Last news in Fakti

22 Декември, 2020 23:00 4 296 100

Едва 30-35% от българите са готови да се ваксинират. Защо?

  • ес-
  • смъртност-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • българи-
  • проучване-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • конспирации

България отчита най-високата смъртност в Европа. Болниците са препълнени, а медицинският персонал изнемогва. Въпреки това едва между 30 и 35% от хората са готови да се ваксинират. Каква е причината?

Едва 30-35% от българите са готови да се ваксинират. Защо? - 1
Снимка: БГНЕС

Препълнени болници и недостиг на медицински персонал: това е резултатът от разпространението на коронавируса в Европа. С 27 починали на 100 000 души България отчита най-високата смъртност в ЕС. Макар училищата, ресторантите и баровете да са затворени, страната засега не е обявила твърд локдаун.

Едва между 30 и 35 процента от българите са готови да се ваксинират

Здравните власти очакват началото на ваксинациите в страната да започне на 27 декември, съобщава "Евронюз" в свой репортаж от София. В него се обръща специално внимание на ниския процент от българите, които изявяват готовност да се ваксинират. В интервюто с главния здравен инспектор Ангел Кунчев той обяснява, че на първо време ще могат да бъдат ваксинирани около 5000 души - служители в сферата на здравеопазването, в болниците на големите градове и най-вече работещи в отделенията за COVID-19. Здравните власти в страната обаче се съмняват в готовността на българите да се ваксинират, които според Кунчев са изпълнени с предразсъдъци. Ето какво казва той пред "Евронюз":

"Главният проблем няма да е нито логистиката, нито наличностите от ваксина, а по-скоро преодоляването на страховете. От други масови ваксинации виждаме, че готовността за имунизиране не е особено голяма - тя е между 30 и 35 процента. надявам се, че хората ще покажат разум", заключава Кунчев.

Необходима е всеобхватна разяснителна кампания

Проблемът със скептицизма спрямо ваксината за COVID-19 не е само български. И в други страни в Европа междувременно се забелязва намаляване на готовността за ваксиниране, включително и поради опасения от евентуални странични ефекти, които до момента не са известни. Допитване, цитирано от италианския вестник "Стампа" през ноември, показало, че мнозинството от анкетираните в четири от пет страни е изпълнено със съмнения относно сигурността на ваксините и възможността от неблагоприятни странични явления.

Готовността за ваксиниране обаче се влияе и от степента на доверие към управляващите, констатира вестник "Гардиън" и предупреждава, че е нужна още много разяснителна работа: "Онова, което нощем тревожи експертите, не са малцината, които са убедени, че Бил Гейтс ще ги чипира с новите ваксини, а по-скоро колебаещите се, които лесно могат да бъдат повлияни от някакви публикации на свои приятели във "Фейсбук", и които предпочитат да изчакат и да видят каква ще стане".

Масовото имунизиране е ключът за преборване на пандемията

Във видеорепортажа на "Евронюз" се казва, че допълнително предизвикателство пред България е складирането на ваксината на Пфайзер, която се съхранява на много ниски температури. Българският премиер Борисов, който инспектирал новите хладилни инсталации, заявява изрично, че ваксинирането ще е доброволно и подчертава: "Ваксината е одобрена от ЕС. Еврокомисията и Европейската агенция за лекарствените средства (ЕМА) гарантират за нея. Това трябва да се обяснява на хората".

Скептицизмът към ваксините обаче може да има сериозни последствия. Експертите предупреждават, че с началото на ваксинациите пандемията далеч няма да приключи. Близо 70 процента от населението трябва да се ваксинира, за да се постигне траен ефект.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шперца

    76 4 Отговор
    И да се и да не се, те ако сринат икономиката умишлено... все тая
  • 2 DW прпаганден машинен

    143 8 Отговор
    Защо ли ? Защото не вярват на манипулативни пропагандни медии, като DW и компрометирани правителства, като това на лъжеца Борисов! Българинът е бито куче, а то на тояга не вярва!

