Last news in Fakti

27 Декември, 2020 19:01 2 840 44

Как протестите промениха България

  • протести-
  • правителтво-
  • управление-
  • герб

Протестърската бутафория от лятото на 2013 г. уж беше за морал в политиката, уж искаше да демаскира задкулисието, но истинската ѝ задача беше да върне на власт Борисов

Как протестите промениха България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма съмнение, че събитието на 2020 година за България бяха масовите протести срещу управляващите. След години на постоянни оплаквания в тесен приятелски кръг, както и на гняв, изразяван основно във Фейсбук, недоволните най-после излязоха на улиците. Управляващите бяха притиснати в ъгъла, а оставката на кабинета изглеждаше просто въпрос на време. В крайна сметка протестите срещу властта, независимо от своята масовост, не успяха да накарат Бойко Борисов да напусне премиерския пост. И въпреки че не постигна тази цел, активната проява на недоволство срещу управляващите направи нещо много повече. През 2020 г. беше реабилитирана самата дума „протест“. Тя отново беше изпълнена с положителен смисъл. Преди седем години това понятие претърпя тежък удар. Протестърската бутафория от лятото на 2013 г. уж беше за морал в политиката, уж искаше да демаскира задкулисието, но истинската ѝ задача беше да върне на власт Борисов заедно с васалите му от „градската десница“. И след като тази цел беше постигната, мнозинството българи силно се отврати, напълно логично, от самата идея за протест. Неслучайно в български език трайно се настани думата „протестъри“ като обозначение на хора, които ловко използват справедливото обществено недоволство, за да увеличат финансовото си благосъстояние.

Заради подобни протестъри на всеки един протест през последните години се гледаше като на частна инициатива, имаща за цел единствено материалното облагодетелстване на инициаторите. И затова повечето хора не се включваха. Не искаха да бъдат масовка. Не искаха да бъдат статисти, върху чиято енергия протестърите да просперират в кариерно и материално отношение. През 2020 г. тази тенденция беше променена. И улиците отново се изпълниха с недоволни. Не че и сега нямаше използвачи. Не че и сега нямаше лица, движени единствено от желанието да влязат в парламента на следващите избори и готови на всякакви политически завъртания. Само че другите, нормалните, този път бяха много повече. С неадекватните си действия властта накара хората да забравят за използвачите и активно да изразят недоволството си.

Най-важният извод след протестите през 2020 г. е, че обществото се отърси от летаргията. Излезе от състоянието на апатия. Спомнете си какъв беше най-често срещаният политически разговор през последните години. Да, критикувахме управляващите, ядосвахме се на нещата, които правеха, но дотук. Винаги завършвахме с песимистичното заключение, че няма какво да се направи. Че няма смисъл да се протестира. Е, именно този песимизъм беше преодолян през изтичащата година. Дори и фактът, че недоволните се прибраха вкъщи, а правителството най-вероятно ще изкара пълния си мандат не е повод за ново потапяне в състоянието на апатия. Никой протест не може да продължава вечно. Дори и най-силното недоволство има край. Друго е важното. Важното е хората да покажат, че не са съгласни с безобразията, вършени в държавата.

Ако управляващите живеят с усещането, че нищо не ги застрашава, те лесно ще дадат ход на най-неприятните си черти. Ето затова никога не бива да бъдат оставяни на спокойствие. Винаги трябва да бъдат притискани. По всички възможни начини – парламентарни, извънпарламентарни, медийни. И няма никакво значение какви партии са на власт – десни или леви, либерални или консервативни. Всички те имат удивителната склонност да се самозабравят, да престанат да обръщат внимание на тези, които са ги избрали и да преследват единствено собствените си интереси. Властта наистина развращава и тъкмо за да не се стига до крайности в този процес, обществото трябва да е нащрек и да бъде готово да реагира и при най-малката несправедливост. Само така можем да имаме истинска демокрация. Ако управляващите, които и да са те, бъдат оставени необезпокоявано да се разпореждат с всичко в държавата, това значи, че демокрацията е престанала да съществува.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕС пушистый

