3 Отговор
    Посредствено писание предназначено за посредствени читатели.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Варна и Бургас

    12 24 Отговор
    са вече руски анклави.

    Коментиран от #21, #24, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бъдещето е в технологиите...

    5 19 Отговор
    Мускулите и патрЕотичното начало са без значение... всеки натовски гей, може да изпепели някоя кочина, с едно натискане на копчето, докато си пие кафето... Българи, стойте далеч от всичко азиатско !!! Освен чака-рака, наргиле, Хюндай и Japan
  • 20 Хасан

    22 21 Отговор

    До коментар #15 от "Армен Саркисян":

    Да и никой не е нападал Армения ..Азербайджан си взема обратно райони " пояс" около Нахчиванска азерска автономна република ,която също е част от Азербайджан...депортираните азери ще се върнат в бащините си огнища , ще се създаде азерска администрация и полиция , арменците ще си имат културен статут с училища ,църкви и ще живеят много по добре в Азербайджан
  • 21 Сичкоото рууснак само правоокатор

    9 19 Отговор

    До коментар #16 от "Варна и Бургас":

    Всичките земни кълбета са руски и се движат с руски двигатели.
  • 22 Да не ти изреждам....

    12 17 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Какво нямахме...

    Коментиран от #37

  • 23 Хасан

    16 19 Отговор
    Армения ще се отърве от историческото бреме ,ще скъса с лобито в Сащ и Европа ,ще се откаже от териториални претенции към Турция ,Азербайджан,Грузия ..Турция ще вдигне ембаргото и ще се отвори" пътя на коприната "
  • 24 В грешка си...

    6 17 Отговор

    До коментар #16 от "Варна и Бургас":

    Нормални хора, купили имоти в България, за да избягат от пещерния Рай !

    Коментиран от #36

  • 25 братюги

    9 16 Отговор
    Откровенна лъжа Ерменците членуват в единен военен съюз с Непобедимите които им се притекаха на помощ чак като изгубиха войната Също като на Югославия
  • 26 Божкееее

    36 4 Отговор
    Че кой е казал,че на "западния" свят,който е католически му пука за православния.Та именно с католиците ни е враждата още от времето на франките и цар Симеон Първи!Католиците(кръстоносците) са опустошавали православните земи.С бездействието си(мълчаливо съгласие) са допуснали османците до Виена,и чак тогава се сюзават помежду им,за да ги отблъснат.В половината история на османците са съюзници с тях,с другата религия и никога с нашата праеославна религия!Та арменците да не се чудят!
  • 27 ха ха

    8 3 Отговор
    Ако им вдигнат данъците знаеш ли колко бързо ще избягат Те и сега искат да продават имотите си поради тотално обедняване
  • 28 Манги

    7 10 Отговор
    Скоро и Кържали

    Коментиран от #35

  • 29 Хаха

    24 3 Отговор
    Ким Кардашиян подкрепяла... Те всички арменци така подкрепят...я от САЩ, я от Франция. Вместо да смучат облаги от други държави като кърлежи...да бяха хванали по един автомат.
  • 30 Ала бала

    36 5 Отговор
    Няма такова нещо като "дървено желязо" , да си си избрал за съюзници НАТО и ЕС , да подаваш молби за членство , да вкараш руски представител в затвора , и да искаш после от Русия да те пази, това е олигофрения . Нали НАТО е най- силната, най- могъщата , най-отговорната към своите съюзници военна организация , член 5-ти , ала бала .

    Коментиран от #33, #47

  • 31 Gost

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пичо":

    И ти също миризливо дупе
  • 32 Нашмурлан Нашмурлаев

    6 18 Отговор
    Всички бягат от Империята на Злото Рушлямистан.... Погледнете днешните новини за Молдова, предишните за Армения, Украйна и кой ли още не.....
  • 33 Ала Пугачова

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ала бала":

    А руската база в Армения защо не я включи в списъка
  • 34 Българина

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Варна и Бургас":

    Радвам се ако е така, защото наскоро ерДУХАН каза, че и Варна е тяхна-турска.

