Last news in Fakti

14 Декември, 2020 09:59, обновена 21 Юни, 2022 11:19 9 754 25

Алфред Нобел – човекът, който още плаща греховете си

  • алфред нобел-
  • нобелова награда

Олицетворение на добрия и злия човешки гений

Алфред Нобел – човекът, който още плаща греховете си - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 10 декември започна раздаването на нобеловите награди. Събитието ще продължи до края на годината. То съвпада с 187-мата годишнина от смъртта на най-щедрия егоист, който Земята е раждала. Откривателят на динамита умира богат, но сам като куче, у дома си в Санремо през 1896 година. Един домашен прислужник присъства на последния му дъх. Алфред Нобел няма наследници. Година преди смъртта си той прави завещание в Париж, в което пожелава богатството му да възнаграждава всяка година - личности допринесли за благото на човечеството. Сумата, с която разполага днес, сформираният за разпределяне на нобеловите награди комитет, е около 1 милион евро. Достатъчни ли са тържествата, съпътстващи завета на Алфред Нобел, да скрият нещастията, които е причинявало и причинява неговото откритие? Нито престижът на церемонията, нито заслугите на лауреатите могат да засенчат угризенията на съвестта, които откривателят вероятно е изпитал в края на живота си.

До 1905 година наградите са се раздавали едновременно в Осло и Стокхолм, защото дотогава Швеция и Норвегия са имали един и същи Крал. От тази дата кралствата се разделят и Швеция става седалището на фондацията. Париж и Сенкт Петерсбург също биха могли да вземат участие в организацията на награждаването, защото Алфред Нобел прекарва голяма част от живота си в Русия и във Франция.

Баща му - Иманюел Нобел се преселва със семейството си в Сенкт Петерсбург през 1838 година. Изобретател на подводните мини, той снабдява руската флота с необходимото оръжие. Алфред е само 9-годишен и руският език му се отдава без никакъв проблем. Производството на мини за Балтийско и Черно море е доходно и семейство Нобел бързо се нарежда между най-богатите в Русия. Талантливият шведски предприемач и семейството му са приети от руския цар и завързват приятелски отношения с фамилията Романови. Успехът и луксозният живот приключват през 1859 година. Противопоставена на военен съюз между Турция, Англия и Франция - Русия губи поредната Кримска война и семейство Нобел се връщат в Швеция. Двама от братята - Роберт и Людвиг, заминават за Баку, където основават едно от най-печелившите предприятия в Русия за добив на петрол. Алфред от своя страна избира Париж, където може да продължи изследванията си в областта на взривните вещества. Някъде около 1850 година той открива нитроглицерина, който е синтез между азотна киселина и глицерин. Взривява се лесно при удар, дори при съвсем лек. Впоследствие десетки кораби и влакове, превозващи дори малки количества нитроглицерин, се превръщат във факли благодарение на откритието на Алфред Нобел. Въпреки зловещите резултати, изобретателят продължава търсенето си в областта на взривовете и през 1865 година открива динамита. Първите тестове са в една английска мина. Резултатът е впечатляващ и се разчува по целия свят. Благодарение на динамита започват да се пробиват тунели, да се прокарват пътища и разработват кариери. Манипулацията на динамита обаче остава деликатна и взима жертви. Една от тях е най-големият от братята Нобел - Емил. Той загива заедно с още други пет сътрудници. Опасността от манипулацията на динамита намалява значително с новото поредно откритие на Алфред Нобел, което е "закъснителят" или програмирането на експлозията.

Нуждите от експлозивни вещества се оказват огромни. Динамитът се употребява в строителството, мините и най-вече във военната промишленост. Повече от 110 завода работят за Алфред Нобел. Богатството му расте с всеки изминат ден. Гениалният откривател е наречен "търговец на смъртта", защото изобретенията му сеят смърт, независимо от ползата от тях! На вид той е незабележителен и скромен човек, който с нищо не показва доходите, които му носят всичките 355 регистрирани патента. Закупува няколко недвижими имота в Париж и един замък в околностите на френската столица. Завързва приятелски отношения с артисти, политици и писатели. Става близък с френския президент. Доближава се до Виктор Юго. Пише поеми, започва две пиеси, които не довършва. Жените не са неговата най-голяма слабост. Позната е връзката му с една дама по-възрастна от него с десет години - Берта фон Сютнер. Тя е негова секретарка в продължение на две седмици. Тази връзка, освен продължителна кореспонденция, не дава друг резултат. Обича цветята и отглежда предимно орхидеи. Интересува се от коне. През 1890 г. малко преди смъртта си, той се установява на брега на Средиземно море, в слънчевото италианско градче Санремо.

Едва ли има човек, който олицетворява по-добре от Алфред Нобел добрия и злия човешки гений.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    68 7 Отговор
    И Боко трябва да получи Нобелова награда ,защото и без динамит уби народа !!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГЛУПОСТИ

    49 4 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    И с какво е виновен Нобел,
    за какво другите използват динамита?
    И с какво е виновен данъкоплатеца
    за пачките в чекмеджето?
    На крадеца корумпиер-премиер Борисов?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 big

    41 6 Отговор
    Колкото и да е странно, греховете му не намаляват, а се увеличават въпреки наградите! Причината е в силно политизирания състав на така наречената "комисия". Просто е подигравка да се дава награда за мир на американски президент, всеки един от тях е символ на войната и тероризма: убийци на хиляди невинни хора и разрушени държави. Наградите за литература също се дават на този принцип: ако пишеш срещу нашите врагове, няма значение истината и качеството на написаното! Явно няма нищо общо с идеята на Нобел!
  • 6 Грую

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    Не го уби ами го изпъди! Избегаха хората на Запад и пращаха пари от там на роднини, както и купуваха имоти. Така се прави "пъдарна " икономика. Това обаче вървеше добре допреди короната. Като върнаха тук от Запад болните и този ви икономика се спихна и сега няма вече "мазнинки" от къде да идват, няма кой да купува имоти с пари от гурбет , а пък той да им надува местните данъци, да вдига минималната заплата и да назначава послушници и електорат по общините и ето ти сериозна "пъдарна" криза!
  • 7 8сд8с89сд

    47 0 Отговор
    Аз не разбрах защо Нобел е зъл гений и егоист?!
    Изобретението му се е ползвало за добиване на полезни изкопаеми, прокарване на пътища, потушаване на пожари и много други, полезни неща. Това, че хората са го ползвали, за да е убиват, не прави Нобел злодей. Все едно да обявиш за злодей ,тоя дето е изобретил въжето. Понеже с въже са обесени много хора.
    И защо е бил егоист? Поддържал е връзки с хората, гледал е цветя, интересувал се е от музика и на края е завещал богатсвото си на света!
  • 8 Математика

    3 3 Отговор
    Защо мяма награда за математика 😂

    Коментиран от #25

  • 9 Бойко Нобел

    16 3 Отговор
    "Някаква награда" на Бойко Борисов , все пак трябва да се присъди.
    -От пропъдените от България създаде цяло" Емиграционно праветелство"!
    -От тези, които арестува Гешев ,създаде удобни за него и властта "изтривалки" , под домашен арест.
    - Създаде Прокуратура без аналог , в Еврапа, за лична Охрана, и
    Общото благо на Хунтата .
    - Създаде най-великата Държавна Мафия в историята на България!
    -С най-голямата заслуга е, че от Истинските крадци политици, създаде , почетни Мафиоти до живот.
    Малко са хората с такива огромни заслуги, за изпепеляването на една цяла нация, без динамит и нитроглицерин!!!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 8с8ц7цуисд

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Съвместими събития":

    Баш за там не си познал. Объркал си държавите. В Русия, споменатата категория хора не е на почит и дори бива преследвана.
    Виж в САЩ нещата са друга работа.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Както казват мъдрите

    1 0 Отговор
    Разликата между идиота и гения се нарича гениот.
  • 14 нАКа 47

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "8с8ц7цуисд":

    Това не значи, че не е пълно с такива. Просто си траят.
  • 15 Петко

    7 2 Отговор
    Друга статия казва защо няма "Нобелова награда" в областта на математиката. Имал е приятелка, която е избягала с математик, заради това той разпорежда за математика награда да няма! Великите умове доста често си остават сами, трябва да насочат силите си към това в което са най-добри. Не постоянно да мрънка някоя - води ме в мола, купи ми дрешки, дай ми пари за маникюр, за прическа, за обувки, води ме на екскурзии и най-различни тъпотии.

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Петьо Петров

    6 0 Отговор
    Можем само да гадаем дали е бил зъл гений,или намеренията му са били изцяло насочени към напредъка на човечеството. Факт е,че остава в историята и последно се е разкайвал публично за откритието си. Съвсем друг е въпросът,както е споменато в коментар 5,така наречената "комисия"как раздава наградите и на какъв принцип. Давам пример с 1994 година. Нобеловата награда за мир е присъдена на Ясер Арафат, Шимон Перес и Ицхак Рабин. Арафат е признат в световен мащаб като най-големия терорист в света след Осама Бен Ладен.,не,че и евреите са по-заслужили. Все едно да дадем на Бойко Борисов и Зоран Заец. Това са районни конфликти,в които всеки си има своята истина. Световна награда за мир?!? Вони на лицемерие отвсякъде.
  • 18 Матей

    1 0 Отговор
    Злият гений и след сто години си показва зъбите.За създателя на ваксината фазер щели да дават нобелова награда.Още не са прескочили и викат ХОП,да бе, орун-ге-ли,ти вярваш ли ония мнителни западняци да се подложат на тоя риск,да ги изръгат с някаква новопокръстена ваксина,да не са изкукуригали.тук наивността и стокхолмския синдром надделяват.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Уикенда свърши, но е едно и също

    1 0 Отговор
    Нямал ли е жена, да сподели това богатство с нея, но името Нобел остава в историята на човечеството,..... въпреки това....!

    Коментиран от #21

  • 21 хо хо хо

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Уикенда свърши, но е едно и също":

    Ако е имал жена да наследи богатството му нямаше да има днес и помен от Нобелови награди.

    Коментиран от #22

  • 22 Имах друго предвид

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "хо хо хо":

    Но у тебе акъл отде, като мислиш само за,, девойчето,, като сегашните жини е нямало и тогава. баш, сега никой няма думи за,, такива,, като тебе и колежките ти, смей се на воля, ти друго свястно и не умееш..!
  • 23 Boby

    2 0 Отговор
    Автора на тази статия да се научи на аритметика.
    Алфред Нобел е починал на 10.12.1896г.
    2020 - 1896 = 124, т.е. преди 124, а не преди 187 години.

    Коментиран от #24

  • 24 Педант

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Boby":

    Нобел е роден в 1833, тоест 187 години са минали от раждането му, а не от смъртта му. Но за някои пишещи това "раждане", това "смърт" - все тая...
  • 25 Бай Шиле

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Математика":

    Награда за математика няма.Но ако докажеш,че в САЩ 2+2 е равно на 5,а в Русия на 3,ще обявят такава.