    Коментиран от #20

  • 3 yordan

    100 6 Отговор
    3% НЕ 30 СТИГА САМО ЛЪЖИ
  • 4 DrivingPleasure

    131 5 Отговор
    Може да сме отвратително племе, но със сигурност акъла ни си е много по на място от на разглезените еврогейци!
    Нямам против ваксинацита, ама айде на 2 дена отрова още не минала тестовете да не ми я пробутвате като безопасна щото никой не знае дали е или не е. За това ако си направите труда да проверите ЕК е одобрила процедури за ваксините, които отнемат около 10 и повече години.
  • 5 Оставка

    88 4 Отговор
    Никой не верва на бацо затова
  • 6 Фиданка

    23 5 Отговор
    Аз искам кожена ваксина от доктор ОхБоли !

    Коментиран от #10, #37

  • 7 Заблудени предразсъдъци

    11 111 Отговор
    Защото масово вярват в конспирации и разни други врели не кипели...
  • 8 някой

    91 6 Отговор
    не на ПЛАНдемията!само простаците и платените шутове на боко призовават за ваксиниране
  • 9 daaaaaa

    95 7 Отговор
    След ваксините на ГЕЙтс няма после забременяване и възпроизвеждане...но има рак... Примери бол в Индия и Африка...
  • 10 д-р Ох Боли

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Фиданка":

    Имаш я. С 8 инчова игла.
  • 11 Гост

    15 105 Отговор
    Ще я сринат точно тези, които отказват да се ваксинират. Докато заболелите не намалеят драстични, мерки ще има. А те няма как да намалеят без ваксинация.

    Коментиран от #30, #32, #72

  • 12 Аз ще се

    14 15 Отговор
    Ще се ваксинирам, като минат 2 месеца и видя в света, коя ваксина е ефективна.

    Коментиран от #31

  • 13 Батко

    32 1 Отговор
    Аз искам да се ваксинирам срещу грип, ама короняка май го е изпапкал
  • 14 Защото!

    101 4 Отговор
    Българинът е умен! Въпреки вашите европейски ценности и измислената ви демокрация. Съгласен съм, за 30 години доста български граждани успяхте да затъпите, но мислещите още сме болшинство.

    Коментиран от #38

  • 15 Алфа Вълкът

    7 5 Отговор
    Аз бия кожни ваксини безплатно и по дома!
  • 16 Гост

    96 2 Отговор
    Пфайзер да вземе и да поеме отговорност за ваксината си. Ако са сигурни, че не дава никакви негативни нежелани реакции в краткосрочен и дългосрочен план, няма причина да си измиват ръцете. Фактът, че го правят, намирисва.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 От много акъл

    11 68 Отговор
    Тук истинско затваряне нямаше нито пролетта нито сега. Страните които приложиха пълно затваряне си решиха напълно проблема още тогава и сега си живеят напълно нормално с изключение на международните пътувания. Техните икономики вече са на пални обороти , а в останалата час на света агонията още продължава. Ваксините ще решат проблема, но докато стане това загубите в човешки животи и съсипани икономики ще нарастват още много. Ваксината ще е безопасна и ефективна, но действието и ще е кратко и от тук нататък тя ще бъде периодична всяка година или няколко пъти в годината. Няма да се ваксинират всички и вируса ще продължи да циркулира сред хората. Това е целта на кампаниите срещу “вредните” ваксини. Просто се прилага доброто старо разделяй и владей. Така ще е защото фармацевтичните компании, тяхното политическо лоби и собствениците им не биха изпуснали тази златна възможност всички правителства да се абонират за техните продукти завинаги и да получават сигурна и гарантирана печалба гарантирана за години напред. Ако ваксините не са ефективни или имат странични ефекти тази цел няма да се постигне. Ще се продадат еднократно и край, а те не преследват еднократна продажба. Също така ако се ваксинират всички и вируса изчезне отново няма как да се печели дългосрочно. Стига с тези глупост 10-15 години са необходими за нова ваксина. Грипа като всяка година е с различна модификация и ваксината е различна да не би да има 10-15 години. Сега не е много по-различно вакс

    Коментиран от #21, #23, #48, #57, #79

  • 19 Фиданка

    3 4 Отговор
    Искам да пробвам всички ваксинове по светът и о нас !
  • 20 Политолог

    10 19 Отговор

    До коментар #2 от "DW прпаганден машинен":

    Той за тва така просперира българина...

