Last news in Fakti

18 Ноември, 2012 10:45 932 0

Бойко Найденов: Политически избор на главен прокурор би надминал скандала "Марковска"

  • бойко найденов-
  • главен прокурор-
  • цацаров-
  • марковска
Бойко Найденов: Политически избор на главен прокурор би надминал скандала "Марковска" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преизбраният за шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов определи пред бТВ като несериозна възможността да бъде номиниран за мястото на главен прокурор, каквато временна длъжност заема в момента. Той коментира лаконично единствената до момента кандидатура на председателя на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, който е известен като фаворита на ГЕРБ.

Според Найденов, ако в случая става въпрос за политически обоснован избор, скандалът би надминал този около Венета Марковска и избора й за конституционен съдия от квотата на парламента. Шефът на Следствието каза още, че промените в процедурата за избор на главен прокурор, които бяха направени в последния момент, могат да поставят сянка върху неговата устойчивост и прозрачност.

По казуса „Марковска” той допълни, че прокуратурата, която изпратила в последния момент писмо до президента, не трябва да бъде обвинявана, тъй като това писмо, съдържащо сигнал по медийна публикация, е било предоставено още при номинациите в парламента. Не би трябвало обаче да се надценява ролята му, твърди Найденов. Той даде и личен съвет към Марковска – да си вземе отпуск, докато ситуацията се уталожи.

Във връзка със своето назначение като временно изпълняващ длъжността главен прокурор той отрече слуховете, че е политически обвързан. „Може би това е една от бедите - изборът на главен прокурор се политизира и драматизира прекалено”, смята Найденов.

По думите му мандатът на главния обвинител е твърде дълъг и не може седем години цялото общество да бъде заложник на моментното състояние на един човек. Макар че отхвърли категорично варианта той да се бори за поста, Найденов заяви, че ако има възможност, би съкратил драстично състава на прокуратурата, тъй като в момента се получавала една неравномерна натовареност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА