Last news in Fakti

31 Декември, 2020 10:00 4 532 49

Новият героичен идеал "Остани си вкъщи!" или защо страхът не е подвиг

  • ученик-
  • коронавирус

Вярвам, че всеки, видял за първи път паметника в Докторската градина е останал потресен

Новият героичен идеал "Остани си вкъщи!" или защо страхът не е подвиг - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Андрей Зафиров, ученик в VIII клас
Първото и най-важно свойство на героя е, че той не си стои вкъщи. Всеки подвиг е свързан с напускането на дома, на познатото, на родното. Никой разказ за човешко постижение не започва с думите „и той спаси всички, като си остана у тях.“ Нашите герои – измислени или реални, Хектор, Ботев, Гагарин, са напуснали сигурността, за да направят нещо опасно, страшно и с ясното разбиране, че вероятно ще загубят живота си. Вярвам, че всеки, видял за първи път паметника в Докторската градина е останал потресен. Име до име, стотици лекари, загинали за Освобождението на България. Подвигът на тези незнайни хора, умрели на чужда земя, воювайки за чужди хора, ни е близък до днес. Защото жертвата е огромна, а тези лекари са герои.

Какво ли би казало 16-годишното английско момче, затънало до гърдите в кал в окопите на Сома, ако ни чуе как днес говорим за „първа линия“? Ние сме „на фронта“, пандемията е „война“, а в ролята на врага застават другите хора, защото се борим срещу нещо невидимо. Не ходим на училище. Не излизаме с приятели. Не посещаваме концерти, театър, спортни събития. Отбягваме струпванията на хора. Но това не е проблем, защото следваме

новия героичен идеал: “Остани си вкъщи! #БЪДИСУПЕРГЕРОЙ“.

Първото и най-важно свойство на героя е, че той не си стои вкъщи. Всеки подвиг е свързан с напускането на дома, на познатото, на родното. Никой разказ за човешко постижение не започва с думите „и той спаси всички, като си остана у тях.“ Нашите герои – измислени или реални, Хектор, Ботев, Гагарин, са напуснали сигурността, за да направят нещо опасно, страшно и с ясното разбиране, че вероятно ще загубят живота си.

Вярвам, че всеки, видял за първи път паметника в Докторската градина е останал потресен. Име до име, стотици лекари, загинали за Освобождението на България. Подвигът на тези незнайни хора, умрели на чужда земя, воювайки за чужди хора, ни е близък до днес. Защото жертвата е огромна, а тези лекари са герои.

Не мога да кажа същото нещо за лекарите, които дойдоха на спешното обаждане за дядо ми с 8 часа закъснение, незаинтересовани и жестоки. Не мога да кажа същото за така наречения „Генерален щаб“, машината за пропаганда на страха, която властите използват, за да държат населението в подчинение, макар да е очевидно, че не знаят какво правят. Машината работи толкова добре, че успя да превърне децата от любимци във врагове.

Аз вече не съм момче, което върви по улицата, а заразоносител.

Страхът наистина е нещо естествено и няма как да го отречем. Смелостта обаче не означава липса на страх, а неговото преодоляване. Хектор може да си остане при Андромаха. Той се колебае и знае, че ще умре от меча на Ахил. Но Хектор е герой. Герой е този, който преодолява себе си, който надделява над страха си.

По този начин ние сме управлявани от терористи (от латински terror – страх). А какво е бъдещето на един свят, където страхът се представя за героизъм, можем само да си представяме. Животът е, разбира се, най-ценното нещо. Но ако не си готов да го жертваш за нищо – не е много ясно за какво го живееш.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    15 17 Отговор
    Време е да ни забранят да излизаме, да работим и да живеем.
  • 3 Covid

    71 20 Отговор
    Браво! Борете се за правата си! Ние, по-възрастните, очевидно сме овце!
  • 4 Престъпността писна,

    7 12 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО И СМАЧКА БИЗНЕСЪТ С ДРОГА, ЦИГАРИ и т. н.! Б. Б. 4!
  • 5 сила

    78 12 Отговор
    браво момче,евалата пич ДОКАТО ИМАМЕ МИСЛЕЩИ ДЕЦА ВСЕ ОЩЕ ИМА НАДЕЖДА,СЛАВА БОГУ ИМА И УМНИ ДЕЦА
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Рошко

    55 14 Отговор
    Ашколсун на момчето, хубо го написал ама дали ше го разбере някой
  • 8 БРАВО

    56 14 Отговор
    10 точки за статията! Стейхоумовците сега ще издигнат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 герб е минало

    19 19 Отговор
    Днес станхме 8-ми в света по смъртност от ковид , браво бойко както винаги ти и шайката ви се провалихте ...
  • 11 165

    18 38 Отговор
    Едно време един познат немец казваше "НЕМЕЦЪТ НЕ Е ПО-РАБОТЛИВ ОТ БЪЛГАРИНА, ПРОСТО ТАМ ИМА ЖЕЛЕЗНИ НОРМИ И ПРАВИЛА КОИТО СЕ СПАЗВАТ" . . . . Не става дума за страх ами за елементарни навици, ами ако беше Ебола или др ?

    Коментиран от #19, #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мутафчийски

    4 24 Отговор
    Стойте си вкъщи!
  • 14 Последния Софиянец

    6 12 Отговор
    До довечера.
  • 15 Наркос

    3 11 Отговор
    Това е да наливаш вода в кофа без дъно ... добър опит 😂
  • 16 Христо Ботев

    22 16 Отговор
    Законите са писани за робовете.
  • 17 Миризлив пор

    13 58 Отговор
    На малкия 16 годишен герой мога да му кажа само едно, ако са по-малко болните нуждаещи се от грижи то и времето за реакция ще е по-малко. Той може да излезе, да се прави на герой, да зарази 10 човека, от тях 2-ма да стигнат за болница но тези 2-ма ще се наредят на опашката чакащи линейка, те също ще са отвратени че ще чакат но този път 10 часа и така геройство до безкрай, без победител, само губещи.

    Коментиран от #21, #22, #38

  • 18 Бивш левскар

    31 16 Отговор
    Децата да ни зашлевят, защото ние сме тъпо страхливо стадо. Както каза Цончо Родев в една книга "След такива остава само клечане в нужниците".
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 QR Виза

    7 8 Отговор
    Страхът, гърците са го измислили !
  • 21 Точен

    24 11 Отговор

    До коментар #17 от "Миризлив пор":

    С право сам се наричаш миризлив пор.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    9 9 Отговор
    Само не разбрах, кому е нужно да се повтаря първи и трети абзац?! Дали повторението е от авторът или от списващият статията?
    Иначе, нещата в условия на пандемията не са "черно" и "бяло", начин на мислене, който на ни е донесъл нищо добро, дори погледнато в исторически план. Следва да се намели "тънката червена линия", която да донесе нужният баланс в обществото.
  • 24 Го4о

    8 22 Отговор
    Остани в къщи и загаси телевизора в 12 без 5 мим защото разединителя Радев ще покаже стар запис от преди 4 дни как се плюе по правителството!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мъдрият

    32 7 Отговор
    Браво, младежо!

    Поздравявам те от сърце и душа за това, което си написал!

    Много добре си разбрал същността на тези въпроси, за които пишеш - в теб има мъдрост, въпреки младата ти възраст, но не се възгордявай от това!
    Гордостта е дяволка черта, въпреки че е лансирана и почитана в съвременния отдалечен от Бога свят.

    Искам да ти кажа още и, че имаш талант за писател, но не го заравяй в земята - както ленивия слуга в притчата за талантите(виж Евангелие от Свети апостол и евангелист Матей, 25 глава, от 14 до 30 стих), разказана от нашия Спасител Господ Иисус Христос!

    Можеш да прочетеш и една прекрасна статия за нея (в която много ясно и просто - несложно - е обяснена и разтълкувана тази притча): "ПРИТЧАТА ЗА ТАЛАНТИТЕ Протойерей Алексей Умински" - написваш това в Гугъл и ще ти излезе като първи резултат.

    И се старай непрестанно да развиваш своя талант, за да принесеш плод стократен!

    Бог да те просвети, просветли и благослови!
  • 27 ъъъъъ

    9 23 Отговор
    един млад комсомолец, соро со ид или антифа..? това е едно и също...излиза навън и после крещи, и иска вип здравеопазване.....
  • 28 Тошко

    8 9 Отговор
    А бе, вие (комундета) и асфалт не ядяхте, ама проядохте нали?
  • 29 АНОНИМЕН

    21 4 Отговор
    НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА:
    НE КOМEНТИРAЙТE CТAТИИ НA ТEМA КOРOНAВИРУC!
    Пo-мaлкo кoмeнтaри : пo-мaлкo прихoди oт НEТ-трaфик! Като останат само с троловете - сайтовете ще мирясат с психотерора сами!
  • 30 АНОНИМЕН

    8 2 Отговор
    Коментари в които се споменават Хитлер и евреите се трият! Защо ли?!
  • 31 Миризлив пор