    19 23 Отговор
    Какво целят тези платени хейтъри на проруския тролетариат у нас во главе на цялата ПРОТЕСТЪРСКАТА ИЗМЕТ от отрепки и смрадливите уличници на Фигуранта, на Х. Бойкикиев, на Мая Костинбодската и на хГенчо Минетов Бабикянов! Също и оня чалгларски цървул от7/8 дето се мисли за тръндафор. . Тези хора и другите човекоподобни около тях искат у нас да има КАКИСТОКРАЦИЯ. Какво е какистокрация сигурно и те не знаят. А това се знае от преди повече от два века. Какистокрация е система за управление, която се ръководи от най-лошите, най-малко квалифицирани или най-безскрупулните граждани. Той е използван и от английския автор Томас Лав Пийкок през 1829 г., но придобива значителна употреба през първите десетилетия на 20 век, за да критикува популистките правителства, възникващи в различни демокрации по света. Думата произлиза от две гръцки думи: какистот („κάκιστος“ – лошите) и кратос (κράτος – „правило“), с буквално значение на правителството създадено от най-лошите хора за този пост.

    Коментиран от #43

  • 2 Бацо

    17 14 Отговор
    Протест не протест за мен шкафове с пачки за вас кремвирши

    Коментиран от #10

  • 3 Как протестите

    15 6 Отговор
    не промениха България......защото в София останаха какаваните а истинските хора избягаха по селата.

    Коментиран от #44

  • 4 розово

    17 1 Отговор
    Властта развращава.Това се отнася и за тези след Борисов.

    Коментиран от #22

  • 5 Курумпе

    5 13 Отговор
    Протестите...протестите НИЩО не промениха и няма да променят в БГ!!!
    ..те са като Изборите...Илюзия, че нещо зависи от малките хора..ПРОМЯНАТА и Протестът нямат нищо общо!!!
    Протестите не са забранени...значи са по-безопасни и от ваксините!!!
    В БГ...няма кой..и един истински ПРОТЕСТ да направи, камо ли Промяна!!

    Коментиран от #20

  • 6 Аз40

    3 7 Отговор
    Освен ако не ги притиска властта лобито, Волгин. Тогава се променя тоя вятър!
  • 7 Е,... КАК ПРОМЕНИХА...

    15 7 Отговор
    БОЖКОВ СИ ГО КАЗА (РАЗГОВОРА С ОСУНОВ ИТ БКП с)..... "ТЪЛПАТА" го.. КЕФИ! ОТИВА ТАМ КЪДЕТО ИМ... КАЖЕ,...И ТО САМО ПО...МММ...МРЕЖАТА!✊😂🇻🇳
    РАЗБРАХМЕ ОШЕ,ПЕ.. ФАТМАКА Е....." ФИГУРАНТ И.... МАЖОРЕТКА НА..ПИЛОН''!✊😂
    А ГЕНЕРАЛ РЕШЕТНИКОВ, БЕШЕ... БЕЗПОЩАДЕН: ФАТМАКА Е ДЕБ'ИЛ
    ЯЗЪК ЗА.... ПИ'ШМАН ПРЕ'ВРАТ'АД'ЖИЯТА... СМР'АДЛИВ
  • 8 Жоро

    16 13 Отговор
    Вече само най некадърните журналя се занимават с платените протестъри и прокуденият фалшив поп.
  • 9 Както

    8 10 Отговор
    десетки дни биха променили десетки години , но старта е даден !
  • 10 розово

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Бацо":

    Вместо против Борисов такива коментари правят Борисов по силен защото виждат алтернативата в лицето на платените коментиращи.

    Коментиран от #18

  • 11 Кака Мара

    9 11 Отговор
    Миличък, натискай титулярното място в радиото,че клетвите за вярност към Нинова не са хранителни!Всъщност ако имахме управление на БСП, твоя стол щеше да е на 2 крака и евентуално да сочи към Трудовата борса! Във времето на Борисов, такива като теб и Великова никой не ги бара, да не го обвинят в липса на плурализъм! Затова,Дерзайте..