    Коментиран от #38, #46

  • 35 Сичкоото рууснак само правоокатор

    1 7 Отговор

    До коментар #28 от "Манги":

    Колко скоро?
  • 36 🐷 Боко ТИКВАТА

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "В грешка си...":

    И ние нормалните купуваме в Барцелона, за да избягаме от нашия пещерен Рай. :-)

    Коментиран от #41

  • 37 Българина

    14 3 Отговор

    До коментар #22 от "Да не ти изреждам....":

    Нямахме ГЕЙпаради.Достатъчно ли е?! :-)
  • 38 Сичкоото рууснак само правоокатор

    2 8 Отговор

    До коментар #34 от "Българина":

    О, милото. То се радва! Ердоган на сън ли ти говори?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Нормално да мислиш така...

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "🐷 Боко ТИКВАТА":

    Ние сме проекция на оня освободителния рай...
  • 42 Защо

    2 3 Отговор
    Аз не си спомням Армения, нито при Пашинян и нито от тези преди него да я проявявала интерес за членство в ЕС, НАТО и др. ?
  • 43 ДжафДжаф

    11 2 Отговор
    Няма петрол, няма газ, само едни голи чукари като гледам кадрите от военните действия. За чий чемер да им помагат!? Нямат дори обща граница с Русия, която да използват като плацдарм за действия против Русия! Азербеджан им е ценен, дори и без да броим петрола! Усигурява им излаз на Каспийско море за евентуални действия против Русия, а пък ако успеят и да ги скарат с Иран, направо голем кеф за евреите! То не случайно евреите ги снабдяват с ракети и дронове!! Азерите, макар и племе от тюркски произход, все пак са преобладаващо шиити, а и територията дълго време е била под контрола на персите! Всъщност ако не беше Русия и войните, каито Русия води с Персия в края на 18-ти началото на 19-ти век, сега от турчетата, наречени азери нямаше да има и помен! Всъщност и азерите и арменците дължат своето съществуване на географската карта именно на Русия, както и ние разбира се! Те това е положението другари.

    Коментиран от #49, #53

  • 44 Чук

    5 2 Отговор
    Малките държави точно затова са малки - щото все си търсят някой батко, когото да слушкат - и през ум не им минава да се напънат и сами да си свършат работата.
  • 45 Значи гледай

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    сега, по космонавти на глава пт населението и китайците не може да ни бият.
  • 46 ГРАД ВАРНА

    6 7 Отговор

    До коментар #34 от "Българина":

    ПО ДОБРЕ С ТУРЦИТЕ ОТКОЛКОТО С РУСНАЦИТЕ АНАДЪМУ
  • 47 СМЕШКО

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ала бала":

    ала-бала са твоите приказки. армения СЕ НАМИРА В СЪЮЗ С РУСИЯ.точка.затова чака помощ от тях.къде щяла да ходи са приказки ала-бала на комшийката. арменците искаха руснаците да воюват вместо тях.купуват оръжие от москва, но то не върви с живата сила. християнството тук въобще не трябва да се меси. преди да почне войната в азербейджан живеят 35 000 арменци, в армения- нито един азер! това да ви говори нещо?

    Коментиран от #48

  • 48 БИБИКЯН

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "СМЕШКО":

    ДА А ЗНАЧИ В АРМЕНИЯ Е МНОГО ХУБАВО
  • 49 смешко

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "ДжафДжаф":

    в иран има между един и десет милиона азери/ няма държавен интерес за преброяването но азерите там имат известна представа за количеството на етноса си./в турция има осем милиона азери. за ваше сведение: в щатите за арменците казват, че са хора, които ако в хотел ги настаниш ,след десет дена живеене в него почват да настояват, че хотелът е техен. сега има видеа от руските миротворци, снимали напуснатите арменски селища: големи работилници, произвеждащи фалшиви арменски "паметници от преди 1000 г.", които после "се изкопават" в завзетите преди 30 г. азерски територии. да, в шашмите арменеца го бива, но да воюва, както се видя, не.
  • 50 Полезно 21