    11 21 Отговор
    А ти не усещаш глупостта на цялата статия, героите добри или лоши винаги са се борили срещу нещо и са били герои защото са побеждавали, герои из между победените няма. Във случая, хем лекарите са му виновни (да не си на техния график и работа) защото закъснели, хем геройски да не спазваш нищо. Във случая кой ще победиш? Геройски ще се напълнят болниците и ще има злостни коментари как някой друг е виновен че има много умрели.
  • 32 Бойко

    6 12 Отговор
    Това е един от червените заразоносители ! А "гласове" се списва от Явор Дачков!!!! Внимание наближават избори!?;?!?
  • 33 Аз40

    15 6 Отговор
    Добре написано, младежо! Ние те чуваме, кратуните до властта и хрантутниците на фармата да го 🖕 !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "165":

    Кога е било това "едно време" на "работливите" немци? Сега са много "работливи", но на бюро! Защото не случайно имат няколко милиона гастарбайтери, които им вършат "мръсната" и тежка работа! Страхотна статия! Браво на момчето! За съжаление други медии едва ли отразят тази статия! Не се вписва в Генералната линия на Партията - пардон СЗО!
  • 36 Филип Георгиев

    8 2 Отговор
    'НАЙ СТРАШЕН Е САМИЯТ СТРАХ'. ТАЗИ ФРАЗА Е ДОСТАТЪЧНО ПОПУЛЯРНА, НО Е ВЯРНА, ЗАЩОТО КОНФОРМИЗМА, РАБОЛЕПИЕТО, АРОГАНТНОСТТА, АЛЧНОСТТА И ФУНКЦИОНАЛНОТО НЕВЕЖЕСТВО СА ФУНКЦИИ НА СТРАХА. А ДНЕС НЕ ВИЖДАМЕ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА. И ДНЕС В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН ОТ ГОДИНАТА ВЪВ ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗОРИ БЯХА НАПЪХАЛИ ОНОВА МЮРЕ ГЕНЕРАЛ-ПРОФЕСОРА ДА ОБЯСНЯВА НЕЩО СИ ЗА МЕРКИТЕ И КАК ЩЕЛИ ДА ГИ УВЕЛИЧАВАТ. СЛЕД ОБЕД НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ ПОКАЖАТ БАЯ ВИ ГАНЯ КАК ИНСПЕКТИРА 500-МЕТРОВА ОТСЕЧКА В НЯКОЯ ПОМАШКА МАХАЛА ПОД АПЛАУЗИТЕ НА НЕЩАСТНИТЕ ПОДАНИЦИ НА ДЕПЕСАРСКИ БИЛЮКУБАШИЯ. И НИЕ ПОНАСЯМЕ ВСИЧКО ТОВА. ДА ГЛЕДАМЕ ОТНОВО ГРОЗНИ И ОТВРАТИТЕЛНИ ФИЗИОНОМИИ.ЦЯЛАТА ТАЗИ ПРОСТОТИЯ КРАЧИ ДОРИ И ДНЕС КОГАТО НАСТРОЕНИЕТО ТРЯБВА ДА Е ПРАЗНИЧНО, ПРИПОВДИГНАТО. ДА СМЕ ИЗПЪНЕНИ С НАДЕЖДА. НИЩО НЕ Е ПО ЗДРАВОСЛОВНО ОТ ДОБРОТО НАСТРОЕНИЕ И ВЯРАТА В БЪДЕЩЕТО.

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    13 3 Отговор

    До коментар #17 от "Миризлив пор":

    Ами недей да излизаш навън да си вееш байрака и няма да си от "10-те заразени" бе, пор такъв?! Егати егоистите сте това предимно бездетните "порове" - да държим децата затворени и без училище, че да може вие "поровете" необезпокоявано да се разхождате.... Аз предлагам обратното - "поровете" затворени, а децата навън и на училище!

    Коментиран от #41

  • 39 Az2020

    21 4 Отговор
    Браво младежо. Изумен съм, че въпреки цялото безумие в образователната ни система и невероятната пропаганда, има и такива като теб, които мислят. Явно не всичко е загубено...
  • 40 един от стадото

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "Филип Георгиев":

    Фильо, шест от мене плюс +

    Коментиран от #43

  • 41 Миризлив пор

    3 5 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Глупаво е да обвиняваш пора а не човека жалващ се че здравеопазването едвам насмогва а той иска да е герой без жертви. Точно ограниченията са за да може здравеопазването да може да насмогне. И всеки героизъм е свързан с жертви например дядо му -той е жертва на това че малкия герой е донесъл нещо у дома. А срещу какво се бори за да е герой? Ето това не разбрах. Колко до мен - ходя си на работа, до магазина детето и то кога не е на училище е навън.