    Коментиран от #25

  • 12 Последния Софиянец

    14 13 Отговор
    Приятни еротични забавления в палатките, Добри надници, вечерни разходки с Бабикян,Ицката и Гошо Тъпуту а сега... 4 човека ... вече ме е срам.

    Коментиран от #15

  • 13 Хухуху

    16 14 Отговор
    ПРОТЕСТИТЕ ПРОМЕНИХА ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОТРОВНОТО ТРИО ,МАЯ РИСТО И ТЕМ ДРУГИ ДРУГАРИ
  • 14 Силвия Великова

    9 9 Отговор
    Евала, Пешо! Не знам за теб, ма аз пачка направих от чичко Сорос покрай протестите!

    Коментиран от #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Матей

    3 5 Отговор
    Т е си се разпореждат като сатрапи,грабежите си продължават,мега-корупция,съдебна мафия,чиновническа мафия,всички най-долни елементи за курдисани на власт.И колкото са по-нагли,толкова повече се издигат.Протестите не постигнаха нищо особено,освен в началото ,когато излизаха десетки хиляди,тогава и боко се смути,взе да скитори с джипката,но после се окопити и даже се захили тържествуващо.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бацо

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "розово":

    Платени са само комунягитена шкафа, другите сме за лодкаря и цигуларя. шкафа го видяхме вече десет години тапа ма Витиня дупки в София сма шкафа пълен
  • 19 Не став

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "ИСТИНАТА":

    Само в МАЙДАНА е изходът?

    В Румъния отдавна разстреляха гардовете на Чаушеску!
    ФАКТ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тъпуту ГошЕ

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "БОЕЦ":

    Покажи им снимката с нашия Благодетел ЦЕЦО ВАСИЛЕВ

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Миролюб Бенатов

    5 1 Отговор
    Истината никога не се казва от нашите джурналЯ. Не и докато някой не им плати щедро , за да кажат ИСТИНАТА. А кой плащаше за протестите е ясно , кой направи още повече пари от протестите също е ясно. Кой ще управлява напролет...ще ми се да не е ясно , но ...

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бацо

    4 5 Отговор
    Шкаф позор да ходи у затвор

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Разбрах

    7 5 Отговор
    От протестите разбрах,че освен за ГРАБ,не бива да гласувам и за протестърите от Дай България на Пinокио.

    Коментиран от #31

  • 30 Сорос

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Силвия Великова":

    Ти си прост Боко Трол на ясла в Кремъл!
    ФАКТ!
  • 31 ВСЕ ТАЯ

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Разбрах":

    За който и да гласуваш е все тая!
    ГЛАСУВАНЕТО НА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИТЕ ИЗБОРИ
    Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

    Коментиран от #32

  • 32 ПРАВИЛНО

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "ВСЕ ТАЯ":

    Гласувайки, ти УЗАКОНЯВАШ ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО!
    ФАКТ!
  • 33 един от многото

    3 0 Отговор
    Никак!
  • 34 Aмии

    6 5 Отговор
    Триото вече е Триъгълника на Манолова!
  • 35 Вълко Червенков

    7 5 Отговор
    Хората разбраха,че за пореден път някакви "спасители" се опитват да ги плъзнат на динена кора.И резултата се вижда,останаха платените протестъри и шепа алкохолизирани лумпени.То не бяха "първа" революция,втора,трета и т.н.,докато на края не стигнаха до коалиция с Мая Костинбродска.Къде е фатмака Румен да поведе "революционерите"?Проблема на България не е че,ББ е прост и мутра,а това че цялата ни партийна олигархия е алчна,престъпна,продажна комунделска паплач.
  • 36 Голем смях

    6 5 Отговор
    Кога е имало протести?Нещо съм ги пропуснал.
  • 37 Бай Пешо

    8 5 Отговор
    Браво др.Вулвин! Истината за протестите, изразена с една дума :БУТАФОРИЯ!Браво!
  • 38 Аве Майн Кампф

