ФАКТИ.БГ

Проф. Трендафил Митев: Македонизмът премина в настъпление!

Защо управляващите в Скопие не приемат българските условия?

Публикувана: 3 Декември, 2020 16:00
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4943
Проф. Трендафил Митев: Македонизмът премина в настъпление!
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 44 гласа.
В новата история на света липсва подобен прецедент: една самоотрекла се от бащите и дедите си власт, да се опитва да заграби историческото наследство на най-добронамерения си съсед!?
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на проф. Трендафил Митев за "Епицентър"

Трендафил Митев е доктор на историческите науки.
Негови са трудовете „Налагането на личния режим на княз Фердинанд и социалдемокрацията в България“ от 1981 година, „Генерал Георги Вазов: Военно-политическа биография“ и „Генерал Никола Иванов: Военно-политическа биография“ (1985). Специализира в Киев, Санкт Петербург, Краков, Южноилинойския и Станфордския университети.
Автор на десетки научни монографии, сред които „Македонобългарският Централен комитет в САЩ (1918-1919)“, „Българската емиграция в Америка и борбите за освобождението на Македония“, „Документи за Македония на българската емиграция в САЩ, Канада и Австралия (1900-1945)“ и др.

От 1995 година е член на Македонския научен институт и негов председател от 2008 до 2014 година. Професор по политология в УНСС.

Сагата в отношенията между България и Република Северна Македония тази есен ескалира. Нормално беше да се очаква, че след като един член на ЕС формулира поредица от причини, поради които смята, че двустранните му отношения с един кандидат за членство не са изчистени, то кандидатът да се постарае да поправи допусканите грешки в миналото.

На практика обаче се случи нещо съвсем друго – в Скопие горя българското знаме, нанесоха се лични обиди на българския външен министър – дори президентът Стево Пендаровски се нахвърли с обвинения за „неизживян живковизъм“ в София „по македонското прашане“!?

Ясно е – македонизмът премина в тотално настъпление! Точно това налага да обясним истината: защо управляващите в РСМ не искат да приемат българските условия за членство в Европейския съюз.

1. Защото доста хора в Скопие като се тръгне от Киро Глигоров и се стигне до несравнимо по-незначителните като Перо Ивановски, Трайче Груйовски и др, които имат вина за избиването на 30 000 българи и хвърлянето в затворите на други над 130 000 души след 1944 г. съвсем доскоро бяха живи. Те - инквизиторите на своя народ и тяхното близко обкръжение, не смеят да признаят абсурдността на своите злодеяния. Защото насилственото създаване на „македонската нация“, на антибългарска основа, на Балканите има за аналог само безчинствата, извършени срещу българите по време на помохамеданчванията реализирани от султаните.

2. Защото все още са живи „учените“ от кохортата на „Блажетата“ – Ристовски и Конески. Те извършиха най-голямото интелектуално престъпление в културната история на Европа. Защото в средата на ХХ век/!?/ се опитаха с „наука“ да отнемат историческата памет, духовността и самосъзнанието на оцелялата част от своя народ. И тези „доброволни еничари на перото“ не искат да отрекат своя фалшив живот, създал планини от книжнина, из чиито страници се въргаля сурогата „неомакедонистка наука“.

3. Защото са живи хилядите българи в Македония, които въпреки репресиите запазиха своето национално самосъзнание. (Над 110 000 от тях дори взеха български паспорти на базата на доказателства, с оригинални документи, за своя национален произход.) Ако властта в Скопие приеме условията на българския парламент от есента на 2019 г., тя ще трябва да признае и пред тези честни хора, че те са били прави, когато са осъждали и осъждат миналата дейност на своите насилници.

4. Защото вторият държавнотворен фактор в РСМакедония – албанците, са етнос с двехилядна история на Балканите. Следователно, според македонистите, не върви някак си те, които претендират да играят лидерската роля в Скопие, да си признаят, че са един исторически младенец, едва навършил 75 години!?

5. Защото първият разгром на македонизма, нанесен от Гърция с Преспанския договор, елиминира едната гигантска фалшификация, свързана с древногръцката история при градежа на младата македонска държава. Затова македонистите смятат, че за тях ще е истински ужасно, ако им се наложи да признаят и втората фалшификация, свързана вече с българската история.

6. Защото, за да са относително равностоен партньор на албанците, на македонистите им се ще да се представят поне като единствен създател на третата писмено книжовна цивилизация в Европа (след гръцката и латинската) - старобългарската. И така, в някаква степен, да им се „изравни престижа“ с албанците, защото македонците дори са „дали азбука на българите“ и „книга на вси славяни да четат“!?