    Коментиран от #42, #46

  • 42 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #41 от "Миризлив пор":

    Точно така, поре! Недей да излизаш навън, да ходиш на работа, поръчвай си онлайн каквото ти трябва и няма "недобросъвестни" деца, които ходят на училище да те заразяват теб и такива, като теб за да претоварвате здравната система.... Която незнайно защо беше "разтоварена" чрез закриване на болници....
  • 43 Филип Георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "един от стадото":

    ВСИЧКИ СМЕ В СТАДОТО, СЛЕД КАТО ГИ ТЪРПИМ. ЩЕ СЕ СЪБУДИМ ЛИ НЯКОГА?! ИСТИНАТА Е, ЧЕ 'ЩЕ' НЕ СЪЩЕСТВУВА. ИМА ТУК И СЕГА. А СЕГА Е САМО КОЧИНА.

    Коментиран от #44

  • 44 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Филип Георгиев":

    имам чувството, че сме се върнали във времето на латерните. Пускаш телевизора, слушаш радио, отваряш компа и сякаш е на запис всичко от Балкан тон. И в Ню Йорк е същата, и в Павликени и в Занзибар..''Боговете сигурно са полудели''
  • 45 Надежда

    10 3 Отговор
    Това е най-хубавото четиво в последния ден на годината. Чудесни мисли, явно не всичко е загубено, щом има такива момчета. Благодаря ти, момче! Ти ми върна надеждата, че не всичко е загубено. Бъди здрав и нега бог, или силата, или вярата ти те закрилят.
  • 46 Трифонов

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Миризлив пор":

    Що за болници са, щом не могат да се оправят, когато се напълнят!? Що за лекари са, щом не могат да се справят под напрежението и графика на пълната с болни хора болница!? Гледам ви, слушам ви, и нито на очите си вярвам, нито на ушите. Искат да стоим вкъщи, за да не напълним болниците! Защото се оказа, че НИТО ЕДНА "МОДЕРНА", "ДЕМОКРАТИЧНА" И "ПРАВОВА" ДЪРЖАВА НА ТОЗИ СВЯТ, НЕ РАЗПОЛАГА СЪС ЗДРАВНА СИСТЕМА!!! А само със съвкупност от болници, до които имат достъп малцинството от хората. Без връзка помежду си, без обща стратегия за действие, без виждане за общо бъдеще, без нищо! Търговски дружества, създадени, съществуващи и единствено правещи пари и нищо друго. Един грам здраве не излиза от нито едно от тях! Костюмирани, забравили и клетва и всичко, гъзари с титла пред името и ново БМВ отпред, което ги интересува много повече от пацентите им. "О, Боже... озаптете ги вкъщи, че ще ми напълнят красивата и луксозна болница с болни хора"... Безобразие! И най-ужасното е именно, че не става дума за ебола. А за един прост респираторен вирус, който дори се оказа, че не е кой знае колко вирулентен. А я си представи ебола, но вирулентен, като варицела... Да ги видя тогава "докторите" как ще им помогне стоенето вкъщи?! Щото и такъв вирус ще дойде, бъдете сигурни!
  • 47 Матей

    4 5 Отговор
    Сплашването върви цяла година,всяка втора дума в медиите е или ковид или пандемия.За да стане така,значи е имало готовност,обществото е дотолкова разложено и деморализирано,че прие безропотно и малодушно жестокото малтретиране с ковид-мерките.Очаквах в началото масов спонтанен саботаж чрез митинги и демонстрации,неносене на маски и струпвания на обществени места.Никой не се сети за този елементарен способ за проваляне пъклените замисли на боковистите и да призове гражданите на всенароден майдан .Боко щеше да гледа с погледа на бай Тошо,когато го свалиха.сЕГА СТИГНАХА ДО ЦИРКА С ВАКСИНИТЕ,хвалби до небесата,заплашителни намеци и други одурми не липсват.Така е ,докато мъдрото се намъдрува,лудото се налудува.
  • 48 Другия с коня

    3 8 Отговор
    Достигнал си до Екзистенциализма,Андрей....Време ти е да прочетеш" Митът за Сизиф" на Албер Камю...В това Есе е отговора на Въпроса за Смисъла на Живота....
    Но понякога някой е Герой,ако си остане в къщи и спаси Другите от Себе си.....Замисли се ....
  • 49 Доктор Ох Боли

    1 1 Отговор
    Който не го е страх да отива доброволец в Ковид отделенията. Така ще направи ако не подвиг, поне нещо полезно.