    8 5 Отговор
    Поредния жалък напън да се произвеждат някакви мними "новини" , от просташките действия на шайчица жълтопавитничета .
  • 39 Сделано в СССР

    1 2 Отговор
    1. Борисов въртя крана на Турски поток с Путин и Ердоган. От Турски поток по замисъл трябваше да получаваме руски газ.
    2. Плащаме от джоба си тръбите на т.н. Балкански поток и полагането им на наша територия.
    3. Ще строим АЕЦ „Белене“ с руски реактори, които сме платили и държим на склад.
    4. Разрешаваме през нашето въздушно пространство да се транспортират ракети и бойна техника от Русия за Сърбия. Румъния и Унгария отказват.
    5. Половината Черноморие е застроено и заселено с руснаци. Борисов обеща на Москва държавата да плаща на бизнеса, да докарва руски туристи у нас.
    6. За 10 години Лукойл не е плащала и лев данъци в България.
    7. Пазим и чистим паметника на Съветската армия всеки път, когато го нашарят със спрейове.
    8. Хъб „Балкан“, голямата гордост на премиера, разчита основно на руски газ.
    9. Външният министър на Русия Сергей Лавров: „Време е комплексът „Камчия“, който е руска собственост, да се превърне в руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа?” А?
    10. По време на българското председателство на ЕС Борисов постави въпроса за падане на санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим.
    11. Скандалът с подслушването по време на българското председателство на ЕС бе покрит, въпреки, че се знаеше, че става дума за руските тайни служби.
    12. Български прокурори се обучават в Русия на борба с корупцията.
  • 40 Сделано в СССР

    1 1 Отговор
    13. Имаме сключен договор за ремонт на двигатели на изтребителите ни МиГ-29 с руския консорциум РСК МИГ.
    14. Зам.-председателят на НС Емил Христов от ГЕРБ е отявлен русофил. Такъв е и Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ.
    15. В България функционират 6 руски центъра.(РКЦ в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен и Стара Загора)
    16. Над 85 на сто от бензиностанциите в Бългaрия зареждат горива от руски нефт, преработен в Нефтохим – Бургас. 90% oт прирoдния газ за Бългaрия ce внacя oт Руcия. Стрaнaтa е нaпълнo зaвиcима oт руското гoривo зa АЕЦ “Козлодуй”.
    17. Повече от две години бяха прикривани руските шпиони, участвали в опита за убийство на Гебрев и синът му
  • 41 Ето как

    6 2 Отговор
    Протестиращите докараха България до медицинска криза като неглижираха всички мерки на правителството. След като някои се заразиха като Гошо тъпото от Видин, ореваха интернет че не ги лекували в министерска болница в София т.е. против са привилегиите но не и когато привилегиите са за тях. Продължават да отричат мерките дори когато вторият локдаун напълно очевидно намали броя заразени на ден. Излючително нискоинтелигентни и злонамерени същества. Не ги интересува България или българите а само собствените им политически интереси. Ако тези дойдат на власт, очаквайте хуманитарна криза.
  • 42 Факти

    1 0 Отговор
    ТОЧНО НИКАК НА КОЙ МУ ПУКА ТОЕ ЯСНО ОТ СТАТУКВОТО НЯМА МЪРДАНЕ ЗАЩОТО В БГ НЯМА ЧИТАВ МАТЕРИАЛ ЗА ПРОМЯНА И ОТ САЩ НЯМА ОТРЪВКА УМИРАНЕ ИМА ОТРЪВКА НЕ ТОВА Е ТЪЖНАТА ИСТИНА
  • 43 Оле майко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕС пушистый":

    Успокой се бе , ти от вълнение ще се разболееш , "от студ"?
    Много писане, много чудо, ама нищо не разбрах !
    Има и Български думи, точно пък ...гръцки ??????????????????
  • 44 Да избягаха

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Как протестите":

    И не само по селата, и по целия свят!