7. Защото след обявяването на независимостта в началото на 90-те години в Скопие остана огромна част от стария просръбски полицейски, комунистически и разузнавателен персонал. Той винаги е бил рупорът на антибългаризма, а днес държи медиите и бизнеса в РСМакедония. И тези персони не искат да се откажат от своята почти вековна мисия край Вардара – да изкореняват из основи българския елемент там.

8. Защото обществената мълва говори, че всяка десета госпожа в Скопие е от сръбски произход. Проникнали по линия на браковете, тези жени създават вътрешно-семейна атмосфера и възпитание, които винаги са имали за цел конфронтация с България и близост със Сърбия.

9. Защото, ако се признаят българските искания за основателни, трябва да се приеме за истина и всичко онова, което ВМРО, Иван Михайлов, „Македонската политическа организация в САЩ, Канада и Австралия“ и водещите слависти, са твърдели винаги. А то е че „македонец“ е етногеографско понятие за наименоване на македонските славяни, които са българи по народност.

10. Защото девизът на ВМРО за създаване на „Свободна и независима Македония“ се тълкува от македонистите така, както дявола тълкува Евангелието. Според тях ставало дума за някакъв национален сепаратизъм и стремеж към създаването на държава с „македонистка националност“, която да няма нищо общо с българите. Истината е съвсем друга: ВМРО винаги е разбирала и е писала, че „Свободна и независима Македония“ трябва да бъде втора държава на Балканите, в която българите ще са мнозинство и ще провеждат политика на добросъседство, с всички около тях – включително и с Република България.

11. Защото сред политическите среди в Скопие битува една измамна теза, според която България в миналото е била принуждавана от външни сили да отстъпи от своите интереси в Македония. Желан сериал, който можело да се повтори и сега, под натиска на нови външни фактори.

12. Защото договорът от 1 август 2017 година е написан прибързано с недоглеждане на важни детайли в неговия текст. Затова, изваден от контекста на целия договор, неговият чл. 2 се тълкува само в полза на РСМакедония, а България се обвинява, че е нарушител.

13. Защото България работи активно и честно за интеграцията на Западните Балкани към ЕС, но не настоя основните искания, които Народното Събрание прие миналата година, да бъдат включени в текста на договора. Това позволи на властта в Скопие да лавира.

14. Защото в с. Мусомище шепа маргинали, с пари от Скопие, се афишират като „македонисти“, създавайки основания да се говори за „македонско малцинство“ в България.

15. Защото по разкази на хора от РСМ шепа родоостъпници - копиеносци на соросоизма в България, организират често представяния на свои творения в Скопие с ругателства срещу народа и родината си България, които са ги откърмили.

Изводите се налагат от само себе си:

Нито една от причините, на които се основава политиката на управляващите в Скопие за неприемане на българските условия за членство на Р.С. Македония в ЕС, нямат цивилизационна стойност. Всички те са в пълно противоречие и с обективната истина, и с принципите и ценностите на ЕС. В българо-македонския спор права е България, защото отстоява позиции, защитавани и от българи в самата РСМакедония, и такива, които са се изселили в Новия свят преди един век, и от честно мислещите учени по света.

Следователно, дори Германия и САЩ трябва да си изяснят тази реалност и да приемат българските искания като основателни. Защото в новата история на света липсва подобен прецедент: една самоотрекла се от бащите и дедите си власт, да се опитва да заграби историческото наследство на най-добронамерения си съсед!? Само и само, да може да си гарантира политическо оцеляване! Къде другаде светът е видял подобно нещо?

Не трябва да има никакви илюзии - днес българската интелигенция се намира в жестока политическа война с неомакедонизма! В нея няма място за отстъпление, защото „България цяла сега нази гледа!“ И се надява да я защитим! Сега е време за герои и време за предатели.

Герои ще станат тези от представителите на отговорната българска интелигенция, които защитават правото на своя народ и държава да бъдат уважавани като един от строителите на европейската цивилизация през последните две хилядолетия. Няма значение дали това ще се прави с перото или с практическите действия на политическата сцена. А предателите – те се самоидентифицират лично и по различен начин, което освен презрение не заслужават нищо друго!

Основанията, на които стои българската политика в съществуващия спор между София и Скопие, са правилни. Тази политика трябва да се отстоява, доразвива и обогатява, а не да се правят компромиси с нея и да се възприема курс на отстъпление. В противен случай България и българите не биха имали в бъдеще правото да се самоуважават като народ, който е създал най-старата от сега съществуващите държави в Европа, плюс третата писмено книжовна цивилизация на Стария континент - старобългарската.

Не биха ги уважавали и информираните, почтени представители на световната наука и обществено мнение, които са наясно за какво става дума.