    Коментиран от #51, #52

  • 21 Дълбоко виждащ

    23 5 Отговор

    До коментар #18 от "От много акъл":

    Много неистини сте натоварили!

    Коментиран от #25

  • 22 Бивш канадец

    55 3 Отговор
    И к'ва стана тя? Нали щеше да има 4-5 различни ваксини, и да си избираме? А сега ни пробутват единствено помийката на Пфайзер.
    Е хубаво де, но аз съм пас. Нека първо Тулупа да ваксинира щерката си и ако до една година не и поникнат пишка и мустаци като на Филип Тотьо, може и да си помисля...

    Коментиран от #28

  • 23 Пенев

    9 10 Отговор

    До коментар #18 от "От много акъл":

    Разяснено на дълго и нашироко. И все пак се съмнявам че Ганя ще зацепи...Всъщност мен тва слабо ме вълнува щото аз знам как ще действам
  • 24 ПП ГРУБ

    48 2 Отговор
    Може да сме всичко но за зазлика от толупите и идиотите в управлението не сме нито глупави нито прости и продажни като тях , та ето за това.

    Коментиран от #26

  • 25 Гоцев

    7 39 Отговор

    До коментар #21 от "Дълбоко виждащ":

    Къде точно са неистините? Или щото не съвпада с глупостите на Мангъров и са неистини!?
  • 26 Доктор

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "ПП ГРУБ":

    За предпоследните две може да се спори...
  • 27 Кожухаров

    59 3 Отговор
    Бразилският президент Жаир Болсонаро предприе атака срещу ваксините за ковид-19 и дори обяви, че тази, разработена от „Пфайзер” и „Бионтек”, може да превърне хората в крокодили.

    Тази седмица той настоя, че няма да се ваксинира, дори след като стартира програмата за масови ваксинации в страната.

    „В договора с „Пфайзер” е написано много ясно: „ние не носим отговорност за никакви странични ефекти”.

    Коментиран от #29, #34, #39

  • 28 Путин

    5 28 Отговор

    До коментар #22 от "Бивш канадец":

    Ела в Масква да ти инжектирам Спутника....Ама може да замязаш на Чебурашка...

    Коментиран от #69

  • 29 Политолог

    7 27 Отговор

    До коментар #27 от "Кожухаров":

    Абе този Болсонаро много умни неща е казал. Ще излезе някой ентелект с корени в Ганюстан.

    Коментиран от #36, #93

  • 30 789

    39 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Ще намалеят....след като се заразим 60-70 % от населението на земята.И може би това е по-добрият вариант отколкото недоказана ваксина.Може и да е добра,но няма как да знаем.Времето ще покаже,който е смел,да се ваксинира.Аз предпочитам да го изкарам,и ако е писано ще живея.

    Коментиран от #40

  • 31 Другия с коня

    6 25 Отговор

    До коментар #12 от "Аз ще се":

    Имаш време.Сега пристигат 10 хиляди ваксини.Януари 60 хиляди и февруари 100 хиляди....Март за Изборите ще имаме ваксинирани 200 хиляди и 6,5 милиона Български граждани и селяни чакащи ваксина.С този темп ще има за всички след ПЕТ години....Имаш време да се заразиш и.....да не Дочакаш....

    Коментиран от #58

  • 32 Цонко

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Просто и ясно.
  • 33 По малко са

    19 0 Отговор
    ...не,лъжете !!!
  • 34 Кожухаров

    36 3 Отговор

    До коментар #27 от "Кожухаров":

    Човекът все пак е Президент на държава с 210 милиона население и трябва да е много по добре запознат с това което говори спрямо тебе .