    1 1 Отговор
    Хора като Ванга са казали че комунизмът ше се завърне, но те като са предричали това , всъщност даже са казали горе - долу годините , така че много е важно да се знае за кои години са пресказали това че ше е така !
    Нужно е да се забележат годините, а не "нещо друго" !
    Пророци от различни държави са предсказвали, че ще има рай В ЖИВОТА НА ТОЗИ ЖИВОТ !
    Другите варианти са 3 светвна война, но тя никога няма да започне, защото не ни трябва такава трагедия !
    Конкретно за 21 век не е било предсказвано , че ще има комунизъм !
    За 21 век е предсказано, че ще има рай или 3 световна война !
    Аз смятам и избирам - РАЙ в живота на този живот !
    Предсказано е че България ше се освободи чрез висше, това означава че трябва да стане типично българска, финансирането и дриги неща трябва да бъдат в България и да са от България !
    Предсказано е че България, заедно с Русия ше оправим света !
    Това означа че трябва да стане без помоща на хората , които причиниха умишлени мъки и нещастия на нас - българите !
    Например в България не е възможно БЪЛГАРИН да има бизнес, за който да наеме управител, който да поддържа бизнеса му, а СОБСТВЕНИКА по цял ден да прави други неща, но не и да работи !
    Нещо лошо ли има в това ?
    В крайна сметка , както има работливи хора , които нямат нищо против да работят и даже им доставя удоволствие да работят, това е добре, ама има други хора , които нищо не става от тях, това означава, че трябва да имат бизнеси и да имат към тях наети управит
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 смешко

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "ДжафДжаф":

    допълвам, защото коментара ви , като цяло, ми хареса. след разпада на ссср, властта на азерите, доколкото е твърда диктатура, е световно уникална със странния за мнозина факт, че бидейки ислямска държава, СТРОИ СИНАГОГИ и е в прекрасни отношения с израел, перфектна толерантност към евреите, живеещи там. турските дронове байрактар-2 се прочуха в ЛИБИЯ. те спечелиха войната в карабах. заедно с израелските дронове-камикадзета или оператори-наводчици. в либия светът не вярваше на видеата, как дроновете трошаха руската супер-пупер техника. но войната в карабах вече стана първа страница на новия вид война въобще, за целия свят.
  • 54 gost

    3 6 Отговор
    Предаде ги руското джудже Вова, който предпочита ласките на султана отколкото да защити съюзниците си. Това трябва да е пример за всички които блянуват за съюз с Русия.
  • 55 минчо

    3 3 Отговор
    И ЗАПАДА И РУСИЯ ИЗОСТАВИХА АРМЕНИЯ.УЖ ХРИСТЯНИ А ТЕ ПОМЯРИ.АА ДАВАЙТЕ МУНУСИ НО КАТО ДОЙДЕ ТУРЦИЯ ТУК ?НИТО ЗАПАДА НИТО РУСИЯ ЩЕ ПОМОГНЕ.....ААА ЩЕ ХРАТЯТ МИРОТВОРЦИ ДА ДА ЗАБРАВИХ
  • 56 Пею Яворов

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Армен Саркисян":

    Кой дявол ви караше да избирате соросоид за премиер? Май същият, който ни натрапи Тиквата!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Иван

    4 2 Отговор
    Каквото търсеха си намериха. По тая логика Запада изостави и Азербаджан, защо Армения. Какво са повече те и никои не е задължен да им помага
  • 59 Минаващ от тук

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Армен Дуду":

    Да, четох това някъде. Наблюдатели някакви. Точно това казаха. Арменците искат да цицат от много майки май.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 sd123

    1 0 Отговор
    Да, така е ,но Армения сама си е виновна че заложи 100% на Русия като гласува в ООН в подкрепа на руската окупация на Крим, Украина и Ггрузия. В резултат Европа нямаше никакъв интерес да защитава Армения. Да не говорим че Европа чака газ от Азерите.
  • 62 sd123

    0 1 Отговор
    Лошото е че русоидските болни мозъци в България не си правят изводи, освен да обясняват че Жужин е гениален - а всъщност загуби войната от Турция. Турция ще нападне и България-това е въпрос на време. Само американски военни бази в Бургас могат да помогнат. Но русоидите в България начело с една тиква и един фигурант няма да го позволят.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.