А и потомството няма да ни прости – то ще ни прокълне, ако допуснем хора с комплексарски страхове, користни предубеждения, нагли намерения и менторска фразеология да излязат победители в този конфликт, създаден от самите тях тях. И воден единствено, за да се защитят користните им интереси.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 44 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
гостенин
1 Отговор
ама ви балгарите се нас плуюте ,молам ви се нали сме саседи, защо не ни пущате в ЕУ!!!

Коментиран от #11, #27


Оценка:
-51 +2

Русский
2 Отговор
Истински трендафил!🤓🤓🤓

Коментиран от #5, #7


Оценка:
-27 +3

Русский
3 Отговор
С очи-звездите, с лице-трендафил, левенто чедо, Никола! Жоро Илиев от ВИС-2 е български юнак и пирински орел!

Коментиран от #6, #12, #22, #31


Оценка:
-28 +1

4
Този коментар е премахнат от модератор.
ke da
5 Отговор

До коментар #2 от "Русский":


Като си Руский , чи го дириш тука беее?! Точно Русия създаде и подкрепя един измислин народ и държава! Путинуидните тролове ще ви разкрием един ден!!! Вето на Македония до дупка! Докато те и ни е разберем колко е фалшифицирана историята ни след 1944 година!!!

Коментиран от #9


Оценка:
-3 +43

един българин
6 Отговор

До коментар #3 от "Русский":


Тролове Социалистически - марш от България!!! Русия е ЗЛО!

Оценка:
-3 +22

Така така
7 Отговор

До коментар #2 от "Русский":


Русия ке падне! Тогава мамашки ще нодаме целиот свет!!!

Оценка:
-3 +14

Асен Милев
8 Отговор
Най-лошото е, че в македонско вече нямат умствен капацитет да разберат какво е писал този Човек.
Браво, и поклон пред такива начетени хора, защитаващи истината каквато и където и да е...

Оценка:
-0 +58

сорош вън
9 Отговор

До коментар #5 от "ke da":


Като е Русский да не мислиш, че е руснак?
Не можеш ли да усетиш сороския провокатор?
И професора горе е писал за тях "родоостъпници - копиеносци на соросоизма в България", които не ги интересува род и родина, а това как да затрият Русия.

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +29

Дрън дрън
10 Отговор
Верно е че сега само една малка част от македонците "110 000 взеха български паспорт" , ама нека Проф. Трендафил Митев да си спомни, как всичките македонци преди 60-70 години, по времето на комунизма и живковизма у нас се гордееха пред българите, че имат свободни "югословенски" паспорти и сами доброволно се отричаха от българските паспорти и всичко българско, като не искаха дори да говорят на български, а само на признатия им през 1977г от ООН, "отделен и самостоятелен македонски език"...!!!

Оценка:
-8 +16

домакин
11 Отговор

До коментар #1 от "гостенин":


Ами като Българин на Българин ти отговарям:Спирате с краденето на история,език и всичко друго и ви пускаме не само в ЕУ ,но и на марс ако искате .

Оценка:
-0 +31

мартиролог
12 Отговор

До коментар #3 от "Русский":


Ти , наред ли си с главата ? Каква е връзката на коментарът ти безсмислица със статията ? Какво искаш да кажеш ? Формулирай си мислите , кратко и ясно !

Оценка:
-1 +11

13
Този коментар е премахнат от модератор.
Газди
14 Отговор
Професорът добре е фиксирал сръбските госпожи,смесените им бракове и влиянието им в Скопие. В България обаче не се обръща внимание на попълзновенията на куцовласите. Техните попълзновения са същите като на сръбските госпожи в Скопие. Има една книга на французина Жан-Франсоа Госийо "Власт и етнос на Балканите".В тази книга е описана технологията за превръщането на куците власи в антички македонци. Куците власи не са измислили колелото - просто копират сръбските мурафети. До 1944г. не са напирали да се женят/омъжват за българки/българи защото още е нямало Антички македонски нАрод,но след 1944г. куците власи прогресивно намаляват и се записват вече като македонци. Така десетки хиляди куци власи като змии сменяват кожата си на македонци и целенасочено налитат за бракове с българки и българи. Сега по официалната статистика куците власи са около 9000. Струва си да припомним куците власи в македонския елит: Киро Глигоров,полувлах по майка,Бранко Цървенковски,бивш президент - преселник влах от Албания,Любиша Георгиевски бивш посланик на Македония в България и после председател на македонското Собрание - полувлах,сърбовлах е кодификаторът на македонския язик Блаже Конески, влак е първият македонски генерал в ЮНА Михайло Апостолски. Власите,ромите и турците в културния елит не може да се изброят защото са цяло съзвездие. Ще спомена Есма Реджепова и Тодор Проя. Не по-малко от от 100-150 са хибридите не само с промито българско съзнание,но и с променен вече гене

Оценка:
-0 +20

ke da
15 Отговор

До коментар #9 от "сорош вън":


А ТИ ЗАЩО МИСЛИШ ЧЕ АНТИСОРОВЦИТЕ НЕ СА РУСНАЦИ?! ПРОСТАКА ЗНАЕ САМО ЧЕРНО ИЛИ БЯЛО, ЗА НЕГО И ВАС ДРУГИ ЦВЕТОВЕ НЯМА?