    Коментиран от #55

  • 35 123

    8 31 Отговор
    През лятото, заради гръцкото море ще се боцкате под строй, на опашки......няма не искам, няма недей....
  • 36 Кожухаров

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Политолог":

    Коментар 34 е за тебе.
  • 37 Д-р Ох, хич не боли

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Фиданка":

    Имаш я, при мен е 10 инча, 2 цола, заповедай 7/24/365
  • 38 Цонко

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Защото!":

    Ама и теб си си сложил в бройката😂
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Да бе да

    8 15 Отговор

    До коментар #30 от "789":

    Тази простотия дето я измислиха, че имунитета е доживотен и не повтаря е вярна точно талкова колкото същите “експерти” гарантираха ще лятото ще изчезне.Вече има повторно заразени за мене това говори достатъчно.
    Лошото е, че тава с преболедуването няма как да спре епидемията защото винаги ще има огромна група носители на вируса и когато минат 3,6 или 9 месеца ще се заразяват отново и хора които са го преболедували вече. А между временно огромен брой хора ще губят живота си.

    Коментиран от #63

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Опааа

    53 3 Отговор
    "Вaкcинaтa e oдoбрeнa oт EC. Eврoкoмиcиятa и Eврoпeйcкaтa aгeнция зa лeкaрcтвeнитe cрeдcтвa (EМA) гaрaнтирaт зa нeя. Тoвa трябвa дa ce oбяcнявa нa хoрaтa".......ХОРАТА в България отдавна разбраха че тези евроинституции изобщо не са гарант за нещо хубаво!
  • 43 Джи

    44 6 Отговор
    Да откажеш ваксината, си е проява на чист РАЗУМ, господин министър.
  • 44 Мъдрият

    29 5 Отговор
    Аз ще ви отговоря защо:

    Caмo нeрaзумeн чoвeк би ce вaкcинирaл c нeизпитaни вaкcини, зa дa cтaнe oпитнo зaйчe!

    Ocвeн тoвa щe кaжa и нещо много важно, чe aкo Бoг нe тe зaпaзи oт вируca, никaквa вaкcинa нe мoжe дa тe зaпaзи!

    Имa eдин прaвocлaвeн гръцки Cвeтeц- Cвeти Никифoр Прoкaжeни, кoйтo oщe прeз мeceц мaрт (в нaчaлoтo нa пaндeмиятa ) ce явявa нa eдин гръцки духoвник и му кaзвa, чe вceки кoйтo му ce мoли c вярa, и вceкиднeвнo, - нямa дa ce рaзбoлee oт кoрoнaвируca!

    Имa cпeциaлнa мoлитвa към нeгo, публикувaнa e нa прaвocлaвния caйт Дoбрoтoлюбиe: кaтo нaпишeтe в интeрнeт-търcaчкитe мoлитвa към Cв.Никифoр Прoкaжeни прoтив кoрoнaвируc - щe ви излeзe. Имa и книгa зa тoзи cвeтeц, нaпиcaнa oт Aнгeл Бoнчeв - журнaлиcтa.

    Тaкa чe - нeкa ce упoвaвaмe нa Бoгa, a нe нa вaкcини!

    И както казава Св.цар Давид в пcалом 126:

    "Ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите и?; ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата"


    п.с Не вярвам че 30-35 % от хората в България биха се ваксинирали! Този процент от пръстите си ли го изсмукахте?
    Българите сме разумни и трезвомислещи хора - максимум 10-15% биха се ваксинирали!
  • 45 Мохамед

    22 5 Отговор
    Толкова са стресираните и обладани от слугите на господарите с постоянните си ежедневни лъжи за "смъртоносния" вирус ковид, който не само, че не иска да убива, но и трябва за всички записани като умрели от него да се плаща на роднините по 2000 лева за разрешението да впишат в смъртния акт – умрял от короната на вируса.

    СЗО забранява правенето на аутопсии, защо ли!
    Не е защото е опасен, аутопсии се правят на умрели от Ебола и други подобни смъртоносни заболявания, но на ковида не може, каза частната СЗО!

    Вируса се предавал и през очите, но частта от паникьосаните сестри и лекари ходят като пашкули, но очите им са в досег с въздуха и нищо не ги предпазва, както и маските, през които и комари минават, носпорен ботокса, вируса не можел.
  • 46 ха ха ха

    12 1 Отговор
    Ха ха ха... силно преувеличено, ако успеят да ваксинират повече от хорицата в старческите домове, елате да си поговорим. 🤣
  • 47 Отворко

    4 15 Отговор
    Аз ще се ваксинирам при първа възможност.Това ,предполагам, ще е лятото или след това.Когато-тогава.Ще чакам и ще се надявам да дочакам.Всичко друго е празни приказки.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 пълни глупости

    34 2 Отговор
    Май не познавате българите, ние сме научени да се пазим сами, поради липсата на здравеопазване, научени сме да се изхранваме сами, поради липсата на държавата, кът така че и тия гнили краставици не ни ги пробутвайте - никъв шанс да клъвнем!

