Last news in Fakti

26 Ноември, 2012 17:52 2 392 3

Христо Друмев: "Дянковчета" искат да приватизират НДК

  • ндк-
  • sofia architecture week-
  • христо друмев-
  • дянков-
  • дискусия
Христо Друмев: "Дянковчета" искат да приватизират НДК - 1
Христо Друмев (вдясно). Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

НДК е пред фалит и няма никаква дейност, заяви бившият генерален директор Христо Друмев по време на обсъждането за бъдещето на емблематичната сграда в рамките на открития днес фестивал SOFIA ARCHITECTURE WEEK.

Във форума участваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и новото ръководство на НДК. Христо Друмев подчерта, че НДК се е превърнал в рентиерска организация и всичките му приходи са главно от наеми. Според него вече няма културна дейност, нито международни фестивали и конференции. Прекъсната бе дори традицията с Новогодишния фестивал. Друмев заподозря новото ръководство – по неговите думи „дянковчета”, в умисъл за бъдеща приватизация на двореца.

Моите думи не са възражения, а убедителна констатация за това, което се случва днес в зала 7 на НДК. Хубаво е, че дискусията става в рамките на седмицата на архитектурата, хубаво е, че повикът е "архитектурата търси култура" и че ще се обсъжда бъдещето на двореца, коментира Христо Друмев. Но е всеизвестна логиката, че като се обсъжда бъдещето, трябва да се постави на преценка миналото и настоящето.

Той припомни, че 30-годишната сграда и културна институция е обявена за №1 сред конгресните центрове в света през 2005 г. и два пъти № 2 през 2003 г. и през 2010 г., а от университета в Оксфорд има награда за европейско качество. От април 1991 г. НДК е на пълна 100% самоиздръжка и е финансирал около 1000 събития с близо 1 млн. Посетители годишно, припомни Друмев.

Какво се получи и как се стигна дотук? В навечерието на 30-годишнината на двореца цялото ръководство на НДК бе уволнено, както и творческо-стопанският съвет, в който половината от участниците са представители на творческите съюзи, посочи той. Затова е смешно днес да се говори, че архитектурата търси култура, след като изгониха представителите на творческите съюзи, възмути се бившият директор.

В момента нося одитния доклад от юни, който е таен, защото в него пише, че към 31 март т. г. в годишния финансов отчет е отбелязано, че НДК е на загуба от 6 млн. 300 хил. лв., изтъкна Друмев. Приходите са само 5 млн. лв. годишно, главно рентиерски пари от отдаване под наем, на фона на 10-12 млн.лв. при предишното ръководство. Няма вече Миланска скала, няма Лондонска филхармония, няма нищо… Тази година Новогодишен концерт ще има, но след атаката, която предприехме по медиите и убедихме диригента Емил Табаков да се съгласи да го направим, отбеляза Друмев.

На 17 юли всички ръководители на 10-те творчески съюза, заедно със Съюза на учените, изпратиха писмо до министъра на културата Вежди Рашидов с две искания: първото е НДК отново да мине към Министерството на културата, а не негов принципал да бъде “любимецът на българския народ” Симеон Дянков и второ, веднага да се направи конкурс за ръководство, тъй като старото бе назначено именно с конкурс и обсъждане, съобщи Друмев.

Днес в ръководството на НДК са хора отникъде, те нямат и 1 час работа в областта на културата или международните конференции, разкри той. Днешната дискусия се прави, защото НДК е във фактически фалит - всички специално поканени и подбрани оратори говорят, че са необходими милиони, дори да се събират по 50 лв. от всеки български гражданин за ремонта на двореца.

Предишният директор на НДК Мариана Чолакова, пак назначена от Дянков, му написа писмо, в което каза: “НДК ще се превърне в ахилесовата ви пета като министър”, припомни Друмев и продължи: „И това е факт! Има ли още някой да не вижда, че НДК вече няма никаква дейност?! Ами как ще има като тези “дянковчета” нямат и понятие нито от култура, нито от конгресна дейност. Няма вече международни конгреси и конференции, има само на български партии. А дълбока тайна е, че всеки от това ръководство получава по 5 хил. лв. заплата”, уточни бившият директор на НДК.

Не чухте ли и другото изречение, което се прокрадна днес на дискусията - че ще има нужда от частни капитали, запита той. А всеизвестна е истината за тясната връзка между финансовия министър Симеон Дянков и олигарха Иво Прокопиев, който, според Друмев има изявени интереси към приватизацията на НДК. Повечето хора от сегашното ръководство са именно от екипа на Прокопиев, посочи бившият ръководител на културната институция.

По-рано днес на форума архитекти съобщиха, че ремонтът на НДК се изчислява на около половината годишен бюджет на София. По основната тема за бъдещето на НДК кураторът на дискусията Делчо Делчев каза простичко: “Няма какво да се лъжем, днес сме се събрали да говорим и за пари", намеквайки, че каквото и да решат специалистите, някой трябва да финансира идеите им.

Приходите, които дворецът генерира, не ни позволяват да направим по-мащабен ремонт на сградата, отбеляза настоящият изпълнителен директор Тодор Влайчев. Появи се и идеята да се направи дарителска кампания за набиране на средства за ремонта, който е наложителен, тъй като 30-годишната сграда започвала да става опасна.

През следващата година ще стане ясно дали София ще бъде “Европейска културна столица 2019”. Очевиден е фактът, че културната инфраструктура на града не е в състояние да посрещне събитие от такъв мащаб, констатираха участниците в дискусията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алекс

    0 0 Отговор
    Интересни нападки от страна на милионер Друмев?!? Въпроса е, как се става милионер? Явно е, че без НДК е трудно да се поддържа нивото(стандарт) на което е свикнал. Сега пак Дянков е на топа на устата. Много лесно и удобно!?!

    Коментиран от #2

  • 2 запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алекс":

    Друмев е един мошеник на дребно. Имах скоро взаимодействие с него - на тази възраст с тези дребни миши игрички дето ги върти и суче... Мислех го за аслан, пък то излезе, че е само на.ран!
  • 3 Лена

    0 0 Отговор
    Господа, темата е НДК, а не Друмев. Дали някой ще признае, че той е бил успешен директор на НДК, няма значение. Значение има само истината изречена от него, както и факта, че ние отново сме мълчаливи свидетели на това, как нещо се съсипва, за да бъде приватизирано.