Коментиран от #17


Оценка:
-7 +3

ke da
16 Отговор

До коментар #13 от "нако":


КАТО НАУЧИШ БЪЛГАРСКИ ТОГАВА ПИШИ ТУК - ЯСНО!!!

Оценка:
-0 +13

сорош вън
17 Отговор

До коментар #15 от "ke da":


Ами просто е, ти и Руский сте колеги с различна политика и едни и същи грантове. Но целта си личи, че ви е една и съща- ни в клин, ни в ръкав под изцяло за България статия дразните и се намесвате с антибъгаризъм ,Русия, руснаци, путиноиди и т.н.

Коментиран от #23


Оценка:
-2 +8

Хан Кубрат
18 Отговор
Защитавайте България,с цената на всичко трябва да има възмездие против предателите-македонци или българи! Снопът със стрелите-не могат да го прекършат! КАЗАХ!!!

Оценка:
-0 +14

Камакчалан
19 Отговор
Така наречената РСМ не може да влезе в ЕС с измислените и присвоени грубо - история, език и етнос, но тя няма как при тези условия и албанското "присъствие" да се състои като държава- няма такъв прецедент в историята.
ЕС едва ли си дава сметка в каква поредна неуспешна политико-етно -религиозна каша се забърква, в която могат дабъдат въвлечени и други държави. Затова ВЕТО ДО ДУПКА.

Оценка:
-0 +17

Мимч
20 Отговор
Проблеми имаме и ще имаме с тези макета.Те са нахъсани и научени ,да ни мразят и не проявяват желание да се променят.Ще въртят ще сучат,но на тяхното да стане.Това не трябва да допуснем.Сега е момента или приемат истината ,такава каквато е или ще чакат,докато се вразумят.Ние бърза работа нямаме.Тях приемат.а не нас.....

Оценка:
-1 +20

БЮРМ/FYROM
21 Отговор
ВЕТО докрай за измислената "държава". Злобни и кресливи сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници

Оценка:
-1 +14

Tarnovetz
22 Отговор

До коментар #3 от "Русский":


Русия е най-богатата страна с природни ресурси в света с най-голямата земя - така че защо руснаците са сред най-бедните в света? Живях в Чикаго много години и мога да кажа със сигурност - руската мафия е по-лоша дори от мексиканските дилъри на наркотици.

Оценка:
-4 +4

Д. Петров
23 Отговор

До коментар #17 от "сорош вън":


Има общо и то много! Точно господарят ти Путин заяви, че Македония им била дала език! Именно братушките ти ги забъркват тия фекалии!

Коментиран от #25


Оценка:
-7 +7

Аз, врачанката
24 Отговор
До коментар#3-Руски
Руский ли си;пакистснски ли си-не те зная какъв си,ама научи верният текст на песента за Никола Парапунов,а не да ръсиш глупости! Поправям те. В песента се пее -цитирам- ,,с очи звездици,с лие трендафил,, и ТНТ

Оценка:
-0 +0

сорош вън
25 Отговор

До коментар #23 от "Д. Петров":


Ако ми цитираш къде и кога Путин е казал, че " Македония им била дала език", щи дам пет кинта.

Оценка:
-1 +7

бг бг бг
26 Отговор
браво

Оценка:
-0 +1

ТтТ
27 Отговор

До коментар #1 от "гостенин":


Казва се Европейски съюз не европейска уния! Поне на български е така!

Оценка:
-0 +2

28
Този коментар е премахнат от модератор.
29
Този коментар е премахнат от модератор.
30
Този коментар е премахнат от модератор.
12345
31 Отговор

До коментар #3 от "Русский":


Що не си таковаш 55майката

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Стивън Хокинг
Геният на нашето време се колебае между историята за терминаторите и нуждата от роботи в домакинството
Развитието на изкуствения интелект може да се окаже най-опасното или най-полезното нещо за човечеството. Все още не знаем какъв ще бъде сценарият"

Още бисери
ТОП 5