    Събирайте си такъмите и да ви няма!

    Изсмукаха 30% от пръстите си, малко по-реалистично да го беше казал 15% и пак е лъжа! Щял да ми разяснява - дей тя!
  • 50 Прекрасно

    7 33 Отговор
    Колкото по малко 'протестъри', анти-ваксъри, и анти-ковиди се ваксинират, толкова по добре! Вирусът ще ги ваксинира с челен удар и ще има повече ваксини за нуждаещите се хора. В САЩ бутат рушвети за да ги ваксинират предсрочно, но Ганьо вярва че ще го "чипират" понеже видите ли той представлява световен интерес.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 DW пропаганден машинен

    26 2 Отговор

    До коментар #20 от "Политолог":

    Искаш да кажеш, че "европейците" просперират ли !? Китайците ги изметоха от бизнеса, напълниха се с имигранти от третия свят да ги хрантyтят, седят си по къщите в очакване на Годо с голямата спринцовка...страшен просперитет няма що! Да не говорим, че скоро и свободата, ще си забравят и ще върнат расзизма от типа "който не е ваксиниран, лиHч" ....просперитет викаш !?

    Коментиран от #62

  • 53 От много акъл

    15 1 Отговор

    До коментар #48 от "Мохамед":

    Обаче Нова Зеландия, Китай и Австралия си решиха напълно проблема, а останалата част от света се мъчи в агония нали?
    Обективно разглеждане на фактите показва друго, но медиите мълчат за това, защото целта е друга контролиране на епидемията, а не елиминиране.

    Коментиран от #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Опа

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Кожухаров":

    Абе пич, ти сериозно ли? То и Тръмп беше президент но беше тръгнал да ги лекува с белина. Много сме велики и умни ама само на маса!!!!
  • 56 Казуар

    2 5 Отговор
    На българите постоянно им се казва да не си хвърлят парите от балконите на измамниците, и пак не слушат. Така че да им се обяснява за ваксината - молчат, не разсъждат.
  • 57 Ха ха

    18 3 Отговор

    До коментар #18 от "От много акъл":

    Ела в Испания да видиш дали всичко е на пълни обороти.Ежедневни протести на ресторантьори,таксиджии и др.Взеха им през пролетта страха с глоби и полиция и сега са като УФСЕ всичките.А болестта си върви със същите темпове.Целта е "доброволната" ваксинация.

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Отворко

    1 16 Отговор

    До коментар #53 от "От много акъл":

    Никакъв проблем не са решили нито Китай ,нито Австралия.Мерките им са жестоки и се спазват ,но това живот ли е!? Отворят ли се към света ,разхлабят ли ограниченията ,заразата ще ги връхлети с пълна сила ,защото вируса е из целия свят.Истината е в имунитета и то чрез ваксина.Достигане на естествен имунитет е мисия невъзможна.Сами виждате,че става бавно и по
    следствията са трагични за човечеството.

    Коментиран от #64

  • 61 Затваряне

    9 3 Отговор

    До коментар #57 от "Ха ха":

    С половинчатите мерки прилагани в Европа епидемията се ограничава безспорно, но временно, ако болестта не се изкорени ефекта е единствено агония огромен брой жертви, съсипана икономика и страни потънали в международни кредити. Мерките които са наистина ефективи и решават проблема са затваряне, но напълно на всичко за кратко това приложи Китай, също макар и не толкова строго го приложи и Нова Зеландия и Австралия. Това са страните които са пример за справяне. Икономиката на Китай вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. За съжаление никой другаде не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията. Управляващи си го признават публично това навсякъде целта не е елиминиране, а контролиране на епидемията,а това е практически невъзможно за продължително време.
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо. Затваряне при което може да се ходи на работа и има работещи сектори които не са живото осигуряващи не е никакво реално затваряне. Докато има обществен транспорт няма как да се казва, че имало затваряне. Страна която остава заразените и карантинираните в домовете им никога няма да елиминира епидемията. Страните които изграждат карантини центрове с режим на непрекъсната охрана и настаняват карантинираните в тях те се справят.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора
  • 62 Опа

    1 8 Отговор

    До коментар #52 от "DW пропаганден машинен":

    Той не иска да каже но е така. Иначе да те питам защо всеки се е запътил за Европа а не за Азия. И да ти кажа ако не знаеш. Защо на всичките по известни и не чак толкова извести хора децата са им по Европа и Америка но вие сте DW много ги разбирате нещата та мани!!!!

    Коментиран от #78

  • 63 Ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Да бе да":

    А ваксинирането всеки три месеца ли?Кой ще ти плаща дрогата,наркоманче?

    Коментиран от #65

  • 64 От много акъл

    9 4 Отговор

    До коментар #60 от "Отворко":

    Ограниченията в Нова Зеландия и Китай отдавна са само за международните пътувания. Вътрешно разпространение практически няма и хората си живеят без ограничения.Икономиката функционира нормално. Според мен това е справяне. Ако всяка една страна беше приела този подход сега нещата щяха да са такива във всички страни. Ваксините ще решат проблема, но докато стане това загубите в човешки животи и съсипани икономики ще нарастват още много.

    Коментиран от #82

  • 65 Да бе да

    12 0 Отговор

    До коментар #63 от "Ха ха":

    Може и да не е на три месеца, но ще бъде на 6,9 или 12 месеца. Ще плащат всички хора това е целта. Както всички хора плащат за съсипаните икономики и за изтеглените международни заеми за субсидирането на неработещите сектори.
  • 66 Наркос

    12 1 Отговор
    Ами сигурно заради надписа на ваксините , който гласи , че производителя не носи отговорност в случай на странични ефекти... Ние разумните хора сигурно ще почакаме поне още една година докато се усъвършенстват ваксините!

    Коментиран от #68

  • 67 Санитар

    13 2 Отговор
    Прoцeнтa e в пъти пo-мaлък мoжe би нe пoвeчe oт 5% щe ce вaкcинирaт,cлeд кoeтo щe cъжaлявaт.30% ca зaявили,чe щe ce вaкcинирaт,нo тoвa e caмo нa хaртия a вaкcинитe щe бъдaт изцвъркaни в тoaлeтнитe.Кaкъв e cмиcълa oт цялaтa рaбoтa нe мoгa дa рaзбeрa дa ти кaжaт дa кaжeш,чe иcкaш,нo в дeйcтвитeлнocт дa нe гo прaвиш,кaтo ce трoшaт eдни пaри вмecтo дa ce пoмoгнe нa нaиcтинa бoлни хoрa,кoитo мизeрcтвaт
  • 68 Лост

    18 1 Отговор

    До коментар #66 от "Наркос":

    Да го кажем по кратко :
    -Бъди Отговорен! Сложи си 💉за която никой не е отговорен!
  • 69 Да не станеш

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Путин":

    Като тоя зеления от блатото...
  • 70 предлагам

    18 1 Отговор
    първо да се ваксинират държавните чиновници и депутатите от управляващото мнозинство че ако стане некой сакатлък загубата да не е голема
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Мислещ

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    В Австралия заболелите намаляха драстично...Защо тоталната диктатура продължава и там?
  • 73 Питам

    3 0 Отговор
    Дойче зеле що не кажат и че в Франция процвнта е същия а? Шибaняци
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 за това

    10 0 Отговор
    Защото един щеше да ги заведе в светлото комунистическо бъдеще, но до там стигнаха само приближените му. После един друг ги поведе към светлото капиталистическо бъдеще, но до него стигнаха само той и кръга около него. Трети щеше да ги оправи за осемстотин дни, оправи само него си. Сега един друг ни обяснява, колко добре живее българина и може да сравни собственото си празно чекмедже с пълното такова на същия. Е, как да иска да се ваксинира, като предполага, че отново ще го излъжат. Парен каша духа.
  • 77 Перо

    11 0 Отговор
    Самата процедура за ваксиниране,чрез “информирано съгласие”, предполага недоверие! Това освобождава производителя от отговорност!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Това е НЕсериозно

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "От много акъл":

    Имам приятели и в Германия и в Англия и в Испания и в Италия и в Гърция!Та какво казваше за напълното затваряне,че ги е излекувало и си живеят добре!!??Малко е нелепо,но ми е смешно ...хахахахахах!
    Ваксинирайте се като искате,кое ви дава право да ми казвате какво да правя аз със себе си!?Нали вие с ваксината вече ще сте недосегаеми за вируса!?Сега ще кажете,че аз ще продължа да го разнасям...ше го разнасям аз кукувден,след като съм го прекарал!Знаете ли колко хора умират при усложнения от ГРИП годишно!?Ами запознайте се,и ще разберете,че това е същото!Даже процентът на смъртност е много по нисък!С поставянето на тези ваксини някой ще се налапа с много милиарди,това е истинската причина!А истинската причина ЕДИН вирус да си отиде е “стадния имунитет “, сиреч 60-70 % от населението да го преболедуват!
    Лек ден на всички!Желая здраве,разум,радвайте се на живота докато го има,и не мислете измисленото...всичко останало е правене на пари и конспиративни теории!

    Коментиран от #92

  • 80 923ее2989е2

    6 2 Отговор
    Евреите от ДВ пак лъжат. Процентите ви са силно завишени.
    Хората дори се чудят къде и на кого да платят, за да НЕ се ваксинират.
    На мен ми е любопитно, когато започнат да се получават странични ефекти у вксинираните и когато започнат хората да измират от тия ефекти дали по медиите ще пише "Днес починаха ЕДИКОЛКОси души С ВАКСИНА" (или от ваксина), както сега пишат "Починаха с ковид"
  • 81 ДОК

    8 1 Отговор
    Най високата смъртност у нас е заради смачканото от управляващите през последните 11 години здравеопазване. Закрити болници, избягали на работа в чужбина лекари и мед. сестри, наливане на пари в тъмната дупка на частните болници, изписване на пътеки и пр. далавери.
  • 82 Отворко

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "От много акъл":

    Е ,аз нещо по-различно ли казвам?! Китай и Нова Зеландия може и да са си самодостатъчни ,както се казва,но повечето страни,включително България,зависят от други страни.Вноса ,износа на стоки и работна ръка изисква много пътувания на хора през граница,а с тия хора ще пътува и вируса .
  • 83 Behemoth

    1 0 Отговор
    За да не ги чипират и да им пускат команди от световното правителство и Бил Гейтс да им чете мислите и да им открадне някоя мъдрост...Абе хората не щат в колони по тротоарите искат да си обикалят напред назад ХАХАХА...

    Коментиран от #90

  • 84 антиваксър

    5 3 Отговор
    Никога , дори предсмъртно няма да се ваксинирам с ваксината на файзер и американците защото тя е създадена да модифицира човешкия ген и да превърне човека в биоробот.

    Коментиран от #85

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 робота

    3 8 Отговор
    Много прости хора има в България, за това сме и най-бедните в Европа!
    Аз предлагам, който не иска да се ваксинира, да не получава болнично лечение, ако се разболее от Ковид.
  • 87 робота

    3 4 Отговор
    Не мога да разбера, защо толкова хора си мислят, че Бил Гейтс ще ги направи на роботи, като на всяко дете, след като се роди му слагат един бюлюк ваксини!?
    Точно тази ли е ваксината с наноботите?
  • 88 пери

    5 2 Отговор
    Защо ли? Първо, нещо много се бърза с ваксината. Второ, нямаме нито достатъчно информация, нито избор. ЕС реши, че ще е на файзер и ние със стадото и в стадото. Ами ако руската ваксина наистина е по-добра?
    И трето, най-важното, Баце се изказва компетентно колко било хубаво да се ваксинираме. Това решава избора на секундата. Всичко е заради едните пари.

    Коментиран от #89

  • 89 перко

    1 4 Отговор

    До коментар #88 от "пери":

    Ти, колко ваксини си измислил, че си толкова вещ по въпроса?
    АААА, ясно, шамар да е, руски да е!?
    Ами няма да руската ваксина, казват, че вакисната на Файзер създавала имунитет и срещу русофилистия, това знаеш ли го?
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Доброжелателен

    3 0 Отговор
    На сведение на смятащите да се ваксинират против Ковид19:
    Имайте пред вид, че алергичните (анафилактични) реакции ще са доста повече от 1 на 1 милион ваксинирани,
    както пропагандата в контролираните медии заявява. Учени в тази медицинска област, които са наясно с проблема,
    посочват причината: 72% от човешката популация имат вече изработени различни типове антитела срещу едно
    от помощните вещества, които присъстват в шишенцата с ваксините на Пфайзър/Бионтек и Модерна.
    Това вещество е ПОЛИЕТИЛЕНГЛИКОЛ (ПЕГ). Наличните данни според тези медици са,
    че разбивката на посочените 72 процента е - 18% са с антитела тип IgG, други 25% са с антитела IgM,
    а при 30% има комбинация и от двете антитела - IgG+IgM. Освен това 8% показват нива над 500mg/ml,
    като IgG2 е предбладаващият подвид антитела. Пробите от периода 1970-1999 индикират, че проблемът никак не е нов
    – при 56% от изследваните е било показано присъствието тези антитела.
    Въпросните данни са достъпни в PubMed Anal Chem, 2016 г.
    Затова хората с високи нива на антитела срещу ПЕГ рискуват да развият анафилактична реакция,
    която ако не се овладее веднага, може да е с летален изход.
    Така че, проява на здрав разум ще бъде всеки, който реши да се ваксинира с „безплатните“ ваксини преди това
    да си провери какви са собствените нива на ПЕГ антителата и едва тогава да решава.
    Е, хайде по живо и здраво!

    Коментиран от #94

  • 92 Казуар

    0 2 Отговор

    До коментар #79 от "Това е НЕсериозно":

    А искаш ли твои близки, и ако имаш близки възрастни да преболедуват и да се присъединят към стадото с имунитет. Или си малко наглец.

    Коментиран от #95

  • 93 Хухуху

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Политолог":

    Той е братчет на Дилма Русев
  • 94 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Доброжелателен":

    Ако сте лекар да попитам: Не може ли предварително да се пробва и прецени алергичната реакция както се прави за антибиотиците и след няколко дни да ти поставят ваксината?
  • 95 Както казах...

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "Казуар":

    ...отворко,всеки има право на избор!!Кой съм аз,че да решавам,кое е правилно за теб, за комшията или за жена ми!Кой пък си ти да ми казваш какво да правя със себе си!?За демокрация си говорим все пак,схващаш ли!Те и от СПИН,Хепатит,сифилис и тем подобни умират хора,и кво,дай да не излизаме от вкъщи!!
  • 96 Матей

    0 0 Отговор
    мОЖЕ У някои да преобладават страховете,а при други да има твърда увереност ,че с тия ваксини се цели нещо недоброжелателно.И за какво доверие можем да говорим изобщо,някакви из-ро-ди,които 11 г. ти изпиват мозайката със сламка, в един момент страхотно се загрижиха за нашия живот,че и здраве.Трябва да си абсолютно ха-хо,за да повярваш в тая басня.30% наивници са твърде много,нездравословно е за един народ да има толкова много невменяеми.Да ги прежалим ли,да се набутат в пропастта като овци,където иде първата и другите след нея?Това са заблудени души,повярвали в сатаната,който ги води с вързани очи уж към спасение,а те обзети от стокхолмски синдром.
  • 97 ле ле

    0 0 Отговор
    първо дайте ваксина на лекари и др.на пълва линия..а после ще видим накъде вървят нещата..същата паника беше и със свински грип..закупиха ваксина а грипа мина и замина, а ампули стоят непокътнати, а печалбата прибраха същите фирми..които измислиха и ковид 19 ще има и 20...
  • 98 мнение

    1 0 Отговор
    стига стая ваксинация кой нормален ще поиска да го чипират доброволно
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 кочо

    1 0 Отговор
    какви ваксини какви 5 лв.далавераджии.