Last news in Fakti

26 Ноември, 2012 14:37 2 611 0

Предложения за превенцията на кражбата на фирми и източването на банкови сметки

  • нотариуси-
  • предложения-
  • кражба на фирми-
  • източване на банкови сметки-
  • имотен регистър-
  • димитър танев
Предложения за превенцията на кражбата на фирми и източването  на банкови сметки - 1
Снимка: Строител
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нотариусите продължават борбата против измамите, като след измамите с  продажбата на имоти насочват своите усилия към превенция на т.нар кражби на фирими чрез фалшива самоличност, както и на източване на  банкови сметки на физически и юридически лица.

За тази цел нотариусите са предложили конкретни  изменения в Търговския закон, които ще се гледат от работната  група в парламента утре.  Те  предлагат нотариална заверка на определени документи, например на протоколи от общи събрания за промяна в състоянието или управлението на фирамата, както и за разпореждане с  недвижим имот, собственост на дружеството. Нотариусите предлагат  да заверяват подпис и съдържание и копие от документите да се съхраняват в архива на нотариуса.

Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев заяви, че аргументът за поисканите промени в Търговския регистър е , че до сега длъжностното лице по регистрация проверява  документите  само по форма дали отговарят на реда необходим за създаването им, но не и тяхната автентичност, нито пък ги архивират. „Което означава, че при един съдебен спор относно какви документи са представени пред длъжностното лице няма доказателства, т.е. предстои дълъг и скъп съдебен процес, често и несправедливо решение съобразено само с формални доказателства”, коментира Танев.

Според него в задълженията на нотариуса е да архивира документи. Единият екземпляр остава в кантората с  автентичен подпис, тоест има  достатъчно съдържание да се направи незабавно експертиза и да се проверят документите  в системата.  „За това не е необходим и един лев инвестиция, тъй като не се създава паралелен регистър, а само една база данни. Обезпечаваме един бъдещ съдебен процес, а не утежняваме бизнеса”, коментира нотариус номер едно.

Танев поясни още, че относно банковите пълномощни, те са стиковали намеренията си с Асоциацията на банките, които приветстват това решение. Това не утежнява клиентите, които си заверяват едно пълномощно, те ще го направят в още един екземляр. "Случаите на ощетени банки от  теглене на пари с фалшиви пълномощни са също стотици”, припомни Танев. Вторият екземпляр на документите ще се пази при нотариуса в продължение на 10 години. Всички данни ще бъдат качени в информационната система на нотариусите Единство, от където пък упълномощени лица от банките ще могат да ги проверяват.

2010 и  2011 година нотариусите бяха посветили на борбата против имотната мафия. Те смятат тази борба за приключена, тъй като са победили имотните измами със  задължителните проверки на документите за самоличност , за което  изключително много е помогнал  достъпа до базата  данни  на МВР, където  могат да виждат личната карта на лицето, както и достъпът до  базата  данни „Население”. Танев подчерта и  значението на  електронния регистър на НК „Единство” на пълномощните с разпорежданията.

За 20 месеца при направените 1 462 000 справки на нотариуси са предотвратени 3 100 случая на измами с фалшиви лични карти.

Димитър Танев обаче алармира отново, че все още няма електронен Имотен регистър и това е предпоставка за измами. През миналата седмица нотариуси са имали среща с директора на Агенцията по вписванията Юлиян Митев. Още преди два месеца нотариусите разговаряха с министъра на правосъдието Диана Ковачева за промени в Правилника за вписване и въвеждането на електронния имотен регистър. Тогава г-жа Ковачева е заявила, че не са планирани средства за подобно изменение.

Според Танев не е необходимо допълнително финансиране именно за това е отишъл на среща в Агенцията по вписванията. „За да се въведе имотния регистър не трябват милиони и никакви допълнителни средства”, заяви Танев. Промяната,която е необходима е в софтуера и не изисква големи инвестиции,уточни той.

Това, което той е предложил е имотната партида да не се прави в Агенцията по вписванията, а да се прави още при изготвянето на нотариалния акт. Нотариусът, който изготвя договора за продажба, трябва да съблюдава имотът да има стандартизирано описание, касаещо площ ,съседи и т.н. И нотариалния акт при внасянето му в Агенцията по вписванията веднага да се отразява в имотния регистър.

Какво означава това за гражданите? Когато закупят един имот с ипотека няма да бъде необходимо да чакат една седмица да излиза актуализирано удостоверение за тежести, а справката ще излиза още същият ден. По този начин данните за площ и граници на имота няма да се разминават в един или друг акт, коментира Танев. Това води до възпрепятстване на опити за измами. Имотния регистър има значение и за определяне на реалната пазарна цена на един имот, добави той.

  „Когато има имотен регистър , ще има и пазарна цена. За да може вещото лице да направи оценка трябва да има цената на сходни имоти. Сега вещото лице не може да направи такава справка, защото има случаи, когато съседни имоти  нямат имотни партиди, а има и такива, когато няма данни в имотната партида за стойността на имота. Вещото лице  може да даде законова, справедлива и точна пазарна оценка само когато изкара на показ актовете  с  цените на съседните имоти, тези които са обявени пред обществото. Вещите лица сега издават такава оценка, като вземат за  офертите за имотите в средствата за масова информация, или от агенциите  за недвижими имоти, но това не е пазарна цена”, коментира Танев.

 Нотариуси искат 20 години срок за придобиване на имот по давност . Те искат да се възстанови старият срок за придобиване на имот по давност - 20 години,  сегашният срок е 10 години.
Танев предлага и промяна при определянето на свидетелите, които трябва да потвърдят, че претендентът за собственост упражнява владение върху дадения имот. В момента те могат да се определят от заинтересованото лице и най-често са негови приятели и роднини. Според него свидетелите трябва да бъдат посочвани от кмета.
Нотариалната камара иска да се върнат законовите постановки отпреди 9 септември 1944 г.. Обикновено той избирал стари хора от населеното място, които могат да свидетелстват достоверно, а не да дават грешна информация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА